Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova
Reintegrare profesională
Aici vei găsi informații privind programele de revenire și reintegrare profesională, instituțiile care vă pot oferi ghidare în carieră și sursele unde puteți găsi un loc de muncă.
Ce programe de revenire și reintegrare profesională există în Moldova?
La reîntoarcerea în Republica Moldova poți beneficia de câteva programe și servicii disponibile care te pot ajuta în procesul de reintegrare acasă.
1. Programul de Reîntoarcere şi Reintegrare Voluntară Asistată implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Republica Moldova, te poate ajuta dacă ai decis să te reîntorci acasă, în baza unui plan de reintegrare şi a unui contract de asistență oferit de OIM.
Poți beneficia de suport dacă:
- te afli într-o condiție fizică sau mentală afectată;
- ai peste 55 de ani, și nu reușești să faci față de unul singur situației de acasă;
- tu, sau membrii familiei tale, inclusiv minori :
- ai o situaţie precară din punct de vedere al supravieţuirii sociale peste hotare;
- ai o situaţie precară datorată intrării sau şederii ilegale în ţara de tranzit sau de destinaţie;
- ai solicitat azil și nu ai primit încă o decizie negativă definitivă;
- ai fost abuzat sau exploatat.
Programul de Reîntoarcere şi Reintegrare Voluntară Asistată este disponibil pentru cetățenii moldoveni care se află în una din următoarele țări: Irlanda, Olanda (data limită 30.06.2018), Finlanda, Grecia (data limită 31 Mai 2019), Italia, Israel, Letonia, Slovacia, Elveția, Belgia, Ungaria, Marea Britanie, România, Canada, Cehia, Estonia, Norvegia, Polonia, Slovenia, Lituania, Luxemburg.
Pentru a beneficia de asistență adresează-te la misiunea OIM din Moldova, Chișinău, Dna Ana Ciurac - aciurac@iom.int sau +373 22 23 29 40 (ext. 103).
Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul OIM Moldova.
Programul de suport pentru revenire și reintegrare voluntară în Moldova a migranților moldoveni care au locuit și muncit în Franța
Acest program al Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze (OFII) îți poate oferi:
- asistență în reintegrarea ta socială acasă. Poți beneficia de suport material și financiar pentru acoperirea necesități casnice, inclusiv pentru achitarea unei părți din chiria locuinței, dar și pentru asigurarea cheltuielilor de sănătate sau a celor de școlarizare pe o perioadă de maxim șase luni;
- ajutor pentru reintegrarea ta în câmpul muncii din Moldova. Poți beneficia de servicii de consultanță în alegerea jobului, suport pentru adaptarea și acomodarea la cerințele angajatorului, dar și un adaos de maxim 50% la salariul tău brut pe parcursului primului an;
- ajutor de reintegrare prin inițierea unei afaceri. Te ajută la realizarea studiului de fezabilitate, dar și pentru formarea tehnică și de calificare a personalului și o alocație financiară pentru implementarea ideii de business.
Accesează mai multe detalii despre procedura de revenire prin acest program pe site-ul Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze.
Ce servicii pentru consiliere în carieră există în Moldova și cum pot beneficia de ele?
Există o serie de instituții și organizații care oferă servicii pentru consiliere în carieră și instruire în carieră. Unele dintre acestea ar fi:
- Centrul de Ghidare în Carieră localizat în Chișinău, Cahul, Soroca în incinta Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.
- Agenţiile teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza teritorială în care ai domiciliul îți oferă materialele necesare pentru auto-informare, consiliere individuală sau pentru a participa la consiliere în grup în cadrul Clubului Muncii.
- Centrul de Consultanţă şi Asistenţă în Afaceri care oferă oportunități de perfecționare profesională în domeniul inițierii, dezvoltării și extinderii afacerilor.
- Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, o organizație nonguvernamentală ce oferă servicii în special de angajare în câmpul muncii pentru persoanelor cu dizabilități fizice.
- Centrul pentru educație antreprenorială și asistență în afaceri care ar putea să te asiste în dezvoltarea spiritul antreprenorial prin educație, inițierea și dezvoltarea afacerilor.
- Inițiativa Cariera Mea, destinată în special elevilor pentru orientarea timpurie în carieră.
- Centrul de Dezvoltare Inovativă a Carierei (SYSLAB) din Comrat care îți poate oferi consultanță în găsirea unui loc de muncă, deschiderea sau dezvoltarea afacerii tale.
Important: Puteți vizualiza aici lista instituțiilor de învățământ din mun. Chișinău, mun. Bălți, r. Cahul, care ofereau servicii de formare profesională a șomerilor în anul 2017, cu indicarea profesiilor/meseriilor/programelor de instruire la specialități.
Unde pot afla mai multe despre oportunități de angajare în câmpul muncii din Moldova?
Pentru a afla mai multe informații despre oportunitățile de angajare existente în Republica Moldova îți recomandăm:
- Să te informezi despre locurile vacante cele mai recente din sectorul public din Republica Moldova pe site-ul ANOFM
- Să contactezi Centrul de Apel – Piața Muncii la nr. 080001000 (apel gratuit din R. Moldova)
- Să vizitezi Agenţiile teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza teritorială în care ai domiciliul
- Să vizitezi Centrul de informare despre Piața Muncii, mun. Chișinău, str. Mitropolit Varlaam 90
- Să accesezi portalul www.angajat.md și http://www.e-angajare.md/
Alte site-uri relevante ale organizațiilor care oferă informații privind posturile vacante din țară sunt:
- Portalul CIVIC.MD cuprinde o gamă largă de anunțuri de angajări, burse, stagii și achiziții.
- Portalul PIATAMUNCII.MD include o bază de date a locurilor vacante pe diferite categorii.