Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Studii

Aici vei găsi informații despre posibilitățile de obținere a unei burse de studii peste hotare, procedura de admitere la universitățile din străinătate, și actele necesare pentru viza de studii. Vei cunoaște procedura de înregistrare în țara de reședință și care sunt modalitățile de transfer acasă a cunoștințelor și bunelor practici acumulate peste hotare.

Informează-te despre bursele de studii disponibile pe site-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Dacă îți faci studiile la o universitate din Moldova, adresează-te la biroul relaţii internaţionale al universităţii în care studiezi pentru a afla dacă universitatea ta este parte la programele internaţionale de mobilitate, cum ar fi Erasmus+ şi alte programe de schimb și mobilitate academică.

De asemenea, poți găsi burse de studii peste hotare și la următoarele link-uri:

Pentru a studia peste hotare ai nevoie de un document ce confirmă absolvirea unei instituții de învățământ precum și alte acte relevante solicitate de instituția de învățământ unde vrei să studiezi. Despre conținutului dosarului tău de aplicare la studii peste hotare este necesar să te informezi de pe site-ul oficial al instituției selectată. În acest sens, îți recomandăm să urmezi pașii:

Pasul 1: Informează-te în detaliu, din mai multe surse, despre instituția în care vrei să studiezi:

 • Verifică adresa, telefonul, adresa web a instituţiei de învăţămînt unde ți-ai propus să studiezi.
 • Dacă ai dubii privitor la oferta de studii, telefonează la ambasadă pentru a obţine informaţie despre această instituţie de învăţămînt.
 • Interesează-te dacă instituița respectivă este una recunoscută în țara respectivă (diploma este recunoscută de Ministerul Educației).
 • Asigură-te că poți comunica în limba care se studiază și se vorbește acolo.
 • Dacă este posibil, comunică și cu alți studenți care frecventează instituția vizată despre detalii care te preocupă cel mai mult.

Pasul 2: Află exact unde vei locui în perioada cît vei face studii.

Pasul 3: Cînd ajungi în ţară de destinaţie, înregistrează-te la poliţie sau primărie pentru a obţine viză de reşedinţă în țara gazdă (aceasta se eliberează pentru un an, iar ulterior poate fi prelungită).

Admiterea la universități din străinătate este posibilă atât după absolvirea liceului, cât și prin transfer din una din universitățile din Republica Moldova. Condițiile de admitere și perioada de depunere a dosarelor diferă de la o țară la alta cât şi de la o universitate la alta.

Dacă vrei să mergi la studii peste hotare accesează acest portal care oferă informații pentru mai multe țări privind nivele de învățământ și alte informații relevante.

Dacă vrei să aplici la studii în România, informează-te despre procedura pe care trebuie să o urmezi aici și aici.

Dacă deții cetățenia unui stat membru UE și vrei să urmezi studiile într-o țară UE, accesează aici pentru mai multe detalii.

Dacă vrei să aplici la studii în Rusia accesează aici și aici

Actele necesare pentru obținerea unei vize de studii pot fi diferite de la o țară la alta. Adresează-te direct la Direcţia Consulară a Ambasadei ţării în care vrei să faci studiile pentru a obține lista detaliată a actelor ce vor trebui să conțină dosarul tău de aplicare la viză. De regulă, următoarele acte trebuie prezentate:

 • Certificatul de absolvire a şcolii medii sau alte documente ce confirmă absolvirea unei instituţii de învăţămînt;
 • Confirmarea că ai fost înmatriculat(ă) la o instituţie de stat sau particulară de învatămînt din ţară respectivă;
 • Certificat ce confirmă că vei putea achita cheltuielile pentru studii şi intreţinere (certificat din bancă) sau actul care confirmă beneficierea de o bursă de studii;
 • Certificat ce autentifică că nu ai fost judecat (cazierul juridic).

Lista ambasadelor și consulatelor acreditate în Republica Moldova care oferă servicii consulare cetățenii Republicii Moldova le puteți accesa aici.

Notă: Viza de studii nu îți dă dreptul să lucrezi în țara unde studiezi.

Lista documentelor necesare la diverse state diferă, însă de regulă, la trecerea frontierei de stat este necesar să prezinți pașaportul pentru călătorii în străinătate şi posesia vizei valabile (dacă nu sunt alte acorduri privind scutirea regimului de viză).

Viza poate fi obținută la ambasadele sau instituţiile consulare corespunzătoare statului în care pleci.

Minorii (elevi sau studenți) care au împlinit vârsta de 14 ani şi sânt înmatriculați la studii în instituții de învățământ din alte state, la ieșirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituția de învățământ respectivă şi declarația de consimțământ eliberată de unul dintre părinți.

Declarația părintelui trebuie să fie autentificată notarial, și să conțină:

  • consimțământul acestuia pentru ieșirea şi intrarea minorului în Republica Moldova,
  • indicarea țării de destinație,
  • scopul călătoriei,
  • perioada de aflare a minorului în ţara de destinaţie,

În cazul altor reprezentanți legali e necesar consimțământul acestora, exprimat prin decizie a autorității tutelare.

Declarația este valabilă pe o perioadă de un an de studii.

În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimțământul, exprimat prin declarație, al ambilor părinți ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanți legali - consimțământul acestora, exprimat prin decizie a autorității tutelare.

Procedura de înregistrare a reședinței diferă de la o țară la alta. Acest aspect este descris în compartimentul Țări.

În general, la scurt timp de la sosire în țara de destinație, trebuie să te prezinți la autoritățile locale (primăria, poliția, biroul imigrări) ca să obții permis de ședere în scop de studii. S-ar putea să fie solicitate următoarele acte:

 • dovada că ești înscris la o instituție de învățământ autorizată;
 • dovada că ai asigurare completă de sănătate;
 • o declarație care să arate că dispui de suficiente resurse pentru a te întreține singur fără a fi nevoit să soliciți ajutor pentru venit: resursele pot proveni din orice sursă;
 • achitarea taxei pentru eliberarea permisului de ședere.

De exemplu, odată ce ajungi pe teritoriul României, depune la Oficiul Român pentru Imigrări dosarul pentru obținerea permisului de ședere în scop de studii valabil pe un an. Permisul se reînnoiește anual. Detalii pot fi accesate pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări al României.

Din momentul ce ajungi pe teritoriul Federației Ruse, timp de șapte zile lucrătoare, ești obligat să te prezinți la Serviciul Federal de Migrație de la locul de reședință pentru a fi pus la evidență. Toate procedurile de evidență migrațională sânt realizate de către Partea-gazdă, nu este nevoie ca să te adresezi în persoană vreunei organizații şi să pierzi timpul.

Opțiunea 1: Dacă ești student / masterand / doctorand sau ai absolvit recent o instituție de învățământ superioară peste hotare poți aplica la programul de stagii în cadrul instituțiilor publice și private din Republica Moldova. Mai multe detalii despre procedură accesează pagina web a programului.

Opțiunea 2: Dacă crezi că ideile și cunoștințele tale pot genera soluții inovative pentru unele provocări cu care se confruntă țara sau localitatea ta, aplică la Programul Diaspora Engagement Hub (DEH).

DEH este un program guvernamental format din 5 sub-programe specifice. Alege programul care te reprezintă:

 1. Centre Educaționale
 2. Grupurile de Excelențe
 3. Parteneriate tematice regionale
 4. Abilitarea femeilor din diasporă
 5. Reîntoarcerea profesională a diasporei

Opțiunea 3: Înscrie-te în programul Mentor Me, o comunitate de studenți originari din Moldova, care vor să-și împărtășească experiența personală și profesională de peste hotare și să ajute astfel alți colegi să se dezvolte personal și profesional, inclusiv prin aplicarea la studii peste hotare.

Opțiunea 4: Contactează Biroul Relații cu Diaspora pentru a discuta împreună cum capacitățile și cunoștințele tale acumulate peste hotare pot fi valorificate pentru demararea unor inițiative concrete care pot contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.

După încheierea studiilor, în mod obișnuit, autoritățile din țara gazdă nu au temei pentru a-ți prelungi permisul tău de ședere în scop de studii, astfel încât poți pierde dreptul de a rămâne în țara gazdă.

În cazul în care decizi că vrei să continui șederea peste hotare trebuie să demonstrezi că îți vei continua studiile (licență, masterat, doctorat, post-doctorat), că te-ai angajat (de preferință după specialitate) sau că ai venituri suficiente pentru întreținere.

Mai multe detalii privind drepturi de ședere în UE pentru studenții străini accesează aici

Dacă ești student sau elev în România poți solicita prelungirea dreptului de şedere pe o perioadă egală cu durata totală a studiilor. Dacă participi la un program de schimb de elevi poți cere prelungirea pe o perioadă care să nu depăşească un an. Dreptul de ședere se poate prelungi cu cel mult 90 de zile după absolvirea studiilor, în vederea definitivării situației școlare sau universitare și a avizării documentelor de studii. Pentru detalii, accesează site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări și site-ul Euraxess.

Pentru a prelungi permisul de ședere pe teritoriul Federației Ruse, depune o cerere către oficiul teritorial al Serviciului Federal de Migraţie la locul de eliberare al permisului sau la locul tău de trai. Cererea de prelungire a permisului de şedere se depune nu mai tîrziu de 6 luni pînă la momentul expirării termenului permisului precedent. Accesează aici pentru detalii.

Pentru procedura de prelungire a permisului de ședere pentru alte state accesează compartimentul Țări și site-ul instituției relevante (primărie, poliție, birou imigrări) din țara gazdă.