Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Muncă

Aici vei găsi informații despre actele necesare pentru a munci peste hotare, instituțiile unde te adresezi dacă vrei să pleci la muncă. Vei afla cum să procedezi în cazul în care rămân copii acasă și unde trebuie să înregistrezi prezența/șederea ta și a familiei tale peste hotare.

 

În cazul în care intenționezi să pleci la muncă peste hotare, ai la dispoziție câteva opțiuni:

  • Opțiunea 1: în mod individual, în baza unui contract individual de muncă încheiat cu angajatorul înainte de ieşirea din ţară. Consultă legea cu privire la migrația de muncă;
     
  • Opțiunea 2: prin intermediul agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă, care dispun de licenţă. Verifică aici agențiile private de ocupare a forţei de muncă licențiate;
     
  • Opțiunea 3: în conformitate cu prevederile acordul bilateral încheiate de către Republica Moldova cu Statul Israel. Detalii aici.

Adresează-te Agenţiei Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau solicită consultanţă telefonică Centrului de Apel sau Direcţiei migraţia forţei de muncă (tel: 022-287523) în privinţa:

  • prevederilor legale ce ţin de angajarea peste hotare;
  • clauzelor care sunt necesare a fi prevăzute în contract;
  • riscurilor muncii la negru

Notă: La categoria Țări  poți găsi informații detaliate despre condițiile de muncă pentru fiecare stat în parte.

Interesează-te dacă ai nevoie de viză de intrare în țara unde mergi la muncă. Dacă mergi să muncești legal peste hotare trebuie să ai viză de muncă care indică și perioada aflării peste hotare.

Important: Pașaportul biometric moldovenesc nu îți oferă dreptul la muncă peste hotare.

Ca să obții o viză în scop de muncă peste hotare, în majoritatea cazurilor, va fi necesar să prezinți la consulatul țări unde vrei să muncești următoarele acte:

  1. Pașaportul internațional valabil, de tip vechi sau biometric.
  2. 2 fotografii recente (dimensiunile variază de la țară la țară).
  3. Formularul completat sub forma unei cereri pentru viză.
  4. Contractul de muncă în care sunt indicate funcția ocupată, numărul orelor de lucru (pe zi, săptămână sau lună), precum și salariul care urmează a fi plătit etc.
  5. După caz, declarația angajatorului cu privire la oferirea unui loc de trai.
  6. Asigurarea medicală pentru întreaga perioadă de aflare în țara de destinație.
  7. Dovada achitării costului pentru eliberării vizei.

Important: Condițiile de eliberarea vizelor de muncă diferă de la o țară la alta. Fiecare consulat poate cere și alte acte în vederea obținerii unei vize de muncă, verifică în mod individual condițiile specifice cu reprezentanții consulari. Accesează aici contactele misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova

Dacă te angajezi provizoriu la muncă în străinătate în mod de sine stătător ești obligat:

  • să obţii un contract individual de muncă;
  • să înregistrezi contractul individual de muncă la Casa Naţională Asigurări Sociale şi să achiți contribuţiile de asigurări sociale;
  • să înregistrezi contractul individual de muncă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM);
  • în cazul în care ai copii care rămân acasă: să prezinți la ANOFM, documentul de confirmare, emis de Direcția asistenţă socială şi protecție a familiei din raionul/sectorul tău de domiciliu, privind luarea la evidență a copilului/copiilor tăi minori care rămân în țară

Unele sugestii utile la angajarea peste hotare le poți găsi aici.

Totuși, dacă în timp ce te afli peste hotare în baza pașaportului biometric moldovenesc și ai reușit să semnezi un contract de muncă, solicită de la autoritățile statului în care te afli un permis sau o viză de muncă.

Accesează secțiunea Aflare peste hotare / Muncă  pentru a afla mai multe despre modalitatea obținerii permisului de muncă atunci când deja te afli peste hotare.

În cazul în care ai decis să pleci peste hotare în scop de muncă este necesar să informezi despre acest lucru următoarele instituții publice din Republica Moldova:

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a înregistra contractul individual de muncă semnat de tine cu angajatorul tău de peste hotare;

Casa Naţională Asigurări Sociale pentru a înregistra contractul individual de muncă şi a achita contribuțiile tale de asigurări sociale.

Dacă pleci peste hotare, iar copilul rămâne în Moldova, acesta trebuie să rămână în grija altei persoane adulte. Această persoană se numește tutore şi, atât timp cât vei fi departe de casă, el va îndeplini responsabilitățile tale de părinte.

Prin urmare, înainte de plecare ar fi bine să te asiguri că:

  • ai o persoană de încredere în grija căreia rămâne copilul tău;
  • copilul tău dorește să rămână în îngrijirea acestei persoane;
  • relația dintre copil şi persoana respectivă și copiii acesteia sunt bune;
  • copilul va avea parte de atenția şi îngrijirea cuvenită, de înțelegere şi afecțiune.

După ce tu, copilul tău, persoana de încredere şi copiii ei au ajuns la o înţelegere, urmează pașii de mai jos:

Pasul 1: Mergi la primărie /primar și specialistul în protecția drepturilor copilului:

  • informează-i despre plecarea ta şi decizia de a lăsa copilul în grija persoanei de încredere;
  • solicită de la Primar instituirea tutelei asupra copilului;
  • oferă datele de contact (adresă, nr. de telefon, locul de muncă) în localitatea unde pleci la muncă și pentru ce perioadă vei lipsi.

Pasul 2: Mergi la Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei din raionul / municipiul în care locuiești:

Pasul 4: Mergi la şcoala sau grădiniţa copilului tău:

  • informează dirigintele de clasă, educatoarea şi directorul instituţiei de învăţământ că pleci la muncă peste hotare și că copilul tău rămâne în grija celui de-al doilea părinte sau persoanei de încredere/tutorelui;
  • stabilește contactul între diriginte/educatoare şi tutorele copilului.

Pasul 5: Mergi la medicul de familie:

  • informează-l despre plecare și în grija cui rămâne copilul tău;
  • solicită de la medicul de familie ajutor sau recomandările necesare pentru a informa tutorele despre starea de sănătate şi necesităţile medicale ale copilului;
  • asigură-te că fişa medicală a copilului este la medicul de familie.

Important: Recomandările de mai sus sunt valabile şi pentru cazul în care un părinte pleacă, iar copilul rămâne în grija celuilalt părinte.

La traversarea frontierei orice stat este în drept să solicite de la persoanele ce traversează frontiera de stat documentele necesare valabile conform legislaţiei interne şi acordurilor internaționale.

Viza poate fi obținută la ambasadele sau instituţiile consulare corespunzătoare statului în care pleci.

Vezi lista statelor unde poți merge fără viză ca cetățean al Republicii Moldova.

Poliția de frontieră ar putea solicita suplimentar prezentarea asigurării medicale, a contractului de muncă, dovada cazării și dovada existenței mijloacelor suficiente pentru întreținere. Se recomandă ca toate aceste acte să le ai la îndemână atunci când ești la punctul de trecere a frontierei.

Procedura de înregistrare a reședinței diferă de la o țară la alta. Acest aspect este descris în compartimentul Țări.

În general, la scurt timp de la sosire în țara de destinație, trebuie să te prezinți la autoritățile locale (primăria, poliția, biroul imigrări) ca să obții permis de ședere în scop de muncă. S-ar putea să fie solicitate următoarele acte:

  • Contractul de muncă în care sunt indicate funcția ocupată, numărul orelor de lucru (pe zi, săptămână sau lună), precum și salariul care urmează a fi plătit etc.
  • Dovada că ai asigurare completă de sănătate;
  • Achitarea taxei pentru eliberarea permisului de ședere;
  • Alte acte solicitate de autoritățile locale din țara de destinație.

De exemplu, din momentul sosirii la locul șederii pe teritoriul Federației Ruse timp de șapte zile lucrătoare, ești obligat să te prezinți la Serviciul Federal de Migrație de la locul de reședință pentru a fi pus la evidenţă.

În statele membre UE, în primele 3 luni de ședere în țara gazdă, membrii de familie care nu sunt cetățeni UE nu trebuie să solicite un permis de ședere care să confirme faptul că au dreptul de a locui pe teritoriul acestei țări. Însă, în unele țări din UE, s-ar putea să fie necesar să te înregistrezi încă de la sosire.

Vezi aici detalii despre acte și instituții unde să te adresezi în UE pentru înregistrarea membrilor de familie.