Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Noua Zeelandă

În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Noua Zeelandă: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii;  și contacte utile ale ambasadei Noua Zeelandă în Federația Rusă acreditată pentru Republica Moldova.

 

Denumirea oficială:

Noua Zeelandă

Suprafaţa:

268.021 km2

Populaţia:

4.693.000 (2016)

Capitala:

Wellington

Principalele oraşe:

Auckland, Christchurch

Situarea geografică:

În Pacificul de Sud (la circa 1.600 km sud-est de Australia)

Sistemul de guvernare:

monarhie constituţională

Şeful statului:

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, regina a Noii Zeelande si a altor teritorii, conducătoare a Commonwealth, reprezentată de un guvernator general (Silvia Cartwright )

Şeful guvernului:

Bill English, prim-ministru (de la 19.12.2016)

Limbi oficiale:

Engleză şi Maori

Moneda:

Dolarul neo-zeelandez

Produsul Naţional Brut:

21.177 dolari SUA/locuitor

Ziua Naţională:

6 februarie (“Waitangi Day”) – data semnării tratatului de la Waitangi (1840), primul aranjament formal între populaţia Maori (reprezentată de peste 500 de şefi ai triburilor Maori) şi coloniştii europeni (reprezentaţi de oficialităţi ale Coroanei Britanice)

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Noua Zeelandă este scăzut, însă cetăţenii RM trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Siguranţă şi criminalitate

Noua Zeelandă este considerată o ţară sigură, inclusiv la nivelul infracţiunilor de genul furturi, înşelăciuni, trafic de valută etc. Cu toate acestea, cetăţenii RM ar trebui să adopte o atitudine precaută şi să manifeste atenţie în ceea ce priveşte păstrarea şi depozitarea banilor, obiectelor de valoare, altor documente proprii (paşaport, bilete de avion etc).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a Politiei, Salvarii sau Pompierilor, trebuie apelat numarul de telefon de urgenţă 111.

Transportul public

Transportul interurban se poate face pe toate căile cunoscute (tren, autobuz, autoturism, avion). Deşi există o reţea bine dezvoltată de trenuri şi autobuze, modalitatea de transport preferată este cea cu avionul, datorită distanţelor foarte mari existente între oraşele neo-zeelandeze.

Sistemul medical

Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari, motiv pentru care recomandăm persoanelor care doresc să călătorească în Noua Zeelandă să încheie asigurări medicale de călătorie la plecarea din Republica Moldova.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto se desfaşoară pe partea stângă a drumului. Starea drumurilor este în general foarte bună. Regulile de circulaţie sunt determinate de sistemul de circulaţie pe partea stangă. În intersecţiile cu sens giratoriu, prioritate are automobilul aflat deja în intersecţie. Limitele de viteză admise: 50 km/oră în localităţi; 100 km/oră în afara localităţilor. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii. Pentru copii există sisteme speciale de centuri de siguranţă, în funcţie de vârsta acestora.

Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

Numărul de telefon pentru urgenţe medicale, accidente grave, incendii etc. este 111. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Noii Zeelande.

Reglementări vamale

Noua Zeelandă aplică reglementări vamale stricte. Prin politica de carantină, autorităţile interzic sau supun unor condiţii speciale introducerea în Noua Zeelandă a unor produse animale şi vegetale (produse din lemn, ouă, produse din carne, produse lactate, fructe, conuri, plante uscate, seminţe, bulbi, scoici, pene etc.). În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Noua Zeelandă, acesta va trebui declarat la vamă sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi. Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul industriei primare.

Regimul medicamentelor

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Noua Zeelandă. Se recomandă ca acestea să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea de sănătate a persoanei şi medicaţia recomandată.

Tipuri de vize
Vize de afaceri
Întrebări generale referitor la vizele de afaceri
Vize cu scop de muncă
Vize cu scop de vizită
Vize cu scop de studii

Tipuri de vize

Există mai multe tipuri de viză de intrare disponibile în Noua Zeelandă, care acoperă situaţiile de muncă, de familie, de afaceri şi de pensionare. Există cerinţe stricte pentru fiecare viză care trebuie să fie îndeplinite pentru a fi eligibil pentru intrarea în ţară. Înţelegerea acestor tipuri de vize poate ajuta solicitantul să determine pentru care este eligibil, sporind şansele sale de intrare cu succes în Noua Zeelandă.

Vize de afaceri

Vize de afaceri

Aceasta este viză de muncă pentru o perioadă de trei ani pentru persoanele de afaceri care intenţionează să stabilească o afacere în Noua Zeelandă. Solicitanţii trebuie să demonstreze cel puţin cinci ani de experienţă de afaceri de succes, care se referă la propunerea lor. Ei trebuie să prezinte, de asemenea, dovezi de active adecvate pentru a finanţa noua aventură şi posibilitatea de întreținere pe toată durata șederii lor în ţară. Un plan de afaceri bine documentat şi detaliat trebuie să fie prezentat şi trebuie să demonstreze că propunerea de afaceri beneficiază ţara. În cazul în care afacerea este stabilită cu succes, puteți aplica pentru o viză permanentă.

Cerinţe
Dacă doriţi să lucrați în propria dumneavoastră afacere în Noua Zeelandă, şi aveţi experienţă de afaceri relevante pentru afacerea pe care doriţi să o cumpăraţi sau să o întreprindeți, puteți aplica pentru o viză de afaceri ca un pas spre obţinerea reședinței în Noua Zeelandă, prin intermediul uneia din categoriile de antreprenori. Pentru a avea cererea dumneavoastră aprobată în cadrul categoriei de afaceri, există o serie de cerinţe pe care trebuie să le îndepliniți, şi toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră va trebui să îndeplinească cerințele de sănătate, caracter, şi limba engleză.

Afacerea dumneavoastră
Va trebui să prezentați un plan de afaceri solid, şi să demonstrați cunoştinţele relevante cu privire la mediul de afaceri din Noua Zeelandă, şi modul în care compania dumneavoastră de afaceri intenționată va aduce beneficii Noii Zeelande, precum şi furnizarea dovezilor cu privire la experienţa dumneavoastră de afaceri relevantă.

Fonduri
Va trebui, de asemenea, să dispuneți de fonduri suficiente (în afară de fondurile pe care intenţionați să le investiți în afacerea dumneavoastră) pentru a vă întreține şi (dacă este cazul), a întreține partenerul dumneavoastră și copiii pe toată durata vizei de afaceri pe termen lung.

Viză iniţială de muncă de nouă luni, şi un total de trei ani
Dacă vom aproba cererea dumneavoastră, în primul rând vom acorda o viză de muncă care expiră după nouă luni. Acest lucru vă oferă suficient timp pentru a stabili afacerea dumneavoastră. Înainte ca aceste nouă luni să expire, va trebui să furnizați dovezi care să arate că faceți progrese rezonabile în stabilirea afacerii dumneavoastră. Daca este aprobat, vi se va acorda o viză de lucru în continuare pentru a avea dreptul la reședință până la un total de trei ani.

Cum să aplic?
Pentru a aplica pentru o viză de muncă în categoria afaceri pe termen lung, va trebui să pregătiți şi să prezentați un plan de afaceri robust, bine cercetat. Ați putea dori să vizitaţi Noua Zeelandă înainte de a depune o cerere, astfel încât să aveţi posibilitatea să studiați oportunităţile de afaceri şi să faceți unele cercetări.

După ce aţi scris planul de afaceri şi ați adunat toate documentele justificative necesare, puteţi depune cererea dumneavoastră direct pentru evaluare.
Pentru a aplica, va trebui să completați Formularul de Aplicare pentru o Viză de Afaceri pe termen lung.
Ghidul de Aplicare pentru o Viză de Afaceri pe termen lung, vă va ajuta să completaţi formularul, şi vă va informa referitor la dovezile pe care va trebui să le furnizați.

Investitori
Persoanele care doresc să investească fonduri într-o afacere şi să locuiască în Noua Zeelandă, pot aplica pentru reședință în temeiul Categoriilor de Investitor / Investitor Plus, sau pot aplica pentru o viză valabilă în calitate de vizitator de până la doi ani, conform Categoriei noastre de Pensionare Temporară.

Cerinţele Categoriei Investitor Plus (Categoria Investitor 1)
Dacă doriţi să investiți cel puţin 10 milioane de dolari NZ în Noua Zeelandă, şi doriți să aplicați pentru reședință în Noua Zeelandă, categoria Investitor Plus ar putea fi cea mai bună opţiune pentru dumneavoastră.

În cadrul acestei categorii, puteţi depune o cerere pentru reședință în mod direct. Dacă aveţi orice întrebări sau aveţi nevoie de asistenţă la orice etapă pe parcursul procesului, puteţi accesa serviciile unui Manager pentru Clienți, dedicat pentru Solicitanții Categoriei Investitor Plus (investors@dol.govt.nz).
Toate persoanele incluse în cererea dumneavoastră de reședință, vor trebui să îndeplinească cerinţele de sănătate şi caracter. În timpul procesului de aplicare, va trebui să furnizați dovezi verificabile că îndepliniți criteriile categoriei Investitor Plus, enumerate mai jos.

Fondurile şi/sau active de investiţii
Fondurile şi /sau activele pe care le desemnați în cererea dumneavoastră de reședință trebuie să fie echivalente cu cel puţin 10 milioane de dolari NZ. Va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere;
 • sunt creanțe negrevate, adică nu fac obiectul nici unei ipoteci, gaj, încărcare şi / sau grevare (dacă echitabil sau nu) sau orice alt credit
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

După ce cererea dumneavoastră va fi procesată şi veți primi aprobarea, în principiu, va trebui să furnizați documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi / sau activele pe care le-ați nominalizat. Va trebui să investiți un minim de 10 milioane de dolari NZ de investiţii acceptabile în Noua Zeelandă.

Nu puteţi nominaliza fondurile sau activele de investiţii pe care intenţionaţi să le aduceți în Noua Zeelandă pentru uz personal - de exemplu, o locuință personală, automobil, sau o barcă.
Nu pot fi acceptate fonduri transferate prin intermediul unei societăţi de schimb valutar prin intermediul sistemului bancar, dacă nu puteți furniza dovezi suficiente privind următoarele:

 • fondurile de investiţii nominalizate au fost transferate la compania de schimb valutar direct din contul dumneavoastră bancar,
 • fondurile de investiţii nominalizate nu au fost transferate prin intermediul companiei străine de schimb contrar legilor din Noua Zeelandă, şi
 • fondurile de investiţii nominalizat transferate sunt trasabile, şi
 • tranzacţiile în numerar nu au fost făcute, iar compania de schimb valutar nu este suspectată de, sau dovedită a fi comis activităţi frauduloase sau încălcări financiare în oricare ţară în care îşi desfăşoară activitatea.

Cum să aplic?
Dacă îndepliniți cerinţele şi sunteți gata să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să completați şi să trimiteți un Formular de Aplicare pentru Reședință în conformitate cu Categoria Investitor Plus (Categoria Investitor 1).
Vedeți Ghidul Categoriei Investitor Plus (Categoria Investitor 1) care vă va ajuta să completaţi formularul de cerere.
Trebuie să prezentați dovezi verificabile cu cererea dumneavoastră.

Cerinţele Categoriei Investitor (Categoria Investitor 2)
Dacă doriţi să investiți cel puţin 3 milioane de dolari NZ în Noua Zeelandă, şi doriți să aplicați pentru reședință în Noua Zeelandă, categoria Investitor ar putea fi o opţiune pentru dumneavoastră.
În această categorie, primul pas este să prezentați un formular de Exprimare a Interesului (EOI), demonstrând eligibilitatea dumneavoastră pentru puncte sub diferite criterii pentru această categorie. Putem aproba un maximum de 300 cereri de reședință pe an, în Categoria Investitor. Se va face o selecţie bilunară din formularele EOI, selectând acei solicitanţi cu cele mai mare totaluri de puncte. Dacă sunteți invitat să aplicați pentru rezidenţă, va trebui apoi să furnizați dovezi că îndepliniți toate criteriile de Investitor, în conformitate cu afirmațiile pe care le-aţi făcut în EOI dumneavoastră.

Toate persoanele incluse în cererea dumneavoastră de reședință vor trebui să respecte cerințele de sănătate, caracter, şi cerinţele de limba engleză.
Dumneavoastră (solicitantul principal) trebuie să aveți vârsta de 65 ani sau mai mică, şi să aveți experienţă de cel puţin trei ani de afaceri, precum şi să îndepliniți toate criteriile categoriei Investitor, rezumate mai jos.

Fondurile şi/sau active de investiţii

Fondurile şi /sau activele pe care le desemnați în cererea dumneavoastră de reședință trebuie să fie echivalente cu cel puţin 3 milioane de dolari NZ. Va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere;
 • sunt creanțe negrevate, adică nu fac obiectul nici unei ipoteci, gaj, încărcare şi / sau grevare (dacă echitabil sau nu) sau orice alt credit
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

După ce va fi procesată cererea dumneavoastră şi aprobată, în principiu, va trebui să furnizați documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi / sau activele pe care le-ați nominalizat. Va trebui să investiți un minim de 3 milioane dolari NZ de investiţii acceptabile în Noua Zeelandă.
Nu puteţi nominaliza fondurile sau activele de investiţii pe care intenţionaţi să le aduceți în Noua Zeelandă pentru uz personal - de exemplu, o locuință personală, automobil, sau o barcă.
Nu se acceptă fonduri transferate prin intermediul unei societăţi de schimb valutar prin intermediul sistemului bancar, dacă nu puteți furniza dovezi suficiente privind următoarele:

 • fondurile de investiţii nominalizate au fost transferate la compania de schimb valutar direct din contul dumneavoastră bancar,
 • fondurile de investiţii nominalizate nu au fost transferate prin intermediul companiei străine de schimb contrar legilor din Noua Zeelandă, şi
 • fondurile de investiţii nominalizat transferate sunt trasabile, şi
 • tranzacţiile în numerar nu au fost făcute, iar
 • compania de schimb valutar nu este suspectată de, sau dovedită a fi comis activităţi frauduloase sau încălcări financiare în oricare ţară în care îşi desfăşoară activitatea.

Cum să aplic?
Primul pas în cererea de aplicare în conformitate cu Categoria Investitor 2 este să prezentați un formular de Exprimare a Interesului (EOI). Nu prezentați nici un document justificativ cu EOI dumneavoastră. Dacă sunteți invitat să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să furnizați dovezi cu cererea dumneavoastră.

Veţi avea nevoie să completați Exprimarea Interesului conform Categoriei Investitor (Categoria Investitor 2).
Ghidul Categoriei Investitor (Categoria Investitor 2) vă va ajuta să completaţi formularul.

Cerinţele Categoriei de Viză Temporară de Pensionare
Toţi solicitanţii - dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră (dacă este cazul) - trebuie să îndepliniți cerinţele de sănătate şi de caracter. Alte cerinţe sunt stabilite mai jos.

Vârstă
Dumneavoastră (solicitantul principal) trebuie să fiți în vârstă de 66 ani sau mai mult.

Asigurare de călătorie şi /sau de sănătate
Va trebui să deţineți o asigurare generală de călătorie şi / sau de sănătate pe toată durata sejurului dumneavoastră.

Fonduri şi / sau active de investiţii
Trebuie să nominalizați fondurile şi / sau activele de investiţii echivalente cu cel puţin 0.75 milioane de dolari NZ şi să vă angajați să le investiți în Noua Zeelandă pentru o perioadă de doi ani.
Trebuie, de asemenea, să desemnați 0.5 milioane de dolari NZ pentru fondurile de întreţinere, şi să fiți capabil să demonstrați că aveți un venit anual de 60.000 dolari NZ la momentul cererii dumneavoastră. Va trebui să puteți furniza dovada că investiţia dumneavoastră şi fondurile şi/sau activele de întreţinere sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră și partenerul dumneavoastră.

Va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere;
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal;
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

Va trebui să puteți furniza documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi/sau activele dumneavoastră nominalizate. Va trebui să plasați fondurile de investiţii într-o investiţie acceptabilă în Noua Zeelandă.

Cum să aplic?
Dacă îndepliniți cerinţele şi sunteți gata să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să completați şi să depuneți un Formular de Aplicare pentru Viză în calitate de Vizitator Temporar conform Categoriei de Pensionare .
Consultaţi Ghidul de Aplicare pentru Viză în calitate de Vizitator Temporar conform Categoriei de Pensionare, pentru a vă ajuta să completaţi formularul de cerere.

Antreprenori
Oamenii de afaceri cu experienţă care doresc să achiziţioneze sau să stabilească o afacere în Noua Zeelandă, pot aplica pentru o viză de muncă în categoria Viză de Afaceri pe termen lung şi apoi să aplice pentru reședință în Categoriile Antreprenor / Antreprenor Plus.

Categoria Antreprenor Plus
Dacă aţi cumpărat sau stabilit sediul activităţii dumneavoastră şi deţineți o viză în categoria afaceri pe termen lung, puteți aplica pentru reședință mai devreme decât în ​​categoria antreprenor dacă îndepliniți cerinţele de rezidenţă în temeiul Categoriei Antreprenor Plus.

Cerinţe
Toţi solicitanţii - dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră şi copiii aflaţi în întreţinere (dacă este cazul) - trebuie să îndepliniți cerințele de sănătate, caracter şi cerinţele de limba engleză. Celelalte cerinţe sunt rezumate mai jos.

Persoanele care deţin o viză de afaceri pe termen lung
Dumneavoastră trebuie să deţineți o viză de afaceri pe termen lung pentru a aplica pentru rezidenţă în temeiul Categoriei Antreprenor Plus.

Stabilirea unei afaceri în Noua Zeelandă
Va trebui să prezentați dovezi pentru a demonstra că aţi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă. Vă rugăm să reţineţi că cererea dumneavoastră în temeiul Categoriei Antreprenor Plus nu va fi aprobată, în cazul în care:

 • afacerea pe care ați stabilit-o şi operat-o este diferită de cea inclusă în cererea de aplicare pentru viza de afaceri pe termen lung (sau una modificată cu acordul scris al Filialei Migraţiei de Afaceri), cu excepţia cazului în care:
 • afacerea pe care aţi fi stabilit-o, ar fi îndeplinit cerinţele pentru un plan de afaceri în conformitate cu Categoria de Afaceri pe termen lung, şi
 • afacerea pe care aţi stabilit-o a solicitat cel puţin acelaşi nivel de investiţii de capital ca și propunerea iniţială, şi
 • aveţi o experienţă relevantă pentru noua afacere.

Pentru a fi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă trebuie:

 • să fi stabilit sau achiziţionat, sau să fi o investiţie substanţială într-o exploatare de afaceri în Noua Zeelandă
 • să fi desfăşurat activităţi independente în afacerea dumneavoastră în Noua Zeelandă
 • să fi investit cel puţin 100.000 dolari NZ în afacerea dumneavoastră stabilită
 • să fi creat un minim de trei noi locuri de muncă cu normă întreagă pentru cetăţenii sau rezidenţii din Noua Zeelandă.

Veţi avea nevoie, de asemenea, să vă asigurați că afacerea dumneavoastră respectă Legea privind ocuparea forţei de muncă și imigrarea în Noua Zeelandă, şi că dumneavoastră sau oricare dintre membrii familiei dumneavoastră nu ați aplicat și nu ați primit prestaţii de asistenţă socială în Noua Zeelandă.

Cum să aplic
Dacă îndepliniți toate cerinţele, deţineți o viză de afaceri pe termen lung, şi sunteți gata să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să completați şi să trimiteți un Formular de Aplicare pentru Reședință conform Categoriei Antreprenor Plus.
Consultaţi Ghidul Categoriei Antreprenor Plus pentru a vă ajuta să completaţi formularul de cerere.
La depunerea cererii dumneavoastră, va trebui să furnizați dovezi documentare că îndepliniți toate cerinţele. Dacă nu puteți demonstra că îndepliniți toate cerinţele, cererea dumneavoastră de reședință nu poate fi aprobată.

Categoria Antreprenor
Este posibil să fi fost în Noua Zeelandă cu o viză de afaceri pe termen lung pentru a vă permite să cumpărați sau să stabiliți şi să lucrați în afacerea dumneavoastră, şi acum doriți să aplicați pentru rezidenţă. Lucrând în propria dumneavoastră afacere în timp ce deţineți o viză de afaceri pe termen lung, vă permite să aplicați pentru rezidenţă în temeiul Categoriei Antreprenor.

Cerinţe
Toţi solicitanţii - dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră şi copiii aflaţi în întreţinere (dacă este cazul) - trebuie să îndepliniți cerințele de sănătate, caracter şi cerinţele de limba engleză. Celelalte cerinţe sunt rezumate mai jos.

Stabilirea unei afaceri în Noua Zeelandă

Va trebui să prezentați dovezi pentru a demonstra că aţi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă. Vă rugăm să reţineţi că cererea dumneavoastră în temeiul Categoriei Antreprenor nu va fi aprobată, în cazul în care:

 • afacerea pe care ați stabilit-o şi operat-o este diferită de cea inclusă în cererea de aplicare pentru viza de afaceri pe termen lung (sau una modificată cu acordul scris al Filialei Migraţiei de Afaceri), cu excepţia cazului în care:
 • afacerea pe care aţi fi stabilit-o, ar fi îndeplinit cerinţele pentru un plan de afaceri în conformitate cu Categoria de Afaceri pe termen lung, şi
 • afacerea pe care aţi stabilit-o a solicitat cel puţin acelaşi nivel de investiţii de capital ca și propunerea iniţială, şi
 • aveţi o experienţă relevantă pentru noua afacere.

Pentru a fi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă trebuie:

 • să fi stabilit sau achiziţionat, sau să fi făcut o investiţie substanţială într-o exploatare de afaceri în Noua Zeelandă
 • să fi desfăşurat activităţi independente în afacerea dumneavoastră în Noua Zeelandă
 • să fi creat un minim de trei noi locuri de muncă cu normă întreagă pentru cetăţenii sau rezidenţii din Noua Zeelandă.

Veţi avea nevoie, de asemenea, să vă asigurați că afacerea dumneavoastră respectă Legea privind ocuparea forţei de muncă și imigrarea în Noua Zeelandă, şi că dumneavoastră sau oricare dintre membrii familiei dumneavoastră nu ați aplicat și nu ați primit prestaţii de asistenţă socială în Noua Zeelandă.

Cum să aplic
Pentru a aplica, va trebui să completați Formularul de Aplicare pentru Reședință conform Categoriei Antreprenor/ ERB.
Ghidul Categoriei Antreprenor / ERB vă va ajuta să completaţi formularul, şi vă va informa referitor la dovezile pe care va trebui să le furnizați.

Întrebări generale referitor la Vizele de Afaceri

Ce dovezi trebuie toate persoanele incluse în cererea mea să prezinte?
Pentru fiecare persoană inclusă în aplicaţia dumneavoastră, trebuie să furnizați:

 • două fotografii de tip pașaport
 • fotocopii ale paginilor de identitate din paşaport
 • un certificat de naştere complet (care este, cel care arată numele ambilor părinți).

Sănătate
Trebuie să demonstrați că toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră îndeplinesc cerinţele noastre de sănătate, prin prezentarea unui certificat medical completat şi radiografie (INZ 1007).

Caracter
Trebuie să demonstrați că toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră, care sunt în vârstă de 17 ani sau mai mult îndeplinesc cerinţele noastre de caracter prin furnizarea cazierelor judiciare din ţara lor sau ţările de cetăţenie, şi toate ţările în care au trăit timp de 12 luni sau mai mult, în ultimii 10 ani. Aceasta include și ţările în care au locuit pentru perioade întrerupte. Aflaţi cum să obţineţi un cazier judiciar.

Dovezi ale parteneriatului
Dacă partenerul dumneavoastră este inclus pe formularul de cerere, trebuie să demonstrați că aţi fost împreună într-o relaţie reală şi stabilă timp de cel puţin 12 luni.
Dovada că locuiți împreună ar putea include exemplare originale sau legalizate ale documentelor care prezintă cazarea în comun - cum ar fi deținerea comună a unei proprietăți rezidențiale, un acord de închiriere în comun, sau corespondenţă (inclusiv plicuri trimise prin poștă), adresate atât dumneavoastră cât şi partenerului dumneavoastră, la aceeaşi adresă.
Aţi putea oferi alte tipuri de probe adecvate pentru circumstanţele dumneavoastră. Vă putem solicita, de asemenea, să prezentați alte informații pentru a a ajuta la determinarea aplicaţiei dumneavoastră.

Cât timp va dura procesarea unei cereri?
Procesarea unei cereri până la aprobare, în principiu, durează aproximativ trei luni, deşi cât timp durează depinde nu numai de procesările noastre, ci şi de alţi factori, de exemplu:

·dacă furnizați toate informaţiile necesare pentru a evalua cererea dumneavoastră de la început
·dacă există probleme de sănătate ale dumneavoastră sau ale membrilor familiei dumneavoastră care trebuie să fie evaluate
·cât de repede poate fi primită confirmarea din surse externe în ceea ce priveşte informaţiile pe care le-ați furnizat
·cât de repede veți putea răspunde la cererile solicitate pentru informaţii suplimentare.

A se vedea procesul şi termenul potențial de procesare.

Unde pot depune cererea mea?
Puteţi depune cererea dumneavoastră prin intermediul filialei locale de Imigrare în Noua Zeelandă şi aceasta va fi transferată la Sucursala Migraţiei de Afaceri, sau puteţi trimite cererea direct la Sucursala Migraţiei de Afaceri la:

Sucursala Migraţiei de Afaceri
Codul Poștal
3705
Wellington
Noua Zeelandă

Se recomandă să păstraţi o copie a cererii dumneavoastră şi să trimiteți originalul cu documentele justificative prin curier înregistrat sau prin poștă sigură înregistrată.

Care sunt taxele?
Exprimarea Interesului (EOI) şi taxele pentru aplicarea de reședință pentru cererile de vize sunt incluse în Ghidul de Taxe.

Vize cu scop de muncă

Munca temporară în Noua Zelandă
Vize temporare de muncă - pentru persoanele care:

 • au o ofertă de muncă de la un angajator din Noua Zeelandă
 • sunt calificaţi în profesii care sunt cerute
 • vin aici pentru un scop anume sau un eveniment
 • doresc să dobândească experienţă de muncă sau să lucreze după ce au studiat în Noua Zeelandă
 • sunt studenţi şi doresc să lucreze
 • doresc să se alăture unui partener de aici şi să lucreze.

Persoanele care nu au nevoie de viză
Nu aveţi nevoie de o viză de muncă pentru a lucra în Noua Zeelandă, dacă sunteți:

 • un cetăţean din Noua Zeelandă sau deţineți o viză de reședință în Noua Zeelandă, sau
 • un cetăţean australian, sau titularul unei vize australiene curente de reședință permanentă, inclusiv o viză australiană curentă de returnare a rezidentului. (În cazul în care există condiţii pe viza de reședință / de returnare a rezidentului, atunci veţi avea nevoie de o viză de lucru.)

Anumite tipuri de muncă nu necesită o viză de muncă. În cazul în care munca dumneavoastră în Noua Zeelandă implică vizite pentru negocieri de afaceri, călătorii de vânzări pe termen scurt, lucru pentru misiuni comerciale oficiale recunoscute de guvernul din Noua Zeelandă, sau lucru pentru guvernele de peste mări, aţi putea să îl efectuați cu o viză în calitate de vizitator.

Cerinţe pentru toţi solicitanţii de viză de muncă temporară
Există un număr de cerinţe pe care toţi solicitanţii trebuie să le îndeplinească pentru o viză de muncă temporară.

Pentru a intra în Noua Zeelandă, trebuie:

 • să aveți un paşaport, care este valabil pentru cel puţin trei luni de la data când veți părăsi Noua Zeelandă, şi
 • să fiți cinstit, și să doriți cu adevărat să lucrați în Noua Zeelandă, şi
 • să aveți viza adecvată pentru vizita dumneavoastră.

Dacă vi se acordă o viză de muncă temporară va trebui să îndepliniți anumite condiţii în timpul sejurului dumneavoastră:

 • munca pe care o veți efectua, trebuie să fie în conformitate cu condiţiile specificate în viza dumneavoastră
 • trebuie să respectați legile din Noua Zeelandă
 • trebuie să stați în Noua Zeelandă doar pentru perioada de timp permisă de viza dumneavoastră.

Dacă încălcaţi oricare dintre aceste condiţii, vă putem cere să părăsiți ţara imediat.

Vi se poate refuza o viză dacă:

 • sunteţi o persoană care nu este eligibilă pentru o viză în conformitate cu secțiunile 15 sau 16 ale Legii de Imigrare din 2009, sau
 • vă aflaţi în Noua Zeelandă în mod ilegal, atunci când aplicați, sau
 • se consideră că sunteți susceptibil de a rămâne în Noua Zeelandă în mod ilegal, sau
 • se consideră că dumneavoastră veți încălca condiţiile care vor fi aplicate pe viza acordată pentru dumneavoastră.

Cerinţe pentru diferite categorii
Pe lângă faptul că îndepliniți cerinţele pentru toţi solicitanţii, trebuie să îndepliniți și cerinţele din categoria în care aplicați pentru o viză de muncă temporară.
Se eliberează vizele de muncă temporare, în mai multe categorii diferite, care au cerinţe diferite. În care categorie puteți aplica, depinde de circumstanţele dumneavoastră personale.

Am o ofertă de muncă de la un angajator din Noua Zeelandă
Dacă aveţi o ofertă de muncă de la un angajator din Noua Zeelandă şi nu vă încadrați în una din categoriile de mai jos pentru lucrătorii de specialitate, puteţi aplica în categoria Abilități Esențiale de lucru. Angajatorul va trebui să demonstreze că nici un cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă nu este disponibil pentru a ocupa acest loc de muncă, fie prin:

 • demonstrarea că locul de muncă este inclus într-una dintre competenţele esenţiale în Listele de Cerințe; sau
 • oferirea dovezilor că a încercat cu adevărat să găsească un lucrător din Noua Zeelandă pentru a ocupa această poziţie.

În plus, trebuie să fiți calificat corespunzător prin formare sau experienţă pentru a prelua postul. Vedeți lista completă a cerinţelor.

Sunt o persoana tânără, cu calificare înaltă în căutarea unui loc de muncă calificat
Categoriile Ferigi de Argint (Silver Fern) sunt pentru tineri, cu calificare înaltă care dețin calificări recunoscute şi doresc să vină în Noua Zeelandă pentru a căuta un loc de muncă calificat pe termen lung. Vedeţi cerinţele.

Vreau să vin în Noua Zeelandă pentru un anumit scop sau un eveniment
Categoriile pentru Scopuri sau Evenimente Specifice sunt pentru cei care doresc să lucreze aici temporar, pentru un scop anume sau un eveniment, cum ar fi un turneu, un spectacol sau din anumite motive profesionale. Vedeţi cerinţele.

Sunt un ghid turistic
Dacă sunteţi un ghid turistic, lider sau escortă şi veți lucra în timp ce vă aflaţi în Noua Zeelandă, va trebui să aplicați pentru o viză de lucru cu Scop Specific înainte de a sosi. Lucru este orice activitate care rezultă în câştig sau recompensă, inclusiv orice formă de plată sau beneficiu care poate fi evaluat în termeni de bani, cum ar fi cazarea şi masa, bunuri (de exemplu, alimente sau haine) şi servicii (de exemplu, transport).

Sunt un student sau un stagiar
Există două categorii în care studenţii pot obţine o viză de muncă în Noua Zeelandă:

 • Categoria Studenților şi Stagiarilor - pentru studenţii sau stagiarii care doresc să câştige experienţă de muncă în Noua Zeelandă pentru a îndeplini o cerinţă a unui curs. Vedeţi cerinţele .
 • Categoria Studiu spre Muncă - pentru studenţii care doresc să lucreze în Noua Zeelandă, după finalizarea cu succes a studiilor lor aici. Vedeţi cerinţele.

Vreau să mă alătur partenerului meu în Noua Zeelandă
Categoria Reîntregirea Familiei este pentru persoanele care doresc să lucreze temporar în timp ce se alătură partenerului lor de aici. Vedeţi cerinţele.

Vreau să iau parte la un program de schimb de lucru
Categoria Sistemul de Schimb de Muncă este pentru persoanele care doresc să ia parte la un sistem de schimb de lucru care a fost pre-aprobat sau este un sistem de schimb de la guvern la guvern.Vedeţi cerinţele.

Sunt într-un domeniu de muncă extrem de specializat
Există categorii pentru persoanele care doresc să vină în Noua Zeelandă pentru a lucra temporar în unul dintre următoarele domenii de specialitate:

Echipajul navelor de pescuit navlosite străine
Miniştri de religie, misionari, membri ai ordinelor religioase
Lucrători sezonieri în horticultură sau industria viticulturii

Aplicarea pentru o viză de muncă temporară
Dacă nu aţi verificat deja dacă aveţi nevoie de o viză de lucru, sau nu ştiţi în conformitate cu care dintre categoriile de muncă temporară să aplicați, vedeți verificarea rapidă, sau cerinţele de mai jos, în totalitate.
Înainte de a începe procesul de aplicare, există anumite informaţii importante pentru solicitanţii de muncă temporară.

Când puteți aplica
Trebuie să deţineți o viză de muncă valabilă înainte de a începe lucrul în Noua Zeelandă, deci asigurați-vă că aplicați cât mai curând posibil, dacă aveţi o dată până la care trebuie să începeți munca. Puteţi aplica pentru o viză de muncă în interiorul Noii Zeelande sau la una dintre sucursalele de peste mări.

Partenerul şi / sau copiii dumneavoastră
Partenerul dumneavoastră sau copii aflaţi în întreţinere nu pot fi incluși în cererea dumneavoastră. Ei vor trebui să aplice pentru viza lor proprie în calitate de vizitator, de student sau viză de muncă pentru a veni în Noua Zeelandă. După ce deţineți o viză de lucru, partenerul dumneavoastră ar putea să aplice pentru o viză de lucru în cadrul Reîntregirea Familiei.

Dacă aveţi nevoie să stați mai mult
Dacă aveţi nevoie să stați mai mult în Noua Zeelandă, puteți aplica pentru o viză de lucru ulterioară. Va trebui să depuneți cererea pentru o decizie, cu suficient timp înainte ca viza dumneavoastră curentă de muncă să expire. Dacă viza dumneavoastră actuală expiră, cererea dumneavoastră pentru o viză ulterioară nu face şederea dumneavoastră în Noua Zeelandă legală și nu vă oferă dreptul de a rămâne în Noua Zeelandă în timp ce cererea dumneavoastră este procesată.

Nu există nici o limită privind numărul de vize suplimentare pe care le puteți obţine, cu toate acestea, trebuie să aplicați în aceeași categorie de până acum. Pentru unele categorii, cum ar fi abilitățile esenţiale, va fi inclusă o verificare pe piaţa forţei de muncă pentru a afla dacă orice cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă a devenit disponibil pentru a prelua postul pentru care dumneavoastră aplicați pentru o viză de muncă.

Procesul de aplicare
Urmaţi aceşti paşi dacă doriţi să aplicați pentru o viză de muncă în conformitate cu Categoria Sistemului de Schimb de Muncă. Pentru a vă ajuta să vă asiguraţi că dețineți toate documentele necesare pentru a aplica, imprimați lista de verificare.

Completaţi formularul
Imprimați şi completați formularul de Aplicare pentru viza de lucru. De asemenea, este disponibil și Ghidul de aplicare pentru o viză de lucru, care vă va ajuta să aplicați. Dacă nu puteți imprima formularul şi ghidul, acestea sunt disponibile la cea mai apropiată sucursală de Imigrare în Noua Zeelandă.

Prezentați taxa şi dovezile necesare
Trebuie să prezentați toate documentele enumerate pe partea din faţă a formularului de cerere:

 • formularul dumneavoastră de cerere completat (şi semnat)
 • taxa corectă
 • paşaportul sau documentul de călătorie (acesta trebuie să fie valabil pentru cel puţin trei luni de la data când aveţi de gând să părăsiți Noua Zeelandă)
 • o fotografie recentă de tip paşaport ataşată la formular în secțiunea indicată.

Dacă nu prezentați informaţiile solicitate cu cererea dumneavoastră nu poate fi acceptat pentru procesare. Aceasta este singura dovadă de care aveţi nevoie pentru a furniza documente originale. Pentru toate celelalte dovezi, vă rugăm să furnizați doar fotocopii, deoarece documentele nu vor fi returnate la dumneavoastră.

NOTĂ: Ar putea exista cerinţe suplimentare pe care trebuie să le îndepliniți, în funcţie de ţara din care aplicați. Orice cerinţe speciale sunt disponibile de la filiala locală.

Demonstrați că îndepliniți toate cerinţele de sănătate.
Dovezile pe care trebuie să le prezentați depind de cât timp intenţionați să lucrați în Noua Zeelandă.

 • Lucru pentru mai mult de şase luni, dar mai puţin de un an
  Trebuie să furnizaţi un Certificat Completat de radiografie pentru intrarea temporară.
 • Lucru pentru mai mult de un an
  Trebuie să furnizaţi un Certificat completat medical şi radiografie a pieptului.

Femeile însărcinate şi copiii sub vârsta de 11 ani nu sunt obligaţi să prezinte certificate de radiografie, cu excepţia cazului în care un raport special este necesar. Pentru detalii complete privind cerinţele de sănătate, consultaţi ghidul referitor la cerinţele de Sănătate.

Demonstrați că îndepliniți cerinţele de caracter
Dacă aplicați pentru o viză de muncă de doi ani sau mai mult, trebuie să prezentați un cazier judiciar emis de poliţie, nu mai vechi de şase luni, din ţara dumneavoastră de cetăţenie şi din orice ţară în care ați trăit timp de cinci ani sau mai mult de la împlinirea vârstei de 17 ani.

Depunerea cererii dumneavoastră
Cererea dumneavoastră pentru o viză de lucru din cadrul Sistemului de schimb de muncă trebuie să fie depusă şi aprobată înainte de a călători în Noua Zeelandă. Aflaţi unde puteți trimite cererea Dumneavoastră.

Lucraţi şi locuiţi permanent în Noua Zelandă
Aici sunt opţiunile de viză dacă doriţi să trăiți în Noua Zeelandă permanent, şi cererea dumneavoastră de viză va fi bazată pe ocupaţia sau aptitudinile dumneavoastră.

·Categoria Migranți Calificați - pentru persoanele care deţin competenţele, calificările şi experienţa de care Noua Zeelandă are nevoie.
·Munca pentru Reședință - pentru persoanele care:

 • sunt calificate în meserii care sunt cerute în Noua Zeelandă, sau
 • au o ofertă de muncă de la un angajator acreditat, sau
 • au un talent excepţional în sport sau artă.

Această opţiune vă permite să aplicați pentru o viză de muncă temporară ca un pas spre a obţine reședință permanentă.

·Reședință din muncă - pentru cei care sunt deja în Noua Zeelandă cu o viză de muncă pentru reşedinţă, şi doresc să aplice pentru reședinţă.

Categoria Migranți Calificați
Categoria Migranți Calificați (SMC), vă oferă posibilitatea de a vă muta cu traiul în Noua Zeelandă pentru a lucra şi a trăi permanent.

Cine poate aplica?
Pentru a fi eligibil pentru reședință în cadrul SMC, trebuie:

·Să aveți vârsta de 55 de ani sau mai puțin
·Să fiți sănătos
·Să fiți de un caracter bun
·Să vorbiți limba engleză.

Pentru a decide dacă puteți aplica, se utilizează un sistem de puncte. Dumneavoastră veți acumula puncte pentru vârstă, experienţă, inserţie profesională şi calificări.

Cum să aplic?
Există două etape:

1. Completați o Exprimare a Interesului, relatând despre dumneavoastră, familia dumneavoastră, abilităţile şi experienţa dumneavoastră.
2. Dacă aveţi suficiente puncte, va fi acceptată Exprimarea dumneavoastră de Interes, şi veți primi o Invitaţie pentru a Aplica. Dumneavoastră o completați, şi o returnaţi cu documentele justificative.

Începeți EOI dumneavoastră
Aceasta costă mai puţin şi accelerează procesul dacă depuneți EOI online. Nu trebuie să o completaţi în întregime dintr-o dată, aveţi posibilitatea să o salvaţi şi să reveniți înapoi la ea. Va dura aproximativ două ore pentru a finaliza totul. Începeţi prin înregistrarea în sistemul on-line.
Puteţi aplica, de asemenea, folosind Formulare de hârtie Exprimare a Interesului.
Ghidul pentru Exprimarea a Interesului vă va ajuta să o completați.

Atunci când Exprimarea dumneavoastră a Interesului (EOI) este selectată, vor fi verificate informaţiile din ea. Pot fi solicitate dovezi suplimentare referitor la unele afirmări din EOI.
Dacă EOI dumneavoastră trece aceste verificări, veți primi o invitaţie pentru a aplica pentru rezidenţă. Apoi aveți la dispoziție patru luni în care să colectați şi să obţineți documentele necesare și să depuneți cererea dumneavoastră pentru reședință.

Demonstrați că îndepliniți cerinţele de bază
Acestea sunt documentele pe care va trebui să le oferiți pentru toată lumea - dumneavoastră, partenerul dumneavoastră, şi copiii dumneavoastră dependenți. Acestea vor arăta că îndepliniți toate cerinţele de bază de sănătate, caracter, şi competență de limba engleză.

Paşapoarte şi fotografii
Trebuie să prezentați paşaportul dumneavoastră actual, precum şi paşapoartele partenerului dumneavoastră şi copiilor aflaţi în întreţinere, ca dovadă a identităţii. Prezentați, de asemenea, două fotografii recente de tip pașaport pentru fiecare persoană inclusă în cererea de aplicare.

Caziere judiciare
Fiecare persoană inclusă în cererea de aplicare, care este în vârstă de 17 ani sau mai mare, va trebui să prezinte:

 • un cazier judiciar din ţara lor de cetăţenie (cu excepţia cazului în care pot furniza dovezi satisfăcătoare că ei nu au locuit acolo); şi
 • un cazier judiciar din orice ţară în care au locuit timp de 12 luni sau mai mult (într-o singură vizită sau intermitent), în ultimii 10 ani.

Certificatele medicale
Veţi avea nevoie să prezentați un certificat medical completat şi o radiografie (INZ 1007) pentru fiecare persoană inclusă în cererea dumneavoastră. Aceasta înseamnă că toţi solicitanţii (cu excepţia femeilor însărcinate şi copiilor cu vârsta mai mică de 11 ani) trebuie să treacă o examinare cu raze X, precum şi alte controale medicale.

Limba engleză
Va trebui să demonstrați că toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră îndeplinesc standardul minim de limba engleză. În Exprimarea Interesului, deja trebuie să fi notificat care sunt standardele dumneavoastră minime de limba engleză, şi atunci când aplicați, va trebui să furnizați dovezi. De exemplu, dacă aţi declarat că aveți un certificat al Sistemului Internațional de Testare a Limbii Engleze (IELTS), va trebui să demonstrați acest lucru. Dacă partenerul dumneavoastră şi copiii vor merge la cursuri de limba engleză, va trebui să includeți taxa necesară.

Demonstrați că puteți acumula punctele necesare
Veţi avea nevoie, de asemenea, să demonstrați toate afirmațiile pe care le-aţi făcut în EOI dumneavoastră referitor la oferta locurilor de muncă, calificările, experienţa de muncă, etc. ale dumneavoastră și partenerului dumneavoastră.

Lucrători Calificați

Vom avea nevoie să vedem toate aceste documente ca dovadă a ocupării forţei de muncă calificate.

 • Ofertă scrisă a ocupării forţei de muncă.
 • O descriere detaliată a postului de muncă.
 • Un acord de ocuparea forţei de muncă.
 • Dovada de înregistrare profesională completă sau provizorie, dacă este obligatoriu prin lege.

Calificări
Trebuie să furnizați calificările originale sau copii certificate, şi vi se poate cere, de asemenea, să prezentați foile matricole ale cursurilor. Dacă calificările nu apar pe una din listele de calificări recunoscute sau exceptate, va trebui, de asemenea, să prezentați rapoarte de la Agenţia de Calificări din Noua Zeelandă.

Experiența de lucru
Dovezile pe care le furnizaţi pentru a dovedi afirmațiile dumneavoastră referitor la experienţa de muncă vor fi lucruri de genul recomandări de la companii, fişe de plată, caiete de sarcini, fișe fiscale, scrisori de numire, precum şi contracte.

Familia
Dacă pretindeți puncte pentru familie în Noua Zeelandă, va trebui să furnizați dovezi, cum ar fi certificatele de naştere, care arată relația dumneavoastră, şi dovada că ei trăiesc în Noua Zeelandă.

Certificatele de naştere
Va trebui să oferiți un certificat de naștere original, sau o copie certificată. Acest lucru oferă o dovadă a identităţii şi poate fi folosit, de asemenea, pentru a stabili câte puncte pot fi acordate pentru vârsta dumneavoastră.

Demonstrați că parteneriatul dumneavoastră este autentic
Dacă includeți partenerul dumneavoastră în cererea dumneavoastră, va trebui să demonstrați că aţi fost într-un parteneriat veritabil şi stabil pentru mai mult de 12 luni. Ca o dovadă s-ar putea oferi un certificat de căsătorie / uniune civilă, dovada că împărtăşiți o reședință comună şi finanţele, precum şi certificatele de naștere ale copiilor.

NOTĂ! Pentru mai multe informaţii cu privire la documentele de care aveţi nevoie referitor la ocuparea forţei de muncă calificate, experienţa de muncă, calificarea, familia, şi parteneriatul, vedeți Ghidul de Aplicare pentru Reședință - Categoria Migranţi Calificați.

Reşedinţă din viza de muncă
Dacă aţi lucrat în Noua Zeelandă pentru cel puţin doi ani după ce vi s-a acordat o viză de muncă în Categoria Muncă spre Reședință, puteți aplica pentru rezidenţă în temeiul Categoriei Reședință din Muncă.

Cerinţe
Faceți o verificare rapidă, ale criteriilor minime pentru a vedea dacă vă calificaţi pentru Reședință din muncă.
Secțiunea cerințelor vă va spune în detalii cerinţele pe care dumneavoastră, partenerul dumneavoastră, precum şi orice copii aflaţi în întreţinere pe care doriţi să îi includeţi pe cererea de reședință, trebuie să le îndepliniți.

Procesul de aplicare
Urmaţi paşii pentru a aplica pentru Reședință din muncă în cadrul categoriilor relevante

 • Talent (Angajatori acreditați)
 • Talent (Arte, Cultură şi Sport)
 • Lista lipsei de abilități, pe termen lung

Completaţi formularul
Imprimați şi completaţi Formularul de aplicare pentru Reședință.
De asemenea, este disponibil Ghidul de aplicare pentru Reședință, care vă va asista în procesul de aplicare.
Dacă nu puteți imprima formularul şi ghidul, acestea sunt disponibile la cea mai apropiată sucursală de Imigrare în Noua Zeelandă.

Prezentați documentele necesare

 1. Talent (Angajatori Acreditați)
 2. Talent (Arte, Cultură și Sport)
 3. Lista lipsei de abilități, pe termen lung

Depuneți cererea dumneavoastră
Solicitanţii din cadrul acestei categorii trebuie să fie în Noua Zeelandă la momentul în care depun cererea de viză pentru reședință. Aplicațiile pentru Reședință din muncă sunt procesate la Sucursala Migraţiei de Afaceri.

Taxa pentru migranţi
Dacă cererea dumneavoastră este finalizată cu succes, va trebui să plătiți o taxă pentru migranţi, înainte de a vi se putea acorda viza de reședință.

Vize cu scop de vizită

O vizită în Noua Zeelandă
Ar putea fi necesar să aplicați pentru o viză de vizitator, dacă intenţionați să rămâneți temporar în Noua Zeelandă, dar nu aveţi de gând să studiați sau să lucrați.

Am nevoie de o viză?
Verificaţi pentru a vedea dacă aveţi nevoie de o viză de vizitator pentru a veni în Noua Zeelandă.
Dacă ţara dumneavoastră de origine este în lista țărilor scutite de o viză, aveţi posibilitatea să intrați în Noua Zeelandă fără viză, în funcţie de cât timp vreți sa stați. Dacă nu sunteți dintr-o ţară cu scutire de o viză, atunci veţi avea nevoie de o viză.

Tranzitați Australia?
Dacă tranzitați Australia pentru a ajunge în Noua Zeelandă ar putea fi necesar să aplicați pentru o viză australiană. A se vedea pagina Tranzit prin Australia.

Cerinţe
Atunci când aplicați pentru o viză de vizitator, sunt necesare informații că:

· sunteţi în stare bună de sănătate,
· sunteți de caracter bun, şi
· o viză de vizitator se potriveşte scopului dumneavoastră pentru a veni în Noua Zeelandă

Paşaport
Va trebui să prezentați pașaportul dumneavoastră împreună cu cererea dumneavoastră. Paşaportul trebuie să fie valabil pentru cel puţin trei luni de la data când veți părăsi Noua Zeelandă.

Dovada că aveţi de gând să părăsiți Noua Zeelandă
Va trebui să demonstrați că intenţionați să părăsiți Noua Zeelandă până la expirarea vizei.

De exemplu:
·biletele de călătorie (confirmate sau deschis-datate) de plecare din Noua Zeelandă într-o ţară în care aveţi dreptul de a intra, sau
·confirmare scrisă din partea unei agenţii de turism sau companii aeriene că călătoria ulterioară a fost rezervată şi achitată.

Dovada de fonduri
Va trebui, de asemenea, să prezentați dovada că aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține în timpul sejurului dumneavoastră. Aceasta înseamnă că aveţi un minim de:

 • 1000 dolari NZ pe persoană/lună, sau
 • 400 dolari NZ pe persoană/lună în cazul în care cazarea a fost deja achitată - vom avea nevoie de dovezi de plată anticipată, cum ar fi tichete de camere preplătite.

Fonduri suficiente pot fi sub formă de:

 • numerar
 • cecuri de călătorie
 • chitanțe bancare
 • carduri de credit recunoscute cu credit suficient disponibil - vă recomandăm ca vizitatorii să aibă o declaraţie actuală a cardului de credit.

Se acceptă, de asemenea, o declaraţie de către un sponsor acceptabil, că acesta va plăti pentru cazare şi întreţinere. A se vedea Sponsorizarea pentru Intrarea Temporară.

Cine nu poate obţine o viză?

 • Persoanele care nu îndeplinesc cerinţele de bază enumerate mai sus.
 • Persoanelor care au comis crime grave nu li se permite să intre în Noua Zeelandă. Secţiunile 15 şi 16 ale Legii de Imigrare din 2009 enumeră ceea ce descalifică un solicitant în aceşti termeni.

Dacă cererea dumneavoastră este incompletă, atunci când o depuneți, sau prezentați informaţii false sau nu îndepliniți cerinţele noastre, noi putem refuza cererea dumneavoastră.

Cât de mult pot sta?
Şederea maximă în temeiul unei vize de vizitator este de nouă luni. De obicei, vizitatorilor li se permite să rămână timp de doar nouă luni într-o perioadă de 18 luni.
Pentru aceasta:

 1. Se ia în considerare ultima zi în care intenţionaţi să fiți în Noua Zeelandă (de exemplu, 1 iulie 2012)
 2. Se numără înapoi 18 luni de la acea dată (de exemplu, 1 ianuarie 2011)
 3. Se verifică că nu vă veți afla mai mult de nouă luni în Noua Zeelandă în acest timp (de exemplu, de la 1 ianuarie 2011- 1 ianuarie 2012).

Vizitatorii scutiți de vize
Dacă sunteţi un vizitator dintr-o ţară cu scutire de vize, veți aplica pentru o viză, atunci când ajungeți în Noua Zeelandă prin completarea unui card de sosire.
Vi se va permite să stați timp de trei luni (sau şase luni, dacă sunteți cetățean al Regatului Unit) la fiecare vizită, şi nu mai mult de şase luni în orice perioadă de 12 luni.

Pentru acest lucru:

 1. Se ia în considerare ultima zi în care intenţionaţi să fiți în Noua Zeelandă
 2. Se numără înapoi 12 luni de la acea dată
 3. Se verifică că nu vă veți afla mai mult de șase luni în Noua Zeelandă în acea perioadă de 12 luni

Dacă vă decideţi în timp ce vă aflaţi în Noua Zeelandă, că doriţi să staţi mai mult, ar trebui să contactați autoritățile.

Ce se întâmplă cu familia mea?
Cererea Dumneavoastră poate acoperi partenerul dumneavoastră, precum şi orice copii aflaţi în întreţinere până la vârsta de 19 ani. Copiii peste 20 ani, și cei non-dependenți, vor trebui să depună personal cererea lor.

Copiii aflaţi în întreţinere ai deținătorilor vizelor de muncă din categoria Abilități Esențiale
Cererile de viză de vizitator pentru copiii aflaţi în întreţinere ai titularilor vizelor de muncă din categoria Abilități Esențiale, vor trebui să includă dovada că părintele, care deţine viza de muncă din categoria Abilități Esenţiale are un venit minim lunar, suficient pentru întreținerea lor.
Vedeți Ghidul Vizei de Vizitator pentru mai multe informaţii.

Categoriile speciale de vizitatori
Există alte cerinţe pentru persoanele care vizitează într-una dintre categoriile noastre speciale de vizitatori. Unii solicitanți pot fi solicitați să plătească o taxă sau primi o viză limitată.

În timpul sejurului dumneavoastră
Dacă vi se acordă o viză de vizitator, va trebui să îndepliniți anumite condiţii în timpul sejurului dumneavoastră.

 • Nu puteţi lucra în timp ce vă aflaţi în Noua Zeelandă (cu excepţia cazului în care vi se acordă o viză de muncă)
 • Nu aveţi dreptul de studiu pentru mai mult de trei luni în timp ce vă aflaţi în Noua Zeelandă (cu excepţia cazului în care vi se acordă o viză de student)
 • Trebuie să respectați legile din Noua Zeelandă.
 • Trebuie să vă aflați în Noua Zeelandă doar pentru perioada permisă de viza dumneavoastră.

Dacă încălcați oricare dintre aceste condiţii, puteți deveni eligibil pentru deportare.

Cum pot aplica pentru o viză de vizitator?

1. Completaţi formularul Completați formularul de aplicare pentru viza de vizitator.
Dacă vă aflaţi în regiunea Auckland şi aveți nevoie de o viză de vizitator, utilizați formularul de aplicare pentru viza de vizitator pentru Solicitanţii din Regiunea Auckland.
Pentru ajutor în completarea oricărui formular, a se vedea Ghidul Vizei de Vizitator.
Dacă aplicați pentru o viză de vizitator, în baza parteneriatului cu o persoană care trăieşte în Noua Zeelandă, partenerul dumneavoastră trebuie să completeze un formular de aplicare pentru intrare temporară a Partenerilor în baza Parteneriatelor Sprijinite.

2. Dacă aveţi nevoie, obțineți un certificat medical
Dacă intenţionaţi să vă aflați în Noua Zeelandă pentru mai mult de şase luni, poate fi necesar, de asemenea, să furnizați un certificat completat de radiografie pentru o intrare temporară. Verificaţi dacă aveţi nevoie să îl prezentați.
Dacă intenţionaţi să vă aflați în Noua Zeelandă pentru mai mult de un an, veţi avea nevoie să prezentați un certificat medical completat şi de radiografie.
Pentru detalii complete privind cerinţele de sănătate, a se vedea leaflet-ul Cerinţele Noastre de Sănătate.

3. Furnizați toate informaţiile solicitate
Pentru a asigura că aplicarea dumneavoastră este acceptată, furnizați toate informaţiile necesare din lista de verificare împreună cu formularul de cerere și cu taxa corectă.

4. Depuneți cererea dumneavoastră
Dacă sunteţi în străinătate, cererea dumneavoastră trebuie să fie aprobată înainte de a călători în Noua Zeelandă. Aflaţi unde puteți trimite cererea dumneavoastră.
Dacă aplicați pentru o viză de vizitator şi vă aflaţi în regiunea Auckland, cererea dumneavoastră trebuie să fie trimisă la:

Imigrarea în Noua Zeelandă
Codul Poștal 76895
Centrul Poștal din Auckland

Dacă vă aflați în altă parte în Noua Zeelandă, trebuie să trimiteţi cererea dumneavoastră la cea mai apropiată sucursală de Imigrare în Noua Zeelandă.

Vize de tranzit
Chiar dacă sunteți doar în trecere prin Noua Zeelandă, în calitate de un călător în tranzit, ar putea fi necesar să aplicați pentru o viză de tranzit.

Aplicarea pentru o viză de tranzit
Viza dumneavoastră de tranzit vă va permite șederea doar pentru o singură zi, 24 de ore, într-un terminal din Noua Zeelandă. Aceasta va fi valabilă , de asemenea, pentru partenerul dumneavoastră, precum şi orice copiii aflaţi în întreţinere cu vârsta de până la 19 ani şi mai tineri. Alţi copii vor trebui să aplice pentru viza lor.

Paşi pentru a aplica
Completați formularul de aplicare pentru o viză de tranzit.
Ataşaţi documentele solicitate şi taxa corectă, şi trimiteți-l la sucursala de Imigrare în Noua Zeelandă, care poate procesa cererea dumneavoastră. Cetăţenii din Fiji sunt scutiți de la plata taxei la aplicarea pentru o viză de tranzit.
Pe măsură ce treceți prin procesul de aplicare, bifați pe lista de verificare ca să vă asiguraţi că aţi făcut totul.

Vize cu scop de studii

Dacă doriți să studiați în Noua Zeelandă la școală sau universitate / colegiu, aveţi nevoie de o viză de student.

Cerinţe
Pentru a obţine o viză pentru a studia în Noua Zeelandă, dumneavoastră și cursul la care intenţionaţi să studiați trebuie să îndepliniți cerinţele.

Oferta unui locPentru a obţine o viză de student, trebuie să aveţi o ofertă a unui loc de la un furnizor de educaţie din Noua Zeelandă. Oferta trebuie să includă:

 1. numele şi datele de contact ale furnizorului de educaţie,
 2. numele cursului şi timpul minim necesar pentru finalizarea lui, şi
 3. dovada că cursul şi organizatorul cursului satisfac cerinţele din Noua Zeelandă pentru studenții străini, şi
 4. cuantumul taxei complete a cursului, sau în cazul în care cursul este mai mare de un an, taxa anuală, şi
 5. dacă trebuie să plătiți taxele cursului
 6. dacă taxele sunt interne sau externe, şi
 7. dacă veți studia cu normă întreagă sau part-time, şi
 8. confirmarea că toate cerinţele prevăzute de Codul Bunelor Practici pentru Îngrijirea Pastorală a Studenților Străini, sunt îndeplinite (inclusiv cazare pentru copiii sub 18 ani şi premisele cursului).

Vedeți oferta detaliată a cerinţelor al locului pentru studenţi străini. Cursul dumneavoastră trebuie să fie aprobat de către Autoritatea de Calificări din Noua Zeelandă (NZQA).

Şcolile primare şi secundare
Două tipuri principale de şcoli primare şi secundare în Noua Zeelandă pot oferi locuri pentru studenţii străini. Principala diferenţă dintre cele două tipuri este modul în care sunt finanţate, care afectează capacitatea lor de a oferi cursuri pentru studenţii străini.

 • Școlile primare şi secundare de stat sau integrate sunt finanţate de către guvernul din Noua Zeelandă. Şcolile acreditate de către Ministerul Educaţiei din Noua Zeelandă pot oferi locuri pentru studenţii străini care achită taxa în întregime după ce toate bursele și granturile interne și NZAP, sunt oferite studenților.
 • Şcolile primare şi secundare private sunt şcolile finanţate în principal prin taxele de şcolarizare. Cu condiţia că acestea sunt acreditate de Ministerul Educaţiei, aceste şcoli pot oferi locuri egale pentru studenții străini și cei din Noua Zeelandă.

Furnizorii de învăţământ superior
Furnizorii de învăţământ superior pot oferi cursuri pentru studenţii străini în cazul în care îndeplinesc anumite condiţii.

 • Instituţiile private de formare (PTE) pot oferi studenților străini doar cursuri aprobate, care nu au o durată mai mare de trei luni şi sunt înregistrate la NZQA. PTE trebuie să fie acreditate de către NZQA pentru a oferi un curs.
 • Instituţiile, inclusiv universităţile, institutele politehnice, colegiile de educaţie şi wananga pot oferi studenților străini doar cursuri aprobate, care nu au o durată mai mare de trei luni şi sunt înregistrate la NZQA. Acestea trebuie să fie acreditate de către NZQA pentru a oferi un curs. Admiterea unui student străin nu trebuie să împiedice un student din Noua Zeelandă sau un student NZAP să obţină un loc la aceeaşi instituţie.

Tutori
Ar putea fi necesar să fiți însoţit de un tutore, (părinte sau tutore legal), care va veni în Noua Zeelandă cu dumneavoastră. Aveți nevoie de un tutore, dacă sunteți înscrişi în anii 1- 8 la o şcoală, sau sunteți un elev cu vârsta de până la 13 ani sau mai mică şi înscris într-o unitate privată de formare.

Sănătate şi caracter
Trebuie să îndepliniți cerinţele noastre de sănătate şi de caracter şi să demonstrați faptul că intenţia dumneavoastră este autentică. Unele persoane care au comis crime grave nu vor obține dreptul de a intra în Noua Zeelandă. A se vedea secțiunile 15 şi 16 ale Legii de Imigrare din 2009.

Dovezi de fonduri pentru întreținere
Pentru a obţine o viză de student trebuie să demonstrați că puteți achita costurile dumneavoastră de trai în timpul sejurului dumneavoastră.

Dovezile pot include:

·suficienţi bani posedați de dumneavoastră în Noua Zeelandă, sau în numele dumneavoastră,
·o întreprindere financiară pentru a acoperi cazarea şi costurile de trai,
·sponsorizarea de către un sponsor acceptabil pentru acoperirea costurilor de cazare şi trai, sau
·asistenţa financiară disponibilă pentru dumneavoastră în cadrul programelor de ajutor conduse în Noua Zeelandă de către o agenţie guvernamentală.

Cursuri mai scurte de nouă luni
Dacă cursul la care intenţionaţi să studiați durează mai puţin de nouă luni, va trebui să demonstrați că aveți acces la:

·1000 dolari NZ pentru fiecare lună a şederii dumneavoastră, sau
·400 dolari NZ pentru fiecare lună, în cazul în care cazarea este deja achitată (va trebui să demonstrați că aţi plătit), sau
·o scrisoare de la furnizorul de educaţie, care confirmă că cazarea şi alte costuri de trai sunt incluse în pachetul pe care deja l-aţi plătit.

Cursuri cu durata mai mare de nouă luni
Dacă cursul la care intenţionaţi să studiați durează mai mult de nouă luni va trebui să demonstrați că aveţi acces la:

·10.000 dolari NZ pe an pentru a acoperi costurile în timpul sejurului dumneavoastră în Noua Zeelandă, sau
·dacă sunteţi un cetăţean din Samoa sau Tonga, o garanţie scrisă din partea unei rude, care este un cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă și va acoperi costurile de trai.

Dovezile de fonduri pot fi sub formă de numerar, cecuri de călătorie, chitanțe bancare, sau un card de credit recunoscut cu suficient credit.

Dovada că aveţi de gând să părăsiți Noua Zeelandă
Pentru a se asigura că veți părăsi Noua Zeelandă atunci când veți finisa cursul dumneavoastră de studiu, sunt necesare dovezi referitor la acest fapt. De exemplu, pot fi solicitate să prezentați biletele de călătorie din Noua Zeelandă într-o ţară în care aveți dreptul de a intra, sau dovezi de suficienţi bani posedați în Noua Zeelandă, pe lângă fondurile pe care le veți necesita pentru cheltuielile de zi. Pentru detalii complete, vedeți U3.25 din Manualul Operaţional.

Paşaport
Trebuie să aveţi un paşaport, care este valabil pentru cel puţin trei luni ulterioare sfârşitului planificat al sejurului dumneavoastră.

Condiţiile vizei
Odată ce aveţi o viză de student, trebuie să îndepliniți anumite condiţii în timpul sejurului dumneavoastră.
·Trebuie să frecventați locul de studiu menționat pe viza dumneavoastră. Cu toate acestea, puteți aplica pentru a schimba cursul și/sau furnizorul de educaţie.
·Dacă trebuie să fiți însoţit de un tutore, trebuie să locuiți cu acea persoană.
·Trebuie să puteți demonstra că frecventați cursul dumneavoastră şi că îndepliniți cerinţele dumneavoastră de participare.
·Aveţi dreptul să efectuați doar activitățile de lucru permise de viza dumneavoastră de student.
·Trebuie să respectaţi legile din Noua Zeelandă.
·Trebuie să stați în Noua Zeelandă doar pentru perioada de timp permisă de viza dumneavoastră.

Dacă încălcați oricare dintre aceste condiţii este posibil să fiți eligibil pentru deportare.

Cum puteți aplica
Procesul de înscriere de mai jos este pentru persoanele care doresc să aplice pentru o viză de student. Aceasta poate include persoanele care doresc să călătorească în Noua Zeelandă pentru a studia, persoanele care doresc să rămână temporar în Noua Zeelandă pentru a studia, și persoanele care sunt deja aici, cu alte tipuri de vize temporare de intrare, și doresc să studieze în Noua Zeelandă cu normă întreagă.

Paşii pentru aplicare

Completaţi formularul
Imprimați şi completaţi formularul de aplicare pentru o Viză de Student. De asemenea, este disponibil Ghidul Vizei de Student, care vă va asista în procesul de aplicare. Dacă nu puteți imprima formularul şi ghidul, acestea sunt disponibile la cea mai apropiată sucursala de Imigrare în Noua Zeelandă.

·Asiguraţi-vă că prezentați toate documentele necesare, inclusiv taxa pentru aplicare
Împreună cu formularul dumneavoastră de cerere completat (şi semnat), va trebui, de asemenea, să furnizați toate informaţiile enumerate în partea din spate a formularului de cerere şi taxa corectă. Dacă nu prezentați toate informaţiile solicitate cu cererea dumneavoastră, nu poate fi acceptată pentru procesare.

·Asiguraţi-vă că îndepliniți cerinţele de sănătate
Ceea ce trebuie să furnizaţi depinde de cât timp veți locui în Noua Zeelandă.

Studiu în Noua Zeelandă pentru o perioadă între şase luni şi un an?
Posibil să aveţi nevoie, de asemenea, să furnizați un certificat completat de radiografie pentru intrare temporară pentru a demonstra că ați fost testat pentru tuberculoză (TB).

Studiu în Noua Zeelandă pentru mai mult de un an?
Va trebui să treceți o examinare medicală şi să prezentați un certificat medical de radiografie.
Femeile însărcinate şi copiii sub vârsta de 11 ani nu sunt obligaţi să prezinte certificate de radiografie cu excepţia cazului în care un raport special este necesar.
Pentru detalii complete privind cerinţele noastre de sănătate, a se vedea leaflet-ul Cerințe de Sănătate.

Asiguraţi-vă că îndepliniți cerinţele de caracter
Dacă studiați în Noua Zeelandă pentru mai mult de doi ani va trebui, de asemenea, să prezentați un cazier judiciar, nu mai vechi de şase luni, din ţara dumneavoastră de cetăţenie şi din orice ţară în care ați trăit timp de cinci ani sau mai mult, de la vârsta de 17 ani.

Depuneți cererea dumneavoastră
Dacă aplicați din afara Noii Zeelande, cererea dumneavoastră trebuie să fie depusă şi aprobată înainte de a putea călători în Noua Zeelandă. Aflaţi unde puteți trimite cererea dumneavoastră.
Dacă vă aflaţi în Noua Zeelandă, trimiteţi cererea dumneavoastră pentru viza de student direct la:

Unitatea de procesare pentru Studenți
Imigrare în Noua Zeelandă
Codul Poștal 1049
Palmerston North, 4440

Cererile de student pot fi, de asemenea, plasate în cutia poștală pentru studenți (doar în Sediile din Auckland), şi vor fi transmise la Unitatea de Procesare pentru Studenți în Palmerston North. Dacă furnizorul dumneavoastră de învăţământ este certificat cu Studenții Online puteţi face aplicaţia dumneavoastră la cel mai apropiat institut de învăţământ certificat.

Permis de şedere
Moduri de aplicare
Migraţia de afaceri
Migrarea familiei
Reşedinţă cu scopuri de muncă
Aplicarea pentru o viză de reşedinţă
Sistemul de sănătate
Sistemul de securitate socială

Permis de ședere

Cum pot aplica pentru un permis de şedere?
Cererile pentru statutul de rezident sunt depuse la Serviciul de Imigrare în Noua Zeelandă (NZIS). Puteţi solicita NZIS să vă trimită un pachet de aplicaţie, sau puteţi descărca unul de pe site. NZIS se ocupă de toate problemele de imigrare, cum ar fi vizele, permisele de muncă, permisele de studiu şi permise cu alte scopuri limitate. În conformitate cu Actul de Imigrare din 1987, va trebui să obţineți statutul de rezident, dacă intenţionați să emigrați în Noua Zeelandă. Statutul de rezident vă oferă dreptul de a locui, studia şi a lucra în Noua Zeelandă pe termen nedefinit. Dacă aplicați pentru şedere din interiorul Noii Zeelande în timp ce vă aflați cu un permis sau viză temporară, și cererea dumneavoastră este aprobată, vi se va emite un permis de şedere. Dacă aplicați de peste mări, vi se va emite o viză de şedere; care vă va permite să intraţi în Noua Zeelandă şi să primiți un permis de ședere, la sosirea dumneavoastră.

Moduri de aplicare

Există diferite căi din care puteți alege atunci când aplicați pentru o viză de reședință:

 • Categoria Migranților Calificați
 • Migraţia de Afaceri
 • Migraţia Investitorilor
 • Categorii de Familie
 • Munca în scop de Reședință

Categoria Migranților Calificați se referă la solicitanţii, care planifică să ocupe un loc de muncă calificată în Noua Zeelandă.

Cerinţele minime pentru o cerere de reședință în categoria migranţilor calificaţi sunt:

 • Sănătate bună
 • Caracter bun
 • Capacităţi bune de limba engleză
 • Limita de vârstă de 55 de ani
 • Scorul de cel puţin 100 în cadrul sistemului de puncte

În principiu, fiecare solicitant care îndeplineşte criteriile de mai sus ar putea fi eligibil pentru o viză de reședință.

Procesul de aplicare în cadrul Categoriei Migranților Calificați constă din două etape principale:

 1. Exprimare a Interesului
 2. Cerere de reședință

În unele cazuri, a treia etapă, o evaluare a calificărilor solicitantului, va fi necesară.

Migraţia de afaceri

Oamenii de afaceri cu experienţă, care doresc să achiziţioneze sau să stabilească o afacere în Noua Zeelandă, pot aplica pentru o viză de muncă în categoria vizelor de afaceri pe termen lung şi apoi să aplice pentru reședință în cadrul categoriei Antreprenor / Antreprenor Plus.

Viza de afaceri pe termen lung
Această categorie este potrivită pentru oamenii de afaceri care sunt interesaţi de întreprinderea unei afaceri în Noua Zeelandă. Solicitanţii, în conformitate cu această politică, vizează obţinerea reședinței în acelaşi timp în care desfăşoară activităţi independente, mai degrabă decât fiind în căutarea unui loc de muncă. Munca pe cont propriu este definită ca implicarea activă legală în gestionarea şi funcţionarea unei afaceri în Noua Zeelandă, pe care solicitantul a stabilit-o sau achiziţionat-o, sau în care el sau ea a făcut o investiţie substanţială.

Solicitanţii trebuie:

 • Să fi realizat un plan de afaceri care îndeplineşte cerinţele pentru propunerea lor de afaceri
 • Să aibă o experiență de afaceri relevantă pentru propunerea lor de afaceri
 • Să nu fi fost implicați în faliment
 • Să nu fi fost implicați în fraude de afaceri
 • Să fi obţinut înregistrarea profesională sau ocupațională în Noua Zeelandă, dacă înregistrarea este necesară pentru operarea afacerii propuse
 • Să aibă, pe lângă capitalul de investiţii, fonduri suficiente pentru întreţinerea lor şi a familiei lor
 • Să îndeplinească cerinţele de sănătate şi de caracter
 • Să respecte standardele minime de limba engleză
 • Să demonstreze că ei sunt cu adevărat interesaţi în stabilirea afacerii în Noua Zeelandă.

Solicitanţii de succes le vor fi acordate vize și permise de muncă cu intrări multiple pentru perioade de până la trei ani. Pe parcursul duratei permisului de afaceri pe termen lung, solicitantul va stabili o afacere, în conformitate cu planul de afaceri şi va depune apoi o cerere de reședință în temeiul Categoriei Antreprenor, care va duce în cele din urmă la o viză de reședință.

Categoria Antreprenor
Obiectivul Categoriei Antreprenor este de a atrage migranţii care pot demonstra că au participat activ în afaceri şi contribuie la dezvoltarea economică din Noua Zeelandă. Solicitanții din Categoria Antreprenor trebuie să demonstreze că:

 • ei au stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă în timp ce au deţinut un permis acordat în conformitate cu Categoria Vizelor de Afaceri pe termen lung
 • afacerea a fost stabilită pe baza unui plan de afaceri în Categoria Vizelor de Afaceri pe termen lung
 • afacerea a solicitat acelaşi sau un nivel mai mare de investiţii de capital în condiţiile prevăzute de propunerea de afaceri pentru care solicitantului i s-a acordat o viză de afaceri pe termen lung
 • solicitantul are o experienţă relevantă pentru noi afaceri şi
 • afacerea aduce beneficii Noii Zeelande

Alte cerinţe sunt:

 • afacerile stabilite în Noua Zeelandă trebuie să respecte toate legile cu privire la muncă și imigrare relevante
 • solicitanţii principali şi partenerii lor şi copiii trebuie să respecte standardele minime de limba engleză
 • solicitanţii principali şi partenerii lor şi copiii trebuie să îndeplinească cerinţele de sănătate şi de caracter

Migraţia Investitorilor
Oamenii care doresc să investească fonduri într-o afacere şi să locuiască în Noua Zeelandă pot aplica pentru reședință în temeiul Categoriilor Investitor / Investitor Plus, sau pentru o viză în calitate de vizitator valabilă până la doi ani, în cadrul Categoriei de Pensionare Temporară.

Cerinţele Categoriei Investitor
Dacă doriţi să investiți cel puţin 1,5 milioane dolari NZ în Noua Zeelandă, şi doriți să aplicați pentru reședință în Noua Zeelandă, categoria Investitor ar putea fi o opţiune pentru dumneavoastră.
În această categorie, primul pas este să prezentați un formular de Exprimare a Interesului (EOI), demonstrând eligibilitatea dumneavoastră pentru puncte sub diferite criterii pentru această categorie. Un maxim de 300 cereri de reședință pe an sunt aprobate în conformitate cu Categoria Investitor.

Selecţiile din toate EOI sunt întreprinse selectând acei solicitanți cu cele mai mari totaluri de puncte. Dacă sunteți invitat să aplicați pentru reședință, va trebui apoi să furnizați dovezi că îndepliniți criteriile de investitor, în conformitate cu afirmațiile pe care le-aţi făcut în EOI dumneavoastră. Toată persoanele incluse în cererea dumneavoastră de reședință vor trebui să îndeplinească cerințele specifice de sănătate, caracter, şi cerinţele de limba engleză. Dumneavoastră (solicitantul principal) trebuie să aveți vârsta de 65 ani sau mai mică şi să aveți o experienţă de cel puţin trei ani de afaceri, precum şi să îndepliniți criteriile Categoriei Investitor rezumate mai jos.

Fondurile şi/sau active de investiţii
Fondurile şi /sau activele pe care le desemnați în cererea dumneavoastră de reședință trebuie să fie echivalente cu cel puţin 1.5 milioane de dolari NZ, chiar dacă puteți desemna mai mult, în funcţie de punctele afirmate în EOI dumneavoastră.
În plus, aveţi nevoie să dețineți fonduri proprii de decontare şi / sau active de cel puţin 1 milion de dolari NZ.
În cererea de reședință, va trebui să furnizați dovezi că aceste fonduri și/sau active sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere. De asemenea, va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt creanțe negrevate, adică nu fac obiectul nici unei ipoteci, gaj şi / sau grevare (dacă echitabil sau nu) sau orice alt credit
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

După ce vi s-a dat acordul, în principiu, va trebui să furnizați documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi / sau activele pe care le-ați enumerat anterior. Va trebui să plasați fondurile de investiţii într-o investiţie acceptabilă în Noua Zeelandă.
Dacă cererea dumneavoastră de reședință este aprobată în principiu, dumneavoastră (solicitantul principal), veți avea 12 luni pentru a transfera fondurile dumneavoastră de investiţii nominalizate şi a le investi într-o afacere acceptabilă în Noua Zeelandă, deşi aveţi posibilitatea să aplicaţi pentru a extinde acest interval de timp.
Puteţi aplica, de asemenea, pentru o viză de muncă astfel încât să puteţi călători în Noua Zeelandă pentru a cerceta oportunităţile de investiţii.
Veţi avea nevoie să păstrați fondurile de investiţii într-o afacere acceptabilă pentru o perioadă de patru ani, şi să petreceți cel puţin 146 zile în fiecare an în Noua Zeelandă, în anii doi, trei şi patru ale perioadei dumneavoastră de investiţii de patru ani.

Migrarea familiei

Dacă membrii familiei dumneavoastră își au deja domiciliul în Noua Zeelandă şi dumneavoastră doriți să vă alăturați lor, o aplicaţie de reședință în Categoria Familiei ar putea fi o opțiune pentru dumneavoastră:

 • Politica parteneriatului permite partenerilor, cetăţeni şi rezidenţi din Noua Zeelandă, să aplicepentru reședință în Noua Zeelandă.

Parteneriatul este definit ca o căsătorie legală, uniune civilă sau o relaţie de facto – fiind de sex opus sau de acelaşi sex. Solicitanții trebuie să furnizeze dovezi suficiente pentru a dovedi că ei au locuit împreună timp de 12 luni sau mai mult într-un parteneriat veritabil şi stabil, cu un cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă.

 • Politica părinților le permite părinţilor să se alăture copiilor lor în Noua Zeelandă.

Părinţii se califică în conformitate cu această politică în cazul în care nu au copii în întreţinere şi toţi copiii lor adulţi sunt în mod legal şi permanent în afara ţării în care locuiesc. Părinţii trebuie să fie sponsorizați de către un copil adult care a fost un rezident în Noua Zeelandă pentru cel puţin trei ani.

 • Politica copiilor aflați în întreţinere permite copiilor să se alăture părinţilor lor în Noua Zeelandă.

Solicitanţii pot beneficia, dacă aceștia au vârsta până la 24 de ani, fără copii, singuri şi se bazează totalmente pe părinţii lor pentru sprijin financiar.

 • Politica fraților/surorilor şi tinerilor adulţi permite fraţilor şi surorilor şi tinerilor adulţi să se alăture familiei lor în Noua Zeelandă.

Fraţii/surorile şi tinerii copii se califică în cazul în care nu au alți membri de familie în aceeaşi ţară în care trăiesc şi au o ofertă acceptabilă a unui loc de muncă în Noua Zeelandă. Ei trebuie să fie sponsorizați de către un frate adult sau părinte care a fost rezident în Noua Zeelandă timp de cel puţin trei ani. Solicitanţii trebuie să demonstreze că ei vor întâlni o cerinţă de venit minim, care este destinat să asigure că aceștia se pot întreține pe ei înşişi, precum şi orice persoane aflate în întreţinere.

Adopţia între țări
Dacă un rezident sau cetăţean din Noua Zeelandă adoptă în mod legal un copil de peste mări, acesta poate aplica în numele lor.

Reşedinţă cu scopuri de muncă

Obiectivul Categoriei Reședință spre Muncă este de a permite acordarea vizelor de reședință pentru persoanele ale căror talente sunt solicitate de către angajatorii din Noua Zeelandă, persoane cu talent de excepție într-un domeniu al artelor, cultură sau sport şi persoanele care lucrează în domeniile identificate ca fiind în deficit în Noua Zeelandă.

Criteriile pentru o cerere în temeiul acestei politici sunt complexe. Pentru a numi doar câteva:

Solicitanţii

 • trebuie să fi deţinut o viză de muncă pentru cel puţin 24 luni în această categorie,
 • trebuie să fi lucrat în Noua Zeelandă pentru cel puţin 24 de luni pentru un angajator acreditat şi un salariu de bază minim
 • trebuie să fi fost implicaţi activ în domeniul lor declarat de artă, cultură sau sport şi să fi fost sponsorizați de către o organizaţie din Noua Zeelandă cu o reputaţie naţională,
 • trebuie să fi fost angajați în Noua Zeelandă într-o profesie care este inclusă în Lista de Deficit pe termen lung.

Aplicarea pentru o viză de reședință

Informaţii despre procedura şi condiţiile pentru solicitarea unei vize

Cererile pentru toate vizele în Noua Zeelandă pot fi depuse on-line. Pentru mai multe informaţii şi pentru a descărca formularele corespunzătoare. Documentele necesare pentru justificarea unei cereri de viză variază în funcţie de tipul de viză pentru care se aplică. Cerinţele sunt descrise clar pe fiecare formular de cerere. Următoarele documente sunt, în general, necesare:

 • Documentele originale pentru a demonstra educaţia unui solicitant, competența de limbă engleză şi experienţa de muncă
 • Paşaport şi două fotografii de tip paşaport
 • Certificat de naștere
 • Certificat de căsătorie (dacă este cazul)

Toţi solicitanţii trebuie să demonstreze că sunt sănătoşi şi trebuie să completeze un formular medical și de radiografie. Acest certificat medical ar trebui să fie nu mai vechi de trei luni atunci când o cerere de viză este depusă. Pentru a afla mai multe despre cerinţele de sănătate necesare pentru o viză.
Toţi solicitanţii de viză trebuie să dovedească faptul că sunt de "caracter bun", iar unele vizele solicită un cazier judiciar. La momentul depunerii cererii, cazierul judiciar trebuie să fie de cel mult şase luni. Cazierele judiciare sunt necesare, de asemenea, din toate ţările în care un solicitant a locuit pentru mai mult de 12 luni în timpul celor zece ani anteriori aplicării lor. Pentru a afla mai multe despre cazierele judiciare.

Consilieri de Imigrare

Un consilier de imigrare poate fi solicitat pentru a vă ajuta cu cererile de viză pentru Noua Zeelandă, deşi nu este necesar să se facă acest lucru. Un consilier trebuie să fie licenţiat. O cerere de viză poate fi returnată în cazul în care consilierul nu este licenţiat. Pentru a găsi un consilier licenţiat.

Sistemul de sănătate

Asistenţă medicală pentru dumneavoastră şi familia dumneavoastră în Noua Zeelandă
Calitatea asistenţei medicale în Noua Zeelandă este la nivel ridicat şi este subvenţionată pentru cetăţenii rezidenţi permanenţi din Noua Zeelandă. Această secţiune oferă informaţii despre cum să vă înregistrați pentru asigurări de sănătate, cum să localizați un medic sau o farmacie, şi cum să plătiți pentru îngrijire medicală.

Sistemul Medical

Rezidenţii noi şi eligibilitatea
Sistemul de sănătate de stat din Noua Zeelandă este disponibil pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii permanenţi. În acest caz, un rezident permanent este definit ca o persoană cu un permis de reședință curent în Noua Zeelandă care a locuit în ţară timp de cel puţin doi ani, sau are o viză de returnare a rezidentului. Persoanele cu un permis de muncă valabil, de asemenea, sunt eligibile pentru asistenţa de sănătate publică finanţată, dacă au locuit în mod legal în ţară timp de cel puţin doi ani. Guvernul din Noua Zeelandă sfătuiește persoanele care nu sunt eligibile pentru asistenţă de sănătate publică finanţată să obțină asigurare privată de sănătate. Rezidenţii pot alege medicul de familie sau centrul medical. Site-urile Consiliilor de Sănătate locale au o listă de medici și centre medicale din zona lor, inclusiv taxele de consultare a acestora.

Pentru o listă a Consiliilor de Sănătate locale. Pentru a vă înregistra la un medic trebuie să fie furnizate o adresă, un număr de telefon, dovada de rezidenţă, precum şi numele şi vârsta tuturor membrilor familiei.

Îngrijirea Sănătăţii Finanţată de Guvern
Îngrijirea medicală de stat în Noua Zeelandă este în cea mai mare parte achitată prin impozitare generală. Cetăţenii şi rezidenţii eligibili din Noua Zeelandă pot obţine servicii gratuite la spital, prescripţii subvenţionate şi sprijinul comunităţii pentru persoanele cu handicap. Următoarele servicii sunt acoperite:

 • tratament gratuit în spitalele publice
 • vizite subvenţionate la medicii de familie
 • medicamente subvenţionate pe bază de prescripţie
 • tratament gratuit în urma unui accident şi de urgenţă în spitalele publice
 • îngrijire medicală subvenţionată specializată
 • îngrijire gratuită sau subvenţionată pentru persoanele cu afecţiuni cronice sau acute
 • radiografie şi multe teste de laborator gratuite
 • îngrijirea sarcinii în mod gratuit
 • compensare a unui accident, finanțată de guvern
 • îngrijire dentară gratuită pentru copiii sub vârsta de 18 ani

Medici şi Urgenţe
Medicul local, sau medicul de familie (GP), este primul punct de contact medical în Noua Zeelandă. GP lucrează adesea în centrele medicale ale Comunității, împreună cu asistenţi medicali şi alţi furnizori de asistenţă medicală. Pacienţii ar trebui să consulte un medic sau o asistentă medicală în cazul în care nu se simt chiar bine, dar nu au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă.
Practicile medicilor sunt în proprietate privată şi sunt separate, de obicei, de la spitale. Taxele de consultare pentru a vedea un medic local variază, deoarece ei personal stabilesc taxele lor. Taxele sunt, de obicei, mai mici pentru copiii sub vârsta de şase ani. Costul unei vizite la un medic generalist este subvenţionat pentru tinerii sub 18 ani şi persoanele peste 45 de ani. Există taxe suplimentare pentru vizite la domiciliu.
Nu se cer taxe pentru orice referire a unui medic generalist care este făcută prin intermediul sistemului public finanţat şi pacienţii pot alege dacă doresc să beneficieze de tratament privat sau prin intermediul sistemului public. Toţi specialiştii şi consultanţii privați stabilesc taxa pentru serviciile lor.

Linia de sănătate
Linia de sănătate este un program gratuit de servicii telefonice cu privire la consiliere despre sănătate, disponibil 24/7. Acesta este compus din asistente medicale înregistrate, care evaluează nevoile unui apelant, şi oferă consiliere cu privire la îngrijire şi opţiunile de tratament. Apelurile telefonice la linia de sănătate sunt confidenţiale. Pentru mai multe informaţii referitor la linia de sănătate.

Spitale
Noua Zeelandă are 40 de spitale publice situate în marile oraşe şi centre regionale. Serviciile pe care le oferă includ:

 • Servicii de accident şi de urgenţă
 • Servicii de sănătate mintală
 • Medicină generală şi tratamente chirurgicale
 • Servicii de diagnosticare, cum ar fi scanarea, radiografie şi testele de sânge
 • Îngrijirea pentru persoanele în vârstă
 • Servicii de maternitate

Majoritatea tratamentelor din spitalele publice sunt gratuite, deşi există o taxă pentru unele proceduri chirurgicale cosmetice. După un accident grav, sau pentru o boală gravă care necesită asistenţă medicală de urgenţă, mergeţi la cel mai apropiat serviciu public din cadrul unui spital de urgență. Dacă este prima vizită la spital, este recomandabil să luaţi dovada de eligibilitate pentru sănătate finanţată de fonduri publice. Cei care nu sunt eligibili plătesc pentru tratament. În unele oraşe există Centre medicale și de Accident locale, separate de spitalele publice, care furnizează, de asemenea, un tratament medical de urgenţă.
În Noua Zeelandă, este ilegal să fie refuzat un tratament de urgenţă unui pacient într-un spital public, chiar dacă acesta nu pot plăti.

Serviciul de urgență este considerat ca serviciu comunitar non-profit şi este gratuit în anumite domenii. Cei care nu sunt rezidenţi din Noua Zeelandă, de multe ori trebuie să plătească costul integral al serviciilor de ambulanţă.

 • Ambulanţă medicală de urgenţă, Tel: 111

Organizaţiile primare de sănătate
Organizaţiile primare de sănătate, sau PHO, sunt grupuri de medici, asistente medicale şi alți profesionişti din domeniul medical care lucrează împreună pentru a oferi membrilor lor un serviciu de sănătate mai bun. Acestea sunt finanţate de către Consiliile de Sănătate locale. Scopul PHO este de a asigura că serviciile medicului de familie sunt bine conectate cu cele ale altor furnizori de asistenţă medicală primară pentru a oferi pacienţilor cea mai bună îngrijire posibilă.

Pacienţii înscrişi la o PHO primesc subvenţii guvernamentale mai mari. Ei plătesc mai puţin pentru a vizita medicul lor şi pentru reţete. Formularele de înscriere sunt furnizate de medic sau de centrul medical dacă acestea sunt aliniate cu o PHO.

Farmacii
Farmaciile pot fi găsite în toate orașele și regiunile din Noua Zeelandă. Ele sunt adesea situate în centre comerciale şi în apropierea centrelor medicale. Farmaciştii pot oferi sfaturi privind modul de utilizare a medicamentelor, privind unele probleme de sănătate şi pot vinde medicamente fără prescripție medicală. Nu tot personalul în farmacii sunt farmacişti. Nu este, de obicei nici o taxă pentru discutarea despre medicamente şi probleme de sănătate cu un farmacist. Cele mai multe farmacii sunt deschise de la 09:00-17:00, deşi unele sunt deschise pentru mai mult timp.
Costul medicamentelor în bază de prescripţie este subvenţionat pentru oricine care poate beneficia de asistenţă medicală finanţată de stat. Costul depinde de medicament. Nu se cer taxe pentru copii sub vârsta de şase ani.

Asigurări de Sănătate în Noua Zeelandă

Asigurare de sănătate privată
Servicii medicale private sunt disponibile în întreaga Noua Zeelandă şi sunt oferite de multe companii de asigurare; mulți cetățeni din Noua Zeelandă au asigurare privată. Cei care au asigurare de sănătate privată sunt în continuare eligibili pentru asistenţă finanţată din fonduri publice. Primele variază în funcţie de nivelul de acoperire oferit de o companie. Unii angajatori includ asigurările private de sănătate, ca parte a pachetului salarial. Multe companii nu rambursează în totalitate costurile asistenţei medicale, în special pentru procedurile de spital costisitoare.

Securitate socială
Sistemul de asigurări sociale în Noua Zeelandă este administrat de Muncă şi Venituri, care este un serviciu oferit de către Departamentul de Dezvoltare Socială. Eligibilitatea pentru cele mai multe beneficii şi pensii solicită următoarele:

 • Cetățenie Neo-Zeelandeză
 • Cetăţenie Australiană sau statut obişnuit de rezident
 • Reședință în Noua Zeelandă pentru o anumită perioadă de timp

Timpul de rezidenţă minim necesar variază în funcţie de diferite beneficii. Noua Zeelandă are acorduri de securitate socială, cu unele ţări care afectează cerinţele de rezidenţă. Acordurile sunt cu Australia, Canada, Danemarca, Grecia, Irlanda, Jersey, Ţările de Jos şi Regatul Unit.

 • Pentru mai multe informaţii cu privire la cerinţele de rezidenţă pentru prestaţiile de securitate socială şi acorduri cu alte ţări.

Cei care pot beneficia de prestaţii pot primi ajutor atunci când sunt bolnavi sau cu handicap, șomeri, au o familie, au grijă de alţii, îndoliați sau pensionari. Sistemul de securitate socială din Noua Zeelandă are câteva avantaje proiectate pentru a ajuta cu povara financiară de îngrijire a sănătăţii. Acestea includ:

 • Cardul de Servicii Comunitare: disponibil cetăţenilor şi rezidenţilor permanenţi din Noua Zeelandă, care au un nivel scăzut de venituri medii. Acesta reduce costul prescripţiilor şi vizitelor la un medic, prevede ochelari gratuit pentru copiii sub vârsta de 16 ani și asistență dentară de urgență.
 • Subvenţie în îngrijire rezidenţială: Conceput pentru cei care au nevoie de îngrijire rezidenţială pe termen lung într-un spital sau odihnă la domiciliu.

Cardul Serviciilor Comunitare

Cardul Serviciilor Comunitare vă poate ajuta pe dumneavoastră şi familia dumneavoastră cu costurile de îngrijire a sănătăţii. Veţi plăti mai puţin pentru unele servicii de sănătate şi reţete.

Cum poate fi utilizat Cardul Serviciilor Comunitare poate reduce costurile de:

 • taxe ale prescripţiilor medicale
 • taxe ale vizitelor la medic, în afara orelor de lucru
 • vizite la un medic care nu este medicul dumneavoastră regulat
 • ochelari pentru copiii sub 16 ani
 • îngrijire dentară de urgenţă furnizată de spitale şi contractori dentari aprobați (întrebaţi furnizorul de servicii dentare, dacă acesta este un contractor autorizat)
 • deplasare şi cazare pentru tratament într-un spital public din afara ariei dumneavoastră atunci când vi s-a făcut o referire (cel puţin 80 km distanţă pentru adulţi şi 25 km pentru copii)
 • îngrijire la domiciliu.

Puteţi utiliza cardul dumneavoastră pentru copiii dumneavoastră dependenți cu vârsta sub 18 ani.

Dacă primiţi unul din următoarele tipuri de ajutor, dumneavoastră (sau copilul dumneavoastră, în unele cazuri) veți primi automat un Card de Servicii Comunitare.

 • Indemnizaţie de invaliditate pentru copii
 • Indemnizație din Scopuri interne
 • Indemnizaţie de urgenţă
 • Indemnizaţie pentru tinerii independenți
 • Indemnizaţie pentru Invalizi
 • Indemnizaţie pentru Orfani
 • Subvenţie de îngrijire rezidenţială
 • Indemnizaţie de boală
 • Alocaţie pentru studenți
 • Prestații de şomaj
 • Indemnizaţie pentru copiii fără întreținere
 • Pensii pentru veterani
 • Indemnizaţie pentru văduve.

Cine îl poate obţine
Puteţi obţine Cardul de Servicii Comunitare dacă:

 • aveți 18 ani sau mai mult (sau 16-17 ani cu normă întreagă de studiu terţiar)
 • aveți un nivel scăzut de venituri medii (suma depinde de situaţia familiei dumneavoastră)
 • sunteți un cetăţean sau rezident permanent din Noua Zeelandă.

Trebuie, de asemenea, să locuiți în mod obișnuit, în Noua Zeelandă şi să intenţionați să rămâneți aici. Puteţi obţine cardul, de asemenea, dacă aveţi statut de refugiat sau de protecţie sau ați aplicat pentru statutul de refugiat sau de protecţie.
Dacă nu puteți obține Cardul de Servicii Comunitare ați putea obţine un alt tip de ajutor pentru costurile de sănătate ale dumneavoastră. Întrebaţi farmacistul despre Cardul de Subvenţie a Prescripțiilor sau medicul dumneavoastră despre un card de Sănătate. Broşura oferă mai multe detalii.

Cum puteți aplica
Va trebui să obţineți un formular de cerere, să îl completaţi şi să îl trimiteţi apoi la autoritatea corespunzătoare. Puteţi obţine un formular de cerere, în oricare din aceste moduri:

 • să descărcați formularul de cerere la link-ul de mai jos
 • să telefonați la 0800 999 999 şi să solicitați un formular de cerere
 • să trimiteți un fax pe link-ul nostru gratuit pentru cei surzi, 0800 621 621
 • să telefonați la un centru de servicii din cadrul Muncii şi Veniturilor
 • să vă adresaţi medicului dumneavoastră de familie sau farmaciei.

Formular de aplicare pentru Cardul de Servicii Comunitare.
Formularul de aplicare pentru rambursarea supra-cheltuielilor de sănătate.

Dacă aţi plătit în totalitate costurile pentru consultările la medicul generalist şi prescripţii pentru că nu ați avut cardul dumneavoastră de Servicii Comunitare, Cardul de utilizare a Sănătății sau Cardul Subvenţiei Farmaceutice cu dumneavoastră atunci când v-ați dus pentru tratament, plata dumneavoastră ar putea fi rambursată.

Subvenţie de îngrijire rezidenţială
Dacă aveţi nevoie de îngrijire rezidenţială pe termen lung într-un spital sau odihnă la domiciliu, aţi putea obţine o subvenţie de îngrijire rezidenţială de la Ministerul Sănătăţii. Această subvenţie ajută cu costul acestei îngrijiri. Subvenţia este plătită direct la domiciliu sau la spitalul relevant de către Ministerul Sănătăţii.

Cine o poate obţine
Ministerul Sănătăţii determină dacă primiţi o Subvenţie de îngrijire rezidenţială. Puteţi obţine o subvenţie de îngrijire rezidenţială în cazul în care:

 • sunteți evaluat ca având nevoie de îngrijire rezidenţială pe termen lung într-un spital sau azil de odihnă
 • aveţi nevoie de această grijă pentru o perioadă de timp nedeterminată
 • odihna la un spital sau acasă este aprobată
 • sunteţi în vârstă de 65 de ani sau mai mare (dacă aveți 50-64 de ani, se aplică alte condiţii, deci vă rugăm să ne contactaţi).

De asemenea, depinde de:

 • cât de mult dumneavoastră şi soţul sau partenerul dumneavoastră câştigați
 • orice bani sau bunuri pe care dumneavoastră și partenerul dumneavoastră le dețineți.

Cât de mult puteţi primi
Dacă obţineţi un beneficiu sau o pensie, cea mai mare parte merge la spital sau la odihna la domiciliu pentru a ajuta la plata pentru îngrijirea dumneavoastră. Dumneavoastră păstraţi o alocaţie personală.

Pentru mai multe informaţii
Subvenţie de îngrijire rezidenţială.
Abrogarea taxei cadou.

Atunci când modificările aduse taxei cadou au fost introduse la 1 octombrie 2011 au existat unele întrebări mai specifice despre acest cadou şi fondurile familiei incluse în formularul de cerere de Evaluare a Mijloacelor Financiare pentru Subvenția de Îngrijire Rezidenţială. Pentru mai multe detalii, mergeți la ghiduri şi proceduri.

Cum puteți aplica
Veţi avea nevoie să contactați un evaluator al necesităților în zona dumneavoastră. Pentru a afla pe cine să contactaţi, puteţi:

 1. telefona la Unitatea Subvenţiei Rezidențiale, la 0800 999 727
 2. accesa site-ul Ministerului Sănătăţii.

Sarcina și nașterea
In Noua Zeelandă, majoritatea serviciilor de maternitate sunt gratuite pentru femeile care sunt cetăţeni din Noua Zeelandă sau care dețin o viză de rezident permanent pentru doi ani. Pot exista unele taxe pentru ecografii, antenatale sau seminare de educație referitor la naştere şi orice teste efectuate de un laborator privat. Pentru o explicaţie completă a criteriilor de eligibilitate pentru asistenţă de sănătate publică gratuită.

Sarcina
Serviciile de maternitate şi naştere în Noua Zeelandă sunt bazate pe comunitate. Atunci când o sarcină este confirmată, unei femei îi este atribuit un îngrijitor de maternitate (LMC), care este de obicei o moaşă sau medicul de familie. Un specialist obstetrician poate fi, de asemenea, LMC unei femei. În primele 12 săptămâni ale sarcinii, un medic de familie poate oferi asistenţă, chiar dacă acesta nu este LMC oficial.
O listă a Îngrijitorilor de maternitate în orice zonă din Noua Zeelandă poate fi obţinută, apelând următorul număr de telefon gratuit, Tel: 0800 686 223.
Aproximativ 75 la sută din femei au ales să aibă o moașă ca LMC al lor.
Pentru o listă a moaşelor din Noua Zeelandă, de la Colegiul de Moaşe.

Odată ce un LMC a fost ales, o formă de înregistrare dintre femeie cu LMC este semnată. LMC ales poate fi schimbat în orice moment. Ei, sau înlocuitorii lor, sunt disponibili pentru consiliere ori de câte ori este nevoie, şi pot fi contactați 24 de ore pe zi.
LMC este responsabil pentru organizarea îngrijirii femeii de maternitate până la şase săptămâni după naştere. Ei oferă o mare parte personal, cu toate că îngrijirea altor profesionişti din domeniul medical este inclusă, după caz. Ei oferă, de asemenea, informaţii şi sfaturi pentru a ajuta cu mai multe decizii care trebuie să fie efectuate în timpul unei sarcini. Informaţiile pot fi furnizate referitor la nutriție, exerciții fizice, fumat și băut în timpul sarcinii, travaliului şi naşterii, ameliorarea durerii, alăptare, imunizare, servicii comunitare şi îngrijirea unui copil.

Persoane de contact şi resurse utile

General

Sarcină și Naștere

Sistemul de securitate socială

Securitate socială
Sistemul de securitate socială este în mare măsură cu caracter necontributiv în Noua Zeelandă, şi din punct de vedere oficial, nici angajaţii, și nici angajatorii nu fac vreo contribuţie. În realitate, însă, angajaţii şi persoanele care desfăşoară activităţi independente trebuie să contribuie la Corporația de Compensații pentru Accidente (ACC), care prevede despăgubiri în cazul unui accident, fie la locul de muncă sau în altă parte. Contribuţiile ACC sunt deduse din salarii, de obicei, prin intermediul sistemului plătește îndată cum câștigi (PAYE).
Este important de menționat, totuşi, că primirea oricăror prestații guvernamentale, care sunt denumite colectiv "transferuri ale guvernului", nu este condiţionată de cei care au contribuit la sistem. Prestaţii de şomaj şi de boală, de exemplu, sunt disponibile pentru toți neo-zeelandezii şi rezidenţii permanenţi, indiferent de istoria lor referitor la ocuparea forţei de muncă, deşi pot exista şi alte criterii de eligibilitate şi testare a mijloacelor.

Eligibilitate
Cetăţenii, rezidenţii permanenţi şi lucrătorii străini angajaţi temporar în Noua Zeelandă sunt acoperiți de asigurări sociale, fără a fi necesar să facă vreo contribuţie la asigurările sociale. (Ei trebuie, totuşi, să facă contribuții la sistemul ACC).
Beneficiile sunt plătite în mod normal numai după o perioadă minimă de şedere, de exemplu, indemnizaţia de şomaj este disponibilă numai după ce aţi trăit în Noua Zeelandă timp de doi ani, şi prestațiile de pensionare (pensia de stat) necesită de obicei o perioadă de zece ani de şedere. Cu toate acestea, Noua Zeelandă are acorduri reciproce cu anumite ţări (inclusiv Australia, Canada, Danemarca, Grecia, Guernsey, Irlanda, Jersey, Ţările de Jos şi Regatul Unit), conform cărora, persoanele care migrează din aceste ţări pot aplica pentru prestaţii de securitate socială în Noua Zeelandă în momentul în care obțin permisul de reședință permanentă.

Este important să reţineţi că un acord reciproc vă oferă dreptul să aplicați numai pentru prestaţii, dacă prestaţia este plătită sau nu, poate depinde de alte criterii. Nu toţi rezidenţii sunt eligibili pentru toate prestațiile, astfel diferite "teste" (de exemplu, veniturile şi alte mijloace) pot fi utilizate pentru a stabili dacă sunteţi eligibil sau nu. Pentru mai multe informaţii, contactați Biroul Naţional al Muncii şi Veniturilor, Nivel 8, Clădirea de Stat Bowen, Strada Bowen, Codul Poștal 12-136, Wellington (telefon gratuit 0800-559 009 sau 09 - 916 0300).

Prestații
Prestaţiile de securitate socială sunt plătite (dacă este cazul) la o rată fixă, indiferent de venitul dumneavoastră anterior. Prestațiile sunt impozabile (presupunând că câştigați suficient pentru a plăti impozitele) şiDepartamentul de Asistenţă Socială deduce impozitul datorat (dacă este cazul) înainte de a plăti prestațiile. Dacă primiţi o prestație pentru prima dată şi nu sunteți înregistrat pentru taxe, trebuie să contactaţi biroul local IRD, care va elibera un număr IRD. Acest lucru este cerut de Muncă şi Venituri, cu scopul de a deduce taxele fiscale, înainte de a plăti prestaţiile dumneavoastră. Cei care nu primesc nici un alt venit decât prestaţiile, vor primi un cod fiscal 'M'.

Muncă şi Venituri
Muncă şi Venituri furnizează asistenţă financiară şi servicii referitor la ocuparea forţei de muncă în întreaga Noua Zeelandă. Oferim un singur punct de contact pentru neo-zeelandezii care au nevoie de sprijin referitor la căutarea unui loc de muncă, asistenţă financiară şi sprijin cu privire la munca actuală.
Dacă aveți difficultăți în a vă întreține pe dumneavoastră sau familia dumneavoastră, contactați departamentul Muncă și Venituri.
înainte de a aplica pentru asistenţă socială. În acest fel se vor afla mai multe detalii despre circumstanţele dumneavoastră şi veți primi informații despre tipurile de asistenţă pe care le-ați putea obţine.

Serviciile oferite

Ajutarea persoanelor în câmpul muncii

 • Workshop-uri şi sfaturi practice pentru a obţine un loc de muncă.
 • Instruire, seminare sau experiență de lucru pentru a construi încrederea şi abilităţile.
 • Granturi şi subvenţii pentru a încuraja angajatorii să ofere posturi de lucru.
 • Ajutorul cu venit pentru a ajuta persoanele să ocupe un loc de muncă și să îl mențină.
 • Sprijin practic pentru persoane cu experienţa potrivită pentru a începe o afacere.

Sprijinirea angajatorilor
Una dintre modalităţile prin care se acordă ajutor persoanelor să găsească locuri de muncă este sprijinirea angajatorilor care oferă de lucru clienților Departamentului. Dacă sunteţi un angajator, serviciile includ:

 • Agent propriu de lucru pentru a vă ajuta să găsiţi persoanele potrivite.
 • Instruire şi seminare pentru a ajuta clienții să se dezvolte rapid.
 • Subvenţii salariale pentru a ajuta cu costurile de furnizare de lucru.

Oferirea sprijinului pe venit

 • Prestații pentru persoanele incapabile să se întrețină.
 • Indemnizaţii pentru oamenii cu venituri scăzute.
 • Pensii pentru persoanele care sunt în vârstă de 65 ani sau mai mult.
 • Pensii pentru persoanele care au furnizat servicii specifice.
 • Credite şi indemnizaţii pentru studenţi.

Puteți primi asistenţă financiară de la data la care aţi contactat Departamentul prima oară, dacă cererea dumneavoastră este finalizată în termen de 20 de zile lucrătoare de la acea dată.
Există, de asemenea, un card de Servicii Comunitare pentru a ajuta cu cheltuielile medicale - şi alte plăţi pentru a vă ajuta dacă aveţi nevoie imediată pentru un element esenţial sau serviciu.

Alte servicii
Departamentul ajută oamenii să primească asistenţa financiară la care au dreptul. De asemenea, contribuie la prevenirea fraudeia de prestații şi recuperarea datoriilor.
Puteți beneficia dacă aveţi nevoie de un interpret, sau aveți nevoie de o vizită la domiciliu din cauza unor probleme de mobilitate, sau v-ați dori o sală de şedinţe atunci când vă adresați la Departament.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre serviciile departamentului, contactați online.

Sarcinile Departamentului Muncă și Venituri constau în a:

 • oferi servicii prompte şi eficient
 • informa despre serviciile sale şi cum vă poate ajuta
 • oferi informaţii care sunt corecte şi uşor de înţeles
 • oferi asistenţa la care aveți dreptul
 • explica drepturile şi obligaţiile dumneavoastră
 • explica de ce vi se cere să faceţi anumite lucruri
 • asculta cu atenţie pentru a înţelege corect ceea ce Dvs. comunicați
 • fi înţelegători şi a se interesa despre nevoile dumneavoastră
 • fi respectuoși, prietenoși şi profesioniști în timpul întâlnirii cu dumneavoastră
 • spune cine ar putea să vă ajute, în cazul în care personalul nu vă poate ajuta
 • trata informaţiile dumneavoastră personale cu grijă.

Aveţi dreptul:

 • de a fi tratat cu curtoazie şi respect
 • la sensibilitate culturală
 • de a utiliza oricare din serviciile Departamentului
 • de a primi informaţii cu privire la serviciile oferite
 • de a primi informaţii corecte
 • de a fi ascultat
 • de a primi servicii corecte, non-judecătoare
 • de a primi explicații referitor la orice decizie luată
 • de a avea o persoană de sprijin ori de câte ori veți comunica cu Departamentul
 • de a formula o plângere sau de a cere o revizuire, dacă nu sunteţi de acord cu Departamentul.

Pentru a vă putea ajuta, va trebui să:

 • oferiți informaţiile de care avem nevoie pentru a evalua drepturile dumneavoastră
 • vă asiguraţi că orice informaţie furnizată este corectă
 • informați despre orice schimbări în situaţia dumneavoastră
 • păstraţi orice acorduri pe care le-aţi făcut cu Departamentul
 • participați şi să fiți pregătit pentru întâlnirile cu Departamentul
 • spuneți dacă nu vă puteți prezenta la o programare
 • tratați personalulul cu curtoazie şi respect.

Mai multe informaţii

Prestații de la A-Z şi alte servicii - listă a prestațiilor şi altor servicii care sunt oferite oamenilor şi familiilor lor.
Listă de servicii de la A-Z - unele dintre serviciile oferite angajatorilor.
Listă de subvenţii de la A-Z - listă de subvenţii şi servicii pentru a sprijini comunităţile.

Cetăţenia prin descendenţă
Acordarea cetăţeniei
Lucruri importante pe care trebuie sa le ştiţi
Negarea şi confirmarea cetăţeniei
Cum pot demonstra că sunt un cetăţean nou-zeelandez?

Cetățenia prin descendență

Dacă v-ați născut în afara Noii Zeelande la sau după 1 ianuarie 1978, și unul din părinții dumneavoastră a fost un cetățean neo-zeelandez, la momentul nașterii dumneavoastră, atunci aveți dreptul la cetățenie neo-zeelandeză prin descendență.

Informații Suplimentare

 • Dacă solicitați cetățenie prin descendență prin tatăl dumneavoastră, iar numele lui nu este menționat pe certificatul dumneavoastră de naștere, va trebui să furnizați informații suplimentare. Vă rugăm să consultați informațiile noastre despre paternitate de mai jos pentru mai multe detalii.
 • Cetățenii prin descendență care s-au născut înainte de 1978 nu trebuie să-și înregistreze cetățenia lor. Totuși, ați putea dori să solicitați o Confirmare a cetățeniei neo-zeelandeze ca dovadă oficială că sunteți un cetățean neo-zeelandez.
 • Dacă ați fost adoptat/ă în afara Noii Zeelande de către o persoană care a fost un cetățean neo-zeelandez, nu prin descendență, puteți fi un cetățean neo-zeelandez prin descendență. Totuși, adoptarea trebuie să îndeplinească mai multe criterii.

Definiția unui Cetățean Neo-zeelandez "altfel decât prin descendență"

O persoană este probabil un cetățean neo-zeelandez "altfel decât prin descendență" dacă:

 • S-a născut în Noua Zeelandă.
 • A fost adoptată în Noua Zeelandă la sau după 1 ianuarie 1949 de către un părinte cetățean neo-zeelandez.
 • A primit cetățenia neo-zeelandeze.
 • S-a născut în afara Noii Zeelande la sau după 1 ianuarie 1978 și un părinte a fost un cetățean neo-zeelandez care a fost la muncă peste mări.
 • A fost un subiect britanic care s-a născut înainte de 1 ianuarie 1949 și a fost:

rezident obișnuit în Noua Zeelandă pe tot parcursul anului 1948; sau
naturalizat în Noua Zeelandă înainte de anul 1949; sau
născut în Samoa înainte de anul 1949; sau
căsătorit cu o persoană care a devenit în mod automat un cetățean neo-zeelandez la 1 ianuarie 1949.

Cum să Înregistrați Cetățenia prin Descendență

Pentru a înregistra cetățenia prin descendență trebuie să:

Timpul de procesare a înregistrării cetățeniei prin descendență este de 20 de zile lucrătoare de la primirea unei cereri completată corect.

Documentele Necesare
Există diferite documente necesare pentru solicitanții sub 16 ani și solicitanții care au 16 ani și mai mult. Verificați documentele necesare mai jos sau contactați pentru mai multe informații. Toate documentele furnizate trebuie să fie originale (nu fotocopii).

Solicitanții sub vârsta de 16 ani

Solicitantul trebuie să furnizeze:

 • Certificatul de naștere
 • Ordinul de adopție, dacă este cazul
 • Documentul de modificare a numelui, dacă este cazul
 • Pașaport sau altă identificare fotografică emisă de stat, dacă este cazul

De asemenea, părintele solicitantului trebuie să furnizeze:

 • Modificarea numelui documentului(lor), dacă este aplicabil
 • Dovada numelui folosit în comunitate
 • Actele de paternitate, dacă este aplicabil
 • Dovada cetățeniei neo-zeelandeze, dacă este aplicabil
 • Pașaport sau altă identificare fotografică emisă de stat

Solicitanții cu vârsta de 16 ani și mai mult

Solicitantul trebuie să furnizeze

 • Certificatul de naștere
 • Ordinul de adopție, dacă este aplicabil
 • Modificarea numelui documentului(lor), dacă este aplicabil
 • Pașaport sau altă identificare fotografică emisă de stat, dacă este aplicabil
 • Dovada numelui folosit în comunitate

De asemenea, părintele solicitantului trebuie să furnizeze:

 • Documentul de modificare a numelui, dacă este cazul
 • Dovada numelui folosit în comunitate
 • Actele de paternitate, dacă este cazul
 • Dovada cetățeniei neo-zeelandeze, dacă este cazul
 • Pașaport sau altă identificare fotografică emisă de stat

Certificatul de naștere al solicitantului

Acest document înregistrează numele, data și locul nașterii al solicitantului și numele părintelui(ților) lui. Acest document este necesar în toate cazurile.

Pașaportul solicitantului

În cazul în care solicitantul nu are un pașport, el trebuie să furnizeze identificare fotografică alternativă emisă de stat. Dacă solicitantul nu are o identificare, contactați Oficiul de cetățenie.

Ordinul de adopție al solicitantului
Acesta este necesar în cazul în care persoana care se înregistrează a fost adoptată în afara Noii Zeelande.

Pașaportul părintelui solicitantului sau identificarea emisă de stat
Dacă părintele solicitantului nu are un pașaport, acesta trebuie să furnizeze identificare fotografică alternativă emisă de stat. Dacă părintele nu are o identificare, contactați Oficiul de cetățenie.

Documentele de Modificare a Numelor
Orice documente de modificare oficială a numelor sunt necesare (de ex. certificatul de căsătorie pentru modificarea numelui prin căsătorie, act unilateral) dacă este cazul. Vă rugăm să rețineți că nu va trebui să trimiteți documentele dacă părintele solicitantului sau solicitantul s-a născut în Noua Zeelandă și și-a schimbat numele său în Noua Zeelandă sau dacă căsătoria a avut loc în Noua Zeelandă.

Dovada numelui folosit în comunitate
Vă rugăm să furnizați alte două forme de dovadă care demonstrează că solicitantul sau părintele solicitantului utilizează numele de pe documentele lor de identificare. Dovada poate include:

 • Contul de utilitate curent (de ex. telefon, electricitate) emis în ultimele 12 luni.
 • Permisul de conducere curent.
 • Dovada numelor pe o listă electorală.
 • Card de identificare fotografică curent.
 • Extrasele de cont sau fiscale, emise în ultimele 12 luni.
 • Carduri curente emise pentru servicii guvernamentale.

Dovada cetățeniei părintelui solicitantului

Nu va trebui să trimiteți documente în cazul în care părintele solicitantului:

 • s-a născut în Noua Zeelandă; sau
 • are cetățenie neo-zeelandeză prin acord; sau
 • are confirmarea cetățeniei neo-zeelandeze prin alte metode.

Va trebui să trimiteți documente în cazul în care părintele solicitantului:

 • s-a născut pe insula Cook, Niue sau Tokelau.

Actele de paternitate
Stabilirea paternității este termenul legal pentru a determina cine este tatăl unui copil conform legii neo-zeelandeză.
În cazul în care cererea cetățeniei neo-zeelandeze prin descendență este prin mamă atunci nu este necesar de a stabili cine este tatăl. Dar dacă paternitatea nu este stabilită atunci numele tatălui nu va fi adăugat la înregistrările noastre.
În cazul în care cererea cetățeniei neo-zeelandeze prin descendență este prin tată, atunci noi trebuie să stabilim paternitatea. În general, tatăl unei persoane este considerat persoana numită pe certificatul de naștere al acelei persoane.
Dacă tatăl solicitantului nu este numit pe certificatul de naștere al acestuia, și cererea cetățeniei este prin tată, va fi nevoie de stabilirea paternității. Paternitatea este, în mod normal stabilită prin completarea actelor de paternitate de către ambii părinți.
Pașapoartele curente ale ambilor părinți sunt necesare în toate cazurile în care sunt completate actele de paternitate.

Copii cu ajutorul unei mame surogat
Dacă vă gîndiți să aveți un copil cu ajutorul unei mame surogat, sau ați avut un copil cu ajutorul unei mame surogat, și doriți să înregistrați copilul ca un cetățean neo-zeelandez prin descendență, vă rugăm să consultați mai întîi Agenția Comună Internațională privind copiii cu ajutorul mamelor-surogați furnizată de către Ministerul Afacerilor Interne; Copii, Tineri și Familie și Departamentul Muncii.

Taxe și Formulare de Înregistrare a Cetățeniei Neo-zeelandeze prin Descendență
Consultați Taxele și formularele cererii cetățeniei pentru a descărca sau vedea un formular al cererii sau accesa informații despre taxe.

Acordarea cetățeniei

Instrumentul Online de Calcul a Cetățeniei
Folosind Instrumentul Online de Calcul a Cetățeniei răspundeți la întrebări simple pentru a vă ajuta să decideți dacă satisfaceți cerințele pentru acordarea cetățeniaei neo-zeelandeze.

Cerințele pentru Acordarea Cetățeniei Neo-zeelandeze

Puteți fi eligibil pentru acordarea cetățeniei neo-zeelandeze dacă:

 • intenționați, dacă vi se acordă cetățenia, să continuați să trăiți în Noua Zeelandă;
 • sunteți capabil să înțelegeți și să vorbiți limba engleză;
 • aveți un caracter bun;
 • înțelegeți responsabilitățile și privilegiile cetățeniei neo-zeelandeze;
 • sunteți un rezident permanent în Noua Zeelandă; și
 • ați locuit în Noua Zeelandă, și ați avut reședință permanentă în Noua Zeelandă pentru ultimiii cinci ani înainte de a solicita cetățenie.

Fiecare dintre aceste cerințe este descrisă mai jos, în detaliu. De asemenea, mai jos sunt detaliate alte cerințe pentru solicitanții care au mai puțin de 16 ani. Anterior, cererile au putut fi evaluate în conformitate cu cerințele reședinței de trei ani, însă acest lucru nu mai există. Pentru informații suplimentare contactați Oficiul de cetățenie.

Intenții
Trebuie să intenționați, dacă vi se oferă cetățenia neo-zeelandeză, să continuați să trăiți în Noua Zeelandă. În caz contrar, trebuie să intenționați să intrați în unul din următoarele:

 • Serviciul Coroanei în cadrul guvernului Noii Zeelande; sau
 • Seriviciul în cadrul unei organizații internaționale din care guvernul Noii Zeelande este un membru; sau
 • Serviciul în cadrul angajării unei persoane, companii, societăți sau altor organe de persoane rezidente sau stabilite în Noua Zeelandă.

Cum sunt evaluate cerințele?
Trebuie să indicați în formularul de cerere dacă intenționați sau nu să continuați să trăiți în Noua Zeelandă.

Lucruri importante pe care trebuie să le știți
Dacă călătoriți în străinătate după depunerea cererii dumneavoastră, procesarea poate să nu fie finalizată pînă ce nu vă veți reîntoarce în Noua Zeelandă.

Limba engleză
Trebuie să aveți cunoștințe suficiente de limba engleză.

Cum este evaluată cerința?
Trebuie să fiți capabil să demonstrați că puteți să vă descurcați independent în situații de zi cu zi.
Va fi analizat standardul dumneavoastră de educație, natura angajării dumneavoastră și orice comunicare față-în-față pe care ați avut-o cu Biroul Cetățeniei.

Lucruri importante pe care trebuie să le știți
Vi se poate solicita să participați la un interviu în limba engleză. Scopul acestui interviu este de a evalua abilitatea dumneavoastră de îndeplinire a cerințelor de limbă engleză.

Caracter bun
Trebuie să aveți un caracter bun.

Cum este evaluată cerința?
Pentru a determina dacă aveți un caracter bun, Ministerul va lua în considerare răspunsurile pe care le-ați oferit în cererea dumneavoastră. De asemenea, noi vom efectua controale cu Poliția neo-zeelandeză și alte agenții. Lucrurile care sunt luate în considerare includ:

 • condamnări penale;
 • încălcări;
 • ordin de protecție activ împotriva dumneavoastră;
 • orice alte informații primate de la alte agenții.

Condamnări
Cu excepția cazurilor foarte rare, dumneavoastră veți fi descalificat de la îndeplinirea cerinței de caracter bun dacă:

 • ați fost în închisoare pentru cinci ani sau mai mult; sau
 • ați fost condamnat la un termen nedefinit de închisoare capabil să ruleze cinci ani sau mai mult; sau
 • în ultimii șapte ani ați fost supus la o pedeapsă cu închisoarea de mai puțin de cinci ani; sau
 • în ultimii trei ani ați fost condamnat pentru o infracțiune, dar nu ați primit o pedeapsă cu închisoarea.

Acuzații în suspensie
Dacă ați comis o infracțiune împotriva legii neo-zeelandeze sau împotriva altei țări pentru care nu ați fost încă condamnat în instanță, puteți să nu îndepliniți cerința de caracter bun.

Încălcări și amenzi
Încălcările sunt infracțiuni care sunt de obicei tratate cu acordarea amenzilor, mai degrabă decît a merge în justiție, cum ar fi bilete pentru excesul de viteză, lipsa unui mandat de fitness pentru mașina dumneavoastră, trecerea peste cota de pescuit, aducerea fructelor în Noua Zeelandă. Dacă aveți încălcări, acestea pot afecta capacitatea dumneavoastră de a îndeplini cerința de caracter bun.

Ordine de protecție
Ordinele de protecție includ protecție non-molestară, siguranță de poliție sau alte ordine de violență domestică. Aceste ordine, în general înseamnă că vi s-a spus de către Poliție să stați departe de cineva. Dacă ați avut unul din acestea, puteți să nu îndepliniți cerința de caracter bun.

Acțiuni în justiție împotriva dumneavoastră de către o agenție guvernamentală
Dacă ați fost vreodată investigat, revizuit sau ați avut acțiuni în justiție împotriva dumneavoastră de către anumite organizații în Noua Zeelandă sau orice altă țară, indicați acest lucru; de exemplu, dacă ați fost investigat de către Imigrarea în Noua Zeelandă pe suspiciunea de fraudă a imigrației. Aceste agenții sunt: Poliția, Vame, Imigrația, Agenția de Transport NZ, Departamentul de Afaceri Interne, Autoritatea emitentă de pașapoarte, Muncă și Venituri, Venituri Interne și Ministerul Justiției. Rezultatul anchetei poate afecta capacitatea dumneavoastră de a îndeplini cerința de caracter bun.

Terorism
Dacă ați fost vreodată implicat într-o activitate care a putut contribui la terorism, puteți să nu îndepliniți cerința de caracter bun. ‘Terorism’ include acțiunea de utilizare sau amenințare destinată să creeze teamă, și se realizează pentru un scop ideologic, politic, și/sau religios și în mod deliberat neglijează securitatea cetățenilor.

Crearea sau utilizarea armelor
Dacă ați fost vreodată implicat în crearea sau folosirea armelor biologice, chimice, nucleare sau radiologice, trebuie să spuneți acest lucru.

Crima de război sau crima împotriva umanității
Trebuie să menționați dacă ați comis vreodată o crimă de război sau o crimă împotriva umanității, întrucît acest lucru poate afecta capacitatea dumneavoastră de a îndeplini cerința de caracter bun.

Cazier judiciar din străinătate
Vi se poate cere să furnizați un cazier judiciar din străinătate dacă ați petrecut un timp lung în afara Noii Zeelande în ultimii doisprezece ani. În general, cazierele judiciare pot fi solicitate dacă ați fost stabilit într-un loc în afara Noii Zeelande pentru:

 • patru sau mai multe luni în cursul ultimilor trei ani; sau
 • douăsprezece sau mai multe luni în cursul perioadei de la patru pînă la doisprezece ani precedenți (cu reședință neo-zeelandeză); sau
 • patru luni sau mai mult în cursul procesării cererii cetățeniei dumneavoastră; sau
 • patru luni sau mai mult după aprobare și înainte de a participa la o ceremonie.

Cu toate acestea, cazierele judiciare din străinătate pot fi încă solicitate de la dumneavoastră chiar dacă situația dumneavoastră nu îndeplinește orientările generale de mai sus. Acest lucru va fi evaluat în dependență de cazul personal. Mai multe detalii aici.

Controalele Ministerului de Justiție
Este posibil să fie nevoie să furnizați o autorizație de la Ministerul de Justiție în funcție de vârsta dumneavoastră.
Dacă trebuie să furnizați o asigurare, puteți accesa formularul de cerere 'Priv/F1' de la Ministerul de Justiție și trimiteți-l la adresa din partea de sus a paginii. Cînd veți primi autorizația de la Ministerul de Justiție, o depuneți împreună cu cererea dumneavoastră.

Faliment
Dacă ați avut faliment, acesta poate să afecteze capacitatea dumneavoastră de a îndeplini cerința de caracter bun, dar în general numai dacă acest lucru a fost legat de activitate frauduloasă.

Lucruri importante pe care trebuie să le ştiţi

Modificări la răspunsurile date în cerere
Dacă există orice schimbare în circumstanţele care afectează răspunsurile pe care le oferiți în cererea dumneavoastră, atunci anunțați cât mai curând posibil. Dacă nu notificați, capacitatea de a obţine cetăţenia neo-zeelandeză sau capacitatea dumneavoastră de a continua să fiți un cetăţean din Noua Zeelandă, pot fi afectate.

Legea privind Cazierele judiciare (Clean Slate) din 2004
Unele persoane cu condamnări antecendente penale în Noua Zeelandă ar putea să ascundă cazierul lor judiciar conform Legii privind Cazierului Judiciar (Clean Slate) din 2004. O persoană poate fi eligibilă să-și ascundă cazierul său judiciar dacă:

 • nu a avut nici o condamnare în ultimii șapte ani;
 • nu a fost niciodată în închisoare (sau altă pedeapsă privativă de libertate);
 • niciodată nu a fost reținută într-un spital de boli mintale în loc să fie condamnat;
 • nu a fost condamnată la anumite infracțiuni specifice (de exemplu, infracțiuni sexuale);
 • a achitat toate amenzile, costurile, compensațiile și reparațiile impuse de către instanța de judecată;
 • nu a fost niciodată descalificată pe termen nedefinit de la deținerea sau obținerea permisului de conducere.

Dacă sunteți eligibil în cazul sistemului Clean Slate, puteți răspunde la orice întrebare cu privire la dosarul dumneavoastră penal care să ateste că dumneavoastră nu aveți antecedente penale. În cazul în care nu sunteți sigur dacă veți putea ascunde cazierul dumneavoastră judiciar sau dacă doriți informații suplimentare, contactați Ministerul de Justiție.

IMPORTANT!

Sistemul Clean Slate se aplică numai pentru condamnări în Noua Zeelandă. Orice condamnare pe care ați primit-o în afara Noii Zeelande trebuie să fie divulgată

Responsabilități și Privilegii
Devenind un cetățean neo-zeelandez înseamnă că dumneavoastră veți avea aceleași responsabilități și aceleași privilegii ca și o persoană născută în Noua Zeelandă. Trebuie să fiți conștient de aceste responsabilități și privilegii.

Responsabilități

 • Să ascultați și să promovați legile Noii Zeelande (aceasta include înregistrarea ca un alegător și îndeplinirea obligațiilor fiscale).
 • Să nu acționați într-un mod care este împotriva intereselor Noii Zeelande.

Privilegii

 • Dreptul de a intra și de a rămîne în Noua Zeelandă, în orice moment, fără un permis de imigrare.
 • Dreptul la un pașaport neo-zeelandez (care oferă dreptul deținătorilor de a călători fără viză într-o serie de țări).
 • Capacitatea de a solicita asistență de la reprezentații diplomatici din Noua Zeelandă atunci cînd călătoresc în străinătate.
 • Drepturi economice depline:
  • Unele funcții publice de servicii pot fi deținute doar de cetățeni neo-zeelandezi;
  • Proprietatea de terenuri din mediul rural este dificilă pentru persoanele care nu sunt cetățeni neo-zeelandezi.
 • Acces deplin la educație:
  • Numai cetățenii neo-zeelandezi beneficiază de unele taxe subvenționate, burse și premii. În plus, numai cetățenii neo-zeelandezi pot beneficia de asistență financiară din partea unor universități din străinătate.
 • Acces la sporturi internaționale:
  • Unele sporturi impun ca jucătorii internaționali să fie cetățeni ai țării pe care o reprezintă.

Prezență
Pentru a fi eligibil pentru acordarea unei cetățenii neo-zeelandeze trebuie să aveți reședință permanentă în Noua Zeelandă (sau să fiți un cetățean sau rezident permanent australian). Reședință permanentă înseamnă că Imigrarea din Noua Zeelandă v-a permis să trăiți în Noua Zeelandă permanent. Vi se cere să:

1. Fi fost prezent în Noua Zeelandă;

 • Pentru cel puțin 1,350 zile cu un Permis de Reședință Permanentă emis de către Imigrarea în Noua Zeelandă în ultimii cinci ani imediat înainte de a solicita cererea dumneavoastră; și
 • Pentru cel puțin 240 zile cu un Permis de Reședință Permanentă emis de către Imigrarea în Noua Zeelandă în fiecare dintre cei 5 ani; și

2. Fi îndeplinit în întregime toate condițiile impuse de către Imigrarea în Noua Zeelandă în ceea ce privește Permisul de Reședință Permanentă.

Important!
Dacă puteți demonstra că există circumstanțe excepționale care justifică o reducere, puteți fi considerat, atîta timp cît aveți o prezență minimă în Noua Zeelandă de 450 zile cu un Permis de Reședință Permanentă în cele 20 luni înainte de a depune cererea dumneavoastră.

Dacă aveți mai puțin de 16 ani
Dacă aveți sub 16 ani la momentul în care ministrul ia o decizie și măcar unul din părinții dumneavoastră este un cetățean neo-zeelandez (sau a solicitat și este în măsură să îndeplinească cerințele pentru autorizație) nu trebuie să îndepliniți cerința prezenței de cinci ani, cu toate că veți avea nevoie de reședință permanentă și să trăiți în Noua Zeelandă.

Dacă aveți sub 16 ani la momentul în care ministrul ia o decizie și nici unul din părinții dumneavoastră nu este un cetățean neo-zeelandez (sau nu este în măsură să îndeplinească cerințele pentru autorizație) va trebui să îndepliniți cerințele prezente.

Dacă aveți 16 ani sau mai mult
Dacă aveți 16 ani sau mai mult, sau împliniți 16 ani în timpul procesării cererii dumneavoastră, va trebui să îndepliniți cerințele reședinței de sine stătător.

Alte Cerințe pentru Solicitanții care au mai puțin de 16 Ani

Consimțămîntul pentru a aplica
Solicitanții care au mai puțin de 16 ani au nevoie de consimțămîntul părinților sau tutorelui legal pentru a aplica. Dacă este disponibil doar consimțămîntul unuia din părinți contactați Oficiul de cetățenie.

Solicitanții care au mai puțin de 14 ani nu trebuie să îndeplinească cerințele de limbă engleză, caracter și cunoștințe.
Solicitanții care au fost admiși, cu vîrsta de 14 ani sau mai mult trebuie să participe la o ceremonie publică a cetățeniei unde vor depune jurămîntul sau afirmarea credinței. Solicitanții de succes sub 14 ani pot participa la o ceremonie dacă doresc.

 

Negarea și confirmarea cetățeniei

Atunci cînd aplicați pentru produse sau servicii specifice (de exemplu, cetățenie sau pașaport) unele țări necesită dovada statutului dumneavoastră dacă sunteți sau nu un cetățean neo-zeelandez. Contactați autoritatea corespunzătoare din țară pentru produsul sau serviciul pe care îl solicitați, pentru documentele necesare.

Negarea Cetățeniei Neo-zeelandeze
'Negarea Cetățeniei Neo-zeelandeze' este un document oficial din Biroul Cetățeniei Neo-zeelandeze care arată că persoana numită nu este un cetățean neo-zeelandez.
Formularul de solicitare pentru a aplica pentru 'Negarea Cetățeniei Neo-zeelandeze' trebuie să fie completat și trimis la Biroul Cetățeniei cu taxa corectă și o fotocopie a paginii cu date de identitate a pașaportului (dacă este disponibil). Timpul de procesare a 'Negării Cetățeniei Neo-zeelandeze' este de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii completate corect.

Confirmarea Cetățeniei Neo-zeelandeze prin Autorizație
'Confirmarea Cetățeniei Neo-zeelandeze prin Autorizație' este un document oficial de la Biroul Cetățeniei Neo-zeelandeze care confirmă statutul persoanei numite ca cetățean neo-zeelandez și cum a îndeplinit criteriile pentru cetățenie.
Formularul de cerere pentru a solicita o 'Confirmare a Cetățeniei Neo-zeelandeze prin Autorizație' trebuie să fie completat (inclusiv secțiunea Dovada de Identitate) și trimis la Biroul Cetățeniei cu taxa corectă.
Timpul de procesare a 'Confirmării Cetățeniei Neo-zeelandeze prin Autorizație' este de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii completată corect.

Copie Legalizată a Certificatului de Înregistrare a Descendenței
'Copia Legalizată a Certificatului de Înregistrare a Descendenței' este un document oficial de la Biroul Cetățeniei Neo-zeelandeze care confirmă statutul persoanei de cetățean neo-zeelandez prin descendență. Acesta poate fi eliberat doar dacă cetățeanul neo-zeelandez prin descendență deja s-a înregistrat.
Formularul de aplicare pentru a solicita 'Copia Legalizată a Certificatului de Înregistrare a Descendenței' trebuie să fie completat (inclusiv secțiunea Dovada de Identitate) și trimis la Biroul Cetățeniei cu taxa corectă.
Timpul de procesare a 'Copiei Legalizate a Certificatului de Înregistrare a Descendenței' este de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii completată corect.

Confirmarea Nașterii în Noua Zeelandă
'Confirmarea Nașterii în Noua Zeelandă' este un document oficial de la Biroul Cetățeniei Neo-zeelandeze care confirmă că persoana numită este un cetățean neo-zeelandez prin nașterea lui în Noua Zeelandă.
Formularul de aplicare pentru a solicita 'Confirmarea Nașterii în Noua Zeelandă' trebuie să fie completat (inclusiv secțiunea Dovada de Identitate) și trimis la Biroul Cetățeniei cu taxa corectă. Timpul de procesare a 'Confirmării Nașterii în Noua Zeelandă' este de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii completată corect.

Cum pot demonstra că sunt un cetățean Nou-zeelandez?

Certificatul de Naștere Nou-zeelandez
Pînă la sfîrșitul anului 2005, mulți copii născuți în Noua Zeelandă (sau în insulele Cook, Niue sau Tokelau) erau în mod automat cetățeni neo-zeelandezi la naștere (cu puține excepții).
Începând cu 1 ianuarie 2006, copiii născuți în Noua Zeelandă (sau în insulele Cook, Niue sau Tokelau) dobîndesc cetățenia neo-zeelandeză la naștere doar dacă cel puțin unul din părinți:

 • este un cetățean neo-zeelandez; sau
 • are reședință permanentă (adică are dreptul de a fi în Noua Zeelandă sau Australia pe termen nelimitat); sau are dreptul de a sta pe termen nelimitat în insulele Cook, Tokelau sau Niue.

Consultați taxele și formularele de aplicare a Nașterii, Decesului și Căsătoriei pentru a le descărca sau pentru a vedea un formular de cerere a certificatuui de naștere, sau accesa informații despre taxele Nașterilor, Deceselor și Căsătoriilor.

Un Pașaport Nou-zeelandez
Un pașaport neo-zeelandez este o dovadă acceptabilă a cetățeniei neo-zeelandeze, cu condiția că:

 • a fost emis după anul 1950;
 • a fost valabil pentru cinci ani sau mai mult;
 • nu are modificări sau completări neautorizate;
 • nu are nici o aprobare care sugerează că sunt necesare mai multe informații sau documente; și
 • informațiile despre datele de identitate și/sau fotografia nu sunt distruse în nici un fel.

Consultați formularele de cerere a pașaportului pentru a le descărca sau pentru a vedea un formular de cerere a pașaportului, sau accesa informații despre taxele pentru pașaport.

Un Certificat de Cetățenie Nou-zeelandeză
Un certificat de cetățenie neo-zeelandeză poate fi eliberat tuturor cetățenilor neo-zeelandezi. Acestea sunt în multe forme diferite, inclusiv un:

 • Certificat a Cetățeniei prin Autorizație.
 • Certificat a Înregistrării Cetățeniei prin Descendență.
 • Certificat de Confirmare a Nașterii în Noua Zeelandă.
 • Certificat de Confirmare a Cetățeniei Neo-zeelandeze prin Autorizație.

Aceste certificate demonstrează că sunteți un cetățean din ziua în care certificatul a fost eliberat. Consultați taxele și formularele a cererii cetățeniei pentru a descărca sau vedea un formular de cerere a certificatului cetățeniei, sau accesa informații despre taxele pentru cetățenie.

Important!
Cetățenii neo-zeelandezi au dreptul să renunțe la cetățenia lor și Ministrul de Afaceri Interne poate priva de cetățenie în cazuri rare. Aceste cazuri sunt foarte reduse, dar înseamnă că unele persoane pot deține dovezi că sunt cetățeni neo-zeelandezi, cînd aceștia nu mai sunt.

Viză/permis de muncă
Munca temporară
Lucraţi şi locuiţi permanent în Noua Zelandă
Reşedinţă din viza de muncă
Vize de afaceri
Întrebări generale referitor la vizele de afaceri
Găsirea unui loc de muncă
Contracte de muncă
Contacte şi resurse utile

Viză/ permis de muncă

Cum pot angajații obţine permisiunea de a lucra legal în Noua Zeelandă?
Angajaţii pot aplica pentru o viză sau permis de muncă în cazul în care deţin o ofertă de angajare de la o companie din Noua Zeelandă pentru care sunt calificaţi prin formare şi experienţă şi nu există nici un neo-zeelandez adecvat disponibil.
Angajaţii trebuie să aplice iniţial pentru o viză de muncă, cu scopul de a obţine o menţiune în paşaportul lor, care le va permite să intre sau să re-intre în Noua Zeelandă. Această aprobare ar demonstra, de asemenea, că au permisiunea de a călători în Noua Zeelandă şi le poate fi acordat un permis de muncă atunci când aceștia ajung în ţară.

Important!
Vizele sunt eliberate peste mări și sunt convertite în permise de muncă, atunci când ajungeți în Noua Zeelandă.

Angajaţii trebuie să aplice pentru un permis de muncă la sosirea în Noua Zeelandă, care le permite să lucreze legal în ţară. Această aprobare din paşaport precizează data expirării şi condiţiile permisului de muncă, care poate include tipul de muncă, angajatorul şi locaţia în Noua Zeelandă, în care li se permite să lucreze.

Cât timp poate lucra angajatul?
Odată ce unui solicitant îi este acordat un permis de muncă, acesta este valabil pentru muncă în Noua Zeelandă pentru o perioadă de până la trei ani. Permise de muncă ulterioare pot fi acordate pentru perioada pentru care locul de muncă este oferit în continuare, până la un maxim de trei ani de fiecare dată. Pentru fiecare perioadă de ocupare a locului de muncă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele relevante ale politicii de angajare în câmpul muncii, care includ o nouă testare a pieţei forţei de muncă din partea angajatorului.

Munca temporară

Vize temporare de muncă - pentru persoanele care:

 • au o ofertă de muncă de la un angajator din Noua Zeelandă
 • sunt calificaţi în profesii care sunt cerute
 • vin aici pentru un scop anume sau un eveniment
 • doresc să dobândească experienţă de muncă sau să lucreze după ce au studiat în Noua Zeelandă
 • sunt studenţi şi doresc să lucreze
 • doresc să se alăture unui partener de aici şi să lucreze.

Persoanele care nu au nevoie de viză

Nu aveţi nevoie de o viză de muncă pentru a lucra în Noua Zeelandă, dacă sunteți:

 • un cetăţean din Noua Zeelandă sau deţineți o viză de reședință în Noua Zeelandă, sau
 • un cetăţean australian, sau titularul unei vize australiene curente de reședință permanentă, inclusiv o viză australiană curentă de returnare a rezidentului. (În cazul în care există condiţii pe viza de reședință / de returnare a rezidentului, atunci veţi avea nevoie de o viză de lucru.)

Anumite tipuri de muncă nu necesită o viză de muncă. În cazul în care munca dumneavoastră în Noua Zeelandă implică vizite pentru negocieri de afaceri, călătorii de vânzări pe termen scurt, lucru pentru misiuni comerciale oficiale recunoscute de guvernul din Noua Zeelandă, sau lucru pentru guvernele de peste mări, aţi putea să îl efectuați cu o viză în calitate de vizitator.

Cerinţe pentru toţi solicitanţii de viză de muncă temporară

Există un număr de cerinţe pe care toţi solicitanţii trebuie să le îndeplinească pentru o viză de muncă temporară.

Pentru a intra în Noua Zeelandă, trebuie:

Dacă vi se acordă o viză de muncă temporară va trebui să îndepliniți anumite condiţii în timpul sejurului dumneavoastră:

 • munca pe care o veți efectua, trebuie să fie în conformitate cu condiţiile specificate în viza dumneavoastră
 • trebuie să respectați legile din Noua Zeelandă
 • trebuie să stați în Noua Zeelandă doar pentru perioada de timp permisă de viza dumneavoastră.

Dacă încălcaţi oricare dintre aceste condiţii, vă putem cere să părăsiți ţara imediat. Vi se poate refuza o viză dacă:

 • sunteţi o persoană care nu este eligibilă pentru o viză în conformitate cu secțiunile 15 sau 16 ale Legii de Imigrare din 2009, sau
 • vă aflaţi în Noua Zeelandă în mod ilegal, atunci când aplicați, sau
 • noi credem că sunteți susceptibil de a rămâne în Noua Zeelandă în mod ilegal, sau
 • noi credem că dumneavoastră veți încălca condiţiile care vor fi aplicate pe viza acordată pentru dumneavoastră.

Cerinţe pentru diferite categorii

Pe lângă faptul că îndepliniți cerinţele pentru toţi solicitanţii, trebuie să îndepliniți și cerinţele din categoria în care aplicați pentru o viză de muncă temporară.

Noi eliberăm vizele de muncă temporare, în mai multe categorii diferite, care au cerinţe diferite. În care categorie puteți aplica, depinde de circumstanţele dumneavoastră personale.

Am o ofertă de muncă de la un angajator din Noua Zeelandă

Dacă aveţi o ofertă de muncă de la un angajator din Noua Zeelandă şi nu vă încadrați în una din categoriile de mai jos pentru lucrătorii de specialitate, puteţi aplica în categoria Abilități Esențiale de lucru. Angajatorul va trebui să demonstreze că nici un cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă nu este disponibil pentru a ocupa acest loc de muncă, fie prin:

 • demonstrarea că locul de muncă este inclus într-una dintre competenţele esenţiale în Listele de Cerințe; sau
 • oferirea dovezilor că a încercat cu adevărat să găsească un lucrător din Noua Zeelandă pentru a ocupa această poziţie.

În plus, trebuie să fiți calificat corespunzător prin formare sau experienţă pentru a prelua postul. Vedeți lista completă a cerinţelor.

Sunt o persoana tânără, cu calificare înaltă în căutarea unui loc de muncă calificat
Categoria Ferigi de Argint sunt pentru tineri, cu calificare înaltă care dețin calificări recunoscute şi doresc să vină în Noua Zeelandă pentru a căuta un loc de muncă calificat pe termen lung. Vedeţi cerinţele.

Vreau să vin în Noua Zeelandă pentru un anumit scop sau un eveniment
Categoriile pentru Scopuri sau Evenimente Specifice sunt pentru cei care doresc să lucreze aici temporar, pentru un scop anume sau un eveniment, cum ar fi un turneu, un spectacol sau din anumite motive profesionale. Vedeţi cerinţele.

Sunt un ghid turistic
Dacă sunteţi un ghid turistic, lider sau escortă şi veți lucra în timp ce vă aflaţi în Noua Zeelandă, va trebui să aplicați pentru o viză de lucru cu Scop Specific înainte de a sosi. Lucru este orice activitate care rezultă în câştig sau recompensă, inclusiv orice formă de plată sau beneficiu care poate fi evaluat în termeni de bani, cum ar fi cazarea şi masa, bunuri (de exemplu, alimente sau haine) şi servicii (de exemplu, transport).

Sunt un student sau un stagiar
Există două categorii în care studenţii pot obţine o viză de muncă în Noua Zeelandă:

 • Categoria Studenților şi Stagiarilor - pentru studenţii sau stagiarii care doresc să câştige experienţă de muncă în Noua Zeelandă pentru a îndeplini o cerinţă a unui curs. Vedeţi cerinţele.
 • Categoria Studiu spre Muncă - pentru studenţii care doresc să lucreze în Noua Zeelandă, după finalizarea cu succes a studiilor lor aici. Vedeţi cerinţele.

Vreau să mă alătur partenerului meu în Noua Zeelandă
Categoria Reîntregirea Familiei este pentru persoanele care doresc să lucreze temporar în timp ce se alătură partenerului lor de aici. Vedeţi cerinţele.

Vreau să iau parte la un program de schimb de lucru
Categoria Sistemul de Schimb de Muncă este pentru persoanele care doresc să ia parte la un sistem de schimb de lucru care a fost pre-aprobat de către noi sau este un sistem de schimb de la guvern la guvern. Vedeţi cerinţele.

Sunt într-un domeniu de muncă extrem de specializat
Există categorii pentru persoanele care doresc să vină în Noua Zeelandă pentru a lucra temporar în unul dintre următoarele domenii de specialitate:

Aplicarea pentru o viză de muncă temporară
Dacă nu aţi verificat deja dacă aveţi nevoie de o viză de lucru, sau nu ştiţi în conformitate cu care dintre categoriile de muncă temporară să aplicați, vedeți verificarea rapidă, sau cerinţele de mai jos, în totalitate. Înainte de a începe procesul de aplicare, există anumite informaţii importante pentru solicitanţii de muncă temporară.

Când puteți aplica
Trebuie să deţineți o viză de muncă valabilă înainte de a începe lucrul în Noua Zeelandă, deci asigurați-vă că aplicați cât mai curând posibil, dacă aveţi o dată până la care trebuie să începeți munca. Puteţi aplica pentru o viză de muncă în interiorul Noii Zeelande sau la una dintre sucursalele de peste mări.

Partenerul şi / sau copiii dumneavoastră
Partenerul dumneavoastră sau copii aflaţi în întreţinere nu pot fi incluși în cererea dumneavoastră. Ei vor trebui să aplice pentru viza lor proprie în calitate de vizitator, de student sau viză de muncă pentru a veni în Noua Zeelandă. După ce deţineți o viză de lucru, partenerul dumneavoastră ar putea să aplice pentru o viză de lucru în cadrul Reîntregirea Familiei.

Dacă aveţi nevoie să stați mai mult
Dacă aveţi nevoie să stați mai mult în Noua Zeelandă, puteți aplica pentru o viză de lucru ulterioară.
Va trebui să depuneți cererea pentru o decizie, cu suficient timp înainte ca viza dumneavoastră curentă de muncă să expire. Dacă viza dumneavoastră actuală expiră, cererea dumneavoastră pentru o viză ulterioară nu face şederea dumneavoastră în Noua Zeelandă legală și nu vă oferă dreptul de a rămâne în Noua Zeelandă în timp ce cererea dumneavoastră este procesată.
Nu există nici o limită privind numărul de vize suplimentare pe care le puteți obţine, cu toate acestea, trebuie să aplicați în aceeași categorie de până acum. Pentru unele categorii, cum ar fi abilitățile esenţiale, va fi inclusă o verificare pe piaţa forţei de muncă pentru a afla dacă orice cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă a devenit disponibil pentru a prelua postul pentru care dumneavoastră aplicați pentru o viză de muncă.

Completaţi formularul
Imprimați şi completați formularul de Aplicare pentru viza de lucru.
De asemenea, este disponibil și Ghidul de aplicare pentru o viză de lucru, care vă va ajuta să aplicați.
Dacă nu puteți imprima formularul şi ghidul, acestea sunt disponibile la cea mai apropiată sucursală de Imigrare în Noua Zeelandă.

Prezentați taxa şi dovezile necesare
Trebuie să prezentați toate documentele enumerate pe partea din faţă a formularului de cerere:

 • formularul dumneavoastră de cerere completat (şi semnat)
 • taxa corectă
 • paşaportul sau documentul de călătorie (acesta trebuie să fie valabil pentru cel puţin trei luni de la data când aveţi de gând să părăsiți Noua Zeelandă)
 • o fotografie recentă de tip paşaport ataşată la formular în secțiunea indicată.

Dacă nu prezentați informaţiile solicitate cu cererea dumneavoastră nu pot fi acceptate pentru procesare. Aceasta este singura dovadă de care aveţi nevoie pentru a furniza documente originale. Pentru toate celelalte dovezi, furnizați doar fotocopii, deoarece documentele nu vor fi returnate la dumneavoastră.

Important!
Ar putea exista cerinţe suplimentare pe care trebuie să le îndepliniți, în funcţie de ţara din care aplicați.Orice cerinţe speciale sunt disponibile la filiala locală.

Demonstrați că îndepliniți toate cerinţele de sănătate.

Dovezile pe care trebuie să le prezentați depind de cât timp intenţionați să lucrați în Noua Zeelandă.

 • Lucru pentru mai mult de şase luni, dar mai puţin de un an
  Trebuie să furnizaţi un Certificat Completat de radiografie pentru intrarea temporară (INZ 1096)
 • Lucru pentru mai mult de un an
  Trebuie să furnizaţi un Certificat completat medical şi radiografie a pieptului (INZ 1007)

Femeile însărcinate şi copiii sub vârsta de 11 ani nu sunt obligaţi să prezinte certificate de radiografie, cu excepţia cazului în care un raport special este necesar.
Pentru detalii complete privind cerinţele de sănătate, consultaţi ghidul referitor la cerinţele de Sănătate (INZ 1121)

Demonstrați că îndepliniți cerinţele de caracter
Dacă aplicați pentru o viză de muncă de doi ani sau mai mult, trebuie să prezentați un cazier judiciar emis de poliţie, nu mai vechi de şase luni, din ţara dumneavoastră de cetăţenie şi din orice ţară în care ați trăit timp de cinci ani sau mai mult de la împlinirea vârstei de 17 ani.

Depunerea cererii dumneavoastră
Cererea dumneavoastră pentru o viză de lucru din cadrul Sistemului de schimb de muncă trebuie să fie depusă şi aprobată înainte de a călători în Noua Zeelandă. Aflaţi unde puteți trimite cererea dumneavoastră.

Lucrați și locuiți permanent în Noua Zelandă

Aici sunt opţiunile de viză dacă doriţi să trăiți în Noua Zeelandă permanent, şi cererea dumneavoastră de viză va fi bazată pe ocupaţia sau aptitudinile dumneavoastră.
Categoria Migranți Calificați - pentru persoanele care deţin competenţele, calificările şi experienţa de care Noua Zeelandă are nevoie.

Munca pentru Reședință - pentru persoanele care:

 • sunt calificate în meserii care sunt cerute în Noua Zeelandă, sau
 • au o ofertă de muncă de la un angajator acreditat, sau
 • au un talent excepţional în sport sau artă.

Această opţiune vă permite să aplicați pentru o viză de muncă temporară ca un pas spre a obţine reședință permanentă.
Reședință din muncă - pentru cei care sunt deja în Noua Zeelandă cu o viză de muncă pentru reşedinţă, şi doresc să aplice pentru reședinţă.

Categoria Migranți Calificați
Categoria Migranți Calificați (SMC), vă oferă posibilitatea de a vă muta cu traiul în Noua Zeelandă pentru a lucra şi a trăi permanent.

Cine poate aplica?
Pentru a fi eligibil pentru reședință în cadrul SMC, trebuie:

·Să aveți vârsta de 55 de ani sau mai puțin
·Să fiți sănătos
·Să fiți de un caracter bun
·Să vorbiți limba engleză.

Pentru a decide dacă puteți aplica, se utilizează un sistem de puncte. Dumneavoastră veți acumula puncte pentru vârstă, experienţă, inserţie profesională şi calificări.

Cum să aplic?
Există două etape:

1. Completați o Exprimare a Interesului, indicând despre dumneavoastră, familia dumneavoastră, abilităţile şi experienţa dumneavoastră.
2. Dacă aveţi suficiente puncte, Exprimarea dumneavoastră de Interes va fi acceptată, şi veți primi Invitaţia pentru a Aplica. Dumneavoastră o completați, şi o returnaţi cu documentele justificative.

Începeți EOI dumneavoastră
Aceasta costă mai puţin şi accelerează procesul dacă depuneți EOI online. Nu trebuie să o completaţi în întregime dintr-o dată, aveţi posibilitatea să o salvaţi şi să reveniți înapoi la ea. Va dura aproximativ două ore pentru a finaliza totul. Începeţi prin înregistrarea în sistemul on-line.
Puteţi aplica, de asemenea, folosind Formulare de hârtie Exprimare a Interesului.
Ghidul pentru Exprimarea a Interesului vă va ajuta să o completați.
Atunci când Exprimarea dumneavoastră a Interesului (EOI) este selectată, vor fi verificate informaţiile din ea. Pot fi solicitate dovezi suplimentare referitor la unele afirmări din EOI.
Dacă EOI dumneavoastră trece aceste verificări, veți primi o invitaţie pentru a aplica pentru rezidenţă. Apoi aveți la dispoziție patru luni în care să colectați şi să obţineți documentele necesare și să depuneți cererea dumneavoastră pentru reședință.

Demonstrați că îndepliniți cerinţele de bază
Acestea sunt documentele pe care va trebui să le oferiți pentru toată lumea - dumneavoastră, partenerul dumneavoastră, şi copiii dumneavoastră dependenți. Acestea vor arăta că îndepliniți toate cerinţele de bază de sănătate, caracter, şi competență de limba engleză.

Paşapoarte şi fotografii
Va fi necesar paşaportul dumneavoastră actual, precum şi paşapoartele partenerului dumneavoastră şi copiilor aflaţi în întreţinere, ca dovadă a identităţii.
De asemenea, vor fi necesare două fotografii recente de tip pașaport pentru fiecare persoană inclusă în cererea de aplicare.

Caziere judiciare
Fiecare persoană inclusă în cererea de aplicare, care este în vârstă de 17 ani sau mai mare, va trebui să prezinte:

 • un cazier judiciar din ţara lor de cetăţenie (cu excepţia cazului în care pot furniza dovezi satisfăcătoare că ei nu au locuit acolo); şi
 • un cazier judiciar din orice ţară în care au locuit timp de 12 luni sau mai mult (într-o singură vizită sau intermitent), în ultimii 10 ani.

Certificatele medicale
Va trebui să prezentați un certificat medical completat şi o radiografie (INZ 1007) pentru fiecare persoană inclusă în cererea dumneavoastră. Aceasta înseamnă că toţi solicitanţii (cu excepţia femeilor însărcinate şi copiilor cu vârsta mai mică de 11 ani) trebuie să treacă o examinare cu raze X, precum şi alte controale medicale.

Limba engleză
Va trebui să demonstrați că toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră îndeplinesc standardul minim de limba engleză.
În Exprimarea Interesului, deja trebuie să fi notificat care sunt standardele dumneavoastră minime de limba engleză, şi atunci când aplicați, va trebui să furnizați dovezi. De exemplu, dacă aţi declarat că aveți un raport al Sistemului Internațional de Testare a Limbii Engleze (IELTS), va trebui să demonstrați acest lucru. Dacă partenerul dumneavoastră şi copiii vor merge la cursuri de limba engleză, va trebui să includeți taxa necesară.

Demonstrați că puteți acumula punctele necesare
Veţi avea nevoie, de asemenea, să demonstrați toate afirmațiile pe care le-aţi făcut în EOI dumneavoastră referitor la oferta locurilor de muncă, calificările, experienţa de muncă, etc. ale dumneavoastră și partenerului dumneavoastră.

Lucrători Calificați
Vor fi necesare aceste documente ca dovadă a ocupării forţei de muncă calificate.

 • Ofertă scrisă a ocupării forţei de muncă.
 • O descriere detaliată a postului de muncă.
 • Un acord de ocuparea forţei de muncă.
 • Dovada de înregistrare profesională completă sau provizorie, dacă este obligatoriu prin lege.

Calificări
Trebuie să furnizați calificările originale sau copii certificate, şi vi se poate cere, de asemenea, să prezentați foile matricole ale cursurilor. Dacă calificările nu apar pe una din listele de calificări recunoscute sau exceptate, va trebui, de asemenea, să prezentați rapoarte de la Agenţia de Calificări din Noua Zeelandă.

Experiența de lucru
Dovezile pe care le furnizaţi pentru a dovedi afirmațiile dumneavoastră referitor la experienţa de muncă vor fi lucruri de genul recomandări de la companii, fişe de plată, caiete de sarcini, fișe fiscale, scrisori de numire, precum şi contracte.

Familia
Dacă pretindeți puncte pentru familie în Noua Zeelandă, va trebui să furnizați dovezi, cum ar fi certificatele de naştere, care arată relația dumneavoastră, şi dovada că ei trăiesc în Noua Zeelandă.

Certificatele de naştere
Va trebui să oferiți un certificat de naștere original, sau o copie certificată. Acest lucru oferă o dovadă a identităţii şi îl vom folosi, de asemenea, pentru a stabili câte puncte pot fi acordate pentru vârsta dumneavoastră.

Demonstrați că parteneriatul dumneavoastră este autentic
Dacă includeți partenerul dumneavoastră în cererea dumneavoastră, va trebui să demonstrați că aţi fost într-un parteneriat veritabil şi stabil pentru mai mult de 12 luni. Ca o dovadă s-ar putea prezenta un certificat de căsătorie / uniune civilă, dovada că împărtăşiți o reședință comună şi finanţele, precum şi certificatele de naștere ale copiilor.

NOTĂ! Pentru mai multe informaţii cu privire la documentele de care aveţi nevoie referitor la ocuparea forţei de muncă calificate, experienţa de muncă, calificarea, familia, şi parteneriatul, vedeți Ghidul de Aplicare pentru Reședință - Categoria Migranţi Calificați.

Reședință din viza de muncă

Dacă aţi lucrat în Noua Zeelandă pentru cel puţin doi ani după ce vi s-a acordat o viză de muncă în Categoria Muncă spre Reședință, puteți aplica pentru rezidenţă în temeiul Categoriei Reședință din Muncă.

Cerinţe
Faceți o verificare rapidă ale criteriilor minime pentru a vedea dacă vă calificaţi pentru Reședință din muncă.
Secțiunea cerințelor va expune în detalii cerinţele pe care dumneavoastră, partenerul dumneavoastră, precum şi orice copii aflaţi în întreţinere pe care doriţi să îi includeţi pe cererea de reședință, trebuie să le îndepliniți.

Procesul de aplicare
Urmaţi paşii pentru a aplica pentru Reședință din muncă în cadrul categoriilor relevante

 • Talent (Angajatori acreditați)
 • Talent (Arte, Cultură şi Sport)
 • Lista lipsei de abilități, pe termen lung

Completaţi formularul
Imprimați şi completaţi Formularul de aplicare pentru Reședință
De asemenea, este disponibil Ghidul de aplicare pentru Reședință, care vă va asista în procesul de aplicare.
Dacă nu puteți imprima formularul şi ghidul, acestea sunt disponibile la cea mai apropiată sucursală de Imigrare în Noua Zeelandă.

Prezentați documentele necesare

Depuneți cererea dumneavoastră
Solicitanţii din cadrul acestei categorii trebuie să fie în Noua Zeelandă la momentul în care depun cererea de viză pentru reședință.
Aplicațiile pentru Reședință din muncă sunt procesate la Sucursala Migraţiei de Afaceri.

Taxa pentru migranţi
Dacă cererea dumneavoastră este finalizată cu succes, va trebui să plătiți o taxă pentru migranţi, înainte de a vi se putea acorda viza de reședință.

Vize de afaceri

Vize de afaceri pe termen lung
Aceasta este viză de muncă pentru o perioadă de trei ani pentru persoanele de afaceri care intenţionează să stabilească o afacere în Noua Zeelandă. Solicitanţii trebuie să demonstreze cel puţin cinci ani de experienţă de afaceri de succes, care se referă la propunerea lor. Ei trebuie să prezinte, de asemenea, dovezi de active adecvate pentru a finanţa noua aventură şi posibilitatea de întreținere pe toată durata șederii lor în ţară. Un plan de afaceri bine documentat şi detaliat trebuie să fie prezentat şi trebuie să demonstreze că propunerea de afaceri beneficiază ţara. În cazul în care afacerea este stabilită cu succes, puteți aplica pentru o viză permanentă.

Cerinţe
Dacă doriţi să lucrați în propria dumneavoastră afacere în Noua Zeelandă, şi aveţi experienţă de afaceri relevante pentru afacerea pe care doriţi să o cumpăraţi sau să o întreprindeți, puteți aplica pentru o viză de afaceri pe termen lung ca un pas spre obţinerea reședinței în Noua Zeelandă, prin intermediul uneia din categoriile noastre de antreprenori. Pentru a avea cererea dumneavoastră aprobată în cadrul categoriei de afaceri pe termen lung, există o serie de cerinţe pe care trebuie să le îndepliniți, şi toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră va trebui să îndeplinească cerințele de sănătate, caracter, şi limba engleză.

Afacerea dumneavoastră
Va trebui să prezentați un plan de afaceri solid, şi să demonstrați cunoştinţele relevante cu privire la mediul de afaceri din Noua Zeelandă, şi modul în care societatea dumneavoastră de afaceri intenționată va aduce beneficii Noii Zeelande, precum şi furnizarea dovezilor cu privire la experienţa dumneavoastră de afaceri relevantă.

Fonduri
Va trebui, de asemenea, să dispuneți de fonduri suficiente (în afară de fondurile pe care intenţionați să le investiți în afacerea dumneavoastră) pentru a vă întreține şi (dacă este cazul), a întreține partenerul dumneavoastră și copiii pe toată durata vizei de afaceri pe termen lung.

Viză iniţială de muncă de nouă luni, şi un total de trei ani
Dacă cererea dumneavoastră va fi aprobată, în primul rând veți primi o viză de muncă care expiră după nouă luni. Acest lucru vă oferă suficient timp pentru a stabili afacerea dumneavoastră. Înainte ca aceste nouă luni să expire, va trebui să furnizați dovezi care să arate că faceți progrese rezonabile în stabilirea afacerii dumneavoastră. Daca este aprobat, vi se va acorda o viză de lucru în continuare pentru a avea dreptul la reședință până la un total de trei ani.

Cum să aplic?
Pentru a aplica pentru o viză de muncă în categoria afaceri pe termen lung, va trebui să pregătiți şi să prezentați un plan de afaceri solid, bine cercetat. Ați putea dori să vizitaţi Noua Zeelandă înainte de a depune o cerere, astfel încât să aveţi posibilitatea să studiați oportunităţile de afaceri şi să faceți unele cercetări.
După ce aţi scris planul de afaceri şi ați adunat toate documentele justificative necesare, puteţi depune cererea dumneavoastră direct pentru evaluare.
Pentru a aplica, va trebui să completați Formularul de Aplicare pentru o Viză de Afaceri pe termen lung
Ghidul de Aplicare pentru o Viză de Afaceri pe termen lung, vă va ajuta să completaţi formularul, şi vă va informa referitor la dovezile pe care va trebui să le furnizați.

Investitori
Persoanele care doresc să investească fonduri într-o afacere şi să locuiască în Noua Zeelandă, pot aplica pentru reședință în temeiul Categoriilor de Investitor / Investitor Plus, sau pot aplica pentru o viză valabilă în calitate de vizitator de până la doi ani, conform Categoriei de Pensionare Temporară.

Cerinţele Categoriei Investitor Plus (Categoria Investitor 1)
Dacă doriţi să investiți cel puţin 10 milioane de dolari NZ în Noua Zeelandă, şi doriți să aplicați pentru reședință în Noua Zeelandă, categoria Investitor Plus ar putea fi cea mai bună opţiune pentru dumneavoastră.
În cadrul acestei categorii, puteţi depune o cerere pentru reședință în mod direct. Dacă aveţi orice întrebări sau aveţi nevoie de asistenţă la orice etapă pe parcursul procesului, puteţi accesa serviciile unui Manager pentru Clienți, dedicat pentru Solicitanții Categoriei Investitor Plus (investors@dol.govt.nz).
Toate persoanele incluse în cererea dumneavoastră de reședință, vor trebui să îndeplinească cerinţele de sănătate şi caracter. În timpul procesului de aplicare, va trebui să furnizați dovezi verificabile că îndepliniți criteriile categoriei Investitor Plus, enumerate mai jos.

Fondurile şi/sau active de investiţii
Fondurile şi /sau activele pe care le desemnați în cererea dumneavoastră de reședință trebuie să fie echivalente cu cel puţin 10 milioane de dolari NZ. Va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere;
 • sunt creanțe negrevate, adică nu fac obiectul nici unei ipoteci, gaj, încărcare şi / sau grevare (dacă echitabil sau nu) sau orice alt credit
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

După ce vom rocesarea cererii dumneavoastră şi aprobare, în principiu, va trebui să furnizați documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi / sau activele pe care le-ați nominalizat. Va trebui să investiți un minim de 10 milioane de dolari NZ de investiţii acceptabile în Noua Zeelandă.
Nu puteţi nominaliza fondurile sau activele de investiţii pe care intenţionaţi să le aduceți în Noua Zeelandă pentru uz personal - de exemplu, o locuință personală, automobil, sau o barcă.
Nu pot fi acceptate fonduri transferate prin intermediul unei societăţi de schimb valutar prin intermediul sistemului bancar, dacă nu puteți furniza dovezi suficiente privind următoarele:

 • fondurile de investiţii nominalizate au fost transferate la compania de schimb valutar direct din contul dumneavoastră bancar, şi
 • fondurile de investiţii nominalizate nu au fost transferate prin intermediul companiei străine de schimb contrar legilor din Noua Zeelandă, şi
 • fondurile de investiţii nominalizat transferate sunt trasabile, şi
 • tranzacţiile în numerar nu au fost făcute, iar compania de schimb valutar nu este suspectată de, sau dovedită a fi comis activităţi frauduloase sau încălcări financiare în oricare ţară în care îşi desfăşoară activitatea.

Cum să aplic?
Dacă îndepliniți cerinţele şi sunteți gata să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să completați şi să trimiteți un Formular de Aplicare pentru Reședință în conformitate cu Categoria Investitor Plus (Categoria Investitor 1).
Vedeți Ghidul Categoriei Investitor Plus (Categoria Investitor 1) care vă va ajuta să completaţi formularul de cerere.
Trebuie să prezentați dovezi verificabile cu cererea dumneavoastră.

Cerinţele Categoriei Investitor (Categoria Investitor 2)
Dacă doriţi să investiți cel puţin 1,5 milioane de dolari NZ în Noua Zeelandă, şi doriți să aplicați pentru reședință în Noua Zeelandă, categoria Investitor ar putea fi o opţiune pentru dumneavoastră.

În această categorie, primul pas este să prezentați un formular de Exprimare a Interesului (EOI), demonstrând eligibilitatea dumneavoastră pentru puncte sub diferite criterii pentru această categorie. Se aprobă un maximum de 300 cereri de reședință pe an, în Categoria Investitor. Se face o selecţie bilunară din formularele EOI, selectând acei solicitanţi cu cele mai mare totaluri de puncte. Dacă sunteți invitat să aplicați pentru rezidenţă, va trebui apoi să furnizați dovezi că îndepliniți toate criteriile de Investitor, în conformitate cu afirmațiile pe care le-aţi făcut în EOI dumneavoastră.

Toate persoanele incluse în cererea dumneavoastră de reședință vor trebui să respecte cerințele de sănătate, caracter, şi cerinţele de limba engleză.
Dumneavoastră (solicitantul principal) trebuie să aveți vârsta de 65 ani sau mai mică, şi să aveți experienţă de cel puţin trei ani de afaceri, precum şi să îndepliniți toate criteriile categoriei Investitor, rezumate mai jos.

Fondurile şi/sau active de investiţii
Fondurile şi /sau activele pe care le desemnați în cererea dumneavoastră de reședință trebuie să fie echivalente cu cel puţin 1.5 milioane de dolari NZ. Va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere;
 • sunt creanțe negrevate, adică nu fac obiectul nici unei ipoteci, gaj, încărcare şi / sau grevare (dacă echitabil sau nu) sau orice alt credit
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

După ce va fi procesată cererea dumneavoastră şi aprobată, în principiu, va trebui să furnizați documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi / sau activele pe care le-ați nominalizat. Va trebui să investiți un minim de 1.5 milioane dolari NZ de investiţii acceptabile în Noua Zeelandă.
Nu puteţi nominaliza fondurile sau activele de investiţii pe care intenţionaţi să le aduceți în Noua Zeelandă pentru uz personal - de exemplu, o locuință personală, automobil, sau o barcă.
Nu pot fi acceptate fonduri transferate prin intermediul unei societăţi de schimb valutar prin intermediul sistemului bancar, dacă nu puteți furniza dovezi suficiente privind următoarele:

 • fondurile de investiţii nominalizate au fost transferate la compania de schimb valutar direct din contul dumneavoastră bancar, şi
 • fondurile de investiţii nominalizate nu au fost transferate prin intermediul companiei străine de schimb contrar legilor din Noua Zeelandă, şi
 • fondurile de investiţii nominalizat transferate sunt trasabile, şi
 • tranzacţiile în numerar nu au fost făcute, iar
 • compania de schimb valutar nu este suspectată de, sau dovedită a fi comis activităţi frauduloase sau încălcări financiare în oricare ţară în care îşi desfăşoară activitatea.

Cum să aplic?
Primul pas în cererea de aplicare în conformitate cu Categoria Investitor 2 este să prezentați un formular de Exprimare a Interesului (EOI). Nu prezentați nici un document justificativ cu EOI dumneavoastră. Dacă sunteți invitat să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să furnizați dovezi cu cererea dumneavoastră.
Veţi completa Exprimarea Interesului conform Categoriei Investitor (Categoria Investitor 2).
Ghidul Categoriei Investitor (Categoria Investitor 2) vă va ajuta să completaţi formularul.

Cerinţele Categoriei de Pensionare Temporară
Toţi solicitanţii - dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră (dacă este cazul) - trebuie să îndepliniți cerinţele de sănătate şi de caracter. Alte cerinţe sunt stabilite mai jos.

Vârstă
Dumneavoastră (solicitantul principal) trebuie să fiți în vârstă de 66 ani sau mai mult.

Asigurare de călătorie şi /sau de sănătate
Va trebui să deţineți o asigurare generală de călătorie şi / sau de sănătate pe toată durata sejurului dumneavoastră.

Fonduri şi / sau active de investiţii
Trebuie să nominalizați fondurile şi / sau activele de investiţii echivalente cu cel puţin 0.75 milioane de dolari NZ şi să vă angajați să le investiți în Noua Zeelandă pentru o perioadă de doi ani.
Trebuie, de asemenea, să desemnați 0.5 milioane de dolari NZ pentru fondurile de întreţinere, şi să fiți capabil să demonstrați că aveți un venit anual de 60.000 dolari NZ la momentul cererii dumneavoastră. Va trebui să puteți furniza dovada că investiţia dumneavoastră şi fondurile şi/sau activele de întreţinere sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră și partenerul dumneavoastră.

Va trebui să furnizați dovezi pentru a demonstra că aceste fonduri şi / sau active:

 • sunt deţinute de către dumneavoastră sau în comun de către dumneavoastră, partenerul dumneavoastră şi/sau copiii aflaţi în întreţinere;
 • au fost câştigate sau dobândite în mod legal;
 • sunt transferabile prin intermediul sistemului bancar, sau o societate de schimb valutar care utilizează sistemul bancar.

Va trebui să puteți furniza documente justificative verificabile pentru a demonstra că fondurile pe care le transferați către Noua Zeelandă provin din fondurile şi/sau activele dumneavoastră nominalizate. Va trebui să plasați fondurile de investiţii într-o investiţie acceptabilă în Noua Zeelandă.

Cum să aplic?
Dacă îndepliniți cerinţele şi sunteți gata să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să completați şi să depuneți un Formular de Aplicare pentru Viză în calitate de Vizitator conform Categoriei de Pensionare Temporară.
Consultaţi Ghidul de Aplicare pentru Viză în calitate de Vizitator conform Categoriei de Pensionare Temporară, pentru a vă ajuta să completaţi formularul de cerere.

Antreprenori
Oamenii de afaceri cu experienţă care doresc să achiziţioneze sau să stabilească o afacere în Noua Zeelandă, pot aplica pentru o viză de muncă în categoria Viză de Afaceri pe termen lung şi apoi să aplice pentru reședință în Categoriile Antreprenor / Antreprenor Plus.

Categoria Antreprenor Plus
Dacă aţi cumpărat sau stabilit sediul activităţii dumneavoastră şi deţineți o viză în categoria afaceri pe termen lung, puteți aplica pentru reședință mai devreme decât în categoria antreprenor dacă îndepliniți cerinţele de rezidenţă în temeiul Categoriei Antreprenor Plus.

Cerinţe
Toţi solicitanţii - dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră şi copiii aflaţi în întreţinere (dacă este cazul) - trebuie să îndepliniți cerințele de sănătate, caracter şi cerinţele de limba engleză. Celelalte cerinţe sunt rezumate mai jos.

Persoanele care deţin o viză de afaceri pe termen lung
Dumneavoastră trebuie să deţineți o viză de afaceri pe termen lung pentru a aplica pentru rezidenţă în temeiul Categoriei Antreprenor Plus.

Stabilirea unei afaceri în Noua Zeelandă
Va trebui să prezentați dovezi pentru a demonstra că aţi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă. Vă rugăm să reţineţi că cererea dumneavoastră în temeiul Categoriei Antreprenor Plus nu va fi aprobată, în cazul în care:

 • afacerea pe care ați stabilit-o şi operat-o este diferită de cea inclusă în cererea de aplicare pentru viza de afaceri pe termen lung (sau una modificată cu acordul scris al Filialei Migraţiei de Afaceri), cu excepţia cazului în care:
 • afacerea pe care aţi fi stabilit-o, ar fi îndeplinit cerinţele pentru un plan de afaceri în conformitate cu Categoria de Afaceri pe termen lung, şi
 • afacerea pe care aţi stabilit-o a solicitat cel puţin acelaşi nivel de investiţii de capital ca și propunerea iniţială, şi
 • aveţi o experienţă relevantă pentru noua afacere.

Pentru a fi lansat cu succes o afacere în Noua Zeelandă trebuie:

 • să fi stabilit sau achiziţionat, sau să fi o investiţie substanţială într-o exploatare de afaceri în Noua Zeelandă
 • să fi desfăşurat activităţi independente în afacerea dumneavoastră în Noua Zeelandă
 • să fi investit cel puţin 0.5 milioane dolari NZ în afacerea dumneavoastră stabilită
 • să fi creat un minim de trei noi locuri de muncă cu normă întreagă pentru cetăţenii sau rezidenţii din Noua Zeelandă.

Veţi avea nevoie, de asemenea, să vă asigurați că afacerea dumneavoastră respectă Legea privind ocuparea forţei de muncă și imigrarea în Noua Zeelandă, şi că dumneavoastră sau oricare dintre membrii familiei dumneavoastră nu ați aplicat și nu ați primit prestaţii de asistenţă socială în Noua Zeelandă.

Cum să aplic
Dacă îndepliniți toate cerinţele, deţineți o viză de afaceri pe termen lung, şi sunteți gata să aplicați pentru rezidenţă, va trebui să completați şi să trimiteți un Formular de Aplicare pentru Reședință conform Categoriei Antreprenor Plus.
Consultaţi Ghidul Categoriei Antreprenor Plus pentru a vă ajuta să completaţi formularul de cerere.
La depunerea cererii dumneavoastră, va trebui să furnizați dovezi documentare că îndepliniți toate cerinţele. Dacă nu puteți demonstra că îndepliniți toate cerinţele, cererea dumneavoastră de reședință nu poate fi aprobată.

Categoria Antreprenor
Este posibil să fi fost în Noua Zeelandă cu o viză de afaceri pe termen lung pentru a vă permite să cumpărați sau să stabiliți şi să lucrați în afacerea dumneavoastră, şi acum doriți să aplicați pentru rezidenţă. Lucrând în propria dumneavoastră afacere în timp ce deţineți o viză de afaceri pe termen lung, vă permite să aplicați pentru rezidenţă în temeiul Categoriei Antreprenor.

Cerinţe
Toţi solicitanţii - dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră şi copiii aflaţi în întreţinere (dacă este cazul) - trebuie să îndepliniți cerințele de sănătate, caracter şi cerinţele de limba engleză. Celelalte cerinţe sunt rezumate mai jos.

Stabilirea unei afaceri în Noua Zeelandă
Va trebui să prezentați dovezi pentru a demonstra că aţi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă. Vă rugăm să reţineţi că cererea dumneavoastră în temeiul Categoriei Antreprenor nu va fi aprobată, în cazul în care:

 • afacerea pe care ați stabilit-o şi operat-o este diferită de cea inclusă în cererea de aplicare pentru viza de afaceri pe termen lung (sau una modificată cu acordul scris al Filialei Migraţiei de Afaceri), cu excepţia cazului în care:
 • afacerea pe care aţi fi stabilit-o, ar fi îndeplinit cerinţele pentru un plan de afaceri în conformitate cu Categoria de Afaceri pe termen lung, şi
 • afacerea pe care aţi stabilit-o a solicitat cel puţin acelaşi nivel de investiţii de capital ca și propunerea iniţială, şi
 • aveţi o experienţă relevantă pentru noua afacere.

Pentru a fi stabilit cu succes o afacere în Noua Zeelandă trebuie:

 • să fi stabilit sau achiziţionat, sau să fi făcut o investiţie substanţială într-o exploatare de afaceri în Noua Zeelandă
 • să fi desfăşurat activităţi independente în afacerea dumneavoastră în Noua Zeelandă
 • să fi creat un minim de trei noi locuri de muncă cu normă întreagă pentru cetăţenii sau rezidenţii din Noua Zeelandă.

Veţi avea nevoie, de asemenea, să vă asigurați că afacerea dumneavoastră respectă Legea privind ocuparea forţei de muncă și imigrarea în Noua Zeelandă, şi că dumneavoastră sau oricare dintre membrii familiei dumneavoastră nu ați aplicat și nu ați primit prestaţii de asistenţă socială în Noua Zeelandă.

Întrebări generale referitor la Vizele de Afaceri

Ce dovezi trebuie toate persoanele incluse în cererea mea să prezinte?
Pentru fiecare persoană inclusă în aplicaţia dumneavoastră, trebuie să furnizați:

 • două fotografii de tip pașaport
 • fotocopii ale paginilor de identitate din paşaport
 • un certificat de naştere complet (care este, cel care arată numele ambilor părinți).

Sănătate
Trebuie să demonstrați că toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră îndeplinesc cerinţele noastre de sănătate, prin prezentarea unui certificat medical completat şi radiografie (INZ 1007).

Caracter
Trebuie să demonstrați că toţi cei incluşi în cererea dumneavoastră, care sunt în vârstă de 17 ani sau mai mult îndeplinesc cerinţele noastre de caracter prin furnizarea cazierelor judiciare din ţara lor sau ţările de cetăţenie, şi toate ţările în care au trăit timp de 12 luni sau mai mult, în ultimii 10 ani. Aceasta include și ţările în care au locuit pentru perioade întrerupte. Aflaţi cum să obţineţi un cazier judiciar.

Dovezi ale parteneriatului
Dacă partenerul dumneavoastră este inclus pe formularul de cerere, trebuie să demonstrați că aţi fost împreună într-o relaţie reală şi stabilă timp de cel puţin 12 luni.
Dovada că locuiți împreună ar putea include exemplare originale sau legalizate ale documentelor care prezintă cazarea în comun - cum ar fi deținerea comună a unei proprietăți rezidențiale, un acord de închiriere în comun, sau corespondenţă (inclusiv plicuri trimise prin poștă), adresate atât dumneavoastră cât şi partenerului dumneavoastră, la aceeaşi adresă.
Aţi putea oferi alte tipuri de probe adecvate pentru circumstanţele dumneavoastră. Pot fi solicitate alte informații pentru a determina aplicaţia dumneavoastră.

Cât timp va dura procesarea unei cereri?
Procesarea unei cereri până la aprobare, în principiu, durează aproximativ trei luni, deşi cât timp durează depinde nu numai de procesările noastre, ci şi de alţi factori, de exemplu:

 • dacă furnizați toate informaţiile necesare pentru a evalua cererea dumneavoastră de la început
 • dacă există probleme de sănătate ale dumneavoastră sau ale membrilor familiei dumneavoastră care trebuie evaluate
 • cât de repede se recepționează confirmarea din surse externe în ceea ce priveşte informaţiile pe care le-ați furnizat
 • cât de repede veți putea răspunde la cererile pentru informaţii suplimentare.

A se vedea procesul şi termenul potențial de procesare.

Unde pot depune cererea mea?
Puteţi depune cererea dumneavoastră prin intermediul filialei locale de Imigrare în Noua Zeelandă şi aceasta va fi transferată la Sucursala Migraţiei de Afaceri, sau puteţi trimite cererea direct la Sucursala Migraţiei de Afaceri la:

Sucursala Migraţiei de Afaceri
Codul Poștal 3705
Wellington
Noua Zeelandă

Se recomandă să păstraţi o copie a cererii dumneavoastră şi să trimiteți originalul cu documentele justificative prin curier înregistrat sau prin poștă sigură înregistrată.

Care sunt taxele?
Exprimarea Interesului (EOI) şi taxele pentru aplicarea de reședință pentru cererile de vize sunt incluse în Ghidul de Taxe.

Găsirea unui loc de muncă

În Noua Zeelandă locurile de muncă sunt, în general, publicate în ziare zilnice şi locale, prin intermediul agenţiilor de recrutare şi pe Internet. Există un număr de site-uri naţionale care publică locuri de muncă. Unele dintre site-uri includ:

 • Careerjet - un site de căutare a locurilor de muncă care acoperă majoritatea domeniilor de activitate. Acesta vă permite să căutaţi atât site-urile companiei cât şi locurile de muncă vacante.
 • Seek - publică locurile de muncă din întreaga Noua Zeelandă, oferă instruire şi sprijin pentru dezvoltarea carierei şi actualizări de e-mail.
 • Green Sky - permite utilizatorilor să creeze un profil online pentru a se promova către angajatori.
 • Jobs.co.nz - publică locurile de muncă în întreaga ţară şi permite utilizatorilor să creeze atât video, cât și curriculum-uri vitae scrise. Acesta are o serie de resurse de dezvoltare a carierei disponibile.
 • Herald din Noua Zeelandă - are un site cu anunţuri ale locurilor de muncă în majoritatea sectoarelor.

Există, de asemenea, o serie de site-uri cu locuri de muncă, care sunt dedicate sprijinirii noilor imigranţi în căutarea locurilor de muncă. Acestea includ:

 • New Kiwis - conectează imigranţii calificaţi care locuiesc fie în, sau intenţionează să se mute în Noua Zeelandă, cu potenţiali angajatori.
 • Noua Zeelandă Acum - condus de guvernul din Noua Zeelandă, oferă consultanţă pentru persoanele noi-sosite în ţară cu privire la toate aspectele de a găsi un loc de muncă.

Contracte de muncă

În Noua Zeelandă toate persoanele care ocupă un loc de muncă plătit trebuie să aibă un contract de muncă scris. Acordul poate fi individual sau colectiv. Acordurile colective sunt negociate între un angajator şi o uniune înregistrată, care fac acest lucru în numele tuturor membrilor lor. Angajatorii nu au voie să influenţeze alegerea unui individ de a adera la un sindicat. Începând cu 1 iulie 2011, angajatorii sunt obligaţi să păstreze o copie semnată a contractului de muncă. Angajaţii pot solicita o copie.

Un acord de muncă trebuie să includă următoarele informaţii:

 • Numele angajatului și angajatorului
 • Poziţia pe care o va ocupa o persoană
 • O descriere a locului de muncă sau a definirii responsabilităților
 • Locul şi orele de lucru
 • Tipul salariilor şi condiţiile de vacanţă
 • Informaţii despre concediere şi soluţionarea litigiilor

Ocuparea forţei de muncă în Noua Zeelandă poate fi pe o bază fixă pe termen lung, ocazional, part-time sau cu normă întreagă. Condițiile ocupării forţei de muncă pe durată determinată trebuie să fie clar scrise în contractul de muncă. Munca poate fi încheiată la o anumită dată sau la sfârşitul unui proiect definit. Persoanele angajate în acest mod au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi, cu excepţia faptului că munca are o dată de terminare definită.
Angajaţii ocazionali şi part-time, de asemenea, au aceleaşi drepturi de muncă ca și angajaţii cu normă întreagă. Cu toate acestea, modurile în care drepturile la prestații de boală şi doliu şi concediu anual sunt oferite, pot varia.
Orice persoană peste vârsta de 16 ani trebuie să fie plătit cel puţin salariul minim pentru adulţi cu excepţia cazului în care sunt noi intraţi sau stagiari. Salariul minim se aplică tuturor lucrătorilor, dacă aceștia sunt cu normă întreagă, part-time, angajaţi pe durată determinată sau ocazionali.
Orele de lucru standard nu sunt definite în Noua Zeelandă, deşi o săptămână de lucru de cinci zile cu aproximativ 37 de ore este normală. Legea privind salariul minim stabileşte o durată maximă a săptămânii de lucru de 40 ore timp de cinci zile. Angajatorii şi angajaţii sunt liberi să stabilească durata săptămânii de lucru. Un echilibru sănătos între muncă şi odihnă este considerat foarte important în Noua Zeelandă. Lucru flexibil le permite oamenilor să lucreze la domiciliu, part-time sau să își ia concediu plătit pentru creşterea copilului.

Important!
Pentru mai multe informații referitor la drepturile angajaților de la Departamentul Muncii din cadrul Guvernului Noii Zeelande.

 

Contacte şi resurse utile

Detalii de contact ale organizaţiilor şi resurselor relevante pentru afaceri şi ocuparea forţei de muncă în Noua Zeelandă

Lucru

Afaceri

Sistemul de învăţămînt: prezentare generală
Învăţămîntul preşcolar
Învăţămîntul primar (de la 5 la 13 ani)
Învăţămîntul secundar (vîrsta 13 +)
Învăţămînt terţiar (de la vîrsta de 16 ani)
Învăţămîntul universitar
Învăţămînt Profesional şi Tehnic
Studenţii străini

Sistemul de învățământ: prezentare generală

Sistemul de învățământ din Noua Zeelandă are trei nivele – învățământ preșcolar, învățământ școlar şi învăţământ terţiar - în care elevii pot urma o varietate de căi flexibile.
Sistemul de învățământ din Noua Zeelandă este de clasă mondială, modern şi receptiv. Acesta combină principiile de învăţământ dovedite, tradiţionale cu inovaţia, creativitatea şi noua gândire de a produce lideri şi cetăţeni pregătiți pentru secolul 21.

În învățământul primar până la cel secundar, se urmărește creșterea standardelor de alfabetizare şi aritmetică şi, angajamentul de participare şi de realizare, astfel încât tinerii să stea la şcoală mai mult şi să plece cu un nivel de calificare superior. Strategia învăţământului superior se axează pe calitate şi educaţie şi cercetare relevantă care sprijină realizarea obiectivelor neo -zeelandezilor şi dezvoltarea naţiunii noastre.
Noua Zeelandă are strategia Ka Hikitia - Management pentru succes, pentru a contribui la asigurarea predării eficiente pentru tinerii maori.

Planul de învăţământ Pasifika, de asemenea, ajută la creşterea participării, angajamentului şi realizării studenţilor Pasifika.
Pentru a afla mai multe informații despre strategiile din Noua Zeelandă pentru învățământ, accesați site-ul.

Ministerul Educaţiei
Ministerul Educaţiei este agenţia guvernamentală centrală, responsabilă pentru orientarea sectorului educaţional pentru a oferi un sistem mondial de învățământ, care echipează toți neo-zeelandezii cu cunoştinţele, aptitudinile şi valorile necesare pentru a fi cetăţeni de succes.
Ministerul pune în aplicare priorităţile guvernului pentru învățământ pentru a se asigura că rezultatele dorite sunt atinse de învăţământ. El face acest lucru prin colaborarea cu părinţii, şcolile şi comunităţile. În acest scop, Ministerul prevede conducere, analiză, planificare, finanţare şi implementare prin:

 • consultanţă politică referitor la învățământ Ministrului Educaţiei şi Guvernului
 • alocarea fondurilor şi resurselor pentru şcoli şi furnizorii de învățământ preșcolar
 • supravegherea şi sprijinirea implementării politicilor de învăţământ aprobate
 • gestionarea serviciilor de educaţie specială
 • întreprinderi de cercetare, colectare şi procesare a învățământului
 • statistici şi informaţii
 • monitorizarea eficienţei sistemului de învăţământ.

Învățământul preșcolar

Învățământul preșcolar în Noua Zeelandă poate fi condus fie de un părinte, fie de un profesor. Acesta are scopul de a forma o fundație solidă pentru învăţarea ulterioară şi de a ajuta copiii să devină mai încrezători şi capabili. Învățământul preșcolar are un curriculum numit Whāriki, care acoperă educaţia de la naştere până la vârsta şcolară. Toţi furnizorii de educaţie utilizează acest curriculum pentru a proiecta programul pe care îl oferă copiilor.

Învățământ preșcolar condus de Profesor
Învățământul condus de profesor înseamnă că cel puţin 50 la sută din adulţii care predau şi au grijă de copii sunt profesori calificaţi și înregistrați. Serviciile conduse de profesori includ grădiniţele, servicii de educaţie şi îngrijire şi servicii bazate pe educaţia la domiciliu:

 • Grădinițele educă şi au grijă de copiii cu vârste cuprinse între doi şi cinci ani. Ele sunt conduse ca servicii comunitare non-profit în contact strâns cu familiile. Acestea pot oferi sesiuni de dimineaţă şi sesiuni după-amiază. Unele oferă ore flexibile pentru copiii de vârste diferite, cu mai multe sesiuni disponibile pentru copiii mai mari.
 • Serviciile de învăţământ şi de îngrijire sunt disponibile de la naştere până la vârsta şcolară. Acestea pot lucra ca sesiuni de zi sau pot furniza un program flexibil. Unele servicii se specializează într-o gamă de o anumită vârstă. Uneori, ele sunt bazate pe o anumită limbă sau cultură. Altele, cum ar fi serviciile Rudolf Steiner şi Montessori au abordări specifice de predare şi învăţare. Aceste servicii pot fi private sau pot aparține comunităţii şi pot funcţiona în cadrul unei organizaţii care are salariaţi cu copii mai mici.
 • Educaţia şi îngrijirea la domiciliu aprovizionează grupuri de până la patru copii sub vârsta de cinci ani. Aceasta poate avea loc fie în casa educatorului sau la domiciliul unuia dintre copii. Educatorul este susţinut de un coordonator, care este un profesor preșcolar înregistrat.

Învățământ condus de părinte
În serviciile educaţiei parentale copiii sunt învăţaţi şi îngrijiţi de părinţi, îngrijitori sau membri ai familiei. Serviciile parentale includ centre de joacă, kōhanga reo şi grupuri de joacă:

 • Centrele de joacă sunt gestionate şi supravegheate de către părinţi. Ele oferă servicii de la naştere până la vârsta şcolară. De asemenea, furnizarea educației pentru copiii este puternic accentuată de către educația parentală. Acestea sunt susţinute de o reţea de Asociaţii a Centrelor de Joacă.
 • Kōhanga reo funcţionează într-un mediu de limbă Māori. Ei educă şi au grijă de copii de la naştere până la vârsta şcolară. Ele sunt conduse de părinţi cu sprijin din partea Fundației Naționale Kōhanga Te Reo.
 • Grupurile de joacă sunt conduse de către părinţi pentru copii până la vârsta şcolară. Ele oferă sesiuni de joc, învăţare şi interacţiune socială. Ele sunt de obicei mai puţin formale decât alte forme de învăţământ pentru acest nivel de vârstă. Grupurile de joacă oferă, de obicei, între una şi cinci sesiuni pe săptămână.

Nu există teste sau misiuni oficiale în învățământul preșcolar. Părinţii pot discuta periodic progresul copilului lor şi învăţarea în continuare, și să vadă mai multe probe ale muncii lor. Un ceritficat de învățare este oferit părinţilor atunci când copilul lor părăsește instituția.

Examinarea școlară B4
Când un copil împlinește patru ani, el are dreptul la o "Examinare școlară B4" gratuită. Această verificare asigură că un copil este sănătos şi gata pentru a obţine beneficii maxime de la şcoală. De asemenea, oferă părinţilor posibilitatea de a discuta despre sănătatea copilului lor cu un asistent social. Testul durează aproximativ 45 - 60 minute şi se referă la:

 • Audierea şi vederea
 • Progresul comportamental şi de dezvoltare
 • Starea generală de sănătate, inclusiv sănătatea orală
 • Imunizarea, dacă este necesar

În cazul în care sunt identificate oricare probleme, copilului i se face referire la un specialist adecvat.

În cazul în care un copil de patru ani nu a fost invitat să treacă o examinare școlară, trebuie să contactați educatorul preșcolar al copilului sau Consiliul Sănătății de Sector local.

Învățământul primar (de la 5 la 13 ani)

Există două tipuri de şcoli primare în care un copil poate fi înscris:Toţi copiii din Noua Zeelandă trebuie să fie înregistrați la şcoală până la vârsta de șase ani. Atunci când un copil de cinci ani începe şcoala, el intră fie în anul 0 sau anul 1, de la care progresează în fiecare an până la anul 13. Un copil intră în Anul 0 în cazul în care începe şcoala în a doua jumătate a anului, în caz contrar el începe de la anul 1.

 1. O şcoală primară contributivă pentru copiii de la Anul 0 la Anul 6. Copiii trec apoi, în general, la o şcoală intermediară pentru Anii 7 şi 8.
 2. O şcoală primară completă pentru Anii 0-8.

Există, de asemenea, şcoli medii pentru copii în anii 7 - 10. Acestea sunt, de asemenea, denumite ca licee inferioare sau colegii junior.

Un copil ar trebui să fie înscris intr-o școală devreme. În mod ideal, înscrierea trebuie să aibă loc până la sfârşitul lunii septembrie în anul anterior când copilul va începe școala, sau se va transfera la o altă școală.

Noua Zeelandă are standarde naţionale în lectură, scris şi matematică pentru elevii din Anii 1-8. Şcolile furnizează rapoarte scrise cu privire la progresele copilului conform acestor standarde de cel puţin două ori pe an. Progresul este evaluat printr-o combinaţie de discuții cu un copil, observarea în clasă şi teste formale. Rapoartele scrise informează părinții sau îngrijitorii, dacă un copil este are performanțe sub, la, sau mai sus de standardul pentru vârsta lor.

Învăţămîntul secundar (vîrsta 13 +)

După finalizarea Anului 8, copiii merg la şcolile secundare, care sunt, de asemenea, denumite ca licee sau colegii. La şcoala secundară un copil are un profesor diferit pentru fiecare disciplină studiată.

Tipuri de şcoli în Noua Zeelandă:

 • şcoli de stat – majoritatea
 • școli private (de asemenea cunoscute și ca independente), solicită taxe pentru educaţia care este oferită. Există peste 100 de aceste şcoli de stat integrate (325) pe care 10 la sută din copiii cu vârsta şcolară le frecventează. Acestea sunt în mare parte finanţate de guvern şi au programe cu o educație religioasă sau filozofică specifică.
 • şcoli-internat (atât de stat cât şi private) unde elevii trăiesc în școală în timpul semestrului, pentru elevii cu nevoi educaţionale speciale (cum ar fi dificultăţi de deficienţe, de învăţare sau de comportament).

Curriculum şcolar
Noua Zeelandă are un curriculum naţional care se aplică la toate şcolile de stat şi şcolile de stat integrate. Acesta acoperă toţi anii de şcolarizare şi este obligatoriu de la anul 1, până la sfârșitul anului 10. Curriculum-ul descrie competenţele cheie şi rezultatele învăţării pe care oamenii le necesită pentru a trăi, a învăţa, a lucra şi a contribui ca membri activi ai comunităţilor lor, mai degrabă decât prescrie ceea ce elevii trebuie să înveţe sau ceea ce profesorii trebuie să predea.

Acesta descrie:

 • Viziunea - ceea ce dorim pentru tinerii noștri
 • Un set de principii - bazele pentru luarea deciziei curriculum-ului
 • Valori - să fie încurajate, modelate şi explorate
 • Cinci competenţe cheie - capacităţi de învăţare și de viaţă
 • Opt domenii de învățare - importante pentru o pregătire generală largă.

Până la Anul 10 copiii studiază discipline din toate domeniile de învăţare al Curriculum-ului Noii Zeelande. În anii 11 – 13, copii aleg subiectele pe care doresc să le studieze pentru Certificatul Naţional al Realizării Educaționale, sau NCEA. NCEA este calificarea principală şcolară secundară în Noua Zeelandă şi poate fi dobândită la trei niveluri. Nivelul unu este evaluat în anul 11, nivelul doi în anul 12 şi nivelul trei, în anul 13. Certificatul NCEA poate fi aprobat cu "merit" sau "excelenţă", în cazul în care un copil respectă standardele cerute.

Guvernarea și conducerea școlilor
Şcolile din Noua Zeelandă sunt în regim de auto-guvernare şi conduse într-un cadru naţional de reglementare şi de orientare. Implicarea în comunitate şi satisfacerea nevoilor fiecărui elev sunt principii fundamentale. Orientările de Administrare Naționale (NAG) pentru administraţia şcolii stabilesc principiile dorite de conduită sau de administrare în şcoli.

Tablele şcolare sunt necesare pentru a dezvolta regulamente şi planuri anuale individuale şi a raporta performanţa lor în conformitate cu acestea.

Recunoaşterea Internațională a NCEA
Noua Zeelandă are acorduri de recunoaştere a calificărilor cu Australia şi Regatul Unit. Deşi Noua Zeelandă nu are nici un acord specific de recunoaştere a calificărilor la nivel guvernamental cu SUA, cele două sisteme de învăţământ sunt în general comparabile. Calificările Noii Zeelande sunt acceptabile pentru cele mai multe scopuri în Statele Unite ale Americii, inclusiv intrarea la învăţământul superior şi ocuparea forţei de muncă.
Nivelul 3 al NCEA este recunoscut de către Conferinţa Australiană a Centrelor Terţiare de Admitere (ACTAC) pentru a determina admiterea studenţilor la universităţile australiene, cu condiţia ca solicitanţii să deţină, de asemenea, o Admitere la Universitate. ACTAC monitorizează procesul de admitere la universităţi din întreaga Australia.

În Regatul Unit, atât Centrul Național de Informare și Recunoaștere Academică (NARIC) cât şi Serviciile de Admitere la Universităţi şi Colegii (UCAS) recunosc faptul că Nivelul 3 al NCEA, cu unele merite / excelenţe la disciplinele care urmează să fie studiate în instituţiile de învăţământ superior, este considerat comparabil cu Certificatul General de Ansamblu al Educaţiei (GCE) cu standard avansat.

NARIC furnizează servicii de recunoaştere şi de informare a comparabilităţii calificărilor internaţionale din ţările din întreaga lume cu cele din Marea Britanie.

Publicaţia UCAS "Calificările internaţionale pentru admitere la Învăţământul Superior" este un ghid de referinţă pentru furnizorii terţiari din Marea Britanie pentru a evalua calificările de absolvire a şcolii ale elevilor care solicită admiterea. Publicaţia UCAS este, de asemenea, folosită pe plan internaţional ca un ghid de autoritate. Informații despre NCEA sunt incluse în publicaţia UCAS, împreună cu un rezumat al distribuţiei cele mai recente al gradului procentual pentru subiectele majore luate de studenţii Anului 13.

Admiterea
Cetăţenii din Noua Zeelandă şi cei care deţin o viză curentă se pot înscrie într-o şcoală din Noua Zeelandă în calitate de un student intern.
Multe școli secundare şi unele şcoli primare din Noua Zeelandă, folosesc sistemele de admitere pentru a minimiza supraaglomerarea. Copiilor le este garantat un loc în şcoală numai dacă trăiesc în "zona de origine" a şcolii. Există un site al zonelor de admitere la o şcoală, care oferă informaţii cu privire la care şcoli au un sistem de admitere, și unde este zona lor. Directorul unei școli poate oferi, de asemenea, mai multe informaţii.
Este împotriva legii să furnizați o adresă falsă atunci când vă înscrieți într-o şcoală. Adresa indicată trebuie să fie cea în care copilul locuiește. Copiii care trăiesc în afara zonei de origine a şcolii lor alese sunt acceptați în ordinea următoare:

1. Elevii implicaţi într-un program special condus de şcoală.
2. Fratele sau sora unui student actual la şcoală.
3. Fratele sau sora unui fost student la şcoală.
4. Copiii ai căror părinţi sunt în Consiliul de Administraţie al şcolii.
5. Toți ceilalţi elevi.

Dacă există mai mulţi copii în grupurile doi - cinci din lista de mai sus decât sunt locuri disponibile, atunci elevii sunt selectați prin vot. Şcolile trebuie să furnizeze informaţii într-un ziar local în care se specifică numărul de locuri disponibile la şcoală pentru solicitanţii din afara zonei de origine, termenul limită până când trebuie depuse cererile şi data oricăror votări.

Ziua de şcoală şi anul şcolar

Anul şcolar
Anul şcolar are patru semestre cu o vacanță de vară de şase săptămâni şi alte trei vacanțe de două săptămâni. Toate şcolile din Noua Zeelandă urmează aceleaşi condiţii, deşi există o anumită flexibilitate pentru a permite evenimentele locale. Şcolile, de asemenea, se închid pentru zilele profesorilor-doar câteva zile, aniversările regionale şi sărbătorile legale. Datele exacte ale semestrelor în Noua Zeelandă diferă în fiecare an, dar de obicei, sunt, după cum urmează:

 • Semestrul 1 – de la începutul lunii februarie până la mijlocul lunii aprilie
 • Semestrul 2 - de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii iulie
 • Semestrul 3 – de la mijlocul lunii iulie până la sfârşitul lunii septembrie
 • Semestrul 4 – de la mijlocul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie

Pentru detalii complete ale semestrelor școlare și a vacanțelor.

O zi de școală
În anii 1-8, ziua de şcoală, în general, durează de la 09:00 -15:00. Copiii sunt adunați într-o singură clasă şi au un profesor principal. Există mai multe pauze scurte şi o pauză de prânz mai lungă in timpul zilei. Şcolile pot avea reguli cu privire la produsele alimentare care li se permite copiilor să aducă pentru masa de prânz şi alte gustări. Informaţii cu privire la aceasta ar trebui să fie solicitate de la școala pe care o frecventați.
O zi de şcoală este, în mod normal, mai lungă în şcolile secundare, de multe ori de la 08:30 -15:30. O lecţie în mod normal, durează între 50 minute şi o oră. Un student are cinci sau şase lecţii într-o zi medie. Semestrele școlilor secundare sunt puţin mai scurte decât cele din şcolile primare şi intermediare.

Uniforme
În majoritatea şcolilor de stat, studenţii sunt obligaţi să poarte o uniformă şcolară. Acestea pot fi, în general, cumpărate de la magazine.

Autobuze şcolare
Transportul şcolar cu autobuzul este disponibil în majoritatea zonelor, părinţii trebuie să plătească costul de tarife. Cu toate acestea, dacă un copil trăiește departe de o şcoală, asistenţa financiară poate fi furnizată familiilor cu venituri mici.

Învățământ terțiar (de la vârsta de 16 ani)

Învăţământul terţiar se referă la educaţie sau formare profesională efectuată după ce un copil a terminat şcoala secundară. În Noua Zeelandă, guvernul achită aproximativ 75 la sută din costul taxelor de şcolarizare în instituţiile de învățământ terţiar finanţate de stat, precum și în universităţi şi politehnice. Împrumuturi pentru studenţi şi indemnizaţii sunt disponibile pentru a ajuta cu costul de învăţământ superior. Acestea sunt mijloacele testate bazate pe venitul părinţilor până când un student ajunge la vârsta de 25 de ani.

Pentru informaţii suplimentare privind creditele și indemnizaţiile pentru studenţi.

Învățământul la nivel superior este în principal furnizat de universităţi. Cursurile sunt, în general, academice şi de cercetare, mai degrabă decât profesionale. Calificările profesionale la nivel superior sunt oferite în institutele politehnice şi tehnologice. Aceste cursuri sunt aplicate şi specifice. Instituţiile private de formare oferă educaţie la nivel de certificat şi diplomă la subiecte profesionale.

Pentru mai multe informaţii despre învăţământul superior de la Autoritatea de calificare din Noua Zeelandă.

Învăţământul terţiar include toate instituţiile de învăţământ post-secundar, inclusiv învăţământul superior şi profesional. Acesta este al treilea nivel de educaţie. Învăţământul terţiar în Noua Zeelandă este livrat printr-o varietate de furnizori: universităţi, institute de Tehnologie şi Politehnică (ITP), Unităţi private de Formare (PTE), Organizaţii de formare în domeniul Industriei (ITO) şi Wänanga. Acestea oferă o varietate de opţiuni educaţionale, de multe ori într-un mod flexibil pentru a satisface nevoile studenţilor adulţi.

Furnizorii de învăţământ superior oferă cursuri care variază de la programe de tranziţie (de la şcoală la locul de muncă), până la studii postuniversitare şi de cercetare. Nu există diviziuni fixate între tipurile de cursuri oferite de fiecare tip de furnizor. Accentul este pus pe capacitatea lor de a oferi educaţie la standardele de calitate cerute, mai degrabă decât în funcţie de tipul lor.

Gradul de nivel avansat de educaţie este, în principal oferit la universităţi. Programele sunt de cercetare şi, în general, academice, mai puțin decât profesionale. Nivelul de învăţământ profesional este oferit la ITP, wänanga şi câteva PTE mai mari. Astfel de grade tind să fie specifice şi aplicate. Programele PTE sunt majoritatea în nişe profesionale specifice la nivel de certificat şi de diplomă.

Direcţie şi finanţare
Guvernul finanțează parţial instituţiile terţiare de stat. Studenții trebuie să contribuie cu circa 30 la sută din costul cursurilor lor.

Studenții din Noua Zeelandă pot solicita un împrumut pentru student de la guvern pentru a plăti cursurile lor, până când aceștia își câștigă propriul salariu. Toţi furnizorii operează într-un mediu descentralizat de guvernare şi de management. Pentru a asigura utilizarea mai eficientă a fondurilor sale, Guvernul încurajează cooperarea dintre sectoare. Guvernul enumeră priorităţile sale pentru învăţământul terţiar în Strategia Învăţământul Terţiar. Comisia de Învățământ Terţiar (TEC), finanțează instituțiile terţiare bazate pe înscrierile convenite şi subvenţii contestabile. Accentul se pune pe lucrul în parteneriat pentru a dezvolta planurile de investiţii axate pe rezultatele educaţionale şi modul în care acestea pot fi atinse.

Planurile convenite sunt apoi finanţate în mod corespunzător şi TEC monitorizează furnizorii împotriva rezultatelor declarate. Planurile de investiţii iau în considerare cererile studenţilor, condiţiile de pe piaţa muncii, ceea ce angajatorii spun despre abilităţile de care au nevoie, şi ordinea de zi a guvernului de transformare economică.

Furnizori
Furnizorii de învățământ terţiar includ atât instituţiile publice cât şi cele private. Furnizorii publici din Noua Zeelandă, cunoscuți sub numele de instituţii de învăţământ terţiar (TEI) operează sub un singur sistem naţional.

TEI sunt:

 • opt universităţi, cu accent pe educaţie academică, 20 ITP cu capital de stat, cu accent pe învăţământul profesional.
 • trei wänanga (educaţie oferită într-un context Maori)
 • 40 de organizaţii de instruire în domeniul industriei (ITO).

Noua Zeelandă are, de asemenea, 11 agenţii guvernamentale recunoscute ca instituţii de formare a Guvernului (GTE) deoarece acestea oferă educaţie şi formare profesională pentru un număr semnificativ de angajaţi. Poliţia şi Armata din Noua Zeelandă sunt exemple de GTE. În orice moment există între 700 şi 800 Unităţi Private de Formare, înregistrate (PTE), inclusiv şcoli private de limbă engleză înregistrate.

Anul universitar pentru majoritatea instituţiilor terţiare începe în luna februarie şi se termină în noiembrie. Acesta este cel mai adesea împărţit în două semestre, dar un al treilea semestru, "de vară", devine tot mai popular.

Învățământul universitar

Sistemul universitar de asigurare a calităţii din Noua Zeelandă asigură că standardele de predare şi de cercetare sunt ridicate şi coerente în toate cele opt universităţi. Toate universităţile din Noua Zeelandă oferă o gamă largă de subiecte pentru licenţă, masterat şi doctorat (PhD) în comerţ, ştiinţă şi științe umaniste. O serie de universităţi au mai mult de un campus, de multe ori amplasate în oraşe diferite, iar unele au programe de peste mări, de obicei, în parteneriat cu un furnizor de peste mări, ca o bază pentru livrarea cursurilor.

O serie de programe sunt, de asemenea, transmise prin învățământul la distanță. Un sistem de finanţare bazat pe performanţă încurajează şi recompensează cercetarea care este de cea mai înaltă calitate şi relevantă pentru nevoile contemporane. Universităţile, de asemenea, lucrează în strânsă colaborare cu comunitatea de afaceri, în Noua Zeelandă şi de peste mări, pentru a implica studenții în cercetarea şi dezvoltarea de vârf.

Noua Zeelandă are un număr de Centre de Cercetare de Excelență (CoRE), finanţate de guvern, care sunt în primul rând, dar nu exclusiv, reţele inter-instituţionale de cercetare, cercetătorii cărora lucrează la un program de lucru convenit de comun acord. Fiecare CoRE este găzduit de o universitate şi cuprinde un număr de organizaţii partenere, inclusiv alte universităţi, Institute de Cercetare Regale (CRIS) şi wänanga.

Cele mai multe cadre universitare combină cercetarea şi predarea. Ei vin din toată lumea şi păstrează legăturile lor internaţionale folosind şi alte dispoziţii sabatice pentru asigurarea angajamentului periodic cu comunitatea academică la nivel mondial.

Facultăţile de educaţie în cadrul universităţilor sunt implicate îndeaproape cu sistemul de învăţământ mai larg în Noua Zeelandă şi la nivel internaţional, şi efectuează majoritatea politicilor care stau la baza cercetării şi practicii în şcoli şi în centrele preșcolare din Noua Zeelandă. Universităţile din Noua Zeelandă oferă un număr de burse şi stimulente pentru studiu pentru studenţii străini, în special la nivel de doctorat.

Comisia de învăţământ superior
Comisia de Învățământ Terțiar (TCE) Te Amorangi Mätauranga Matua este agenţia guvernului responsabilă pentru gestionarea sectorului de învăţământ terţiar. Toate formele învățământului post-şcolar şi de formare profesională provin sub umbrela TEC-ului. Acestea variază de la studii academice cu normă întreagă, formare profesională la locurile de muncă până la nivelul universitar de cercetare şi dezvoltare, fondarea educației, învăţământul la distanţă şi studii part-time.

TEC a implementat un mod de planificare, finanţare şi monitorizare a învăţământului terţiar, care are scopul de a asigura că organizaţiile de învăţământ superior sunt finanţate pentru a oferi educaţie şi formare profesională de calitate, care este relevantă pentru studenţi, angajatorii lor potenţiali și comunităţile în care trăiesc. Organizaţiile terţiare, devenind tot mai multe, lucrează una cu alta pentru a asigura că educaţia şi formarea profesională disponibilă în Noua Zeelandă este complementară şi este prevăzută la alegerea studenţilor. Alte agenţii centrale de învăţământ sunt Oficiul Evaluării Învățământului şi Autoritatea de Calificări din Noua Zeelandă (NZQA).

Admiterea la universitate
Studenţii care doresc să studieze la o universitate din Noua Zeelandă trebuie să îndeplinească o admitere la universitate (UE) standard. Ei au nevoie să atingă standardele minime la nivelurile 1, 2 şi 3 al NCEA sau NQF.

Ei trebuie să obţină 42 sau mai multe credite la nivelul 3 sau mai mare de NQF dintr-o gamă specifică de subiecte. Studenţii trebuie să acumuleze, de asemenea, standarde specifice de alfabetizare şi numeraţie. Studenții interni peste 20 de ani pot aplica pentru intrare fără calificare. Calificări echivalente internaţionale, cum ar fi Bacalaureatul Internațional si examenele Cambridge sunt, de asemenea, acceptate pentru UE. Studenţii străini trebuie să îndeplinească cerinţele minime de limba engleză pentru înscrierea la instituţiile terţiare.

Consultaţi www.nzvcc.ac.nz pentru mai multe informaţii cu privire la cerinţele de intrare.

Învățământ Profesional şi Tehnic

Unele programe sunt, de asemenea, disponibile în unităţile de învăţământ de stat şi mai multe universităţi. Cursurile universitare tind să fie în domenii cum ar fi fizioterapia şi viticultură. Studenții, la nivelul secundar superior, pot începe să se specializeze în procesul de învăţare profesională sau se pot integra în unele cursuri de formare profesională într-un program mai general.

Acest lucru este facilitat de:

 • un sistem de calificări în care studenții obţin credite pentru standardele înregistrate la NQF spre o serie de calificări la nivel naţional şi recunoscute pe plan internaţional. Studenții pot acumula credite în şcoală şi într-o gamă de alte setări de învăţare.
 • finanţare pentru a permite studenților să urmeze un curs din afara razei de acţiune a programei şcolare tradiţionale, în timp ce rămân înscrişi la şcoală. Aceste programe permit studenților să înceapă lucrul și practica celor învățate, de exemplu cu un furnizor de politehnice.

Resursele de Aliniere Secundare - Terţiare (STAR) permit şcolilor să achiziţioneze dispoziţii pentru cursul terţiar pentru studenți.

Institutele de Tehnologie şi Politehnică
Există 20 de Institute de Tehnologie şi Politehnică (ITP), în Noua Zeelandă. Ele oferă educaţie profesională şi vocațională şi formare începând cu studii introductive prin intermediul programelor la nivel avansat. Cursurile accentuează experienţa practică şi implementarea acesteia chiar la locul de muncă.

Un grad de la una dintre aceste instituţii are un statut egal cu o diplomă universitară. Multe ITP oferă, de asemenea, formare în limba engleză. Caracteristicile educaţiei ITP includ:

 • mai multe ore de predare într-un mediu practic cum ar fi garsoniere, ateliere, laboratoare, spitale şi alte locuri de muncă.
 • grade profesionale, aplicate, care sunt informate de către cercetarea aplicată.
 • profesorii de certificate şi diplome nu sunt neapărat cercetători, dar sunt lucrători cu experienţă în domeniul industriei.
 • multe calificări sunt integrate cu experienţă de lucru, altfel cunoscute sub numele de stagii, învăţare prin cooperare sau training la locul de muncă (OJT).
 • o gamă largă de programe de subiecte la toate nivelurile: cursuri de interes comunitar, programele Fundației, certificate, diplome, grade şi unele calificări postuniversitare. Cele mai frecvente atribuiri de calificări ale ITP sunt certificatele şi diplomele, care încurajează studenții să progreseze de la calificări inferioare la cele superioare.
 • programe care să răspundă nevoilor comunităţilor lor proprii şi a economiilor. Livrarea flexibilă include studii part-time, în week-end, serale şi accesibilitatea on-line pentru studenţii care locuiesc în afara principalelor oraşe.

Multe dintre ele oferă şcolarizare în campusurile periferice şi un institut, Politehnica Deschisă din Noua Zeelandă, este specializat în calificările de învăţământ la distanţă, care sunt recunoscute la nivel naţional şi internaţional.

Unităţile private de Formare Profesională
Multe dintre Unităţile private de Formare Profesională din Noua Zeelandă (PTE), se specializează în TVET terţiar, care este specific şi vizează ocupaţiile de nişă, cum ar fi călătorie şi turism, design, ICT în certificat, programe de diplomă şi învăţarea limbii engleze.

Organizaţii de Instruire în domeniul industriei
Organizaţiile de instruire în domeniul Industriei (ITO) sunt organismele guvernamentale şi finanţate de industrie, care reprezintă anumite sectoare industriale.

Acestea dezvoltă şi menţin unitatea naţională (abilitate), precum și standardele şi calificările pentru sectorul lor. Acestea facilitează, de asemenea, formarea profesională la locul de muncă şi semnează contracte cu furnizorii de formare profesională pentru a oferi locuri de muncă şi cursuri de formare.

Calificări terţiare
Furnizorii terţiari oferă zece niveluri de programe referitoare la NQF pentru a satisface o gamă largă de nevoi ale studenților. Acestea variază de la cursuri de scurtă durată la studii postuniversitare şi de cercetare. Nu există diviziuni fixate între tipurile de cursuri oferite de diferite tipuri de furnizori.

Comparabilitatea internaţională a calificărilor terţiare
Furnizorii programului de licență din Noua Zeelandă sunt comparabile în totalitate, cu:

 • Programul de Licență Britanic (ordinar)
 • Programul de Licență Australian
 • Programul de Licență din Statele Unite ale Americii.

Diplomele de licență din Noua Zeelandă sunt recunoscute pentru înscrierea în programele de studii postuniversitare la universităţi din întreaga lume, cu condiția de a îndeplini gradul normal de subiect şi cerinţele de specializare.

Australia şi Noua Zeelandă au declarat recunoaşterea reciprocă a calificărilor educaţiei profesionale şi de formare. Noua Zeelandă este un membru al Convenţiei de Recunoaştere a Calificărilor de la Lisabona. Acest lucru înseamnă că calificările din Noua Zeelandă sunt mult mai uşor de recunoscut în fiecare din cele 50 de ţări ale Convenției de la Lisabona. Convenţia de la Lisabona este recunoscută ca stabilind cele mai bune practici internaţionale pentru evaluarea şi compararea calificărilor din întreaga lume. Împreună cu Noua Zeelandă, printre semnatarele Convenţiei de la Lisabona se numără Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia.

Asigurarea calităţii centrelor ECE şi şcolilor
Oficiul de Evaluare a Învățământului (ERO) efectuează evaluările externe ale centrelor pentru copii, şcolilor primare şi secundare. ERO este un departament guvernamental independent care raportează direct la ministrul său propriu.

Serviciile școlilor şi centrelor pentru copii sunt revizuite, în medie, o dată la trei ani. Evaluările sunt efectuate mai des în cazul în care performanţa unei şcoli sau unui centru este scăzută şi există riscuri posibile pentru educaţia şi siguranţa elevilor. Toate şcolile şi consiliile lor de administratori sunt revizuite.

Evaluările și publicațiile ERO se raportă cu privire la:

 • calitatea educaţiei oferită pentru elevi
 • aspecte specifice de şcolarizare şi educaţie preșcolară
 • probleme regionale şi naţionale de învăţământ
 • calitatea managementului de către consiliile şcolare şi de încredere
 • managerii de centre ECE
 • educaţia elevilor exceptați de la frecventarea şcolii, adică elevi la domiciliu.

Toate rapoartele ERO sunt disponibile gratuit pentru public.

Autoritatea de Calificări din Noua Zeelandă NZQA:

 • stabileşte şi revizuieşte periodic standardele pentru calificări
 • înregistrează şi monitorizează toate calificările naţionale privind Cadrul Naţional al Calificărilor (NQF)
 • operează examinările de învățământ superior la nivel naţional
 • efectuează moderarea externă de evaluare internă în şcoli
 • înregistrează şi monitorizează furnizorii privaţi de învăţământ superior pentru a asigura că aceștia respectă standardele de calitate
 • administrează un serviciu de recunoaştere a calificărilor pentru persoanele de peste mări care doresc să trăiască, să lucreze sau să studieze în Noua Zeelandă
 • aprobă cursuri care sunt mai mult sau integral pentru studenţii străini în şcoli.

NZQA postează o listă mare, completă a tuturor calificărilor de calitate garantată pe KiwiQuals, un registru al calificărilor de calitate garantată. Registrul are zece niveluri şi utilizează un set de definiţii titlu. Acesta, de asemenea, se referă la calificările din Noua Zeelandă la nivel internaţional.

Calitatea de Predare
Rolul Consiliului Profesorilor din Noua Zeelandă (NZTC), este de a menţine standardele profesionale ale cadrelor didactice. Acesta înregistrează profesorii, reînnoieşte certificatele lor de practică, defineşte standardele, şi aprobă în comun programele de educaţie pentru profesori care să conducă la înregistrare. Acesta are puterea de a investiga plângerile şi de a acţiona asupra lor.

Fiecare profesor de la şcoală trebuie să fie înregistrat la NZTC. NZTC asigură un standard minim de calitate aplicat tuturor cadrelor didactice. Acesta revizuiește experienţa, caracterul, calificările şi cazierul judiciar al unui profesor. Termenul "profesor înregistrat" este protejat prin lege. Este ilegal pentru o persoană, fără înregistrare să folosească aceste cuvinte pentru a indica faptul că el sau ea este un profesor înregistrat.

Asigurarea calităţii desfăşurată în toate formele de predare este gestionată de:

 • programele de dezvoltare profesională pentru fiecare individ
 • monitorizarea şi evaluarea performanţei
 • programele selectate pentru concedii de studii
 • bursele de studiu şi alte diverse burse

Majoritatea educaţiei cadrelor didactice în Noua Zeelandă are loc în facultăţile de educaţie în universităţi. Cursurile de formare ale profesorilor sunt aprobate şi de calitate garantată de către NZTC. Profesorii instruiţi de peste mări care consideră să predea în Noua Zeelandă, pot găsi informaţii utile pe site-ul TeachNZ. Acest site oferă cele mai recente informaţii cu privire la predarea şi formarea cadrelor didactice în Noua Zeelandă.

Asigurarea calităţii de învăţământ superior
Asigurarea calităţii în sectorul terţiar se concentrează asupra calităţii rezultatelor învăţării recunoscute prin calificări ca întreg. Acesta examinează, de asemenea, sistemele si procesele care sprijină furnizarea de calitate de către furnizori.

Numai acele calificări terţiare şi furnizorii, care sunt asigurați de către un Organism de Asigurare a Calităţii (QAB), pot beneficia de asistenţă financiară din partea guvernului. QAB decide dacă furnizorii şi dezvoltatorii de calificare îndeplinesc standardele cerute. NZQA înregistrează furnizorii privaţi de educaţie şi recomandă autorizarea unităţilor de formare a Guvernului (GTE) la Ministerul Educaţiei. Acesta acreditează şi instituţiile de învăţământ de audit şi alte instituţii înregistrate de învăţare care oferă cursuri autorizate și de atribuire a creditelor pentru calificări înregistrate. El, de asemenea, acreditează Organizaţiile de Formare în domeniul Industriei (ITO) pentru a înregistra evaluatorii la locul de muncă.

Toţi furnizorii de educaţie înregistrați, precum şi cursurile aprobate şi calificările în afara universităţilor sunt listate pe site-ul NZQA. NZQA a delegat autoritatea pentru omologarea şi acreditarea cursurilor ITP până la nivelul de diplomă de licenţă la Calitatea Institutelor de Tehnologie şi Politehnică (ITPQ), o ramură de calitate a ITPNZ.

Comitetul Vice Cancelarilor din Noua Zeelandă (NZVCC) prevede asigurarea calităţii pentru calificările universitare, prin Comisia sa pentru Programele Academice Universitare (CUAP), şi prin Unităţile Academice de Audit independente din Universităţile din Noua Zeelandă (NZUAAU). NZVCC şi NZQA utilizează aceleaşi criterii pentru aprobarea şi acreditarea calificărilor.

Studenții străini

Noua Zeelandă este o destinaţie îndrăgită pentru studenții străini, recunoscută pentru mediul său de siguranţă şi sistemul de educaţie de calitate.

Burse de studiu
Guvernul Noii Zeelande şi a fiecărei instituţii de învăţământ oferă burse academice în baza meritelor, inclusiv Burse de studiu de Cercetare în cadrul Doctoratului Internațional din Noua Zeelandă. Aceste premii sunt administrate în numele guvernului de către Învățământul din Noua Zeelandă (ENZ). ENZ administrează, de asemenea, bursele de studiu în Noua Zeelandă, în numele organizaţiilor și guvernelor străine, de exemplu, guvernul Arabiei Saudite. NZAID administrează Bursele de studiu pentru dezvoltare specializată.

Grija pentru studenţii străini
Ministerul Educaţiei operează un Cod de Practică pentru Grija Pastorală a studenţilor străini. Toţi furnizorii de educaţie, care admit studenții străini trebuie să semneze şi să respecte Codul.

Codul defineşte următoarele standarde pentru:

 • livrarea îngrijirii pastorale (personale)
 • cazarea studenţilor (locuinţe)
 • informaţiile furnizate de către furnizorii de educaţie şi de agenţii lor
 • acordarea de consultanţă
 • proceduri interne de rezolvare a nemulţumirilor studenților

Codul nu acoperă standardele academice. Acestea sunt asigurate de către NZQA şi de alte agenţii. O Autoritate Educațională de Recurs la nivel Internaţional (IEAA) are competenţa de a investiga orice reclamaţie şi de a vedea dacă a fost încălcat Codul. IEAA poate stabili măsuri corective atunci când o încălcare a avut loc.

Puteți contacta:

 • Ministerul Educației din Noua Zeelandă

Diviziunea Internațională
Codul Poștal 3666, Wellington, 6140
Noua Zeelandă
Telefon: +64 4 463 2800
E-mail:
international.unit@minedu.govt.nz
Web-site: http://www.education.govt.nz/

 • Comerțul și Întreprinderile în Noua Zeelandă

Sectorul învățământului
Codul Poștal 2878, Wellington, 6140
Noua Zeelandă
Fax: +64 4 816 8101
E-mail:
info@nzte.govt.nz
(Vă rugăm să adresați plângerile către Sectorul Învățământului)
Web-site:
www.nzte.govt.nz

Ambasada Noii Zeelande în Bruxelles, acreditată pentru Republica Moldova

Adresa:
Avenue des Nerviens 9-31
Brussels B-1040
Belgium

Tel: +32 2 512 1040
Site Web: www.nzembassy.com
Fax: +32 2 550 1242
Email: nzemb.brussels@mfat.govt.nz