Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Afaceri

Aici vei găsi mai multe oportunități și informații dacă vrei să deschizi o afacere la revenirea acasă. Vei afla despre proiecte și facilități acordate cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare. Pentru informații mai ample privind oportunitățile și etapele de deschidere a unei afaceri în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, poți accesa site-ul www.businessportal.md

În Republica Moldova există mai multe oportunități de investiții și suport antreprenorial. În dependență de domeniul în care vrei să lansezi o afacere, îți recomandăm:

1. Vizitează Portalul guvernamental de finanțare care oferă informaţie generală despre toate oportunităţile de finanţare a afacerilor: ratele dobânzii, finanţatorii, bănci sau instituţii participante, perioada de graţie, termenul de scadenţă, suma totală disponibilă şi altele. Mai multe detalii puteţi afla la contactele indicate la fiecare program de finanţare în parte.

2. Accesează platforma electronică Businessportal care oferă informație despre proiecte și finanțarea tinerilor antreprenori. Platforma îți oferă un ghid complet pentru lansarea și promovarea afacerii, dar și istorii de succes ale celor care s-au lansat în afaceri.

3. Accesează platforma de programe de dezvoltare pentru antreprenori și manageri CEED Moldova a organizației obștești „Centrul de Consultanță în Afaceri” din Moldova. Organizația oferă suport în creșterea vînzărilor și te ajută să-ți dezvolți afacerea, să stabilești noi contacte, să beneficiezi de mentorat și alte activități de instruire.

4. Dacă vrei să lansezi o afacere în agricultură, informează-te despre oportunitățile Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova.

5. Înscrie-te la Programul de pregătire şi perfecţionare a managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei Republicii Moldova organizat de Centrul de Formare Antreprenorială CCI RM.

6. Dacă locuiești în zona de sud a țării solicită consultanță în găsirea unui loc de muncă, deschiderea sau dezvoltarea afacerii la Centrul de Dezvoltare Inovativă a Carierei (SYSLAB) din Comrat.

7. Adresează-te la Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii care te poate asista, prin programele care le administrează și serviciile care le oferă, în crearea unei afaceri mici și obținerea resurselor financiare pentru dezvoltarea întreprinderii existente.

8. Contactează MIEPO (Moldovan Investment and Export Promotion Organization) pentru a beneficia de suport în dezvoltarea competitivității afacerii tale, promovarea exporturilor și atragerea investițiilor.

9. Accesează Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă care oferă granturi, creditări și instruiri și asistență tehnică pentru tinerii antreprenori.

10. Lansează și promovează proiectul tău pe platforma de finanțare colectivă (crowdfunding), pentru a colecta suma necesară pentru diferite proiecte comunitare sau antreprenoriat.

11. Consultă broșura Bani pentru afacerea ta.