Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova
Emigrare permanentă
Care sunt primii pași dacă vreau să mă stabilesc cu domiciliul permanent peste hotare?
În cazul în care ai decis să te stabilești cu domiciliul permanent peste hotare îți recomandăm să urmezi următorii pași:
Pasul 1. Asigură-te că programul de emigrare ales corespunde cu necesitățile și posibilitățile pe care le ai tu și familia ta. Fiecare program de emigrare, chiar în aceeași țară, are anumite particularități și trebuie să cunoști toate prevederilor programului ales.
Pasul 2. Pregătește din timp copiile traduse și autorizate ale actelor pe care le deții (diploma de studii, formări, caracteristici, recenzii etc.). Aceasta o să te ajute la găsirea unui loc de muncă conform studiilor sau la integrarea și creșterea profesională.
Pasul 3. Informează-te despre zona unde vei locui. Pentru a compara costurile de trai, prețurile în diferite orașe accesează aici.
Pasul 4. Află informații detaliate despre grădinițele și școlile din apropiere dacă pleci cu copii.
Pasul 5. Informează-te despre asociațiile, comunitățile sau grupurile de inițiativă ale diasporei Republicii Moldova în statul unde te afli, forumuri ale cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.
Pasul 6. Informează-te despre programele de adaptare și integrare destinate imigranților în țara de destinație.
Ce înseamnă emigrarea permanentă și ce reprezintă emigrarea autorizată?
Emigrarea permanentă presupune stabilirea cu traiul definitiv în altă țară, în baza permisului de ședere permanentă emis de țara gazdă. Emigrarea autorizată reprezintă permisiunea oficială a autorităților Republicii Moldova privind plecarea din țară pentru stabilirea domiciliului în străinătate.
Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au obținut permis de ședere permanentă în altă țară și care doresc să se stabilească definitiv acolo, pot să își autorizeze în acest scop plecarea permanentă peste hotare de la autoritățile Republicii Moldova
Dacă pleci din Republica Moldova pentru a te stabili cu domiciliul peste hotare, ai dreptul:
- să-ți iei cu tine bunurile ce îți aparțin, resursele financiare câștigate în mod legal;
- sa-ți menții în proprietate bunurile ce le stăpânești de drept în țara de origine, precum și mijloacele bănești, hârtiile de valoare și alte valori, care se păstrează în băncile Republicii Moldova.
Important: Obținerea autorizării pentru plecarea cu domiciliu permanent în altă țară nu îți afectează cetățenia sau drepturile tale de cetățean al Republicii Moldova, însă presupune obținerea statutului de nerezident al Republicii Moldova.
Cum pot obține dreptul de ședere permanentă într-o țară străină?
Fiecare stat stabilește condiții proprii de acordare a dreptului de ședere permanentă migranților. Dreptul de ședere permanentă se certifică, de regulă, de un permis de ședere permanentă, dar și de obținere a cetățeniei statului de reședință.
În general, dreptul de reședință permanentă îl obții dacă:
- ai locuit o anumită perioadă de timp în țara dată (în Federația Rusă și în statele UE – minim 5 ani);
- ai muncit și achitat toate contribuțiile sociale;
- prezinți dovada că ai achitate facturi la întreținere;
- cunoști limba statului respectiv.
Accesează compartimentul ȚĂRI pentru a vedea condițiile specifice ale mai multor state pentru oferirea dreptului de ședere permanentă.
Ce acte trebuie să prezint la vamă pentru traversarea frontierei de stat când emigrez pentru a mă stabili cu traiul permanent peste hotare?
La traversarea frontierei orice stat este în drept să solicite de la persoanele ce traversează frontiera de stat documentele necesare valabile conform legislaţiei interne şi acordurilor internaționale.
Lista documentelor necesare la diverse state diferă, însă de regulă toate statele de destinație solicită:
- pașaportul pentru călătorii;
- acte ce confirmă permisul de ședere permanentă/permisul de muncă în țara de destinație;
- acte ce confirmă cetățenia țării de destinație;
- dovada emigrării autorizate – în pașaport pe primele pagini se aplică ștampila ”Autorizarea emigrării în …(numele țării)”. Vezi aici detalii.
Important: Regimul fără viză cu anumite state dar și statele membre ale Uniunii Europene permite doar călătorii în scop de turism pe termen ce nu depășește 90 zile fără drept de muncă.
Ce acte sunt necesare pentru stabilirea cu domiciliul permanent peste hotare?
Dacă ai permis de ședere permanentă în altă țară şi vrei să te stabilești definitiv acolo, depune o cerere de autorizare a emigrării împreună cu actele necesare.
Opțiunea 1: Dacă te afli în Moldova - depune cererea de solicitare a stabilirii domiciliului permanent peste hotare cu toate actele solicitate la subdiviziunile Agenției Servicii Publice (ÎS „CRIS „Registru”).
Opțiunea 2: Dacă te afli deja în străinătate depune cererea de solicitare a stabilirii domiciliului permanent peste hotare cu toate actele solicitate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.