Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Marea Britanie

În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Marea Britanie: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii; diaspora moldovenească din Marea Britanie și contacte utile ale ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie.

 

Numele țării: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (de obicei abreviat ca Regatul Unit, UK, Marea Britanie)

Locație: Regatul Unit se află pe coasta de nord-vest a Europei continentale. Teritoriul și populația sa sunt în primul rînd situate pe insula Marii Britanii și în Irlanda de Nord pe insula Irlandei, cu așezări pe numeroase insule mici din mările ce îl înconjoară (circa 1000 insule). Regatul Unit este mărginit de Oceanul Atlantic și corpul lui auxiliar de ape, incluzând Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Celtică și Marea Irlandei. Pe insula Irlanda, Irlanda de Nord are o graniță terestră cu Republica Irlanda.

Marea Britanie are 14 teritorii în străinătate, răspândite pe tot globul. Acestea variază de la mica insulă Pitcairn, cu cei 47 de locuitori, stabilită în mijlocul Oceanului Pacific, la Bermuda, în nordul Oceanului Atlantic, care are o populație de 61,070 și este unul din cele mai importante centre financiare din lume. Teritoriile din străinătate sunt Anguilla, teritoriul Atlantic Britanic, Bermuda, teritoriul Britanic din Oceanul Indian, insulele Virgine Britanice, insulele Cayman, insulele Falkland, Gibraltar, Montserrat, Sfânta Elena și coloniile (Insula Ascension și Tristan da Cunha), insulele Turk și Caicos, insula Pitcairn, Georgia de Sud și insulele Sandwich de Sud, zonele de suveranitate din Cipru.

Suprafața: 242.495 km²

Subdiviziuni Administrative: Anglia (Regat), Scoția (Regat), Țara Galilor (Principat), Irlanda de Nord (Provincie).

Capitala: Londra (7,556,900)

Orașe principale: Londra (capitala Angliei), Edinburgh (capitala Scoției), Cardiff (capitala Țării Galilor), Belfast (capitala Irlandei de Nord).

Clima: Clima Marii Britanii este temperată, cu veri calde, ierni reci și precipitații abundente pe tot parcursul anului. Principalii factori de influență asupra climei sunt latitudinea nordică a Marii Britanii (care variază de la 50° la 60° N), apropierea de Oceanul Atlantic și, în special, încălzirea apelor din jurul insulelor Britanice de către Curentul Golfului. Variațiile de temperatură pe parcursul anului sunt relativ mici. Clima Marii Britanii este infuențată în mod semnificativ de masele de aer maritime tropicale, maritime polare, continentale polare și continentale tropicale. Marea Britanie este la limita convergenței între aerul tropical la sud și aerul polar la nord. În această zonă, variațiile largi de temperatură crează instabilitate și acesta este un factor major care adesea influențează vremea schimbătoare în Marea Britanie, atunci cînd mai multe sau toate tipurile de vreme sunt experimentate într-o singură zi.

Populație: 60.2 milioane (a 20-a țară cea mai populată din lume)

Structura populației: Britanici (englezi, scoțieni și galezi), Irlandezi, alți (mai mult de 8% din toată populația Marii Britanii se definesc ca „minorități entice” cu origine în Africa, Asia și, cel mai recent, Europa Centrală)

Religie: Predominant creștini (protestanți, catolici și ortodocși, musulmani, Sikh, Hindu)

PIB: total - $2.624 trilioane (2017) (nominal; al 6-lea în lume, per capita $39,899 (2016))

Guvernarea: Regatul Unit este o monarhie constituțională, cu puterea executivă atribuită monarhului de către prim-ministru și alți miniștri care conduc departamente. Prim-ministrul și alți miniștri, colectiv formează Guvernul Maiestății Sale. Acești miniștri sunt responsabili în fața Parlamentului, corpul legislativ, care este considerat tradițional a fi „suprem” (care este, capabil de a legifera orice problemă și nu este limitat de deciziile predecesorilor săi). Regatul Unit este una din puținele țări din lume care nu are o constituție codificată, bazîndu-se pe obiceiurile tradiționale și elemente separate ale dreptului constituțional. În timp ce monarhul este șeful statului și teoretic deține toată puterea executivă, prim-ministrul este șeful guvernului. Guvernul răspunde în fața Camerei Comunelor, a cărei constituție convențională solicită retragerea prim-ministrului. Majoritatea miniștrilor sunt din Camera Comunelor, restul din Camera Lorzilor. Miniștrii, cu toate acestea, nu trebuie să provină din Parlament, chiar dacă acesta este obiceiul contemporan. Membrul Parlamentului (MP) care deține majoritatea în Camera Comuneler, este în mod normal numit prim-ministru - de obicei, liderul partidului cel mai mare, sau, dacă nu este un partid mare, a coaliției cele mai mari.

Conducătorul Statului: MS Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron în 1952 și a fost încoronată în 1953

Conducătorul Guvernului: Prim-ministrul Theresa May, la conducere din 2016

Limba: Regatul Unit nu are o limbă oficială, cea predominantă fiind limba engleză. Alte limbi indigene principale sunt limbile celtice insulare, și anume, limbile celtice din insulele Britanice. Acestea se împart în două grupe: limbile P-celtice (galeza și limba cornică) și limbile Q-celtice (irlandeza și gaelica scoțiană). Imigranții care au venit în Regatul Unit după cel de-al doilea război mondial, incluzînd cei din Commonwealth, vorbesc multe alte limbi, incluzînd Gujarati, Hindi, Punjabi, Urdu, bengaleză, cantoneză, turcă și poloneză. Regatul Unit are cel mai mare număr de vorbitori hindi și punhabi în afara Asiei.

Simboluri:

 • Steagul Regatului Unit este Steagul Unirii (cunoscut sub numele de "Union Jack"). Creat din suprapunerea steagurilor din Anglia (Crucea Sf. George) și Scoția (Crucea Sf. Andrei); crucea Sfântului Patrick, reprezentînd Irlanda, a fost adăugat la acesta în 1801.
 • Imnul național al Marii Britanii este God Save the Queen.
 • Britannia este o personificare a Regatului Unit, provenită de la ocupația romană din sudul și centrul Marii Britanii. Britannia este simbolizată ca o tînără femeie cu părul cafeniu sau auriu, purtînd un coif corintian și rochii albe. Ea ține tridentul lui Poseidon și un scut, purtînd Steagul Uniunii. Uneori, ea este reprezentată pe spatele unui leu. În folosirea contemporană, Britannia este deseori asociată cu dominația maritimă, ca și în cîntecul patriotic Rule Britannia.
 • Leul a fost, de asemenea, folosit ca simbol al Regatului Unit; unul este reprezentat în spatele Britanniei pe bancnota de 50 lire sterline și altul este încoronat pe spatele bancnota de 10 lire sterline, și este, de asemenea, folosit ca simbol al steagului non-ceremonial al Armatei Britanice. Leii au fost folosiți ca dispozitive de heraldic de mai multe ori, inclusiv ramurile regale ale regaturilor Angliei, Scoției și Regatul Gwynedd a Țării Galilor. Leul este figurat pe stema națională a echipei de fotbal engleze, dînd naștere la imnul popular al fotbalului Three Lions.
 • Câinele de rasă Bulldog este uneori folosit ca simbol al Marii Britanii.
 • Marea Britanie este, de asemenea, personificată ca și personajul John Bull.

Ziua națională: În Marea Britanie, zilele naționale, nu sunt celebrate în aceeași măsură ca zilele naționale din alte țări. Doar în Irlanda de Nord (și în Republica Irlanda) ziua Sfântului Patrick este considerată sărbătoare oficială. Toate celelalte zile naționale sunt zile obișnuite de lucru.

· 1 Martie, ziua Sfântului David, este ziua națională a Țării Galilor.

· 17 Martie, ziua Sfântului Patrick, este ziua națională a Irlandei de Nord și a Republicii Irlanda.

· 23 Aprilie, ziua Sfântului George, este ziua națională a Angliei.

· 30 Noiembrie, ziua Sfântului Andrei, este ziua națională a Scoției.

Fiecare a doua sâmbătă din iunie, Regatul Unit sărbătorește Data Oficială de Naștere a Maiestății Sale Regina.

Moneda: Moneda în Regatul Unit este lira sterlină, reprezentată prin simbolul £. Banca Angliei este banca centrală și este responsabilă de emiterea monedei, deși băncile din Scoția și Irlanda de Nord își rezervă dreptul de a emite bancnotele sale proprii. Regatul Unit a refuzat să adere la Euro la lansarea monedei. , Unități și măsuri: În Regatul Unit sunt folosite sisteme metrice și imperiale. Regatul Unit și-a terminat tranziția sa legală la unitățile SI în 1995, dar cîteva unități imperiale sunt încă în uz oficial: berea draft trebuie să fie totuși vândută la halbă, cele mai multe semne de circulație sunt în iarzi și mile, și limitele de viteză sunt în mile pe oră, prin urmare interfețele în automobile trebuie să poată afișa milele pe oră, și chiar dacă lira Troia a fost scoasă în afara legii în Marea Britanie conform Legii Greutăților și Măsurilor din 1878, unciile troia pot fi utilizate încă pentru a măsura greutatea pietrelor și metalelor prețioase.

Date diverse:

· Fus orar: GMT (UTC+0); vară (DST): BST (UTC+1)

· Formatul datei: ZZ/LL/AA (de exemplu: 22/12/05) sau 22 Decembrie 2005

· Formatul orei: În general formatul de 12-ore oral sau în scris (de exemplu: 5.15 pm); formatul de 24-ore este folosit în unele documente oficiale și în orare (de exemplu: 17:15 sau 1715).

· Separatorul zecimal este o oprire completă: 123.45

· Miile sunt separate (formal) de o virgulă: 10,000. (Pentru a evita confuzia cu țările continentale care folosesc virgula ca separator zecimal, se folosește un spațiu de ex. 10 000.)

· Tensiune: 230V (+/-10%), 50 Hz; Conector de alimentare: 3 pini

· Frecvența celulară: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100

· Tehnologia celulară: GSM/GPRS/EDGE/UMTS

· Codul telefonic: +44

· Domenii de internet: .uk

Vize pentru Marea Britanie şi formalităţi de intrare
Tipuri de vize
De care documente aveţi nevoie?
Cum să aplicaţi?
Recurs - vize şi formalităţi
Aplicarea pentru vize în Marea Britanie de către cetăţenii Republicii Moldova

Vize pentru Marea Britanie şi formalităţi de intrare

Misiunea OIM în Moldova oferă asistență în procesul de plecare în Regatul Unit prin evaluarea stării de sănătate fizică și psihică făcută fie înainte de plecare, fie la sosire, în scopul relocării, ocupării forței de muncă internaționale, înscrierii în programe specifice de asistență pentru migranți sau obținerii de vize temporare sau permanente. Lista de servicii include, de regulă, o examinare fizică detaliată, investigații clinice sau de laborator, revizuirea istoricului imunizărilor și pregătirea formularelor și a documentelor necesare pentru imigrație etc. OIM poate, de asemenea, furniza escorte medicale în timpul călătoriei, după caz. Poți face o programare on-line pentru examenul medical.

Există diferite tipuri de formalități de intrare, inclusiv vize, necesare de a fi pregătite înainte de a călători în Marea Britanie.

Exista 4 tipuri de formalități de intrare, care pot oferi permisiunea unei persoane să călătorească sau să intre în Marea Britanie:

 • O viză este pentru resortisanţii din ţările sau teritoriile enumerate în anexa 1 din Regulamentul privind Imigraţia (cunoscuți sub numele de "resortisanţi de viză").
 • Un certificat de intrare este eliberat cetăţenilor din alte ţări din afara Spaţiului Economic European (SEE) şi Elveţia (cunoscuți sub numele de "resortisanţi non-viză").
 • Un permis de familie SEE se eliberează membrilor de familie ai cetăţenilor SEE.
 • O vignetă de scutire se eliberează persoanelor care sunt exceptate de la cerinţele din Legea privind Imigraţia din 1971, cum ar fi diplomaţii.

Dacă sunteţi un resortisant de viză, va trebui să obţineți o viză înainte de a veni in Marea Britanie.
Dacă sunteţi un resortisant non-viză, posibil va trebui să obţineți o viză dacă doriţi să veniţi în Marea Britanie pentru o perioadă de până la 6 luni. Veţi avea nevoie de o viză dacă doriţi să veniţi aici pentru mai mult de 6 luni. Pentru mai multe informaţii, consultaţi pagina resortisanților non-vize.
Unii resortisanți de viză nu au nevoie de viză în cazul în care doresc să tranziteze Marea Britanie pentru o perioadă scurtă de timp în drumul lor spre o altă ţară.

ATENȚIE!

În cazul în care nu știți dacă aveți nevoie de o viză pentru a veni în Marea Britanie sau care categorie de imigrare e cea mai potrivită pentru dumneavoastră, secțiunea Aveți nevoie de o viză? (vă va ajuta să găsiți răspunsul corect)

 

Tipuri de vize

Viza standard pentru Vizitator (Standard Visitor Visa)

Puteți să aplicați pentru acest tip de viză dacă:

 • doriţi să vizitaţi Marea Britanie în calitate de turist sau să vizitați prietenii și familia; doriți să efectuați o vizită în scop de afaceri, sau să participați la evenimente sportive și de recreere;
 • doriți să vizitați din motive de de tratament medical sau alte motive.

Viza standard pentru vizitatori înlocuiește:

Viza pentru vizită de familie
Viza generală pentru vizitatori
Viza pentru vizită pentru copii
Viza în scop de afaceri, inclusiv viza pentru cadre universitare, medici și stomatology
Viza în scop de activități sportive
Viza pentru artiști amatori
Viza în scop de investiții
Viza în scop de tratament medical privat
Viza pentru aprobarea statutului destinației (ADS)

Accesați aici pentru a vedea pas cu pas procedura de aplicare pentru viza standard pentru vizitatori.

Viză în scop de studii pe termen scurt

Dacă doriți să studiați în Marea Britanie timp de până la 6 luni (sau până la 11 luni, dacă veți studia un curs de limba engleză), şi nu veți lucra în timp ce vă aflaţi aici, puteţi veni aici, ca un student vizitator (sau ca un copil vizitator, dacă aveţi sub 18 ani).

Cu acest tip de viză nu puteți să:
- învățați la o școală finanțată public,
- vă angajați în câmpul muncii,
- invitați familia să stea cu Dvs.,
- obțineți finanțare publică.

Accesați aici pentru detalii privind viza în scop de studii. Accesați aici Ghidul detaliat pentru Studii în Marea Britanie.

Viză de angajare permisă plătită (Permitted Paid Engagement visa)

Poți obține o viză de angajare permisă plătită dacă ai fost invitat în Regatul Unit ca expert în profesia ta pentru cel mult o lună de zile. Poți solicita o viză de angajare permisă plătită dacă:

 • sunteți invitat de către o organizație sau client din Marea Britanie
 • doriți să veniți în Regatul Unit să efectuați o activitate plătită fără a fi nevoie să fie sponsorizată în cadrul sistemului de vize bazat pe puncta
 • proveniți dintro țară care nu se află în Spațiul Economic European (SEE) și Elveția
 • îndepliniți celelalte cerințe de eligibilitate.

Accesați aici pentru detalii privind viza de angajare permisă plătită.

Viză în scop de căsătorie (Marriage Visitor visa)

Dacă doriţi să vă căsătoriţi sau înregistraţi un parteneriat civil în Marea Britanie, şi intenţionaţi să părăsiți Marea Britanie la scurt timp după ceremonie, trebuie să aplicați pentru a veni aici în calitate de vizitator pentru căsătorie sau parteneriat civil.

Accesați aici pentru detalii privind viza în scop de căsătorie.

Viză pentru părinți cu copii la nivel 4

Puteți aplica pentru acest tip de viză dacă copilul Dvs. învață într-o școală private în Marea Britanie și dacă nu vă aflați în SEE sau Elveția. Această viză de obicei durează fie 6 sau 12 luni. După aceasta, puteți obține prelungire timp de 12 luni până când copilul dvs. atinge vârsta de 12 ani.
Veți primi o viză pe termen mai scurt și nu veți putea prelungi acea viză în cazul în care copilul dvs. împlinește 12 ani în următoarele 12 luni sau termină ultimul an la școală în următoarele 12 luni.

Accesați aici pentru detalii privind viza pentru părinți cu copii la nivel 4

Viză pentru a vizita Marea Britanie într-un grup de cetățeni chinezi

Puteți veni în Regatul Unit pentru o perioadă de până la 30 de zile, în cadrul unui grup de turiști prin acordul de aprobare a destinației (ADS) dacă sunteți cetățean chinez. Pentru a vă califica, trebuie să intrați în țară ca parte a grupului turistic (minim 5 persoane) și să rămâneți în grup pentru toată vizita. Turul dvs. trebuie organizat de un operator turistic chinez cu licență ADS. Trebuie să părăsiți Regatul Unit când expiră viza dvs. ADS. Nu puteți prelungi această viză. Completați formularul de solicitare a vizitatorilor ADS online pentru a aplica.

Accesați aici pentru detalii pentru acest tip de viză.

Vizitatori de familie

Pentru a veni in Marea Britanie ca un vizitator de familie, trebuie să puteți demonstra că veți vizita următorii membri de familiei în Marea Britanie:

 • soţul, soţia, partenerul civil, tatăl, mama, fiul, fiica, bunicul, bunica, nepotul, nepoata, fratele, sora, unchiul, mătușa, verișorul sau verișoara (fiul sau fiica unchiului sau mătușii) dumneavoastră ;
 • tatăl, mama, fratele sau sora soţului, soţiei sau partenerului dumneavoastră civil;
 • soţul, soţia sau partenerul civil al fiului sau fiicei dumneavoastră;
 • tatăl vitreg, mama vitrega, fiul vitreg, fiica vitrega, fratele vitreg sau sora dumneavoastră vitregă şi / sau
 • o persoană cu care ați trăit împreună, ca un cuplu necăsătorit pentru cel puţin 2 din cei 3 ani înainte de ziua în care aţi aplicat pentru formalitățile de intrare.

Dacă un copil este adoptat în conformitate cu un ordin de adoptare recunoscut în legea britanice, ei sunt tratați ca şi cum ar fi copii biologici ai părinţilor adoptivi.

Dacă doriţi să vizitaţi un membru al familiei care nu este listat mai sus, ar trebui să veniți în Marea Britanie în calitate de vizitator general.

Trebuie să puteți, de asemenea, demonstra că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenţionați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • participați la un ciclu de studii;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil;
 • desfăşurați activităţi ca un vizitator de afaceri, un vizitator de sport sau un vizitator de spectacol; sau
 • primiți tratament medical privat.

De asemenea, pentru a veni în Marea Britanie în calitate de vizitator de familie, trebuie puteți demonstra că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • intenționați să vizitaţi Marea Britanie pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni (sau 12 luni dacă veți însoţi un vizitator academic);
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande)

Vizitatori cu scop de afaceri

Pentru a veni în Marea Britanie în calitate de vizitator cu scop de afaceri, trebuie să puteți demonstra că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • doriţi să vizitaţi Marea Britanie pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni (sau 12 luni dacă veți însoţi un vizitator academic), cu excepția cazului în care sunteți un doctor ce efectuează testul PLAB (Organismul de Evaluare Profesională și Lingvistică) (caz în care puteţi aplica pentru a extinde sejurul dumneavoastră şi să întreprindeți un stagiu clinic dacă treceți testul PLAB );
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • aveți reședința în străinătate şi nu intenţionați să vă mutați cu traiul în Marea Britanie, chiar şi temporar;
 • primiți salariul din străinătate (cu toate că este acceptabil să primiți cheltuielile diurne rezonabile de călătorie şi şedere în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie);
 • nu înlocuiți pe cineva în Marea Britanie, inclusiv pentru perioadele de concediu temporar;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande)

Trebuie să puteți, de asemenea, demonstra că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenţionați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • participați la un ciclu de studii;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil; sau
 • să primiți tratament medical privat.

Aţi putea veni in Marea Britanie ca un vizitator de afaceri, dacă sunteţi unul dintre următoarele:

Lucrător din personalul de film

Trebuie să fiți un actor, producător, regizor sau tehnician, care va lucra doar într-o locație, şi este angajat sau plătit de către o companie sau program de peste mări.

Reprezentant al mass-media de peste mări

Trebuie să fiți angajat sau plătit de către o companie de peste mări şi să colectați informaţii pentru o publicaţie de peste mări.

Vizitator academic

Trebuie să fiți:

 • în concediu sabatic de la o instituţie academică de peste mări, şi doriți să utilizați concediul pentru a efectua cercetări în Marea Britanie (de exemplu, pentru a face cercetare pentru o carte); sau
 • un academic (inclusiv un medic), care participă la acordurile de schimb oficiale cu omologii din Marea Britanie; sau
 • un medic sau dentist eminent care vine pentru a lua parte la practica de cercetare, predare sau clinică.

În plus, nu trebuie să:

 • Beneficiați de finanţare pentru munca dumneavoastră, din orice sursă din Marea Britanie (cu excepţia plăţilor de cheltuieli sau onorarii rezonabile, precum şi plăţile pe baza de schimb); sau
 • vă angajați în orice alte lucrări decât activităţile academice pentru care sunteți admis sau
 • să ocupați un post obişnuit sau un post vacant autentic în Marea Britanie.

Profesor vizitator care însoţește studenții unui program de studiu în străinătate

Trebuie să fiții un profesor sau învățător de la o instituţie academică de peste mări. Chiar dacă în Marea Britanie, ați putea citi anumite cursuri, limitate de instituţia ce găzduiește studenții, sunteţi supraveghetor. Cu toate acestea, trebuie să fiți angajat şi plătit de instituţia academică de peste mări, şi nu trebuie să intenţionați să obțineți reședință sau să căutați locuri de muncă în Marea Britanie.

Lucrătorii religioși

Puteţi veni in Marea Britanie pentru o vizită de afaceri (de exemplu, pentru a participa la o conferinţă) şi a întreprinde unele predici sau muncă pastorală în timpul vizitei dumneavoastră. Trebuie să aveți reședința în străinătate, și nu trebuie să intenţionaţi să aveți acces la un birou, post sau numire în Marea Britanie.

Consilier, consultant, sau trainer

Trebuie să fiți angajat în străinătate de către compania la care clientul firmei din Marea Britanie aparţine, dar acest lucru nu trebuie să reprezinte munca firmei din Marea Britanie. Nu trebuie să întreprindeți muncă remunerată sau neplătită pentru clienții firmei din Marea Britanie.

Persoane care întreprindere traininguri specifice

Trainingurile trebuie să fie:

 • furnizate de către angajator (sau una dintre filialele sale din Marea Britanie); şi
 • livrate în tehnici şi practici de lucru utilizate în Marea Britanie, cu condiţia ca aceste traininguri nu sunt la locul de muncă.

Angajați detaşați de la o companie de peste mări

Compania din Marea Britanie care efectuează detaşarea angajatului trebuie să aibă un contract de a furniza bunuri sau servicii (dar nici o relaţie corporativă), cu angajatorul dumneavoastră de peste mări, care trebuie să continue să vă angajeze şi să vă plătească.

Doctor care întreprinde un stagiu clinic, sau un medic stomatolog care ocupă un post în calitate de observator clinic

Trebuie să fiți un absolvent de la o şcoală autentică medicală sau stomatologică, şi să prezentați documente justificative ale unui stagiu clinic sau ale unui post în calitate de dentist, care vor:

 • implica doar observarea şi nu tratamentul pacienţilor; şi
 • fi neplătite.

Medicul care efectuează testul Comitetului de Evaluare Profesională şi Lingvistică (PLAB)

Trebuie să:

 • fiți un absolvent de la o şcoală medicală autentică;
 • intenţionați să luați testul PLAB în Marea Britanie; şi să
 • prezentați documente justificative ale unui test de date confirmat sau să demonstrați eligibilitatea pentru a face testul PLAB.

Alte persoane de afaceri

Puteţi aplica, de asemenea, să veniți în Marea Britanie ca un vizitator de afaceri, dacă intenţionați să efectuați orice din următoarele "activităţi permise":

 • participarea la reuniuni (inclusiv interviuri, care au fost aranjate înainte de a veni în Marea Britanie)
 • întreprinderea afacerilor, sau negocierea sau semnarea acordurilor sau contractelor comerciale;
 • întreprinderea misiunilor;
 • efectuarea vizitelor la faţa locului;
 • livrarea mărfurilor şi pasagerilor din străinătate (de exemplu, ca un conducător de camion auto sau conducător al unui autocar, cu condiţia că lucraţi cu adevărat la o rută internațională);
 • însoţirea un grup de turiști în calitate de ghid al grupului, cu condiţia că sunteți angajat la o firmă din afara Marii Britanii, și intenţionaţi să plecați împreună cu acel grup de turiști;
 • prezentarea unui discurs la o conferinţă în cazul în care acest lucru nu este rulat ca o preocupare comercială;
 • reprezentarea unui producător străin, venind pentru a oferi servicii sau a reparara produsele sale în perioada iniţială de garanţie;
 • reprezintarea unui producător de aparate străine, venind pentru a instala aparatele prea grele pentru a fi livrate într-o singură bucată, ca parte a contractului de cumpărare şi de aprovizionare;
 • interpretarea sau traducerea pentru vizitatorii cu scop afaceri, cu condiţia că sunteţi angajat la o companie de peste mări şi veniți exclusiv pentru a presta acest serviciu pentru membrul vizitator al companiei;
 • acţionarea în calitate de montator (un lucrător, cum ar fi un instalator sau un prestator de servicii) pentru o perioadă de până la 6 luni pentru a demonta, a instala, a servi, a repara sau a consilia cu privire la dezvoltarea aparatelor și tehnologiilor din străinătate;
 • participarea la reuniuni ale consiliului, în Marea Britanie în calitate de director, cu condiţia că nu sunteți angajat la o companie din Marea Britanie (deşi este posibil să fi plătit o taxă pentru participarea la reuniuni); şi
 • reprezentarea unei companie de software pentru calculatoare, venind pentru a instala, a depana sau a îmbunătăţi produsele lor. Puteţi veni aici, de asemenea, ca un vizitator de afaceri pentru a fi informat despre cerinţele unui client din Marea Britanie - dar dacă utilizaţi experienţa dumneavoastră pentru a face o evaluare detaliată a cerinţelor unui potenţial client, vom trata acest lucru ca activitate de consultanţă, pentru care veţi avea nevoie de o viză din cadrul sistemului bazat pe puncte.

Potențial investitor

Pentru a veni in Marea Britanie ca un investitor potential , intenţia dumneavoastră primară trebuie să fie de a asigura finanţare, astfel încât să vă puteţi alătura, înfiinţa sau prelua, şi să fiți implicat activ în conducerea unei afaceri în Marea Britanie.

Trebuie să puteți demonstra că una sau mai multe dintre următoarele organizaţii susţin cererea dumneavoastră şi consideră finanţarea afacerii dumneavoastră propuse:

 • una sau mai multe firme înregistrate de capital de risc, reglementate de Autoritatea Serviciilor Financiare;
 • una sau mai multe organizații antreprenoriale de finanţare din Marea Britanie, care sunt listate ca fiind "adoptate" pe site-ul Departamentului Comerțului Internațional din Marea Britanie; sau
 • una sau mai multe departamente guvernamentale din Marea Britanie.

Valoarea totală a finanţării propuse trebuie să fie de cel puţin 50.000 de lire sterline.

Trebuie să intenţionați să efectuați una din următoarele activităţi în timpul vizitei dumneavoastră:

 • participarea la reuniuni (care pot fi aranjate atunci când sunteți în Marea Britanie), inclusiv interviuri, care au fost aranjate înainte de a veni în Marea Britanie, sau conferinţe;
 • participarea la târguri comerciale, cu condiţia ca acest lucru este limitat la serviciile de promovare şi nu implică vânzarea directă către membrii ce organizează afaceri publice, negocierea sau semnarea acordurilor comerciale, contractelor şi articolelor similare;
 • întreprinderea misiunilor; efectuarea vizitelor la faţa locului;
 • achiziţionarea, verificarea detaliilor sau examinarea mărfurilor;
 • prezentarea unui discurs la conferinţe, care nu este rulat ca o preocupare comercială; şi
 • recrutarea personalului în raport cu activitatea de afaceri propusă.

Cu toate acestea, în timpul vizitei dumneavoastră, nu trebuie să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • participați la un ciclu de studii;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil; sau
 • primiți tratament medical privat.

Trebuie, de asemenea, să puteți demonstra că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră, cu excepția cazului în care ați aplicat pentru transferul la Nivelul 1 (Antreprenor) al sistemului bazat pe puncte, până la expirarea vizei curente;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande)

Vi se va permite să veniți în Marea Britanie în calitate de antreprenor potenţial pentru o perioadă maximă de 6 luni.

Studenţi vizitatori

Pentru a veni in Marea Britanie ca un student vizitator, trebuie să fi fost acceptat la un curs de studiu în Marea Britanie. Instituţia care oferă acest curs trebuie să fie:

 • un sponsor în conformitate cu Nivelul 4 din sistemul bazat pe puncte; sau
 • acreditată de Consiliul Britanic sau Organismul de Acreditare pentru Servicii Lingvistice (ABLS), care oferă servicii de acreditare pentru furnizorii de cursuri de limbă engleză;

sau

Trebuie să demonstrați că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenționați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil;
 • desfăşurați activităţi ca un vizitator de afaceri, un vizitator de sport sau un vizitator de spectacol; sau
 • primiți tratament medical privat.

Trebuie, de asemenea, să puteți demonstra că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • doriţi să vizitaţi Marea Britanie pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni (sau 11 luni dacă veți participa la un curs de limba engleză – a se vedea mai jos);
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande)

Aici vom defini un curs de limbă engleză ca un curs în limba engleză pentru studenții a căror limbă maternă nu este limba engleză şi care sunt o învăţă ca o limbă străină. Un curs mixt, cu o parte din timp petrecută învățând limba engleza, nu se califică drept un curs de limbă engleză.

Studenţi potențiali

Puteţi veni în Marea Britanie în calitate de student potential dacă intenţionaţi să studiați în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 4 din sistemul bazat pe puncte , dar nu aţi finalizat toate aranjamentele pentru cursul dumneavoastră de studii. De exemplu, puteţi veni aici, ca student potenţial dacă aţi fost provizoriu acceptat la un curs, iar acceptarea finală depinde de un interviu.

Trebuie să aveţi o idee clară despre tipul şi scopul cursului pe care doriţi să-l studiați, şi ar trebui să fi deja contactat instituţiile de învăţământ din Marea Britanie. Dacă aveţi doar o intenţie vagă pentru a studia pentru calificări sau pentru a fi admis la o universitate nespecificată sau o altă instituţie, nu puteţi veni aici, ca student potenţial.

Trebuie să puteți demonstra că veți începe cursul în decurs de 6 luni de la sosirea în Marea Britanie. În unele cazuri, aţi putea prezenta aceste dovezi într-o scrisoare de acceptare sau un prospect, furnizând detalii referitor la curs.

Dacă aveţi deja o ofertă necondiţionată al unui loc la un curs, pe care intenţionaţi să o acceptaţi, nu ar trebui să veniți aici, ca student prospectiv - în schimb, ar trebui să aplicați pentru a intra în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 4.

Trebuie să demonstrați că intenţionaţi să:

 • treceți la Nivelul 4 din sistemul bazat pe puncte, pentru a începe cursul în decurs de 6 luni de la sosirea în Marea Britanie, și apoi să părăsiți Marea Britanie la sfârşitul cursul dumneavoastră;
 • plecați din Marea Britanie atunci când permisiunea de a sta ca un student prospectiv expiră, dacă nu ați putut să vă transferați la Nivelul 4.

Trebuie să puteți, de asemenea, demonstra că aveţi destui bani pentru a acoperi costurile referitor la cursul la care intenţionaţi să participați şi la cazare, şi că vă puteți întreține fără a lucra sau a primi ajutor din fondurile publice.

Nu există nici o cerinţă minimă de vârstă pentru un student potenţial.

Soţul, soţia sau partenerul dumneavoastră civil, precum şi oricare dintre copiii cu vârsta sub 18 ani, vă pot însoți în Marea Britanie în timp ce dumneavoastră efectuați studiile acolo. Ei sunt cunoscuți ca "persoane aflate în întreţinere". Trebuie să demonstrați că le puteţi oferi cazare în mod adecvat şi îi puteți întreține fără a lucra sau a primi ajutor din fondurile publice.

Vizitatori în scop de sport

Puteţi veni in Marea Britanie ca un vizitator de sport dacă sunteţi un sportiv care dorește să:

 • ia parte la un eveniment specific, turneu, sau serie de evenimente (inclusiv evenimente de caritate şi meciuri expoziționale), în calitate de concurent individual sau membru al unei echipe de peste mări; sau
 • se alăture unei echipe de amatori ca un sportiv amator (cu condiţia să nu primește nici plată, cu excepţia cheltuielilor de deplasare şi altora);
 • întreprindă o apariție personală sau să ia parte la o promovare, cum ar fi o sesiune de autografe pentru o carte sau un interviu la televiziune;
 • negocieze un contract sau să discute un contract de sponsorizare;
 • să ia parte la un studiu (care nu trebuie să fie în faţa unui public, fie cu sau fără plată);
 • participe la un training de scurtă durată , ca un individ sau ca un membru al unei echipe.

De exemplu, concurenţii în British Open Golf sau Wimbledon, în turnee de fotbal şi echipe de cricket, şi boxeri venind pentro o singură luptă pot fi toţi vizitatori sportivi.

Puteţi veni, de asemenea, în Marea Britanie ca un vizitator sportiv, dacă sunteți:

 • un membru al personalului tehnic sau de suport a sportivilor amatori sau profesionişti, şi veniți în Marea Britanie pentru a îi asista la acelaşi eveniment sau serie de evenimente; sau
 • un funcţionar care participă la un eveniment sportiv sau o serie de evenimente cum ar fi, de exemplu, un arbitru.

Trebuie să demonstrați că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenționați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil; sau
 • primiți tratament medical privat.

Trebuie, de asemenea, să puteți demonstra că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • doriţi să vizitaţi Marea Britanie pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni (sau 11 luni dacă veți participa la un curs de limba engleză – a se vedea mai jos);
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande).

Vizitatori animatori

Puteţi veni în Marea Britanie ca un vizitator animator dacă:

 • participați la un concurs de muzică ca un animator profesionist;
 • sunteți o persoană cu renume internațional care participă la emisiuni sau alte evenimente publice, cu condiţia că nu sunteți plătit;
 • participați la o audiție, cu condiţia ca acest lucru nu este în fața unei audiențe (fie cu sau fără plată);
 • sunteți un artist amator și veniți pentru un la o anumită solicitare în calitate de interpret individual;
 • faceți parte dintr-un grup de animatori amatori (cum ar fi un cor sau orchestră de tineret), și veniți la o anumită solicitare;
 • sunteți un animator profesionist care participă la un concert de binefacere sau spectacol, cu condiţia că organizatorii nu obțin vreun profit şi nu sunteți plătit;
 • sunteți un artist de spectacol amator sau profesionist și participați la un eveniment cultural sponsorizat de către guvern sau o organizaţie recunoscută internaţională, sau un festival major de arte;
 • un membru al personalului tehnic sau de suport (cum ar fi un dietetician, o gardă de corp sau un ofițer de presă) ale animatorilor profesionişti sau amatori, și participați la acelaşi eveniment; sau
 • un oficial (cum ar fi un coregraf, regizor sau designer), care participă la acelaşi eveniment cu animatorii.

Trebuie să demonstrați că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenționați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil; sau
 • primiți tratament medical privat.

Trebuie, de asemenea, să puteți demonstra că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • doriţi să vizitaţi Marea Britanie pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni (sau 11 luni dacă veți participa la un curs de limba engleză – a se vedea mai jos);
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande).

Vizitatori pentru căsătorie sau parteneriat civil

Pentru a veni în Marea Britanie în calitate de vizitator pentru căsătorie sau parteneriat civil, trebuie să demonstrați că:

 • aveţi 18 ani sau mai mult;
 • doriţi să vizitaţi Marea Britanie pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni (sau 11 luni dacă veți participa la un curs de limba engleză – a se vedea mai jos);
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
 • aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține şi a acoperi toate cheltuielile fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere veți fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • puteți acoperi costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit către o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande).

Trebuie, de asemenea, să prezentați dovezi ale aranjamentelor de nuntă sau ceremonie de parteneriat civil, dacă vi se cere.

De asemenea, trebuie să puteți prezenta dovezi, că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenționați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • participați la un ciclu de studii;
 • desfăşurați activităţi ca un vizitator de afaceri, un vizitator de sport sau un vizitator de spectacol; sau
 • să primiți tratament medical privat.

Veţi putea să vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil în orice locaţie licenţiată pentru acest scop. Pentru a afla ce trebuie să faceţi, consultaţi secțiunea Căsătorie sau înregistrare a unui parteneriat civil.

Vizitatori pentru tratament medical privat

Pentru a veni în Marea Britanie în calitate de vizitator pentru tratament medical privat, trebuie să puteți măsură prezenta următoarele dovezi justificative:

 • condiţia dumneavoastră medicală şi consultația sau tratamentul de care aveţi nevoie;
 • costurile estimate ale costultație sau tratamentului; şi
 • durata probabilă a vizitei dumneavoastră.

Trebuie să puteți demonstra că:

 • cursul propus de tratament este pe durată determinată;
 • aţi făcut aranjamentele necesare pentru consultațiile sau tratamentul de care aveți nevoie, cu cheltuieli proprii;
 • intenţionaţi să plecați din Marea Britanie la sfârșitul tratamentului;
 • aveţi suficienţi bani pentru a plăti pentru consultație sau tratament;
 • aveţi, de asemenea, destui bani pentru a vă întreține şi a vă acomoda fără a lucra sau a primi ajutor din fonduri publice, sau dumneavoastră şi orice persoane aflate în întreţinere vor fi susţinute şi adăpostite de către rude sau prieteni;
 • îndepliniți cerințele Inspectoratului Medical că nu există nici un pericol pentru sănătatea publică, dacă suferiți de o boală transmisibilă;
 • puteți achita costul de returnare sau continuarea călătoriei; şi
 • nu sunteţi în tranzit într-o ţară din afara "Zonei comune de călătorie" (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande).

Trebuie, de asemenea, să demonstrați că în timpul vizitei dumneavoastră, nu intenţionați să:

 • obțineți un loc de muncă remunerată sau neplătită, sp produceți bunuri sau să prestați servicii, inclusiv vânzarea de bunuri sau servicii direct către membrii publicului;
 • participați la un ciclu de studii;
 • vă căsătoriți sau să înregistrați un parteneriat civil, sau să anunțați căsătoria sau parteneriatul civil; sau
 • desfăşurați activităţi ca un vizitator de afaceri, un vizitator de sport sau un vizitator de spectacol;

Vi se va permite să veniți în Marea Britanie pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Vizitatorii în tranzit

Puteţi veni în Marea Britanie în calitate de vizitator în tranzit, dacă veți ajunge în Marea Britanie, veți trece prin controlul imigraţiei şi apoi vă veți afla în Marea Britanie pentru un termen de până la 48 ore (sau 24 de ore dacă călătoriți sub concesiunea "călători fără viză"). Aceasta se numeşte tranzitarea zonei publice aeroport.Dacă veți ajunge cu un zbor în aeroport, veți rămâne în camera de așteptare, fără a trece prin controlul imigraţiei, şi apoi veți lua un alt zbor de la acelaşi aeroport, nu aveţi nevoie să veniți aici în calitate de vizitator în tranzit. Aceasta se numeşte tranzitarea zonei restricționate pentru operații și manevre de pistă. Pentru mai multe informaţii, vedeți tranzitul prin Marea Britanie.

Pentru a veni în Marea Britanie în calitate de vizitator în tranzit, trebuie să puteți demonstra că:

 • sunt în tranzit spre o destinaţie finală în afara zonei comune de călătorie (Irlanda, Marea Britanie, Insula Man şi Insulele Anglo-Normande);
 • intenţionați şi puteți călători într-o altă ţară; şi
 • vă este asigurată intrarea acolo; şi
 • intenţionați şi puteți părăsi Marea Britanie în termen de 48 de ore (sau 24 de ore).

Dumneavoastră nu puteți ocupa nici un loc de muncă în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie.

De care documente aveţi nevoie?

Dacă aplicați pentru o viză, ar trebui să prezentați aceste documente împreună cu cererea dumneavoastră de viză. Dacă călătoriți în Marea Britanie fără viză, trebuie să le aduceţi cu dumneavoastră, astfel încât să le puteți prezenta ofiţerilor noştri de la frontieră.

Ar trebui să prezentați cât mai multe documente relevante, pentru a demonstra că sunteţi calificat pentru intrarea în Marea Britanie. Dacă nu le oferiți, putem refuza cererea dumneavoastră.

Trebuie să decideţi ce documente vor justifica cel mai bine cererea dumneavoastră. Vă sfătuim să luați în considerare furnizarea documentelor care conţin:
• informaţii despre dumneavoastră
• informaţii cu privire la finanţele şi locul dumneavoastră de muncă
• detalii ale cazării şi călătoriei dumneavoastră
• informații despre vizita dumneavoastra în Marea Britanie

Puteţi descărca lista de verificare a documentelor justificative aici.

Cum să aplicaţi?

În dependență de unde locuiţi, puteți depune cererea de viză on-line sau prin imprimarea şi completarea formularului de cerere.

Ca parte a cererii dumneavoastră, va trebui să atașați amprentele şi imaginea facială (cunoscute sub numele de "informaţii biometrice"), la un centru de cerere de viză.

Cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să accese această pagină web pentru a afla:

 • Cum să aplicați în ţara dumneavoastră
 • Locul de amplasare a centrelor noastre de cereri de viză
 • Cât timp va dura, în general, procesarea cererilor de viză
 • Modul în care documentele vor fi returnate

IMPORTANT!

Din 15 august 2011 toate cererile de viză depuse la Chișinău sunt finalizate de centrul regional al Agenției Britanice de Frontieră regional pentru Europa Centrală și de Est la Ambasada Britanică de la Varşovia.

Solicitanţii depun aplicațiile lor on-line prin intermediul site-ului web visa4UK , si rezervează o programare la sediul de vize al Agenţiei Britanice de Frontieră la Ambasada Marii Britanii de la Chişinău pentru a depune formularul de cerere, paşaportul şi documentele justificative, pentru a prezenta informațiile biometrice integrate și a plăti taxa de viză.

Cererile, paşapoartele şi documentele sunt trimise cu grijă prin curier la Varşovia, unde se ia o decizie privind cererea. Paşapoartele şi documente sunt apoi trimise cu grijă înapoi prin curier la biroul din Chişinău, de unde acestea pot fi ridicate.

Nu este nici un cost suplimentar pentru solicitanţi şi perioadele de procesare rămân neschimbate. Procesarea cererilor are loc în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea actelor la Chişinău.

Solicitanţii sunt încurajaţi să continue depunerea aplicaţiilor cu suficient timp în avans pentru orice călătorieplanificată în Marea Britanie. O cerere poate fi acceptată până la 3 luni înainte de data propusă de călătorie. Solicitanţii trebuie să se asigure, de asemenea, că aceştia nu vor avea nevoie de paşaportul lor pentru o altă călătorie sau din orice alte motive, în timp ce cererea lor este procesată.

 

Recurs - vize şi formalităţi

Există o procedură diferită (cunoscută sub numele de "reexaminare administrativă"), în cazul în care Agenţia de Frontieră a Marii Britanii (UKBA) refuză cererea dumneavoastră de viză în conformitate cu sistemul bazat pe puncte.

Dacă UKBA refuză cererea dumneavoastră, vă va trimite o scrisoare pentru a vă informa de decizia noastră. Aceasta se numeşte "notificare de decizie". Notificarea de decizie vă va informa, de asemenea, despre drepturile dumneavoastră la recurs.

Solicitanții anumitor tipuri de vize au drepturi depline de recurs în cazul în care cererea lor este respinsă. Cele mai frecvente tipuri de vize la care solicitanții au drepturi depline de recurs sunt:

 • vizitatori de familie, care doresc să viziteze membrii calificați de familie în Marea Britanie; şi
 • parteneri, copii şi alte rude aflate în întreținere ai cetăţenilor britanici sau cetățenilor cu reședința în Marea Britanie, care încearcă să vină în Marea Britanie pentru a se stabilici aici.

Dacă aveţi drept de recurs, UKBA vă va trimite un formular de recurs IAFT-2 cu notificarea de decizie. Acesta va trimite, de asemenea, un document cu informaţii care vă va explica cum să completați formularul de recurs.

Nu există nici o taxă pentru recurs împotriva deciziei noastre.

Depunerea unei contestații

Dacă doriţi să contestați şi aveţi dreptul la recurs, trebuie să completaţi formularul IAFT-2 în limba engleză.

Trebuie să explicați în formularul de ce credeţi că s-a comis o eroare atunci când s-a refuzat cererea dumneavoastră. Este în interesul dumneavoastră să completați formularul cât mai temeinic posibil. Trebuie să indicați o adresă curentă de contact.

Dumneavoastră sau reprezentantul dumneavoastră (dacă aveţi unul) trebuie să semneze formularul, sau acesta va fi returnat. Trebuie să trimiteţi formularul de recurs IAFT-2 completat şi notificarea dumneavoastră de decizie la:

 • Tribunalul Primei Instanțe (Camera de Imigraţie şi Azil) (FTTIAC) în Marea Britanie; sau
 • La secţia de vize care a decis cererea dumneavoastră, care va transmite contestația dumneavoastră la FTTIAC.

Nu trebuie să trimiteţi contestația la ambele locaţii.

FTTIAC sau secţia de vize trebuie să primească o formă de recurs nu mai târziu de 28 de zile calendaristice de la data când aţi primit notificarea dumneavoastră de decizie.

Dacă aveţi documente justificative ale motivelor pentru recurs, trebuie să trimiteţi aceste acte cu formularul de recurs. Aceste documente trebuie să fie în limba engleză sau însoţite de o traducere certificată. Utilizați doar hârtie A4 standard pentru documentele justificative, şi nu utilizaţi capse. Agrafe de birou sunt acceptabile.

Ce se întâmplă în continuare?

Când FTTIAC va primi şi va înregistra contestația dumneavoastră, acesta va trimite o notificare de primire la secţie de vize care a refuzat cererea dumneavoastră. Un manager a formalităților de intrare (ECM) de la secţiunea de viză va analiza decizia de a refuza cererea dumneavoastră, în baza formularului de recurs şi oricăror alte documente justificative pe care le-aţi trimis. Dacă ECM este convins că cererea dumneavoastră îndeplineşte Normele de Imigrare, acesta poate anula decizia iniţială şi vă poate elibera o viză de intrare.

În cazul în care ECM nu anulează decizia, un ofiţer al formalităților de intrare (ECO), va scrie o declarație pentru a explica de ce ECM a decis să menţină decizia de a refuza cererea dumneavoastră. UKBA va trimite aceasta şi toate documentele dumneavoastră (cunoscute sub numele de "pachet de recurs") la FTTIAC. UKBA va pregăti şi va trimite pachetul de recurs în termen de:

 • 20 de zile lucrătoare în cazul vizelor vizitatorilor de familie și altor vize care nu au scopuri de stabilire în țară; sau
 • 90 de zile lucrătoare în cazul vizelor cu scopuri de stabilire în Marea Britanie.

Aceste perioade exclud trimiterea pachetului la şi de la secţia de vize.

FTTIAC va:

 • Programa recursul dumneavoastră pentru audiere;
 • Trimite copii ale tuturor documentelor relevante (inclusiv declaraţia ECO scrisă) şi a documentelor justificative către noi şi către reprezentantul sau sponsorul dumneavoastră; şi
 • Informa referitor la data şi ora audierii..

Un judecător de imigrare va audia recursul dumneavoastră în Marea Britanie. Atunci când se procesează contestaţia, judecătorul va examina toate dovezile furnizate de reprezentantul dumneavoastră şi de către ECO. El sau ea va determina contestaţia dumneavoastră cu privire la detaliile individuale ale cazului dumneavoastră, în conformitate cu Regulile de Imigrare.

Judecătorul va informa FTTIAC referitor la decizia sa nu mai mult de 10 zile de la data audierii. FTTIAC va trimite apoi această decizie (cunoscută sub numele de "determinare"), tuturor celor implicaţi.

Dacă contestația dumneavoastră este finalizată cu succes

În cazul în care judecătorul permite recursul dumneavoastră, determinarea sa va fi trimisă la secţiunea relevantă de viză, care vă va contacta.

Poate dura până la 4 săptămâni pentru ca determinarea să ajungă la secțiunea relevantă de viză, şi încă 8 săptămâni pentru a fi procesată. Secţiunea de vize vă va scrie folosind datele de contact furnizate în formularul dumneavoastră de contestaţie IAFT-2.

Nu contactați secţia de vize până la 12 săptămâni de la data la care dumneavoastră sau reprezentantul dumneavoastră a primit decizia judecătorului. Această dată va fi înscrisă pe determinarea dumneavoastră scrisă.

Nu contactați FTTIAC sau biroul de imigraţie cu privire la recursul dumneavoastră după ce aţi primit determinarea dumneavoastră. Ei nu vor putea să vă elibereze o viză sau să vă ajute cu orice altceva.

Contactați Tribunalul Primei Instanțe

Pentru a depune un formular de recurs la FTTIAC, trimiteți-l la:

Tribunalul Primei Instanțe (Camera de Imigrație și Azil)
PO Box 6987
Leicester
Marea Britanie
LE1 6ZX

Fax: (+44) (0)116 249 4214

Pentru a afla mai multe informații referitor la progresul recursului dumneavoastră, sau mai multe detalii privind sistemul de recursuri, contactați:

Tribunalul Primei Instanțe (Camera de Imigrație și Azil)
PO Box 7866
Loughborough
Marea Britanie
LE11 2XZ

Telefon: (+44) (0)845 600 0877
Fax: (+44) (0)1509 221403
E-mail
: customer.service@tribunals.gsi.gov.uk

Aplicarea pentru vize în Marea Britanie de către cetăţenii Republicii Moldova

Când să aplicați

Puteţi aplica pentru o viză cu până la 3 luni înainte de data călătoriei dumneavoastră în Marea Britanie. Vă recomandăm să nu confirmați aranjamentele călătoriei, până când nu veți primi viza. Pentru a afla cât de mult timp îi ia Agenţiei Britanice de Frontieră, de obicei, să proceseze tipul dumneavoastră de viză, mergeți la pagina web Perioadele de Procesare a Vizelor.

Înainte de a aplica

Înainte de a aplica, trebuie să:

 • Pregătiți documentele justificative de care aveţi nevoie;
 • Fiți gata pentru a atașa amprentele digitale şi fotografia (cunoscute sub numele de ”informaţii biometrice”) la centrul de solicitare a vizelor; şi
 • Puteți plăti taxa de cerere de viză. Paginile web a Taxelor de aplicare pentru vize explică cât de mult va costa cererea dumneavoastră de viză.

Cum să aplicați

Pentru a aplica pentru o viză, trebuie să:

Completați şi să trimiteți un formular de solicitare a vizelor; Şi 
Rezervaţi o programare la centrul de cerere de viză.

Trebuie să completați şi să depuneți formularul de cerere on-line.

Aplicarea on-line

Când aplicați on-line, va trebui să imprimați şi să semnați formularul completat. Dacă nu aveţi acces la o imprimantă, atunci când aplicați, veţi putea să vă logaţi şi să imprimați formularul mai târziu.

Ca parte a aplicaţiei on-line, trebuie să utilizaţi calendarul de programări pentru a rezerva o programare la un centru de cerere de viză. Toţi solicitanţii de viză trebuie să facă o programare. Trebuie să participe la această întrevedere în persoană.

Întrevederea dumneavoastră nu trebuie să fie mai mult de 60 de zile de la data când aţi completat şi ați depus formularul de cerere de viză on-line. Cu excepția cazului în care sunteţi scutit, trebuie să atașați amprentele digitale şi fotografia facială (cunoscute sub numele de "informaţii biometrice”), atunci când participați la întrevederea dumneavoastră. Nu puteți atașa amprentele dumneavoastră dacă vârful degetelor sunt tăiate sau deteriorate sau dacă aveţi orice formă de decoraţiuni temporare (cum ar fi henna sau Mehendi) pe ele. Trebuie să aşteptaţi până când rănile se vor vindeca sau decorațiile se vor șterge pentru a realiza întrevederea dumneavoastră.

Dacă sunteţi un membru dintr-o familie sau grup, fiecare membru al familiei sau al grupului trebuie să facă o programare individuală. De exemplu, dacă sunteţi o familie de 4 persoane cu 2 adulţi şi 2 copii trebuie să faceți patru programări individuale.

Când aţi finalizat cererea dumneavoastră on-line, veţi primi un mesaj de e-mail conţinând numărul dumneavoastră de cerere (de asemenea cunoscut ca "referinţă GWF"). Vă rugăm să notați acest număr.

Puteţi găsi formularul de cerere on-line aici.

Plata taxelor pentru cererile de viză

Trebuie să plătiţi taxele pentru cererile de viză în numerar, atunci când mergeți la centrul de cererea de vize. Vă rugăm să aduceţi suma exactă deoarece restul nu poate fi dat.

Va trebui să fiți intervievat?

În cele mai multe cazuri, personalul va lua o decizie bazată pe documentele pe care le depuneți împreună cu cererea dumneavoastră de viză. Prin urmare, este esenţial să prezentați toate documentele relevante cu cererea dumneavoastră.

Într-un număr mic de cazuri, vi se va solicita să participați la un interviu sau să luați parte într-un interviu telefonic. În cazul în care sunteți solicitat să participați la un interviu veți fi programat pentru prima dată disponibilă de interviu.

Solicitanții copii cu vârsta sub 10 ani nu sunt intervievați. Dacă un copil călătorește singur, poate fi intervievat un adult responsabil (cum ar fi părinţii sau tutorele). Copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani pot fi intervievați, dar numai în prezenţa unui adult responsabil. Copiii cu vârsta de peste 14 pot fi intervievați singuri.

Fraudă de vize

Înainte de a semna formularul de cerere de viză, trebuie să vă asiguraţi că informaţiile de pe formular sunt corecte şi documentele justificative sunt originale.

Dacă furnizaţi informaţii, documente sau paşapoarte false, sau dacă spuneți minciuni sau ascundeți informații referitor la cererea dumneavoastră, cererea va fi respinsă şi este posibil să vă fie interzisă venirea în Marea Britanie pentru o perioadă de până la 10 ani. Aţi putea fi, de asemenea, urmărit penal, şi ați putea fi amendat sau chiar reținut.

Asistență de la prieteni, agenţii de turism, agenţi de imigrare sau consultanţi

Puteţi decide să depuneți cererea dumneavoastră de viză prin intermediul unui agent de turism independent, agent de imigrare sau consultant, sau cu ajutorul unui prieten. Ei vă pot ajuta doar să completați formularul și vă vor sfătui ce documente justificative să includeți. Ei nu pot depune cererea pentru dumneavoastră sau merge la centrul aplicațiilor de viză.

Amintiţi-vă că cererea de viză este aplicaţia dumneavoastră. Sunteți responsabil pentru informaţiile furnizate şi orice alte documente justificative. Trebuie să verificaţi că informaţia este corectă şi să semnați cererea.

Un agent autentic ar trebui să ceară numai o taxă mică şi rezonabilă pentru serviciile sale. În cazul în care un agent face cerere nerealiste sau cere taxe ridicate pentru serviciile sale, ei ar putea să vă ceară un preț mai mare sau să vă furnizeze cu documente şi declaraţii false.

Aplicarea pentru o viză în Marea Britanie dacă aveţi permisiunea de şedere temporară

Dacă aveţi permisiunea de şedere temporară (de exemplu, ca un vizitator) în ţara în care vă aflaţi în prezent, nu puteţi aplica pentru cele mai multe tipuri de viză în Marea Britanie fiind în această ţară. Puteţi aplica numai pentru:

 • O viză pentru vizitatorr
 • O viză de Nivelul 5 (lucrător temporar – artiști şi sportivi)
 • Un permis de familie SEE

Cererea dumneavoastră poate fi transmisă înapoi în ţara de reşedinţă, ceea ce poate cauza întârzieri.

Pentru a aplica pentru orice alt tip de viză în Marea Britanie, trebuie să aplicați în conformitate cu procedurile din ţara dumneavoastră de reşedinţă.

Documentele justificative în Republica Moldova

Dacă nu sunteţi sigur ce documente justificative trebuie să prezentați, puteţi descărca ghidul pentru tipul dumneavoastră de cerere de viză. Pentru a descărca ghidul, mergeți la pagina Taxelor pentru cererile de vize și selectaţi link-ul pentru tipul de viză în coloana "Ghiduri de Aplicaţie".

Dacă lucrați în Republica Moldova, trebuie să furnizați carnetul de muncă din Moldova, contractul de muncă şi o scrisoare de la angajatorul dumneavoastră oferind detalii despre postul ocupat, durata de serviciu, salariu, şi dacă călătoria în Marea Britanie este sponsorizată oficial de către angajatorul dumneavoastră sau este doar o vacanţă. Trebuie să furnizați, de asemenea, certificatul codului dumneavoastră de asigurare socială şi polița de asigurare medicală obligatorie moldovenească.

Documente originale şi fotocopii

Pentru fiecare document pe care îl oferiți, inclusiv o copie a paşaportului dumneavoastră a paginii cu date biometrice (pagina care conţine fotografia dumneavoastră), trebuie să includeți documentele originale şi o fotocopie.

Vă rugăm să vă asigurați că fotocopiile sunt de bună calitate şi pot fi citite cu uşurinţă.

Dacă nu furnizaţi documente originale, ar putea fi dificil pentru ofiţeri să evalueze cererea dumneavoastră cu precizie, care poate duce la faptul cacererea dumneavoastră să fie întârziată sau refuzată. Dacă nu oferiți fotocopii, nu pot fi întoarse documentele originale.

Dacă nu puteți prezenta un document justificativ original, cum ar fi certificatul de naștere original, ar trebui să furnizați o copie de la organizaţia care a eliberat documentul (cunoscut sub numele de "autoritatea emitentă").

Documentele traduse

Trebuie, de asemenea, trebuie să furnizați o traducere a tuturor documentelor justificative care nu sunt în limba engleză. Dacă nu furnizați o traducere a documentelor justificative, ar putea fi dificil pentru ofiţeri să evalueze cererea dumneavoastră cu precizie, care poate duce la întârzierea sau refuzarea cererii dumneavoastră. Fiecare document tradus trebuie să conţină:

 • O confirmare a faptului că acesta este o traducere exactă a documentului original
 • Data de traducere
 • Numele complet al traducătorului şi semnătura
 • Datele de contact ale traducătorului

Când puteți prezenta documentele?

Ambasada Marii Britanii va lua în considerare numai documentele depuse împreună cu cererea. Nu puteţi depune documentele după ce aţi completat cererea dumneavoastră la centrul aplicațiilor de viză, cu excepţia cazului în care personalul centrului le vor solicita.

Dacă nu aveți un document

Trebuie să verificaţi că aveţi toate documentele relevante pe care doriţi să funcționarul de vize să le vadă, înainte de a aplica pentru o viză. Este responsabilitatea dumneavoastră să demonstrați ofițerului de vize că vă calificați pentru viza pe care aţi solicitat-o.

Dacă nu aveţi un document care este listat în ghid, sau care credeţi că ar putea fi relevant pentru cererea dumneavoastră, va trebui să explicați de ce nu o aveți. Nu trebuie să furnizați un document fals.

Dacă furnizaţi un document fals, Agenţia de Frontieră din Marea Britanie va refuza în mod automat cererea dumneavoastră, şi ar putea să vă fie interzisă intrarea în Marea Britanie timp de 10 ani.

Aplicaţiile în conformitate cu sistemul bazat pe puncte

Dacă aplicaţi în conformitate cu sistemul bazat pe puncte, ar trebui să furnizați toate documentele specificate în ghidul pentru categoria de vize.

Aceste documente trebuie să fie pe scrisoarea oficială a autorităţii emitente, şi trebuie să fi fost eliberată de către un funcţionar autorizat al autorității respective. Ambasada Marii Britanii ar putea avea nevoie să verifice informaţiile cuprinse în documente, aşa că ar trebui să furnizați, de asemenea, detaliile de contact ale autorităţii emitente a fiecărui document.

Pentru fiecare document, ar trebui să furnizați, de asemenea, orice informaţii sau explicaţii care ar putea ajuta autoritatea din Marea Britanie de a lua o decizie.

Aplicaţii în afara sistemului bazat pe puncte

Daca aplicați pentru orice alt tip de viză, orice documente pe care le alegeţi să le trimiteţi ar trebui să:

 • justifice declaraţiile pe care le faceți în cererea dumneavoastră de viză; şi
 • demonstreze că informaţiile din cererea dumneavoastră sunt adevărate.

Trebuie să decideţi ce documente sunt relevante pentru dumneavoastră şi cele mai justificative pentru cererea dumneavoastră.

Dacă nu lucrați sau nu plătiți pentru călătoria dumneavoastră

Dacă nu lucrați, ar trebui să includeți documentele originale financiare ale persoanei care vă întreține.

Dacă altcineva achită călătoria dumneavoastră, ar trebui să explicați de ce el plătește şi să includeți documente originale financiare.

Atașarea informaţiilor biometrice în Republica Moldova

Acest paragraf explică modul în care puteţi atașa amprentele și fotografia facială (cunoscute sub numele de "informaţii biometrice"), ca parte a cererii dumneavoastră de viză în Marea Britanie, fiind în Republica Moldova.

Trebuie să atașați informaţiile dumneavoastră biometrice ca parte a procesului de solicitare a vizelor, dacă nu sunteţi scutit de la această cerinţă.

Ambasada Marii Britanii nu va procesa cererea dumneavoastră de viză cu excepţia cazului în care aţi furnizat informaţiile biometrice sau în care sunteţi scutit.

Pentru a atașa informaţiile biometrice, trebuie să rezervaţi o programare la centrul de aplicare pentru vize de la Ambasada Marii Britanii.

Solicitanţii sub 16 ani trebuie să fie însoţiți de un adult atunci când atașează informaţiile lor biometrice. Acest adult nu poate fi un membru al personalului ambasadei.

Nu există nici o taxă suplimentară pentru atașarea informaţiilor dumneavoastră biometrice. Procedura de atașare este rapidă şi simplă.

Amprentele digitale

Pentru a scana amprentele dumneavoastră digitale, este folosit un aparat care respectă toate standardele de siguranţă relevante din Marea Britanie şi internaţionale. Acesta nu utilizează cerneală, lichide sau produse chimice.

Nu puteți înscrie amprentele dumneavoastră dacă vârful degetelor este tăiat sau deteriorat, sau dacă aţi pus orice formă de decoraţiuni temporare (cum ar fi henna) pe el. Nu veți putea atașa informaţiile biometrice până când rănile nu se vor vindeca sau decorarea nu va ștearsă.

Dacă unul dintre vârfurile degetelor lipsește, trebuie să atașați amprentele rămase.

Fotografie facială

Fața dumneavoastră va fi fotografiată în întregime. Nu trebuie să purtați ochelari de soare, ochelari fumurii, părul pe ochi sau ceva care ascunde fața dumneavoastră, dar puteți purta orice pentru a vă acoperi capul din motive religioase sau medicale.

Cine este scutit de la atașarea informaţiilor biometrice?

Următoarele persoane nu trebuie să atașeze informaţiile lor biometrice, ca parte a aplicării lor:

 • Diplomaţi detașați într-o misiune în Marea Britanie sau care călătoresc prin Marea Britanie, spre o ţară în care sunt acreditaţi;
 • Miniştrii de externe ai guvernului şi funcţionarii în delegaţia lor care călătoresc în Marea Britanie cu scop de afaceri oficiale a guvernului lor;
 • Funcţionarii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care deţin documente de călătorie ONU, care călătoresc în interes de afaceri oficiale ale ONU;
 • Copii sub 5 ani;
 • Persoanele care aplică pentru un certificat de oferire a dreptului de reşedinţă în Marea Britanie, şi
 • Persoanele care solicită vize pentru ţările din Commonwealth şi alte teritorii britanice de peste mări.
 • anumite organizaţii de afaceri oficiale. recunoscute la nivel internaţional

Aveți nevoie să atașați informaţiile biometrice de fiecare dată când aplicați pentru o viză?

Da. De fiecare dată când aplicați pentru o viză, trebuie să veniți la unul din centrele de aplicare pentru viză, astfel încât să poată fi scanate amprentele și fotografia fața dumneavoastră. Dacă sunteţi un călător regulat în Marea Britanie, vă recomandăm să luați în considerare aplicarea pentru o viză pe termen lung.

Trebuie copiii dumneavoastră să atașeze informaţiile biometrice?

Copii cu vârsta peste 5 ani trebuie să atașeze informaţii biometrice. Dacă ei au vârsta cuprinsă între 5 şi 16 ani, ei trebuie să fie însoţiţi de un adult. Acest adult nu poate fi un membru al personalului ambasadei. Nu pot fi atașate informaţii biometrice de la copii neînsoţiţi sub 16 ani.

Copiii sub 5 ani trebuie să depună cererea lor de viză în mod normal, dar ei nu au nevoie să atașeze informaţiile biometrice.

Cât timp va păstra Agenţia de Frontieră din Marea Britanie informaţiile dumneavoastră biometrice?

Agenţia de Frontieră din Marea Britanie va păstra informaţiile dumneavoastră biometrice pentru 10 ani de la data ultimei scanări a amprentelor digitale şi fotografierii feței dumneavoastră. După 10 ani, informaţiile vor fi distruse.

Cine va avea acces la informaţiile dumneavoastră biometrice?

Informaţiile dumneavoastră biometrice vor fi stocate într-o bază de date în Marea Britanie şi ținute în strictă conformitate cu legislaţia din Marea Britanie, inclusiv Legea privind protecţia datelor 1998. Persoanele neautorizate nu vor putea accesa informaţiile dumneavoastră biometrice, şi acestea nu vor fi utilizate necorespunzător. Informaţiile furnizate de solicitanţii pentru o viză în Marea Britanie pot fi divulgate guvernelor străine, în scopul de ai ajuta pe ei și pe Agenţia de Frontieră din Marea Britanie să îşi exercite funcţiile.

Centrul de aplicare pentru vize în Republica Moldova

Cu excepția cazului în care sunteți scutit de la atașarea informațiilor dumneavoastră biometrice, trebuie să rezervați o programare la centrul de aplicare pentru vize ca parte a procesului de aplicare.

Agenția de Frontieră din Marea Britanie
Ambasada Marii Britanii la Chișinău
Strada Nicolae Iorga, 18
Chișinău MD-2012
Republica Moldova

Program de lucru

Luni – Joi 
Depunerea cererilor: 10:00 -12:00 (doar programări on-line)
Ridicarea pașaportului: 15:00 -15:30

Ce se va întâmpla atunci când participați la întrevederea dumneavoastră?

Atunci când participați la întrevederea dumneavoastră, va trebui să:

 • sosiți cu cel puțin 15 minute mai devreme înainte de întrevederea dumneavoastră (dacă veţi întârzia, va trebui să re-programați);
 • prezentați varianta imprimată semnată a formularului de cerere on-line şi documentele justificative;
 • plătiți taxa de solicitare a vizelor; şi
 • atașați informaţiile biometrice.

Ce ar trebui sa aduceți cu dumneavoastră?

Dacă nu vorbiți limba rusă sau română, va trebui să aduceți un interpret.

Atunci când participați la întrevederea dumneavoastră, trebuie să aduceți:

 • o variantă imprimată semnată a formularului completat;
 • paşaportul, care trebuie să fie valabil pentru cel puţin 6 luni de la data dumneavoastră de călătorie în Marea Britanie;
 • o fotografie coloră recentă de tip pașaport (45mm x 35mm), care îndeplineşte cerinţele din ghidul nostru referitor la fotografii;
 • dovada că aţi plătit deja taxa de viză de cerere on-line;
 • orice documente justificative care sunt relevante pentru cererea dumneavoastră şi o fotocopie a fiecărui document, inclusiv traduceri în limba engleză; şi
 • orice paşapoarte precedente, care arată dovezi de călătorii în străinătate

Paşaportul dumneavoastră trebuie să conţină cel puţin o pagină care este goală pe ambele părţi, astfel încât vigneta dumneavoastră de viză (autocolantul) poate fi atașat.

Când va returna Ambasada Marii Britanii paşaportul Dumneavoastră?

Ambasada Marii Britanii va păstra paşaportul dumneavoastră până când va fi luată o decizie cu privire la cererea dumneavoastră de viză. Ar trebui să vă amintiți acest lucru atunci când faceți aranjamentele de călătorie, mai ales dacă aveţi de gând să vizitați alte ţări înainte de a merge în Marea Britanie.

Dacă aveţi nevoie să ridicați paşaportul înainte ca o decizie de viză să fie făcută, cererea dumneavoastră de viză va fi retrasă. Vă rugăm să reţineţi faptul că taxa de viză este nerambursabilă, iar dacă doriţi să aplicați din nou pentru o viză va trebui să depuneți o altă cerere, să atașați datele biometrice, şi să achitați taxa de viză din nou.

Cazuri urgente şi pline de compasiune

Ar trebui să informați un membru al personalului de la centrul de aplicare pentru vize în cazul în care cererea dumneavoastră este urgentă şi există motive de compasiune pentru călătorie.

Centru de aplicare pentru vize acceptă cererile ca fiind urgente şi pline de compasiune, doar în următoarele circumstanţe:

 • boală gravă sau deces al unui membru de familie imediat (mama, tatăl, fratele, sora, soţul, soţia, fiul sau fiica solicitantului); sau
 • tratament medical de urgență, care include oameni care au nevoie să călătorească cu dumneavoastră pentru sprijin (de exemplu, un părinte pentru îngrijirea unui copil bolnav).

Stabilirea cu traiul în Marea Britanie
Tipuri de formulare
Găsiţi formularul corect
Cunoaşterea limbii şi a vieţii în Marea Britanie
Perioadele de aşteptare
Reîntoarcerea rezidenţilor
Sistemul de sănătate
Serviciul de securitate socială

Stabilirea cu traiul în Marea Britanie

După ce ați locuit în mod legal în Marea Britanie pentru o anumită perioadă de timp, ați putea fi în măsură să aplicați pentru permisiunea de a vă stabili aici. Acest lucru este cunoscut sub numele de "durată nedeterminată de ședere".

Dacă aplicați pentru a veni în Marea Britanie în calitate de partener sau copil al unui cetățean britanic sau o persoană care este stabilită aici, autoritățile din Marea Britanie ar putea să vă dea permisiunea imediată de a vă stabili definitiv aici.

Dacă în prezent vă aflați în Marea Britanie, dreptul dumneavoastră de a aplica pentru a vă stabili va depinde de categoria de imigrare curentă.

Dacă considerați să aplicați în viitor pentru a vă stabili cu traiul în Marea Britanie, vă rugăm să rețineți faptul că Regulamentul de Imigrare se poate modifica. Trebuie să îndepliniți toate cerințele din Regulamentul de Imigrare, în momentul când depuneți cererea. Majoritatea solicitanților de a se stabili trebuie să prezinte dovada de cunoaștere a limbii și a traiului în Marea Britanie.

Aplicarea pentru a se stabili din interiorul Marii Britanii

Există trei modalități de aplicare pentru a se stabili: prin poștă, online sau prin intermediul unui birou de informații publice. Dacă aplicați prin poștă folosind formularul de cerere SET (M), aveți posibilitatea să utilizați serviciul de verificare de a vă stabili pentru a depune cererea dumneavoastră. Acesta este un serviciu oferit de către autoritățile locale în parteneriat cu Agenția de Frontieră a Marii Britanii.

Vă rugăm să nu trimiteți cererea dumneavoastră în mai mult de 28 de zile înainte de a deveni eligibil pentru a aplica. Dacă o veți face, autoritățile din Marea Britanie pot refuza cererea dumneavoastră și nu vă vor rambursa banii pentru taxa de cerere (în cazul în care se cere un comision pentru tipul aplicației dumneavoastră). Cu toate acestea, trebuie să depuneți cererea dumneavoastră înainte de a expira permisiunea pentru a rămâne în Marea Britanie.

Dacă sunteți deja în Marea Britanie, dar nu ați fost aici suficient de mult pentru a aplica pentru a vă stabili, aveți posibilitatea să aplicați pentru extinderea șederii dumneavoastră temporară.

Dacă viza dumneavoastră a expirat sau va expira curând

Dacă în prezent aveți permisiunea temporară pentru a rămâne în Marea Britanie, ați putea să vă extindeți șederea aici pentru mai mult timp. Dacă ați venit aici ca un vizitator, nu puteți să prelungiți permisiunea de a sta ca un vizitator pentru o perioadă mai mare de 6 luni în cele mai multe cazuri, cu toate acestea, în unele circumstanțe este posibil să treceți într-o categorie diferită de imigrare.

Dacă doriți să vi se extindă șederea dumneavoastră, trebuie să solicitați permisiunea de a face acest lucru înainte de a vă expira permisiunea de ședere. Dacă permisiunea dumneavoastră de ședere a expirat, sunteți obligat să plecați din țară - dacă nu faceți acest lucru, puteți fi deportat.

Înainte de a aplica pentru a extinderea permisiunii de a rămâne, trebuie să vă asigurați că îndepliniți condițiile prevăzute în categoria dumneavoastră de imigrare. Pentru a afla mai multe despre aceste cerințe și pentru a descărca un formular de cerere, selectați categoria de imigrare din lista de mai jos.

Categoriile sistemului bazat pe puncte

Alte categorii de muncă

Alte categorii

Revenind în Marea Britanie dacă ați locuit în străinătate

Dacă vi s-a oferit permisiunea de a vă stabili aici, dar apoi ați decis să locuiți în străinătate pentru ceva timp, sunteți capabil să vă întoarceți în Marea Britanie ca o persoană stabilită.

Care este statutul meu de imigrant în timp ce cererea mea este procesată?

Dacă depuneți o cerere înainte expirararea șederii dumneavoastră autorizată, statutul dumneavoastră de imigrant va continua până când cererea este finalizată chiar dacă decizia nu este efectuată decât după sfârșitul perioadei de ședere autorizate. Dacă viza dumneavoastră existentă sau alte permisiuni de a rămâne aici, vă permite să lucrați, puteți continua să faceți acest lucru până cazul dumneavoastră este decis.

Tipuri de formulare

Formularul SET (M)

Aveți posibilitatea să utilizați formularul SET (M) pentru a aplica să vă stabiliți aici ca soț, soție, partener civil sau necăsătorit/ partener de același sex al unui cetățean britanic sau al unei persoane care este deja stabilit aici.

Completarea formularului de cerere SET (M)

Ar trebui, de asemenea, să citiți ghidul detaliat SET(M) înainte de a completa formularul. Va trebui să plătiți o taxă atunci când aplicați, iar noi nu vom returna taxa dumneavoastră dacă vă va fi refuzată cererea de imigrare sau dacă o veți retrage.

Puteți găsi formularul și documentele de orientare aici.

Pot aplica folosind acest formular?

Ar trebui să folosiți formularul de cerere SET (M), dacă:

 • în prezent, aveți permisiunea de ședere temporară în Marea Britanie ca soț, soție, partener civil sau necăsătorit/ partener de același sex al unui cetățean britanic sau al unei persoane stabilită aici;
 • ați locuit aici timp de 2 ani în această categorie; și
 • încă planificați să trăiți împreună (și sunteți încă căsătoriți sau într-un parteneriat civil, dacă este cazul).

Accesați aici pentru a începe procesul de depunere online a formularului.

Dacă ați întârziat călătoria dumneavoastră spre Marea Britanie cu săptămâni sau luni de la data când vi s-a oferit permisiunea de a intra, permisiunea respectivă va expira înainte de sfârșitul anului 2 al perioadei de calificare. În acest caz, ar putea fi necesar să aplicați pentru a vă extinde viza utilizând formularul de cerere FLR (M) înainte de a putea aplica pentru a vă stabili.

Trebuie să vă aflați în Marea Britanie, atunci când aplicați.

Când aplicați, va trebui să demonstrați că aveți o bună cunoaștere a limbii engleze și a vieții din Marea Britanie dacă aveți vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.

Dacă sunteți un resortisant al unei țări din Spațiul Economic European (SEE) sau Elveția, sau dacă sunteți partener al unui cetățean din SEE, nu trebuie să utilizați formularul SET (M).

Pot include persoanele aflate în întreținere în cererea mea?

Aveți posibilitatea să utilizați un formular pentru o cerere comună de către dumneavoastră, și orice copii cu vârsta de sub 18 ani, în cazul în care ei aplică în calitate de personae aflate în îngrijirea dumneavoastră. Copiii peste 18 ani trebuie să solicite separat, folosind formularul de cerere SET (F).

Ce documente trebuie să trimit?

Secțiunea 10 din formularul SET (M) enumeră documentele pe care trebuie să le trimiteți împreună cu solicitarea dumneavoastră. Ar trebui să trimiteți documentele originale, nu copiile. În circumstanțe excepționale, pot fi acceptate fotocopii care este atestată ca o copie exactă de către organismul sau autoritatea care a emis originalul, sau de un notar, dar trebuie să includeți o scrisoare în care este explicat motivul pentru care oferiți o copie certificată și nu documentul original.

Cum pot aplica?

Trebuie să completați formularul cu litere de tipar folosind un pix negru. Vă rugăm să introduceți toate datele în zz-ll-aaaa (de exemplu, 29-04-2000).

Puteți face aplicația dumneavoastră:

 • online,
 • în persoană prin intermediul serviciului de verificare de stabilire; sau
 • prin poștă; sau
 • în persoană la unul din birourile noastre de interogare.

Aplicarea pentru stabilire prin intermediul serviciului de verificare

Clienții care aplică pentru a se stabili folosind formularul SET (M) pot face cererea lor printr-o autoritate locală. Dacă doriți să utilizați serviciul, trebuie să vă rezervați o întâlnire cu o autoritate locală.

Serviciul nu este disponibil la toate autoritățile locale. În cazul în care autoritatea locală nu oferă în prezent servicii vă puteți duce la o altă autoritate din regiunea dumneavoastră.

Pentru a face mai ușor pentru dumneavoastră să găsiți cea mai apropiată autoritate locală care oferă acest serviciu, sunt birouri în Anglia, Londra, Scoția și Țara Galilor.

Pentru informații suplimentare cu privire la serviciul de verificare de stabilire și ce oferă, vă rugăm să consultați pagina serviciului de verificare de stabilire .

Aplicarea prin poștă

Puteți face cererea prin expedierea prin poștă a formularului SET (M), cu documentele enumerate în secțiunea 10 a formularului, la adresa indicată pe coperta formularului.

Aplicarea la un birou de informații publice

Birourile publice de cercetare oferă un serviciu de zi, la un tarif premium, permițându-vă să depuneți cererea dumneavoastră în persoană și să primiți o decizie rapidă. Serviciul este disponibil doar cu programare, și este potrivit pentru cererile simple, care nu vor necesita investigații suplimentare.

Dumneavoastră și partenerul stabilit ar trebui să mergeți la biroul pentru interviu. Dacă partenerul dumneavoastră nu vă poate însoți, acesta trebuie să prezinte o scrisoare care să ateste că el/ea susține cererea dumneavoastră. Scrisoarea trebuie să fie semnată și datată, cu un număr de telefon la care poate fi contactat, dacă este necesar.

Pentru mai multe informații despre serviciu de zi cu zi, consultați paginile birourilor publice de cercetare.

Taxele de înscriere pentru stabilire în Marea Britanie folosind formularul SET (M)

Taxele care se aplică când aplicați prin poștă din Marea Britanie

 • Solicitantul principal - £ 2389
 • Copiii cu vârsta sub 18 ani (dacă ei aplică în același timp ca solicitantul principal) - £ 2389 pentru fiecare membru al familiei inclus în cererea solicitantului principal

Taxele în cazul în care depuneți cererea în persoană în interiorul Marii Britanii

 • Solicitantul principal - £4778
 • Copiii cu vârsta sub 18 ani (dacă ei aplică în același timp ca solicitantul principal) - £ 2389 pentru fiecare membru al familiei inclus în cererea solicitantului principal

Formularul SET(F)

Formularul SET (F) este pentru aplicațiile de stabilire a membrilor de familie (cu excepția partenerilor) de cetățenie britanică sau persoanelor care sunt deja stabilite aici. Puteți aplica folosind formularul SET (F), dacă sunteți:

 • un copil cu vârsta sub 18 ani al unui părinte, părinți sau o rudă care este rezident permanent al Marii Britanii și în prezent locuiește aici;
 • un copil adoptat cu vârsta sub 18 ani al unui părinte sau părinți care sunt rezidenți permanenți ai Marii Britanii și care în prezent locuiesc aici; sau
 • părinte, bunic sau rudă cu vârsta de peste 18 ani al unei persoane care este un rezident permanent al Marii Britanii și care în prezent locuiește aici.

Completarea formularului SET (F)

Ar trebui să citiți, de asemenea, ghidul detaliat SET (F), înainte de a completa formularul. Va trebui să plătiți o taxă atunci când veți completa cererea, iar noi nu vă vom rambursa taxa dumneavoastră dacă vi se va refuza cererea sau dacă o veți retrage.

Puteți descărca formularul și ghidul pentru completarea formularului.

Pot aplica folosind acest formular?

Puteți aplica pentru a vă stabili folosind formularul SET (F), dacă sunteți:

 • un copil cu vârsta sub 18 ani a unui părinte, părinți sau o rudă care este rezident permanent al Marii Britanii și care în prezent locuiește aici;
 • un copil adoptat cu vârsta sub 18 ani a unui părinte sau părinți care sunt rezidenți permanenți ai Marii Britanii și care în prezent locuiesc aici; sau
 • un părinte, bunic sau altă rudă cu vârsta de peste 18 ani a unei persoane care este un rezident permanent al Marii Britanii și care în prezent locuiește aici.
 • Nu folosiți acest formular dacă sunteți soțul, soția, partenerul civil, partenerul necăsătorit sau partenerul de același sex al unui rezident permanent. Ar trebui să folosiți formularul SET (M) în locul acestuia.
 • Când aplicați, va trebui să demonstrați că aveți o bună cunoaștere a limbii englez și a vieții în Marea Britanie, dacă nu aveți vârsta sub 18 ani sau peste 65 de ani.

Trebuie să depuneți cererea dumneavoastră înainte expirarea permisiunii actuale de ședere a dumneavoastră în Marea Britanie, iar dumneavoastră trebuie să fiți în Marea Britanie pentru a aplica.

Pot include persoanele aflate în întreținere în cererea mea?

Nu puteți să includeți nici o persoană aflată în întreținere când aplicați prin formularul SET (F). Dacă aveți un partener și/ sau copii, aceștia trebuie să aplice separat. Ei pot face acest lucru folosind formularul SET (F), în cazul în care se califică pentru oricare dintre categoriile enumerate mai sus, sau pe alte baze.

Depunerea unei cereri

Secțiunea 7 din formularul SET(F) enumeră documentele pe care trebuie să le trimiteți împreună cu cererea dumneavoastră. Ar trebui să trimiteți documentele originale, nu copiile. În situații excepționale, o fotocopie poate fi acceptată dacă este certificată ca fiind o copie exactă de către organul sau autoritatea care a emis originalul, sau de un notar, dar trebuie să includeți o scrisoare care explică motivul pentru care oferiți o copie certificată și nu documentul original.

Puteți expedia cererea dumneavoastră la un birou de interogare public, sau să aplicați în persoană la unul din birourile noastre de interogare publice

- acesta este un serviciu de zi, disponibil la un preț premium și doar cu programare, și este potrivit pentru cererile simple, care nu vor necesita investigații suplimentare.

Standardele de servicii pentru aplicațiile de procesare

arată cât de repede autoritățile din Marea Britanie iau decizii.

Trebuie să completați formularul cu litere de tipar folosind un pix negru. Vă rugăm să introduceți toate datele în zz-ll-aaaa (de exemplu, 29-04-2018).

Formularul SET (DV)

Formularul SET (DV) este pentru aplicațiile de stabilire de către victime ale violenței în familie. Ar trebui să folosiți formularul SET (DV) dacă vi s-a dat permisiunea temporară de a rămâne în Marea Britanie în calitate de partener al unui rezident permanent, precum și relația s-a destrămat pentru că ați suferit din cauza violenței în familie.

Completarea formularului SET (DV)

Ar trebui, de asemenea, să citiți ghidul detaliat SET (DV) înainte de a completa cererea. Va trebui să plătiți o taxă atunci când veți completa cererea (dacă nu sunteți scutit de la plata taxei pentru că sunteți nevoiaș), iar noi nu vom returna taxa dumneavoastră dacă vi se va refuza cererea sau dumneavoastră o veți retrage.

Puteți descărca formularul de cerere și ghidul.

Pot aplica folosind acest formular?

Pentru a putea aplica pentru stabilire în calitate de soț, soție, partener civil sau necăsătorit/ partener de același sex a unui rezident permanent, trebuie să fi trăit în mod normal, și legal pentru o perioadă de doi ani în această categorie și intenționați în continuare să trăiți împreună în această relație. Formularul corect pentru a aplica este formularul SET (M).

Cu toate acestea, ați putea aplica pentru stabilire folosind formularul SET (DV) în cazul în care:

 • Vi s-a permis să veniți în Marea Britanie pentru o perioadă de peste 27 de luni sau vi s-a prelungit șederea pentru o perioadă de doi ani în calitate de soț, soție, partener civil, partener necăsătorit sau partener de același sex al unui rezident permanent (chiar dacă această permisiune nu mai este valabilă); și
 • ați fost încă în acea relație în momentul în care ați venit în Marea Britanie sau ați prelungit șederea dumneavoastră în calitate de soț, soție, partener civil, partener necăsătorit sau partener de același sex; și
 • puteți prezenta dovada că relația s-a destrămat definitiv de atunci, ca urmare a violenței domestice.

Ar trebui să depuneți cererea dumneavoastră cât mai curând posibil, după ce relația dumneavoastră s-a destrămat, ca urmare a violenței domestic e, nu trebuie să așteptați până la expirarea permisiunii actuale de ședere pentru a rămâne. Este în interesul dumneavoastră să aplicați cât mai curând posibil, astfel încât să putem analiza cererea împreună cu dovezi contemporane.

Trebuie să fiți în Marea Britanie, atunci când aplicați.

Pot include persoanele aflate în întreținere în cererea mea?

Puteți utiliza formularul aceleiași cereri pentru o cerere comună de către dumneavoastră, și orice copii cu vârsta sub 18 ani, în cazul în care aplică ca persoane aflate în îngrijirea dumneavoastră. Copiii peste 18 ani trebuie să aplice separat.

Efectuarea unei cereri

Trebuie să furnizați dovezi că sunteți o victimă a violenței domestice în secțiunea 4 din formularul. Trebuie să răspundeți la întrebări și să furnizați dovezile relevante, care să fie trebuie relatate la violențele comise împotriva dumneavoastră de către partenerul dumneavoastră și/ sau familia sa. În cazul în care sunt disponibile, dovezile ar trebui să provină din sursele enumerate în secțiunea 3 a formularului, dar puteți de asemenea furniza dovezi din alte surse. Pentru mai multe informații despre sursele de dovezi, vedeți Victimele violenței în familie.

Secțiunea 10 din formular enumeră documentele pe care trebuie să le trimiteți împreună cu solicitarea dumneavoastră. Dumneavoastră ar trebui să trimiteți documentele originale, nu copiile. În situații excepționale, o fotocopie poate fi acceptată dacă este certificată ca fiind o copie exactă de către organul sau autoritatea care a emis originalul, sau de către un notar, dar trebuie să includeți o scrisoare în care se explică motivul pentru care oferiți o copie certificată și nu documentul original.

Va trebui să includeți o taxă odată cu aplicația dumneavoastră, dacă nu sunteți scutit de la plata taxei deoarece sunteți nevoiaș. Partea 4 din Ghidul SET (DV) descrie documentele necesare pentru a dovedi că sunteți nevoiaș.

Trebuie să expediați cererea dumneavoastră la adresa indicată în formular. Pentru acest tip de cerere nu puteți aplica în persoană, la unul din birourile de informații publice.

Standardele de servicii pentru aplicațiile de procesare arată cât de repede autoritățile în Marea Britanie vizează luarea unei decizii.

Trebuie să completați formularul cu litere de tipar folosind un pix negru. Vă rugăm să introduceți toate datele în zz-ll-aaaa (de exemplu, 29-04-2018).

Taxele de înscriere pentru stabilirea în Marea Britanie folosind formularul SET (DV)

Taxa dacă aplicați prin poștă în Marea Britanie

 • Solicitantul principal - £2389

Puteți solicita pentru scutire de la taxa de cerere în cazul în care sunteți nevoiaș.

Formularul SET (O)

Formularul SET(O) este pentru multe alte tipuri de aplicații de stabilire. Aveți posibilitatea să utilizați în prezent formularul SET (O) în cazul în care vă aflați într-una din următoarele categorii de imigrare și ați trăit în Marea Britanie într-o categorie relevantă pentru o perioadă de 5 ani:

 • deținător permis muncă
 • dependent de deținătorul permisului de muncă
 • dependent PBS
 • ocuparea forței de muncă care nu necesită un permis de muncă
 • om de afaceri
 • inovator
 • investitor
 • antreprenor independent
 • scriitor, compozitor sau artist
 • Nivelul 1 (Antreprenor) migrant
 • Nivelul 1 (Antreprenor) migrant - calea urgentată
 • Nivelul 1 (Investitor) migrant
 • Nivelul 1 (Investitor) migrant – calea urgentată
 • Nivelul 2 de migranți
 • Britanic
 • partener lăsat
 • alte scopuri care nu sunt acoperite de alte formulare de cerere

Completarea formularului SET (O)

Ar trebui să citiți, de asemenea, ghidul detaliat SET (O), înainte de a completa formularul. Va trebui să plătiți o taxă atunci când depuneți aplicația, și autoritățile Marii Britanii nu vă vor rambursa taxa în cazul în care vi se va refuza cererea sau dacă o veți retrage.

Puteți descărca formularul și ghidul urmând acest link.

Pot aplica folosind acest formular?

Vă rugăm să nu trimiteți cererea dumneavoastră cu mai mult de 28 de zile înainte de sfârșitul perioadei de stabilire. Dacă o veți face, autoritatea competentă a Marii Britanii vă poate refuza cererea dumneavoastră cu nerestituire taxei. Cu toate acestea, trebuie să aplicați înainte de expirarea permisiunii curente de stabilire în Marea Britanie.

Dumneavoastră trebuie să vă aflați în Marea Britanie, atunci când aplicați.

Când aplicați, va trebui să demonstrați că aveți o bună cunoaștere a limbii engleze și a traiului în Marea Britanie, cu excepția cazului în care dumneavoastră sunteți:

 • sub 18 ani; sau
 • cu vârsta de 65 ani sau mai mult; sau
 • partener văduv;
 • un fost membru al Forțelor HM, sau soțul sau soția unui fost membru al Forțelor HM; sau
 • un migrant cu calificare înaltă care a aplicat la Programul Migranți cu Calificare Înaltă înainte de 7 noiembrie 2006 și ați venit în Marea Britanie, în baza acestei cereri.

Pot include persoanele aflate în întreținere în cererea mea?

Aveți posibilitatea să utilizați un formular pentru o cerere comună de către dumneavoastră, de partenerul dumneavoastră, precum și orice copii cu vârsta sub 18 ani, în cazul în care ei aplică ca persoane aflate în îngrijirea dumneavoastră. Copiii peste 18 ani trebuie să aplice separat.

Cu toate acestea, dacă aplicați în baza șederii de lungă durată, nu puteți include în cerere nici o persoană aflată în întreținerea dumneavoastră. Ei pot aplica separat, în cazul în care au terminat perioada de calificare de 10 sau 14 ani. Dacă aveți un partener care nu este calificat, acesta poate aplica pentru permisiunea de ședere temporară în Marea Britanie folosind formularul FLR (M) - în cazul în care face acest lucru, el poate include orice copii sub 18 ani ca persoane aflate în întreținerea lor.

Depunerea unei cereri

Secțiunea 9 din formularul SET (O) enumeră documentele pe care trebuie să le trimiteți împreună cu aplicația dumneavoastră. Ar trebui să trimiteți documentele originale, nu copiile. În situații excepționale, o fotocopie poate fi acceptată dacă este certificată ca fiind o copie exactă de către organul sau autoritatea care a emis originalul, sau de către un notar, dar trebuie să includeți o scrisoare în care se explică motivul pentru care oferiți o copie certificată și nu documentului original.

Puteți expedia cererea dumneavoastră la un birou de interogare public, sau să aplicați în persoană la unul din birourile de interogare publice - acesta este un serviciu de zi, disponibil la un preț premium și doar cu programare, și este potrivit pentru cererile simple, care nu vor necesita investigații suplimentare.

Nu puteți aplica în persoană, dacă sunteți, în prezent, în una din următoarele categorii:

 • Nivelul 1 (antreprenor)
 • Nivelul 1 (investitor)
 • om de afaceri
 • inovator
 • investitor
 • avocat independent

Standardele de servicii pentru aplicațiile de procesare arată cât de repede autoritățile în Marea Britanie vizează luarea unei decizii. Trebuie să completați formularul cu litere de tipar folosind un pix negru. Vă rugăm să introduceți toate datele în zz-ll-aaaa (de exemplu, 29-04-2018).

Taxa de înscriere pentru stabilire în Marea Britanie prin intermediul formularului SET (O)

Taxa dacă aplicați prin poștă în Marea Britanie

 • Solicitantul principal - £2389

Găsiţi formularul corect

Acest instrument vă poate ajuta să identificați formularul de cerere de care aveți nevoie pentru a-l completa, dacă doriți să aplicați pentru permisiunea de a vă stabili permanent (de asemenea, numit "ședere nedeterminată de stabilire"), în Marea Britanie. Acest program vă va oferi o legătură directă cu un formular de cerere și note explicative detaliate. Alegeți opțiunea de mai jos care se potrivește categoriei de imigrare actuale:

Pentru parteneri (soți, soții, partenerii necăsătoriți/parteneri de același sex), copii (inclusiv copii adoptați) sub 18 ani, și alte rude aflate în întreținere (cum ar fi părinții și bunicii).

Pentru imigranții care lucrează în prezent în Marea Britanie

Pentru imigranții care studiază, în prezent, în Marea Britanie

Pentru imigranții care sunt, în prezent, în Marea Britanie pentru un alt motiv.

Cunoaşterea limbii şi a vieţii în Marea Britanie

Modificările cerințelor de "cunoaștere a limbii și a vieții" pentru stabilire

Migranții calificați și cu înaltă calificare trebuie să treacă acum testul privind traiul în Marea Britanie în cazul în care doresc să demonstreze că au îndeplinit cunoștințele de limbă și de mod de viață pentru stabilire în Marea Britanie. Majoritatea solicitanților de stabilire vor trebui să demonstreze că au o bună cunoaștere a limbii și a modului de viață în Marea Britanie atunci când aceștia aplică.

Scutirea din cauza vârstei dumneavoastră

Dacă aveți vârsta sub 18 ani sau cel puțin 65 de ani, sunteți scutit de cerințele KOL. Atunci când aplicați pentru a vă stabili, ar trebui să ne trimiteți pașaportul sau certificatul de naștere ca dovadă a vârstei dumneavoastră.

Scutirea de taxe din cauza handicapului

Dacă aveți o invaliditate permanentă de lungă durată, care vă împiedică să învățați engleza, puteți să fiți scutit de cerințele KOL. Pentru a fi scutit, trebuie să:

 • să suferiți de o boală de lungă durată sau de un handicap grav care restricționează mobilitatea și capacitatea de a participa la cursuri de limbă; sau
 • să aveți o insuficiență mentală, ceea ce înseamnă că nu sunteți în stare să învățați o altă limbă.

Atunci când aplicați pentru a vă stabili, ar trebui să ne trimiteți dovezi de la un medic care să confirme handicapul dumneavoastră. Dacă aveți nevoie de măsuri speciale pentru a fi capabil să învățați limba engleză sau să faceți un test, nu sunteți scutit - încă mai trebuie să îndepliniți cerințele KOL.

Cum pot demonstra cunoștințele mele de limbă engleză și de viață în Marea Britanie?

Dacă nu sunteți scutit de la cerințele KOL, dumneavoastră trebuie să demonstrați o bună cunoaștere a limbii engleze și a vieții în Marea Britanie înainte de a aplica pentru a vă stabili. Cei mai mulți aplicanți vor trebui să facă acest lucru prin:

• trecere testului "Viața în Marea Britanie", în cazul în care vorbesc limba engleză la un nivel rezonabil, sau în cazul în care sunt în prezent în Marea Britanie ca migranți calificați sau cu înaltă calificare; sau
• urmarea și susținerea unui curs de limba engleză și cetățenie, în cazul în care nu vorbiți engleza.

Perioadele de aşteptare

Autoritățile britanice vor:

 • decide 95% din cererile poștale în termen de șase luni; și
 • decide 90% din cererile depuse în persoană la un birou de anchete publice în termen de 24 de ore.

Reîntoarcerea rezidenţilor

Un rezident este o persoană căreia i s-a oferit permisiunea de a rămâne în Marea Britanie fără nici o limită de timp. Un rezident reîntors este un rezident care a părăsit Marea Britanie și vrea să se întoarcă să trăiască din nou aici.

Puteți reveni în Marea Britanie ca un rezident în cazul în care:

 • ați fost stabilit în Marea Britanie, atunci când ați plecat ultima dată; și
 • ați fost plecat timp de 2 ani sau mai puțin; și
 • vă reîntoarceți să trăiți aici permanent; și
 • nu vi s-au oferit fonduri publice la plata cheltuielilor de a părăsi Marea Britanie.

Dacă ați fost plecat pentru mai mult de 2 ani, mai puteți beneficia în continuare să vă reîntoarceți să locuiți în Marea Britanie în cazul în care, de exemplu, aveți legături puternice de familie aici, sau ați trăit aici cei mai mulți ani din viață.

Dacă ați fost plecat pentru mai mult de 2 ani, trebuie să aplicați pentru o viză sau un certificat de achitare de intrare înainte de a vă putea întoarce aici.

În cazul în care ștampila care v-a permis inițial să vă stabiliți aici (cunoscută sub numele de "permisiune de a rămâne pentru o durată nedeterminată ") este într-un pașaport vechi, ar trebui să aveți atât pașaportul vechi cât și pașaportul nou când călătoriți aici, ca dovadă a stabilirii dumneavoastră. Dacă nu puteți prezenta ștampila dumneavoastră originală, s-ar putea să nu aveți permisiunea de a intra în Marea Britanie.

Nu trebuie să aveți ștampila de transfer în pașaportul nou (cu condiția să aveți de asemenea, pașaportul vechi), dar puteți face acest lucru, dacă doriți. Transferul nu se poate efectua la controlul pașapoartelor, atunci când intrați în Marea Britanie. Dacă puteți dovedi că aveți dreptul să vă reîntoarceți pentru a vă stabili aici, ofițerul de imigrare va pune o ștampilă de dată deschisă în pașaportul nou. Trebuie să aplicați apoi pentru un permis de ședere care urmează să fie plasat în pașaportul nou. Alternativ, puteți aplica ca ștampila dumneavoastră să fie transferată înainte de călătoria dumneavoastră aici.

A se vedea Transferați viza dumneavoastră într-un pașaport nou pentru a afla cum să faceți acest lucru.

Sistemul de sănătate

Înțelegerea sistemului de sănătate din Marea Britanie 

Serviciul Național de Sănătate (NHS) a fost fondat în 1948. Acesta oferă asistență medicală gratuită pentru toți rezidenții legali din Marea Britanie indiferent de vârstă, ocupație sau a capacității de plată. NHS este finanțat de către contribuabili și administrat de Departamentul de Sănătate și Protecție Socială.

Pentru informații cu privire la NHS într-un număr de limbi, inclusiv limba română, franceză, arabă și spaniolă, consultați website-ul NHS.

Oricine care este rezident legal în Marea Britanie este eligibil pentru tratament medical gratuit într-un spital sau la un cabinet medical înregistrat. Acest drept depinde de durata și scopul șederii în Marea Britanie, și nu de naționalitate. Cetățenii UE și non-UE, sunt tratați în același mod, cu condiția să fie rezidenți legali în Marea Britanie și să plătească impozitul și contribuțiile lor naționale de asigurări de acolo.

În cazul în care o persoană în familie are dreptul la tratament gratuit NHS, apoi soțul, partenerul civil și copiii aflați în întreținere pot primi, de asemenea, tratament gratuit, dar numai în cazul în care trăiesc permanent cu beneficiarul în Marea Britanie.

Nu toate serviciile sunt gratuite. De exemplu, unele tratamente dentare și prescripții se plătesc.

Eligibilitatea pentru Serviciul Național de Sănătate (NHS)

Cine este eligibil pentru tratamentele NHS în Marea Britanie?

Oamenii care pot beneficia de tratament gratuit la spitalele NHS includ rezidenți legali, persoanele care lucrează în Marea Britanie, fie ca salariați sau persoane care desfășoară activități independente și studenții care urmează un curs cu durata de cel puțin șase luni.

Unii oameni care nu sunt rezidenți în Marea Britanie sunt eligibili pentru tratamentul gratuit în spitale conform NHS în caz că are nevoie de el în timpul vizitei lor. Acestea includ:

 • Cetățenii UE/ SEE și cetățenii elvețieni, refugiații sau apatrizii care locuiesc într-o țară UE sau în Elveția, sau cetățenii non-UE care trăiesc într-un stat UE, și achită contribuțiile de asigurări naționale;
 • Persoanele care locuiesc în străinătate, dar primesc o pensie de stat din Marea Britanie, și care au trăit în Marea Britanie pentru cel puțin zece ani în trecut;
 • Persoanele care au trăit în Marea Britanie pentru cel puțin zece ani în trecut, dar trăiesc acum într-o țară UE/ SEE sau într-o țară non-UE cu care Marea Britanie are un acord reciproc;
 • cetățenii sau rezidenții unor țări non-UE cu care Marea Britanie are un acord reciproc.

Pentru informații cu privire la eligibilitatea pentru vizitatori de peste mări consultați website-ul Departamentului de Sănătate și Protecție Socială.

Eligibili pentru tratamente gratuite în spitale

Unele tratamente în spitale sunt gratuite pentru toată lumea care are nevoie, indiferent dacă acestea sunt rezidente în Marea Britanie. Acest lucru implică persoanele care vizitează Marea Britanie în vacanță, sau pentru perioade scurte de timp. Acesta include:

 • Tratamentul ambulatoriu într-un spital și departamentul de urgență în cazul unui accident
 • Tratamentul psihiatric obligatoriu
 • Tratamentul pentru anumite boli infecțioase, cum ar fi tuberculoza, holera, malaria, meningita și gripa pandemică
 • Testarea pentru virusul HIV
 • Planificarea familială

Numărul NHS

La prima înregistrare cu un medic generalist (GP), o cartelă medicală NHS este emisă. Acesta oferă detalii referitor la numărul NHS, numele pacientului, adresa și informațiile cu privire la medicul de familie sau practician. Acesta oferă acces la informații de sănătate a unui pacient și poate fi solicitat de către personalul medical atunci când se tratează.

Nu toate autoritățile de sănătate oferă un card de sănătate și pacienții pot cere unul. Cu toate acestea, un număr NHS este întotdeauna eliberat atunci când sunteți înregistrat cu un medic, pentru prima dată.

Medicii și Stomatologii în Marea Britanie

Aflați cum se efectuează înregistrarea cu un medic generalist (GP)

Cabinetele medicale GP și stomatologice acceptă numai pacienții care locuiesc în Marea Britanie. Vizitatorii nu sunt, de obicei, îndreptați spre tratament non-spitalicesc, cu excepția cazului în care un GP este dispus să trateze un vizitator ca un rezident temporar. Altfel, vizitatorii ar putea fi acceptați de către un GP ca un pacient privat, în care aceștia vor trebui să plătească pentru tratament.Pentru a găsi un medic local, consultați website-ul Sistemului Național de Sănătate (NHS).

NHS Direct poate oferi, de asemenea, informații cu privire la operații locale: Tel: 0845 4647

Cum să vă înregistrați la un GP

În general, o persoană trebuie să fie înregistrată cu o intervenție chirurgicală de sănătate, în scopul de a obține un tratament de la un GP. Pentru a vă înregistra la un medic de familie, mergeți la o policlinică locală. Există un formular de cerere pentru a fi completat și următoarele informații sunt necesare:

 • Numele
 • Adresa britanică
 • Naționalitatea
 • Orice condiții existente de sănătate

Unii noi-veniți în Marea Britanie pot fi înregistrați ca rezidenți temporari. În cazul în care aceștia au fost în Marea Britanie pentru mai mult de trei luni ei se pot înscrie ca rezidenți permanenți. Cu toate acestea, acest lucru poate varia de la o operație la alta.

În cazul în care prima limbă a unui pacient nu este engleza, ei pot găsi un serviciu medical al medicului de familie sau altor medici care vorbesc limba lor prin contactarea departamentului de Consiliere pentru Pacienți și Servicii de Legătură (PALS) al Primăriei de Asistență și de Încredere locală (PCT) sau prin contactarea directă a NHS:

 • Telefon Direct NHS: 0845 4647
 • Pentru a găsi un local PCT: accesați acest link.

Odată înregistrat cu un GP, un pacient poate face programări atunci când este bolnav, sau pentru controale și, dacă este necesar, un medic va vizita pacientul la domiciliu (în cazul în care pacientul este foarte bolnav). În cazul în care medicul prescrie medicamentele, o prescripție este emisă.

Medicamentele sunt disponibile la farmacii și nu există o taxă standard. Medicamentele sunt gratuite pentru copii, pentru persoanele de peste 60 de ani, pentru oamenii cu dreptul la anumite prestații de securitate socială, femeile însărcinate și persoanele cu o condiție medicală cronică, cum ar fi diabetul zaharat.

În cazul în care o consultare de specialitate este necesară, în primul rând vizitați GP, care va îndemna pacientul la un specialist (consultant). Fără o sesizare, tratamentul cu un consultant nu este gratuit. Listele de așteptare pentru a vedea consultanții NHS pot fi lungi. Mulți locuitori din Marea Britanie aleg să încheie o asigurare medicală privată, cu scopul de a fi consultați de consultanții privați. Cu toate acestea, consultanții pot alege să nu examineze un pacient care nu a fost menționat de către un GP.

Pentru informații suplimentare cu privire la tratamentele cu GP.

Stomatologi

Rezidenții din Marea Britanie pot beneficia de serviciile unui dentist NHS, deși o mare parte din tratamentul stomatologic este încărcat.

Tratamentul stomatologic gratuit este disponibil numai pentru:

 • Copii sub 18 ani și inclusiv 18 ani în învățământul cu frecvență la zi
 • Femeile gravide, sau femeile care au avut un copil în cele 12 luni înainte de începerea tratamentului
 • Un pacient la un spital NHS, iar tratamentul este efectuat de medicul dentist
 • Un pacient inconștient la un Serviciu Dental de Spital NHS
 • Un beneficiar sau partener al unui beneficiar de ajutor pentru venit, pe baza venitului de șomaj, venituri legate de ocuparea forței de muncă și de alocație de sprijin, de credit de pensii de Garantare a Creditelor
 • Persoanele înscrise cu dreptul la o taxă de scutire a certificatului de credit NHS
 • Persoanele cu un certificat HC2 (pentru ajutor complet pentru costurile de sănătate)
 • Pentru informații suplimentare cu privire la cheltuielile dentare, accesați website-ul NHS.

Farmacii în Marea Britanie

Despre serviciile oferite de către farmaciști (numiți, de asemenea, chimiști), în Marea Britanie

Farmaciștii oferă sfaturi privind anumite probleme de sănătate și ajută o persoană să decidă dacă are nevoie să consulte un doctor. Unele servicii pe care le pot oferi includ:

 • Măsuri anticoncepționale de urgență
 • Schimb de seringi
 • Testarea sarcinii
 • Oxigen

Farmaciile deschise și pe timp de noapte

Farmaciștii care activează pe timp de noapte oferă o listă de farmacii care lucrează și noaptea târziu cu timpul deschiderii lor și a datelor de contact. Accesați aici regimul de lucru al farmaciilor.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănatate (CEASS)

Lansat în iunie 2004, "Cardul de sănătate" este pentru rezidenții UE să îl utilizeze pentru a accesa resursele medicale atunci când călătoresc în afara țării de reședință din UE.

Cetățenii europeni care călătoresc în Spațiul Economic European, (de exemplu: Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și Elveția, pentru motive personale sau profesionale au dreptul la un card european de asigurări sociale de sănătate (EHIC), care simplifică procedura de primire a asistenței medicale pe durata șederii lor într-un stat membru.

CEASS oferă posesorului dreptul să primească același tratament la același cost ca cetățean al țării respective. De exemplu, în cazul în care asistența medicală este oferită gratuit, în statul membru în care este nevoie de tratament, solicitantul va avea dreptul la asistență medicală gratuită la prezentarea cardului sau a unui document echivalent.

Prezentarea CEASS garantează rambursarea costurilor medicale la fața locului, sau la scurt timp după întoarcerea acasă. În cazul în care persoana și-a pierdut sau a uitat CEASS lor, aceștia trebuie să aplice imediat pentru un Certificat Înlocuitor Provizoriu pentru a putea beneficia de tratament gratuit sau costuri reduse. Acest lucru poate fi obținut de la sistemul de îngrijire la domiciliu.

În cazul tratamentului ar fi necesară prezentarea buletinului cât mai curând posibil. Cardul este valabil numai pentru serviciile oferite de stat, și nu de spitale sau tratamente private.

Cardul

Singurele informații personale de pe CEASS este numele de familie al titularului cardului și prenumele, codul numeric personal și data nașterii. Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu conține date medicale. Cardul conține aceleași informații în toate țările în care este eliberat.

Durata de valabilitate a cardului variază de la o țară la alta – aflați mai multe despre acest lucru în momentul depunerii cererii.

CEASS în Marea Britanie

CEASS nu este o asigurare independentă de călătorie. Cardul european de asigurări sociale de sănătate permite rezidenților legali ai Marii Britanii de a beneficia de tratament medical de urgență și de îngrijire la un cost sau taxă redusă atunci când e temporar în străinătate. În unele țări europene facturile ar putea să fie plătite în avans. Cererile de restituire ar trebui să se facă înainte de a reveni în Marea Britanie.

Pentru informații privind acoperirea disponibilă în aceste țări.

Aplicarea pentru CEASS în Marea Britanie

Orice persoană cu reședința în Marea Britanie poate aplica pentru un card CEASS (EHIC). Cererile pentru card se pot face on-line, prin poștă sau prin telefon. Cetățenii din afara SEE pot aplica numai prin poștă, formularele de cerere sunt disponibile la oficiile poștale.

Următoarele informații sunt necesare atunci când aplicați pentru un card

 • Data nașterii
 • Asigurarea națională sau numărul NHS (numărul CHI pentru locuitorii din Scoția, sau Numărul de sănătate și asistență pentru locuitorii din Irlanda de Nord)

Cardul este valabil timp de până la cinci ani, cardul trebuie să fie reînnoit înainte de data de expirare. În cazul în care cardul este pierdut sau furat, Tel: 0845 605 0707 sau +44 191 212 7500 de peste hotare

Tratamentul în Marea Britanie cu un card emis în altă parte

CEASS permite vizitatorilor din Marea Britanie din SEE pentru a primi același tratament ca și cum ar fi rezidenți ai Marii Britanii, cu toate acestea, o persoană care nu este reglementată în cazul în care scopul principal al călătoriei lor este de a primi tratament medical. Cardul se referă la tratament clinic necesar la un dentist și la un spital de Serviciu Național Medical. Acesta acoperă, de asemenea, condițiile cronice și monitorizarea de rutină. Pacienții vor trebui să plătească taxele de bază de prescripție medicală.

Asigurări de sănătate

Accesul la asistență medicală prin intermediul Serviciului Național de Sănătate (NHS) este gratuit pentru toți oamenii care lucrează sau caută un loc de lucru, sau care sunt în mod normal rezidenți ai Marii Britanii. Unele servicii trebuie să fie plătite, inclusiv pentru un tratament dentar și prescripții.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS)

Dacă sunteți din SEE sau Elveția și planificați o excursie scurtă în Marea Britanie, trebuie să aduceți acest card cu dumneavoastră, pe care trebuie să-l obțineți din țara dumneavoastră de origine. CEASS vă dă dreptul la tratament gratuit NHS.

Plată statutară pentru concediul medical (SSP)

Dacă sunteți angajat și incapabil de muncă din cauza unei boli timp de cel puțin patru zile la rând, puteți avea dreptul la plata cheltuielilor medicale de statutare (SSP). SSP pot fi plătite până la 28 săptămâni și ar putea fi eligibile în cazul în care câștigurile dumneavoastră brute sunt mai mult decât ú95 pe săptămână. Rata standard este ú79.15 pe săptămână.

Alocația pentru ocuparea forței de muncă și de sprijin (SEC)

Alocația pentru ocuparea forței de muncă și de sprijin înlocuiește indemnizația incapacității de muncă și ajutor bănesc pentru clienții noi de la 27 octombrie 2008. Dacă solicitați deja indemnizația de incapacitate, veți continua să o primiți pentru atât timp cât rămâneți eligibil. Cu alocația pentru ocuparea forței de muncă și de sprijin, dacă aveți o boală sau invaliditate, care afectează grav capacitatea de a lucra, veți primi sprijin financiar. Veți primi o evaluare a capacităților de lucru pentru a evalua ceea ce puteți face și să identifice sprijinul de care aveți nevoie. Pentru a aplica, trebuie să aveți o boală sau invaliditate, care afectează capacitatea dumneavoastră de a lucra și nu aveți un loc de muncă și nici nu puteți obține unul, sunteți o persoană care desfășoară activități independente, nu puteți obține plata statutară pentru concediul medical, sau plata statutară a dumneavoastră s-a oprit. Dacă proveniți dintr-o țară străină și ați plătit contribuții suficiente Naționale de Asigurări în trecut (sau echivalente în alte țări), atunci ați putea fi capabil de a solicita ESA. Puteți solicita on-line, prin contactarea celui mai apropiat birou Jobcentre Plus sau prin descărcarea formularului de cerere. Folosiți calculatorul înainte de aplicare pentru indemnizație.

Prestații de Familie și Maternitate

Maternitate

În calitate de angajată gravidă aveți dreptul la 26 de săptămâni de concediu de maternitate, indiferent de timpul cât ați fost angajată. Pentru a vă califica, trebuie să-i spuneți angajatorului dumneavoastră nu mai târziu de sfârșitul săptămânii a cincisprezecea înainte de săptămâna nașterii. Angajatele cu 26 săptămâni consecutive de servicii pentru un angajator de la începutul saptamânii a 14-a înainte de săptamâna nașterii au dreptul la o suplimentare de 26 săptămâni, a duratei concediului de maternitate.

Concediu de maternitate statutar (CMS)

SMP este plătită de către un angajator și este legată de câștig. Trebuie să fiți angajată de către un angajator prezent în săptămâna a cincisprezecea înaintea nașterii copilului și să fi fost angajată de către respectivul angajator timp de 26 săptămâni consecutive înainte de a cincisprezecea săptămâna de așteptare a copilului. SMP este plătită timp de până la 39 săptămâni.

Alocație de maternitate (MA)

Dacă nu se îndeplinesc condițiile pentru SMP de la un angajator, atunci puteți avea dreptul la alocația de maternitate. Există numeroase condiții pentru a beneficia, dar dumneavoastră trebuie să aplicați după ce ați fost gravidă timp de 26 săptămâni.

Concediul de paternitate

Tații, au de asemenea dreptul la concediu de paternitate plătit de până la două săptămâni.

Beneficiile copilului

Beneficiul pentru copil este o plată de impozit lunar gratuită pentru orice persoană care îngrijește un copil sau un tânăr. Puteți fi în măsură să solicitați beneficiul pentru copil dacă lucrați în Marea Britanie și copilul/copiii sunt stabiliți peste mări. Cu toate acestea, dacă sunteți supus unui control de imigrare, nu puteți fi eligibil.

Pentru a fi eligibil, un copil trebuie să fie:

 • Sub 16 ani
 • Cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani (până la 20, în unele cazuri) și este corespunzător în educație sau formare profesională
 • Cu vârste cuprinse între 16-17 ani și a părăsit școala recent și este înregistrat cu privire la căutarea pentru ocuparea forței de muncă sau urmează educația de formare profesională

De la 5 ianuarie 2009 puteți primi ú20.0 pentru cel mai mare copil sau numai ú13.20 pe săptămână pentru fiecare alt copil calificat.

Creditul fiscal pentru copii

Acest lucru este pentru familiile cu cel puțin un copil și are două componente. Au un component în familie care este plătit de familiile cu responsabilitate pentru cel puțin un copil. Aceasta este plătită la o rată mai mare pentru copiii sub vârsta de un an. Al doilea copil reprezintă elementul, care este plătită pentru fiecare copil. Aceasta este plătită la o rată mai mare, dacă aveți un copil cu handicap, și o rată sporită dacă aveți un copil cu handicap sever. Pentru a beneficia de creditul fiscal copilul trebuie să fie peste 16 ani și să trăiască în Marea Britanie.

Creditul fiscal de lucru

Acest lucru este disponibil pentru persoanele care lucrează contra plată pentru cel puțin 16 ore pe săptămână și se așteaptă să lucreze pentru cel puțin patru săptămâni. Trebuie să fiți, de asemenea, fie cu vârsta peste 16 ani și responsabil pentru un copil, fie peste 16 ani și cu dizabilități, sau peste 25 ani și, de obicei, lucrați cel puțin 30 de ore pe săptămână.

Serviciul de securitate socială

Serviciile de securitate socială în Marea Britanie

Rezidenții legali în Marea Britanie pot fi îndreptățiți, în anumite circumstanțe, la o serie de beneficii de securitate socială. Acestea includ:

Cele mai multe beneficii sunt gestionate de către Departamentul pentru Muncă și Pensii (DWP).

Suport de Venit

Suportul de venit este disponibil pentru persoanele cu un venit mic. Depinde de câți bani câștigă o persoană și orice majorare de capital sau de economie pe care o are. Persoanele care economisesc li se poate plăti o sumă redusă, precum și cele cu economii de peste o anumită cantitate nu sunt eligibile.

Destinatarii trebuie să aibă peste 16 ani pentru a obține Ajutor Bănesc. Ei nu trebuie să lucreze mai mult de 16 de ore pe săptămână și, dacă aveți un partener, partenerul nu poate lucra mai mult de 24 de ore pe săptămână.

Informațiile pot fi obținute, de asemenea la un birou Jobcentre Plus sau prin telefon: Tel: 0800 055 6688 între 08:00 și 20:00, de luni până vineri

Alocația de șomaj

Alocația de șomaj se acordă unui șomer care caută un loc de muncă. Este acordată persoanelor eligibile de peste 18 ani și sub vârsta de pensionare, care nu dețin un loc de muncă, dar capabili de a lucra și care caută în mod activ un loc de muncă. Este, de asemenea, disponibilă pentru persoanele care lucrează 16 ore sau mai puțin în fiecare săptămână.

Ajutorul Financiar pentru Copii

Fiecare persoanaă cu un copil sub 16 ani care locuiește permanent în Marea Britanie poate aplica pentru Ajutorul Financiar pentru Copii. El/ea, de asemenea, poate aplica în cazul în care un copil are vârsta cuprinsă între 16 și 19, precum și a învățământului cu frecvență la zi, sau un copil de 16 sau 17 ani, care a părăsit recent învățământul sau formarea profesională, dar este înregistrat pentru un anumit lucru sau formare profesională.

Pentru sfaturi privind alocația pentru copii sunați la linia Ajutorul Financiar pentru Copii la 0845 302 1444, între orele 08:00 și 20:00, șapte zile pe săptămână, cu excepția zilei de Crăciun, Zilei Cadourilor și zilei de Anul Nou.

Ajutorul pentru copii este plătit lunar sau săptămânal, în orice bancă, de edificare a societății, sau Economie Națională și Investiții (NS & I) luând în considerare că acceptă plată directă. Există două sume separate, cu o sumă mai mare pentru cel mai mare (sau numai un) copil. De obicei, este plătit la fiecare patru săptămâni, cu toate acestea, părinții obțin Suport de Venit, în funcție de venitul de șomaj, venituri legate de ocuparea forței de muncă și de alocație de sprijin, de credit de pensii și un singur părinte poate primi plăți săptămânale în loc.

Pentru a solicita Ajutorul Financiar pentru Copii, completați o cerere si trimiteți-o la Oficiul local de beneficii pentru copii, împreună cu un certificat de naștere sau adopție. Cererile sunt date pentru mamele noi la spital, după naștere. Alternativ, descărcați formularul on-line, imprimați-l și trimiteți-l la biroul local odată ce este completat.

Plățile directe sunt, de asemenea, disponibile pentru părinți și îngrijitori de copii cu dizabilități. Acestea pot fi făcute pentru angajarea pe cineva care să aibă grijă de copil, de îngrijirea personală, de pregătirea de școală și de vacanță, pentru a participa la activitățile de asistență și de plasare într-o creșă care oferă îngrijire de specialitate.

Alocație pentru locuință

Oamenii cu venituri mici, fie că sunt angajați sau nu, pot fi eligibili pentru plata completă, sau a o parte din chiria lor. În cazul în care salariul și economiile sunt sub un anumit nivel, atunci vi se va acorda ajutor.

 • Pentru mai multe informații despre care calificare puteți vedea calculatorul beneficiilor on-line al Guvernului

Consiliul Brut de Beneficiu

Toți rezidenții, fie într-o proprietate închiriată sau proprietate privată, într-un bungalou, apartament, sau casă, trebuie sa plătească o taxă de consiliu la autoritățile locale pentru a plăti serviciile locale, cum ar fi colectarea gunoiului. Acesta este de obicei plătit lunar.

În cazul alocației pentru locuință, pentru persoanele cu salarii mici sau șomeri, este disponibil ajutorul financiar pentru plata Consiliului Brut - pentru cei care dețin propria casă sau au închiriat-o.

Alocație pentru dizabilitate (DLA)

Aceasta este o taxă fiscală pentru persoanele care au nevoie de ajutor în căutarea după ei înșiși, și există tarife diferite, care se aplică în măsura de handicap. Aceasta poate fi susținută de către oricine cu dizabilități.

Boli mintale sau fizice în vârstă de la trei până la 65 ani, cu dificultăți severe de mers, sau oricine în vârstă de la cinci până la 65 de ani care are nevoie de ajutor pentru a ieși în lume.

Alocație de îngrijitor

Alocația Carierei de invaliditate este un avantaj impozabil pentru a ajuta oamenii care au grijă de o persoană cu dizabilități. Solicitantul nu trebuie să aibă vreo legătură sau să trăiască cu persoana de care are grijă.

Oamenii care pot beneficia de indemnizația de carieră se numără printre cei care au peste 16 ani, care au petrecut cel puțin 35 de ore pe săptămână având grijă de cineva care are dreptul la anumite beneficii.

O persoană nu poate fi capabilă de a aplica în cazul în care câștigă mai mult de o anumită sumă și nu poate invoca dacă ea este înscrisă în învățământul la zi. Este important să fiți conștienți de faptul că beneficiază de indemnizația care poate afecta orice alte beneficii care sunt solicitate sau prestații solicitate de către persoana de care are grijă.

Suma este plătită săptămânal și direct în contul bancar al serviciului. .

Pensia de stat

O pensie de stat este acordată femeilor și bărbaților în vârstă de 65 de ani și peste. Vârsta beneficiarilor pentru pensia de stat urmează să crească până la 66 în viitor.

Pentru a se califica, pensionarii trebuie să fi plătit suficiente contribuții Naționale de Asigurări pe tot parcursul vieții lor în calitate de angajați. Suma cu care sunt plătiți depinde de contribuțiile care le-au făcut.

Reguli generale
Moduri de aplicare pentru cetăţenie britanică
Unde să trimiteţi cererea Dumneavoastră?
Timpul de procesare
Taxele de aplicare
Procesarea cererii
Ceremonia de cetăţenie
Ce se întîmplă, dacă cererea mea este refuzată?
Pot fi un cetăţean cu cetăţenie dublă?
Pierderea cetăţeniei obţinută prin fraudă (privare)
Date de contact

Reguli generale

Dacă doriți să aplicați pentru naturalizare, ar trebui să folosiți formularul AN. Trebuie să aveți peste 18 ani pentru a aplica pentru naturalizare.

Înainte de a depune cererea dumneavoastră, ar trebui să citiţi documentele de orientare, Broșura AN şi ghidul AN. Acestea furnizează detalii complete privind cerinţele pe care trebuie să le îndepliniți, şi cum să completați formularul de cerere. Va trebui să confirmați, pe formularul de cerere că aţi citit şi ați înţeles ambele documente.

Cerinţele standard pentru naturalizare

Acest paragraf oferă detalii cu privire la cerinţele pe care trebuie să le îndepliniți înainte ca să începeți procesul de naturalizare ca un cetăţean britanic.

Există şapte cerinţe pe care trebuie să le îndepliniți înainte de a aplica:

 • Trebuie să aveți cel puțin 18 ani.
 • Trebuie să intenţionați de a continua să trăiți în Marea Britanie, sau să continuați în serviciul regal, în serviciul unei organizaţii internaţionale din care Marea Britanie este un membru, sau serviciul unei companie sau asociaţiei cu sediul în Marea Britanie.
 • Trebuie să puteți comunica în limba engleză, galeză sau scoţiană la un nivel acceptabil.
 • Trebuie să aveţi suficiente cunoştinţe despre traiul în Marea Britanie
 • Trebuie să aveți un cazier judiciar adecvat.
 • Trebuie să îndepliniți cerinţele rezidenţiale (vedeți mai jos).

Cerinţe pentru naturalizare, dacă sunteți căsătorit cu un cetățean britanic sau sunteți partenerul civil al unui cetăţean britanic

Dacă sunteţi căsătorit cu un cetățean britanic sau sunteți partenerul civil al unui cetăţean britanic, atunci trebuie să îndepliniți cerinţele de mai jos.

Există, de asemenea, șapte cerințe care trebuie să le îndepliniți înainte de a aplica:

 • Trebuie să aveți cel puțin 18 ani, și
 • Trebuie să aveți o sănătate mintală adecvată , să luați decizii individual și
 • Trebuie să puteți comunica în limba engleză, galeză sau scoţiană la un nivel acceptabil, și
 • Trebuie să aveţi suficiente cunoştinţe despre traiul în Marea Britanie, și
 • Trebuie să aveți cazier judiciar adecvat și
 • Trebuie să fiți soțul, soția sau partenerul civil al unui cetățean britanic, și
 • Trebuie să îndepliniți cerinţele rezidenţiale (vedeți mai jos), sau
 • Soțul, soția sau partenerul civil este în serviciul regal sau serviciu desemnat în afara Marii Britanii.

Cerinţe rezidențiale

Pentru a demonstra cerinţele rezidenţiale pentru naturalizare, trebuie:

 • Să fi fost rezident în Marea Britanie pentru cel puţin trei ani (acest lucru este cunoscut sub numele de perioada rezidenţială de calificare); şi
 • Să fi fost prezent în Marea Britanie timp de trei ani înainte de data aplicării dumneavoastră; şi
 • Să nu fi petrecut mai mult de 270 de zile în afara Marii Britanii în cursul perioadei de trei ani; şi
 • Să nu fi petrecut mai mult de 90 de zile în afara Marii Britanii, în ultimele 12 luni ale perioadei de cinci ani; şi
 • Să nu fi încălcat nici o regulă din Regulamentul de Imigraţie în perioada aflării în Marea Britanie.

Când se începe perioada rezidențială de calificare?

Perioada rezidențială de calificare se calculează din ziua în care autorităţile din Marea Britanie primesc cererea dumneavoastră. Cele mai multe cereri eşuează din cauza că solicitantul nu a fost prezent în Marea Britanie la începutul perioadei rezidențiale de calificare. Trebuie să vă asiguraţi că îndepliniți această cerinţă înainte de a depune cererea dumneavoastră. De exemplu, dacă autorităţile din Marea Britanie primesc cererea dumneavoastră pe 25 martie 2018, trebuie să demonstraţi că aţi fost în Marea Britanie pe 26 martie 2013.

Daca ați petrecut ceva timp în Marea Britanie în timp ce erați scutiți de controlul imigraţiei, nu puteți include această perioadă ca parte a perioadei de calificare rezidenţiale. Dacă aţi fost în Marea Britanie ca diplomat sau ca membru al forţelor armate cu scop de vizită, sau dacă erați, într-un loc de detenţie, sunteți considerat de a fi exceptat de la controlul imigraţiei în acea perioadă. Acest timp va fi tratat ca absenţă din Marea Britanie la analiza cererii dumneavoastră.

Restricţii de timp

Trebuie să nu aveți restricţii de timp, atunci când aplicați pentru naturalizare. Dacă nu sunteți căsătorit sau nu sunteți partenerul civil al unui cetăţean britanic, ar trebui să nu fi avut restricții de timp în ultimele 12 luni ale perioadei rezidenţiale de calificare.

Dacă nu aveți restricţii de timp, va exista, probabil, un timbru sau un autocolant în paşaportul dumneavoastră, care demonstrează că dispuneți de timp nedeterminat pentru a intra sau a ieși din țară și nu aveți nici o limită de timp pentru sejurul dumneavoastră. Dar este posibil să aveţi o scrisoare de la Biroul Central care menționează că sunteți liber de la condiţiile de imigrare

Autorităţile din Marea Britanie au puterea de a accepta și cererile persoanelor care nu îndeplinesc această cerinţă. Pentru detalii despre modul în care autorităţile din Marea Britanie aplică această putere, ar trebui să citiţi următoarele informaţii: Discreția privind restricţiile de timp.

Resortisanţii din Spaţiul Economic European şi cetăţenii elveţieni

Dacă sunteţi un resortisant al unei ţări din Spaţiul Economic European (SEE - Creat în 1994, SEE combină ţările din Uniunea Europeană şi ţările membre ale AELS (Asociaţia Europeană a Sindicatelor), Ţările care fac parte din SEE sunt: Austria,. Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia , Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie) sau Elveţia, sau sunteţi un membru de familie al unei astfel de persoane, veţi avea în mod automat statutul de rezident permanent dacă v-ați exercitat drepturile de liberă circulaţie SEE în Marea Britanie. Nu aveţi nevoie să aplicați pentru a rămâne. Ar trebui să fi deținut statutul de rezident permanent pentru ultimele 12 luni înainte de a aplica pentru naturalizare.

Dacă v-ați aflat în afara Marii Britanii timp de şase luni sau mai mult într-una dintre cele cinci ani ai perioadei de şedere, atunci reședința dumneavoastră este ”afectată”. Acest lucru nu se aplică în cazul în care:

 • absenţa a fost din cauza serviciului militar; sau
 • toate absenţele au fost pentru o perioadă mai mică de 12 luni şi au fost motive importante, cum ar fi sarcina, îngrijirea copiilor, boli grave, de studiu, formare profesională sau o postare de peste mări.

Dacă părăsiți Marea Britanie pentru o perioadă continuă de doi ani sau mai mult, veţi pierde statutul de rezident permanent.

Dacă aveți un permis de ședere pe durată nedeterminată (ILR) în Marea Britanie, sunteți considerat a fi stabilit aici, cu condiţia că nu aţi fost plecat timp de doi ani sau mai mult de la data primirii ILR.

Permisul de ședere pe durată nedeterminată (ILR), înseamnă că sunteți scutit de controlul imigraţiei. Nu există restricţii cu privire la munca dumneavoastră sau durata sejurului. Permisul de ședere pe durată nedeterminată poate fi acordat persoanelor care au deţinut anterior o viză din Marea Britanie într-o categorie care duce la decontare.

Încălcarea legilor privind imigraţia în timpul perioadei rezidenţiale de calificare

Dumneavoastră trebuie să vă fi aflat în Marea Britanie pe toată perioada rezidenţială de calificare. Autorităţile din Marea Britanie pot refuza cererea dumneavoastră de naturalizare dacă aţi încălcat legile imigraţiei în cursul acestei perioade.

Absenţele din Marea Britanie în timpul perioadei rezidenţiale de calificare

În perioada rezidențială de calificare, nu trebuie să fi fost absent din Marea Britanie pentru mai mult de 450 de zile. Nu trebuie să fi lipsit pentru mai mult de 90 de zile în ultimele 12 luni.

Autorităţile din Marea Britanie au puterea de a permite absenţele peste limitele normale. Pentru detalii despre modul în care autorităţile din Marea Britanie aplică această putere, ar trebui să citiţi următoarele informaţii: Discreția privind absenţele din Marea Britanie.

Moduri de aplicare pentru cetățenia britanică

Aplicarea prin Serviciul de Verificare a Naţionalității (NCS)

Serviciul de Verificare a Naţionalității (NCS - un parteneriat între departamentul de imigraţie şi direcţia cetăţeniei şi unele autorităţi locale din Anglia şi Ţara Galilor) este furnizat de autorităţile locale (de exemplu, consiliul judeţului sau oraşului în care locuiți). O autoritate locală poate accepta şi transmite cererea dumneavoastră la NCS. Acestea vor verifica dacă formularul este completat corect, şi ei vor copia documentele şi vi le vor returna. Ei vor asigura că cererea dumneavoastră este valabilă şi că cerinţele necesare pentru cetăţenie sunt îndeplinite. Cu toate acestea, nu oferă sfaturi referitor la naţionalitate.

Acest serviciu a fost foarte popular de la introducerea sa în 2005, deoarece există o serie de avantaje:

 • anul trecut, doar 2% din cererile depuse în acest fel nu au avut succes. Aceasta se compară cu refuzuri de 10% pentru alte aplicaţii;
 • puteți păstra documentele la dumneavoastră (cum ar fi paşaportul) - cu toate acestea, pot fi solicitate originalele doar în cazul în care este necesar.

A se vedea unde este disponibil Serviciul de Verificare a Naţionalității pentru o listă a autorităţilor locale care oferă acest serviciu.

Aplicarea prin intermediul unui agent sau unui reprezentant

Un reprezentant nu poate acţiona în numele dumneavoastră, dar poate să vă ofere sfaturi referitor la naţionalitate și procedura de aplicare. Ar trebui să vă asigurați că orice reprezentant este înregistrat la Biroul Comisarului de Servicii privind Imigraţia. Trebuie să prezentați documentele originale. Cazurile mai complexe tind să fie transmise prin intermediul agenţilor sau a reprezentanţilor.

Cererile individuale

Puteți aplica direct, fără a utiliza serviciul de verificare a naționalității sau al unui reprezentant:

 • aplicați online
 • completați un formular șil expediați la adresa menționată.

Trebuie să prezentați documentele originale, sau fotocopii pe deplin legalizate ale documentelor dumneavoastră.

Formularul de cerere şi de ghidare oferă indicaţii referitor la ce documente trebuie să fie prezentate şi cererea dumneavoastră poate fi întârziată dacă nu prezentați documentaţia necesară.

Dacă aveţi nevoie de documente să fie semnate prin livrare, ar trebui să includeți un plic cu o adresare către serviciul special al Royal Mail, plătită anterior (sau înregistrare semnată pentru livrare). Plicul cu o adresare, plătită anterior, ar trebui să fie opțiunea corectă pentru a transporta documentele cu dimensiunea şi greutatea lor şi să asigure la nivelul corespunzător valoarea documentelor. Vă rugăm să consultaţi site-ul Royal Mail pentru informaţii suplimentare. Dacă acest lucru nu este făcut, documentele dumneavoastră vor fi returnate prin clasa a doua al Royal Mail.

Adresa pentru a trimite formularul de cerere depinde de faptul dacă dumneavoastră sunteți în prezent în Marea Britanie sau în afara țării. Sfaturi referitor la naţionalitatea pot fi obţinute de la Centrul de Contact a Clientului privind Naţionalitatea.

Unde să trimiteți cererea Dumneavoastră

Înainte de a trimite formularul de cerere, trebuie să vă asiguraţi că ați completat toate secţiunile necesare pentru cererea dumneavoastră. Trebuie, de asemenea, să anexați documentele corecte şi taxa.

Dacă aveţi nevoie de documente care urmează să fie semnate la livrare, ar trebui să includeți un plic cu o adresare către Royal Mail, plătită anterior (sau înregistrare semnată pentru livrare). Plicul cu o adresare, plătită anterior, ar trebui să fie opțiunea corectă pentru a transporta documentele cu dimensiunea şi greutatea lor şi să asigure la nivelul corespunzător valoarea documentelor. Vă rugăm să consultaţi site-ul Royal Mail pentru informaţii suplimentare. Dacă acest lucru nu este făcut, documentele dumneavoastră vor fi returnate prin clasa a doua a Royal Mail.

Adresa pentru a trimite formularul de cerere depinde de faptul dacă dumneavoastră sunteți în prezent în Marea Britanie sau în afara țării.

Dacă sunteți în prezent în Anglia, Scoţia, Ţara Galilor sau Irlanda de Nord

Formularul dumneavoastră de cerere, taxele şi documentele justificative trebuie trimise la adresa:

Agenţia de Frontieră din Marea Britanie
Departamentul 1
PO Box 306
Liverpool
L2 0QN

Nu trebuie să trimiteți formularul de cerere la această adresă dacă nu sunteți în prezent în Anglia, Scoţia, Ţara Galilor sau Irlanda de Nord, chiar dacă locuiţi în mod normal acolo.

Dacă vă aflaţi într-un teritoriu britanic de peste mări

Formularul dumneavoastră de cerere, taxele şi documentele justificative trebuie să fie trimise la Guvernator.

Dacă sunteţi în altă parte

Formularul dumneavoastră de cerere, taxele şi documentele justificative trebuie să fie trimise celei mai apropiate misiuni diplomatice britanice. Va trebui să plătiți o taxă suplimentară pentru a acoperi costul transmiterii copiilor documentelor în Marea Britanie. Trebuie să contactaţi misiunea diplomatică pentru detalii referitor la această taxă.

Timpul de procesare

Trebuie să vă gândiţi foarte atent înainte de a aplica, dacă aveţi nevoie de paşaport, în următoarele trei luni. Nu va fi nevoie să trimiteți documentele originale dacă depuneți cererea dumneavoastră prin intermediul serviciului de verificare a naţionalității - pentru detalii ale consiliilor locale care oferă acest serviciu, consultaţi pagina Serviciului de Verificare a Naţionalității sau contactaţi Centrul de Contact privind Naţionalitatea.

Toate cererile de cetăţenie sunt supuse unor verificări pentru a se asigura că cerinţele legale au fost îndeplinite. Din cauza acestor verificări, anticipam că cererile ar putea dura până la şase luni pentru a fi finalizate. Unele cereri pot fi finalizate mai repede şi unele pot dura mai mult, în funcţie de natura verificărilor care urmează să fie efectuate.

95% din cereri sunt procesate în termen de şase luni. Dacă aţi trimis cererea sau documentele prin livrare înregistrată sau specială, puteţi confirma primirea, vizitând site-ul Royal Mail.

Taxele de aplicare

Trebuie să plătiţi taxa întreagă atunci când depuneți cererea dumneavoastră. Taxa va depinde de cererea pe care o depuneți. Leaflet-ul despre taxe enumeră taxele pentru cetăţenie şi dreptul de anulare a cererii, şi un borderou de plată pe care trebuie să-l trimiteţi împreună cu formularul de cerere, precum şi taxa.

Puteţi găsi leaflet-ul despre taxe aici. Puteţi plăti cu cec, card de credit sau de debit.

Procesarea cererii

Ce puteți aștepta de la autorități

Autorităţile din Marea Britanie vor confirma că au primit cererea dumneavoastră. Acest lucru va fi făcut cât mai curând posibil, dar în perioadele aglomerate poate dura până la patru săptămâni.

În cazul în care autorităţile din Marea Britanie au nevoie de mai multe documente pentru a îi ajuta să finalizeze cererea dumneavoastră, ei vă vor scrie şi le vor cere. Autoritățile vă vor oferi trei săptămâni pentru a răspunde. Dacă nu răspundeţi, ei vor finaliza cererea dumneavoastră în baza documentelor pe care deja le au.

Autorităţile din Marea Britanie vă pot cere să participați la un interviu, care ar putea fi realizat pentru ei de către poliţie sau alt reprezentant. În funcţie de circumstanţe, interviul poate avea loc în casa dumneavoastră, sau puteţi fi invitat să participați la interviu la biroul din Liverpool. În timpul interviului, vi se va cere să daţi mai multe detalii despre cererea dumneavoastră. Va trebui să vorbiți fără un interpret.

Dacă cererea dumneavoastră este refuzată, autorităţile din Marea Britanie vă vor scrie și vă vor înștiința motivul. Le puteţi cere să revizuiască decizia lor dacă credeţi că decizia lor nu a fost bazată pe legea actuală privind cetăţenia. Dacă le cereți să revizuiască decizia lor, ei vă vor scrie din nou, după ce acest lucru a fost făcut, oferind detalii cu privire la modul în care cererea dumneavoastră a fost finalizată.

Ce se așteaptă de la dumneavoastră

Autorităţile din Marea Britanie se aşteaptă să răspundeți la întrebări sau cererile lor pentru documente într-un termen rezonabil. În timp ce acestea procesează cererea dumneavoastră, ar trebui să le spuneţi dacă oricare dintre informaţiile pe care le-ați trimis se schimbă. Aceasta ar include modificări de:

 • starea civilă sau parteneriat civil; sau
 • adresă; sau
 • persoane care acţionează în numele dumneavoastră.

De asemenea, trebuie să le spuneţi dacă aţi devenit implicat într-o investigaţie a poliţiei sau orice altceva care ar putea duce la acuzaţii penale.

Dacă aveţi nevoie de documente să fie semnate prin livrare, ar trebui să includeți un plic cu o adresare către serviciul special al Royal Mail, plătită anterior (sau înregistrare semnată pentru livrare). Plicul cu o adresare, plătită anterior, ar trebui să fie opțiunea corectă pentru a transporta documentele cu dimensiunea şi greutatea lor şi să asigure la nivelul corespunzător valoarea documentelor. Vă rugăm să consultaţi site-ul Royal Mail pentru informaţii suplimentare. Dacă acest lucru nu este făcut, documentele dumneavoastră vor fi returnate prin clasa a doua al Royal Mail.

Dacă cererea dumneavoastră este finalizată cu succes şi locuiți în Marea Britanie, veți fi invitat să participați la o ceremonie de cetăţenie. Veţi primi o scrisoare de invitaţie din partea Marii Britanii care confirmă autoritatea locală pe care ar trebui s-o contactaţi pentru a pregăti ceremonia. Ar trebui să pregătiți ceremonia dumneavoastră în termen de trei luni de la primirea invitaţiei dumneavoastră, în caz contrar, va trebui să re-aplicați din nou pentru naturalizare şi să plătiți din nou o taxă de procesare.

Ceremonia de cetățenie

Ceremoniile în Marea Britanie sunt efectuate de către secretarii-șefi din zonele locale. Dacă vă aflaţi în străinătate, ceremonia va fi realizată de către misiunea diplomatică în ţara în care locuiţi.

Dacă vă înregistraţi pentru a deveni un cetăţean al teritoriilor britanice de peste mări, un cetăţean britanic de peste mări sau un supus britanic, nu veţi avea nevoie să participați la o ceremonie. Va trebuie să depuneți un jurământ sau o afirmare de credinţă. Cei care aplică pentru cetăţenia britanică de peste mări, de asemenea, trebuie să depună un jurământ.

De ce ceremonii?

A deveni un cetăţean britanic este un eveniment important şi trebuie să fie sărbătorit într-un mod semnificativ. La ceremonie, veți fi întampinat în comunitatea locală şi veți întâlni alte persoane din zonă, care devin cetăţeni britanici.

Invitaţia

Dacă cererea dumneavoastră de cetăţenie britanică este finalizată cu succes, autorităţile din Marea Britanie vă vor trimite o scrisoare de confirmare a prezentei şi vă vor invita să participați la o ceremonie. Ceremonia dumneavoastră va avea loc, de obicei, aproape de locul unde aveți reședința. Dacă doriţi ca ceremonia dumneavoastră să aibă loc în altă parte în Marea Britanie, trebuie să indicați acest lucru atunci când depuneți cererea pentru naturalizare.

Aranjarea ceremoniei

Atunci când primiţi invitaţia la o ceremonie, aveți 90 de zile pentru a participa la una. Invitaţia dumneavoastră va include detaliile de contact ale autoritatății locale, care va organiza ceremonia dumneavoastră. Ceremoniile în Marea Britanie sunt organizate de către autorităţile locale. Ele pot avea loc la oficiul registrului sau primărie, deşi, uneori, ceremoniile speciale sunt realizate în alte părţi, cum ar fi în clădiri istorice sau şcoli.

Cele mai multe autorităţi locale realizează ceremoniile de grup pentru toți din zona locală, care devin cetăţeni britanici în acel moment. Veţi putea, de obicei, să luați două persoane cu dumneavoastră la ceremonie. Participarea la ceremonie este numai prin invitaţie. Trebuie să luaţi cu dumneavoastră invitaţia la ceremonie.

În circumstanţele speciale poate fi aranjată o ceremonie privată. Ar trebui să discutați cerinţele dumneavoastră cu autorităţile locale. Va trebui să plătiți o taxă suplimentară pentru a aranja o ceremonie privată şi la aceasta, nu va fi, de obicei, prezent un demnitar.

Copiii

Copiii nu sunt obligați să depună un jurământ sau o afirmare de cetăţenie, sau să participe la o ceremonie. Dacă aţi împlinit vârsta de 18 ani până la data finalizării cererii dumneavoastră, va trebui să participați la o ceremonie, chiar dacă aţi depus cererea dumneavoastră fiind un copil. În cazul în care cererile pentru copiii sub vârsta de 18 ani au fost făcute ca parte a unui grup de familie, ei vor fi invitaţi să participe la ceremonia de cetăţenie cu părinţii lor.

Pregătirile pentru ceremonie

Atunci când participați la ceremonie trebuie să rostiți un jurământ de credinţă (sau puteți face o afirmaţie, dacă preferaţi să nu Jurați pe Dumnezeu) şi un angajament. Cuvintele de jurământ, afirmare şi angajament sunt prezentate mai jos. Poate veţi dori să practicați aceste cuvinte înainte de a participa la ceremonie.

Jurământ de credinţă

Eu (numele) Jur pe Atotputernicul Dumnezeu, că devenind un cetăţean britanic, voi fi credincios şi voi purta credinţă adevărată pentru Maiestatea Sa, Regina Elisabeta a doua, Moştenitorii şi Succesorii ei, potrivit legii.

Afirmare de credinţă

Eu (numele) în mod solemn, sincer şi cu adevărat declar şi afirm că devenind un cetăţean britanic, voi fi credincios şi voi purta credinţă adevărată pentru Maiestatea Sa, Regina Elisabeta a doua, Moştenitorii şi Succesorii ei, potrivit legii.

Angajament

Voi oferi loialitatea mea Marii Britanii şi voi respecta drepturile şi libertăţile acesteia. Voi susţine valorile sale democratice. Voi respecta legile cu fidelitate şi voi îndeplini sarcinile şi obligaţiile mele ca cetăţean britanic.

Participarea la ceremonie

Când ajungeţi la ceremonie, personalul autorităţilor locale va verifica identitatea şi va confirma faptul că datele personale înscrise pe certificatul dumneavoastră sunt corecte. Băuturi răcoritoare vor fi disponibile.

În timpul ceremoniei, discursurile se vor face, de multe ori de către demnitarii locali sau naţionali. Acestea pot include salutarea noilor cetăţeni, în numele zonei locale, încurajându-i să joace un rol activ în cadrul comunităţilor lor.

Vi se va înmâna certificatul de cetăţenie britanică şi un pachet de bun venit. Vi se va da un cadou comemorativ, de multe ori cu reprezentare locală.

Toţi cetăţenii noi, sunt invitați să stea în picioare în timp ce imnul naţional este audiat.

Unele autorităţi locale asigură și posibilitatea de a cumpăra fotografii sau clipuri video a evenimentului.

Jurământul de credinţă şi angajamentul

Cetăţenii britanici de peste mări şi supușii britanici trebuie să depună un jurământ de credinţă sau un angajament înainte de finalizarea înregistrării lor.

Daca vă înregistrați ca un cetăţean britanic va trebui să depuneți un jurământ de credinţă şi un angajament la o ceremonie de cetăţenie. Ar trebui să citiţi pagina despre ceremonii, de mai sus, pentru mai multe informaţii.

Cetățenii teritoriilor britanice de peste mări

Dacă deveniți un cetăţean al teritoriilor britanice de peste mări va trebui să depuneți un jurământ de credinţă şi un angajament înainte de a primi certificatul de înregistrare. Nu va trebui să participați la o ceremonie de cetăţenie pentru a depune jurământul sau angajamentul.

Detalii despre ceea ce trebuie să faceţi pentru a depune jurământul sau angajamentul vor fi trimise împreună cu scrisoarea cu decizia. Dacă aveţi orice întrebări, trebuie să vă adresaţi la misiunea diplomatică britanică în ţara în care locuiţi.

Cetăţenii britanici de peste mări şi supuși britanici

Dacă deveniți un cetăţean britanic de peste mări sau supus britanic va trebui să depuneți un jurământ de credinţă înainte de a primi certificatul de înregistrare. Nu va trebui să participați la o ceremonie de cetăţenie pentru a depune jurământul sau angajamentul.

Detalii despre ceea ce trebuie să faceţi pentru a depune jurământul sau angajamentul vor fi trimise împreună cu scrisoarea cu decizia. Dacă aveţi orice întrebări, trebuie să vă adresaţi la misiunea diplomatică britanică în ţara în care locuiţi.

Ce se întâmplă, dacă cererea mea este refuzată?

Dacă cererea dumneavoastră este refuzată, autorităţile din Marea Britanie vă vor scrie pentru a vă explica de ce. Deşi nu există un drept legal al unei contestații, este posibil să scrieţi dacă considerați că decizia noastră de a refuza cererea dumneavoastră este greşită.

Veţi avea nevoie să demonstrați că decizia nu a fost solid bazată pe actuala lege privind naţionalitatea sau actualele proceduri.

Dacă scrieţi pentru a cere revizuirea deciziei, trebuie să explicaţi de ce credeţi că nu a fost aplicată corect legislaţia în cazul dumneavoastră.

Pot fi un cetățean cu cetățenie dublă?

Atunci când deveniți un cetăţean britanic nu trebuie să renunţați la cetăţenia sau naţionalitatea prezentă pentru a deveni un cetăţean britanic.

Multe ţări nu va permite să aveţi două naţionalităţi (dublă cetăţenie). Dacă deveniţi un cetăţean britanic şi sunteți un cetăţean al unei ţări care nu permite dubla cetăţenie, autorităţile din această ţară pot considera fie ca ați pierdut cetăţenia actuală sau ar putea refuza să recunoască naţionalitatea nouă. Înainte de a aplica pentru cetăţenia britanică, ar trebui să verificaţi ce poziţie au autorităţile din ţara de origine referitor la dubla cetățenie.

Dacă deveniţi un cetăţean al altei ţări

Dumneavoastră nu veți pierde, în mod normal, cetăţenia britanică dacă deveniți un cetăţean sau resortisant al unei altei ţări. Dacă sunteţi un supus britanic altfel decât prin conexiune cu Republica Irlanda, veţi pierde acest statut la achiziţionarea oricărei altei naţionalități sau cetăţenii. Dacă sunteţi o persoană britanică protejată veţi pierde acest statut la obținerea oricărei altei naţionalități sau cetăţenii.

Dacă deveniți un cetăţean sau resortisant al unei ţări care nu permite dubla cetăţenie, vi s-ar putea cere, de către această ţară, să renunţați la cetăţenia dumneavoastră britanică.

Dacă sunteţi căsătorit cu un cetăţean al altei ţări

În conformitate cu legile privind cetăţenia din unele ţări, o persoană căsătorită are în mod automat naţionalitatea partenerului ei. Copiii pot avea, de asemenea, cetăţenia unui părinte, chiar dacă s-au născut în străinătate. Dacă soţia, soţul sau copilul dumneavoastră vizitează ţara de naţionalitate, ar trebui să verificaţi cu consulatul ţării sau cu ambasada în Marea Britanie înainte de a pleca în călătorie.

Pierderea cetățeniei obținută prin fraudă (privare)

Motive pentru privarea de cetăţenie ar putea include, dacă: Autorităţile din Marea Britanie pot lua cetăţenia britanică în cazul în care constată că aţi obţinut înregistrarea dumneavoastră sau naturalizarea prin fraudă, oferind informaţii false, sau ascunzând unele fapte care ar fi afectat decizia noastră. Acest lucru este cunoscut sub numele de privare de cetăţenie.

 • ați ascuns informaţii care ar putea să arate că nu aveți un cazier curat, cum ar fi condamnări de peste mări;
 • ați obţinute permisul de ședere pe termen nedeterminat în Marea Britanie prin susținerea că deţineți o naţionalitate diferită;
 • ați obţinut cetăţenia ca soţ al unui cetăţean britanic, dar nu ați fost căsătorit în mod valabil cu acea persoană; sau
 • ați folosit documente false pentru a obţine cetăţenia, sau ați ”plagiat” testul de trai în Marea Britanie.

Autoritățile, de asemenea, pot lua cetăţenia britanică în cazul în care, în opinia lor, ar fi în interesul public pentru ei să facă acest lucru şi nu veți deveni apatrid ca urmare a privării de cetăţenie britanică.

Dacă sunteți privat de cetăţenie, nu mai sunteți un cetăţean britanic de la data la care ordinul de privare este emis. După aceasta nu mai puteți deține un paşaport britanic.

Orice drepturi pe care le-aţi putea avea de a trăi în Marea Britania, sunt, de asemenea, pierdute. În cazurile grave, puteți fi deportat din Marea Britanie.

Mai multe informaţii privind privarea de cetăţenie britanică pot fi găsite în capitolul 55 din instrucţiunile de naţionalitate.

Date de contact

Dacă locuiţi în Marea Britanie

Dacă sunteţi un rezident din Marea Britanie şi aveţi o întrebare despre cetăţenia britanică sau dreptul de reşedinţă, aveţi posibilitatea să telefonați sau să trimiteți un e-mail la centrul de contact privind cetăţenia (Telefon: 0845 010 5200, e-mail: ukbanationalityenquiries@ukba.gsi.gov.uk). Dacă trimiteți un e-mail, poate dura până la 10 zile pentru a primi un răspuns la mesajul dumneavoastră.

 • Ghidul de cerere conţine informaţii despre scutiri de la cerinţe, inclusiv cerința de "cunoaștere a limbii engleze şi a traiului în Marea Britanie".
 • Centrul nu vă poate sfătui prin telefon dacă veți fi scutit de orice cerinţe, deoarece trebuie să exercite puterea discreţionară.
 • Dacă aveţi o întrebare care nu se referă la cetăţenia britanică sau dreptul de reşedinţă, trebuie să contactaţi unul din alte centre de contact.

Dacă locuiţi în străinătate

Puteți contacta prin telefon centrul de contact privind naţionalitatea direct din străinătate la +44 151 672 5626. Liniile telefonice sunt deschise de la 09:00 până la 17:00, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale.

Informaţii generale
Imigranţi de valoare înaltă
Lucrători calificaţi
Alte categorii

Informaţii generale

Marea Britanie este o destinaţie foarte populară pentru persoanele care doresc să trăiască şi să lucreze în străinătate. Imigrarea în Marea Britanie constă dintr-un sistem de cinci nivele (tier) bazat pe puncte care împarte solicitanții în baza diferitor criterii pentru a evalua eligibilitatea lor pentru a obţine o viză de lucru sau de studiu în Marea Britanie.

 • Imigranţii de valoare înaltă

Investitorii, antreprenorii, oamenii extrem de talentaţi şi proaspeţii absolvenţi de la universităţile din Marea Britanie pot aplica pentru a intra sau a rămâne în Marea Britanie fără a avea nevoie de o ofertă de loc de muncă - dar va trebui să treacă o evaluare pe bază de puncte.

 • Lucrătorii calificaţi

Dacă vi s-a oferit un loc de muncă calificat în Marea Britanie şi angajatorul dumneavoastră potenţial este dispus sa vă sponsorizeze, aveţi posibilitatea să aplicaţi pentru a veni sau a rămâne aici cu scopul de a ocupa acest loc de muncă.

 • Lucrătorii temporari

Dacă un angajator din Marea Britanie este dispus să vă sponsorizeze, sau dacă sunteţi un cetăţean al unei ţări care participă la schema de mobilitate a tinerilor, aţi putea fi eligibil pentru a veni şi a lucra în Marea Britanie pentru o perioadă scurtă de timp.

 • Alte categorii

Puteţi aplica, de asemenea, să lucrați în Marea Britanie în calitate de lucrător intern, ca reprezentant unic al unei firme de peste mări, sau al unui ziar de peste mări, a unei agenţii de ştiri sau a unei organizaţii de radiodifuziune.

 • Pentru lucrătorii şi oamenii de afaceri din Turcia

Cetăţenii turci pot beneficia de un acord european cu Turcia, în cazul în care doresc să se stabilească în mediul de afaceri în Marea Britanie, sau dacă aceștia deja lucrează aici din punct de vedere legal.

 • Pentru cetăţenii Commonwealth-ului cu strămoși din Marea Britanie

Dacă sunteţi un cetăţean al Commonwealth-ului şi cel puţin unul dintre bunici s-a născut în Marea Britanie, aveţi posibilitatea să aplicaţi pentru a veni aici cu scop de muncă.

Imigranţi de valoare înaltă

 • Nivelul 1 (Talente Excepționale)
 • Nivelul 1 (Antreprenori)
 • Nivelul 1 (Investitori)
 • Nivelul 1 (Lucru după absolvirea universității)
 • Nivelul 1 (General)
 • Programul Migranților Talentați (categorie închisă)
 • Persoane de afaceri (categorie închisă)
 • Inovatori (categorie închisă)
 • Schema Absolvenților Străini (categorie închisă)
 • Investitori (categorie închisă)
 • Scriitori, compozitori și artiși (categorie închisă)

Vize Nivelul 1

Acest tip de viză este pentru imigranţii cu înaltă calificare. Pentru a se califica, solicitanţii trebuie să acumuleze un anumit număr de puncte, bazat pe educaţia lor.

Despre Imigrarea la Nivelul 1

Vizele de Nivelul 1 din Marea Britanie sunt destinate pentru a atrage ceea ce Biroul Central numește "cei mai străluciți şi cei mai buni" candidaţi potenţiali pentru a imigra în Marea Britanie. Spre deosebire de vizele de nivelul 2, care se aplică, de asemenea, celor care se deplasează în Marea Britanie pe termen lung în scopuri de afaceri sau de angajare.

Vizele de nivelul 1 nu necesită o ofertă de locuri de muncă care urmează să fie ocupat. Ca urmare, cerinţele din evaluării nivelului 1 sunt în concordanţă cu selectarea solicitanților de cea mai înaltă calificare. Aflaţi dacă aveţi aptitudinile necesare pentru a vă califica folosind instrumentul de evaluare gratuită.

Nivelul 1 (Talente Excepționale)

Limita cererilor de Nivelul 1 (Talente excepționale)

Guvernul britanic a limitat numărul de cereri care pot fi realizate în conformitate cu Nivelul 1 (Talente Excepționale). Fiecare cerere iniţială trebuie să fie aprobată de către un "organism competent desemnat".

Dumneavoastră puteţi aplica?

ATENȚIE!

Nu puteți aplica în conformitate cu Nivelul 1 (Talente Excepționale) dacă vă aflați deja în Marea Britanie.

Înainte de a aplica, trebuie să citiţi cu atenţie ghidul de orientare Nivelul 1 (Talente Excepționale) .

Cererile iniţiale

Dumneavoastră trebuie să depuneți cererea dumneavoastră iniţială de Nivelul 1 (Talente excepționale) din străinătate.

Aplicarea pentru a extinde permisiunea de a rămâne

După ce aţi locuit în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 1 (Talente Excepționale) pentru ceva timp, aveţi posibilitatea să aplicaţi pentru a prelungi şederea dumneavoastră aici, în această categorie. Veţi avea nevoie să acumulați un total de 85 de puncte.

Nu puteţi aplica pentru a vă transfera la Nivelul 1 (Talente Excepționale), dacă sunteți în prezent în Marea Britanie într-o categorie diferită de imigrare. Pagina cu Cerinţele pentru prelungirea șederii conţine mai multe informaţii.

Documente necesare

Această secţiune descrie documentele pe care trebuie să le trimiteţi ca dovadă atunci când se aplică pentru a intra sau rămâne în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 1 (talent excepțional) bazate pe sistemul de puncte. 
Atunci când depuneți cererea dumneavoastră, trebuie să furnizați toate documentele necesare. Fiecare document trebuie să fie în original (nu o copie) cu excepţia cazului în care autorităţile britanice spun altfel.

Pentru informaţii despre documentele pe care trebuie le trimiteți împreună cu cererea iniţială, consultaţi următoarele pagini:

Pentru informaţii despre documentele pe care trebuie să le trimiteți cu o cerere de extindere, consultaţi următoarele pagini:

Cât de mult puteţi sta în Marea Britanie?

În cazul în care autorităţile din Marea Britanie vă oferă permisiunea de a intra în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 1 (Talente Excepționale), puteţi rămâne aici timp de 3 ani și 4 luni. Dacă cererea dumneavoastră pentru prelungirea şederii dumneavoastră este finalizată cu succes, veţi putea rămâne în Marea Britanie pentru încă 2 ani.
Nu vi se va permite să intrați sau să rămâneți în Marea Britanie în cazul în care organismul competent desemnat care a aprobat cererea dumneavoastră va retrage aprobarea acestuia.

Nivelul 1 (Antreprenori)

Nivelul 1 (Antreprenori) este pentru migranţii non-europeni care doresc să investească în Marea Britanie prin înfiinţarea sau preluarea, şi implicându-se activ în conducerea unei afaceri sau mai multor afaceri aici.

Înainte de a aplica, ar trebui să citiţi Ghidul de orientare al Nivelul 1 (Antreprenori).

Documente necesare

Atunci când depuneți cererea dumneavoastră, trebuie să furnizați toate documentele necesare împreună cu formularul de cerere. Consultați Ghidul de orientare.

Accesează aici pentru extinderea șederii pentru acest tip de viză.

Taxele de aplicare

Taxele de cerere pe care trebuie să le plătiți depinde de faptul dacă aplicați din interiorul sau din afara Marii Britanii - şi, dacă locuiți în interiorul Marii Britanii, și trimiteți cererea prin poştă sau o depuneți în persoană.

Dacă aplicați din interiorul Marii Britanii și depuneți aplicaţiile pentru membrii familiei dumneavoastră (cunoscute sub numele de persoane aflate în întreţinere), împreună cu propria aplicaţie, puteţi plăti o taxă redusă pentru cererile membrilor familiei dumneavoastră, trimiţându-le cu propria aplicaţie într-un singur plic.

Cât de mult puteţi sta în Marea Britanie?

Dacă aplicați cu succes pentru o viză în conformitate cu Nivelul 1 (Antreprenori) din afara Marii Britanii, puteţi veni aici pentru o perioadă maximă de 3 ani și 4 luni. Spre sfârşitul acestei perioade, trebuie să aplicați pentru prelungirea şederii dumneavoastră dacă doriţi să continuați traiul dumneavoastră aici.

Dacă aplicați cu succes pentru a vă transfera la Nivelul 1 (Antreprenori) de la altă categorie de imigrare în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie, veți avea permisiunea de a rămâne aici pentru o perioadă maximă de 3 ani. Spre sfârşitul acestei perioade, trebuie să se aplice pentru a prelungi şederea dumneavoastră dacă doriţi să continui să trăieşti aici.

Dacă aplicați cu succes pentru a prelungi şederea dumneavoastră în conformitate cu Nivelul 1 (Antreprenori), veți avea permisiunea de a rămâne pentru încă 2 ani.

Nivelul 1 (Investitori)

Nu aveţi nevoie de o ofertă a unui loc de muncă pentru a aplica în această categorie. Cererea dumneavoastră va fi evaluate în baza capacității dumneavoastră de a investi £1,000,000 în Marea Britanie.Categoria Nivelul 1 (Investitori), este pentru persoane fizice de calificare înaltă care doresc să facă o investiţie financiară substanţială în Marea Britanie.

Înainte de a aplica, trebuie să citiţi Ghidul de Orientare Nivelul 1 (Investitori).

Puteţi aplica?

Ar trebui să vedeți dacă sunteți eligibil, în cazul în care:

 • Aplicați din afara Marii Britanii; sau
 • Vă aflați în Marea Britanie şi aplicați pentru a vă transfera la Nivelul 1 (Investitori) de la o categorie diferită de imigrare (cu excepţia categoriei foștilor investitori)

Ar trebui să citiţi pagina Cererilor de Extindere, dacă sunteţi deja în Regatul Unit în conformitate cu Nivelul 1 (Investitori) sau categoria foștilor investitori.

Documente necesare

Trimiterea documentelor originale

Trebuie să trimiteți documentele originale, nu copii ale acestora.

Ce documente trebuie să trimiteţi pentru o cerere iniţială

Dacă nu prezentați toate documentele de care avem nevoie atunci când depuneți cererea, aceasta poate fi refuzată din motiv că dovezi insuficiente au fost furnizate, iar taxa de aplicare nu va fi returnată.
Trebuie să prezentați 2 fotografii recente de tip paşaport şi paşaportul dumneavoastră, împreună cu dovezile specificate în Ghid.

Ce documente trebuie să trimiteţi pentru o cerere de extindere

Dacă nu prezentați toate documentele necesare atunci când depuneți cererea, aceasta poate fi refuzată din motiv că dovezi insuficiente au fost furnizate, iar taxa de aplicare nu va fi returnată.

Taxele de aplicare

Taxele de cerere pe care trebuie să le plătiți depinde de faptul dacă aplicați din interiorul sau din afara Marii Britanii - şi, dacă locuiți în interiorul Marii Britanii, și trimiteți cererea prin poştă sau o depuneți în persoană.

Dacă aplicați din interiorul Marii Britanii și depuneți aplicaţiile pentru membrii familiei dumneavoastră (cunoscute sub numele de persoane aflate în întreţinere), împreună cu propria aplicaţie, puteţi plăti o taxă redusă pentru cererile membrilor familiei dumneavoastră, trimiţându-le cu propria aplicaţie în 1 plic.

Cât de mult puteţi sta în Marea Britanie?

Dacă aplicați cu succes pentru o viză în conformitate cu Nivelul 1 (Investitori) din afara Marii Britanii, puteţi veni aici pentru o perioadă maximă de 3 ani și 4 luni. Spre sfârşitul acestei perioade, trebuie să aplicați pentru prelungirea şederii dumneavoastră dacă doriţi să continuați traiul dumneavoastră aici.

Dacă aplicați cu succes pentru a vă transfera la Nivelul 1 (Investitori) de la altă categorie de imigrare în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie, veți obține permisiunea de a rămâne aici pentru o perioadă maximă de 3 ani. Spre sfârşitul acestei perioade, trebuie să se aplice pentru a prelungi şederea dumneavoastră dacă doriţi să continui să trăieşti aici.

Dacă aplicați cu succes pentru a prelungi şederea dumneavoastră în conformitate cu Nivelul 1 (Investitori), veți obține permisiunea de a rămâne pentru încă 2 ani.

Nivelul 1 (Muncă după finisarea studiillor)

Puteţi aplica?

Dacă sunteţi deja în Marea Britanie într-o categorie de imigrare diferită, aţi putea să vă transferați la Nivelul 1 (muncă după finisarea studiilor).

Puncte pentru atributele dumneavoastră

Aveţi posibilitatea de a acumula puncte pentru diverse aspecte ale calificării dumneavoastră recente din Marea Britanie. Acestea sunt numite "atributele" dumneavoastră, şi trebuie să acumulați 75 de puncte pentru ele.

Veţi acumula în mod automat 75 de puncte pentru atributele dumneavoastră dacă sunteți, în prezent, în Marea Britanie, în baza:

 • Schemei Absolvenţilor de Știință și Inginerie (SEGS);
 • Schemei Absolvenţilor Străini (IGS); sau
 • Talente noi : Schema Muncii în Scoţia (FT: WISS)

Trimiterea documentelor originale

Trebuie să trimiteți documentele originale, nu copii ale acestora.

Ce documente trebuie să trimiteţi

Dacă nu trimiteţi toate documentele necesare atunci când depuneți cererea dumneavoastră, aceasta poate fi refuzată din motiv că aţi trimis dovezi insuficiente, iar taxa nu va fi returnată.

Trebuie să trimiteți două fotografii recente de tip paşaport şi paşaportul dumneavoastră, împreună următoarele dovezi:

 • Certificatul original de calificare;
 • Scrisoarea originală de la instituția Marii Britanii;
 • Întreţinere (fonduri).

Cât de mult puteţi sta în Marea Britanie?

Dacă aplicați cu succes pentru o viză sau pentru a vă transfera la Nivelul 1 (muncă după finisarea studiilor), puteţi veni aici pentru o perioadă de maximum 2 ani. Nu puteţi aplica pentru a extinde șederea dumneavoastră la sfârşitul acestei perioade. Trebuie să vă transferați într-o altă categorie a sistemului bazat pe puncte, de îndată ce puteți face acest lucru.

Puteţi aplica pentru a extinde șederea totală în Marea Britanie la un maximum de 2 ani, în cazul în care vă aflaţi aici în temeiul:

Schemei Absolvenţilor de Știință și Inginerie (SEGS);
Schemei Absolvenţilor Străini (IGS); sau
Talente noi: Schema Muncii în Scoţia (FT: WISS)

Alte întrebări referitor la Vizele de Nivelul 1:

 • Va fi taxa pentru aplicarea mea returnată dacă îmi retrag cererea?

Atunci când serviciul de procesare a plății a primit cererea dumneavoastră, taxa de cerere este primită. Taxa nu poate fi rambursată dacă vă retrageţi cererea dumneavoastră.

 • Ce se întâmplă în cazul cererilor - duplicat?

Dacă trimiteţi mai mult de o cerere, vi se va cere taxa de aplicare pentru fiecare cerere.

 • Cum pot aplica din afara Marii Britanii?

În funcţie de ţara în care locuiţi, ar putea fi necesar să depuneți cererea dumneavoastră on-line sau utilizând formularul de cerere VAF9. Dacă aplicați în persoană cu programare la un centru de cereri de viză, şi numărul dumneavoastră unic de referinţă va expira înainte de data programării dumneavoastră, ar trebui să solicitați un număr unic de referinţă proaspăt înainte de data programării dumneavoastră.

Dacă aplicați on-line, trebuie să depuneţi cererea on-line înainte ca numărul de referinţă unic să expire. Trebuie să mergeți apoi la un centru de cereri de viză (a se vedea mai jos) - ar trebui sa faceți acest lucru cât mai curând posibil, dar data când mergeți la centru poate fi în afara perioadei valabile al numărului unic de referinţă, în decurs de 10 zile de la expirare.

Ca parte a cererii dumneavoastră, va trebui sa atașați amprentele şi imaginea facială (cunoscute sub numele de "informaţii biometrice"), la un centru de cerere de viză.

Când ar trebui să aplic?

Ar trebui să aplicați cât mai curând posibil, şi înainte ca permisiunea actuală de a rămâne să expire. Data depunerii cererii depinde de dumneavoastră, dacă aplicați prin poştă, prin curier sau în persoană.

 • Ce puteţi face în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie?

Permisiunea dumneavoastră de şedere va fi supusă următoarelor condiţii:

 • nu veţi avea acces la fonduri publice, ceea ce înseamnă că nu veţi putea solicita mai multe beneficii plătite de către stat;
 • trebuie să vă înregistraţi la poliţie, dacă este necesar în conformitate cu punctul 326 în partea 10 din Regulamentul de Imigrare; şi
 • dumneavoastră dețineți un grad primar din Marea Britanie în medicină sau stomatologie la sau peste nivelul de licenţă, pe care l-ați primit de la un organism sau o instituţie recunoscută în Marea Britanie, care deţine o licenţă de gradul 4 sponsorizată; sau
 • dumneavoastră ați avut permisiunea de vă afla într-o categorie care v-a permis să fiți angajat ca medic dentist sau în formare, şi aţi fost angajat ca medic dentist sau în formare în acea perioadă.
 • Cum veţi returna documentele mele, pe care vi le-am trimis atunci când am aplicat?

Dacă vă aflaţi în Marea Britanie, documentele vor fi returnate prin poștă, la adresa pe care o indicați în cererea dumneavoastră. În cazul în care un reprezentant face o cerere în numele dumneavoastră, documentele dumneavoastră vor fi returnate la el/ ea. Documentele dumneavoastră vor fi returnate cu livrare înregistrată. Dacă doriţi ca documentele dumneavoastră să fie returnate de către livrarea specială, ar trebui să oferiți un plic pre-plătit de livrare de specială. Puteţi aranja, de asemenea, ca documentele să fie colectate de către un curier la costul propriu. Dacă doriţi să aranjați un curier, depuneți o cerere de curierat, în scris, prin fax la numărul 0114 207 6555.

Dacă vă aflaţi în afara Marii Britanii, documentele vor fi returnate în acelaşi mod în care le-ați trimis autorităţii. De exemplu, dacă le-a luat la un centru de cereri de viză, centrul de cerere de viză le va întoarce.

Lucrători calificaţi

Există 4 categorii de lucrători calificați, în cadrul sistemului bazat pe puncte: Categorii de lucrători talentați

 • Nivelul 2 (General)

Nivelul 2 (General) este pentru resortisanţii străini cărora li s-a oferit un loc de muncă calificată pentru a umple un gol în forţa de muncă care nu pot fi ocupat de către un lucrător stabilit deja.

Limita Lucrătorilor de Nivelul 2 (General) care aplică din străinătate

 • Nivelul 2 (ministru de religie)

Nivelul 2 (ministru de religie) este pentru persoanele cărora li s-a oferit un loc de muncă sau un post sau un rol în cadrul comunităţilor de credinţă a lor în Marea Britanie ca:

 • Miniştrii de religie care efectuează predică de religie şi de muncă pastorală;
 • misionari; sau
 • membri ai ordinelor religioase.

Responsabilitățile pastorale includ:

 • conducerea unei adunări în mod regulat şi în ocazii speciale;
 • oferirea educaţiei religioase copiilor şi adulţilor prin predicare sau predare;
 • oficializarea căsătoriilor, înmormântărilor şi altor servicii speciale, precum şi
 • oferirea consilierei şi sprijinului pentru bunăstarea membrilor congregaţiei; şi
 • recrutarea, instruirea şi coordonarea activităţii de orice voluntari locali şi predicatori.

Munca în calitate de misionar nu este doar predicarea şi învăţătura. Aceasta poate include:

 • organizarea activităţilor misionare (dar nu ar trebui să fie administrative sau ale angajaţilor, cu excepţia cazului în care este ocupat un post de conducere);
 • supravegherea personalului;
 • coordonarea organizării muncii misionare;
 • fiind responsabil de o anumită activitate, cum ar fi conturile/ finanțele, managementul personal sau IT; şi
 • traducerea textelor religioase - aceasta este munca misionară, nu, muncă de birou.
 • Nivelul 2 (sportiv)

Nivelul 2 (sportiv) este pentru sportivi de elită şi antrenori care sunt stabiliți la nivel internaţional în calitate de cel mai înalt nivel, şi vor aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea sportului lor. Cererea dumneavoastră va trebui să fie aprobată de către organismul de guvernare a sportului.

 • Nivelul 2 (transfer între companii)

Această categorie este pentru angajaţii companiilor multinaţionale care sunt transferați de către angajatorul lor de peste mări la o sucursală din Marea Britanie a organizaţiei, fie pe o bază de termen lung sau pentru vizite scurte frecvente. Există 4 sub-categorii:

 • Personal pe termen lung - pentru angajaţi stabiliți, calificaţi care urmează să fie transferați la filiala din Marea Britanie a organizaţiei lor pentru o perioadă mai mare de 12 luni pentru a umple un post care nu poate fi completat de o persoană recrutată nouă rezidentă
 • Personal pe termen scurt - pentru angajaţi stabiliți, calificaţi care urmează să fie transferați la filiala din Marea Britanie a organizaţiei lor pentru o perioadă mai mică de 12 luni pentru a umple un post care nu poate fi completat de o persoană recrutată nouă rezidentă
 • Absolvent stagiar - acest traseu permite transferul de angajaţi absolvenți recenți la o sucursală din Marea Britanie al aceleiaşi organizaţii, ca parte a unui program structurat de formare a absolvenților, care defineşte în mod clar evoluţia spre un rol de conducere sau de specialitate
 • Transferul de abilităţi - acest traseu permite transferul noilor angajaţi să treacă la o sucursală din Marea Britanie al aceleiaşi organizaţii pentru a învăţa abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a îndeplini munca lor de peste mări, sau să le acorde abilităţile lor de specialitate sau cunoştinţele pentru munca din Marea Britanie

Vize Nivelul 2

Înainte de a aplica, trebuie să citiţi ghidul de orientare Nivelul 2;

Angajarea migranţilor

Un sponsor poate angaja un migrant să ocupe un loc de muncă pe lista de ocupaţii deficitare, sau pentru a ocupa orice alte locuri de muncă care au trecut testul de rezident pe piaţa forţei de muncă.

Testul de Rezident pe piaţa muncii

Dacă sponsorul dumneavoastră dorește să vă angajeze în Marea Britanie pentru a ocupa un loc de muncă care nu este într-o ocupaţie deficitară, sponsorul trebuie să demonstreze că nu există lucrători adecvați stabiliți sau resortisanţi ai unei ţări din Spaţiul Economic European (inclusiv Marea Britanie) pentru a ocupa acest loc de muncă. Pentru a demonstra acest lucru, sponsorul trebuie să respecte testul de rezident pe piața forței de muncă atribui un certificat de sponsorizare pentru dumneavoastră.

Trebuie să discutaţi cu sponsorul dumneavoastră dacă acesta a respectat testul de rezident pe piaţa forţei de muncă, şi a menționat acest lucru pe certificatul de sponsorizare.

Ce este un certificat de sponsorizare?

Un certificat de sponsorizare nu este un certificat real sau document pe hârtie, dar este un număr unic de referinţă, care deţine informaţii despre locul de muncă şi datele dumneavoastră personale.
Sponsorul dumneavoastră vă va oferi certificatul cu numărul de referinţă de sponsorizare. Ei vor trebui, de asemenea, să vă ofere câteva dintre informaţiile pe care le-au folosit pentru a atribui certificatul pentru dumneavoastră şi să aplicați, de exemplu, pentru salariu de muncă.

Având un certificat de sponsorizare nu înseamnă că aplicarea de intrare sau de şedere în Marea Britanie va fi finalizată cu succes. Dumneavoastră trebuie să îndepliniți cerinţele nivelului şi categoriei pentru care aplicați.

Ce este un certificat live de sponsorizare?

Sponsorii atribuie certificate prin sistemul managementului de sponsorizare, și puteți avea doar 1 certificat live a sponsorizării în sistem, în orice moment. Un certificat live de sponsorizare este certificatul pe care sponsorul vi l-a acordat, dar pe care încă nu l-aţi folosit pentru a aplica.

Dacă aţi oferit datele dumneavoastră personale unui sponsor potenţial şi sponsorul vă atribuie un certificat de sponsorizare pentru dumneavoastră, atunci un alt sponsor nu poate atribui un certificat de sponsorizare pentru toată perioada în care certificatul vă oferă permisiunea de a veni sau de şedere. Deci, este foarte important să oferiți datele dumneavoastră personale doar unui sponsor pentru care intenţionaţi să lucrați.

Ce trebuie să prezinte certificatul dumneavoastră de sponsorizare

Certificatul dumneavoastră de sponsorizare trebuie să:

 • aibă aceleaşi detalii ca şi în paşaport;
 • să fie alocat de către sponsor nu mai mult de trei luni înainte de data la care veţi aplica;
 • nu ați fost retras de către sponsorul dumneavoastră sau de către autoritatea responsabilă.

Certificatul de sponsorizare va expira în cazul în care nu este utilizat de către dumneavoastră pentru a aplica în termen de 3 luni de la atribuirea de către sponsor. Dacă aplicați cu ajutorul unui certificat de sponsorizare, care a expirat , cererea dumneavoastră va fi refuzată. Trebuie să obţineţi un nou certificat de sponsorizare de la sponsorul dumneavoastră.

Ce este un certificat retras de sponsorizare?

Un certificat de sponsorizare poate fi retras în orice moment de către sponsorul dumneavoastră. Odată ce certificatul a fost retras, acesta devine invalid şi nu poate fi folosit.

Ce este un certificat anulat de sponsorizare?

Un certificat de sponsorizare poate fi anulat în orice moment de către autoritatea responsabilă. Odată ce certificatul a fost anulat, acesta devine invalid şi nu poate fi folosit.

Cum pot retrage un certificat de sponsorizare dacă nu vreau să vin în Marea Britanie?

Dacă doriţi să retrageți un certificat de sponsorizare deoarece nu vreți să veniți în Marea Britanie, trebuie să vă adresaţi sponsorului dumneavoastră pentru ca el să retragă certificatul de sponsorizare. Nu trebuie să contactați unitatea de licenţiere a sponsorilor deoarece certificatul va expira automat după trei luni de la atribuirea sa de către sponsor.

Cum pot retrage un certificat de sponsorizare dacă vreau să ocup un loc de muncă diferit, cuun alt sponsor?

Dacă nu doriţi să ocupați locul de muncă oferit de un sponsor, deoarece doriţi să vă transferați la un alt sponsor, trebuie să vă adresaţi primului sponsor şi să îi cereţi să retragă certificatul de sponsorizare. Trebuie să faceți acest lucru în scris sau prin e-mail şi să oferiți sponsorului 5 zile lucrătoare pentru a retrage certificatul.

În cazul în care nu se retrage certificatul în cadrul acestor 5 zile, trebuie să trimiteţi un memento sponsorului, care are încă cinci zile pentru a retrage certificatul de sponsorizare. În cazul în care sponsorul încă nu a retras certificatul de sponsorizare în acest timp, trebuie să vă adresaţi unităţii de licenţiere a sponsorilor în scris.

Ei vor contacta sponsorul şi îi va obliga să retragă certificatul de sponsorizare.

Când contactaţi unitatea de licenţiere a sponsorilor, trebuie să prezentați următoarele informaţii:

 • numele complet;
 • naţionalitatea;
 • numele sponsorului pentru care nu mai doriţi să lucraţi;
 • certificatul numărului de referinţă de sponsorizare pe care doriţi să-l retrageți;
 • prima dată când ați cerut sponsorului să retragă certificatul;
 • data la care aţi trimis un memento sponsorului pentru a retragă certificatul;
 • numele sponsorului pentru care doriţi să lucraţi;
 • motivul pentru care doriţi ca certificatul de sponsorizare să fie anulat.

Trebuie să trimiteţi o copie a oricărei scrisori sau e-mailuri trimise sponsorului, pe care trebuie să arate cui i-a fost adresată în cadrul organizaţiei. Trebuie să trimiteţi, de asemenea, orice scrisori sau e-mailuri primite de la sponsor, de exemplu, un e-mail sau o scrisoare de confirmare.

Ce documente trebuie să trimiteţi

Trimiterea documentelor originale

Dumneavoastră trebuie să trimiteți doar documentele originale, nu copii ale acestora.

Documentele traduse

Dacă un document nu este în limba engleză sau galeză, trebuie să trimiteţi originalul cu o traducere completă, care poate fi verificată independent de autoritatea responsabilă. Această traducere trebuie să includă detalii ale prerogativelor traducătorului, şi confirmarea faptului că aceasta este o traducere exactă a documentului original. Aceasta trebuie să fie datată şi, de asemenea, să includă semnătura originală a traducătorului.

Cum sunt documentele dumneavoastră returnate

Dacă vă aflaţi în Marea Britanie, documentele vor fi returnate prin poștă, la adresa pe care o oferiți în cererea dumneavoastră. În cazul în care un reprezentant face o cerere în numele dumneavoastră, documentele dumneavoastră vor fi returnate la el/ ea. Documentele dumneavoastră vor fi returnate cu livrare înregistrată. Dacă doriţi ca documentele dumneavoastră să fie returnate de către livrarea specială, ar trebui să oferiți un plic pre-plătit de livrare de specială. Puteţi aranja, de asemenea, ca documentele să fie colectate de către un curier la costul propriu. Dacă doriţi să aranjați un curier, depuneți o cerere de curierat, în scris, prin fax la numărul 0114 207 6555.

Dacă vă aflaţi în afara Marii Britanii, documentele vor fi returnate în acelaşi mod în care le-ați trimis autorităţii. De exemplu, dacă le-a luat la un centru de cereri de viză, centrul de cerere de viză le va întoarce.

Fotografiile dumneavoastră

Trebuie să trimiteți două fotografii recente de tip pașaport ale dumneavoastră, precum şi ale oricăror alte persoane aflate în întreţinere, incluse în aplicaţia dumneavoastră. Toate fotografiile trebuie să aibă numele persoanei din imagine scrisă pe verso.

Toate fotografiile trebuie:

 • să fie de mărimea 45mm x 35mm; şi
 • să fie colore; şi
 • să fie făcută pe un fond gri sau bej deschis; şi
 • să fie clare şi de bună calitate; şi
 • să nu fie încadrate sau în alte poziții; şi
 • să nu fie modificate digital, de exemplu, nu puteţi utiliza programa Photoshop pentru a schimba ceva în imagine; şi
 • să fie fața în întregime, fără ochelari de soare, pălărie sau alte lucruri pentru acoperirea capului, cu excepția cazului în care acesta se poartă din motive religioase.

Fotografia pe care o trimiteţi va fi atașată la viză (cunoscută sub numele de vignetă), care este anexată în paşaportul dumneavoastră.

Trebuie să trimiteţi paşaportul sau documentul de călătorie original, precum şi paşaportul sau documentul de călătorie original al persoanelor dependente înscrise în aplicație.

Test de limba engleză

Dacă ați trecut un test de limba engleză, trebuie să trimiteţi certificatul dumneavoastră. Certificatul original cu rezultatele testului trebuie să indice în mod clar:

 • numele dumneavoastră;
 • calificarea obţinută; şi
 • data atribuirii.

Programe predate în limba engleză

Dacă aţi fost decernat cu o calificare care a fost predată în limba engleză, trebuie să trimiteţi certificatul original de atribuire. Acest lucru trebuie să fie pe hârtia oficială a conducătorului instituţiei, şi trebuie să indice în mod clar:

 • numele dumneavoastră;
 • titlul de atribuire;
 • data de atribuire; şi
 • numele instituţiei de atribuire.

Certificatele originale provizorii nu vor fi acceptate.

Dacă aţi încheiat cu succes un curs predat în limba engleză, dar așteptați absolvirea, trebuie să trimiteţi transcrierea originală academică. Acest lucru trebuie să fie pe hârtia oficială a conducătorului instituţiei, şi trebuie să indice în mod clar:

 • numele dumneavoastră
 • denumirea instituţiei academice;
 • denumirea cursului; şi
 • confirmarea de atribuire.

Dacă aţi pierdut certificatul original de atribuire, şi instituţia care l-a emis nu poate elibera o înlocuire, vom accepta iniţial, recomandarea originală academică. Acest lucru trebuie să fie pe hârtia oficială a conducătorului instituţiei, şi trebuie să indice în mod clar:

 • numele dumneavoastră;
 • titlul de atribuire;
 • data de atribuire, care să confirme că acesta a fost atribuit; şi
 • confirmarea faptului că instituţia nu poate re-emite certificatul original de atribuire.

Cerinţe suplimentare

Dacă titlul dumneavoastră nu a fost atribuit într-o ţară vorbitoare de limba engleză, trebuie să furnizați, de asemenea:

 • o scrisoare şi / sau un certificat original de la NARIC din Marea Britanie, Agenţia Naţională responsabilă pentru furnizarea de informaţii, consiliere şi opinii ale experților privind competenţele profesionale, academice şi profesionale şi calificările din peste 180 de ţări din întreaga lume, care confirmă nivelul echivalent al certificatului dumneavoastră de atribuire; şi
 • o scrisoare din partea instituţiei academice care au atribuit contractul de calificare.

Scrisoarea din partea instituţiei academice trebuie să fie originală, emisă de instituţia de atribuire a documentului oficial, şi arată în mod clar:

 • numele dumneavoastră;
 • titlul de atribuire;
 • data de atribuire; şi
 • confirmarea că cursul a fost predat în limba engleză.

Dacă sponsorul dumneavoastră calificat certifică faptul că vă va întreține şi vă va găzdui, dacă este necesar pentru prima lună de muncă, acest lucru trebuie să fie confirmat pe certificatul de sponsorizare.

În caz contrar, şi dacă nu sunt acumulați puncte în mod automat pentru întreţinere, trebuie să furnizaţi documente care arată că aţi fi avut cel puţin 800 £ în contul dumneavoastră în orice moment pe parcursul perioadei de 3 luni înainte de a aplica.

Documentele trebuie să fie originale, pe hârtia oficială antetul organizaţiei şi ştampila oficială a acestei organizaţii. Ei trebuie să fi fost emise de către un funcţionar autorizat al acestei organizaţii.

Dovezile trebuie să fie în formă de fonduri în numerar. Alte conturi sau instrumente financiare (cum ar fi acțiuni, obligațiuni și fonduri de pensii), indiferent de preaviz, nu sunt acceptabile.

Dacă doriţi să vă bazați pe un cont comun ca dovadă a fondurilor disponibile, trebuie să fiți înscris pe cont împreună cu una sau mai multe alte persoane.

Extrase de cont personale din bancă sau dintr-o societate de credit imobiliar, care acoperă perioada de 3 luni înainte de a aplica

Extrasele de cont personale din bancă sau pentru dintr-o societate de credit imobiliar trebuie să indice în mod clar:

 • numele dumneavoastră;
 • numărul contului;
 • data extraselor;
 • numele şi logo-ul instituţiei financiare;
 • tranzacţii care acoperă perioada de 3 luni;
 • faptul că există fonduri suficiente prezente în cont.

Declaraţia cea mai recentă trebuie să fie datată în termen de 1 lună.

Dacă doriţi să trimiteţi declaraţii bancare electronice de la un cont on-line, acestea trebuie să conţină toate detaliile enumerate mai sus. Acestea trebuie să poarte ştampila oficială a băncii pe fiecare pagină, sau trebuie să furnizeze, de asemenea, o scrisoare de sprijin de la banca dumneavoastră, pe hârtia oficială a companiei, confirmând autenticitatea declaraţiilor trimise.

Soldul trebuie să arate că ați avut cel puţin 800 £ în contul dumneavoastră în orice moment în perioada de 3 luni, şi nu vom accepta un document care prezintă fondurile pentru doar o singură zi.

Aceasta este cu excepţia cazului în care aplicați în termen de patru luni de la lansarea nivelului.

Cardul de credit al unei societăți de finanțare, care acoperă ultimele 3 luni înainte de a aplica

Cardul de credit al unei societăți de finanțare, ar trebui să indice în mod clar:

 • numele dumneavoastră;
 • numărul contului;
 • numele şi logo-ul instituţiei financiare;
 • tranzacţii care acoperă perioada de 3 luni;
 • faptul că există fonduri suficiente prezente în cont.

Soldul trebuie să arate că ați avut cel puţin 800 £ în contul dumneavoastră în orice moment în perioada de 3 luni, şi nu vom accepta un document care prezintă fondurile pentru doar o singură zi.

Aceasta este cu excepţia cazului în care aplicați în termen de patru luni de la lansarea nivelului. A se vedea întreţinerea (fondurile) în evaluarea punctelor pentru mai multe informaţii.

Scrisoarea de la o bancă sau societate de finanțare care confirmă că acestea au fost în contul dumneavoastră pentru cel puţin 3 luni.

Scrisoare de la o bancă sau societate de finanțare ar trebui să includă:

 • numele dumneavoastră;
 • numărul contului;
 • data scrisorii;
 • numele şi logo-ul instituţiei financiare;
 • fondurile deţinute în contul dumneavoastră; şi
 • faptul că fonduri suficiente (£ 800) au fost în bancă timp de cel puţin 3 luni.

Soldul trebuie să arate că ați avut cel puţin 800 £ în contul dumneavoastră în orice moment în perioada de 3 luni, şi nu vom accepta un document care prezintă fondurile pentru doar o singură zi.

Aceasta este cu excepţia cazului în care aplicați în termen de patru luni de la lansarea nivelului.

Scrisoare de la o instituţie financiară reglementată de către Autoritatea Serviciilor Financiare(autoritatea de reglementare a industriei serviciilor financiare din Marea Britanie ), sau Autoritatea Centrală reglementatoare de confirmare a fondurilor

Scrisoarea din partea instituţiei financiare reglementate de către Autoritatea Serviciilor Financiare sau de Autoritatea Centrală reglementatoare, trebuie să includă:

 • numele dumneavoastră;
 • numărul contului;
 • data scrisorii;
 • numele şi logo-ul instituţiei financiare;
 • fondurile deţinute în contul dumneavoastră; şi
 • faptul că fonduri suficiente (£ 800) au fost în bancă timp de cel puţin 3 luni.

Soldul trebuie să arate că ați avut cel puţin 800 £ în contul dumneavoastră în orice moment în perioada de 3 luni, şi nu vom accepta un document care prezintă fondurile pentru doar o singură zi.

Aceasta este cu excepţia cazului în care aplicați în termen de patru luni de la lansarea nivelului.

Cât de mult puteţi sta în Marea Britanie?

Dacă aplicați cu succes din afara Marii Britanii, puteţi veni aici, în conformitate cu Nivelul 2 (General) pentru o perioadă de maximum 3 ani plus o lună, sau perioada oferită pe certificatul de sponsorizare plus 1 lună, e valabilă cea care este mai scurtă. Această perioadă trebuie să înceapă nu mai mult de 14 zile înainte de data începerii de pe certificatul de sponsorizare.

Dacă aţi fost deja în Marea Britanie şi ați aplicat cu succes pentru a vă transfera la Nivelul 2 (General) de la altă categorie de imigrare, puteţi rămâne aici pentru o perioadă de maximum 3 ani, sau perioada oferită pe certificatul de sponsorizare, plus 14 zile, e valabilă cea care este mai scurtă. Această perioadă va începe la data începerii menționată pe certificatul de sponsorizare. Dacă cererea dumneavoastră fost finalizată devreme, puteţi să staţi în Marea Britanie între data deciziei noastre, precum şi data de începere de pe certificatul de sponsorizare.

Dacă sunteţi deja în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 2 (General), puteţi aplica pentru a extinde permisiunea dumneavoastră, să rămâneți în această categorie. A se vedea Extinderea şederii dumneavoastră pentru mai multe informaţii.

În cazul în care autorităţile din Marea Britanie aprobă cererea dumneavoastră, ei vor extinde permisiunea de a sta pentru încă 2 ani, sau perioada de pe certificatul de sponsorizare, plus 14 zile, e valabilă cea care este mai scurtă. Dacă cererea dumneavoastră fost finalizată devreme, puteţi să staţi în Marea Britanie între data deciziei , precum şi data de începere de pe certificatul de sponsorizare.

Dacă vă aflați în prezent în Marea Britanie în calitate de titular al unui permis de muncă, aveţi posibilitatea să aplicaţi în conformitate cu dispoziţiile tranzitorii pentru a extinde permisiunea de a rămâne pentru încă 2 ani, sau până când şederea dumneavoastră totală în Marea Britanie este de 5 ani într-o categorie eligibilă, e valabilă cea care este mai lungă. Această perioadă va începe la data începerii înscrisă pe certificatul de sponsorizare. Cu toate acestea, nu puteți extinde permisiunea dumneavoastră de şedere pentru o perioadă mai lungă decât perioada înscrisă pe certificatul de sponsorizare, plus 14 zile. Dacă cererea dumneavoastră fost finalizată devreme, puteţi să staţi în Marea Britanie între data deciziei noastre, precum şi data de începere de pe certificatul de sponsorizare.

Ce puteţi face în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie?

În timp ce vă aflaţi în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 2 (General):

 • nu trebuie să deţineți mai mult de 10 la sută din acţiunile sponsorului dumneavoastră; şi
 • nu veţi avea acces la prestaţiile de stat sau din alte fonduri publice.

Trebuie să vă înregistraţi la poliţie în cazul în care:

 • şederea dumneavoastră totală în Marea Britanie va fi mai mare de 6 luni; şi
 • sunteţi cetăţean al unei ţări enumerate în apendicele 2 din Regulamentul de imigrare.

Unicul tip de muncă pe care îl puteți face este:

 • job-ul descris în certificatul de sponsorizare, lucrând pentru sponsorul dumneavoastră; şi
 • un job suplimentar în acelaşi sector şi la acelaşi nivel, de până la 20 de ore pe săptămână; şi
 • muncă voluntară

Când puteţi veni în Marea Britanie?

Puteţi intra în Marea Britanie în perioada de până la 14 zile înainte de "data începerii" a muncii, care a fost stabilită de sponsorul dumneavoastră în certificatul de sponsorizare.

Condiţiile Dumneavoastră de şedere

În cazul în care autorităţile din Marea Britanie vă oferă permisiunea de a rămâne în Marea Britanie, unicul tip de muncă pe care îl puteți face este:

 • job-ul descris în certificatul de sponsorizare, lucrând pentru sponsorul dumneavoastră; şi
 • un job suplimentar în acelaşi sector şi la acelaşi nivel, de până la 20 de ore pe săptămână; şi
 • muncă voluntară

În plus, dumneavoastră:

 • nu veți avea acces la prestaţii de stat; şi
 • trebuie să vă înregistrați la poliţie în cazul în care este cerut de paragraful 326 din Regulamentul de Imigrare: şi
 • nu veți avea permisiunea de a începe sau a conduce o afacere.

Locuri de muncă extra

Pe lângă locul de muncă specificat în certificatul de sponsorizare, aveţi posibilitatea de a ocupa un loc suplimentar de muncă, dacă este:

 • în aceeaşi profesie şi la acelaşi nivel profesional ca și tipul de muncă specificat în certificatul de sponsorizare;
 • nu mai mult de 20 de ore pe săptămână; şi
 • în afara orelor de lucru acoperite de certificatul de sponsorizare.

Dacă începeți un tip de muncă suplimentar care îndeplineşte aceste cerinţe, nu este nevoie să anunțați despre acesta. Puteţi face muncă voluntară în orice sector.

Locuri de muncă secundare

Puteţi aplica pentru a ocupa un al doilea loc de muncă (suplimentar), care nu se află în aceeaşi profesie ca locul de muncă specificat în certificatul de sponsorizare şi nu este "muncă extra" (deoarece, de exemplu, necesită o muncă mai mult de 20 de ore pe săptămână). Dar veţi avea nevoie de un nou certificat de sponsorizare pentru acest al doilea job, pe lângă certificatul de sponsorizare pentru locul de muncă existent.

Nu puteţi aplica pentru un al doilea job până când nu ați început să lucrați pentru primul sponsor (cel care v-a dat certificatul de sponsorizare, permiţându-vă să lucraţi în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 2).

Va trebui să depuneți o nouă cerere. Această cerere trebuie să includă o scrisoare spunând că doriţi să schimbaţi permisiunea existentă de ședere. Scrisoarea trebuie să includă:

 • numele dumneavoastră;
 • data dumneavoastră de naştere;
 • certificatul numărului de referinţă de sponsorizare (de la permisiunea curentă de ședere); şi
 • confirmarea dății la care permisiunea de ședere actuală expiră.

Schimbarea locului de muncă

Dacă doriţi să schimbaţi locul dumneavoastră de muncă în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie în conformitate cu Nivelul 2, este posibil că va trebui să depuneți o cerere pentru "schimbarea locului de muncă" cu scopul de a extinde permisiunea de ședere.

O cerere pentru "schimbarea locului de muncă" este tratată în acelaşi mod ca o cerere iniţială în conformitate cu Nivelul 2. Trebuie să aveţi un nou certificat de sponsorizare şi trebuie să îndepliniți toate cerinţele de puncte - acest lucru înseamnă că sponsorul dumneavoastră va trebui să efectueze un nou test de rezident pe piaţa forţei de muncă cu excepţia cazului în care noul loc de muncă este pe lista de ocupaţii deficitare sau dumneavoastră aplicați conform Nivelului 2 (Transfer Între Companii). Nu va fi nevoie de a trimite alte dovezi pentru punctele acumulate, dacă aţi trimis deja aceste dovezi într-o cerere anterioară Nivelul 2.

Va trebui să depuneți o cerere pentru "schimbarea locului de muncă", dacă doriţi să începeţi un nou tip de muncă cu un alt angajator.

Va trebui să depuneți o cerere pentru "schimbarea locului de muncă", dacă doriţi să continuați lucrul cu angajatorul actual, dar:

 • sarcinile de bază se vor schimba, astfel încât munca dumneavoastră va fi într-un cod diferit din Clasificarea Standard de Muncă (SOC) (Clasificarea Standard de Muncă este un sistem utilizat de către toate agenţiile statistice federale ale Statelor Unite, pentru a clasifica lucrătorii în categorii profesionale, în scopul de colectare, calcularea, sau diseminare a datelor .
 • (dacă ocupați în prezent un loc de muncă care se află pe lista de ocupaţii deficitare) sarcinile de bază se vor schimba, astfel veți ocupa un loc de muncă care nu se află pe lista ocupaţiilor deficitare; sa
 • salariul dumneavoastră va fi mai mic decât nivelul indicat pe certificatul actual de sponsorizare sau pe permisul de muncă, cu excepţia cazului în care aceasta se datorează faptului unei reducere la nivel de companie definită ca fiind acceptabilă în ghidul de orientare, sau din motive de maternitate sau de adopţie.

Nu va trebui să depuneți o cerere pentru "schimbarea locului de muncă", dacă doriţi să rămâneţi cu angajatorul dumneavoastră curent, dar munca dumneavoastră se va schimba în alte moduri (de exemplu, dacă doriţi să vă transferați la un nou loc de muncă în acelaşi cod SOC, sau în cazul în care salariul dumneavoastră va fi majorat).

Dacă depuneți o cerere pentru "schimbarea locului de muncă", vă recomandăm să nu începeţi noul tip de muncă până când nu aţi primit buletinul de identitate pentru cetăţenii străini. Dumneavoastră și sponsorul dumneavoastră puteți conveni să începeți munca înainte de a avea cardul dumneavoastră, pe baza scrisorii de aprobare, dar vă veți asuma riscul de a nu avea nici o scuză legală împotriva unei sancţiuni civile în cazul în care cardul este incorect sau refuzat. Puteţi continua să lucrați pentru sponsorul dumneavoastră anterior până la data începerii de pe certificatul nou de sponsorizare, cu condiţia că permisiunea dumneavoastră anterioară de şedere nu a expirat.

În cazul în care munca dumneavoastră se încheie

Dacă munca dumneavoastră se termină înainte ca permisiunea dumneavoastră pentru ședere să expire, este probabil ca permisiunea dumneavoastră de ședere până la 60 de zile să fie limitată. Dacă doriţi să staţi în Marea Britanie mai mult de această perioadă, va trebui să depuneți o nouă cerere.

Alte categorii

Aceste categorii sunt deschise în prezent, pentru persoanele care doresc să vină şi să lucreze în Marea Britanie. Categoriile de mai jos sunt în curs de revizuire - acestea rămân deschise în prezent, dar se pot schimba în viitor.

Lucrătorii interni

Categoria "lucrătorilor interni dintr-o gospodărie privată" permite angajatorilor de peste mări să aducă lucrătorii lor interni cu ei atunci când vizitează sau se stabilesc cu traiul în Marea Britanie. Pentru a veni aici în calitate de lucrător intern, trebuie să fiţi un membru al personalului stabilit de angajatorul dumneavoastră.
Lucrătorii internei pot include servitoarele, şoferii, grădinarii, bucătarii, cei care oferă îngrijire personală pentru angajator sau un membru al familiei angajatorului, și bonele dacă ele furnizează un serviciu cu caracter personal referitor la funcţionarea gospodăriei angajatorului.

Vi se va oferi permisiunea de a rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de timp determinată. La sfârşitul acestei perioade, trebuie să vă întoarceți acasă sau să aplicați pentru a prelungi şederea dumneavoastră.

Dacă nu sunteți încă angajat în calitate de lucrător intern, nu puteți prelungi șederea atunci când expiră viza.

Vi se permite să schimbați angajatorul în timp ce vă aflaţi în Marea Britanie, dar trebuie să fiți în continuare angajat ca muncitor intern. Dacă vă schimbaţi angajatorul, trebuie să notificați autorităţile din Marea Britanie. Nu se va permite să vă schimbați la un tip diferit de muncă.

Puteţi aplica?

Trebuie să obţineți o viză înainte de a călători aici.

Atunci când aplicați pentru o viză, trebuie să fi lucrat pentru cel puțin un an imediat înainte de cererea dumneavoastră:

 • în calitate de lucrător intern în aceeaşi casă cu angajatorul dumneavoastră; sau
 • într-o gospodărie pe care angajatorul dumneavoastră o foloseşte în mod regulat, şi există dovada unei relații între dumneavoastră și angajator.

Trebuie să intenţionați să lucrați cu normă întreagă în Marea Britanie în calitate de lucrător intern:

 • în casa în care angajatorul dumneavoastră locuieşte; sau
 • într-o gospodărie pe care angajatorul o utilizează în mod regulat, dacă puteți demonstra că există o legătură clară între dumneavoastră și angajator.

De asemenea, trebuie să:

 • aveți vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani; şi
 • intenţionați să călătoriți în Marea Britanie cu angajatorul dumneavoastră, partenerul angajatorului dumneavoastră sau partenerul civil, sau copilul angajatorului dumneavoastră cu vârsta sub 18 ani; şi
 • nu intenţionați să lucreze în Marea Britanie, cu excepţia în calitate de lucrător naţional; şi
 • puteți să vă întrețineți, precum și orice alte persoane aflate în întreţinere fără a fi nevoie de fonduri publice

Documente necesare

Cereri inițiale

Când aplicați pentru o viză, va trebui să prezentați:

Ar trebui să trimiteți documentele semnate împreună cu cerere dumneavoastră pentru viză.

Prelungirea şederii dumneavoastră

Atunci când aplicați pentru a prelungi şederea dumneavoastră, va trebui să prezentați:

 • o scrisoare de la angajator care confirmă că dorește să continue să vă angajeze;
 • o scrisoare de la angajator (semnată de dumneavoastră şi de către angajatorul dumneavoastră) care descrie principalele condiţii ale locului dumneavoastră de muncă, inclusiv taxele, rata de remunerare şi orele de muncă; şi
 • o scrisoare de la angajator care să confirme că ei respecta legislaţia din Marea Britanie cu privire la salariul minim național.

Ar trebui să trimiteţi aceste documente împreună cu cererea dumneavoastră.

Aplicarea pentru o viză

În funcţie de ţara în care locuiţi, depuneți cererea on-line.
Partenerul dumneavoastră, precum şi orice copii aflaţi în întreţinere cu vârsta sub 18 ani pot aplica pentru a veni cu dumneavoastră în Marea Britanie sau pentru a vi se alătura aici. Ei ar trebui să aplice, de asemenea, on-line.
Ca parte a cererii dumneavoastră, va trebui sa atașați amprentele şi imaginea facială (cunoscute sub numele de "informaţii biometrice"), la un centru de cerere de viză.

Aplicarea pentru prelungirea şederii Dumneavoastră

Aceste informaţii sunt pentru migranţii care sunt deja în Marea Britanie în calitate de lucrători interni. Dacă sunteţi aici, într-o categorie diferită de imigrare, nu puteţi aplica pentru a "vă transfera" în categoria lucrătorilor interni.

Pentru a aplica pentru o prelungire a şederii dumneavoastră (de asemenea cunoscută si ca "permisiune continuă de ședere"), trebuie să utilizaţi formularul de cerere FLR (BID).
Trebuie să atașați informaţiile biometrice (amprentele digitale şi imaginea facială) şi să obţineți un permis de şedere biometric, ca parte a cererii dumneavoastră.

Membrii de familie

Puteţi include partenerul dumneavoastră, precum şi orice copii aflaţi în întreţinere cu vârsta sub 18 în formularul de cerere FLR(BID). Ar trebui să prezentați, de asemenea, documentele justificative relevante pentru fiecare dependent. Puteţi plăti o taxă de cerere redusă pentru orice persoană aflată în întreţinere, inclusă pe formular.

Dacă aveţi copii în întreţinere cu vârsta de 18 ani sau mai mult, ei trebuie să depună aplicarea personal pentru a extinde şederea lor în Marea Britanie. Ei ar trebui să utilizeze formularul de cerere FLR (BID), şi vor trebui să plătească taxa de aplicare integrală.

Depunerea cererii Dumneavoastră

Ar trebui să citiţi notele ghidului de orientare înainte de a completa formularul. Va trebui să plătiți o taxă atunci când depuneți cererea dumneavoastră, taxa nu va fi rambursată dacă cererea va fi refuzată sau sau dacă o veți retrage.

Ar trebui să citiţi, de asemenea, notele de orientare referitor la fotografii pentru detalii cu privire la tipul de fotografii pe care le vom accepta.

Formularul de cerere oferă detalii cu privire la documentele pe care trebuie să le trimiteți împreună cu formularul. Dumneavoastră ar trebui să trimiteți documentele originale, nu copii ale acestora. În circumstanţe excepţionale, poate fi acceptată o fotocopie care este certificată ca fiind o copie exactă de către organismul sau autoritatea care a emis originalul, sau de un notar. Trebuie să includeți o scrisoare care explică de ce prezentați o copie certificată, mai degrabă decât documentul original.

Dumneavoastră trebuie să vă aflați în Marea Britanie înainte de a aplica, şi trebuie să aplicați cu cel puţin 4 săptămâni înainte de ca permisiunea dumneavoastră pentru ședere în Marea Britanie să expire.

Puteţi face aplicaţia dumneavoastră prin poştă sau în persoană. Dacă aplicați prin poştă, trebuie să trimiteţi cererea dumneavoastră la adresa indicată pe coperta formularului de cerere. Pentru a aplica, în persoană, trebuie să faceţi o programare la unul din birourile de anchete publice - acesta este un serviciu disponibil în aceeaşi zi, cu o taxă de aplicare, şi este adecvat numai pentru aplicații simple.
Trebuie să completaţi formularul cu litere de tipar folosind un stilou negru. Introduceţi toate datele ca zz-ll-aaaa (de exemplu, 29-04-2018).

Reîntregirea familiei

Persoanele aflate în îngrijirea dumneavoastră sunt soţul, soţia, partenerul civil, partenerul de acelaşi sex sau partenerul necăsătorit, şi copiii dumneavoastră cu vârsta sub 18 ani.

Dacă se oferă cuiva permisiunea să intre sau să rămână în Marea Britanie ca dependenții dumneavoastră, ei vor avea permisiunea de a sta aici pentru aceeaşi perioadă de timp, ca și dumneavoastră. Ei vor fi capabili să lucreze în timp ce sunt în Marea Britanie, dar munca lor nu trebuie să fie necesară pentru a vă sprijini pe dumneavoastră sau orice alt dependent.

Pot dependenții mei să aplice pe cont propriu?

Dacă doresc, persoanele aflate în îngrijirea dumneavoastră, pot aplica pentru permisiune pe cont propriu (nu ca persoane aflate în îngrijirea dumneavoastră). Ei vor trebui să îndeplinească cerinţele din categoriile de imigrare în care aplică.

Cererile lor vor fi luate în considerare separat de cererea dumneavoastră. Nu se garantează faptul că toate cererile vor fi finalizate cu succes sau care vi se va oferi permisiunea de a intra, rămâne sau de a vă stabili cu traiul pentru aceeaşi perioadă de timp.

Cât de mult timp veți putea sta?

Dacă aplicați cu succes pentru o viză, în mod normal, vi se va permite să veniți aici, ca un lucrător intern într-un gospodărie privată pentru o perioadă:

 • De până la 6 luni, dacă angajatorul dumneavoastră vine în Marea Britanie Regatul Unit în calitate de vizitator; sau
 • De până la 12 luni, în cazul în care angajatorul intenţionează să stea aici pentru mai mult timp.

Viza din paşaportul dumneavoastră vă arată data la care permisiunea dumneavoastră de a rămâne expiră.

Veţi putea apoi să aplicați pentru a prelungi şederea pentru o perioadă suplimentară de 12 luni.

Drepturile angajatorilor și lucrătorilor

Dumneavoastră și angajatorul dumneavoastră ar fi trebuit să aveți deja stabilite condiţiile de angajare a dumneavoastră. Ar trebui să aveţi o copie a condiţiilor.

Angajatorul dumneavoastră nu poate schimba condiţiile de muncă cu excepția cazului în care sunteţi de acord. Trebuie să:

·fiți plătit cu rata convenită, care trebuie să fie cel puţin salariul minim național; şi

·nu fiți forțați să lucrați ore excesive; şi

·vi se acorde remunerările convenite de concediu; şi

·vi se acorde preavizul la care aveţi dreptul în cazul în care munca dumneavoastră se termină.

Dacă angajatorul dumneavoastră nu îndeplineşte cerinţele de mai sus, puteți întreprinde o acţiune legală prin intermediul unui tribunal de muncă sau industrial sau instanţele civile.

Schimbarea locurilor de muncă

Vi se permite să vă transferați în alt loc de muncă după ce ați ajuns în Marea Britanie, în cazul în care munca este similară în calificare cu munca dumneavoastră originală.

Dacă vă schimbaţi angajatorul dumneavoastră după ce aţi intrat în Marea Britanie, trebuie să ne scrieţi si să ne spuneți:

 • numele dumneavoastră;
 • data dumneavoastră de naştere;
 • detalii despre când și cum ați obținut viza originală;
 • detalii despre angajatorul original şi cel nou
 • motivul pentru care ați schimbat locul de muncă.

Nu trebuie să depuneți o cerere oficială până când nu aveţi nevoie să aplicați pentru a prelungi şederea dumneavoastră.

Dacă aţi lucrat în Marea Britanie pentru mai mult de 5 ani şi vi s-a oferit permisiunea de a vă stabili aici (cunoscută sub numele de "permis de ședere pe durată nedeterminată"), aveţi posibilitatea să ocupați orice loc de muncă fără a avea nevoie de permisiunea noastră.

Consiliere şi suport

Kalayaan este o organizaţie care poate oferi consiliere gratuită, confidenţială şi independentă lucrătorilor interni în Marea Britanie. Kalayaan nu face parte din Home Office.

Kalayaan
St Francis of Assisi Community Centre
13 Hippodrome Place
Londra W11 4SF

Telefon: 020 7243 2942
Fax: 020 7792 3060

E-mail: info@kalayaan.org.uk
Web-site: www.kalayaan.org.uk

Sistemul de învăţământ: informaţii generale
Învăţământul primar şi secundar
Sistemul de învăţământ terţiar
Sistemul de învăţământ superior
Suport pentru studenţi străini în Marea Britanie
Taxele pentru cursuri în Marea Britanie pentru studenţii străini
De unde să începeţi?
Studenţii din Republica Moldova: studiile în Marea Britanie
Împrumuturi şi granturi pentru studenţi

Sistemul de învăţământ: informaţii generale

Sistemul de învăţământ din Marea Britanie este împărţit în patru părţi principale: învăţământul primar, învăţământul secundar, învățământul terțiar şi învăţământul superior. Copiii din Marea Britanie trebuie, în mod legal, să participe la învăţământul primar şi secundar, care se desfășoară de la aproximativ 5 ani până când elevul împlinește 16 ani.

Sistemul de învăţământ din Marea Britanie este, de asemenea, împărţit în "etape-cheie", care se clasifică, după cum urmează:

 1. Etapa- cheie 1 – de la 5 până 7 ani
 2. Etapa-cheie 2 - de la 7 până la 11 ani
 3. Etapa-cheie 3 – de la 11 până la 14 ani
 4. Etapa-cheie 4 – de la 14 până la 16 ani

În general, etapele-cheie 1 şi 2 vor fi efectuate la şcoala primară şi la 11 ani un elev se va transfera la gimnaziu şi va termina etapele-cheie 3 şi 4.

Studenţii sunt evaluaţi la sfârşitul fiecărei etape. Evaluarea cea mai importantă are loc la vârsta de 16 ani atunci când elevii urmează GCSE sau Certificatul General de Învățământ Secundar. După ce elevii îşi încheie GCSE, ei au posibilitatea de a merge mai departe să studieze şi să absolvească învăţământul superior potenţial, sau să termine școala si să meargă în lumea muncii.

Prezentarea generală a sistemului de învăţământ din Marea Britanie este împărţită în patru secţiuni principale:

 • Învăţământul primar

Învăţământul primar începe în Marea Britanie la vârsta de 5 ani şi continuă până la vârsta de 11 ani, care cuprinde etapele-cheie unu şi doi în cadrul sistemului educaţional din Marea Britanie. Vă rugăm să vizitaţi pagina Consiliului Britanic pentru mai multe informaţii despre învăţământul primar.

 • Învăţământul Secundar

De la vârsta de 11 ani până la 16 ani, elevii vor urma învățământul secundar care cuprinde etapele-cheie trei și patru şi vor merge spre a lua un GCSE – aflați mai multe despre învăţământul secundar în Marea Britanie şi ce va include. Învăţământul primar şi secundar este obligatoriu în Marea Britanie; după vârsta de 16 ani, învățământul este opţional.

 • Învăţământul Terțiar

Odată ce un elev termină învăţământul secundar el are opţiunea de a-și extinde în continuare studiile pentru a lua nivelurile A, GNVQ, BTEC sau alte calificări de acest gen. Elevii din Marea Britanie care planifică să meargă la colegiu sau universitate trebuie să completeze învățământul terțiar.

 • Învăţământul superior

Cei mai mulţi studenţi străini vor intra direct în sistemul de învăţământ superior din Marea Britanie, după finalizarea studiilor în ţara lor de origine echivalente cu "învățământul terțiar" din Marea Britanie.

Mai mult de 90% dintre studenții din Marea Britanie frecventează şcolile publice finanţate de stat.

Departamentele de educaţie din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor furnizează fonduri școlilor prin intermediul unei Autorităţi Educaţionale Locale. În Irlanda de Nord, şcolile sunt în mare parte finanţate din fonduri publice prin intermediul a cinci Consilii pentru Educaţie şi Biblioteci.

Conform legii, toţi copiii în Anglia şi Ţara Galilor cu vârste cuprinse între 5 și 16 trebuie să primească o educaţie full-time, în timp ce în Irlanda de Nord, copiii trebuie să înceapă de la vârsta de 4 ani. Pentru copiii sub 5 ani, sunt disponibile creşe şi grădiniţe cu finanţare publică, pentru un număr limitat de ore pe săptămână. După vârsta de 16 ani, elevii pot participa la colegii sau la alte instituţii de învățământ. Ambele opţiuni oferă cursuri de învăţământ general, pe lângă mai multe subiecte profesionale specifice sau aplicate.

Învățământul la școală este împărţit în 4 etape-cheie cu privire la curriculum. Elevii progresează prin etape în timp ce trec prin anii de şcoală.

Curriculum naţional cu subiecte de bază – elevi cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani (etapele- cheie 1 şi 2):

Limba engleză, matematică, ştiinţă, design şi tehnologie, tehnologii informaţionale şi comunicaţii (ICT), istorie, geografie, artă şi design, muzică, educaţie fizică

Şcolile trebuie, de asemenea, să predea educaţia religioasă şi sunt încurajate să ofere educaţie personală, socială şi de sănătate (PSHE) şi cetăţenie, precum şi cel puţin o limbă străină modernă.

Curriculum naţional cu subiecte de bază – elevi cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani (etapa- cheie 3):

Limba engleză, matematică, ştiinţă, design şi tehnologie, tehnologii informaţionale şi comunicaţii (ICT), istorie, geografie, artă şi design, muzică, cetățenie și educaţie fizică.

Şcolile, de asemenea, trebuie să asigure: Educaţie şi orientare de carieră (în timpul Anului 9), Educație de Relații Sexuale (SRE), Educaţie religioasă.

De-a lungul etapelor-cheie 1-3, eleviii sunt testați periodic prin Teste de Evaluare Standard (SATs), dar acestea sunt eliminate de către Guvern.

Etapa-cheie 4 - GCSE:

La nivelul GCSE, studenţii trebuie să studieze limba engleză, matematica, ştiinţa, tehnologii informaționale, cetăţenie şi educaţie fizică.

GCSE este un examen cu un singur subiect stabilit şi marcate de către comisiile de examinare independente. Elevii trebuie să ia, de obicei, până la zece examinări GCSE la diferite discipline, inclusiv matematica şi limba engleză (nu există nici o limită superioară sau inferioară).

După ce elevii iau GCSE, ei pot părăsi învăţământul secundar; alternativ, ei pot alege să-şi continue educaţia lor la colegii profesionale sau tehnice, sau pot merge la un nivel mai ridicat la liceu, luând un examen cunoscut sub numele de Nivel AS, după un an suplimentar de studii. După doi ani de studii, elevii pot avea lua un examen de nivel A (abreviere de la Nivel Avansat), care este necesar pentru intrarea la universitate din Marea Britanie.

Scoţia

Scoția are cadrul său propriu de calificare, care este separat de cea din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. După şapte ani de învăţământ primar şi patru ani de învăţământ secundar obligatoriu, elevii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, pot lua Certificatul Scoţian de Educaţie (SCE).Certificatul Scoţian de Educaţie este recunoscut în întreaga Marea Britanie ca echivalentul a nivelurilor A GCE şi este, de obicei calificare de intrare la universitate.

IMPORTANT!

Pentru mai multe informaţii despre sistemul de învăţământ din Scoţia, vizitați Învăţare şi Predare în Scoţia sau Învățământul în Scoţia (pentru informaţii despre învăţământul superior)

Note şi Transcrieri

Conceptul American despre o transcriere şcolară nu este familiar în Marea Britanie. Şcolile din Marea Britanie nu notează elevii lor după an, în prezent, principalele standarde sunt rezultatele examinărilor nivelelor GCSE, SCE şi AS şi A.

Nu există nici o metodă oficială de a echivala calificările britanice şi americane de învăţământ primar şi secundar. Sistemele educaţionale sunt complet diferite şi încercarea de a le compara trebuie să se facă pe o bază strict provizorie.

Pentru mai multe informaţii despre examenele de limba engleză, vă rugăm să vizitaţi Alianţa de Evaluare şi Calificări, care este cea mai mare dintre cele trei organisme de examinare a limbii engleze. Pentru mai multe informaţii privind politica de examinare din Irlanda de Nord, vă rugăm să vizitaţi Consiliul privind Curriculum-ul, Examinările şi Evaluarea, sau pentru mai multe detalii despre procedurile de notare a Scoţiei, puteţi accesa site-ul Autorităţii Calificărilor Scoţiene.

Sistemul de învăţământ terţiar

Când elevii ajung la vârsta de 16 ani şi au primit GCSE-urile lor (GCSE-urile sunt calificările principale luate de către copiii în vârstă de la 14 la 16 ani, dar sunt disponibile pentru oricine care ar dori să studieze un subiect care îi interesează. Puteţi să luaţi GCSE într-o gamă largă de subiecte academice şi "aplicate" (legate de muncă). Elevii au câteva opţiuni pentru a alege:

 1. Să găsească locuri de muncă
 2. Calificări academice
 3. Calificări profesionale

În cazul în care elevii optează pentru continuarea studiilor lor, acest lucru e posibil prin două metode, fie prin urmărirea calificărilor academice sau prin urmărirea unei căi mult mai profesionale.

Calificările academice

Cele mai multe şcoli din Marea Britanie au ceea ce se numeşte "clasa a șasea", pentru ca elevii să intre după ce au primit GCSE. Ca o alternativă, există multe "Colegii cu clasa a șasea", care vor oferi aceleași cursuri . Aici studenţii studiază de obicei nivele A, calificări suplimentare academice necesare pentru studenţi înainte de intrarea la învăţământ superior şi un program de grad.

Nivelurile A, precum cel GCSE, urmează un program de doi ani şi există două componente pentru acestea, niveluri A în întregime şi niveluri AS pe jumătate. În general, un nivel A cuprinde 6 module, şi un nivel AS- 3 module.

Elevii vor lua, în general, între două și trei niveluri A, dar în funcţie de capacitatea dumneavoastră academică şi unitatea de stocare a informațiilor, puteți lua mai multe. Elevii de la şcolile independente pot lua până la 5 nivele A.

Bacalaureatul Internațional este, de asemenea, oferit în prezent de mai multe şcoli din Marea Britanie ca o alternativă la nivelurile A, totuşi acesta este încă foarte rar întâlnit.

Calificări profesionale

Pentru studenţii care nu sunt atât de capabili din punct de vedere academic, ei mai au opţiunea de a continua educaţia lor prin studierea unui curs profesional, care le va oferi mai multă experiență și educație.

Cele mai populare programe vocaţionale includ:

 1. Cursuri BTEC
 2. Calificări profesionale naționale (NVQ)
 3. Orașul și Ghildurile în Londra
 4. Ucenicie

Deoarece cei mai mulți studenţi străini care vin în Marea Britanie vor lua programe academice, cu scopul de a obţine admiterea la un program de grad nu vom oferi mai multe informaţii aici, dar consultaţi link-urile de mai sus pentru a afla mai multe detalii referitor la unul dintre aceste programe vocaționale.

Sistemul de învăţământ superior

Marea Britanie dispune de o mare varietate de oportunităţi de educaţie superioară pentru a oferi studenţilor, cu peste 100 de universităţi care oferă diferite programe de grad pentru elevii din Marea Britanie şi din întreaga lume. În Marea Britanie aproximativ o treime din toţi elevii urmează o formă de învăţământ superior şi acest număr este mai bine de 50% pentru studenţii din Scoţia. Acest lucru face concurenţa pentru locuri foarte acerbă şi de aceea este recomandat să se aplice mai devreme pentru admitere la cursuri.

În Marea Britanie cele mai multe programe de licenţă de grad pot dura trei ani pentru a termina, cu toate acestea, "cursul sandwich" este în creştere în popularitate, care este de patru ani şi implică un an la locul de muncă (în mod normal, în anul al treilea). În Scoţia, cursurile sunt de patru ani pentru programele de licenţă.

Programele postuniversitare de masterat sunt mai scurte, în general, şi sunt realizate după absolvirea programului de licenţă. Unele grade profesionale cum ar fi medicina, dreptul, medicina veterinară, etc au programe mai lungi, care pot dura până la cinci ani.

Din 2007, universităţilor din Marea Britanie li se permite să ceară studenţilor din Marea Britanie taxe de până la £ 3,070 pe an (în funcţie de şcoală şi locaţie). Studenţii din UE, vor trebui, de asemenea, să plătească aceleaşi taxe ca și studenții din Marea Britanie, dar studenţii străini din restul lumii vor trebui să plătească taxele şcolare complete, care vor varia în funcţie de şcoală. Taxele pentru studenţii străini pot varia de la £ 4,000 pe an până la £ 18,000 pe an sau chiar mai mult.

Suport pentru studenţi străini în Marea Britanie

"Sprijinul este întotdeauna disponibil atunci când studiați în Marea Britanie. Dacă aveţi probleme cu acomodarea cu sistemul de învăţământ din Marea Britanie sau aveți nevoie de ajutor cu cursul sau gradul dumneavoastră din Marea Britanie - trebuie doar să cereți. Consilierii şi cadrele didactice de la universitatea dumneavoastră vor fi bucuroși să vă ajute".

Cursurile universitare şi postuniversitare din Marea Britanie

Multe universităţi şi colegii din Marea Britanie au consilieri de specialitate pentru a vă sprijini pe tot parcursul învăţământului dumneavoastră în Marea Britanie. Ei oferă consiliere şi informaţii cu privire la aproape orice, de la cazare până la extinderea permisiunii dumneavoastră de a rămâne în Marea Britanie.

Puteţi lua parte, de asemenea, la un program de orientare sau de inducție organizat de către instituţia dumneavoastră din Marea Britanie.

Acestea durează de la câteva zile până la o săptămână şi de obicei, includ:

• un tur al campus-ului
• o prezentare generală a facilităților şi modul de utilizare a acestora
• explicaţii ale normelor instituţiei
• ajutor cu înregistrarea pentru cursul dumneavoastră din Marea Britanie
• o schiţă a metodelor de predare
• discutarea aspectelor importante ale vieţii în Marea Britanie
• evenimente sociale la care veți putea întâlni cadrele didactice şi alţi studenți.

"Fiind independent atunci când studiați în Marea Britanie nu înseamnă doar să trăiți departe de casă. Oricare ar fi cursul dumneavoastră din Marea Britanie, veţi fi încurajat să vă gândiți pentru sine şi să vă creați propriile idei. O educaţie din Marea Britanie vă va ajuta să câștigați încrederea în forțele proprii și să vă dotați cu abilităţi de valoare creative, de analiză şi de cercetare de care angajatorii caută". Contactul strâns între studenţi şi tutori este un punct forte special al tuturor cursurilor din Marea Britanie.

Programe de studii postuniversitare în Marea Britanie

Dacă studiați ca un student britanic la studii postuniversitare, cea mai mare parte din munca pe care o faceți este din proprie iniţiativă, care dezvoltă într-adevăr gândirea şi abilităţile de cercetare. La cursurile predate, tutorii postuniversitare şi lectorii furnizează tema generală a cursului, dar sunteți încurajat să vă urmăriți propriile interese.

În cadrul programelor de cercetare postuniversitare, metoda de predare principală este cea de cercetare originală, realizată sub supravegherea academică. Multe programe de cercetare postuniversitare din Marea Britanie oferă cursuri de inițiere oferă instruire în competenţele de cercetare. Acest lucru vă va ajuta să vă pregătiți pentru cercetare avansată, pe care va trebui să o faceți mai târziu.

Cursuri de MBA în Marea Britanie

Cursurile de Masterat în Business și Administrare (MBA), în Marea Britanie sunt cursuri postuniversitare predate, deosebit de intense, provocatoare şi pline de satisfacţii. Va trebui să lucrați cu o cantitate mare de materiale, proiecte complete şi sarcini şi să efectuați prezentări regulate. Metodele de predare includ studii de caz, simulări şi jocuri de afaceri.

Cursuri universitare în Marea Britanie

Programe de studii universitare pot fi adaptate intereselor dumneavoastră. Deşi unele subiecte de bază privind gradul dumneavoastră de licenţă vor fi obligatorii, puteţi alege, de asemenea, unele din module opţionale. Acest lucru vă oferă posibilitatea să vă specializați în domenii cheie care ar putea ajuta să vă atingeți obiectivele în cariera dumneavoastră. Prelegerile sunt o parte importantă a cursurilor universitare din Marea Britanie, dar veţi petrece majoritatea timpului în grupuri mici la seminare și lecții de instruire. Împreună cu profesorul dumneavoastră și colegii, veți discuta și analiza subiectele pregătite din timp. Aici veţi vedea că ideile şi opiniile dumneavoastră sunt foarte binevenite.

Dacă alegeţi un subiect universitar tehnic în Marea Britanie, este posibil ca să petreceți o mare parte din timpul dumneavoastră pentru a lucra în laboratoare supravegheate. Acest lucru este conceput pentru a vă ajuta să dezvoltați abilităţile tehnice necesare.

Taxele pentru cursuri în Marea Britanie pentru studenţii străini

"Studiile în Marea Britanie pot costa mai puţin decât credeți. Taxele pentru cursuri, pe care le plătiţi, includ toate beneficiile pe care învățământul din Marea Britanie le oferă – experiența de lucru, dezvoltarea carierei - competenţe relevante, traiul într-o societate culturală diversă, precum şi noi prieteni şi contacte. În plus, în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, programele de licenţă sunt de obicei finalizate în trei ani, comparativ cu cei patru ani necesari pentru a finaliza un program în Statele Unite ale Americii".

Taxele cursurilor pentru studenţii străini variază în funcţie de ceea ce aveţi de gând să studiați în Marea Britanie şi pentru cât timp.

În Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, programele de licenţă sunt de obicei finalizate în trei ani, comparativ cu cei patru ani necesari pentru a finaliza un program în Statele Unite ale Americii - aşa că veţi economisi un an de taxe de şcolarizare în Marea Britanie.

Ce este inclus în taxele de şcolarizare

Taxele cursurilor din Marea Britanie nu acoperă doar prelegerile, seminarile şi lecțiile practice. Veţi avea, de asemenea, acces la:

• biblioteci şi arhive de date ale instituțiilor
• resurse extinse de cercetare
• facilităţi moderne de calculator
• laboratoare practice și de ştiinţă
• ateliere de lucru echipate cu echipamente de calitate înaltă
• facilităţi sportive fantastice
• tutori individuali şi servicii de sprijin profesional și experimentat
• lideri, practicieni, academicieni şi cercetători
• camere de muzică, studiouri de film şi teatru, suite de animaţie şi alte facilităţi creative

Fiind un student străin în Marea Britanie, veţi beneficia, de asemenea, de un mediu de învățământ modern, independent şi multicultural.

De unde să începeţi?

Deci, dumneavoastră ştiţi că trebuie să aplicați prin noi pentru a fi admis la cursuri de învăţământ superior, dar nu ştiți de unde să începeți?

Citiţi cei şase paşi de mai jos pentru a obţine o imagine a procesului - apoi, în funcţie de situaţia dumneavoastră, veţi găsi secţiunile relevante utile.

Pasul 1: alegerea cursurilor

Alegerea universității sau colegiului la care să mergeți pentru a continua studiile poate fi o decizie de schimbare a vieţii. Cercetați și analizați toate opțiunile cât mai mult posibil, astfel încât să alegeţi drumul potrivit pentru motivele corecte. Puteţi aplica la orice curs care vă interesează, dar luați în considerare cerinţele de admitere. Unele cursuri necesită calificări speciale, altele necesită un test de admitere.

Un ghid pentru a vă ajuta să înţelegeţi ce, când şi cum să maximalizați şansele de a fi admis la o universitate sau un colegiu: Ghidul UCAS pentru Admitere la Universitate şi Colegiu.

Alegerea unei universități sau unui colegiu

Există o mulţime de universităţi şi colegii din care puteți alege, deci gândiți-vă unde veți fi fericit. Doriţi să fiți mai aproape de casă sau să trăiți într-o altă parte a ţării? Gândiţi-vă la ceea ce vreți - fiecare loc şi oraşul său din apropiere va oferi ceva diferit. Oricare ar fi criteriile dumneavoastră, analizați instituţia şi locaţia sa înainte de a aplica. Discutați cu prietenii, familia, consilierii şi instituţia în sine pentru sfaturi, dar asiguraţi-vă că decizia finală vă aparține.

Care este cea mai bună universitate sau colegiu?

Diferite locuri sunt mai potrivite pentru diferite persoane, asa că depinde de ceea ce căutaţi. Nu există nici un curriculum naţional pentru cursuri de învăţământ superior, dar Agenţia de Asigurare a Calităţii efectuează sondaje externe şi site-ul web al Unistats conţine date statistice şi rapoarte despre opiniile studenților cu privire la calitatea predării.

Cerinţe de admitere

Fiecare universitate sau colegiu are cerinţe diferite pe care studenții trebuie să le îndeplinească înainte de a începe un curs. Acestea pot fi note de la examene specifice, sau puncte de tarifare, sau pot fi cerințe non-academice, de exemplu, deținerea unei asigurări de sănătate.

Cerinţe minime de admitere

Cerinţele minime de admitere sunt un ghid pentru nivelul de educaţie necesar pentru a studia la fiecare curs. Universitatea sau colegiul la care aplicaţi, va decide dacă calificările dumneavoastră respectă aceste cerinţe, atunci când se ia în considerare aplicarea dumneavoastră. Amintiţi-vă că o decizie a universității sau colegiului este probabil să se bazeze pe capacitatea dumneavoastră generală pentru curs, precum şi dacă îndepliniți cerinţele minime de admitere.

Cerințele de admitere sunt enumerate în profilul de intrare al fiecărui curs în Căutarea Cursului. Verificaţi aceste cerințe înainte de a aplica astfel încât să ştiți la ce să vă așteptați.

Pasul 2: procesul de aplicare

Începeți aplicația dumneavoastră folosind Aplicaţi, din sistemul de aplicare on-line UCAS

Odată ce aţi ales cursurile dumneavoastră, ar trebui să fiți pregătit pentru a începe aplicaţia dumneavoastră.

Când să aplicați

Există termene limită diferite pentru a depune o cerere

Există trei termene limită pentru a depune o cerere pentru cursuri prin UCAS - 15 octombrie, 15 ianuarie şi 24 martie - este important să verificați termenul limită corespunzător pentru cursul/cursurile dumneavoastră ales(e). Dacă aplicați în Marea Britanie, trebuie să depuneţi cererea dumneavoastră până la termenul limită relevant de mai jos.

 • 15 octombrie - termenul limită de aplicare pentru primirea cererilor la UCAS pentru toate cursurile de medicină, stomatologie, medicină veterinară şi ştiinţe veterinare (codurile cursurilor A100, A101, A102, A103, A104, A105, A106, A300, A200, A201, A202, A203, A204, A205, A206, A400, D100, D101 și D102), precum şi pentru toate cursurile de la universităţile din Oxford şi Cambridge.
 • 15 ianuarie - termenul limită de aplicare pentru primirea cererilor la UCAS pentru toate cursurile cu excepţia celor enumerate mai sus, cu termenul limită de 15 octombrie, inclusiv cursurile de arte și design, cu termenul limită de 24 martie.
 • 24 martie - termenul limită de aplicare pentru primirea cererilor la UCAS pentru cursurile de arte și design cu excepţia celor enumerate, cu termenul limită de 15 ianuarie.

Vi se recomandă să vă faceţi timp suficient pentru a finaliza cererea dumneavoastră, inclusiv recomandările dumneavoastră (dacă este necesar), pentru a plăti taxa de cerere şi a rezolva orice întrebări, astfel încât să puteți trimite cererea înainte de termenul limită.

Aplicarea după termenul limită

Cererile primite până la termenele limită de mai sus sunt garantate de a fi luate în considerare de către universităţi şi colegii. Cererile primite la UCAS după termenele limită, până la 30 iunie, vor fi luate în considerare de către universităţi şi colegii doar în cazul în care mai au posturi vacante pentru cursul/cursurile selectate.

Vizualizaţi o listă a cursurilor cu termenul limită de aplicare - 24 martie.

Dacă aplicați pentru cursuri de arte și design, cu termene de limită diferite, puteţi depune cererea dumneavoastră înainte de 15 ianuarie pentru cursurile cu acest termen limită, apoi să adaugați cursurile suplimentare înainte de termenul limită 24 martie folosind opțiunea ”Track” (atâta timp cât nu ați folosit toate cele cinci alegeri) .

Dacă aplicați printr-o şcoală sau colegiu, ei ar putea stabili un termen limită mai devreme - trebuie să trimiteți cererea dumneavoastră până la această dată, încât ei să dispună de suficient timp pentru a scrie recomandarea dumneavoastră şi să trimită cererea completată la UCAS înainte de termenul limită.

Datele de începere a cursurilor

Nu toate cursurile încep în septembrie sau octombrie - unele încep între ianuarie şi mai.

Pentru cursurile care încep între ianuarie şi mai, ar putea fi necesar să aplicați înainte de cele trei termene limită de aplicare enumerate mai sus, deoarece universităţile şi colegiile vor avea nevoie de timp pentru a procesa cererea dumneavoastră.

Contactați universitatea sau colegiul direct pentru sfaturi referitor la data când trebuie să trimiteți aplicaţia dumneavoastră. Deşi unii vor fi fericiţi să primească cererile chiar înainte de începutul cursului, totuși să fiți pregătit de a trimite cererea mai devreme.

Nu trebuie să aplicați pentru toate opţiunile alese, în acelaşi timp. Aveţi posibilitatea să adăugaţi opţiuni suplimentare, atâta timp cât nu aţi folosit toate opţiunile şi nu aţi acceptat un loc înainte de 30 iunie.

Solicitanţii străini

Dacă aplicaţi din afara Marii Britanii sau UE, indiferent de naţionalitatea dumneavoastră, trebuie să fiți conştient de cele trei termene de aplicare, dar multe universităţi şi colegii vor lua în considerare cererea dumneavoastră până la 30 iunie. Acest lucru nu se aplică în cazul cererilor pentru universităţile din Oxford şi Cambridge, cursurilor de medicină, stomatologie, medicină veterinară sau ştiinţe veterinare. Pentru toate acestea, trebuie să aplice până la 15 octombrie.

Universităţile şi colegiile nu garantează că vor lua în considerare cererile pe care le primesc după 15 ianuarie, iar la unele cursuri populare nu pot fi locuri vacante după această dată. Vă rugăm să verificaţi la universităţile şi colegiile individuale dacă nu sunteţi sigur. Sunteţi sfătuit să aplicați cât mai curând posibil.

Țineți minte să lăsați suficient timp pentru intrare sau imigrare; de ​​asemenea, pentru aranjamente de călătorie şi cazare, care pot dura mai mult în timpul verii, când serviciile de imigrare sunt ocupate.

Mai multe ţări cer cetăţenilor să finalizeze serviciul militar sau naţional obligatoriu. Dacă vă afectează acest lucru, verificaţi cu universităţile şi colegiile în avans pentru a discuta data când ar trebui să aplicați. Puteţi amâna prin UCAS pentru o perioadă de maximum un an. Ar fi util să includeți informaţii cu privire la stagiul militar sau naţional în declaraţia dumneavoastră personală.

Luați un an liber?

Dacă doriţi să mai așteptați un an înainte de a începe cursul, verificaţi cu universităţile şi colegiile dacă vor accepta o cerere de admitere amânată.

Puteţi trimite doar o singură cerere la UCAS în perioada de aplicare în fiecare an. Dacă trimiteţi o a doua cerere, aceasta va fi anulată şi nu veţi primi o rambursare.

Cum să aplicați

Pentru a aplica la universitate sau colegiu, puteți utiliza serviciul online UCAS. Aplicarea este un sistem sigur, de tip web based, care este disponibil 24 ore pe zi. Acesta poate fi folosit oriunde, dacă aveți acces la internet, astfel încât să puteţi completa cererea dumneavoastră unde şi când vă este cel mai comod.

Dacă aţi mai aplicat înainte, există câteva lucruri pe care trebuie să le cunoașteți...

Puteţi trimite doar o singură cerere la UCAS în perioada de aplicare din fiecare an. Dacă trimiteţi o a doua cerere în acelaşi an, aceasta va fi anulată şi nu veţi primi o rambursare.

Dacă aţi aplicat într-un ciclu anterior şi ați dori să aplicați din nou, va trebui să completați o cerere nouă, UCAS nu poate re-utiliza o cerere precedentă.

Dacă aţi aplicat anul trecut şi ați amânat data de începere a cursului pentru acest an, nu puteți reaplica dacă nu retrageți cererea iniţială - dacă doriţi să retrageți cererea şi să aplicaţi din nou, contactați universitatea sau colegiul pentru sfaturi.

Ce se întâmplă în continuare?

Odată ce UCAS a primit o cerere completată, următorii paşi vor fi realizați:

 1. UCAS va procesa cererea dumneavoastră.
 2. UCAS va trimite o scrisoare de bun venit prin poștă confirmând detaliile şi opţiunile personale.
 3. Universităţile şi colegiile alese pot vizualiza aplicaţia dumneavoastră.
 4. Universităţile şi colegiile vor decide dacă să vă facă o ofertă sau nu.

1. Atunci când UCAS primește cererea dumneavoastră completată, acesta începe să proceseze detaliile. Dacă vor apărea întrebări suplimentare, veți fi contactat pentru a vi se cere mai multe informaţii.

2. După procesarea cererii dumneavoastră, UCAS vă va trimite o scrisoare de bun venit care va include și opţiunile dumneavoastră. Vă rugăm să analizați cu atenţie informaţiile şi să comunicați imediat dacă ceva nu este corect prin contactarea Unității de Servicii a Clienţilor. Dacă adresa dumneavoastră este în Marea Britanie, poate dura până la o săptămână pentru a primi o scrisoare de bun venit. Dacă locuiţi în afara Marii Britanii, poate dura până la trei săptămâni pentru a primi scrisoarea.

Puteţi vizualiza aplicaţia în opțiunea ”Track” utilizând ID-ul dumneavoastră personal şi acelaşi nume de utilizator şi parola pe care aţi folosit-o pentru a aplica. Numele de utilizator este imprimat pe scrisoarea dumneavoastră de bun venit.

3. Odată ce cererea dumneavoastră este procesată, universităţile şi colegiile o pot accesa on-line. Ei pot vizualiza cererea dumneavoastră, dar ei nu vor vedea unde aţi mai aplicat. Ei vor vedea orice alte variante numai după ce veți răspunde la ofertele dumneavoastră. Universităţile şi colegiile vă pot contacta pentru a vă spune că cererea dumneavoastră este luată în considerare. Nu toate dintre ele fac acest lucru, deci nu vă faceţi griji dacă nu sunteți contactat de unele dintre alegerile dumneavoastră.

4. Universităţile şi colegiile vor lua în considerare cererea dumneavoastră împotriva criteriilor lor de admitere. Fiecare are propriile criterii şi căile sale de lucru, astfel încât vă puteţi aştepta să fiți contactat de ele la momente diferite: puteți fi contactat într-o perioadă foarte scurtă de timp sau pot trece câteva luni înainte de fi contactat. Ei vor decide dacă să vă ofere un loc sau nu şi vor trimite decizia lor către UCAS. Deciziile vor fi afişate în opțiunea ”Track” atunci când UCAS le va primi.

Informaţii despre şcoală sau facultate:

Pentru un anumit număr de ani, unele universităţi şi colegii au folosit informaţiile numite date contextuale, precum şi informaţiile pe care le-aţi furnizat, atunci când au procesat aplicația dumneavoastră. Aceste informaţii, care sunt disponibile public, oferă datele de performanţă pentru şcolile şi colegiile din Marea Britanie la care ați participat, precum şi participarea în învăţământul superior din zona dumneavoastră, şi le permite să facă o evaluare globală a potenţialului dumneavoastră în contextul oricăror bariere pe care le-aţi fi putut întâlnit.

Universităţile şi colegiile pot utiliza aceste informaţii atunci când procesează aplicarea dumneavoastră. Vizualizați site-urile individuale ale universităților şi colegiilor pentru a vedea modul în care acestea utilizează informaţiile.

Scrisori de la UCAS

Pe măsură ce treceți prin procesul de aplicare, veţi primi scrisori standarde, în funcţie de alegerile, deciziile şi răspunsurile dumneavoastră.

 • Scrisoare de bun venit (AS2) – trimisă atunci când primim cererea dumneavoastră. Veţi primi, de asemenea, o copie a Ghidului de Bun Venit al Solicitantului.
 • Scrisoarea de ofertă (AS3) - trimisă atunci când o universitate sau un colegiu vă face o ofertă.
 • Scrisoare de nereușită (AS4) - trimisă atunci când cererea la un colegiu sau o universitate nu a avut succes.
 • Răspunsul la scrisoarea de oferte (AS6) - trimisă atunci când ați primit deciziile de la toate alegerile şi ați primit cel puţin o ofertă. Această scrisoare vă solicită să răspundeți la oferta dumneavoastră până la o anumită dată.
 • Verificarea stării scrisorii (AS9) - trimisă pentru a confirma faptul că am înregistrat răspunsurile dumneavoastră în mod corect.
 • Scrisoare de confirmare (AS12) - trimisă dacă sunteţi de acord cu o ofertă necondiţionată, sau în dacă locul dumneavoastră a fost confirmată de către universitate sau de către colegiu o dată ce rezultatele examenelor sunt publicate.
 • Scrisoare de noi opţiuni (AS13) - trimisă cu informaţii despre alte opţiuni disponibile în cazul în care locul dumneavoastră nu a fost confirmat.


Dacă aţi furnizat o adresă de e-mail validă, scrisorile AS3, AS4 si AS6 vor fi disponibile on-line în opțiunea ”Track” în loc de a fi trimise prin poștă.

Pasul 3: oferte

Ce trebuie să cunoașteți după efectuarea aplicației dumneavoastră

Odată ce UCAS a transmis cererea dumneavoastră la universităţile şi colegiile alese, veți aştepta să fiți contactat de ele. Timpul necesar pentru deciziile care urmează să fie făcute, variază, chiar dacă aţi aplicat foarte devreme, universităţile şi colegiile au timp până la începutul lunii mai pentru a decide.

Cum să urmăriți progresul cererii dumneavoastră

Opțiunea ”Track” este un sistem on-line care vă permite să urmăriţi progresul cererii dumneavoastră. Puteţi vedea ce se întamplă cu cererea dumneavoastră, dacă aţi primit vreo ofertă şi răspunsurile care le-aţi făcut.

Puteți utiliza opțiunea ”Track” odată ce ați primit o scrisoare de bun venit de la UCAS. Ei o vor trimite după ce au procesat cererea dumneavoastră. Conectaţi-vă la Track cu ID-ul dumneavoastră personal, care este tipărit pe scrisoarea de bun venit, şi acelaşi nume de utilizator şi parolă pe care le-aţi folosit atunci când ați completar cererii dumneavoastră în ”Aplicați”.

Alegerile dumneavoastră pot fi afişate într-o ordine diferită decât vă aşteptaţi - aceasta se datorează faptului că UCAS generează o ordine aleatorie, atunci când procesează cererea dumneavoastră. Ordinea afişată a alegerilor dumneavoastră nu indică nici o preferinţă - cererea dumneavoastră va fi trimisă la toate universităţile şi colegiile alese în acelaşi timp.

Atunci când fiecare universitate sau colegiu face o decizie referitor la cererea dumneavoastră, detaliile vor fi indicate pe Track. Dacă le-aţi furnizat o adresă de email validă împreună cu cererea dumneavoastră, UCAS vă va trimite un e-mail atunci când o decizie este făcută. Pentru a proteja informaţiile confidenţiale, e-mailul nu va conţine decizia propriu-zisă: totuși va trebui să accesați opțiunea ”Track” pentru a verifica detaliile.

Puteţi utiliza, de asemenea, opțiunea ”Track” pentru a accepta sau refuza ofertele şi a schimba unele detalii personale, cum ar fi adresa poştală, numărul de telefon şi adresa de e-mail.

Interviuri

Multe universităţi şi colegii (în special cele mai populare, care oferă cursuri competitive), doresc să vă întâlnească şi să vadă dacă ați face faţă cerințelor cursului ales înainte de a face o ofertă. Tot mai multe universități și colegii cheamă potențialii studenți la interviu înainte de a face o ofertă condiţionată sau necondiţionată a unui loc.

Politicile variază foarte mult, unele universităţi iau interviuri numai de la candidaţii selectaţi, iar altele nu iau interviuri deloc. Dacă sunteţi invitat la interviu, există o mulţime de lucruri pe care le puteţi face înainte, în timpul şi după interviu pentru a obţine cele mai multe din experiență.

Dacă vi s-a oferit un interviu prin intermediul opțiunii ”Track”, aruncaţi o privire la tipurile de oferte pentru a vedea ceea ce trebuie să faceți în continuare.

Pregătire

Există o mulţime de lucruri pe care le puteţi face pentru a vă pregăti pentru ziua cea mare - de la a avea o simulare de interviu până la înarmarea cu informaţii despre universitate şi curs.

Top sfaturi:

Când și unde: Asiguraţi-vă că ştiţi unde trebuie să fiți şi când, şi să faceți orice aranjamente necesare de călătorie şi de cazare în avans. Vizitaţi site-ul web al universității sau colegiului pentru hărţi şi instrucţiuni de ghidare şi asiguraţi-vă că ştiţi exact unde trebuie să fiți în campus. Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare luaţi legătura cu universitatea sau colegiul.

Cunoaşterea este putere: Asiguraţi-vă că ați citit prospectul şi ați analizat site-ul universității sau colegiului – cu cât mai multe știți despre aceasta şi despre cursul la care ați aplicat, cu atât mai ager veți părea. Pregătiți o listă de întrebări pe care doriţi să le adresați, probabil, genul de lucruri pe care prospectul nu le spune.

Cunoaşteți cererea dumneavoastră: Asiguraţi-vă că sunteţi familiarizat cu ceea ce puneți în aplicare - acest lucru este unica informație pe care intervievatorul o cunoaște despre dumneavoastră până acum, de aceea el sau ea vă va întreba, probabil, despre unele din lucrurile pe care le-aţi menţionat.

Fiți familiarizat cu "subiectele fierbinţi" din domeniul dumneavoastră: Aţi putea fi, de asemenea întrebat despre ele, şi nu uitaţi să citiţi ziarele. Intervievatorii întreabă frecvent opiniile dumneavoastră cu privire la problemele zilei.

Practica face totul perfect: O simulare de interviu ar fi o idee bună. De ce aţi ales acest curs, ce vă place cel mai mult la cursul pe care îl studiați în prezent şi de ce aţi ales această universitate sunt lucruri tipice despre care ați putea fi întrebat. Rugați un profesor sau un consilier de carieră să realizeze o simulare de interviu cu dumneavoastră.

Dormiți bine înainte de ziua cea mare: Nu veți performa cel mai bine fără un somn bun!

La interviu

Interviurile sunt întotdeauna cumplite deoarece nu știți ce veți fi întrebat. Doar fiți dumneavoastră însuși, fiți entuziasmat şi asiguraţi-vă că veți "vinde" ceea ce aveți de oferit ca un student la cursul ales de către dumneavoastră.

Intervievatorii caută studenţi care arată un interes, care pot gândi independent şi iau în considerare ideile noi.

Ei sunt în căutarea studenţilor care vor prospera bine pe parcursul cursului şi se vor bucura de o viaţă academică variată alături de interesele lor din afară.

Top sfaturi:

Îmbrăcați-vă corespunzător: Deşi probabil nu va trebui să purtați un costum la interviu, arătați intervievatorului că luaţi lucrurile în serios îmbrăcându-vă destul de elegant (pantaloni clasici şi o cămașă sau o bluză vor face trucul).

Ajungeți la timp: Luaţi orice număr de contact în caz că cel mai rău se întâmplă şi veţi întârzia la interviu.

Limbajul corpului: Fiţi conştient de limbajul corpului dumneavoastră în sala de interviu - nu faceți din ochi sau căscați; stați şi priviți în alertă. Asiguraţi-vă că trimiteți doar semnalele corecte.

Scos din joc?: Dacă nu înţelegeţi o întrebare cereți să fie repetată sau reformulată. Faceți presupuneri bune sau referiți răspunsul dumneavoastră la ceva ce cunoașteți mai bine.

Aşteptaţi-vă la ceva neaşteptat: În timp ce unii intervievatori nu încearcă să vă păcălească, unii vor dori să vadă cum reacţionați sub presiune. Un test sau un exercițiu surpriză poate fi oferit, dar stați calm şi gândiți-vă atent.

Adresați întrebări: În timp ce intervievatorul are nevoie să afle mai multe despre dumneavoastră, oferindu-vă o mulţime de întrebări, veți părea la fel de entuziasmat dacă veți adresa întrebările corespunzătoare. Utilizaţi un interviu ca o şansă de a afla răspunsurile la întrebările dumneavoastră la care nu ați găsit raspuns pe site-ul web sau în prospect.

Pașii următori

Un interviu este la fel o șansă pentru dumneavoastră pentru a verifica o universitate sau un colegiu, cum este pentru ei să vă verifice, astfel luați ceva timp pentru a reflecta şi a vă îmbunătăţi.

Top sfaturi:

Faceți notițe: În timp ce întrebările şi răspunsurile sunt încă proaspete în mintea dumneavoastră, faceți unele notițe. Dacă veți merge la alte interviuri, întrebări similare pot apărea şi va fi util pentru a compara răspunsurile.

Auto-evaluarea: Gândiţi-vă la ceea ce a mers bine şi ceea ce ați putea îmbunătăţi. Începeți să vă gândiți la care întrebări v-aţi simţit confortabil când ați răspuns și la care ați întâlnit greutăți. Gândiți-vă la unele răspunsuri în care sunteți încrezuți, dacă teme similare vor apărea și data viitoare.

Stați şi aşteptaţi: Odată ce primim vreo notificare de la universitate sau colegiu, vă vom da de ştire în Track dacă ați avut succes sau nu. Dacă primiţi o ofertă poate fi condiţionat deja primirea unui loc.

Nimănui nu îi plac interviurile, dar cu un pic de pregătire, "de vânzare", şi arătând cunoştinţe şi entuziasm în răspunsurile dumneavoastră vor deveni o a doua natură, obținându-vă un loc în cursul de învăţământ superior, care este potrivit pentru dumneavoastră.

Deciziile luate de către universităţi şi colegii

UCAS vă va contacta, atunci când fiecare universitate sau colegiu va face o decizie cu privire la cererea dumneavoastră. Dacă aţi introdus şi ați validat o adresă de e-mail atunci când aţi aplicat, ei vă vor trimite un e-mail când orice modificări sunt făcute la cererea dumneavoastră. Dacă nu aţi introdus o adresă de e-mail, ei vă vor trimite o scrisoare. Puteţi verifica progresul cererii dumneavoastră în opțiunea ”Track”.

Țineți minte că:

 • Ofertele sunt oficiale doar când aţi primit scrisoarea sau e-mailul nostru, chiar dacă primiţi o ofertă directă de la o universitate sau colegiu
 • Dacă aveţi o întrebare despre o decizie, ar trebui să contactaţi universitatea sau colegiul pentru consiliere
 • Universităţile şi colegiile au un termen limită pentru luarea unei decizii cu privire la cererea dumneavoastră. Puteţi verifica termenele aici.

Puteţi primi o invitaţie...

Universităţile şi colegiile ar putea trimite o invitaţie, prin care vă solicită să participați la un interviu sau o audiție, sau să oferiți un portofoliu de lucru, un eseu sau o altă piesă de lucru. Invitaţiile pot fi trimise pentru orice curs. Dacă universitatea sau colegiul vă va trimite o invitaţie, aceasta va apărea în Track unde o puteți accepta sau refuza, sau solicita un timp sau o dată alternativă.

Dacă aveţi nevoie să schimba ora sau data, va trebui, de asemenea, să contactaţi universitatea sau colegiul. Ele pot actualiza atunci invitaţia de participare, iar detaliile revizuite sunt prezentate în Track. Vă rugăm să încercaţi să participați la data solicitată, deoarece poate fi dificil ca o alternativă să fie oferită.

Odată ce cererea de invitaţie a fost finalizată, de exemplu, aţi participat la interviu sau ați trimis o piesă de lucru, universitatea sau colegiul ne va spune dacă aţi fost oferit un loc sau nu, iar noi vom arăta decizia lor în Track.

Deciziile trimise de către universităţi şi colegii

Ofertă condiţionată

O ofertă condiţionată înseamnă că universitatea sau colegiul vă va oferi un loc dacă îndepliniți anumite condiţii, care se bazează de obicei pe examenele dumneavoastră.

Vi se poate cere să obţine puncte specifice de tarifare (de exemplu, 200 de puncte de la trei nivele A) sau grade la subiecte specifice (de exemplu, la chimie B, la fizică C). S-ar putea să aveți nevoie să obţineți note specifice în unităţile individuale care vor face aceste subiecte.

Trebuie să îndepliniți condiţiile ofertei dumneavoastră până la 31 august 2012, cu excepţia cazului în care ați convenit altfel cu universitatea sau colegiul. Dacă luați un examen de iarnă, oferta ar putea să vă ceară să îndepliniți condiţiile la o dată anterioară.

Unul sau mai multe dintre ofertele dumneavoastră poate fi o ofertă condiţionată comună, de exemplu, o diplomă şi HND. Atunci când rezultatele la examen sunt publicate, universitatea sau colegiul va decide care parte a ofertei este mai potrivită pentru dumneavoastră. Fiecare ofertă este specifică calificărilor şi circumstanţelor dumneavoastră.

Ofertă necondiţionată

O ofertă necondiţionată înseamnă că aţi îndeplinit toate cerinţele academice şi universitatea sau colegiul este bucuros să vă accepte. Universitatea sau colegiul vă va contacta în cazul în care aveți nevoie de o dovadă a calificărilor dumneavoastră. Ele ar putea avea alte cerinţe, cum ar fi condiţiile financiare sau medicale, pe care trebuie să le îndepliniți înainte de a începe cursul.

Retragerea unei cereri

O alegere poate fi retrasă de către dumneavoastră sau de către universitate sau colegiu. Motivul va fi afișat în Track. Aceasta poate fi retrasă pentru că nu ați răspuns la anumite scrisori sau e-mailuri de la universitate sau colegiu, sau pentru că nu aţi participat la un interviu.

Cerere nereuşită

Acest lucru înseamnă că universitatea sau colegiul a decis să nu vă ofere un loc la curs. Universităţile şi colegiile pot refuza un solicitant pentru mai multe motive, dintre care unul ar putea fi faptul că cursul este deja plin, așa ca nu vă puteți baza doar pe calitatea cererii dumneavoastră. Universitatea sau colegiul poate oferi un motiv pentru decizia lor, fie atunci când trimit decizia, sau la o dată ulterioară. Dacă nici un motiv nu este arătat în Track, puteţi contacta universitatea sau colegiul pentru a vedea dacă ei vor discuta faptul de ce nu ați avut succes.

Răspunsul la ofertele dumneavoastră.

Trebuie să oferiți un răspunsul la fiecare ofertă într-unul din următoarele moduri:

 • Acceptare fermă,
 • Acceptare de asigurare,
 • Refuz.

Acceptare fermă

Acceptarea fermă de către dumneavoastră este prima dumneavoastră alegere - aceasta este alegerea preferată din toate ofertele pe care le-aţi primit. Puteţi avea o singură acceptare fermă.

Dacă acceptați o ofertă necondiţionată, sunteţi de acord că veţi participa la cursul la acea universitate sau colegiu, aşa că trebuie să refuzați orice alte oferte. Vă vom trimite o scrisoare care va explica dacă există orice altceva ce trebuie să faceți.

Dacă acceptaţi o ofertă condiţionată, sunteţi de acord că veţi participa la cursul la acea universitate sau colegiu dacă îndepliniți condiţiile ofertei. Puteţi accepta o altă ofertă ca o alegere de asigurare.

Acceptare de asigurare

Dacă alegerea dumneavoastră fermă este o ofertă condiţionată, puteţi accepta o altă ofertă ca o alegere de asigurare. Alegerea dumneavoastră de asigurare poate fi condiţionată sau necondiţionată şi acţionează ca un back-up, astfel încât, dacă nu îndepliniți condiţiile pentru alegerea fermă, dar îndepliniți condiţiile pentru alegerea de asigurare, veţi trece automat la alegerea de asigurare. Puteţi avea doar o singură alegere de asigurare.

Condiţiile pentru alegerea dumneavoastră de asigurare pot fi mai mari decât cele ale alegerii ferme, dar fiți conştient de faptul că dacă nu sunteți acceptat de alegerea fermă, este puţin probabil că veți fi acceptat de o alegere de asigurare care solicită grade superioare.

NOTĂ!

Nu trebuie acceptați o alegere de asigurare - dacă nu sunteţi sigur referitor la oricare dintre alte opţiuni aledumneavoastră, după ce aţi acceptat o alegere fermă, nu sunteți obligat să acceptați una ca o opţiune de asigurare.

Refuz

După ce aţi decis ce ofertă să acceptați cu fermitate, şi care (dacă există) să o acceptați ca asigurare, trebuie să refuzați toate celelalte oferte. Dacă nu doriţi să acceptați niciuna din oferte, puteți să le refuzați pe toate. Veţi fi eligibil atunci să folosiți Extra sau Compensare, în funcţie de circumstanţele dumneavoastră.

Există patru combinaţii de oferte si răspunsuri:

 • Doar o alegere necondiţionată fermă - aţi acceptat cu fermitate o ofertă necondiţionată. Nu puteţi avea o alegere de asigurare.
 • Doar o alegere condiţionată fermă - aţi acceptat o ofertă condiţionată cu fermitate.
 • O alegere condiţionată fermă + asigurare condiţionată - aţi acceptat o ofertă condiţionată cu fermitate şi ați acceptat o altă ofertă condiţionată ca o alegere de asigurare.
 • O alegere condiţionată fermă + asigurare necondiţionată - aţi acceptat o ofertă condiţionată cu fermitate şi ați acceptat o ofertă necondiţionată ca o alegere de asigurare.

Cum şi când să răspundeți la ofertele dumneavoastră

Utilizaţi opțiunea ”Track” pentru a răspunde la ofertele dumneavoastră. Data dumneavoastră pentru răspuns va fi afişată în Track. Data dumneavoastră pentru răspuns se bazează pe atunci când vor primi ultima decizie referitor la alegerile dumneavoastră, așa că ar putea fi diferită de dățile altora. Dacă nu răspundeţi la data indicată, ofertele dumneavoastră vor fi refuzate. Dacă se întâmplă acest lucru, contactați Unitatea Serviciilor pentru Clienţi a UCAS pentru a afla ce puteţi face.

Accident, boală sau probleme personale care afectează rezultatele de la examene

Dacă se întâmplă acest lucru, scrieți la fiecare universitate sau colegiu care procesează cererea dumneavoastră pentru a le explica. Includeți o scrisoare de sprijin de la şcoală sau o altă autoritate şi, în cazuri medicale, de la medicul dumneavoastră. Ar trebui să trimiteți detalii, cât mai curând posibil după ce problema a apărut. Nu aşteptaţi până când sosesc rezultatele de la examen.

Găsiţi detalii de contact pentru universităţi şi colegii aici.

Anularea cererii dumneavoastră

Dacă doriţi să anulaţi cererea dumneavoastră şi să primi o rambursare a taxei dumneavoastră de cerere, contactați Unitatea Serviciilor pentru Clienţi a UCAS în termen de şapte zile de la data scrisorii dumneavoastră de bun venit (veți primi această scrisoare atunci când este procesată cererea dumneavoastră). Nu este posibil să anuleze cererea dumneavoastră în Track.

Retragerea cererii dumneavoastră

Dacă decideţi că nu vreți să mergeți la universitate sau colegiu în acest an, vă puteţi retrage complet din schema UCAS. Informati UCAS cât mai curând posibil, preferabil până la jumătatea lunii septembrie, astfel încât cursul să poată fi oferite altei persoane. UCAS va anunța universităţile și colegiile alese că v-ați retras. Aveţi posibilitatea să aplicaţi din nou, anul viitor, dacă doriţi.

Dacă v-ați retras din sistem, dar, din motive excepţionale, doriţi să re-intrați, contactați autoritatea respective pentru sfaturi.

Cum să utilizaţi Extra

Ce este Extra?

Dacă aţi aplicat prin UCAS, ați folosit toate cele cinci alegeri cu privire la cererea dumneavoastră şi nu deţineți nici o ofertă, aveți posibilitatea să aplicați prin Extra pentru un alt curs. În Extra, puteți aplica pentru orice curs cu posturi vacante. Extra este deschis între sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii iulie. În Extra, aplicați doar pentru un curs la un moment, folosind Track.

Sunt eligibil?

Pentru a utiliza Extra:

 • trebuie să fi făcut deja cinci alegeri
 • trebuie să fi primit deciziile de la toate aceste alegeri, şi
 • fie nu ați avut nici o ofertă, fie ați refuzat toate ofertele pe care le-aţi primit.

Dacă refuzaţi toate ofertele dumneavoastră şi adaugați o alegere Extra, mai târziu nu veţi putea să acceptați nici una din alegerile dumneavoastră originale.

Alegerea unui curs

Analizați cursurile înainte de a decide pentru care să aplicați. Dacă inițial aţi aplicat pentru cursuri foarte cerute şi nu ați avut succes, aţi putea lua în considerare subiecte legate sau alternative. Profesorii sau consilierii de cariere, sau universităţile şi colegiile înşişi, pot oferi o orientare utilă.

Puteţi aplica numai pentru o singură alegere prin Extra la un moment dat, asiguraţi-vă că locul este încă disponibil înainte de a îl adăuga. După ce aţi adăugat o alegere extra aceasta nu poate fi schimbată până când 21 zile au trecut.

Ce se întâmplă în continuare?

Dacă vi se oferă un loc, aveţi posibilitatea să alegeţi dacă să-l acceptați sau nu. Dacă acceptați o ofertă, sunteți angajată la ea, ceea ce înseamnă că nu puteți aplica nicăieri mai mult. Va trebui să răspundeți la ofertă la data indicată în Track.

Dacă refuzaţi o ofertă, sau universitatea sau colegiul vă refuză, puteți aplica pentru o altă alegere prin Extra (timp de autorizare). Butonul Extra în Track va fi reactivat. Puteţi aplica, de asemenea, pentru o altă alegere, dacă nu aţi primit o decizie de la alegerea dumneavoastră în Extra în termen de 21 de zile de la aplicare.

Dacă nu primiţi o ofertă în Extra, nu vă faceţi griji! Puteţi aplica prin intermediul procesului de compensare, care vă oferă o altă oportunitate de a aplica pentru posturile vacante (vedeți pasul 5).

Pasul 4: rezultate

Această secţiune oferă sfaturi cu privire la pregătirea pentru rezultatele dumneavoastră, ceea ce se întâmplă atunci când primiţi rezultatele, şi opţiunile disponibile, în funcţie de ceea ce se întâmplă în continuare.

Pregătirea pentru rezultate

Dacă sunteţi în aşteptarea rezultatelor de la examen de care aveţi nevoie pentru a fi admis la universitate sau la colegiu, fiți pregătit pentru ceea ce se întâmplă în continuare.

Cunoașteți detaliile de autentificare pentru Track

Asiguraţi-vă că ştiţi detaliile de autentificare, deoarece veţi avea nevoie de acestea pentru a vedea dacă aţi fost acceptat. Utilizați serviciul de memorare a login-ului de pe pagina Track dacă nu sunteți sigur.

Fiți disponibil

Trebuie să fiți disponibili atunci când rezultatele sunt publicate. S-ar putea să trebuiască să luați decizii rapide şi, probabil, dificile referitor la viitorul dumneavoastră, deci fiți pregătit să vorbiți cu universităţile şi colegiile personal şi nu lăsați ca acest lucru să fie făcut de altcineva.

Verificaţi datele dumneavoastră de contact

Verificaţi dacă datele dumneavoastră personale sunt corecte în Track - universităţile şi colegiile vă vor contacta prin e-mail, scrisoare şi, uneori, la telefon, deci asiguraţi-vă că detaliile dumneavoastră sunt cele mai actuale. Dacă vă schimbaţi adresa, vă rugăm aranjați ca scrisorile dumneavoastră să fie redirecţionate în caz că deja au fost trimise.

Obţinerea rezultatelor

UCAS primeşte unele rezultate ale examenelor pe care le trimit la universităţi şi colegii. Verificaţi lista de rezultate ale examenelor pe care UCAS le primește, pentru a vedea dacă rezultatele dumneavoastră sunt incluse. Dacă calificarea dumneavoastră nu este inclusă, trebuie să ne trimiteți rezultatele de la universităţi şi colegii. Odată ce au rezultatele, ele vor decide dacă să confirme sau nu locul dumneavoastră.

De îndată ce UCAS primeşte o decizie de la una din universităţile sau colegiile dumneavoastră, acest lucru va fi afişat în Track.

Ce se întâmplă în continuare?

Ce se întâmplă mai departe depinde de rezultatele examenului. Dacă îndepliniți toate cerințele ofertei dumneavoastră, veți fi acceptat de către universitate. Chiar dacă nu prea ați îndeplinit cerinţele, universitatea sau colegiul ar putea reduce oferta şi încă să vă accepte. Verificaţi în Track pentru a vedea deciziile lor.

După ce aţi primit rezultatele, veţi fi într-una dintre poziţiile de mai jos.

 • Sunteţi acceptat de alegerea dumneavoastră fermă.
 • Sunteţi acceptat de alegerea dumneavoastră fermă şi îndepliniți şi depăşiți cerințele ofertei
 • Primiţi o oferta de "curs schimbat"
 • Rezultatele nu îndeplinesc cerințele alegerii dumneavoastră ferme, dar sunteți acceptat de către alegerea dumneavoastră de asigurare
 • Rezultatele nu îndeplinesc condiţiile la niciuna dintre alegerile dumneavoastră
 • Nu deţineți nici o ofertă.

Sunteți acceptat de către alegerea dumneavoastră fermă

Dacă sunteți acceptat, UCAS vă va trimite o scrisoare de confirmare prin poștă. Această scrisoare confirmă că veți frecventa universitatea sau colegiul şi va explica dacă există ceva ce trebuie să faceți acum. Odată ce aţi primit această scrisoare, veți fi încântat să ştiți că aţi câştigat un loc în mod oficial. Universitatea sau colegiul vă va contacta cu orice alte informaţii suplimentare.

Sunteți acceptate de alegerea dumneavoastră fermă şi îndepliniți şi depăşiți cerințele ofertei

Dacă îndepliniți şi depăşiți condiţiile alegerii dumneavoastră condiţionate ferme, aveţi posibilitatea să aplicaţi prin Ajustare dacă doriţi. Veţi primi o scrisoare de confirmare prin poștă. Dacă preferaţi să păstraţi oferta dumneavoastră de alegere fermă, trebuie să urmaţi instrucţiunile de pe scrisoare. Această scrisoare confirmă că veți frecventa universitatea sau colegiul şi va explica dacă există ceva ce trebuie să faceți acum. Odată ce aţi primit această scrisoare, veți fi încântat să ştiți că aţi câştigat un loc în mod oficial. Universitatea sau colegiul vă va contacta cu orice alte informaţii suplimentare.

Primiți o ofertă de "curs schimbat"

Dacă primiţi o ofertă de curs schimbat, aceasta înseamnă că universitatea sau colegiul nu a putut să confirme locul cursului pe care l-ați acceptat, deoarece nu ați îndeplinit condiţiile iniţiale, dar că sunt dispuşi să facă o ofertă alternativă. Schimbare ar putea fi o schimbare a cursului, a dății de începere sau punctului de admitere. Odată ce am primit notificări de la alegerea dumneavoastră fermă și de la alegerea de asigurere vi se va cere să răspundeți la orice ofertă de curs schimbat cu condiţia că nu dețineți un loc confirmat (UF). În această etapă puteți răspunde la o ofertă de curs schimbat în Track şi aveți cinci zile pentru a răspunde. După cinci zile, oferta va fi refuzată în mod automat.

Raspunsul dumneavoastră depinde de starea cererii dumneavoastră:

Dacă aţi aplicat doar la o singură alegere, atunci puteți fie să acceptați schimbarea, sau, dacă aţi plătit taxa deplină de aplicare, să o refuzați şi să mergeți în Compensare. Dacă aţi plătit numai o taxă redusă pentru o singură alegere, atunci puteţi trece în Compensare plătind £ 11 în Track şi apoi să refuzați oferta schimbată. După ce aţi făcut aceasta, numărul dumneavoastră de Compensare va apărea în Track.

Dacă aţi aplicat pentru mai mult de un curs, dar deţineți numai o ofertă, atunci puteți fie să acceptați schimbarea, sau să o refuzați şi să mergeți în mod automat în Compensare.

Dacă aţi aplicat pentru mai mult de un curs şi deţineți ofertă fermă și una de asigurare:

 • Vi se oferă o schimbare de alegerea fermă – trebuie fie să acceptaţi sau să refuzaţi oferta fermă revizuită. Dacă o refuzați, atunci sau veți fi plasat la alegerea de asigurare sau, în cazul în care o refuzați, veți trece în mod automat în Compensare.
 • Vi se oferă o schimbare de alegerea de asigurare - nu veți putea s-o acceptați cu excepţia cazului şi până când alegerea fermă nu va refuza locul dumneavoastră. Puteţi refuza, cu toate acestea, schimbarea de asigurare. Dacă sunteți, de asemenea, refuzat de alegerea ferma, veți trece în mod automat în Compensare.
 • Vi se oferă schimbări atât de opţiunile ferme, cât şi de asigurare - puteţi accepta orice schimbare în Track, sau să le refuzați, şi veți trece în mod automat în Compensare.

Rezultatele dumneavoastră nu îndeplinesc condiţiile alegerii fermei, dar sunteți acceptat de către alegerea dumneavoastră de asigurare

Dacă nu îndepliniți condiţiile stabilite de alegerea fermă, dar îndepliniți condiţiile stabilite de alegerea dumneavoastră de asigurare, locul dumneavoastră la alegerea de asigurare va fi confirmată(UF). UCAS vă va trimite o scrisoare de confirmare prin poștă. Această scrisoare confirmă că veți frecventa universitatea sau colegiul şi va explica dacă există ceva ce trebuie să faceți acum. Odată ce aţi primit această scrisoare, veți fi încântat să ştiți că aţi câştigat un loc în mod oficial. Universitatea sau colegiul vă va contacta cu orice alte informaţii suplimentare.

Rezultatele dumneavoastră nu îndeplinesc condiţiile la niciuna dintre alegerile dumneavoastră

Dacă nu îndepliniți condiţiile la niciuna dintre ofertele pe care le-ați acceptat şi universitatea nu vă poate oferi un alt loc, veți trece în mod automat în Compensare. Autentificaţi-vă în Track Pentru a vizualiza Numărul de Compensare - puteţi apoi începe să căutați o altă alegere.

Nu deţineți nici o ofertă

Posibil să nu aveţi nici o ofertă pentru că aţi fost refuzat la începutul anului, aţi refuzat orice oferte primite, sau aţi aplicat după 30 iunie. Dacă nu deţineți nici o ofertă, veți fi introdus în mod automat în Compensare. Autentificaţi-vă în Track pentru a vizualiza Numărul de Compensare - puteţi apoi începe să căutați o altă alegere.

Pasul 5: următorii paşi

Umătorii pași pe care ați dori să-i faceți

Dacă aţi primit rezultate diferite decât v-ați aşteptat, sau dacă v-aţi schimbat planurile referitor la ceea ce vreți să faceți, există alte opţiuni disponibile pentru dumneavoastră.

Compensare

Compensarea este un serviciu disponibil între iulie şi septembrie, dar pentru majoritatea oamenilor acesta este utilizat după ce rezultatele examenului sunt publicate în luna august. Acesta poate ajuta oamenii fără un loc la universitate sau colegiu să găsească posturi vacante corespunzătoare la cursurile de învăţământ superior.

Dacă sunteți flexibil și aveti rezultate rezonabile la examen, există încă o şansă bună, că veţi găsi un alt curs, prin Compensare.

Urmați link-urile de mai jos pentru a afla mai multe despre Compensare şi cum să aplicați pentru posturi vacante la un curs.

Procesul de ajustare

În fiecare an, unii solicitanţi trec examenele lor, cu rezultate mai bune decât se aşteptau. Şi acest lucru poate însemna că unii nu doar vor îndeplini condiţiile alegerii ferme a lor, dar chiar le vor depăşi. Am introdus Ajustarea pentru aceşti solicitanţi - se oferă o oportunitate pentru ei să reconsidere unde şi ce să studieze.

Dacă doriţi să utilizaţi Ajustarea, va trebui să vă înregistrați în Track. Opţiunea de înregistrare va fi afişată pentru toţi solicitanţii ale căror loc a fost confirmat (statutul este schimbat de la condiţionat ferm (CF) la necondiţionat ferm (UF)). Cu toate acestea, sunteți eligibil numai dacă ați îndeplinit şi ați depăşit condițiile original al ofertei CF. Acest lucru va trebui să fie verificat de către universităţi şi colegii.

Un studiu mai aprofundat şi procesul de reaplicare

Cursuri cu frecvență redusă

Cursurile cu frecvență redusă ar putea fi o opţiune bună – ați putea obţine și un loc de muncă cu frecvență redusă pe lângă acest curs. O căutare a cursurilor cu frecvență redusă pe acest site este accesibilă din iulie până în septembrie - puteţi căuta cursuri cu frecvență redusă la universităţi şi colegii care recrutează studenți pentru cursurile cu frecvență la zi prin noi. Pentru aceste cursuri, aplicați direct unde vreți să studiați.

Grade generale

Gradele generale sunt o altă opţiune – puteți studia cu cu frecvență de zi sau frecvență redusă şi ați putea găsi un subiect similar cu ceea ce iniţial ați vrut să studiați. Căutați un curs cu frecvență la zi în căutarea cursului.

Acumulați o anumită experienţă

Dacă planificați să aplicați din nou pentru învăţământul superior ar fi bine să participați la ceva care vă va ajuta să fiți admis la un curs. De exemplu, dacă sunteţi în speranţa de a studia medicina, încercaţi să obţineţi o anumită experienţă de lucru la o intervenţie chirurgicală locală sau la spital. Dacă ați dori să studiați o limbă străină, vizitaţi ţara şi practicați abilităţile dumneavoastră.
Având ceva experienţă pentru a menționa în cererea dumneavoastră UCAS, vă va ajuta să aveți o prioritate în faţa concurenţilor.

Studiați într-o altă ţară

Ați putea lua în considerare de a face studiile într-o altă ţară.

Aplicați din nou la universitate sau colegiu

Dacă doriţi să începeţi universitatea sau colegiul anul viitor, va trebui să aplicaţi din nou (UCAS nu poate re-utiliza o cerere dintr-un an precedent).

Studenţii din Republica Moldova: studiile în Marea Britanie

Studiile în Marea Britanie

În fiecare an, 1000 de studenţi străini vin să studieze în Marea Britanie. Există un număr foarte mare de cursuri disponibile. Acestea variază începând cu medicina, dreptul, contabilitatea şi arhitectura și terminând cu arte, mass-media, subiecte umaniste, știință și afaceri. Studiile pentru o calificare în Marea Britanie este o investiție importantă, pe termen lung. Există o mare valoare în a trăi şi a studia aici. O puteți utiliza pentru a îmbunătăţi cunoștințele de limba engleză, pentru a primi un loc de muncă şi a face noi prieteni şi contacte.

În primul rând ați putea dori să verificați dacă ați putea aplica pentru o bursă specială prin una dintre Schemele Biroului de Externe şi a Commonwealth-ului.

Dacă acest lucru nu este posibil, puteţi afla mai multe despre unde puteți merge pentru a aplica pentru împrumuturi, subvenţii şi alte sisteme pentru a vă ajuta să luaţi cursul pe care l-aţi ales. Dacă sunteţi un student, există 1000 de cursuri din care puteți alege. Sau poate preferaţi să studiați pentru o diplomă din Marea Britanie în propria ţară.

Studenții postuniversitari pot alege, de asemenea, un curs din foarte multe care sunt oferite. Jumătate din bucuria de a studia este şansa de a întâlni şi a se amesteca cu alți colegi. Deci, aici puteți afla mai multe despre viaţa de student, cât costă şi dacă veți fi capabil să lucrați pentru a vă întreține.

În cele din urmă există unele link-uri utile, care vă vor spune tot ce trebuie să știți despre a fi un student în Marea Britanie. Există informaţii referitor la faptul dacă aveţi nevoie de o viză, cum găsiți de lucru şi despre organizaţiile profesionale studenţeşti, şi cine vă poate ajuta cu orice probleme pe care le-aţi putea avea.

Bursele de studii

Există o serie de burse a Biroului de Externe şi Commonwealth-ului. Acestea sunt disponibile pentru a ajuta potențialii lideri, cei care inventează opinii şi cei care fac decizie de mâine pentru a studia în Marea Britanie.

Chevening

Aceste burse, finanțate de Ministerul Afacerilor Externe şi Commonwealth-ului şi administrate de către Consiliul Britanic, sunt premii prestigioase, care permit studenţilor de peste mări să studieze în Marea Britanie

John Smith

Aflaţi mai multe despre o oportunitate interesantă pentru profesioniştii la mijlocul carierei.

Commonwealth

Bursele de studii ale Commonwealth-ului şi Planul de Burse oferă o reţea de posibilităţi de studii în întregul Commonwealth.

Împrumuturi şi granturi pentru studenţi

Metode de a aplica

Studiile în Marea Britanie nu trebuie să fie la fel de scumpe precum v-ați imaginat. Obținerea unei calificări în Marea Britanie poate fi considerat o investiţie importantă, pe termen lung, deoarece există o valoare mare în a trăi şi a studia aici. O puteţi utiliza pentru a vă îmbunătăţi cunoștințele de limba engleză, pentru a câștiga experiență de lucru şi de a face noi prieteni şi contacte.

Aţi putea fi eligibil pentru un număr de surse de finanţare pentru a vă ajuta să plătiţi pentru cursul dumneavoastră. Acestea variază de la burse și sisteme de acordare a premiilor până la granturi. Puteţi afla pentru ce fel de granturi şi sisteme de acordare a premiilor puteți aplica pe site-ul web al Consiliului Britanic Educațional din Marea Britanie.

Susţinerea diasporei moldoveneşti

Potrivit Strategiei Diaspora 2025, diaspora include cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotarele țării, persoanele originare din Republica Moldova şi descendenții lor, precum şi comunitățile formate de aceștia.

Cancelaria de Stat este autoritatea centrală responsabilă de politica de stat în domeniul relaţiilor cu diaspora, prin Biroul pentru relaţii cu diaspora, care coordonează procesul de realizare a politicii de stat în domeniu, contribuind la păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a moldovenilor de peste hotare, valorificarea potenţialului uman şi material al diasporei. De asemenea, Biroul pentru relaţii cu diaspora coordonează activităţile de ordin cultural, educaţional, economic şi social, realizate de diferite ministere şi alte autorităţi publice pentru susţinerea şi colaborarea cu reprezentanţii diasporei.

Susţinerea financiară a activităţilor de păstrare a identităţii naţional-culturale a persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare (diasporei moldoveneşti) se efectuează din contul mijloacelor prevăzute anual în acest scop în bugetul de stat al Republicii Moldova, precum şi din mijloacele alocate de sponsori, din donaţiile benevole ale persoanelor fizice şi juridice, ale organizaţiilor şi fundaţiilor de binefacere autohtone şi de peste hotare, din alte surse financiare legale.

Activităţile de susţinere şi consolidare a diasporei moldoveneşti sunt reglementată de un şir de acte normative ale Republicii Moldova care pot fi accesate aici.

Lista comunităţilor moldoveneşti din Marea Britanie

Pe data de 18 noiembrie 2010, în Marea Britanie a fost înfiinţată Asociaţia moldo-britanică pentru cultură şi dezvoltare “Vatra”. Membrii fondatori sunt un grup de 5 tineri moldoveni cu iniţiativă: Ecaterina Perry, Tamara Şchiopu, Anatol Mazur, Carolin Velisca şi Ion Ciobanu. Scopul creării este susţinerea originarilor din Moldova, perpetuarea şi promovarea tradiţiilor naţionale, stabilirea relaţiilor de cooperare cu alte organizaţii şi asociaţii guvernamentale din ţara de baştină, Marea Britanie, precum şi cele internaţionale, conceperea şi realizarea unor proiecte cu caracter cultural şi de dezvoltare. Direcţiile de activitatea ale Asociaţiei “Vatra” sunt: cultură şi tradiţii, cooperarea şi caritate, susţinere. Prima activitatea a asociaţiei este dedicată sărbătorilor de iarnă.

Pentru informaţii adiţionale accesaţi http://www.vatra.org.uk/ sau info@vatra.org.uk.

Asociaţia Comunităţilor Unite ale Moldovei (în continuare ACUM) a fost înfiinţată de către şi pentru originarii din Moldova. Preşedintele a fost ales Dnul Vitalie Luca (tel.: +32486540314, e-mail: lucavitalie@gmail.com), vicepreşedinte- Viorel Bichir (tel.:+32485796794, e-mail: bikirvio@gmail.com) Devizul acestei asociaţii este „Împreună mai puternici!”. Avînd reprezentanţe în Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Angliei, ACUM numără aproximativ 6000 de persoane, printre care şi în Belgia. ACUM UK este liderul european, avînd cea mai bogată activitatea. Promovează buna imagine a Republicii Moldova în rîndul englezilor şi altor comunităţi şi cheamă spre unire toate asociaţiile de moldoveni. Asociaţia oferă următoarele tipuri de servicii: avocatură, business, recomandări, consultanţă etc.

Pentru a afla mai multe informaţii despre activităţile şi proiectele ACUM în Marea Britanie puteţi utiliza următoarea informaţie: tel.: +44 7902352168, email: unitedmoldovans@yahoo.com sau să accesaţi http://unitedmoldovans.blogspot.com/ . Persoana de contact- Serafim Florea.

De aceeaşi persoană este condusă şi organizată „Comunison RC în UK”. Printre multiplele activităţi întreprinse listăm editarea revistei despre şi pentru migranţii moldoveni „Pro-Diaspora” şi organizarea concertului "Rădăcinile ne cheamă, dor de casă, copii, mamă...” desfăşurat la Londra în anul 2010. La eveniment au participat Maria Sarabas şi Ghenadie Negru, interpreţi din Republica Moldova, precum şi moldoveni şi persoane iubitoare de folclor. Concertul a fost dedicat lansării „Pro-Diaspora”, sărbătorilor de iarnă şi aniversării zilei de naştere a lui Mihai Eminescu. A fost pregătită expoziţia de fotografie, a fost prezentată cartea „Ţărmurile iubirii” scrisă de Ionela Flood şi de sigur dansul popular moldovenesc Hora.

Pentru a lua legătura cu Comunison UK puteţi utiliza: tel.: +44 (0) 7703016947 şi e-mail: contact@pro-diaspora.com. Adresa oficiului: Comunison Suite 63, 2 Lansdowne Row, London, W17 6HL, Marea Britanie.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie

5 Dolphin Square, Edensor Road
Chiswick, London W4 2ST

tel.: + 44 (0) 208 995 6818
fax: + 44 (0) 208 995 6927
E-mail: http://britania.mfa.gov.md

Program de lucru al Sectiei Consulare: Audienţe: Luni, marți, miercuri, joi: 09.00 – 13.00

PROGRAMARE:

Programările se operează la nr. tel. 0044 (0) 208 996 0546 sau la adresa de email consul.london@mfa.md.
Linia telefonică pentru programări este activă conform programului: Zile: luni, marți, miercuri, joi Orar: 14.00 – 17.00

CONSULTAȚII CONSULARE:  Informații de ordin consular se oferă la nr. tel. 0044 (0) 208 996 0546 în zilele de luni-vineri, între orele 14.00 – 17.00.

NOTĂ IMPORTANTĂ!

În cazuri exclusiv de urgență (decese, accidente grave, calamități naturale, atacuri teroriste și alte situații de excepție) apelați la numărul +44 7895805306.
Atenție,
la acest număr de telefon nu se oferă consultații consulare și programări. Cetățenii care nu se află în situații într-adevăr grave sunt rugați să nu apeleze la acest număr de telefon.

Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova

British Embassy Chisinau
18 Nicolae Iorga str.
Chisinau, MD-2012
Republic of Moldova

Ambasada Marii Britanii la Chișinău nu mai acceptă cereri de viză pentru a călători în Regatul Unit și nu mai poate răspunde întrebărilor privind întrebările legate de vămuirea de intrare sau de cererea de viză. Noul partener commercial al Biroului Vize și Imigrări este Teleperformance Ltd, care au preluat conducerea Centrului de Aplicații Visa de la Chișinău.

Centrul de aplicații pentru viză:   Teleperformance Ltd, Biroul 54, Str. Tighina nr. 49/3, Chișinău

Program: Centrul de solicitări de viză este deschis în fiecare joi, începând cu 24 aprilie 2014 între orele 09.00 - 13.00.

Taxe: există o taxă de 59 de lire sterline pentru utilizarea Centrului de solicitări de viză de la Chișinău. Acest lucru este în plus față de taxa de viză și este taxat în euro. Această taxă acoperă costul furnizării facilităților de depunere a cererilor și returnarea documentelor dvs. de călătorie la adresa dvs. aleasă, în loc să reveniți la Centrul de aplicații Visa pentru colectare.

Înregistrarea: solicitanții de viză trebuie să se înregistreze pe site-ul Teleperformance, după ce și-au rezervat numirea, să plătească pentru slotul de programare și orice alte servicii suplimentare necesare. Înregistrarea prealabilă cu Teleperformance va asigura, de asemenea, că cererea dvs. este procesată rapid.
Mai multe detalii aici.