Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova
Spania
În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Spania: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii; diaspora moldovenească din Spania și contacte utile ale ambasadei Republicii Moldova în Spania.
Informații generale
Capitală |
Madrid |
Limba oficială |
spaniolă |
Sistem politic |
monarhie constituțională, democrație parlamentară |
- Rege |
Felipe VI-lea |
- Prim-ministru |
Pedro Sanchez |
Formare |
Secolul XV |
Suprafaţă |
|
- Total |
505.370 km² |
- Apa (%) |
1,4% |
Populaţie |
|
- Totală (recensământ 2013) |
47.129.783 |
- Densitate |
92loc./km² |
Monedă |
Euro |
Fus orar |
UTC+1 |
Domeniu Internet |
.es |
Prefix telefonic |
+34 |
Regatul Spaniei (spaniolă Reino de España) sau Spania (spaniolă España) este o ţară situată în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. În nord-est se învecinează cu Franţa şi Andora de-a lungul Munţilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberică împreună cu Portugalia şi Gibraltar, având de asemenea două arhipelaguri, situate unul în Marea Mediterană (Insulele Baleare) şi celălalt în Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, Spaniei aparţin două mici teritorii din nordul Africii (care includ oraşele autonome Ceuta şi Melilla), precum şi enclava Llivia din Pirinei.
Istoria Regatului Spaniei
Începând cu secol IX î.Hr., celţii, fenicienii, grecii şi cartaginezii au intrat în Peninsula Iberică, urmaţi de Republica Romană, care a ajuns în secolul II î.Hr.. Limba de acum a Spaniei, religia şi sistemul juridic dăinuie din perioada romană. Cucerită de vizigoţi în secolul V d. Hr. şi atacată de mai multe ori în 711 de maurii nord-africani islamici, Spania modernă a început să se formeze după Reconquista, eforturile de a-i elimina pe mauri, care au rămas aici până în 1492. În 1478 Regina Elisabeta I a Castiliei a întărit inchiziţia spaniolă, instituţie interzisă abia în 1834, în timpul domniei Elisabetei a II-a. În 1492 a fost finanţată prima călătorie pe Atlantic a lui Cristofor Columb, spre "Lumea Nouă". Până în 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completă. Totuşi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica întreaga Iberie, iar acest vis a părut aproape îndeplinit, când Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei în 1580, şi al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca şi "Spania" care nu era pe atunci un stat unificat). În 1640, poliţia centralistă a Contelui de Olivares a provocat războaie în Portugalia şi Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou, iar Catalonia s-a bucurat de o independenţă asistată de Franţa, dar pentru scurt timp.
În secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternică naţiune din Europa, datorită bunăstării derivate din colonizarea spaniolă a Americilor. Dar o serie de războaie lungi şi costisitoare şi revolte a început declinul puterii Spaniei în Europa. Controversa asupra succesiunii la tron a consumat ţara în secolul XVIII (Războiul Spaniol de Succesiune - un stat spaniol centralizat a fost stabilit doar după acest război), prin ocupaţia din partea Franţei în timpul erei napoleonice la începutul anilor 1800, şi a condus la o serie de conflicte armate şi revolte între liberali şi suporterii Vechiului Regim în mare parte a secolului XIX; un secol care a reprezentat şi pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi, culminate în Războiul Spano-American din 1898.
Secolul XX iniţial a adus puţină pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol şi a Guineei Ecuatoriale a fost probată ca şi un substitut al pierderilor din Americi. O perioadă de dictatură (1923-1931) s-a încheiat prin stabilirea celei de A Doua Republică Spaniolă.Creşterea polarizării politice, combinata cu cresterea violenţei neverificate, a dus la izbucnirea Războiului Civil Spaniol în iulie 1936. Urmând victoria forţelor sale naţionaliste în 1939, generalul Francisco Franco a condus o naţiune epuizată politic şi economic.
Totuşi, în anii 1960 şi anii 1970, Spania a fost transformată gradual într-o economie industrială modernă cu un sector de turism în creştere. După moartea dictatorului Generalul Franco în noiembrie 1975, succesorul său desemnat personal, Prinţul Juan Carlos şi-a asumat titlurile de rege şi de conducător al statului. El a jucat un rol important în ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales în opoziţia unei încercări de coup d'etat în 1981. Spania a aderat la OTAN în 1982 şi a devenit membră a Uniunii Europene în 1986. După moartea lui Franco, vechilor naţionalităţi istorice - Ţara Bascilor, Catalonia şi Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.
Peninsula Iberică trecuse deja printr-o lungă istorie de locuire umană la sfârşitul secolului al III-lea a.Chr. , când romanii au subjugat celţii, ibericii şi bascii care trăiau aici. Regiunea a rămas o regiune romană până ce vizigoţii au invadat locul la începutul secolului al V-lea. De-a lungul următoarelor trei secole, regiunea a devenit creştină, dar în anul 711 o invazie în Marocul aflat la sud a pus bazele a ceea ce urma să fie o civilizaţie islamică înfloritoare, care a durat şase secole.
Comunităţile autonome ale Regatului Spaniei
Spania este compusă din 17 comunităţi autonome (comunidades autónomas).
- Andaluzia (Andalucía)
- Aragon (Aragón)
- Asturias (Principado de Asturias)
- Insulele Baleare (Islas Baleares / Illes Balears)
- Ţara Bascilor (País Vasco / Euskadi)
- Insulele Canare (Islas Canarias)
- Cantabria (Cantabria)
- Castilia-La Mancha (Castilla-La Mancha)
- Castilia-Leon (Castilla y León)
- Catalonia (Cataluña / Catalunya)
- Extremadura (Extremadura)
- Galicia (Galizia)
- Madrid (Comunidad de Madrid)
- Murcia (Región de Murcia)
- Navarra (Comunidad Foral de Navarra / Nafarroako Foru Komunitatea)
- Valencia (Comunidad Valenciana / Comunitat Valenciana)
- La Rioja (La Rioja)
Există şi cinci locuri de suveranitate (plazas de soberanía) pe şi lângă coasta africană: oraşele Ceuta şi Melilla sunt administrate ca şi oraşe autonome, un regim administrati-intermediar între oraşe şi comunităţi; insulele din arhipelagul Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, şi Peñón de Vélez de la Gomera se află sub directa administraţie spaniolă.
Intrarea pe teritoriul țării
Informaţii generale
Tipuri de vize
Pentru a intra în Spania și a sta în țară până la nouăzeci de zile, în orice perioadă timp de şase luni, următoarele cerinţe trebuie să fie îndeplinite:
- Paşaport sau document de călătorie. Documentele trebuie să fie valabile pentru durata totală a şederii planificate.
Cetăţenii din orice stat al Uniunii Europene, Elveţia, Norvegia, Islanda, și Lichtenstein necesită doar o Carte de Identitate Naţională sau paşaport valabil. În cazul minorilor, cartea de identitate naţională trebuie să fie, de asemenea, însoţită de consimţământul părinţilor în scris - Vize relevante (dacă este cazul). O viză Schengen permite titularului să călătorească în ţările cuprinse în zona Schengen, şi, prin urmare, nu permite accesul la teritoriul care nu face parte din zona menționată (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Irlanda, România, Bulgaria, şi Cipru).
- Justificarea scopului şi condiţiilor de şedere, precum şi acreditarea mijloacelor economice suficiente de a se întreține pentru durata de şedere în Spania.
4. Turism sau călătorii private. Prezentarea oricărui document din următoarele tipuri de documente poate fi cerută:
a). Demonstrarea rezervării cazării prin documente, sau o scrisoare privată de invitaţie de la o persoană, dacă se va sta în locuinţa sa, emisă în conformitate cu Ordinul PRE/1283/2007, din 10 mai, care stabileşte termenii şi condiţiile pentru eliberarea unei scrisori de invitaţie de către persoane particulare în favoarea cetăţenilor străini care sunt interesaţi de intrarea în ţară din motive de turism sau motive personale. Scrisoarea de invitaţie, în nici un caz, nu scutește străinul de oricare din celelalte cerinţe de intrare în Spania.
b). Dovada de confirmare a rezervării unei călătorii organizate cu itinerar.
c). Bilete de avion tur-retur sau bilet de avion tur.
Pentru acreditarea mijloacelor economice, străinii trebuie să respecte cerinţele prevăzute în Ordinul PRE/1282/2007 din 10 mai, care stabileşte mijloacele economice pe care străinii doritori de a intra pe teritoriul spaniol trebuie să demonstreze că le au la dispoziţia lor. Acest lucru actualmente este de 64.14 de euro pe zi pe persoană, iar în toate cazurile, un total minim de 577.26 de euro pe persoană.
5. Excursii cu un scop profesional, politic, ştiinţific, sportiv, religios, sau de altă natură. Prezentarea oricărui document din următoarele tipuri de documente poate fi cerută:
a). Invitaţie de la o companie sau entitate de a participa la întâlniri, convenţii, etc, de natură comercială, industrială, sau de altă natură.
b). Document care atestă existenţa unor relaţii comerciale, industriale, sau de altă natură.
c). Carduri de acces la târguri, convenţii, congrese, etc.
d). Invitații, carduri de admitere, rezervări sau programe care indică, în măsura posibilităților, numele organizaţiei care a lansat invitaţia de participare, durata şederii, sau orice alt document care să indice scopul vizitei.
6. Excursii cu scopul de studii sau formare. Prezentarea oricărui document din următoarele tipuri de documente poate fi cerută:
a). Documentul de înregistrare într-o instituţie de învăţământ pentru a participa la un curs de învăţământ teoretic sau practic/de formare.
b). Certificatele referitoare la cursurile selectate.
7. În cazuri excepţionale, prezentarea certificatelor medicale este cerută de Ministerul de Interne, în conformitate cu Ministerele Sănătăţii şi Consumului, și Muncă și Imigrare, sau aplicarea reglementărilor Uniunii Europene. Fiecare efort va fi făcut pentru a se asigura că aceste certificate sunt solicitate cu un preaviz suficient. Prezentarea certificatelor medicale, acolo unde este cazul.
8. Solicitanţii nu trebuie să fie obiectul unui ordin de excludere (care figurează pe Sistemul de Informaţii Schengen [SIS] sau Registrul național al persoanelor cărora le este interzisă intrarea în ţară). Posibile cauze de excludere:
a). Au fost deportaţi anterior sau returnați spre o altă ţară de către Spania sau de către orice alt stat Schengen.
b). După ce a fost refuzată în mod expresiv intrarea pentru activităţi contrare intereselor Spaniei, activităţi îndreptate împotriva drepturilor omului, sau pentru conexiuni notorii cu organizaţii criminale.
c). Fiind căutat la nivel internaţional pentru activităţi infracţionale.
d). Solicitanţii nu trebuie să reprezinte un pericol pentru sănătatea publică, ordinea publică, siguranţa naţională sau relaţiile internaţionale ale Spaniei sau a oricărui alt stat cu care Spania are un acord cu privire la aceste aspecte.
e). Nu au rămas pe teritoriul spaniol pentru un total de 90 de zile în ultimele 6 luni, începând de la data ultimei intrării (art. 20.1 Schengen, şi art. 30 Legea).
Informaţii generale despre vize
Spania face parte din Uniunea Europeană din 1986. Deoarece Uniunea Europeană a liberalizat regimul de vize cu Republica Moldova, cetățenii moldoveni nu au nevoie de vize pentru călătorii de scurtă durată în Spania până la 90 zile în decurs de 6 luni, cu un pașaport biometric valabil. Regimul liber de vize nu oferă dreptul la angajarea în câmpul muncii, reîntregirea familiei și încadrarea la studii. Pentru acest gen de activități și ședere pentru o perioadă ce depășește perioada menționată se solicit vize naționale
Viza de tranzit aeroportuar
Viza pentru a putea trece prin zona de tranzit international a unui aeroport, fara a intra pe teritoriul național spaniol.
Cetățenii moldoveni care au ca destinație finală un terț stat și se află în tranzit aeroportuar în Spania nu au nevoie de acest tip de viză.
Viza de scurtă şedere – viza comună “Schengen” sau viza de ședere (turism, afaceri, vizita de familie, activități culturale, artistice, sportive, vizita medicală, etc.)
Aceasta viză permite intrarea și șederea pe o perioadă de maxim 90 de zile în următoarele țări: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, și Ungaria.
Cetățenii moldoveni nu au nevoie de viză pentru a intra în Spania, datorită regimului liber de vize cu UE.
Viza de Studii
Permite șederea în Spania pentru realizarea de cursuri, studii, lucrări de cercetare sau formare, schimburi de studenți, stagii de practică fără drept de lucru sau activități de voluntariat care nu sunt remunerate.
Studii de peste 3 luni:
Dacă durata studiilor este mai mare de trei luni, este obligatorie solicitarea unei vize specifice de studii.
Cerințe:
1) Prezența personală a solicitantului la Secția Consulară a Ambasadei Spaniei la București în momentul prezentării cererii.
2) Formular de viză completat și semnat de interesat (2 exemplare). Formularul se poate obține de la Secția Consulară a Ambasadei Spaniei la București sau poate fi descărcat aici.
3) 2 fotografii color recente, tip pașaport, pe fond alb.
4) Pașaport sau titlu de călătorie recunoscut de Spania, valabil cel puțin pentru toată durata studiilor.
5) Permis de rezidență (românesc sau moldovenesc) pentru cetățenii străini rezidenți în România și Republica Moldova.
6) Adeverința de student, carnet de note sau documente care demonstrează că este student sau cercetător.|
7) Documente ce confirmă admiterea într-un centru de învățământ sau de cercetare spaniol, public sau privat, recunoscut în mod oficial.
8) Plan de studii, de formare sau de cercetare detaliat.
9) Asigurare medicală care să acopere, pe toată perioada de ședere în Spania și în toate Statele Schengen, cheltuielile medicale și repatrierea în caz de accident sau boală neprevăzută. Valoarea minimă a asigurării este de 30.000 de euro. Se recomandă realizarea asigurării medicale pentru o perioadă mai mare celei prevăzute pentru călătorie întrucât durata vizei nu poate depăși perioada asigurată.
10) Mijloace economice pentru acoperirea cheltuielilor de ședere și de întoarcere în țară (și ale familiei, dacă e cazul). Aceste mijloace trebuie să corespundă în proporție de 100% cu IPREM-ul lunar (Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples). Pentru restul familiei, suma trebuie să acopere 75% din IPREM pentru primul membru și 50% pentru fiecare dintre ceilalți membri.
11) Indicarea domiciliul din Spania (prin documente).
12) Pentru solicitanții sub 18 ani este necesar acordul notarial al părinților sau tutorilor pentru realizarea studiilor în centrul respectiv, pe perioada prevăzută.
13) Dacă se consideră necesară, poate fi solicitată o întrevedere personală pe marginea dosarului de viza. In acest caz, solicitantul vizei trebuie sa se prezinte personal la Sectia Consulară a Ambasadei Spaniei la Bucuresti intr-un termen de maxim 15 zile calendaristice de la data notificarii.
Dacă durata studiilor depășește 6 luni se vor prezenta, în plus, următoarele documente:
14) Certificat medical care sa precizeze urmatoarele: „Acest CERTIFICAT MEDICAL dovedeste ca Dnul/Dna [...] nu sufera de niciuna din bolile care ar putea sa aiba repercursiuni grave asupra sanatatii publice, in conformitate cu prevederile Regulamentul Sanitar International din 2005”.
15) Cazier judiciar sau un document echivalent eliberat de autoritatile tarii de origine si/sau ale tarii/tarilor in care a fost rezident in ultimii 5 ani.
Ambele certificate trebuie prezentate în original și traduse în limba spaniolă. Atât originalele, cât și traducerile respective trebuie sa aibă aplicată Apostila de la Haga (pentru informații despre Apostila de la Haga, puteți consulta pagina web a Ministerului Justiției din România, sau pe cea a Ministerului Justiției din Republica Moldova.
Soțul/soția, partenerul legal și copiii studentului sau cercetătorului străin au posibilitatea de a călători împreună cu titularul vizei de studii. Termenul „familiar” se refera doar la soțul/soția, partenerul legal și copiii sub 18 ani sau cei invalizi și care nu sunt, în mod obiectiv, capabili să-și satisfacă propriile necesități din cauza stării lor de sănătate.
Pentru a călători, acesti membri de familie trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
16) Să dovedească relația de rudenie.
17) Să dețină mijloacele economice specificate la punctul 10.
18) Să prezinte acordul notarial al părintelui care nu călătorește in Spania pentru deplasarea minorilor.
Toate documentele se vor prezenta în original însoţite de o copie Xerox.
În cazul în care consideră necesar, autorităţile consulare vă pot solicita o întrevedere sau documente suplimentare.
De asemenea, oricine consideră necesar poate prezenta o declaraţie personală scrisă sau documente suplimentare referitoare la călătorie în scopul clarificării situaţiei personale.
Prezentarea tuturor documentelor nu garantează acordarea vizei.
Viza pentru Reîntregirea familiei în regim comunitar
Rezidenţii legali (cetăţeni moldoveni sau extracomunitari) în Republica Moldova pot solicita acest tip de viză atât la Ambasada Spaniei la Bucuresti, cât şi la Ambasada Spaniei la Kiev.
Se aplică regimul comunitar următoarelor categorii de membri de familie ai cetăţenilor din Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia:
• Soţului/soţiei.
• Partenerului, atunci când perechea este recunoscută legal (în contextul reîntregirii familiei, nu se accepta ca legală situaţia în care unul dintre parteneri ar fi căsătorit încă şi, în acelaşi timp, ar fi înscris ca partener într-o pereche recunoscută legal).
• Descendenţilor direcţi ai cetăţeanului din U.E. şi/sau ai soţului/soţiei sau a partenerului perechii recunoscute legal şi care să fie:
1. Mai mici de 21 de ani sau
2. mai mari de 21 de ani dar se află în întreţinerea lor sau
3. sunt fără putere de exercitiu.
• Ascendenţilor direcţi ai cetăţeanului din U.E. şi /sau ai partenerului perechii recunoscute legal care depind economic de acesta.
• În mod exceptional, unei alte rude care, aflată în ţara de provenienţă, să poată dovedi prin documente că:
1. Depinde economic sau locuieşte cu cetăţeanul care solicită reintregirea,
2. Are probleme grave de sănătate sau este invalid.
Cerinţe:
1. Prezenţa personală a solicitantului.
2. Cererea de viză semnată de către interesat (2 exemplare). Pentru copiii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, trebuie semnată de către reprezentantul legal al minorului, identificându-se în calitate de tată, de mamă sau de tutore, cu copia Cărţii de Identitate sau a paşaportului. Formularul se poate obține de la Sectia Consulară a acestei Ambasade sau poate fi descarcat mai jos:
- formular în limba spaniolă
- formular în limba română
- formular în limba engleză
3. 2 fotografii tip paşaport.
4. Paşaportul (care să nu expire în următoarele 4 luni).
5. Permisul de rezidenţă (românesc sau moldovenesc) în cazul în care solicitantul este rezident în una din cele doua ţări.
6. Cererea de reîntregire familială pe care cetăţeanul din U.E. o poate face personal la Ambasada Spaniei sau la notariat în Spania, specificând în cerere datele de identificare al persoanelor cu care urmează să se facă reîntregirea familială.
7. Copia paşaportului sau a Cărţii de Identitate a cetăţeanului din U.E.
8. Dovada că este rezident în Spania, din partea cetăţeanului din U.E.
9. Documente relevante prin care să demonstreze legătura de familie.
10. Dacă celor cărora li se face reîntregirea familială sunt ascendenţi sau sunt fii/fiice care au împlinit vârsta de 21 de ani, sunt necesare documente prin care să demonstreze ca se află în întreţinerea cetăţeanului din U.E.
11. În cazul în care solicitantul de viză este minor, este necesar acordul pentru reîntregirea familială al ambilor părinţi ce deţin autoritatea parentală, document pe care îl pot face la notariat sau prezentându-se la Consulat.
Pentru mai multe informaţii, consultaţi actele normative în vigoare:
• decretul regal 240/2007, din 16 februarie, despre intrarea, libera circulaţie şi rezidenţa în Spania a cetăţenilor statelor membre ale uniunii europene şi ai altor state parte a acordului privind spaţiul economic european.
• legea organică 4/2000, din 11 ianuarie, despre drepturile şi libertăţile străinilor în Spania (se încadrează aici, persoanele incluse în sfera de aplicare a decretului regal 240/2004 privind acele aspecte care le-ar putea fi mai favorabile).
Trebuie să se prezinte copii xerox ale tuturor documentelor originale.
Documentele emise de către alte state, pentru a fi recunoscute de către administraţia spaniolă, trebuie traduse în limba spaniolă de către un traducator autorizat.
De asemenea, originalul şi traducerea trebuie să fie legalizate sau apostilate.
Pentru informaţii despre apostila de la Haga puteţi să consultaţi pagina web a Ministerului de justiţie din România sau din Republica Moldova.
Certificatele de registru civil (căsătorii, naşteri, decese, etc) trebuie să aibă o vechime de maxim trei luni de la data eliberarii sau în cazul în care au fost emise cu mai mult timp în urmă, trebuie să fie actualizate.
În cazul în care se va considera necesar, autorităţile consulare îi pot cere solicitantului de viză să se prezinte pentru un interviu sau să aducă documente suplimentare.
Prezentarea tuturor documentelor nu garantează obţinerea vizei. Vizele pentru cei care beneficiază de reîntregirea familiei în regim comunitar sunt gratuite.
Viză de rezidenţă pentru reîntregirea familiei în regim general
Rezidenţii legali (cetăţeni moldoveni sau extracomunitari) în Republica Moldova pot solicita acest tip de viză atât la Ambasada Spaniei la Bucuresti, cât şi la Ambasada Spaniei la Kiev.
Reîntregirea familială se poate face pentru:
• Soţul/soţia.
• Partener, atunci când perechea este recunoscută legal (în contextul reîntregirii familiei, nu se accepta ca legală situaţia în care unul dintre parteneri ar fi căsătorit încă şi, în acelaşi timp, ar fi înscris ca partener într-o pereche recunoscută legal).
• Descendenţii direcţi ai cetăţeanului din U.E şi/sau ai soţului/soţiei sau a partenerului perechii recunoscute legal şi care să fie:
1. Mai mici de optsprezece ani sau
2. Prezintă un handicap şi nu se pot întreţine singuri.
• Ascendenţii direcţi ai cetăţeanului din U.E şi /sau ai partenerului perechii recunoscute legal care depind economic de acesta.
1. Se află în grija lor şi
2. au împlinit vârsta de saizeci şi cinci şi
3. când există motive care să justifice necesitatea autorizării rezidenţei în Spania.
• Minorii sau cei fără capacitate de exerciţiu reprezentaţi legal de către persoana care solicită reîntregirea familială
Cerinţe:
1. Prezenţa personală a solicitantului.
2. Cererea de viză semnată de către interesat (2 exemplare). Pentru copiii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, trebuie semnată de către reprezentantul legal al minorului, identificându-se în calitate de tată, de mamă sau de tutore, cu copia Cărţii de Identitate sau a paşaportului. Cererea de viză se poate solicita la Sectia Consulară a acestei Ambasade sau se poate descarca de aici:
- formular în limba spaniolă
- formular în limba română
- formular în limba engleză
3. 2 fotografii tip paşaport.
4. Paşaportul (care să nu expire în următoarele 4 luni).
5. Permisul de rezidenţă (românesc sau moldovenesc) în cazul în care solicitantul este rezident în una din cele două ţări.
6. Copia permisului sau a autorizaţiei de rezidenţă în Spania a persoanei care solicită reîntregirea familială.
7. Copia autorizaţiei de rezidenţă pentru regrupare familială în favoarea rudei, eliberată în Spania celui care solicita reîntregirea.
8. Documente relevante prin care să demonstreze legătura de familie.
9. Certificat medical în care să se specifice următoarele: „Acest CERTIFICAT MEDICAL dovedeste că Dnul/Dna [...] nu suferă de niciuna din bolile care ar putea să aibă repercursiuni grave asupra sănătăţii publice, în conformitate cu prevederile Regulamentul Sanitar Internaţional din 2005”.
10. Cazier judiciar sau un document echivalent eliberat de autorităţile ţării sau ţărilor în care a fost rezident în ultimii cinci ani.
11. În cazul ascendenţilor (peste 65 de ani), solicitantul de viză trebuie să dovedească prin documente faptul că depinde din punct de vedere economic de persoana care a solicitat reîntregirea familiei în Spania.
12. În cazul în care solicitantul de viză este minor, este necesar acordul pentru reîntregirea familială al ambilor părinţi ce deţin autoritatea parentală, document pe care îl pot face la notariat sau prezentându-se la Consulat.
Pentru mai multe informaţii, consultaţi actele normative în vigoare:
• Legea organică 4/2000, din 11 ianuarie, despre drepturile şi libertăţile străinilor în Spania şi integrarea lor socială.
• Decretul regal 557/2011, din 20 aprilie, prin care se aprobă reglementările legii organice 4/2000, din 11 ianuarie, despre drepturile şi libertăţile străinilor în Spania şi integrarea lor socială.
Trebuie să se prezinte copii xerox ale tuturor documentelor originale. Documentele emise de către alte state, pentru a fi recunoscute de către administraţia spaniolă, trebuie traduse în limba spaniolă de către un traducator autorizat. De asemenea, originalul şi traducerea trebuie să fie legalizate sau apostilate.
Pentru informaţii despre apostila de la Haga puteţi să consultaţi pagina web a Ministerului de justiţie din România sau din Republica Moldova.
Certificatele de registru civil (căsătorii, naşteri, decese, etc) trebuie să aibă o vechime de maxim trei luni de la data eliberării sau în cazul în care au fost emise cu mai mult timp în urmă, trebuie să fie actualizate.
În cazul în care se va considera necesar, autorităţile consulare îi pot cere solicitantului de viză să se prezinte pentru un interviu sau să aducă documente suplimentare. Prezentarea tuturor documentelor nu garantează obţinerea vizei.
Viză de rezidenţă pentru muncă în calitate de angajat
Cetățenii rezidenți în Republica Moldova (moldoveni sau extracomunitari) au posibilitatea de a solicita acest tip de viza atat la Ambasada Spaniei la Bucuresti, cât și la Ambasada Spaniei la Kiev (Ucraina).
Cerințe:
1) Prezența personală a solicitantului la Sectia Consulară a Ambasadei Spaniei la Bucuresti în momentul prezentarii cererii. În termen de o luna de la data notificarii aprobarii autorizatiei catre angajatorul interesat, angajatul trebuie sa solicite personal viza la Misiunea Diplomatică sau Biroul Consular de care apartine.
2) Formular de viza completat si semnat de interesat (2 exemplare). Formularul se poate obține de la Sectia Consulară a Ambasadei Spaniei la Bucuresti sau poate fi descarcat aici.
3) 2 fotografii color recente, tip pașaport, pe fond alb.
4) Pasaport valabil cel putin încă 4 luni din momentul solicitarii vizei.
5) Permis de rezidență (românesc sau moldovenesc) pentru cetatenii straini rezidenti in Romania sau Republica Moldova.
6) Autorizatie de rezidenta si munca valabila, eliberata in Spania de Delegatia/Subdelegatia de Guvern corespunzatoare.
7) Un exemplar al contractului in baza caruia a fost acordata autorizatia initiala de rezidenta si munca in calitate de angajat, ștampilat de Biroul pentru Straini.
8) Certificat medical care sa precizeze urmatoarele: „Acest CERTIFICAT MEDICAL dovedeste ca Dnul/Dna [...] nu sufera de niciuna din bolile care ar putea sa aiba repercursiuni grave asupra sanatatii publice, in conformitate cu prevederile Regulamentul Sanitar International din 2005”.
9) Cazier judiciar sau un document echivalent eliberat de autoritatile tarii de origine si/sau ale tarii/tarilor in care a fost rezident in ultimii 5 ani.
Toate documentele se vor prezenta în original însoţite de o copie Xerox. Pentru informatii despre Apostila de la Haga, puteti consulta pagina web a Ministerului Justitiei din România, sau pe cea a Ministerului Justiției din Republica Moldova.
În cazul în care consideră necesar, autorităţile consulare vă pot solicita o întrevedere sau documente suplimentare. Prezentarea tuturor documentelor nu garantează acordarea vizei.
Autorizaţia şi viză de rezidenţă temporară şi muncă pe cont propriu
Cetățenii rezidenți în România sau în Republica Moldova (moldoveni sau extracomunitari) trebuie sa solicite autorizatia de rezidenta temporara si munca pe cont propriu la Ambasada Spaniei la Bucuresti.
Prezentarea dosarului la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti in vederea obtinerii autorizatiei de rezidenta temporară și munca pe cont propriu.
Cerințe:
1) Formular de cerere de autorizatie de rezidenta si munca pe cont propriu, in model oficial, completat si semnat de interesat. Formularul se poate obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti sau poate fi descarcat de aici:
2) 2 fotografii color recente, tip pasaport, pe fond alb.
3) Copie xerox completa a pasaportului.
4) Permis de rezidență (românesc sau moldovenesc) pentru cetățenii străini rezidenti in România sau Republica Moldova.
5) Certificat medical care să precizeze urmatoarele: „Acest CERTIFICAT MEDICAL dovedeste ca Dnul/Dna [...] nu sufera de niciuna din bolile care ar putea sa aiba repercursiuni grave asupra sanatatii publice, in conformitate cu prevederile Regulamentul Sanitar International din 2005”.
6) Cazier judiciar sau un document echivalent eliberat de autoritatile tarii de origine si/sau ale tarii/tarilor in care a fost rezident in ultimii 5 ani.
Ambele certificate trebuie prezentate in original si traduse in limba spaniolă. Atât originalele, cat si traducerile respective trebuie sa aiba aplicata Apostila de la Haga (pentru informatii despre Apostila de la Haga, puteti consulta pagina web a Ministerului Justitiei din Romania sau pe cea a Ministerului Justitiei din Republica Moldova).
7) Diplome sau atestate, omologate in mod corespunzator, din care sa reiasa faptul ca interesatul are competenta necesara pentru a exercita profesia respectiva in Spania.
8) Documente care sa demonstreze faptul ca interesatul dispune de capacitatea economica necesara pentru implementarea proiectului sau ca anumite institutii financiare sau de alta natura isi asuma responsabilitatea de a-i acorda sprijinul corespunzator.
9) Proiect de infiintare sau descrierea activitatii care urmeaza sa se realizeze, indicandu-se investitia prevazuta, rentabilitatea scontata a acesteia si, daca este cazul, locurile de munca astfel create.
10) Lista autorizatiilor/licentelor necesare initierii si desfasurarii activitatii proiectate sau exercitarii profesiei, specificandu-se fazele in care se afla procedurile de obtinere a acestora si incluzandu-se, daca este cazul, dovada solicitarii autorizatiilor/licentelor respective la organismele competente.
În momentul prezentarii cererii de autorizatie de rezidenta temporara si munca pe cont propriu trebuie sa achitati taxa corespunzatoare (tipurile de taxe si valorile acestora pot fi consultate aici).
Odată acordată autorizația de rezidenta si munca pe cont propriu si comunicata rezolutia interesatului de catre Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti, acesta va trebui sa solicite viza corespunzatoare de rezidenta temporara si munca pe cont propriu in termen de maxim o luna de zile de la data instiintarii.
Cerințe:
1) Prezența personala a solicitantului la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti in momentul prezentarii cererii.
2) Formular de viza completat si semnat de interesat (2 exemplare). Formularul se poate obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti sau poate fi descarcat de aici.
3) 2 fotografii color recente, tip pasaport, pe fond alb.
4) Pasaport valabil cel putin inca 4 luni din momentul solicitarii vizei.
5) Copie xerox a autorizatiei de rezidenta si munca pe cont propriu.
În momentul prezentarii cererii de viza de rezidenta temporara trebuie sa achitati taxa corespunzatoare (tipurile de taxe si valorile acestora pot fi consultate apasand aici.
Toate documentele se vor prezenta în original însoţite de o copie Xerox. În cazul în care consideră necesar, autorităţile consulare vă pot solicita o întrevedere sau documente suplimentare. Prezentarea tuturor documentelor nu garantează acordarea vizei.
Taxa corespunzătoare acestui tip de viză sunt 2:
1) Taxa corespunzătoare cererii de autorizaţie de rezidenţă temporară şi muncă pe cont propriu.
2) Taxa corespunzătoare cererii de viză de rezidenţă temporară şi muncă pe cont propriu.
Aceste taxe se achită în momentul prezentării fiecărei cereri în parte.
Rezidenţă fără drept de muncă
Cetățenii statelor extracomunitare care doresc sa-si stabileasca rezidenta in Spania fara sa desfasoare o activitate profesionala trebuie sa solicite o viza de rezidenta fara drept de muncă.
Cetățenii rezidenti in Romania sau in Republica Moldova trebuie sa prezinte aceasta cerere la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti,.
Cerințe:
1) Prezența personala a solicitantului la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti in momentul prezentarii cererii.
2) Formular de viza completat si semnat de solicitant (2 exemplare). Formularul pentru viza nationala se poate obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti sau poate fi descarcat de aici.
3) 2 fotografii color recente, tip pasaport, pe fond alb.
4) Pasaport valabil minim un an din momentul solicitarii vizei.
5) Permis de rezidenta (romanesc sau moldovenesc) pentru cetatenii straini rezidenti in Romania sau Republica Moldova.
6) Documente din care sa rezulte ca dispune de suficiente mijloace economice pentru a acoperi cheltuielile legate de sedere si intretinere, inclusiv pe cele ale familiei, daca este cazul.
a) pentru propria intretinerea pe durata rezidentei in Spania, o sumă lunară in EURO egală cu 400% din IPREM sau echivalentul legal al acesteia exprimat intr-o alta moneda straina,
b) pentru intretinerea fiecarui membru de familie pe durata rezidentei in Spania, o cantitate lunara in euro egala cu 100% din IPREM sau echivalentul legal al acesteia exprimat intr-o alta moneda straina, care se adauga la cantitatea mentionata la punctul anterior.
7) Documente care indică domiciliul din Spania.
8) Asigurare de sanatate completa pentru solicitant si pentru membrii familiei aflati in intretinerea sa, valabila in Spania.
9) Documente care să dovedeasca relatia de rudenie cu membrii de familie care il insotesc (certificat de casatorie sau certificat/certificate de nastere).
10) Certificat medical care sa precizeze urmatoarele: „Acest CERTIFICAT MEDICAL dovedeste ca Dnul/Dna [...] nu sufera de niciuna din bolile care ar putea sa aiba repercursiuni grave asupra sanatatii publice, in conformitate cu prevederile Regulamentul Sanitar International din 2005”.
11) Cazier judiciar sau un document echivalent eliberat de autoritatile tarii de origine si/sau ale tarii/tarilor in care a fost rezident in ultimii 5 ani.
Toate documentele se vor prezenta în original însoţite de o copie Xerox. În momentul prezentării cererii de viza trebuie sa achitati taxa corespunzatoare (tipurile de taxe si valorile acestora pot fi consultate aici.
Documentele menţionate la punctele 9), 10) şi 11) trebuie traduse în limba spaniolă şi ulterior legalizate sau apostilate (atît originalele, cît şi traducerile). Pentru informatii despre Apostila de la Haga, puteti consulta pagina web a Ministerului Justitiei din România, sau pe cea a Ministerului Justitiei din Republica Moldova.
În cazul în care consideră necesar, autorităţile consulare vă pot solicita o întrevedere sau documente suplimentare. Prezentarea tuturor documentelor nu garantează acordarea vizei.
Imigrare
Statut Rezidenţial (Residencia) - cetăţeni Non-UE
Statut Rezidenţial (Residencia) - cetăţenii UE
Reînnoirea Rezidenţei
Cărţi şi numere de identitate
Căsătoria şi divorţul în Spania
Asistenţa medicală
Şedere temporară (de până la 90 de zile)
Dacă nu sunteți un cetăţean al SUA, Australia sau Noua Zeelandă, atunci vi se cere să deţineți o Visado de Residencia (viză de reşedinţă) pentru a vi se permite să intrați în Spania, iar dacă doriţi să staţi mai mult de 90 zile, atunci va trebui să aplicați pentru un permis de şedere.
Notă: "Visado de Residencia" diferă de o viză standard de 90 zile prin faptul că odată ce aţi primit această viză, aveți permisiunea să începeţi depunerea cererii pentru permisul de rezidenţă permanentă - dacă intenţia dumneavoastră este să rămâneți pentru o perioadă mai mare de 90 zile.
Permis de rezidență (peste 90 zile)
Cetăţenii Non-UE care doresc să rămână în Spania pentru o perioadă mai mare de 90 zile trebuie să depună cererea lor pentru Permis/Carte de Rezidență (Tarjeta de Residencia), în termen de 30 zile de la sosirea aici, în Spania. Cererea trebuie depusă la Secretarul de Stat pentru Administrațiile Teritorială (Secretario de Estado para las Administraciones Territoriales ) sau secţia locală de poliţie din provincia de rezidență.
O listă completă a Oficinas de Extranjeros este disponibilă pe pagina web a Ministerio del Interior.
Procedura de aplicare diferă în funcţie de circumstanţele individuale ale solicitantului, la fel ca şi documentaţia necesară, și este foarte înţelept să vorbiți mereu direct cu Oficina de Extranjeros locală pentru a afla toate cerințele înainte de pregătirea cererii dumneavoastră.
Ca o regulă generală, trebuie să prezentați unele sau toate din următoarele documente:
- Paşaportul, cu o fotocopie
- 3 Fotografii color (majoritatea oficiilor vor oferi acestea, dar nu uitați să le spuneți că este pentru aplicaţia pentru Residencia, astfel încât să primiți dimensiunea corectă)
- Formular de cerere completat *, cu 3 fotocopii
- Dovada locuinței în Spania (contract de închiriere, Padron etc ..)
- Chitanța de plată a taxelor de la bancă, ștampilată.
Atenție! |
Există un număr de diferite tipuri de formulare de aplicare pentru rezidență valabile – totuși, trebuie să aflați care formular anume corespunde cu circumstanțele dumneavoastră personale. |
În câteva cazuri trebuie de asemenea să prezentați câteva sau toate din următoarele documente (de aceea vă sfătuim să vorbiți cu Oficina locală despre situația dumneavoastră personală):
- Contract de muncă
- Dacă intenționați să lucrați pe cont propriu trebuie să arătați că îndepliniți aceleași cerințe ca și un lucrător pe cont propriu din Spania
- Dovada calificării profesionale (dacă le aveți sau le utilizați)
- Dovada venitului, dacă veniţi aici fără scop de muncă
- Dovada de învățământ (numai pentru studenţi)
- Cazier judiciar (Certificado de Antecedentes Penales); care ar trebui să fie adus de la locul de reşedinţă anterior
- Certificat medical
- O scrisoare de introducere de la Ambasada din ţara de origine
- Asigurarea medicală necesară.
Îndată ce aţi depus cererea, o copie ştampilată a formularului de cerere ar trebui să fie eliberată. Permisul de rezidență ar trebui să urmeze, apoi, în trei sau patru luni, astfel încât în acest timp trebuie să luaţi câteva exemplare ştampilate ale formularului și să le păstrați într-un loc sigur.
Permisul dumneavoastră este valabil timp de 12 luni, care poate fi reînnoit în fiecare an timp de 5 ani şi acest lucru trebuie făcut la Oficina de Extranjeros, la fel ca înainte. Dumneavoastră trebuie să informați dacă au fost făcute orice modificări la datele personale sau circumstanţe.
Până nu demult era necesar pentru orice străin care locuiește în Spania, pentru orice perioadă de timp să devină în mod legal rezident aici, însă acest lucru nu mai este cerut cetăţenilor UE.
Mulţi oameni aplică în continuare pentru Residencia atunci când decid să locuiască în Spania permanent şi, în multe cazuri vor să accelereze acest proces.
Beneficiile aplicării în continuare pentru Residencia sunt:
- Se dovedeşte că aveţi dreptul legal de a locui şi lucra în Spania.
- Multe instituţii financiare au încă obiceiul de a cere detaliile dumneavoastră de rezidență, de exemplu: atunci când deschideţi un cont bancar sau aplicați pentru un credit ipotecar.
Există două tipuri de certificate Residencia:
- temporar, atunci când planificați să vă aflați în Spania între 3 luni și 1 an, şi
- permanent, care este valabil pentru 5 ani, dar poate fi reînnoit după această perioadă.
Procesul de aplicare pentru certificatul Residencia este similar cu cel de obţinenere al NIE (Numero de Identidad de Extranjero) şi se face la cea mai apropiată staţie de poliţie din provincie (Comisaría de Policia provinciei), care are un departament de străini "(Oficina de Extranjeros). Cele mai multe oraşe mari din provincie au una dintre acestea.
Documentele necesare pentru aplicarea pentru Residencia:
- paşaport.
- 3 fotografii tip ”paşaport”
- Un formular completat pentru fiecare persoană care aplică pentru Residencia (inclusiv copiii), numit EX18,şi pe care îl puteți obţine de la orice Tobacos local, sau îl puteți descărca online: http://www.tumbit.com/documents/pdf/form-ex18-residencia.pdf
- Dovada că locuiţi aici (Escritura sau contract de închiriere)
- NIE
- Plata taxei de 10 euro la bancă
Ca în orice proces legal pe care îl efectuați în Spania, faceți copii la fiecare document.
Acesta este un proces de lungă durată şi implică un termen lung de aşteptare - atât în depunerea cererii, cât și în procesarea ei. Trebuie să fiți la curent cu faptul că legislația cu privire la Residencia se modifică frecvent şi ar trebui să fiți pregătiţi pentru abateri uşoare de la procedura descrisă mai sus.
Ca şi în cazul aplicării pentru NIE, aceasta este o procedură în care avocatul dumneavoastră vă poate asista.
Începând cu 06 mai 2011, Policia Nacional a început să emită o versiune mai nouă a certificatelor Residencia pentru cetăţenii UE, pentru a înlocui certificatul A4 anterior, eliberat de la schimbarea anterioară a sistemului în 2007.
Aceste certificate mai mari A4 arată numărul NIE, precum şi data de la care titularul a fost rezident permanent în Spania, dar afirmă că sunt "singura dovadă de înscriere în Registrul Central al Străinilor" şi "nu sunt valabile ca dovada identității sau naționalității titularului". Acest lucru înseamnă că în esenţă, un mijloc de identificare suplimentar ar trebui să se efectueze în orice moment de către toţi cetăţenii UE. Strict vorbind, acest lucru trebuie să fie un paşaport, care este singura forma de ID oficial recunoscut de către guvernul spaniol, cu toate acestea, în multe situaţii un permis de conducere UE ce poartă o fotografie va fi suficient.
Nimeni nu vă va aminti că Residencia dumneavoastră trebuie reînnoită, de aceea este responsabilitatea dumneavoastră să verificași şi să vă asiguraţi că o veţi face. Pentru a reînnoi Residencia, veţi avea nevoie, probabil, de următoarele documente:
- 2 fotografii tip ”paşaport”
- Tarjeta de residencia originală + 1 copie
- Paşaport original + 1 copie
- Formular de cerere completat + 3 copii
Fiţi conştienţi de faptul că documentaţia exactă poate varia în funcţie de statutul dumneavoastră legal în Spania. Alte documente ar putea include:
- viza de rezidenţă sau prelungirea acesteia (necesare pentru cetăţeni non-UE)
- un certificat medical
Există o varietate confuză de cărți și numere de identitate în Spania. Următorii termeni sunt cel mai des întîlniți:
NIE ( Número de Identidad de Extranjero): Acesta este numărul dumneavoastră de identificare în Spania şi este emis odată ce aţi obţinut rezidenţa (veţi găsi numărul pe cardul de rezidență). Acest număr este vital pentru aproape orice formular pe care aveţi nevoie să-l completați şi pentru lucruri de bază, cum ar fi taxe de depozit, deschiderea unui cont bancar sau pornirea unei afaceri. Toţi străinii (UE şi non-UE) primesc un NIE.
DNI ( Documento Nacional de Identidad): Acesta este numărul de identificare pentru cetăţeni spanioli şi este acelaşi pe permisul lor de conducere. Vi se va cere acesta foarte mult, deci obțineți un DNI.
NIF ( Número de Identificación Fiscal): Acesta este numărul personal de identificare fiscală. Pentru spanioli, este DNI plus o literă. Pentru străini, este acelaşi număr ca NIE. Cu toate acestea, NIF-ul dumneavoastră nu devine în mod automat valabil odată ce aveți NIE, trebuie să aplicați pentru el. Cetăţenii UE pot avea un NI emis în primul rând, dar apoi sunt obligați să aplice pentru NIE.
CIF ( Certificado de Identificación Fiscal): un NIF echivalent pentru companii. Numărul Social de Securitate (Numero de Seguridad Social): Primul dumneavoastră angajator vă oferă acest număr atunci când începeți să lucrați în Spania şi apoi păstraţi acelaşi număr pentru munca ulterioară. Lucrătorii autonomi trebuie să aplice pentru acest număr.
Numere NIE
NIE este o abreviere pentru Numero de identidad de extranjero, care se traduce ca "număr de identificare pentru străini".
Scopul principal al NIE pentru Spania este controlul fiscal. Fără un număr NIE spaniol, autorităţile spaniole fiscale nu pot evalua sau procesa plăţile anuale de impozit, cum ar fi impozitul pe venit (IRPF), precum şi impozitul pe avere anual (Patrimonio), ambele fiind plătite de către proprietarii care nu sunt rezidenţi. Dacă nu plătiți aceste taxe (sau dacă vă înțelegeți cu autorităţile fiscale spaniole să plătiți aceste impozite în ţara dumneavoastră de reşedinţă în cadrul unui tratat de dublă impozitare) poate duce la amenzi grele.
Obţinerea unui număr NIE în Spania
Dacă planificați să cumpărați o proprietate în Spania sau să deveniți un rezident al Spaniei, va trebui mai întâi să obțineți unul din cele mai importante documente: numărul NIE.
Există o serie de motive de ce aveţi nevoie să obțineți un număr NIE. În primul rând, dacă vreți să cumpărați o proprietate în Spania, dar aveți reşedinţa în ţara de origine, nu vă recomandăm să încercați vreodată acest lucru, fără a obține mai întâi un număr NIE. Dacă locuiți în Spania, este necesar să plătiți impozitele pe venit şi avere, şi este, de asemenea, necesar atunci când aplicați pentru un permis de afaceri, când cumpărați un vehicul, când asigurați o proprietate sau vă înregistrați în planul naţional de sănătate.
Deşi există câteva metode de a obţine un număr NIE, inclusiv aplicarea prin intermediul unui consulat spaniol în orice ţară sau aplicarea prin intermediul unei părți terţe, acest articol se concentrează pe aplicarea în persoană pentru NIE, în Spania. Totuşi, dacă sunteți nou venit în Spania vă sugerăm obținerea unei părţi terţe pentru a vă asista în acest proces.
Documente necesare
Este în interesul dumneavoastră să aplicați pentru NIE cu cel puţin şase săptămâni înainte de a semna actele de cumpărare a unei proprietăți, neavându-l în acest moment poate duce la o amendă la o dată ulterioară. Pregătirea documentelor corecte este esenţială dacă vreți să faceți procesul cât mai ușor posibil, şi prin urmare, este recomandat să verificaţi că totul este în vigoare înainte de a încerca să depuneți cererea.
Veţi avea nevoie de un paşaport cu o fotocopie, două fotografii tip paşaport şi două copii ale formularului oficial de aplicare pentru NIE, care poate fi descărcat on-line. Acesta poate fi necesar și pentru a deține detaliile unei adrese în Spania, deşi aceasta poate aparţine unei cunoștințe care are reședința în țară.
Pe lângă aceste documente, este important să nu uitaţi să includeţi un document separat (împreună cu o fotocopie) care afirmă că încercaţi să achiziţionați un număr NIE. Acest lucru ar putea fi un contract privat de vânzare a proprietăţii sau actele de cumpărare obţinute de la notar.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că pentru cumparătorii unei proprietăți care nu sunt membri ai UE, va fi necesară o declaración de entrada înainte de celelalte documente. Dacă sunteţi un cetăţean din afara UE vă recomandăm folosirea unei părţi terţe profesionale pentru a vă asista în timpul procesului.
Procedura de eliberare a NIE
După ce aţi depus cererea dumneavoastră pentru NIE veți primi o chitanță oficială (resguardo). Dacă nu vi se spune altfel, veți putea ridica numărul NIE de la biroul unde aţi depus cererea în orice moment după 15 zile (în unele zone, în unele perioade ale anului, poate dura mai mult, motivul pentru care vă recomandăm să aplicați cu o lună în avans).
Nu trebuie să ridicați NIE în persoană - oricine îl poate ridica pentru dumneavoastră dacă are chitanța oficială pe care ați primit-o atunci când ați depus cererea dumneavoastră.
Timpul necesar pentru a obţine un NIE variază foarte mult în dependență de regiune. Deşi în majoritatea zonelor trebuie să aşteptați 15 zile sau mai mult înainte de ridicarea unui NIE, în anumite zone, de exemplu Oviedo, Asturias, (Spania de Nord), puteţi aplica pentru NIE şi să-l ridicați în cadrul unei vizite în persoană, care ar putea să nu dureze mai mult decât o jumătate de oră.
În general vorbind, este de asemenea mai rapid de a obţine un NIE de la un birou fiscal local decât la una din secţiile de poliţie desemnate. Cererile prin intermediul unui birou fiscal tind să dureze câteva zile, în comparaţie cu câteva săptămâni prin secţiile de poliţie. Aplicarea prin intermediul unui birou fiscal nu înseamnă, totuşi, că biroul fiscal spaniol este conştient de situația dumneavoastră ca proprietarul unei proprietăți în Spania. Acest lucru face mai probabil faptul că administraţia financiară va verifica impozitele legate de deţinerea proprietății în Spania, cum ar fi impozitul pe avere (Patrimonio), şi impozitul pe venit (IRPF), pe care toţi proprietarii de proprietate în Spania trebuie să le plătească, indiferent de rezidența fiscală.
Pentru a fi căsătoriți într-o biserică romano-catolică în Spania, cel puţin un partener trebuie să fie romano-catolic; unei persoane divorţate nu i se permite să se căsătorească într-o biserică spaniolă în cazul în care căsătoria anterioară a fost petrecută în biserică. Un certificat de botez este necesar, plus o declaraţie din partea preotului paroh anterior că sunteți de religie romano-catolică şi aveți dreptul să vă căsătoriți. Veți primi un certificat de la preot, care trebuie să fie prezentat în termen de o săptămână la registrul civil local, cu scopul de a obţine un certificat oficial de căsătorie.
Cuplurile, de asemenea primesc o "carte de familie" (Libro de Familia), atunci când se căsătoresc, care este o înregistrare oficială a unui cuplu şi a copiiilor lor. Este necesar pentru copii să prezinte această carte în momentul în care aplică pentru cartea lor proprie de identitate, carte de securitate socială şi atunci când se căsătoresc sau divorţează (sau atunci când cineva decedează).
Pentru ca doi străini non-catolici să se căsătorească în Spania, unul din ei trebuie să fi trăit (şi să fie rezident) în Spania pentru cel puţin doi ani. Căsătoriile sunt petrecute la oficiile de stare civilă spaniolă şi sunt prezidate de către un judecător (nunțile la biserică pentru non-catolici în Spania nu sunt recunoscute din punct de vedere legal). Dacă sunteți divorţat/ă sau văduv/ă, trebuie să prezentați un certificat oficial de divorţ sau de deces. O persoană divorţată necesită o declaraţie juridică (Certificado de Ley), întocmită de către un avocat şi legalizată de către un consul spaniol în ţara de origine.
Divorţul
Noua lege pentru divorţ, întocmită pentru a face divorţul prin consimţământ reciproc mai repede şi uşor, a fost aprobată în anul 2005. Conform legislaţiei (cunoscută sub numele de divorcio directo), un cuplu care doreşte să divorţeze trebuie să fi fost căsătoriţi timp de cel puţin trei luni (mai puţin în cazul în care există violenţă domestică), niciuna dintre părţi nu trebuie să prezinte nici un motiv pentru divorţ şi nu există nici o perioadă minimă de separare cerută în prealabil. În cazul în care cuplul are copii, ei pot fi de acord să aibă custodia egală a copiilor. Documentarea este relativ simplă şi serviciile unui avocat nu ar trebui să fie necesare. Un divorţ în instanţă este necesar numai în cazul în care părţile nu pot conveni asupra termenilor de divorţ sau divorţul nu este de comun acord.
Străinii care s-au căsătorit în străinătate pot divorța în Spania şi numai unul dintre parteneri trebuie să fie un rezident.
Cerințe pentru încheierea căsătoriei când unul dintre soți este cetățean spaniol și figurează înregistrat ca rezident la Secția Consulară a Ambasadei Spaniei la Chişinău, iar celălalt este cetățean român sau moldovean:
-
Căsătoria nu va putea fi încheiata în fața Consulului, ci doar în fața autorității române sau moldovene competente.
Este indicat să vă informați direct asupra tuturor cerințelor formulate de autoritățile romane sau moldovene, chiar la organismul unde urmează să se încheie căsătoria.
Autoritățile locale cer, în orice caz, un certificat intitulat “CUTUMA”. Acest certificat este eliberat de Secția Consulară și, pentru obținerea lui, este necesară inițierea unui dosar care se finalizează cu eliberarea certificatului de capacitate matrimonială. Pentru începerea acestui dosar, viitorii soți trebuie să ia legătura cu Secția Consulară a acestei Ambasade și să prezinte următoarele documente:
Soțul/soția spaniol/a:
- DNI și/sau pașaport și copie xerox a acestuia/acestora (care va fi autentificată la Ambasadă),
- certificat de naștere (în format literal) eliberat cu maxim 3 luni înainte. Se solicită direct la Registrul de Stare Civilă corespunzător locului dumneavoastră de naștere sau accesând pagina web a Ministerului Justiției din Spania, la rubrica “sede electrónica”,
- certificat de domiciliu corespunzător locului de reședință din ultimii doi ani,
- certificat de viață și de stare civilă eliberat cu maxim 3 luni înainte (se eliberează chiar la Ambasadă),
-daca sunteți divorțat/ă: certificatul de căsătorie anterior cu sentința de divorț înscrisă pe acesta și eliberat cu maxim 3 luni înainte. Se solicită la Registrul de Stare Civilă corespunzător locului în care a fost înscrisă căsătoria anterioară,
-dacă sunteți văduv/ă: certificatul de deces al soțului decedat.
Soțul/soția străin/ă:
- DNI și/sau pașaport și copie xerox a acestuia/acestora (care va fi autentificată la Ambasadă),
- certificat de naștere în model “nou”,
- certificat de stare civilă, eliberat de Registrul de Stare Civilă corespunzător locului în care este înscrisă nașterea soțului străin,
- certificat de domiciliu eliberat de Primăria sau Poliția locală cu maxim 6 luni înainte,
-daca sunteți divorțat/ă: certificatul de căsătorie anterior cu înscrierea divorțului (pentru români) și certificatul de divorț (pentru moldoveni),
-dacă sunteți vaduv/ă: certificatul de deces al soțului decedat.
* Toate documentele străine trebuie să aiba aplicată Apostila de la Haga (“Apostila” pe documentele originale românesti se obține de la “Prefectura” din județul unde a fost eliberat documentul original / “Apostila” pe documentele originale moldovenești se obține de la Ministerul Justiției din Republica Moldova. Pentru informații suplimentare despre Apostila de la Haga puteți consulta pagina web a Ministerului de Justiție din România sau pe cea a Ministerului de Justiție din Republica Moldova.
* Conform legii, termenul minim pentru dosarul de căsătorie este de o lună, deși acesta se poate prelungi în funcție de locul de reședință din ultimii 2 ani al soțului spaniol.
Se recomandă contactarea Secției Consulare a Ambasadei pentru stabilirea datei și a orei pentru prezentarea cererii, organizarea procedurii și reducerea la minim a termenelor. (Telefon: 00 4 – 021 318 10 75).
Cerințe pentru încheierea căsătoriei când unul dintre soți este cetățean spaniol si NU figurează înregistrat ca rezident la Secția Consulară a Ambasadei Spaniei la Chişinău, iar celălalt este cetățean român sau moldovean:
- Căsătoria nu va putea fi încheiata în fața Consulului, ci doar în fața autorității române sau moldovene competente.
- Este indicat sa vă informați direct asupra tuturor cerințelor formulate de autoritățile române sau moldovene, chiar la organismul unde urmează să se încheie căsătoria.
- Autoritățile locale cer, în orice caz, un certificat intitulat “CUTUMA”. Acest certificat este eliberat de Secția Consulară și, pentru eliberarea lui, este necesar ca soțul spaniol să prezinte un certificat de capacitate matrimonială de la Registul de Stare Civilă spaniol corespunzător localității în care figurează înregistrat cu domiciul. Odată obținut certificatul de capacitate matrimonială de la acel Registru de Stare Civilă, soțul spaniol va trebui să ia legătura cu Secția Consulară a acestei Ambasade pentru a solicita certificatul de “CUTUMA” și să prezinte următoarele documente:
Soțul/soția spaniol/ă:
- DNI și/sau pașaport și copie xerox a acestuia/acestora (care va fi autentificată la Ambasadă),
- certificat de naștere (în format literal) eliberat cu maxim 3 luni înainte. Se solicită direct la Registrul de Stare Civilă corespunzător locului dumneavoastră de naștere sau accesând pagina web a Ministerului Justiției din Spania, la rubrica “sede electrónica”,
- certificat de domiciliu corespunzător locului de reședință din ultimii doi ani,
- certificat de viață și de stare civilă eliberat cu maxim 3 luni înainte. Se solicită de la același Registru de Stare Civila spaniol care a eliberat și certificatul de capacitate matrimonială,
- dacă sunteți divorțat/ă: certificatul de căsătorie anterior cu sentința de divorț înscrisă pe acesta și eliberat cu maxim 3 luni înainte. Se solicită la Registrul de Stare Civilă corespunzător locului în care a fost înscrisă căsătoria anterioară,
- dacă sunteți văduv/ă: certificatul de deces al soțului decedat.
Soțul/soția străin/ă:
- DNI și/sau pașaport și copie xerox a acestuia/acestora (care va fi autentificată la Ambasadă),
- certificat de naștere în model “nou”,
- certificat de stare civilă, eliberat de Registrul de Stare Civilă corespunzător locului în care este înscrisa nașterea soțului străin,
- certificat de domiciliu eliberat de Primăria sau Poliția locală cu maxim 6 luni înainte,
- dacă sunteți divorțat/ă: certificatul de căsătorie anterior cu înscrierea divorțului (pentru români) șicertificatul de divorț (pentru moldoveni),
- daca sunteți văduv/ă: certificatul de deces al soțului decedat.
* Registrul de Stare Civilă spaniol competent vă poate cere un “Certificat de Lege”, care certifică faptul că legislația românească sau moldovenească prevede publicarea de edicte. Acest document se solicită la Registrul de Stare Civilă ce corespunde domiciliului soțului străin sau la Consulatele României sau Moldovei din Spania.
* Toate documentele străine trebuie să aiba aplicată Apostila de la Haga (“Apostila” pe documentele originale românesti se obține de la “Prefectura” din județul unde a fost eliberat documentul original / “Apostila” pe documentele originale moldovenești se obține de la Ministerul Justiției din Republica Moldova. Pentru informații suplimentare despre Apostila de la Haga puteți consulta pagina web a Ministerului de Justiție din România sau pe cea a Ministerului de Justiție din Republica Moldova).
* Conform legii, termenul minim pentru dosarul de căsătorie este de o lună deși acesta se poate prelungi în funcție de locul de reședință din ultimii 2 ani al soțului spaniol.
Se recomandă contactarea Secției Consulare a Ambasadei pentru stabilirea datei și a orei pentru prezentarea cererii, organizarea procedurii și reducerea la minim a termenelor. (Telefon: 00 4 – 021 318 10 75).
Transcrierea căsătoriilor
Cetățenii spanioli care s-au căsătorit în fața autorităților românești sau moldovenești trebuie să solicite la Secția Consulară a Ambasadei Spaniei la București transcrierea acestei căsătorii în Registrul Civil Consular spaniol. După completarea acestei formalități, li se va înmâna Certificatul Literal de Căsătorie și Livretul de Familie spaniole.
Pentru transcrierea căsătoriei este necesară prezentarea următoarelor documente:
- Declarația de date completată și semnată de cei doi soți (formularul se obține la Secția Consulară a acestei Ambasade),
- certificatul de căsătorie eliberat de autoritățile românești sau moldovenești cu “Apostila de la Haga”,
- certificatul literal de naștere al soțului spaniol eliberat cu maxim 3 luni înainte. Se solicită direct la Registrul Civil corespunzător locului sau de naștere sau accesând pagina web a Ministerului Justiției: la rubrica “sede electrónica”,
- certificatul de capacitate matrimonială spaniol:
a) eliberat de Secția Consulară a acestei Ambasade, dacă soțul spaniol este înregistrat ca rezident în această Secție Consulară,
b) eliberat de Registrul Civil corespunzător domiciliului sau, dacă soțul spaniol NU este înregistrat ca rezident în această Secție Consulară,
- DNI și/sau pașaport pentru fiecare dintre soți și copii xerox dupa acestea (care vor fi autentificate la Ambasadă),
- certificatul de naștere al soțului străin cu “Apostila de la Haga” sau legalizat,
- certificatul de stare civilă al soțului străin, anterior căsătoriei și eliberat cu maxim 3 luni înainte,
- Livretul de Familie spaniol în cazul în care există deja copii născuți înaintea căsătoriei.
* Toate documentele străine trebuie să aibă aplicată “Apostila de la Haga” (“Apostila” pe documentele originale românești se obține la “Prefectura” din județul în care a fost eliberat documentul original / “Apostila” pe documentele originale moldovenești se obține la Ministerul Justiției din Republica Moldova, sau să fie legalizate corespunzător. Pentru informații suplimentare despre Apostila de la Haga puteți consulta pagina web a Ministerului de Justiție din România sau pe cea a Ministerului de Justiție din Republica Moldova).
* Multe din documentele necesare coincid cu cele care trebuie prezentate pentru obținerea certificatului de “CUTUMA”, motiv pentru care, dacă aceste documente nu au expirat, pot fi folosite la dosarul de căsătorie atât înainte, cât și dupăa încheierea acesteia.
Se recomandă contactarea Secțtiei Consulare a Ambasadei pentru stabilirea datei și a orei pentru prezentarea cererii, organizarea procedurii și reducerea la minim a termenelor. (Telefon: 00 4 – 021 318 10 75).
Institutul Naţional de Securitate Socială (acronimul în limba spaniolă este INSS) este organul care recunoaşte dreptul la asistență socială. Ei au o reţea de birouri în întreaga Spanie, care sunt intitulate CAISS(Centre de atenţie şi informații referitor la securitatea socială). Telefoanele şi adresele acestora pot fi găsite pe pagina web oficială. Sistemul de sănătate spaniol este finanţat prin contribuţii de asigurări sociale şi combină asistența socială publică şi privată. Guvernul stabileşte bugetul total pentru ţară, dar fiecare regiune îşi asumă responsabilitatea individuală.
Pentru a beneficia de sistemul naţional de sănătate spaniol şi de asistenţă medicală, locuitorii trebuie să se înscrie la Fondul General de Securitate Socială (Dirección General de la Tesorería General de la Seguridad Social - TGSS). Acesta oferă acces la îngrijiri medicale gratuite sau la prețuri minime. Birourile provinciale de securitate socială sunt situate în întreaga ţară.
Pentru informații de contact pentru birourile provinciale Tesorería General de la Seguridad Social - TGSS
Cum să mă înregistrez şi să obţin asistență medicală
PENTRU REZIDENŢI
Chitanța scrisorii de autorizare trimisă de INSS (Institutul Naţional de Securitate Socială), trebuie să o prezentați, împreună cu paşaportul dumneavoastră (şi o fotocopie) sau carte de identitate (şi o fotocopie), certificatul de înregistrare a rezidenței (şi o fotocopie) la centrul cel mai apropiat de sănătate unde ei vor trebui să semneze un formular de aplicare care urmează să fie inclus în baza de date de utilizatori ai sistemului medical de sănătate (DBU).
Ei vă vor înregistra şi apoi vă vor trimite un card de sănătate. Chiar dacă cardul poate dura ceva timp pentru a ajunge, asistenţă medicală este eficientă odată ce aţi semnat şi ați înregistrat formularul. Serviciile oferite rezidenţilor sunt: cardul de sănătate, asistenţă medicală, tratament de urgență, medicamente subvenţionate, care sunt gratuite pentru pensionari şi 60% reducere pentru toți ceilalți.
PENTRU NON-REZIDENŢI:
Cetățenii UE trebuie să prezinte paşaportul sau cardul de identitate (şi o fotocopie) şi Cardul European de Sănătate sau forma care autorizează asistența medicală în străinătate emisă de ţara de origine (şi o fotocopie) la biroul local. Acolo, ei vor trebui să semneze un formular de aplicare care urmează să fie inclus în DBU.
Non-rezidenţii vor primi: Asistenţă medicală în timpul şederii lor în Spania, tratament de urgenţă şi medicamente subvenţionate care sunt gratuite pentru pensionari şi 60% reducere pentru toți ceilalți. Pentru a beneficia de medicamente gratuite, trebuie să aveți peste 65 de ani şi să prezentați un document oficial tradus care atestă primirea unei pensii.
Odată înregistrat în DBU, este foarte uşor să obțineți un tratament. Există un sistem de programare care poate fi utilizat fie telefonând la numărul al SALUD RESPONDE (răspunsuri referitor la sănătate) 902 50 50 60 şi ei vă vor programa sau intrând pe pagina web a INTERS @ S (tapați inters@s @ într-o pagină de căutare), va trebui să precizați numărul dumneavoastră de identificare (același ca și cel pe care l-ați utilizat la înregistrare), data naşterii, numele şi prenumele. Puteţi alege apoi programarea pe care o doriţi. NUMĂRUL DE URGENŢĂ ESTE 302 50 50 61.
Prestații de asistență medicală
Odată ce o persoană este înregistrată la Administraţia Securităţii Sociale ea va primi un certificat care îi acordă dreptul de a obţine asistenţă medicală. Cu acest document poate aplica pentru un card de sănătate (tarjeta de seguridad social) la centrul de sănătate local. Securitatea socială plăteşte aproximativ 75 la sută din costul de tratament, medicamente şi spitalizare. Pacientul va trebui să plătească suma rămasă sau să încheie o asigurare de sănătate suplimentară.
Persoanele care nu sunt calificate sau afiliate
Orice persoană care nu este afiliată la sistemul spaniol de securitate socială poate alege să încheie o asigurare de sănătate privată sau să plătească întreaga sumă a costurilor medicale.
Urgenţe
În caz de urgenţă, nu vă faceţi griji referitor la problemele legate de asigurare dar mergeți direct la cea mai apropiată cameră de urgenţă (urgencias).
În conformitate cu legislaţia spaniolă, orice organizaţie de sănătate, publică sau privată, este obligată să trateze pacienţii într-o situaţie de urgenţă, indiferent de statutul asigurării. Cu toate acestea, acest caz de urgenţă este definit ca o chestiune de viaţă şi de moarte. Responsabilitatea de a decide ceea ce constituie o situaţie de urgenţă îi revine asistentei sau medicului de gardă.
Utilizaţi numărul general de urgenţă 112 dacă aveţi nevoie de o ambulanţă.
În cele din urmă, pentru o listă de medici vorbitori de limbă străină, cel mai bun sfat este de a consulta Ambasada sau Consulatul local. Ei întocmesc, de obicei, listele medicilor disponibili pentru cetăţenii lor.
Obținerea cetățeniei
Datorită legăturilor de familie, naţionalitate, sau de reședință legală în Spania, există o serie de cazuri în care aţi putea fi eligibil pentru a obţine cetăţenia spaniolă:
1) Reședința ca mijloc de acordare a cetățeniei spaniole
- Ați locuit legal în Spania timp de cel puţin 10 ani.
- Sunteţi un cetăţean al unei ţări ibero-americane, Andorra, Portugalia, Filipine, sau Guineea Ecuatorială, sau dacă sunteți de origine sefardă, şi aţi locuit legal în Spania pentru cel puţin doi ani.
- Aţi obţinut statutul de refugiat în Spania şi ați locuit legal pentru cel puţin cinci ani.
- Îndepliniți una sau mai multe din următoarele condiţii: ați fost născut/ă pe teritoriul spaniol, aţi fost căsătorit/ă cu un cetăţean spaniol de cel puţin un an, ați fost născut/ă în străinătate la părinţi şi/sau bunici spanioli, nu ați exercitat anterior dreptul la cetăţenie spaniolă atunci când vi s-a oferit opţiunea, sunteţi văduv sau văduvă al unui cetăţean spaniol cu condiţia că nu ați fost separați la moartea soţului/ei dumneavoastră, sau aţi apărat statul spaniol pentru cel puţin doi ani consecutivi. În plus, aţi locuit legal în Spania pentru cel puţin un an.
2) Opțiuni pentru a deveni un cetățean spaniol
- Sunteți sub tutela unui cetăţean spaniol.
- Unul sau ambii părinți au fost spanioli şi au fost născuți în Spania.
- Sunteţi un nepot al unui cetăţean spaniol care a pierdut sau a fost obligat să renunţe la cetăţenia lui deoarece a fost exilat.
- După vârsta de 18 ani aţi fost adoptat de către părinţi spanioli. (Dacă doriţi să deveniţi un cetăţean spaniol, aveţi până la doi ani de la data adoptării, în care să faceți acest lucru.)
- După ce aţi împlinit vârsta de 18 ani, a fost stabilit că cel puţin unul dintre părinţii dumneavoastră a fost un cetăţean spaniol sau dumneavoastră ați fost născut/ă în Spania. (Dacă doriţi să deveniţi un cetăţean spaniol, aveţi până la doi ani de la data determinării, în care să faceți acest lucru.)
Cererea de acordare a cetățeniei spaniole
Puteţi aplica pentru cetăţenia spaniolă la Registrul Civil Spaniol (Registro Civil), cel mai aproape de casa dumneavoastră. Dacă locuiți în afara Spaniei, aveţi posibilitatea să aplicaţi la cel mai apropiat consulat spaniol.
Trebuie să prezentați următoarele documente:
- Un formular de aplicare completat.
- Paşaportul dumneavoastră.
- Certificatul Empadronamiento (dacă locuiți în Spania).
Empadronamiento, de asemenea cunoscut sub numele de Municipal Padrón de Habitantes, este un registru municipal sau înregistrare de recensământ, similar cu o listă electorală. Înregistrarea pe Padrón înseamnă "empadronarse". Înregistrarea pe empadronamiento plasează un rezident al unui oraş pe lista de locuitori. Înregistrarea la Padrón Municipal de Habitantes este obligatorie pentru oricine care planifică să rezide în Spania pentru mai mult de şase luni pe an. Rezidenţii se pot înregistra în mod individual sau ca o familie. A fi înregistrat este: a fi "empadronado".
- Cardul de identificare a străinilor, cardul de reședință UE al unui membru din familie, sau certificatul străinilor de la Registrul Central (dacă locuiţi în Spania).
- Certificatul de naștere, tradus în spaniolă (dacă nu este deja în limba spaniolă) şi legalizat.
- Certificatele de naştere ale copiilor dumneavoastră minori (dacă aveţi), traduse în spaniolă şi legalizate.
- Cazier judiciar (Certificado de Antecedentes Penales) de la autorităţile judiciare din ţara dumneavoastră de origine, tradus în spaniolă şi legalizat.
- Dovada de resurse economice suficiente pentru a putea trăi în Spania.
În funcţie de circumstanţele specifice, va trebui, de asemenea, să prezentați următoarele documente:
- Născut/ă pe teritoriul spaniol: Certificatul de naștere ca fiind înregistrat la Registrul Civil din Spania.
- Născut/ă la părinţi spanioli: Certificatul de naștere ce demonstrează că mama şi /sau tatăl dumneavoastră era un cetăţean spaniol.
- Descendent spaniol: Certificatul de naştere al mamei și/sau tatălui - cetăţean spaniol. Sau certificatul de naştere a bunicii şi/sau bunicului dumneavoastră - cetăţean spaniol, precum şi certificatul de naştere al descendentului spaniol (mama sau tata), chiar dacă nu a devenit un cetăţean spaniol.
- Origine Sefardă: Un certificat eliberat de o organizaţie israelită recunoscută în Spania, care acreditează credința dumneavoastră evreită-sefardă; explicaţia legăturilor sefardice culturale prin intermediul limbii, numelui de familie, sau alte dovezi; precum şi o justificare cu privire la includerea dorită în registrul familiilor spaniole sefarde.
- Căsătorit/ă cu un cetăţean spaniol: Certificatul de căsătorie emis de Registrul Civil din Spania, precum şi un certificat empadronamiento comun sau certificat de coabitare.
- Văduv sau văduvă al unui spaniol: Certificatul de naştere al soțului/soției dumneavoastră emis de Registrul Civil din Spania; certificatul de căsătorie actualizat emis de Registrul Civil din Spania; certificatul de deces al soţului/soției dumneavoastră; şi un certificat empadronamiento comun sau certificatul de coabitare la momentul cînd soțul/soția dumneavoastră a decedat.
- Refugiat: Certificatul de atestare a statutului de refugiat emis de Azilul și Oficiul Refugiaților al Ministerului de Afaceri Interne.
Pentru a obţine cetăţenia spaniolă, va trebui, de asemenea, să jurați loialitate faţă de Rege şi să promiteți de a vă supune legilor şi Constituţiei Spaniole. Cu excepţia cazului în care vi se permite să păstrați cetăţenia pe care aţi avut-o înainte de a deveni un cetăţean spaniol în calitate de cetățenie dublă, va trebui, de asemenea, să declarați că aţi renunţat la cetăţenia originală.
În cazul în care este posibil, ar trebui să folosiţi întotdeauna paşaportul țării în care intrați.
Angajarea în câmpul muncii
Angajarea cetăţenilor non-UE
Angajarea cetăţenilor UE, inclusiv a cetăţenilor români
Certificado de Empadronamiento
Şomajul
Securitate Socială
Rezidenții din afara UE, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, care doresc să lucreze în Spania, trebuie să obțină un permis de muncă. De asemenea, ei trebuie să obțină o viză înainte de a pleca să lucreze în Spania.
Permisele de muncă trebuie să fie solicitate la Oficiul pentru Străini (Oficinas de Extranjeros) sau la oficiul provincial al Ministerului Muncii și Securității Sociale (Delegación Provincial del Ministerio de Trabajo), dacă sunteți deja în Spania. Dacă nu sunteți în Spania, trebuie să solicitați un permis de muncă la oficiul consular din țara de origine.
Pentru a obține permisul de muncă, trebuie să completați formularul de aplicare și să prezentați o serie de documente specificate mai jos.
Formularele de aplicare pentru permisul de muncă pot fi descărcate de pe site-ul spaniol al Ministerului de Interne.
În general, cererea este depusă prin intermediul Direccion Provincial de Trabajo (Direcției Provinciale de Munca), Seguridad Social y Asuntos Sociales (oficiul muncii locale), însă, de asemenea poate fi depusă la oficiul pentru străini, la Direcția Generală pentru Migrație, sau chiar la oficiul poștal.În cazul în care cererea este pentru furnizarea serviciilor, și angajatorul nu este prezent în Spania, consulatul spaniol va accepta cererea.
Următoarea informație este de obicei solicitată:
- Formular de aplicare pentru permis de ședere semnat de angajator
- Document CIF (Identitate Fiscală) al companiei originale a angajatorului
- Documentele originale de înregistrare a securității sociale a angajatorului
- Documentele originale ale angajatorului care dovedesc că compania plătește impozitele și contribuțiile la asigurările sociale
- Certificare oficială că locul de muncă a fost promovat în Spania și nu a fost găsit nici un candidat potrivit din UE
- Explicația companiei cu privire la motivul pentru care un cetățean non-UE este necesar de a fi angajat
- Fotografii de tip pașaport ale angajatului
- Pașaportul angajatului (poate fi necesar originalul)
- Certificatele de învățămînt ale angajatului aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Sportului din Madrid, Spania.
- Cazier judiciar al angajatului, tradus în spaniolă.
- Certificat medical al angajatului
Odată ce a fost acordat permisul de muncă, titularul, fiind încă în țara de reședință, trebuie să aplice pentru o viză la autoritățile spaniole, și să prezinte cazierul judiciar, și certificatul de naștere original, procesul va include și completarea formularului Visados Nacionales.
Oficiile provinciale ale forței de muncă (Direcciones Provinciales de Trabajo, Seguridad Social y Asuntos Sociales) vor decide dacă permisul de muncă va fi sau nu va fi eliberat.
Tipuri de permise de muncă
Tip A: Muncă sezonieră cu o perioadă de validitate maximă de 9 luni
Tip B: Permite titularului să lucreze într-o locație geografică specifică, într-o profesie specifică pentru un an. Odată reînnoit, titularul poate lucra în diverse profesii pentru încă doi ani
Tip C: Eliberat atunci când un permis de muncă de tip B este reînnoit o dată. Permisul de muncă de tip C permite titularului să lucreze pe teritoriul Spaniei într-o varietate de profesii timp de trei ani
Tip D: Eliberat angajaților pe cont propriu. De obicei, limitat la o locaţie geografică specifică, permisul durează un an. Odată reînnoit, titularul poate lucra pentru încă doi ani, de obicei, cu limitări mai puține.
Tip E: Eliberat cînd un permis reînnoit de tip D expiră. Titularul are dreptul să desfășoare orice activitate profesională pe teritoriul Spaniei timp de trei ani.
Tip F: Eliberat lucrătorilor care locuiesc în afara Spaniei dar trec frontiera spaniolă pentru a lucra. Lucrătorul trebuie să trecă înapoi frontiera zilnic. Permisul este valabil de obicei pentru 5 ani.
Permisele de muncă permanente pot fi acordate titularilor unui permis de tip C sau de tip E, odată ce acestea expiră. Un permis de muncă permanent permite orice tip de activitate.
Odată ce cererea pentru permisul de muncă este aprobată, candidatul va trebui să depună o cerere pentru viza de ședere în țara lui de reședință obișnuită. Candidatul va trebui, probabil să prezinte un certificat de cazier judiciar și un certificat de naștere original pentru a-i fi acordată această viză, deci merită asamblarea acestor documente în avans.
Documentația justificativă necesară este destul de vastă și poate dura ceva timp pentru a o colecta. Aceasta trebuie să fie prezentată în spaniolă, astfel traducerile ar trebui să fie făcute la timp, cu bugetul respectiv. Odată ce cererea a fost depusă, procesarea ei durează între 3 și 6 luni, din cauza sistemelor extrem de birocratice menite să protejeze piaţa forţei de muncă a rezidenților.
Cînd permisul de muncă este aprobat, candidatul trebuie să aplice pentru o viză de ședere pentru a pleca în Spania și a începe să lucreze.
Tipuri de contracte de muncă
Contracte de muncă pe termen scurt sau temporar (Contratos de duración determinada): Cel mai frecvent tip de contract; contractele temporare sunt de obicei eliberate atunci cînd activitatea desfășurată este pentru o perioadă de timp nedeterminată.
Stagii (Contratos Formativos): Folosit pentru a angaja tineri în afaceri. Acest tip de contract este folosit în cazul în care un angajat are o diplomă sau o calificare profesională, dar fără experiență. Acesta de asemenea poate fi folosit pentru a antrena tineri cu vîrste cuprinse între 16 și 21 ani, fără calificări formale. Durata contractului este de la șase luni pînă la doi ani și stimulente materiale sunt disponibile angajatorilor pentru antrenarea tinerilor. Bonusuri suplimentare sunt disponibile în cazul în care un contract permanent este atribuit la sfârşitul schemei.
Pensionarea lucrătorilor (Contratos relacionados con jubilacion de trabajadores): În general, utilizate pe termen scurt pentru a înlocui un lucrător care se retrage.
Contracte pentru persoane cu dizabilități (Contratos para discapacitados): Întreprinderile cu peste 50 de angajaţi sunt obligaţi prin lege să angajeze persoane cu dizabilități. Aceștia trebuie să reprezinte două procente din personal. Un contract special este disponibil pentru a proteja drepturile celor cu dizabilități, precum şi a oferi angajatorului beneficii suplimentare, cum ar fi o reducere a plăţilor pentru asigurări sociale.
Contracte verbale sau scrise: Adesea folosite pentru muncă ocazională sau sezonieră. În absența unui acord scris, contractul verbal presupune că perioada de lucru este un an. Este puțină protecție lucrînd dacă o persoană lucrează cu un asemenea acord, cu doar şapte zile de preaviz de a rezilia contractul şi doar şapte zile lucrătoare de concediere plătite, pe an.
Contracte cu durată nedeterminată (Indefinido): În absența oricărui alt tip de contract, se presupune că angajatul este pe un contract cu durată nedeterminată. Multe dintre aceste contracte conțin 14 sau 15 plăți „lunare”, cu figuranți de obicei plătiți de Crăciun, de Paști și în timpul verii. Plăți compensatorii (finiquito), sunt plătite la fiecare 45 zile pentru fiecare an lucrat, până la un maxim de 42 luni. Acestea sunt stabilite conform calculului pro-ratei.
Mai multe informații privind contractele de muncă pot fi găsite pe site-ul Secretariatului General de Imigrare și Emigrare a Ministerului Muncii și Securității Sociale.
Salariile și orele de lucru
Costul vieţii în Spania este mult sub media europeană, în special, în afara orașelor Madrid şi Barcelona. Cu toate acestea, salariile sunt destul de mici în comparaţie cu echivalentele lor din UE.
Salariile medii pentru lucrători variază de la 12,000 până la 18,000 euro pe an. Majoritatea companiilor compensează angajații lor conform unui sistem anual de 14 luni. Acest sistem înseamnă că salariul lunar obișnuit este dublat de două ori pe an (prin ceea ce se numește extras), de obicei, înainte de vară și de Crăciun.
Orele de lucru tradiționale în Spania sunt de luni pînă vineri de la 9:00-9:30 pînă la 13:30-14:00. După cîteva ore pentru prînz și o siesta, oamenii revin la locul de muncă de la 16:30-17:00 pînă la 19:30-20:00. În prezent, există o tendință de scurta pauza de prînz și de a finisa mai devreme. Orele de lucru variază între organizații. În timpul lunilor de vară, multe organizații adoptă un program de lucru scurt numit horario intensivo prin care angajații lucrează non-stop de la 8:00-9:00 pînă la 15:00.
Conform legii, orice angajat sub contract are dreptul la o lună întreagă de vacanță în fiecare an (de obicei, luată în august) împreună cu numeroase sărbători naționale și religioase. Cînd aceste sărbători cad marți sau joi, angajații au, de obicei, dreptul să-și ia luni și vineri zi liberă și să le recupereze într-un weekend lung numit puente.
În baza directivei privind drepturile de şedere ale cetăţenilor din UE (Directiva 2004/38/CE), lucrătorii migranţi sunt obligaţi să se înregistreze la autorităţile competente, în functie de durata contractului de muncă:
a) în cazul în care lucrătorul vine cu un contract de muncă pentru o perioadă de mai puţin de trei luni, nu sunt necesare nici un fel de formalităţi de şedere; este suficient să deţină pașaportul său, după caz, documentul de identitate în vigoare, în care să figureze naționalitatea;
b) pentru o perioadă de ședere pe teritoriul spaniol de mai mult de trei luni, aveți obligația să solicitaţi personal înregistrarea în Registrul Central al Cetăţenilor Străini/ Registro Central de Extranjeros, la Oficiul pentru Cetăţenii Străini/ Oficina de Extranjeros (în lipsa acestuia, la Comisariatul Provincial de Poliţie/ Comisaría Provincial de Policía) din provincia unde doriţi să rămâneţi sau să locuiţi. Pentru obținerea certificatului trebuie plătită taxa de eliberare, a cărei valoare este egală cu cea plătită de cetăţenii spanioli pentru obţinerea sau schimbarea documentului de identitate. În certificatul eliberat vor figura numele, naționalitatea, domiciliul și numarul de identitate (NIE) în baza căruia se va putea cotiza și pentru asigurările sociale.
IMPORTANT! |
Dacă nu îndepliniţi aceste formalităţi, vi se pot aplica sancţiuni proporţionale şi nediscriminatorii. Este important de ştiut că, în cazul în care nu obțineti pe loc certificatul de cetățean european, puteţi începe să lucraţi înainte de a fi în posesia acestuia, eventual prezentînd angajatorului numărul de înregistrare a cererii dumneavoastră. |
Pentru a beneficia de anumite drepturi, cum ar fi cardul sanitar spaniol, medic de familie, servicii medicale și farmaceutice în aceleasi condiții ca și cetățenii spanioli, lucrătorul trebuie sa își acrediteze rezidența în Spania la primăria de care aparține, prin înscrierea în Registrul Municipal (“empadronamiento”).
Certificatul de Empadronamiento, de asemenea cunoscut sub numele de Padrón Municipal de Habitantes, este un registru municipal sau o înregistrare de recensământ, similar unei liste electorale. Înregistrarea pe Padrón înseamnă "empadronarse". Înregistrarea pe empadronamiento înscrie un resident al unui oraș în lista locuitorilor locali.
Înregistrarea la Padrón Municipal de Habitantes este obligatorie pentru oricine care planifică să rezide în Spania pentru mai mult de şase luni pe an. Rezidenţii se pot înregistra în mod individual sau ca o familie. A fi înregistrat este: a fi "empadronado".
Beneficiile înregistrării
Fiecare persoană înregistrată într-un municipiu, Ayuntamiento (primăria) primește finanţare pentru servicii, cum ar fi poliţie, centre de sănătate, curăţenie şi întreţinere. Registrul este utilizat în calitate de tabel de pontaj oficial pentru a vedea numărul de oameni care trăiesc într-o comunitate (legal sau nu).
Înregistrarea pe Padrón Municipal asigură că solicitantul înregistrării este considerat un membru oficial al comunității, și verifică prezența lui în Spania, care este utilă într-un număr de situații.
Străinii fără documente valabile (viză expirată sau lipsa pașaportului) de asemenea trebuie să se înregistreze; nu sunt emise sancțiuni, dar nici nu sunt valabile documentele legale de rezidență. Certificado de Empadronamiento este un întreg process administrativ separat de aplicațiile pentru rezidență.
Cînd este necesar un Certificado de Empadronamiento
Utilizarea unui Certificado de Empadronamiento variază mult de la o regiune administrativă la alta. În Madrid, Andalucia și Valencia (printre altele) este necesar pentru completarea numeroaselor acțiuni. Totuși, acesta nu este consistent în toate regiunile din Spania.
Certificado de Empadronamiento poate fi necesar pentru realizarea următoarele lucruri:
- A cumpăra sau a vinde o mașină
- A înregistra un copil la școală
- Aplicarea pentru NIE (Numero de Identification de Extranjeros)
- Aplicarea pentru rezidență (Residencia)
- Căsătorie
- Vot
- Aplicarea pentru un card local de asigurare a sănătății
În cazul în care contractul de muncă depăşeşte 180 de zile, se poate efectua un control medical care va dovedi dacă lucrătorul este apt din punct de vedere fizic si psihic să desfăşoare activitatea specifică postului.
Pentru a exercita anumite profesii vi se poate cere recunoașterea sau omologarea studiilor absolvite în România sau Republica Moldova, responsabilitate care revine Ministerului spaniol al Educaţiei.
Salariul acordat angajatului nu poate fi mai mic decât salariul minim interprofesional stabilit de Guvern pentru anul în curs pentru munca pe timp complet. În anul 2018, valoarea acestuia a fost stabilită la 858,58 EUR pe lună.
Înainte de începerea activităţii lucrative, angajatorul trebuie să înscrie angajatul ca salariat al său la sistemul de securitate socială spaniol (Seguridad Social), pentru ca ulterior acesta să poată beneficia corespunzator de drepturi în caz de șomaj, boală, accidente, maternitate, pensie, invaliditate, prestații pentru deces și urmași.
În cazul părăsirii teritoriului spaniol, pentru a primi în continuare ajutorul de șomaj la care are dreptul în Spania, lucrătorul trebuie să anunțe Serviciul Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) înaintea plecării si apoi, în termen de 7 zile, să contacteze agenția de ocupare din țara în care se deplasează (în România, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă – ANOFM: www.anofm.ro). Conform regulilor europene, în țara de destinație va beneficia de prestațiile de șomaj oferite de statul spaniol timp de maxim 3 luni, pe durata cărora să își caute activ un loc de muncă.
Lucrătorii care își încetează activitatea profesională și îndeplinesc cerințele prevăzute de lege pot beneficia de pensionare parțială, anticipată sau pentru limita de vîrstă (65 ani). Pentru a avea drept la plata pensiei, persoana trebuie să fi contribuit cel putin 15 ani, dintre care măcar ultimii 2 să fie cuprinși în perioada de 15 ani dinaintea datei pensionării. Pentru a primi o pensie integrală un lucrător trebuie să fi plătit contribuții pentru pensie 35 de ani.
În vederea stabilirii perioadelor în care un lucrător beneficiază de dreptul la prestații contributive, acesta beneficiază de aplicarea principiului totalizării drepturilor obținute în alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European în care a cotizat pentru securitatea socială, fiecare țară acordînd lucrătorului suma la care are dreptul ținînd cont de cotizațiile realizate pe teritoriul său.
Și membrii familiei lucrătorului au obligația de a se înscrie în Registrul Central al Cetățenilor Străini.
Pentru copiii care îl însoțesc, lucrătorul poate beneficia de alocația acordată în România, sau, în cazul în care venitul pe familie este mai mic decît cuantumul stabilit de legea spaniolă (aproximativ 11 000 euro), poate solicita prestația pentru întreținerea copilului, a cărei valoare este de 125 euro trimestrial pentru copiii sub 3 ani si de 24, 25 euro pe lună pentru copiii cu vârsta peste 3 ani. Statul spaniol nu oferă alocație pentru copii.
În cazul apariţiei unor conflicte de muncă cetăţenii români şi ai Republicii Moldova se pot adresa următoarelor instituții:
- Inspecția Muncii și Securitătii Sociale (Inspeccion de Trabajo y Seguridad Social), sediul central sau direcțiile teritoriale și provinciale.
Sediul Central: Calle Agustin de Bethancourt, 4, 28003 – Madrid
Tel: 0034 91 363 00 00 / Fax: 0034 91 363 0678
E- mail: webitss@mtin.es / http: www.mtin.es
- Ministerul de Interne-Direcția Generală de Poliție (Ministerio del Interior-Direccion de la Policia y de la Guardia Civil)
Adresa: Avda Pio XII 50-E 28016, Madrid
Tel.: (91) 302-41-91; http://www.mir.es / www.policia.es
- Filiala sindicatului la care este afiliat, ai căror juriști și avocați îl pot consilia și îi pot inclusiv apăra interesele (Union General de los Trabajadores – UGT/ Comisiones Obreras.
ATENŢIE! |
Munca ilegală constituie infracțiune și are consecințe atât pentru angajat, cât și pentru angajator! |
Care sunt drepturile mele în calitate de angajat pe piaţa muncii în UE, inclusiv în Regatul Spaniei?
Pentru a putea să vă exercitaţi drepturile trebuie să cunoaşteţi care sunt principiile fundamentale care reglementează coordonarea sistemelor de securitate, şi anume:
− Egalitatea de tratament între cetăţenii statelor membre: acordarea aceloraşi drepturi şi impunerea aceloraşi obligaţii de securitate socială între cetăţenii proprii şi cei ai altor state membre, care se deplasează în interiorul Uniunii Europene, în vederea desfăşurării unei activităţi profesionale sau a stabilirii domiciliului;
− Determinarea legislaţiei aplicabile, constă în rezolvarea conflictului de legi prin determinarea legislaţiei statului competent, astfel încât lucrătorii migranţi, în exercitarea activităţii profesionale, să fie supuşi prevederilor legislaţiei unui singur stat;
− Totalizarea perioadelor de asigurare în vederea stabilirii şi acordării drepturilor, ceea ce presupune că instituţia competentă, la calcularea drepturilor ce îi revin unui lucrător migrant, ia în considerare atât perioadele de asigurare realizate în propriul stat, cât şi perioadele realizate în celelalte state membre; în acest caz, fiecare dintre instituţiile competente plăteşte drepturi de pensie pentru perioada de contribuţie la sistemul propriu;
− Exportul prestaţiilor: ceea ce presupune dreptul unui lucrător migrant de a beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.
Drepturile dvs. în calitate de angajat pe piaţa muncii în UE sunt următoarele:
1. Asigurările sociale - Indiferent dacă vă hotărâţi să vă stabiliţi în altă ţară pentru a munci sau să furnizaţi servicii din ţara de origine, regulile sunt aceleaşi, fie că sunteţi angajat sau angajator-liber profesionist. Scopul principal este să se asigure că sunteţi afiliaţi la un singur sistem de protecţie socială şi că nu vă pierdeţi nici un drept (în special în ceea ce priveşte drepturile de pensie), indiferent de Statul membru în care decideţi să lucraţi.
2. Ajutoare sociale - Principiile sunt aceleaşi, fie că sunteţi angajat sau angajator-liber profesionist. Dumneavoastră şi familia dumneavoastră aveţi dreptul la aceleaşi ajutoare sociale ca şi cetăţenii ţării în care lucraţi, imediat ce începeţi să munciţi în acea ţară. Nu puteţi fi excluşi de la aceste beneficii pe baza argumentului ca nu sunteţi cetăţeni ai acelei ţări, din motive de rezidenţă sau din alte motive discriminatorii.
Pentru a fi eligibilă să primească beneficii de șomaj în Spania, persoana trebuie să fi fost angajată și să fi plătit contribuții în sistemul de securitate socială. Cuantumul beneficiilor primite de șomeri variază în funcție de cît timp au fost angajați.
Beneficiile de șomaj sunt cunoscute sub numele de "el paro". Accesați calculatorul de prestații.
Pentru a primi ajutor de şomaj, o persoană trebuie să fie șomer legal. Următoarele situaţii sunt considerate de șomaj legal:
- Angajarea terminată sau cu suspensie autorizată
- Reducerea temporară și autorizată a orelor de lucru
- Lucrătorii spanioli ce au devenit șomeri în străinătate și au revenit în Spania
- Eliberarea din închisoare în cazul în care pedeapsa a fost executată sau eliberarea cu condiții
Cele mai multe situații juridice de șomaj pot fi dovedite cu un certificat al companiei, care va fi furnizat de către angajator la sfîrșitul muncii.
Șomerii care au lucrat mai puțin de un an
Lucrătorii care au fost angajați pentru mai puțin de un an nu au cerințele minime de contribuții pentru a primi beneficii de șomaj; Totuși, ei pot aplica pentru o subvenție de șomaj (Subsidio por Desempleo) care dovedește că ei îndeplinesc următoarele condiții:
- Ei sunt șomeri legali
- Ei sunt înregistrați ca căutători de lucru și semnează un acord de activitate (Compromiso de Actividad)
- Ei au contribuit cel puțin trei luni la plățile de securitate socială dacă au responsabilități familiale, sau șase luni dacă nu
- Ei nu au un venit mai mare de 75 procente din salariul profesional minim (El Salario Mínimo Interprofesional)
Șomeri care au lucrat mai mult de un an
Lucrătorii care au fost angajați mai mult de un an au contribuit suficient pentru a beneficia de prestațiile de șomaj, dovedind că îndeplinesc următoarele condiții
- Ei sunt șomeri legali
- Ei sunt înregistrați ca căutători de lucru și semnează un acord de activitate (Compromiso de Actividad)
- Ei nu sunt peste vârsta obișnuită de pensionare (65 ani pentru bărbați și 60 ani pentru femei)
- Au lucrat minim 360 zile în ultimii șase ani
Șomeri care au devenit angajați pe cont propriu
Cei care sunt șomeri și doresc să devină lucrători pe cont propriu (autonomo) pot solicita o plată unică în cazul în care îndeplinesc următoarele condiții:
- Trebuie să fie în primirea beneficiilor de șomaj și să aibă cel puțin trei luni de plăți rămase pentru a solicita
- Ei nu au cerut această plată, în patru ani anteriori
- Trebuie să poată demonstra că activităţile în calitate de lucrător pe cont propriu sunt efectuate
- Ei trebuie să dovedească, în cazul în care se alătură unei cooperative de muncă asociată sau a unei companii, că nu au avut anterior un contract de muncă de mai mult de 24 luni
ATENȚIE! |
Lucrătorii care desfăşoară activităţi independente nu sunt în măsură de a solicita prestații de şomaj, dar pot fi eligibili pentru alte subvenţii. |
Pentru mai multe detalii accesați pagina web a Serviciului Public Statal de Angajare.
Revendicarea şomajului în Spania pentru activitatea desfăşurată într-o altă ţară UE
O persoană care a devenit rezident în Spania, și a plătit contribuţii în orice țară UE sau SEE (Spaţiul Economic European), poate utiliza aceste contribuţii de asigurări sociale pentru a beneficia de prestaţii de şomaj în Spania.
Solicitați formularul E301 (o evidenţă a contribuţiilor făcute) de la oficiul forţei de muncă local, înainte de a vă muta în Spania. Mai multe detalii aici.
Acordul de Activitate
Pentru a solicita prestaţii de şomaj, un acord de activitate trebuie să fie semnat cu biroul de şomaj. Acest lucru confirmă faptul că persoana șomeră este dispusă să participe activ în căutarea unui loc de muncă, să ia orice poziție oferită, şi să participe la orice sistem de recalificare sau similar, dacă este necesar. Nerespectarea Acordului de Activitate este infracţiune minoră şi va duce la sancţiuni.
Salariul Minim Profesional
Salariul Minim Professional este stabilit de guvernul spaniol. În 2018 a fost stabilit la 858 € pe lună. Oricine care primește peste 75 la sută din această sumă nu poate avea dreptul la prestaţii în cazul în care aceste venituri sunt primite prin intermediul câştigurilor de capital, bunuri sau alte investiţii, pensii sau alte beneficii de şomaj, venituri din muncă sau alte activităţi profesionale. Veniturile primite prin intermediul alocaţiei pentru creşterea copilului, plata pentru munca în folosul comunităţii, sau anumite subvenţii nu se includ în această cifră.
Înregistrarea la Oficiul de Șomaj
Pentru a aplica pentru prestaţii de şomaj lucrătorul trebuie să prezinte următoarele documente în termen de 15 zile lucrătoare după ce a devenit şomer:
- Formular de aplicare completat (Mod. PR-AIN/03-279-S). Formularele pot fi obținute de la un Portal Public de Muncă provincial (Servicio Público de Empleo Estatal ) . Formularul de aplicare include o declaraţie cu privire la dependenți şi veniturile lor, detaliile contului bancar pentru plata prestațiilor, un Acord de Activitate şi autorizarea de a solicita informaţii de la AEAT (Agencia Tributaria – birou fiscal).
Servicio Público de Empleo Estatal
Adresa: Calle Condesa de Venadito n 9, 28027 Madrid
Tel: 901119999
- Certificatul companiei sau certificatul de la angajatorul din ultimele şase luni
- Documente de identitate a solicitantului, precum şi a copiilor dependenţi care sunt înscriși în formular
- Documentul de identificare spaniol (DNI sau NIE)
- Registrul familiei (sau un echivalent pentru cetăţenii străini)
Informaţii de contact ale oficiilor forţelor de muncă provinciale
Este obligatoriu pentru toţi lucrătorii care locuiesc în Spania, să fie înscrişi în Fondul General de Securitate Socială (Dirección General de la Tesorería General de la Seguridad Social - TGSS). Oficiile de securitate socială provinciale pot fi găsite în întreaga ţară. Site-ul de Securitate Socială are unele informaţii disponibile în limba engleză.
- Dirección General de la Tesorería General de la Seguridad Social
Adresa: Plaza de los Astros 5-7, 28007 Madrid
Tel: 503 8000
- Pentru mai multe detalii contactați oficiile provinciale TGSS.
Institutul Naţional de Securitate Socială (Instituto Nacional de la Seguridad Social - INSS) oferă informații cu privire la prestaţiile de securitate socială (cu excepția prestaţiilor de şomaj), inclusiv la eligibilitate. Birourile provinciale ale Institutului Naţional de Securitate Socială sunt situate în întreaga ţară.
- Instituto Nacional de la Seguridad Social
Adresa: C/ Padre Damián n° 4, 28036 Madrid
Tel: 568 8300
Fax: 91 564 04 84
Calificare pentru securitatea socială
Orice persoană care are reşedinţa legală în Spania poate beneficia de sistemul spaniol de securitate socială în cazul în care se încadrează în una din următoarele categorii:
- Lucrătorii angajaţi
- Lucrătorii pe cont propriu
- Studenţi
- Lucrătorii afiliați cu cooperativă
- Funcţionarii publici sau personalul militar
Există două scheme diferite de securitate socială:
- Contributiv
- Non-Contributiv
Primul nivel de schemă este pentru unii funcţionari publici, persoane angajate care nu sunt eligibile pentru un regim special, cinci categorii speciale de lucrători agricoli, marinari şi mineri. Toţi lucrătorii contributivi, vor fi incluși într-una din cele șase categorii de muncă (régimen), cu rate de contribuţie care diferă pentru fiecare categorie. Nu este posibil ca o persoană să fie înmatriculată în mai multe scheme pentru aceeaşi profesie.
Pentru angajaţi, un procentaj stabilit din câştigurile salariale este plătit şi contribuţiile la sistemul de securitate socială încep o dată cu începutul muncii. Atât angajatul cât şi angajatorul plătește un procent din contribuţie, angajatorul plătind un procent mai mare decât lucrătorul. Plăţile sunt făcute pentru sistemele de asigurări sociale pentru:
- Boală
- Muncă fără leziuni
- Pensionare
- Concediul de maternitate și paternitate
- Accidente şi boli profesionale la locul de muncă
- Ore suplimentare
- Șomaj
- Fondul de garantare a salariilor
- Formare profesională
Angajatorii fac contribuţii pentru asigurări sociale pentru leziunile de la locul de muncă şi accidentele industriale.
Lucrătorii pe cont propriu primesc aceleaşi tipuri de asigurări sociale ca şi angajaţii, cu excepţia că ei nu primesc prestații de şomaj sau accidente industriale. Cei care desfăşoară activităţi independente pot alege între un minim (cel puţin aproximativ 29 la sută din câştiguri) şi suma maximă a contribuţiei, şi sunt responsabili pentru plata valorii integrale.
Obţinerea unui Număr de Securitate Socială
Orice rezident, fie salariat sau care desfăşoară activităţi independente, are dreptul la un număr de securitate socială. Odată ce un număr este obţinut, acesta este valabil pentru întreaga durată de viaţă a titularului. Perioadele de muncă sunt denumite "Altas" şi perioadele de şomaj sunt numite "bajos".
Angajatorii trebuie să solicite un număr de securitate socială pentru persoana pe care vor s-o angajeze în cazul în care persoana nu are încă un număr.
Lucrătorii independenţi pot face aplicarea ei înşişi sau pot închiria un gestor pentru a finaliza procesul pentru ei.
Formularul de aplicare şi documentaţia necesară trebuie să fie prezentate la un birou local (în regiunea unde lucrează sau locuiește solicitantul) al Tesorería General de la Seguridad Social. Odată ce a fost depusă cererea, lucrătorul va primi un certificat de înregistrare (documento de afiliación), precum şi un număr de înregistrare.
Următoarele documente trebuie prezentate:
- Un document de identificare națională; un Número Identificatión de Extranjero/ NIE este suficient
- Certificatul de rezidență sau pașaportul
- Formularul TA1 (Formularul de aplicare pentru Securitate Socială)
- Pentru a descărca formularul TA1 .
În cazul în care un lucrător este concediat sau nu mai lucrează, Tesorería General de la Seguridad Social trebuie să fie notificată imediat. Lucrătorul este răspunzător pentru contribuţii, până când agenţia este notificată.
Lista cursurilor gratuite pentru străinii şomeri:
https://www.ayudas-subvenciones.es/blog/cursos-para-desempleados-inem/
https://www.emagister.com/cursos-inem-para-desempleados-gratuitos-online-tps-10270707.htm
https://formaciononline.eu/cursos-gratuitos-desempleados/
https://trabajarporelmundo.org/cursos-gratuitos-del-sepe-desempleados-antiguos-cursos-del-inem/
Studii
Şcoli publice şi private
Studii superioare
Școli publice și private în Spania |
Educaţia este obligatorie pentru toţi copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.
Sistemul şcolar din Spania finanţat de stat (escuelas públicas) este susţinut de o reţea globală de şcoli private (escuelas privadas), inclusiv multe şcoli străine şi internaţionale. Aproximativ o treime din elevii din Spania frecventează școli private, dintre care cele mai multe sunt şcoli de zi co-educaționale. Învăţământul de stat din Spania este aproape în exclusivitate co-educaţional şi este în întregime gratuit, de la grădiniţă până la universitate (şi include copiii rezidenţilor străini).
Nivelurile învăţământului în Spania
Peste 90 la sută din copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani merg la grădiniţă şi peste 55 la sută din elevi rămân în școli cu frecvența la zi până împlinesc 18 ani, aproximativ 25 la sută frecventează cursuri de formare profesională şi 30 la sută merg la universitate. Standardele educaţionale la cele mai bune universităţi din Spania sunt comparabile cu cele mai bune din Europa, deși sunt, în general, supra-aglomerate.
Informații despre şcolile spaniole
Informaţii despre şcolile spaniole, de stat şi private, pot fi obţinute de la ambasadele şi consulatele spaniole în străinătate, şi de la ambasadele străine, organizaţii educaţionale şi departamente guvernamentale, în Spania. Informații despre şcolile locale pot fi obţinute de la primării (ayuntamientos).
Ministerul Educaţiei, Culturii și Sportului (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte) oferă un serviciu general de informaţii în oficiul lor central, deschis în zilele de luni până vineri, de la 9:00 până la 14:30 (Servicio Servicio de Información, C/Alcalá, 36, 28071 Madrid, 902-218 500). Regiunile autonome au, de asemenea, propriile birouri de învăţământ în capitalele din regiune.
Studii superioare |
Spania are 70 de universităţi (universidades), 48 dintre ele de stat şi 22 conduse de întreprinderile private sau de către biserica catolică. Există o serie de institute de învăţământ superior specializate în educaţie fizică, turism, artă dramatică, dans şi muzică, precum şi un număr de şcoli de afaceri extrem de înalt.
Tipuri de Universități
Există patru tipuri diferite de universități în Spania:
· Universități - Şcoli (escuelas universitarias) - oferă trei ani de cursuri profesionale sau non-academice absolvite cu o diplomă;
· Universități - Colegii (colegios universitarios) - oferă trei ani de cursuri academice care sunt absolvite cu o licenciatura sau tesina şi doi ani de cursuri pentru cei cu o diplomă care doresc să obţină o Licenciatura sau tesina;
· Facultăţi (facultades) - oferă cinci ani de cursuri academice absolvite cu o licenciatura sau tesina şi doi ani de cursuri pentru absolvenţii unui colegiu care doresc să obţină licenciatura sau tesina;
· Școli tehnice de studii superioare de Inginerie și Arhitectură (escuela superior de ingeniería y arquitectura) - oferă cinci ani de cursuri profesionale şi tehnice, absolvind cu gradul de ingeniero superior y arquitecto (inginer superior și arhitect)
Sistemul universitar spaniol este structurat în mod rigid: studenţii trebuie să urmeze un curriculum stabilit și nu li se permite să schimbe universităţile în timpul studiilor (cu excepţia motivelor familiale sau de sănătate).
Studii
Studiile la universităţile din Spania sunt împărţite în trei cicluri. Primul ciclu, cu durata de trei ani, este absolvit cu o licencia (în subiecte academice), sau o diplomă (în subiecte profesionale sau tehnice, care sunt studiate de un număr de studenți de două ori mai mare decât subiectele academice). Al doilea ciclu, cu durata de doi ani, este absolvit cu o licenciatura sau tesina (subiecte academice), care sunt echivalente cu un master american sau britanic, sau cu un grad de ingeniero superior y arquitecto (subiecte profesionale). Al treilea ciclu este un program de doctorat în urma căruia este acordat titlul de doctor sau Doctor en Filosofía y Letras.
Procesul de aplicare la Universitate
Dacă sunteţi un student în căutarea unui loc de studiu la o universitate din Spania, va trebui să depuneți cererea dumneavoastră prin intermediul Universității Naţionale Spaniole pentru Învăţământul la Distanţă (Universidad Nacional de Educación a Distancia – UNED ), după cum este explicat mai jos:
1.) Completați formularul de cerere on-line, intitulat "solicitud de inscripción", de pe website-ul UNED. (Serviciul de aplicare on-line se deschide în aprilie ...)
2.) După ce aţi completat formularul solicitud de inscripción, imprimaţi-l şi returnaţi-l la adresa indicată mai jos, împreună cu toate celelalte documente solicitate.
IMPORTANT! |
Copiii lucrătorilor străini au dreptul la educaţie în Spania în aceleaşi condiţii ca şi copiii cetățenilor spanioli. Aceştia vor beneficia, de exemplu, de dreptul la tratament egal privind acordarea burselor de studiu. Învăţământul este obligatoriu şi gratuit. Până în clasa a noua, pentru înscrierea la școală nu este nevoie de acte traduse și legalizate care să ateste situația școlară, repartizarea fiind făcută doar în funcție de vârsta copilului și de domiciliu. |
UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ÎNVĂȚĂMÂNT LA DISTANȚĂ
SECȚIUNEA DE SELECTIVITATE
Po.Senda del Rey, 11
28040 MADRID - SPANIA
3.) Dacă sunteți calificat/ă pentru studii superioare în Spania, veți primi un certificat, intitulat Credencial de acceso, în nu mai mult de 3 luni. Trimiteți Credencial de acceso, împreună cu cererea dumneavoastră la universitatea pe care ați ales-o.
Vă rugăm, ţineţi cont de faptul că punctele primite la liceu, împreună cu alte cerinţe va determina dacă sunteți calificat/ă pentru programul de studiu ales.
Cerințe pentru admiterea la universitate în Spania
Dacă aţi finisat cu succes studiile secundare superioare într-una din ţările semnatare ale Convenţiei de la Lisabona, sunteți în posesia unui certificat de şcoală valabil şi sunteți calificat/ă pentru studii superioare în ţara de origine, vă calificați, de asemenea, pentru studii superioare în Spania. Cu toate acestea, vi se cere să demonstrați nivelul de engleză şi spaniolă. În unele cazuri, vi se solicită, de asemenea, să urmați cursuri suplimentare de calificare.
Examenul de admitere la universitate în Spania: "la selectividad"
Pentru studenți UE
Conform cererii de aplicare a Convenţiei de la Lisabona, studenţii UE au dreptul de a fi admiși la studii superioare în Spania, cu condiţia că ei:
A.) Au un certificat valabil de absolvire a unei școli dintr-o altă țară din UE.
B.) Au note înalte la examenul de admitere la universitatea din țara lor de origine.
Dacă nu aţi dat examenul de admitere la universitatea din ţara de origine şi doriți să studiați în Spania, va trebui să treceți examenul de admitere spaniol, numit Selectividad.
Pentru studenţii din afara UE
Dacă nu sunteţi un student UE, puteţi fi admis la universitatea din Spania, cu condiția că:
A.) Aveți un certificat valabil de absolvire a unei școli
B.) Treceți examenul de admitere la universitatea din Spania, numit Selectividad.
Cerinţele minime de evaluare pentru a fi admis la studii superioare în Spania
Atunci când aplicați pentru un loc de studiu la o universitate din Spania, media notelor dumneavoastră de la studiile anterioare, împreună cu alte cerinţe, este cea care determină dacă veți fi admis/ă. Prin urmare, verificaţi întotdeauna cu universitatea gazdă care este nota minimă de trecere de care aveţi nevoie pentru a fi admis/ă.
Sistemul spaniol de evaluare
Evaluarea în Spania are loc conform tabelului de mai jos:
- A (excelent) 10 - 9,00 (Sobresaliente)
- B (foarte bine, cu puține erori) 8,99 - 8,00 (Notable alto)
- C (bine, cu câteva erori) 7,99 - 7,00 (Notable bajo)
- D (satisfăcător, cu unele erori) 6,99 - 6,00 (Bien)
- E (suficient) 5,99 - 5,00 (Suficiente)
Lista Universităților din Regatul Spaniei
Lista Universităților din Regatul Spaniei care acordă burse cătățenilor străini
Lista Instituțiilor oficiale spaniole care acordă burse cetățenilor străini
Diaspora
Susţinerea diasporei moldoveneşti |
Potrivit Strategiei Diaspora 2025, diaspora include cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotarele țării, persoanele originare din Republica Moldova şi descendenții lor, precum şi comunitățile formate de aceștia. Cancelaria de Stat este autoritatea centrală responsabilă de politica de stat în domeniul relaţiilor cu diaspora, prin Biroul pentru relaţii cu diaspora, care coordonează procesul de realizare a politicii de stat în domeniu, contribuind la păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a moldovenilor de peste hotare, valorificarea potenţialului uman şi material al diasporei. De asemenea, Biroul pentru relaţii cu diaspora coordonează activităţile de ordin cultural, educaţional, economic şi social, realizate de diferite ministere şi alte autorităţi publice pentru susţinerea şi colaborarea cu reprezentanţii diasporei.
Susţinerea financiară a activităţilor de păstrare a identităţii naţional-culturale a persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare (diasporei moldoveneşti) se efectuează din contul mijloacelor prevăzute anual în acest scop în bugetul de stat al Republicii Moldova, precum şi din mijloacele alocate de sponsori, din donaţiile benevole ale persoanelor fizice şi juridice, ale organizaţiilor şi fundaţiilor de binefacere autohtone şi de peste hotare, din alte surse financiare legale.
Activităţile de susţinere şi consolidare a diasporei moldoveneşti sunt reglementată de un şir de acte normative ale Republicii Moldova care pot fi accesate aici.
ASOCIAȚIILE DIASPOREI MOLDOVENEȘTI DIN REGATUL SPANIEI
Nr. |
Denumirea asociației |
Data înregistrării |
Numele președintelui și altor conducători |
Date de contact – adresa juridică, e-mail, telefon etc. |
1. |
Asociația româno-moldavă-spaniolă "Trajano" |
28.02.2001 |
Președinte – Ligia Mihăilă (România) |
c/ Cavanilles, 49, Entreplanta, Madrid |
2. |
Asociația "Salvados para salvar" |
07.09.2009 |
Președinte – Pavel Costaș (Republica Moldova) |
c/ Rumania, 5, C8, Poligono Industrial Inbisa, Alcala de Henares, Madrid |
3. |
Asociația moldovenilor din Cantabria |
02.08.2011 |
Președinte – Vladimir Gori |
c/San Luis, 10 B, 4 izq.,Santander |
4. |
Asociația moldovenilor din Catalonia |
12.04.2013 |
Presedinte - Igor Cereteu |
Barbera del Vallès, Carretera Barcelona, núm. 306, 3º-2ª |
5. |
Asociația social-culturală a moldovenilor "Noroc" |
19.09.2013 |
Președinte – Vasilii Grosu, |
Calle Iturritxu 3, 2-A, Markina-Xemein, 48270 |
6. |
Asociația moldovenilor din Girona „DOR” |
07.12.2014 |
Președinte – Nadejda Cebotari, |
Plaça Assumpció, 26-27 17005 - GIRONA |
7. |
Asociația „Eşti Moldova” |
12.12.2014 |
Președinte – Elena Nazarova, |
C/Guifre el Pelos, 26 08840 –Viladecans (Barcelona) |
8. |
Asociația Moldo-Spaniolă “TRICOLOR” |
13.07.2017 |
Președinte: Larisa VLAH, lvlah10@gmail.com tel. 608596248 |
Adresa: c. Calernega 54, 3G, Madrid |
Contacte
Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei
Strada: Paseo de la Castellana Nº 178, 5º Dcha., Metro Plaza de Castilla sau/şi Cuzco, 28046 Madrid, Spania
Tel.: +34 91 828 79 89
E-mail: madrid@mfa.md
www.spania.mfa.md
Telefon de urgență: +34 664 598 545
Cetăţenii moldoveni care se confruntă cu o situaţie de urgenţă (DECESE, ACCIDENTE CU VICTIME, CALAMITĂȚI NATURALE, ALTE SITUAȚII DE EXCEPȚIE) pot apela la acest număr, în regim 24/7. ATENŢIE! La acest număr nu se fac programări și nu se oferă informații consulare.
Cum să ajungeţi de la gara feroviară şi de autobuse
· De la Gara "Chamartín": direct din Gara Chamartín puteţi lua linia de metrou nr. 10, direcţia Puerta del Sur, pînă la staţia Cuzco.
· De la Gara feroviară "Atocha": direct din Gara Atocha puteţi lua linia de metrou nr.1, direcţia Pinar de Chamartín, pînă la staţia Plaza de Castilla.
· De la Gara "Avenida de America": puteţi lua linia de metrou nr. 6 circular, pînă la staţia Nuevos Ministrios, apoi linia nr. 10, direcţia Hospital Infanta Sofía, pînă la staţia Cuzco.
Cum să ajungeţi de la aeroportul Madrid-Barajas
· Direct din Aeroportul Madrid-Barajas, puteţi lua linia de metrou nr. 8, pînă la staţia terminus Nuevos Ministerios, iar apoi linia nr. 10, direcţia Hospital Infanta Sofía, pînă la staţia Cuzco.
Serviciul consular
Consultațiile telefonice în domeniul consular, precum și programările se oferă de luni până vineri, între orele 13.30-17.00, la numărul de telefon +34 91 828 79 89 ext.1, +34 683 68 78 20 ext.1 sau adresa de e-mail: consul.madrid@mfa.md, cu invocarea motivului, numelui/prenumelui solicitantului, localității/provinciei de reședință din Spania și a unui număr de telefon.
Pentru prestarea serviciilor consulare, solicitanții au nevoie de programare prealabilă!
ORARUL DE PRIMIRE A CETĂȚENILOR ÎN BAZA PROGRAMĂRILOR:
Luni, Marți, Miercuri și Joi:
08:30 – 11:30 (primirea cetăţenilor în audienţă, depunerea cererilor, eliberarea actelor de stare civilă)
14:00 – 17:00 (eliberarea actelor de identitate, actelor notariale, certificatelor consulare etc.)
Adresa: Madrid, Paseo de la Castellana 178, 5 dcha.
Fax: (+34) 917 045 029
E-mail: consul.madrid@mfa.md
Site: www.spania.mfa.md
Ambasada Regatului Spaniei în România, acreditată şi pentru Republica Moldova
Program cu publicul: luni-vineri: 9:00 la 14:00.
Date de contact
Cancelaria:
Adresa: Strada Louis Blanc, nº 3, sector 1, 011751, Bucuresti.
Telefon: 00 40 21 318 10 77
Fax: 00 40 21 318 10 72
e-mail: emb.bucarest@maec.es
Secția Consulară:
Adresa: Strada Louis Blanc, nº 3, sector 1, 011751, București.
Telefon: 00 40 21 318 10 80
Fax: 00 40 21 318 10 71
e-mail: emb.bucarest.info@maec.es
Biroul Economic și de Competivitate:
Adresa: Str. Dionisie Lupu 64-66, et. 3, sector 1, 010458, Bucuresti
Telefon: 00 40 21 312 80 50 / 60
Fax: 00 40 21 312 90 80
e-mail: bucarest@comercio.mityc.es
Biroul de Interne:
Adresa: Strada Louis Blanc, nº 3, sector 1, 011751, București.
e-mail: agregaduria.rumania@mir.es
Biroul de Învățământ, Cultură și Sport:
Adresa: Intrarea Bitolia 25, sector 1, 011675, București
Telefon: 00 40 21 230 17 72
Fax: 00 40 21 230 17 26
e-mail: agregaduria.ro@educacion.es
Institutul Cervantes:
Adresa: Bd. Regina Elisabeta 38, sector 2, 021016, București
Telefon: 00 40 21 210 27 37
Fax: 00 40 21 210 77 67
e-mail: cenbuc@cervantes.es