Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Israel

În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Israel: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii; diaspora moldovenească din Israel și contacte utile ale ambasadei  Republicii Moldova în Israel.

Denumirea oficială: Statul Israel.
Poziţia geografică: Israelul este localizat în Orientul Mijlociu, de-a lungul coastei de est a Mării Mediterane, fiind un punct de legătură între Africa şi Asia.
Vecini: Libanul, în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania, în est, Egipt și Fâșia Gaza, la sud-vest Populaţia: cca 8,8 milioane locuitori.
Grupuri etnice: 74,5% evrei, 20,9% non-evrei (majoritatea arabi).
Confesiuni religioase: 74,5% iudaism, 20,9% islamism, 2,0% creştinism 1,6% druzism şi 1,0% care nu sunt grupaţi pe criterii religioase.
Suprafaţă: 22.070 km2.
Distribuţia populaţiei: 92,14% din populaţie trăieşte în mediul urban, între cele peste 100 de centre urbane distingându-se trei oraşe principale: Ierusalim, Tel Aviv, Haifa; 7,86% din populaţie trăieşte în mediul rural: sate şi comunităţi agricole , kibbutz-uri, moshav-uri.
Punctul cel mai înalt: Muntele Hermon 1.200 m.
Punctul cel mai scăzut: Marea Moartă – 400 m sub nivelul mării, reprezentând cel mai scăzut punct de pe planetă.
Clima: Se pot distinge două sezoane predominante: anotimpul rece (noiembrie – aprilie) şi vara care durează şase luni din an. Condiţiile regionale sunt foarte variabile: veri umede şi ierni blânde de-a lungul coastei; veri uscate şi ierni moderate în regiunile de deal; veri secetoase şi ierni plăcute în Valea Iordanului; climă deşertică în Negev. Ocazional, iarna, pot fi semnalate mici cantităţi de zăpadă în zonele de munte. Primăvara şi toamna, un fenomen particular îl reprezintă vântul uscat şi fierbinte, încărcat cu nisip, denumit hamsin.
Forma de organizare: Israelul este o democraţie de tip parlamentar. Ramurile legislativă, executivă şi juridică funcţionează pe principiul separării puterilor în stat, asigurându-se astfel echilibrul în interiorul sistemului.
Capitala: La 20 ianuarie 1950, capitala Statului Israel a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim, iar în 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat "capitala unită şi veşnică" a ţării. Instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat se află în Ierusalimul de Vest. România, asemenea altor state, nu recunoaşte transferarea capitalei la Ierusalim, menţinându-şi misiunea diplomatică la Tel Aviv.
Şeful statului: preşedintele Reuven Rivlin, ales la 24 iulie 2014.
Primul ministru: Beniamin Netanyahuconfirmat de Knesset la 31 martie 2009.
Ziua naţională: Ziua Independenţei – a 5-a zi a lunii Iyyar conform calendarului ebraic. Conform calendarului gregorian - 14 mai 1948, Declaraţia de Independenţă a Statului Israel.
Sărbători legale: Conform calendarului ebraic:

  • Pesach
  • Ziua Memorială a Holocaustului (Yom Hashoah)
  • Ziua Comemorării Martirilor (Yom HaZikaron)
  • Ziua Independenţei (Yom Ha'Atzmaut)
  • Shavuot
  • Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc)
  • Yom Kippur
  • Succot ( Sărbatoarea Corturilor sau a Tabernacolelor)
  • Simchat Tora

Limbi oficiale: ebraica şi araba; este larg folosită limba engleză, chiar şi în mediile oficiale, dar şi limba rusă o dată cu creşterea numerică a populaţiei provenite din fosta URSS.
Moneda: Shekel (ILS)
Produs intern brut (PIB): 340 miliarde USD (2017)
PIB/locuitor: 36.378 USD (2017)

Organizare politică
Statul Israel nu are o constituţie, textul de referinţă în acest sens fiind Declaraţia de Independenţă a Statului Israel, semnată la 14 mai 1948. 
Forma de organizare politică a statului este democraţia parlamentară, echilibrul întregului sistem fiind asigurat de principiul separării puterilor în stat.
Preşedintele simbolizează unitatea statului. Ales de parlamentul israelian (Knesset) pe o perioadă de şapte ani, preşedintele are atribuţii care ţin de ceremonii sau de aprobarea legilor, graţierea prizonierilor, comutarea sentinţelor la recomandarea Ministerului Justiţiei, primirea reprezentanţilor străini.
Parlamentul (Knessetul) este corpul legislativ al statului. Parlamentul este unicameral, are 120 de membri care se întrunesc în sesiuni plenare şi 15 comitete permanente. Procesul legislativ trece prin trei faze în Knesset, proiectul dezbătut fiind semnat ulterior de preşedinte, primul ministru şi reprezentantul ministerului de resort şi devenind lege. Limba oficială pentru dezbateri în Knesset este ebraica, dar deputaţii arabi şi druzi pot lua cuvântul în limba arabă, fiind asigurată traducerea simultană.

Alegerile parlamentare au loc la fiecare patru ani, iar membrii Knessetului reprezintă întregul spectru al partidelor politice israeliene. Numărul de locuri alocat în Knesset fiecărui partid este proporţional cu procentul obţinut din totalul voturilor înregistrate pe ţară. Începând cu vârsta de 18 ani, orice cetăţean are dreptul de vot, iar de la 21 de ani poate fi ales. Votul fiecărui alegător exprimă susţinerea pentru un anumit partid.
Guvernul reprezintă puterea executivă în stat şi depinde de încrederea acordată de Knesset. Executivul este condus de un prim ministru. Primul ministru este membru în Knesset, putând funcţiona şi ca ministru cu portofoliu. Ceilalţi miniştri - al căror număr variază de la guvern la guvern - nu au obligaţia de a fi parlamentari.Guvernul are putere nelimitată de decizie pe tema principalelor aspecte ale societăţii. Toate guvernele israeliene începând din anul 1948 s-au bazat pe o coaliţie formată din mai multe partide, nici una dintre formaţiunile politice nefiind deţinătoarea a peste jumătate din mandatele parlamentare. Mandatul Guvernului este de patru ani, dar poate fi întrerupt prin demisia, decesul primului ministru sau prin votul de neîncredere al Parlamentului.

Puterea judiciară este independentă, judecătorii fiind numiţi de preşedintele ţării, la recomandarea unui comitet public. Sistemul juridic cuprinde: judecătorii (atribuţii în procese civile şi penale); tribunalele ce nu intră în competenţa judecătorilor, în cadrul cărora pot fi contestate deciziile judecătoreşti; Curtea Supremă, cu jurisdicţie în întreaga ţară, care funcţionează ca cea mai înaltă Curte de Apel, dar şi ca Înalta Curte de Justiţie, la nivelul căreia se dezbat contestaţiile cetăţenilor împotriva autorităţilor statului.
Tribunalele speciale reglementează anumite probleme precum disputele de muncă, în timp ce în materie de căsătorie şi divorţ jurisdicţia revine tribunalelor aparţinând diferitelor comunităţi religioase.
Toţi cetăţenii au garantate egalitatea în faţa legii şi drepturi democratice depline. Legea şi tradiţiile israeliene prevăd libertatea de expresie, libertatea presei, a profesiei şi a apartenenţei politice, dreptul la grevă. Legile anterioare adoptării Declaraţiei de Independenţă din 1948 şi care nu intrau în contradicţie cu prevederile acestui document au fost introduse în corpul de legi israeliene, fiind pe parcurs amendate.
Instituţiile statului funcţionează în baza unui număr de legi fundamentale.

Condiţii de călătorie
Pentru evitarea oricăror neplăceri, persoanele care au fost in Israel o perioada îndelungată, cu depăşirea valabilităţii vizei de intrare, sunt rugate să verifice cu autorităţile israeliene existenţa unor eventualele măsuri de interdicţie.

Persoanelor care intră în Israel în scop turistic li se interzice desfăşurarea de activităţi lucrative. În cazul în care această regulă este încălcată, persoana în cauză este expulzată în ţara de origine. Muncitorii străini (construcţie, industrie) nu pot lucra în Israel mai mult de 56 de luni. Un muncitor străin expulzat din Israel, pe motiv de şedere ilegală, primeşte de regulă interdicţie de a intra în această ţară, pentru o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani.

Pentru informaţii suplimentare despre regimul de şedere în Israel, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale prezentate de autorităţile israeliene: Ministerul Afacerilor Externe al Statului Israel.

Ameninţări teroriste
Riscul atentatelor teroriste în Israel este ridicat. Începând din anul 2000, atentatele teroriste provocate de grupurile teroriste palestiniene sunt foarte frecvente. Acţiunile teroriste se manifestă prin atacuri cu bombe, maşini capcană, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane.

Situaţia de securitate este la fel de precară şi în zona de frontieră israelo-libaneză (aşa numita "linie albastră"), unde există pericolul de schimburi de focuri între forţele militare israeliene şi miliţiile Hezbolah.

În Ierusalim situaţia de securitate este ameninţată de frecventele manifestări şi demonstraţii care pot degenera în acte de violenţă. Atacuri teroriste, inclusiv răpiri de persoane, au avut loc în apropierea localităţii şi în zonele turistice, acestea provocând decesul şi rănirea mai multor persoane, inclusiv cetăţeni străini.

Situaţia de securitate în Teritoriile Ocupate (Palestiniene) este afectată de frecvente demonstraţii şi manifestări de stradă, cu un puternic potenţial violent. Prezenţa în Fâşia Gaza prezintă serioase riscuri de securitate, răpiri de persoane, în special cetăţeni străini. Intrările în Fâşia Gaza sunt controlate de forţele militare israeliene (la trecerea în Israel) şi de cele ale Autorităţii Palestiniene (la trecerea în Egipt). Se recomandă evitarea deplasărilor în Fâşia Gaza, iar dacă aceste deplasări sunt neapărat necesare, ele trebuie făcute numai în condiţiile unui aranjament de protecţie bine organizat. Aceeaşi prudenţă se recomandă şi la punctele de intrare şi ieşire în şi din Fâşia Gaza, unde se înregistrează multiple atacuri armate.

Situaţia de securitate în Cisiordania este marcată de tensiunea provocată de prezenţa coloniilor israeliene. Întreaga zonă este controlată de forţele militare israeliene, care pot declanşa operaţiuni militare spontane şi blocaje armate. De multe ori, aceste operaţiuni provoacă incidente violente, cărora le pot cădea victime orice persoane aflate în zonă. Se recomandă evitarea deplasărilor în Cisiordania.

Cetăţenilor Republicii Moldova care călătoresc în Israel, inclusiv în Teritoriile Ocupate, Fâşia Gaza, Ierusalim sau Cisiordania li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile israeliene, și alertele de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Siguranţă şi criminalitate
Israel este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apare în zonele aglomerate (pieţe, plaje, centre comerciale, zone turistice, gări, autogări).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. Se recomandă păstrarea unei fotocopii a paşaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viză israeliană) separat de paşaport şi fişa de intrare în Israel sau alte acte.

Sistemul medical
Pentru persoanele care călătoresc în Israel nu se cer vaccinări speciale, însă ca urmare a costurilor foarte mari legate de eventualele probleme de sănătate (medicamente, spitalizare, decese etc) se recomandă încheierea de asigurări medicale internaţionale. Odată prezenţi pe teritoriul statului Israel, cei în cauză pot încheia o asigurare cu societăţile de asigurări locale, pe perioade care pot începe de la o lună până la câţiva ani, contra cost şi care pot acoperi o gamă mai largă de aspecte. Pentru urgenţe medicale se poate apela telefonic la numărul 101 pentru a chema o ambulanţă sau a solicita informaţii despre cel mai apropiat spital sau secţie de urgenţă.

Condiţii privind traficul auto
În Israel există un sistem de circulaţie auto modern, de tip european. Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună. Viteza admisă de lege pentru conducătorii auto este de 50 Km în oraş, 80 km în afara oraşului şi 90-100 Km, pe autostrăzi. Parcarea se face în zonele marcate cu albastru/alb. Există parcări contra cost. Prioritatea este de dreapta. Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor nu este necesară anunţarea poliţiei. În aceste cazuri se face schimb de poliţe de asigurare şi se procedează la reparaţia autovehiculului. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, anuntaţi poliţia (100), ambulanţa (101) şi societatea de asigurare. În cazul internării în spital, este necesar să se solicite foaia de internare/externare. În caz de accident se completează un formular care trebuie să cuprindă următoarele elemente: data accidentului, ora şi locul; datele maşinii implicate (număr, tip, actele maşinii); numele societăţii de asigurare; numărul actului de asigurare medicală; numărul poliţei de asigurare; datele şoferului implicat în accident (nume prenume, numărul carnetului auto, nr. cărţii de identitate, adrese şi nr. de telefon).

Reglementări vamale
În conformitate cu Legea privind interzicerea spălării banilor din anul 2000 şi regulamentul de aplicare al acesteia, la intrarea şi ieşirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani în valoare de peste 83.000 şhekeli (aproximativ 17.700 dolari) sau echivalentul în alte valute.

Obiecte permise fără plata taxelor vamale: îmbrăcăminte, încălţăminte şi obiecte de toaletă personală în cantităţi normale pentru bagaje de mână; 1 litru alcool şi 2 litri de vin/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani); 250 grame produse din tutun/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani); alte obiecte personale cu condiţia să nu aibă valoarea mai mare de 200 dolari, inclusiv alimente în greutate de maxim 3 kg, cu condiţia ca fiecare aliment să nu aibă greutatea mai mare de 1 kg; alte articole permise: aparat de fotografiat; aparat de filmare; radio; televizor; aparat de înregistrat; binoclu; bijuterii personale; instrumente muzicale; căruţ pentru copii sau pentru persoane cu handicap; cort şi echipament de camping; echipamente de sport; bicicletă fără motor (numai una); alte echipamente de călătorie.

Obiecte care necesită aprobare la intrarea în teritoriul vamal israelian: animale, inclusiv păsări; plante, flori, seminţe; produse farmaceutice; echipamente telefonie, comunicaţii, inclusiv telefoane mobile şi modem pentru computer; armament; materii prime (cantităţi comerciale).

Bunuri interzise la intrarea în teritoriul vamal israelian: maşini pentru jocuri de noroc; droguri; materiale pornografice; telefoane fără fir cu frecvenţa mai mare de 900 Mhz; carne proaspătă.

În Israel autorităţile vamale au dreptul să ceară anumite garanţii pentru orice articol adus sau trimis separat, mai ales pentru echipamente profesionale foarte scumpe sau costisitoare. Garanţiile se restituie persoanei la ieşirea din ţară, odată cu scoaterea articolelor respective. Persoanele care călătoresc în Israel pot aduce o sumă nelimitată de bani, fie lichizi, fie cecuri de călătorie, scrisori de credit sau obligaţiuni emise de statul Israel. Persoanele trebuie să declare la sosire suma de bani ce depăşeşte 83.000 ILS sau echivalent, iar schimburile de bani nu sunt înregistrate.

Utilizarea cărţilor de credit
În Israel sunt acceptate pe scară largă majoritatea cărţilor de credit recunoscute internaţional. Bancomatele sunt frecvente în bănci, magazine, stradale etc. De asemenea, sunt acceptate cecurile de călătorie, precum şi Eurocheque.

Regimul animalelor de companie
Este permisă intrarea animalelor de companie dacă sunt însoţite de un certificat veterinar emis de o autoritate guvernamentală cu cel mult 7 zile înainte de data călătoriei sau un certificat internaţional de vaccinare, nu mai vechi de un an de la data călătoriei. Importul câinilor şi pisicilor mai mici de trei luni precum si cel al maimuțelor este interzis.

Animalele neînsoţite sau cele la care este necesară aprobarea de import sunt supuse obligatoriu unui regim de carantină de minim 8 zile. Animalele care au sosit în Israel fără documente legale de însoţire se eutanasiază sau se returnează în ţara de origine pe cheltuiala proprietarului.

Vize: prezentarea generală
Tipuri de vize

Vize: Prezentare generală

Ministrul de Interne din Statul Israel este responsabil de implementarea legilor statului, care precizează condițiile de intrare în Israel (Legea Întoarcerii, 5710 – 1950, și Legea Intrării în Israel, 5712 – 1952). Israelul a încheiat acorduri de regim liber de vize cu mai multe țări pentru vizite pînă la 90 zile. Înainte de a călători în Israel, verificați dacă aveți nevoie să obțineți o viză pentru a pleca în Israel.

Important: Anularea vizelor de turist se referă doar la posesorii de pașapoarte și nu de alte documente de călătorie (cum ar fi laissez passer).

Pentru a evita apariţia unor probleme la traversarea punctelor de trecere a frontierei de stat ale Israelului, în contextul abolirii regimului de vize, cetăţenii Republicii Moldova urmează să ia în consideraţie următoarele:

  • regimul de vize a fost abolit doar pentru călătorii de scurtă şedere cu scopul de turism, tratament medical, deplasare de serviciu sau vizită particulară. Pentru alte obiective, inclusiv angajarea în câmpul muncii, este necesară, în continuare, obţinerea unei vize din partea autorităţilor israeliene;
  • intrarea pe teritoriul Statului Israel este permisă doar pentru posesorii paşapoartelor biometrice, valabile cel puţin 6 luni de la ziua intrării, pentru o perioadă de până la 90 zile în decurs de 6 luni;
  • în cazul cetăţenilor deportaţi anterior din Statul Israel care doresc, după expirarea termenelor de restricţii aplicate, să călătorească în această ţară, aceștia urmează să se adreseze la secţia consulară a Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, pentru a primi acceptul corespunzător de a intra pe teritoriul israelian. Astfel, fiecare cerere va fi examinată de către autorităţile competente ale Statului Israel, reieşind din gravitatea infracţiunilor comise anterior de către solicitantul în cauză;
  • persoanele care intenţionează să intre în Statul Israel cu scopul vizitării rudelor apropiate, deţinători ai vizelor de muncă în acest stat, urmează să coordoneze călătoria, în prealabil, cu Ministerul Afacerilor Interne al Statului Israel, în baza unei cereri depuse de către partea-gazdă (persoana fizică sau juridică cu cetăţenie/reşedinţă/înregistrare israeliană la care lucrează cetăţeanul Republicii Moldova cu viză de muncă).

Pentru informaţii suplimentare, cetățenii R. Moldova se pot adresa la Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv, la Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAEIE sau pot apela la Reprezentanţa Ambasadorului nerezident al Statului Israel.

Tel. de contact al Ambasadei Republicii Moldova la Tel-Aviv: + 9723- 523-10-00
Direcţia Generală Afaceri Consulare: +373 22 788 722 sau 0 800 90 990 (doar pentru apeluri din Republica Moldova)
Reprezentanţa Ambasadorului nerezident al Statului Israel: (+373 22) 88 80 22

Activitatea secţiei consulare a Reprezentanţei Ambasadei Statului Israel la Chişinău a fost sistată începând cu data de 19 iulie 2015. Astfel, cetăţenii moldoveni urmează să se adreseze pentru servicii consulare la secţia consulară a Ambasadei Statului Israel la Bucureşti:

Bucureşti, Piaţa Unirii, Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1 Tronson 2+3, Sector 4
Telefon: (0040-21) 302 85 68.

Important!

Documentele trebuie să fie întotdeauna trimise la delegațiile israeliene prin e-mail înregistrat. Plata prin cec bancar este acceptată; cash nu se acceptă.

 

Tipuri de Vize

1. Viză de imigrare
2. Viză de rezident temporar A/1
3. Viză de student A/2
4. Viză pentru clerici A/3
5. Viză pentru A/4 Viza pentru soț/soție/copii ai persoanelor care a primit viza tip A2 sau A3
6. Viză de muncă B/1
7. Viză de turist (pentru cetățeni străini cu rezidență în România) B/2

Începând cu 15 decembrie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, vor putea călători în Statul Israel fără vize pe o durată de până la 90 zile în decursul a 6 luni/180 de zile de la data primei intrări în ţară.

Statul Israel îşi rezervă dreptul de a nu permite intrarea în ţară a persoanelor indezirabile sau de a scurta şederea lor pe teritoriul israelian. În acest context, se recomandă cetăţenilor moldoveni care intenţionează să călătorească în această ţară să se asigure că vor putea demonstra, la cererea poliţiei de frontieră din Israel, faptul că dispun de cazare (hotel/ospeţie la cetăţenii israelieni) şi bilet de avion de întoarcere în Republica Moldova.

Tipurile de vize și procedeul de aplicare pentru fiecare din ele:

  1. Viza de imigrare

Legea Întoarcerii, 5710-1950 determină dreptul fiecarui evreu de a emigra în Statul Israel. Acest tip de viză exprimă legătura dintre poporul evreu și țara lor de origine. Persoanele de religie mozaică care se întorc în Israel sunt considerați persoane ai căror strămoși au trăit în afara Israelului și acum se întorc în țara de origine. În legătură cu legea, "Evreu este o persoană născută de o mamă evreică sau care s-a convertit la Iudaism și nu este membru/ă al/a altei religii."

În urma unui acord între Statul Israel și Agențiile Evreiești, agențiile de emigrare sunt cele care acordă persoanelor dreptul de a emigra în Israel (aliya), verificând candidații, consiliindu-i, verificând centrele de absorbție/emigrare în Israel, condițiile de studii, angajări, etc. Reprezentantul pentru emigrare din cadrul unei astfel de agenții din Israel transferă aplicația și o scrisoare de recomandare reprezentanței oficiale a Statului Israel.

Conform legii, singura instituție care are dreptul de a emite viză de emigrare este reprezentanța diplomatică/consulară, examinând cererea de viză și scrisorile de recomandare (aprobările de aliya) ale agenției evreiești de emigrare din Israel și din Republica Moldova, având dreptul să ceară și alte informații atât de la aplicant, cât și de la agenție. În unele cazuri, reprezentanța diplomatică/consulară are dreptul să trimită dosarul la Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Israel pentru luarea unei decizii.

Dosarul aplicantului trebuie să conțină următoarele documente:

  • Pașaport valabil minimum un an
  • 2 poze tip pasaport (5/5 cm)
  • Cele 2 aprobări pentru emigrare din partea Sohnut
  • Formularul completat cu situația medicală a aplicantului

OBS: Dosarul aplicantului va fi depus la Secția Consulară doar de către reprezentantul Sohnut.

  1. A/1 Viza de rezident temporar

Este o viză care se acordă unei persoane care are dreptul de a emigra (aliya) și care a completat procedeul de verificare cu reprezentanța aliya a Agenției Evreiești (Sohnut) și a cărei cereri a fost aprobată de catre un reprezentant diplomatic/consular. De asemenea, trebuie adus formularul de viză completat. (Apăsați aici pentru formular).

  1. A/2 Viza de student

Această viză se acorda celor care doresc să studieze în Israel în școli, licee, instituții academice, instituții pentru tineri din cadrul Agențiilor Evreieșt, ori studenților de Ulpan. Viza se acordă pentru un an și este cu multiple intrări. Nu este permisă munca în Israel pentru posesorii vizei de student.

Notă importantă: În cazul unui minor viza nu se acordă fără acordul scris al ambilor părinți și certificatul de naștere apostilat.

Dosarul aplicantului trebuie să conțină următoarele documente:

  • Pașaport valabil minimum 6 luni de la terminarea studiilor și copie a primei pagini
  • 2 poze tip pașaport (5/5 cm)
  • Adeverință de acceptare la studii din partea unei instituții academice din Israel
  • Dovada de posibilități financiare ale studentului (cazare, plata studiilor etc.)
  • Rezervare pentru bilet de avion
  • Formularul de viză completat. (Apăsați aici pentru formular)
  • Taxă de viză (se achită în numerar la ghișeul Secției Consulare din cadrul Ambasadei). Accesați aici pentru costurile de vize.
  • Document de călătorie valabil cel puțin un an pentru țările care au reprezentanță consulară/diplomatică în Israel (în cazul țărilor care nu au o astfel de reprezentanță în Israel, pașaportul trebuie să fie valabil pe toată durata studiilor și încă 6 luni).
    OBS: În eventualitatea continuării studiilor după acest prim an, viza se va prelungi la Ministerul de Interne israelian.
  1. A/3 Viza pentru clerici

Acest tip de viză se acordă persoanelor care călătoresc și sunt atașați în scop religios în Israel.

Cererea trebuie făcută în Israel de către instituția religioasă care invită persoana în cauză. Consulatul va emite viza doar după primirea aprobării în acest sens din partea Ministerului de Interne israelian, iar valabilitatea vizei este hotărâtă tot de Minister, cu dreptul de prelungire doar în Israel.

Dosarul aplicantului trebuie să conțină următoarele documente:

  • Pașaport valabil minimum 6 luni de la expirarea perioadei de ședere în Israel
  • 2 poze tip pasaport (5/5 cm)
  • Formularul de viză completat. (Accesați aici pentru formular).
  • Taxă de viză (se achită în numerar la ghișeul Secției Consulare din cadrul Ambasadei). Accesați aici pentru costurile de vize.
  1. A/4 Viza pentru soț/soție/copii ai persoanelor care au primit viza tip A2 sau A3

Dosarul aplicantului trebuie să conțină următoarele documente:

  • Aplicantul este soț/soție și/sau copilul minor al persoanei care a primit viza A/2 sau A/3
  • Pașaport valabil minimum 6 luni de la expirarea perioadei de ședere în Israel
  • 2 poze tip pașaport (5/5 cm)
  • Extras de cont personal
  • Certificat de naștere apostilat (pentru minori)
  • Certificat de căsătorie apostilat (după caz)
  • Formularul de viză completat. (Apăsați aici pentru formular)
  • Taxă de viză (se achită în numerar la ghișeul Secției Consulare din cadrul Ambasadei). Accesați aici pentru costurile de vize.
  1. B/1 Viza de muncă

Acest tip de viză se acordă persoanei care dorește să lucreze în Israel și se aprobă doar de către Ministerul de Interne israelian. Secția Consulară va emite viza de muncă B/1 după primirea aprobării în acest sens din partea Ministerului de Interne israelian. Dosarul aplicantului trebuie să conțină următoarele documente:

  • Pașaport valabil minimum 18 luni și copie a primei pagini
  • 2 poze tip pașaport (5/5 cm)
  • Cazier judiciar și copie
  • Set de analize medicale efectuate la spital/clinică autorizat/ă de către Ambasada Israelului și copie
  • Declarație (confirmare) de amprentă digitală
  • Act de identitate și copie
  • Diplomă de absolvire a unui curs în domeniu
  • Certificat de căsătorie/divorț/deces/celibat apostilat și copie
  • Pentru aplicanții căsătoriți: act de identitate soț/soție și copie; pașaport soț/soție și copie; adeverință de la serviciul de pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu numărul de pașapoarte deținute până în prezent de către soț/soție.
  • Formularul de viză completat. (Apăsați aici pentru formular).

Valabilitatea vizei de muncă B/1 este stabilită de catre Ministerul de Interne israelian. Aplicantul nu trebuie să depășească perioada de timp acordată dreptului de muncă, iar prelungirea vizei de muncă se efectuează la oficiile Ministerului de Interne israelian.

  1. B/2 Viza de turist (pentru cetățeni străini cu rezidență în România)

Acest tip de viză se acordă persoanei care dorește să călătorească în Israel pentru o perioadă scurtă de timp (vizită, turism, întâlnire de afaceri). Persoanei care intră în Israel cu viză de turist B/2 i se interzice dreptul de a lucra.

Viza de turist B/2 este valabilă 3 luni de la data emiterii pentru a călători în Israel. Durata de ședere în Israel, însă, va fi precizată în viză (în funcție de perioada menționată în scrisoarea de invitație). Prelungirea vizei de ședere se va efectua la unul dintre oficiile Ministerului de Interne israelian.

Dosarul aplicantului trebuie să conțină următoarele documente:

  • Pașaport valabil minimum 6 luni de la expirarea perioadei de ședere în Israel și copia primei pagini
  • Permis de ședere românesc valabil miminum 6 luni și copie față-verso
  • 2 poze tip pașaport (5/5 cm)
  • Rezervare a biletului de avion
  • Rezervare hotel
  • Invitație din Israel (în care trebuie menționate numele aplicantului, scopul și durata călătoriei)
  • Extras de cont
  • Adeverință de salariat (în care trebuie menționat faptul că salariatul este în concediu pe durata călătoriei) / actele firmei (în cazurile în care aplicanții sunt proprietarii firmei unde sunt înregristrați drept salariați)
  • Contract de muncă și copie
  • Taxa pentru viză (se achită în numerar la ghișeul Secției Consulare din cadrul Ambasadei). Accesați aici pentru costurile de vize.
  • Formularul de viză completat. (Apăsați aici pentru formular).

OBS: (1) Cetățenii Republicii Moldova și cei ai României nu au nevoie de viză de turist pentru a călători în Israel. Pentru acces, se pot folosi atât pașapoarte electronice (5 ani valabilitate), cât și temporare (1 an valabilitate), cu mențiunea că acestea trebuie să fie valabile minimum 6 luni de la data intrării pe teritoriul israelian.

(2) Pentru minori, părinții se vor prezenta la Secția Consulară cu pașapoartele în original și copii ale primelor pagini, certificatul de naștere apostilat al minorului și copie, pașaportul minorului și copie a primei pagini, 2 poze mărime 5x5 cm. Aceștia vor completa un formular de acord parental.

Notă importantă:

  1. Reprezentantul consular are dreptul să ceară acte adiționale.
  2. Taxa consulară achitată nu se rambursează în cazul în care viza nu a fost aprobată.

Informaţii generale
Sistemul de sănătate din Statul Israel 
Sistemul de securitate socială în Statul Israel

Informaţii generale

Ministerul Alyia și Absorbției Imigranților, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe sunt responsabile pentru a asigura că toţi imigranţii şi vizitatorii dețin toate documentele necesare de călătorie, permisele de şedere şi alte cerinţe la sosire şi în timpul şederii lor în Israel. Ofiţerii de imigrare, împreună cu Ministerul Turismului vor asigura că vizitatorii rămân în Israel numai pe durata şederii care este indicată în paşapoartele lor. Există statute şi regulamente care ar trebui să fie urmate de toţi cetăţenii străini în timp ce se află în Israel.

Legile imigraţiei
Legea de bază şi Constituţia sunt legislaţiile principale, urmate de Israel cu privire la graniţele sale naţionale, precum şi intrarea pentru cetăţenii străini. Ministrul Afacerilor Externe şi Ministrul de Interne au autoritatea de a acorda rezidența oricărui cetățean străin care doreşte să rămână permanent în Israel. Acestor ministere le revine și dreptul de a deporta sau deţine orice persoană care ameninţă pacea şi cele mai bune interese ale ţării. Personalul autorizat de imigrare are dreptul de a refuza intrarea oricărei persoane susceptibil să ameninţe interesele lui Israel, indiferent de un paşaport valabil sau de viză.

Guvernul Statului Israel luptă pentru unitatea naţională, pentru protecția securităţii personale şi naţionale, precum şi integrarea investiţiilor străine pentru a ajuta sectoarele sale economice. Legile angajaţilor şi lucrătorilor sunt reglementate să sprijine şi să furnizeze beneficii pentru muncitorii locali şi străini şi personalului. Unele dintre obiectivele guvernului includ:

  • Realizarea păcii cu vecinii și menţinerea securităţii naţionale şi personale.
  • Consolidarea, dezvoltarea şi extinderea decontării în Israel.
  • Creşterea numărului de imigranţi din toate categoriile de viaţă în ţară.
  • Promovarea valorilor Statului Israel ca stat evreiesc democratic.
  • Îmbunătăţirea relaţiilor externe, în special cu ţările din zonele limitrofe.

Vize de imigrare evreiești
În conformitate cu legislaţia israeliană, toţi evreii au dreptul de a se întoarce în Israel. Potenţialii imigranţi aplică la Agenţia evreiască din ţara lor actuală pentru a primi viza şi statutul de imigrant înainte de a veni în Israel. Odată ajunși în Israel, guvernul le acordă privilegii speciale.

Pentru a încuraja imigraţia, Israel a introdus Legea Întoarcerii în 1950. Acest lucru oferă tuturor evreilor dreptul de a emigra spre Israel și a devini cetățeni israelieni.

Sunteţi considerat evreu, dacă sunteţi un evreu practicant, copilul unui evreu, sau nepot al unui evreu. Guvernul oferă imigranţilor evrei recenţi privilegii speciale şi reduceri de preţ, cum ar fi burse pentru locuinţe şi facilităţi fiscale. Imigranţii primesc cetăţenia la sosirea în Israel.
Procesul de imigrare în Israel este numit aliyah. Agenţia Evreiască vă asistă în procesul de imigrare. Ei au reprezentanţi aliyah în străinătate, care analizează persoanele fizice şi acordă statutul de imigrant (oleh) non-cetăţenilor. Mulți dintre aceşti reprezentanţi sunt asociați cu centrele de absorbţie aliyah, care ajută non-resortisanţii să planifice procesul de imigrare.

Obţinerea statutului de imigrant
Pentru a obţine statutul de imigrant, un non-resortisant trebuie să prezinte un paşaport valabil şi o dovadă de evreu la un centru de absorbţie aliyah. Pentru a dovedi apartenența , trebuie să prezentați organizaţiei dumneavoastră aliyah o scrisoare de la rabinul dumneavoastră. Ei vor accepta, de asemenea, un certificat de conversie sau certificatul de căsătorie al părinților dumneavoastră dacă ei au fost căsătoriți de către o autoritate religioasă evreiască, sau certificatul de căsătorie al bunicilor dumneavoastră, în aceleaşi condiţii.

Dumneavoastră trebuie să prezentați următoarele documente la un centru de absorbţie aliyah.

  • documentele de eligibilitate (obţinute de la centru)
  • chestionar
  • certificatul de naştere
  • certificatul de căsătorie (dacă este necesar)
  • formularul de sănătate

Un reprezentant legal evreu vă va intervieva referitor la motivele pentru imigrare, istoricul familial, precum şi planurile de imigrare. Reprezentantul va determina dacă sunteţi eligibil pentru imigrare şi va notifica Ministerul Absorbției din Statul Israel.

Dacă vă calificaţi, Ministerul va trimite o invitaţie de imigrare pentru dumneavoastră. Veţi primi o carte de identitate israeliană (teudat zehut) şi un certificat de imigrare (teudat oleh). Certificatele acţionează în calitate de viză de imigrare şi dovadă a cetăţeniei.

Cele mai multe centre aliyah oferă servicii similare şi vă vor ajuta să găsiți o locuinţă şi locuri de muncă. Centrele populare includ Centrul pentru Aliyah şi Nefesh B'Nefesh. Dacă nu există nici un centru aliyah în apropierea dumneavoastră, Agenţia Evreiască sau reprezentantul legal evreiesc vă va ghida prin procesul de imigrare.

Viză evreiască de reședință temporară
Cetățenii evrei care nu sunt siguri dacă vor să emigreze, pot obţine o viză A1. Doar evreii care se califică pentru imigrare pot obţine acest tip de viză. Această viză vă permite să încercaţi traiul în Statul Israel. Aceasta vă oferă statutul de rezident temporar și este valabilă timp de un an.
În cazul în care titularul unei vize A1 decide să locuiască în Israel, acesta trebuie să notifice 
Ministerul  Alyia și Absorbției Imigranților. Ei vor schimba statutul persoanei fizice de la vizitator la imigrant. Guvernul va emite un certificat de imigrare pentru individ.

Noii imigranţi au privilegii speciale, cum ar fi scutirea de impozite. Există o limită pentru cât timp veți avea acces la aceste privilegii. Pentru imigranţii care îşi schimbă statutul lor, termenul se calculează din ziua în care viza A1 a fost eliberată.

Vize pentru membrii de familie non-evrei
Eligibilitatea pentru imigraţie se extinde la soţii şi copiii non-evrei, care pot obţine viza în calitate de vizitator înainte de plecarea din ţara lor de origine. Ministerul Afacerilor Interne vă oferă această viză.

Toţi cetăţenii străini care intenţionează să intre în Statul Israel au nevoie de un paşaport valabil şi trebuie să deţină o viză pentru scopuri cum ar fi petrecerea timpului liber, vacanță, afaceri, investiţii, rezidență permanentă, misiuni diplomatice sau religioase, mass-media, studii, etc. Aplicaţiile şi întrebările trebuie să fie transmise la Ambasada sau Consulatul Israelian din ţara solicitantului de şedere/ origine. Cetățenii moldoveni se pot adresa la Ambasada statului Israel la București. Paşaportul trebuie să aibă o perioadă de valabilitate de minimum şase (6) luni.

Sistemul de Sănătate din Statul Israel

Caracteristica definitorie a sistemului de sănătate în Statul Israel este guvernarea acestuia prin Legea Naţională de Asigurări de Sănătate (1995)Această lege oferă o asigurare de sănătate pentru fiecare rezident din Israel şi defineşte responsabilitatea guvernului de a furniza servicii de sănătate, pentru fiecare persoană, fără discriminare. Cu alte cuvinte, asigurarea de sănătate este obligatorie, şi toți locuitorii din Israel trebuie să fie asigurați.

Legea Naţională de Asigurări de Sănătate
Următoarele sunt prevederile de bază ale Legii Naţionale de Asigurări de Sănătate:

  • Fiecare rezident al Statului Israel are dreptul de a deține o asigurare de sănătate. Asigurarea este obligatorie, și fiecare locuitor trebuie să fie asigurat.
  • Prevederile Coșului de Servicii (sal sherutei briut) sunt identice pentru fiecare individ.
  • Serviciile de sănătate sunt furnizate prin fondurile de sănătate (kupot holim).
  • Fiecare rezident al Statului Israel trebuie să fie un membru al unuia dintre fondurile de sănătate, cu scopul de a beneficia de serviciile de sănătate.
  • Fiecare persoană are dreptul de a adera la un fond de sănătate, la alegerea sa. Fondurilor li se interzice să respingă orice solicitant.
  • Orice persoană are dreptul la transfer de la un fond de sănătate la altul.
  • Serviciile incluse în Coşul de Servicii sunt furnizate în conformitate cu decizia profesioniştilor din domeniul medical. Acestea trebuie să fie furnizate la un nivel de calitate rezonabil, într-un termen rezonabil, şi la o distanţă rezonabilă de la locul de reşedinţă a pacientului.
  • Guvernul din Israel este responsabil pentru acoperirea costurilor Coșului de Servicii, care sunt stabilite prin lege.
  • Colectarea primelor de asigurare de sănătate este gestionată prin auspiciile Institutului Naţional de Asigurări. Rata de plată este stabilită în funcţie de o scară progresivă.
  • Angajatorilor le este interzis să solicite angajaţilor lor să adere la un fond de sănătate specific.
  • Fondurile de sănătate sunt supuse unei supravegheri guvernamentale şi inspecţii.
  • Serviciile de sănătate sunt administrate în conformitate cu liniile directoare de respect pentru pacient şi dreptul pacientului la intimitate şi confidenţialitate medicală.
  • Orice persoană care consideră că drepturile sale au fost încălcate poate depune o plângere. Fondurilor de sănătate le este interzis de a refuza acest drept oricărui membru.

Excepţiile acestei legi includ următoarele:

  • Soldaţii încorporați la serviciul obligatoriu în Forţele de Apărare Israeliene primesc îngrijiri medicale prin intermediul armatei 
  • Veteranii cu dizabilități IDF primesc îngrijiri medicale prin intermediul Ministerului Apărării
  • Persoanele rănite în accidentele de la locul muncă, spitalizarea femeilor însărcinate şi nou-născuţilor, şi persoanele rănite în timpul acţiunilor inamice primesc asigurare prin Institutul Național de Asigurări.
  • Veteranii Războiului Mondial al II-lea cu dizabilități şi victimele naziştilor ar putea fi eligibili pentru o asigurare de la Ministerul de Finanţe.

Cine este eligibil pentru serviciile de sănătate?
Legea Naţională de Asigurări de Sănătate defineşte orice persoană care este recunoscută ca un rezident al Statului Israel, în conformitate cu definiţiile Institutului Naţional de Asigurări, ca fiind eligibilă pentru servicii de sănătate. Înregistrarea într-unul din cele patru fonduri de sănătate este o condiţie prealabilă pentru primirea serviciilor de asistenţă medicală.

Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii este responsabil pentru furnizarea serviciilor de sănătate pentru toţi cetăţenii din Israel, precum şi pentru supravegherea sistemului de sănătate, inclusiv planificarea, supravegherea, şi coordonarea activităţilor.

Pe lângă furnizarea serviciilor de sănătate publică prin fondurile de sănătate şi centrele de sănătate ale familiei, Ministerul Sănătăţii susţine spitalele generale, spitalele de psihiatrie, comunitatea clinicilor de sănătate mentală, programele de tratament pentru consumatorii dependenţi şi casele pentru bolnavii cronici.

Ombudsmanul public (netziv kvilot hatzibur) din cadrul Ministerului Sănătăţii este responsabil pentru soluţionarea plângerilor publice, inclusiv cazurile de refuz de a înregistra o persoană într-un fond de sănătate, limitând înregistrarea lor prin condiţii speciale sau plăţi, sau cazurile în care un fond de sănătate refuză să furnizeze un serviciu inclus în Coşul de Servicii de sănătate.

Important! Ministerul Sănătăţii este responsabil pentru acordarea licenţelor şi recunoaşterilor medicale şi paramedicale unor profesioniști, inclusiv medicilor, asistentelor medicale, farmaciştilor, psihologilor şi medicilor stomatologi.


Coșul Serviciilor de Sănătate
Coșul serviciilor de sănătate (sal sherutei briut) constă dintr-o gamă largă de servicii medicale esenţiale, inclusiv tratamente, medicamente şi echipament pe care fiecare fond de sănătate este obligat să le furnizeze membrilor săi. Conţinutul său este definit prin lege, dar este supus unei revizuiri periodice. Prin urmare, aţi putea descoperi că un tratament sau medicament care a fost asigurat la un moment dat a fost eliminat din coș, sau că elemente noi au fost adăugate.

Este important să reţineţi faptul că numai aceste servicii incluse în coş sunt oferite gratuit sau la un cost redus. Acest lucru înseamnă că va trebui să acoperiți cel puţin o parte din costurile anumitor prescripţii și anumitor tratamente, sau să achitați în totalitate elementele care nu sunt incluse în coş. Puteţi alege, de asemenea, să obțineți o asigurare suplimentară de la fondul dumneavoastră de sănătate.

Serviciile obligatorii furnizate de către fondurile de sănătate, includ:

  • Vizite la clinici pentru consultație, diagnostic, și tratament (inclusiv consultaţii şi tratamente de la medicii de familie, specialiști, şi profesionişti din domeniul paramedical).
  • Prescripții.
  • Spitalizare şi servicii de urgență.
  • Servicii de laborator. Fiecare fond de sănătate are laboratoare proprii. Dacă laboratorul fondului de sănătate nu poate realiza o procedură specifică, pacientul va fi îndreptat la o unitate din afară, iar fondul va acoperi costurile, fie parţial sau total.
  • Anumite echipamente medicale.
  • Anumite proceduri de diagnostic, inclusiv radiografie.
  • Reabilitare

De asemenea, în coş sunt prevăzute anumite tipuri de servicii paramedicale, cum ar fi fizioterapie, logopedie, și terapie ocupaţională.

Reţineţi că toate procedurile de diagnostic şi tratament sunt furnizate numai la referința unui medic.
Pentru a suplimenta aceste servicii garantate prin lege, fondurile de sănătate oferă, de asemenea, opţiuni de asigurări suplimentare (bituach mashlim), pentru o taxă suplimentară. Puteţi alege, de asemenea, să suplimentați asigurarea de sănătate prin utilizarea serviciilor medicale private.
Este posibil să vizualizați ghidul de orientare al Coșului de servicii de la birourile fondului dumneavoastră de sănătate. Acesta este doar în limba ebraică, şi conţine o listă cu toate serviciile incluse în "coşul de servicii" în conformitate cu legislaţia.

Consultaţi biroul fondului de sănătate, cu scopul de a vedea acest ghid de orientare. În cazul în care există diferenţe între lege şi cerințele fondului de sănătate, puteţi contacta Legea Naţională a Ombudsmanului privind Asigurările de Sănătate (netzivut hakvilot bituach briut mamlachti).

Fondurile de sănătate 
În Statul Israel există 4 fonduri de sănătate:

Fiecare fond de sănătate are sucursale în întreaga țară. După cum s-a menţionat mai sus, fiecare fond de sănătate este obligat de lege să ofere membrilor săi toate serviciile mandatate prin lege. Diferenţele dintre fonduri se află, în general, în locaţia şi disponibilitatea instalaţiilor lor, tipurile de politici suplimentare oferite, precum şi serviciile suplimentare oferite în cadrul facilităţilor lor la o reducere sau cu nici o taxă. Este recomandabil de a investiga fiecare fond individual, şi de a alege unul care vi se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră specifice.

În general, fiecare fond va permite membrilor săi să aleagă un medic primar de îngrijire și specialiști din lista de medici asociați cu fondul. Medicii au întrevederi cu pacienţii, fie la clinicile fondului de sănătate sau în propriile birouri independente. Este necesar să dețineți cardul sau broșura care demonstrează că sunteți membru al fondului de sănătate atunci când vizitați un medic. În cele mai multe cazuri, va trebui să plătiți o taxă pentru a vedea un specialist.

În plus, fiecare fond are aranjamente de spitalizare a membrilor săi, indiferent dacă spitalizarea are loc în spitale de stat sau private. Fondurile oferă, de asemenea, servicii de laborator, radiografii, şi farmacii, precum şi servicii paramedicale, cum ar fi fizioterapia.

Prescripții
Multe prescripții sunt incluse în coşul de servicii, în timp ce altele nu sunt. Cele care sunt incluse, sunt acoperite la tarife care variază de la 10-90%. Trebuie să achitați costurile totale ale prescripţiilor care nu sunt acoperite de către fondul dumneavoastră de sănătate. Medicul sau farmacistul dumneavoastră poate să vă spună rata de acoperire pentru o bază de prescripție medicală specială. În unele cazuri, fondurile de sănătate distribuie anumite prescripții numai prin farmaciile proprii, sau oferă o acoperire mai mare pe reţete care sunt achiziţionate de la farmaciile lor proprii. Verificaţi la medicul de distribuire sau la fondul de sănătate pentru a clarifica.

În unele cazuri, este posibil să primiți acoperirea parţială sau reduceri la astfel de elemente cum ar fi vitaminele sau produsele de protecţie solară, de la farmacia fondului de sănătate.

Primirea Serviciilor de la Fondul dumneavoastră de Sănătate
După finalizarea procedurilor de înregistrare la fondul dumneavoastră de sănătate, ar trebui să primiți un card de membru, sau confirmarea înregistrării dumneavoastră, care servește ca o carte temporară, până când un card permanent este procesat. Dumneavoastră ar trebui să primiți, de asemenea, o broşură explicativă cu privire la serviciile oferite de fondul dumneavoastră de sănătate. Alternativ, puteţi solicita informaţii de la secretariatul fondului de sănătate, sau puteți vizita site-ul fondului de sănătate. În plus, fiecare fond are o listă de medici care oferă îngrijire. Unii medici au oficii situate în clinica fondului de sănătate, în timp ce alţii dețin birouri independente.

Anumite tipuri de medici, cum ar fi medicii de familie, pot fi contactați în mod direct pentru o programare, în timp ce alte tipuri de medici, în special multe tipuri de specialiști, pot fi consultați doar la primirea unei îndreptări de la medicul dumneavoastră de familie, sau cu autorizaţia secretariatului fondului de sănătate.

În fiecare dintre fondurile de sănătate, tratamentul de către un medic de familie este, în cele mai multe cazuri, fără taxe suplimentare, în timp ce vizitele la specialişti necesită o taxă. Câteva tipuri de tratamente suplimentare şi servicii de laborator implică, de asemenea, taxe, în conformitate cu liniile directoare de la fondul de sănătate. Asiguraţi-vă că aveți cardul de membru sau broşura cu dumneavoastră, ori de câte ori vizitaţi un medic sau o clinică.

Responsabilitățile generale ale fondurilor de sănătate
Fondurile de sănătate au obligaţia de a furniza o gamă completă de servicii, pentru toţi membrii lor, prevăzute de lege. Lor li se interzice să discrimineze membrii. Nerespectarea plăților de asigurări de sănătate, sau întârzierea plăţilor, nu eliberează fondul de sănătate de la responsabilităţile sale, iar pacientul trebuie să continue să primească orice asistenţă necesară, care este inclusă în "coşul de servicii."

Fiecare fond de sănătate are o cartă care determină drepturile membrilor săi. Orice persoană are dreptul de a solicita o copie a Cartei (pentru o taxă). Fondurile de sănătate trebuie să furnizeze informaţii despre serviciile care sunt la dispoziţia membrilor lor, inclusiv metoda în care serviciile sunt furnizate, şi căror persoane le sunt furnizate. Fiecare fond de sănătate trebuie să prevadă anchete publice (plângeri).

Înregistrarea într-un Fond de Sănătate
Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut, după aliyah, este să vă înregistraţi la unul din fondurile de sănătate.

Când ajungeţi în ţară, sau modificaţi statutul dumneavoastră în Israel, ar trebui să primiţi un bon valoric, împreună cu te’udat oleh care vă oferă dreptul la şase luni de asigurare de sănătate gratuită, cu condiţia că nu ocupați un post de lucru. În caz că apar probleme sau nu primiți acest bon, contactaţi consilierul dumneavoastră personal de absorbţie, la o sucursală sau un birou regional al Ministerului Absorbţiei.

Procesul de înregistrare, la un fond de sănătate (kupat holim) începe la o filială locală a biroului băncii poștale, unde va trebui să prezentați următoarele elemente:

  •  Bonul care arată că aveți dreptul la şase luni de asigurare medicală gratuită.
  • Te'udat oleh.
  • Te'udat zehut (sau o autorizaţie de înregistrare în registrul populaţiei).
  • Numerar pentru o taxă de procesare.

La biroul băncii poştale, veți indica fondul de sănătate pe care l-ați ales, precum şi fondul de sănătate în care doriţi să înscrieţi copiii dumneavoastră. Copiii cu vârsta de peste 18 ani se înregistrează separat, fie prezentând te’udat oleh personal sau cel al părinţilor lor. Reţineţi că, pentru cuplurile căsătorite, ambii soţi trebuie să fie prezenți (deşi soţii se pot înregistra în fonduri separate, dacă doresc).

După înregistrarea la biroul băncii poştale, puteţi lua certificatul de înmatriculare ştampilat de către biroul poştal al băncii, și merge la secretariatul fondului de sănătate pe care l-aţi selectat. În momentul înregistrării, fondul de sănătate va elibera un carnet de membru temporar, pe care îl puteţi utiliza pentru a obţine servicii medicale până când veți primi cardul dumneavoastră permanent. Asigurarea dumneavoastră de sănătate va intra în vigoare imediat după înregistrare.

Rețineți că, nu sunteți considerat ”înregistrat” până când acest pas nu a fost făcut. Cu alte cuvinte, procedurile de la banca poştală în sine nu sunt suficiente pentru a asigura acoperirea dumneavoastră şi trebuie să mergeţi şi să vă înregistrați la fondul de sănătate, cu scopul de a primi orice fel de îngrijire medicală.

Un imigrant nou, care nu are posibilitatea să se înregistreze personal la banca poştală, din motive de sănătate sau din alte motive, poate trimite o altă persoană, căreia i-a fost acordată puterea de avocat în numele acesteia, la unul din birourile regionale de sănătate al Ministerului Sănătăţii. Reprezentantul acestei persoane trebuie să aibă cu el propriile documente de identitate, precum şi cele ale persoanei pe care o reprezintă. În urma prezentării documentaţiei necesare, Ministerul Sănătăţii va oferi reprezentantului o autorizație pe care va trebui să o prezinte la oficiul băncii poștale, cu scopul de a procesa înregistrarea.

Fiind membru al unui fond de sănătate, aveți dreptul la "Coșul serviciilor de sănătate" de bază, universal, mandatat de lege. Puteţi alege, de asemenea, să achiziţionați o asigurare suplimentară, pentru o taxă suplimentară, cunoscută sub numele de bituach mashlim.

Important!

Înregistrarea într-un fond de sănătate este o condiţie necesară pentru a primi servicii medicale. Este foarte important să vă înscrieţi într-un fond de sănătate, cât mai curând posibil după sosirea în Israel, pentru a fi eligibil pentru asistenţă medicală, cât de curând n-ați avea nevoie de ea. Dacă nu vă înregistrați într-un fond de sănătate, acest fapt poate duce la probleme şi întârzieri inutile care pot apărea când veți primi îngrijiri medicale. Dacă aveți nevoie de asistenţă medicală înainte de a vă înregistra într-un fond, trebuie să aplicați la Legea Naţională a Ombudsmanului privind Asigurările de Sănătate. Într-o astfel de situaţie, se recomandă să consultați un consilier personal de absorbţie din cadrul Ministerului Absorbţiei.

Rezidenții temporari trebuie să se înregistreze într-un fond de sănătate și să plătească conform venitului lor.

Transferul de la un fond de sănătate la altul
Fiecare persoană are dreptul la transferul de la un fond de sănătate la altul, cu condiţia ca ați fost un membru al fondului de sănătate actual pentru cel puţin un an.

Procedura de transfer
Procedura de transfer este pusă în aplicare folosind un formular special "tofes hoda'at ma'avar", care poate fi obţinut de la orice sucursală al oficiului poștal. Trebuie să completaţi formularul şi să îl depuneți la oficiul poștal. Există o taxă pentru depunerea formularului. Legea mandatează patru date, pe baza cărora se pot face transferuri de la un fond de sănătate la altul:

• 01 ianuarie
• 01 aprilie
• 01 iulie
• 01 octombrie

- Persoana care solicită un transfer între 16 august şi 15 noiembrie, poate schimba fondul de sănătate la întâi ianuarie.
- Persoana care solicită un transfer între 16 noiembrie şi 15 februarie, poate schimba fondul de sănătate la întâi aprilie.
- Persoana care solicită un transfer între 16 februarie şi 15 mai, poate schimba fondul de sănătate la 1 iulie.
- Persoana care solicită un transfer între 16 mai şi 15 august, poate schimba fondul de sănătate la 1 octombrie.

Transferul de la un fond de sănătate la altul nu afectează drepturile dumneavoastră în calitate de membru al fondului de sănătate. Aveţi dreptul la toate serviciile şi beneficiile din Coșul serviciilor de sănătate, astfel cum sunt definite prin lege. La transferul la un alt fond de sănătate, fostul dumneavoastră fond de sănătate ar trebui să prezinte noului fond toate înregistrările medicale şi informaţii, fără a achita vreo taxă.

Copii
Copiii născuţi în Israel şi înregistrați în Registrul populaţiei sunt, în general, considerați de către Institutul Naţional de Asigurări, ca fiind membri al aceluiași fond de sănătate ca şi părintele (în majoritatea cazurilor -mama), în al cărui cont bancar, Institutul Naţional de Asigurări plătește alocaţiile pentru copii. Este recomandat să verificați dacă copilul este, într-adevăr, înregistrat într-un fond de sănătate.

În cazurile în care părinţii fac parte din fonduri de sănătate diferite şi doresc ca copilul să fie înregistrat în fondul de sănătate al părintelui care nu primeşte alocaţia pentru copii de la Institutul Naţional de Asigurări, trebuie să depuneţi un formular de cerere semnat de ambii părinţi. Formularul poate fi depus la orice oficiu poştal de servicii.

Odată ce un copil împlinește optsprezece ani, el continuă să rămână membru al fondului de sănătate în care a fost înregistrat când era mai mic, cu excepţia cazului în care alege să se transfere la un alt fond de sănătate. În acest caz, el trebuie să urmeze procedurile stabilite pentru transferul la un alt fond de sănătate.

Soldații
Soldaţii în servicii obișnuite, servicii I.D.F. obligatorii (sadir), sau în carieră militară (keva) primesc îngrijiri medicale în cadrul armatei.

Reîntoarcerea rezidenților
Cetăţenii israelieni care se întorc după mai puţin de 2 ani de şedere peste mări, care continuă să plătească asigurarea de sănătate vor rămâne înregistrați ca membri ai fondului lor. Consultaţi fondul de sănătate pentru mai multe detalii.

Locuitorii din Israel care au reşedinţa în străinătate după data de 1 martie 2001, pentru doi sau mai mulţi ani consecutivi, şi care nu au plătit contribuţii de asigurări de sănătate la Institutul Naţional de Asigurări în Israel, sau care au întârziat plata cu mai mult de 12 luni, nu vor avea dreptul să beneficieze de servicii medicale în Israel, în temeiul Legislaţiei Naţionale privind Asigurările de Sănătate. Pentru a deveni eligibil din nou, pentru servicii medicale, este necesar să efectuați o perioadă de aşteptare de 2 luni pentru fiecare "an de absenţă" din Israel. Un "an de absenţă" este definit ca un an calendaristic în care un rezident israelian are reşedinţa în străinătate pentru cel puţin 182 zile consecutive sau cumulative. Perioada minimă de aşteptare este de 4 luni şi cea maximă este de 18 luni. De asemenea, este necesar să se plătească o "taxă de răscumpărare", la Institutul Național de Asigurări pentru fiecare membru al familiei. Consultaţi NII pentru detalii.

Turiştii
Turiștii nu sunt eligibili pentru o asigurare de sănătate conform Legii Naţionale de Asigurări de Sănătate. Un turist care are nevoie de tratament medical în Israel, va trebui fie să plătească personal pentru îngrijire, fie să fie asigurat prin intermediul companiei sale de asigurare de peste mări, sau să obțină o asigurare de sănătate de la un asigurator privat în Israel. Turiştii care îşi schimbă statutul lor în Israel în imigrant nou sau rezident temporar, prin Ministerul Afacerilor Interne (Misrad HaPnim) pot aranja pentru a obține acoperire la unul dintre fondurile de sănătate la prezentarea te'udat oleh sau te'udat zehut.

Persoanele care nu sunt înregistrate într-un Fond de Sănătate
Persoanele care nu reuşesc să se înregistreze într-un fond de sănătate, şi au nevoie de îngrijire medicală imediată, vor fi alocate la un fond de sănătate de către directorul general al Ministerului Sănătăţii, sau de către un individ numit de către directorul general.

Plata primelor de asigurare de sănătate
Potrivit legii, plata primelor de asigurări sociale de sănătate este obligatorie pentru fiecare persoană cu vârsta de peste 18 ani. Rata de plată este determinată pe o scară progresivă în funcţie de venitul de până la o anumită limită.

Persoanele care lucrează pentru un angajator, au primele lor deduse direct din salariul lor, în acelaşi timp când plăţile naţionale de asigurare sunt deduse. Şomerii şi persoanele care desfăşoară activităţi independente trebuie să se adreseze în mod direct la Institutul Naţional de Asigurări.

Anumite categorii de persoane sunt scutite de la plata primelor, sau de la plata primelor la o rată minimă. Acestea includ, în cele mai multe cazuri, femeile căsătorite (casnice), care nu lucrează, şi persoanele care primesc anumite tipuri de alocații de la Institutul Naţional de Asigurări. Pentru detalii, consultați Institutul Naţional de Asigurări.

Persoanele care primesc alocații pentru limita de vârstă de la Institutul Naţional de Asigurări, plătesc o taxă de asigurare de sănătate standard, minimă, care se deduce din pensia lor. Pentru mai multe informaţii, contactaţi Institutul Naţional de Asigurări, sau consultați una din asociaţiile imigranţilor de limbă engleză (Asociaţia Americanilor şi Canadienilor în Israel (AACI), Esra – Asociația Rezidenților vorbitori de limba engleză )

Asigurare suplimentară
Legea Naţională de Asigurări de Sănătate permite fiecărui dintre cele patru fonduri de sănătate să prezinte planuri de asigurare suplimentară membrilor lor, care oferă elemente care nu sunt incluse în coşul serviciilor de bază.

Aceste planuri suplimentare, cunoscute sub numele de "bituach mashlim" pot fi obținute, pentru o taxă specifică, de către orice membru al fondului de sănătate, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate. Taxele sunt uniforme în funcţie de grupa de vârstă şi nu sunt legate de condiţiile de sănătate.

Fondurilor de sănătate le este interzis să solicite membrilor lor să adere la planul suplimentar, şi de asemenea, le este interzis să facă vreo legătură între eligibilitatea pentru serviciile de bază din "Coșul serviciilor de sănătate" cu aderarea la un plan suplimentar.

Eligibilitatea pentru a beneficia de servicii prin intermediul unui plan suplimentar de asigurare de sănătate este supusă la o perioadă de aşteptare, la sfârşitul perioadei de aşteptare membrii pot beneficia de toate serviciile incluse în plan.

Fiecare membru al fondului de sănătate are dreptul de a primi o copie a planului suplimentar al fondului de asigurare. Consultaţi-vă cu fondul de sănătate pentru detaliile planului lor. Puteţi găsi, de asemenea, informaţii relevante pe site-ul fondului de sănătate. Produsele și serviciile oferite de planul suplimentar al fiecărui fond de sănătate variază, însă, în general vorbind, fiecare plan oferă prescripţii care nu sunt incluse în "Coșul serviciilor de sănătate," unele servicii stomatologice, avize medicale suplimentare privind diagnosticul, medicamente gratuite, examinări periodice, şi transplanturi de peste mări care încă nu sunt acoperite conform legislaţiei. Toate serviciile sunt oferite în conformitate cu liniile directoare ale fondului de sănătate personal, şi, în majoritatea cazurilor, sunt contra plată.

Reţineţi că, legea nu impune fondurile de sănătate să acopere costul de îngrijire cronică-spitalizare. Îngrijirea cronică-spitalizarea este finanţată de Ministerul Sănătăţii pe o bază limitată care necesită participarea pacientului sau familiei sale. Unele dintre fondurile de sănătate oferă planuri de asigurare de îngrijire cronică - spitalizare pentru o taxă suplimentară, dar în multe cazuri, asigurarea pentru îngrijirea cronică - spitalizare este, de obicei achiziţionată prin intermediul companiilor private. Aceste planuri private sunt supervizate de către Ministerul Finanţelor, şi nu de Ministerul Sănătăţii.

Servicii de urgenţă
În cazuri de urgenţă, o persoană are o serie de opţiuni, care includ:

Magen David Adom – Stațiunile Magen David Adom (MDA) sunt amplasate în întreaga ţară, şi furnizează servicii non-stop de prim ajutor şi de urgenţă, şapte zile pe săptămână. Numărul lor de telefon este 101 în cele mai multe oraşe şi localităţi. Unele servicii de prim ajutor sunt oferite gratuit, deși tratamentul de către un medic trebuie să fie plătit. În unele cazuri, fondurile de sănătate vor rambursa membrilor costul cheltuielilor. Pentru adresa celei mai apropiate staţiuni, puteţi contacta linia de informare locală municipală (105/6/7) sau vizita site-ul MDA .

Apelurile la domiciliu - În situaţiile în care nu sunteți în măsură să vă deplasați până la biroul unui medic sau la clinica fondului de sănătate, este posibil să solicitați un apel la domiciliu al unui medic din cadrul fondului de sănătate. Apelul la domiciliu necesită o plată, care variază în funcţie de împrejurările şi de momentul zilei în care vizita a fost făcută. De asemenea, este posibil să solicitați un apel la domiciliu de urgenţă de la Magen David Adom, pentru o taxă. În anumite circumstanţe, costul unui apel la domiciliu de la Magen David Adom poate fi rambursat. Pentru a afla dacă aveţi dreptul la o rambursare, trebuie să prezentați raportul medicului şi chitanţele pentru plăţile efectuate la biroul fondului de sănătate.

Clinicile de urgenţă - Clinicile de urgenţă, fie asociate cu fondul de sănătate sau sub auspicii independente, oferă servicii în timpul orelor când clinicile sunt închise, cum ar fi seara, în timpul Shabbat, şi de sărbători. Serviciile sunt oferite pentru o taxă, care de obicei nu este rambursată.

Camerele de urgență - Camera pentru asistenţa de urgenţă se acordă pentru o taxă. În anumite cazuri specifice, se renunţă la taxă sau aceasta este restituită, cum ar fi atunci când prezentați trimiterea unui doctor, sunteți implicat într-un accident, sau atunci când vizita dumneavoastră de urgenţă rezultă cu spitalizarea. Verificaţi la fondul de sănătate pentru a afla condiţiile de restituire pentru îngrijirea în camera de urgenţă, precum şi procedurile care beneficiază de o restituire. Reţineţi că, în cele mai multe cazuri, chiar şi atunci când primiți o rambursare, aţi putea fi în continuare responsabil pentru anumite taxe de urgență. Atunci când sunteți spitalizat într-o cameră de urgență, străduiți-vă să aveţi cardul de membru al fondului de sănătate cu dumneavoastră, precum şi unele mijloace de plată a taxelor la faţa locului. În majoritatea cazurilor, camerele de urgență nu acceptă cecuri, deşi ele nu acceptă, în general, cardurile de credit şi au, de multe ori bancomate.

Servicii de Ambulanță - Cheltuielile de transport cu ambulanța la un spital pentru cineva implicat într-un accident, sau care are nevoie să fie spitalizat, pot fi, de obicei rambursate integral. În cazul în care călătoria la spital nu conduce la spitalizare, costurile nu sunt rambursate. Costurile sunt acoperite, de asemenea, pentru femeile care se deplasează cu ambulanța pentru a da naştere. În toate celelalte cazuri, consultați fondul dumneavoastră de sănătate. Costul unui serviciu de ambulanţă, de asemenea, depinde de tipul de ambulanță necesar (o unitate regulată sau o unitate mobilă de terapie intensivă). Când solicitați o ambulanță, încercați sa asigurați dispecerul cu detalii relevante pentru a determina tipul de unitate necesar.

Servicii Stomatologice
Stomatologia este singurul domeniu medical în Israel, care este aproape integral privat.

Coșul Serviciilor nu include serviciile de îngrijire dentară. Cu toate acestea, fondurile de sănătate oferă, adesea, unele forme de îngrijire dentară la taxe reduse pentru membrii lor, fie ca parte a pachetului lor general de asistență medicală sau mai frecvent prin asigurări suplimentare. În toate celelalte cazuri, îngrijirea dentară se obţine privat.

Este posibil ca, uneori să obțineți asigurări dentare private prin agenţi de asigurare independenți. Unii angajatori oferă, de asemenea, programe de asigurare pentru angajaţii lor.

Spitale
Există aproximativ 259 spitale în Israel, inclusiv 48 spitale generale, 25 instituții de îngrijire psihiatrică, 184 spitale de îngrijire cronică, 2 institute de reabilitare, şi 5 spitale de maternitate.

Spitalele publice tratează pacienţii din toate fondurile de sănătate, la fel ca spitalele de stat şi cele considerate ”spitale private”. Există foarte puţine spitale strict private, în Israel, care sunt neafiliate cu oricare dintre fondurile de sănătate, unde pacienţii trebuie să acopere toate costurile personal. Pe de altă parte, există acele spitale clasificate ca fiind "publice" care nu sunt deţinute de către guvern sau un fond de sănătate, dar sunt conduse de organizaţii, cum ar fi Hadassah. Aceste spitale tratează, de asemenea, pacienţii prin fondurile de sănătate. Când aveți nevoie de spitalizare, fondul de sănătate vă va îndrepta la un spital în care acesta are aranjamente pentru a acoperi procedurile necesare. Fondul de asigurări de sănătate vă va oferi, de asemenea, referințe și autorizațiile necesare. Reţineţi că, aveţi dreptul de a solicita o trimitere la un spital din alternativă dacă nu sunteţi mulţumit cu alegerea fondului dumneavoastră de sănătate. Fiți conştient, totuşi, că fondul de sănătate are, de asemenea, opţiunea de a refuza cererea dumneavoastră.

Multe tipuri de tratamente si proceduri de diagnosticare sunt efectuate în instituţiile ambulatorii de spital, sau "spitale de zi". Dacă aveți nevoie de astfel de servicii, fondul de sănătate vă va direcționa la facilitatea adecvată. De asemenea, este posibil să primiţi îngrijiri psihiatrice pe o bază ambulatorie, sau în cadrul unui "spital de zi."

Îngrijirea în azil este disponibilă pentru bolnavi. Scopul unui azil este îngrijirea şi confortul celor din etapele finale ale bolii.

Servicii suplimentare

Testarea HIV
Testele de sânge pentru HIV sunt efectuate anonim la spitale, în mod gratuit. Contactaţi un spital de zi şi stabiliți data și ora. De asemenea, fondurile de sănătate publică de multe ori adresele locaţiilor pentru teste suplimentare, şi medicii de familie pot oferi, de asemenea, trimiteri la locaţiile de testare. Pentru mai multe informaţii, contactaţi Linia fierbinte SIDA a Ministerului Sănătăţii (linia deschisă a Ministerului Sănătăţii privind SIDA, informare şi sprijin cu privire la SIDA şi alte BTS, (02) 6799671; Grupul de lucru privind SIDA în Israel / Linia Fierbinte a Ministerului Sănătăţii referitor la SIDA, duminică-joi, 20:00-22:00, (03) 5108787).

Banca Națională de sânge
Magen David Adom susţine banca de sânge la nivel naţional şi colectează donaţii de sânge de la voluntari. Donatorilor de sânge le este oferit programul Asigurări de Sânge MDA, care acordă un credit de sânge pentru donatori şi membrii direcţi ai familiilor lor, timp de 1 an de la donare. Acest credit salvează donatorii de la necesitatea de a aduce "unitate - înlocuire" în cazul în care necesită o transfuzie în cele 12 luni de la donarea sângelui. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul Magen David Adom.

Servicii prestate de către Institutul Naţional de Asigurări
Institutul Naţional de Asigurări este responsabil pentru îngrijirea victimelor de acţiuni ostile şi a familiilor lor, şi pentru cei răniţi în anumite tipuri de accidente, inclusiv accidentele de la locul de muncă. Asistenţa include tratamentul medical, anumite tipuri de echipamente, servicii de reabilitare, şi alte beneficii, conform unor criterii specifice de eligibilitate. Institutul Naţional de Asigurări oferă, de asemenea, indemnizaţii şi alte beneficii pentru persoanele cu dizabilități care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Puteţi vizita site-ul Institutului Naţional de Asigurări.

Servicii private de sănătate
Un pacient are întotdeauna opţiunea de a solicita îngrijiri medicale private de la un medic la alegerea sa, şi pe cheltuiala proprie. Este, de asemenea, posibil de a solicita îngrijirea unui medic specific care lucrează într-un spital, în cadrul sistemului "sharap" (sherut refah prati, servicii de îngrijire private) în spitalele publice din Ierusalim. Taxele se plătesc la spital, din care un procent trece apoi la medic.

Deşi nu toţi medicii au dreptul de a participa la sistem, cei care au dreptul, tind să fie şefi de departamente şi specialişti. Pentru mai multe informaţii, consultați-vă cu spitalul unde lucrează medicul pe care doriţi să îl vedeţi.

Sistemul de securitate socială în Statul Israel

Serviciile sociale pentru multe categorii de populaţie inclusiv persoanele cu dizabilități, familiile copiilor cu nevoi speciale, cât şi pentru cei care suferă de afecţiuni cronice, sunt furnizate de către o reţea de agenţii, cu un anumit grad de suprapunere între ele. Ministerul Afacerilor Sociale administrează Departamentele de Servicii Sociale în autorităţile locale municipale. În majoritatea cazurilor, adresa dumneavoastră principală pentru referințe și orientare este Departamentul de Servicii Sociale. În plus, pe lângă consiliere şi terapie pentru persoanele fizice, familii şi grupuri, ele pot, de asemenea, în multe cazuri, să asigure asistenţă practică, cum ar fi ajutor la domiciliu pentru persoanele în vârstă, sau transport pentru persoanele cu dizabilități. Pentru mai multe informaţii, contactaţi autorităţile locale (106/7/8) în cele mai multe locații.

Principalul furnizor guvernamental de asistenţă financiară şi de alocații este Institutul Naţional de Asigurări. Categoriile includ mamele tinere, persoanele cu dizabilități, bolnavii cronici, şi victimele accidentelor la locul de muncă sau a acţiunilor inamice. De obicei, este necesar să îndepliniți criteriile de eligibilitate.

Organizaţii de voluntariat
Există un număr mare de organizaţii de voluntariat în Israel. Scopul lor este de a oferi asistenţă populaţiilor, cum ar fi pacienţilor cu cancer, cu handicap, persoanelor care suferă de o varietate de afecţiuni cronice, cei care au nevoie de echipamente medicale sau de transport special, şi multe altele. Medicul dumneavoastră de familie sau alt medic care vă tratează, sau departamentul de servicii sociale din municipiul local, vă pot îndrepta de multe ori la o astfel de organizaţie, în cazul în care aveți nevoie de ea. Serviciile organizaţiilor voluntare sunt, de obicei, dar nu întotdeauna, gratuite. În unele cazuri, este necesar să obţineți o referire de la medicul sau asistentul social, pentru a beneficia de servicii. Pentru o listă de organizaţii de voluntariat în Israel, accesați aici.

Institutul Naţional de Asigurări
Institutul Naţional de Asigurări din Statul Israel (INASI ) funcţionează în temeiul Legii Naţionale de Asigurări, şi îşi propune să ofere grupurilor şi familiilor slabe ale populaţiei, care au dificultăţi temporare sau pe termen lung, cu o bază financiară pentru subzistenţă. Institutul Naţional de Asigurări este în continuare responsabil de aplicarea altor legi şi acorduri, cum ar fi Legea de Sprijin a Venitului.

Beneficii
Institutul Naţional de Asigurări este responsabil pentru securitatea socială a locuitorilor din Statul Israel, şi garantează, prin urmare, şederea de bază pentru cei care nu sunt în măsură să se întrețină. Institutul Naţional de Asigurări plăteşte beneficii pentru cei eligibili, astfel, asistă în momente de criză cu caracter personal, cum ar fi terminarea muncii, invaliditate şi accidente de muncă.

Prin plăţile de beneficii, NII transferă veniturile de la grupurile bine stabilite din punct de vedere financiar, la cele care sunt slabe sau vulnerabile, contribuind astfel la o repartizare mai justă a venitului naţional şi la reducerea sărăciei în Statul Israel.

• Accidente
Conform Legii Asigurării din motive de Accidente, prestaţiile sunt plătite unei persoane care este rănită într-un accident şi care, ca urmare a accidentului, a pierdut capacitatea de a lucra. Legea se aplică pentru oricine care este un rezident israelian, între 18 ani şi vârsta de pensionare, inclusiv femeile casnice care nu sunt asigurate de către Institutul Naţional de Asigurări. Conform legii, beneficiul este plătit pentru un maxim de 90 de zile pentru pierderea capacităţii de lucru. Pentru mai multe informaţii.

• Întreţinere (pensie alimentară)
Legea de întreţinere (Asigurarea plății) a fost concepută pentru a ajuta femeile şi copiii care sunt rezidenţi ai Statului Israel, care au o decizie judecătorească pentru plata întreţinerii şi nu primesc aceste plăţi de la persoana obligată. Institutul Naţional de Asigurări efectuează o plată lunară pentru cei care au dreptul la întreţinere şi colectează suma de la debitor, care a fost obligat să plătească această întreţinere într-o decizie de întreţinere. Suma plătită unei femei de către Institutul Naţional de Asigurări este suma menţionată în Decizia de întreţinere, sau suma menţionată în lege - reţinându-se valoarea cea mai mică dintre cele două. În cazul în care Institutul Naţional de Asigurări colectează de la debitor întreaga sumă de întreţinere specificată în decizia judecătorească, iar această sumă este mai mare decât cea plătită unei femei de către Institutul Naţional de Asigurări, femeia plăteşte diferenţa. Pentru mai multe informaţii.

Violenţa domestică
Conform Legii Beneficiilor din 1995 (Copii orfani din cauza violenței domestice), o prestaţie specială este acordată copiilor a cărui părinte a fost ucis de un soţ. Acești orfani primesc acest beneficiu pe lângă alte beneficii la care au dreptul, cum ar fi alocaţia pentru creşterea copilului şi pensia pentru urmaşi. Pentru mai multe informaţii

• Victime ale ostilităţilor
Victimele ostilităţilor şi familiile acestora au dreptul, conform legii, la o remunerare monetară şi diverse beneficii, care sunt concepute pentru a sprijini şi a îi asista în recuperarea lor, cum ar fi beneficiile lunare, reabilitarea, subvenţiile anuale şi suma forfetară de subvenţii. Dreptul este furnizat conform Legii Beneficiilor pentru Victimele Ostilităţilor, 5730 - 1970. Beneficiile monetare sunt prevăzute în cadrul Legii Invalizilor (de compensare şi reabilitare), 5719 - 1959. Acestea sunt calculate în funcţie de gradul de conducere a salariilor funcţionarilor publici şi sunt actualizate, împreună cu dezvoltările în economie (contracte de muncă sau costul creşterii cheltuielilor de trai). Pentru mai multe informaţii.

Cheltuielile de Înmormântare
Institutul Naţional de Asigurări plăteşte cheltuielile de înmormântare pentru fiecare persoană care decedează în Israel şi este înmormântat în Israel, şi pentru fiecare rezident israelian care decedează în afara Israelului. Cheltuielile de înmormântare sunt plătite direct la Hevra Kadisha şi la orice altă entitate care este autorizată în mod corespunzător să efectueze înmormântări, care a semnat un acord cu Institutul Naţional de Asigurări în această chestiune. Pentru mai multe informaţii.

• Copii
Legea Alocaţiei pentru creșterea copilului a fost adoptată în septembrie 1959 pentru a ajuta părinții cu cheltuielile ocazionate de creşterea copiilor lor. Alocaţia pentru creşterea copilului se plăteşte o dată pe lună, pe data de 20 a lunii, în contul bancar al mamei sau în contul bancar comun al mamei şi al soţului ei. Alocaţia este universală şi este plătită în funcţie de numărul de copii în familie. Pentru mai multe informaţii.

Serviciul de consiliere pentru persoanele în vârstă
Serviciul de consiliere pentru persoanele în vârstă funcţionează în toate ramurile Institutului Naţional de Asigurări şi este proiectat pentru a ajuta persoanele în vârstă şi familiile lor în rezolvarea problemelor tipice ale persoanelor în vârstă. Acest serviciu este furnizat de către pensionarii voluntari, care sunt instruiţi în cadrul cursurilor date la universităţi şi colegii pentru a oferi consiliere, îndrumare şi asistenţă practică pentru persoanele în vârstă.

Serviciul este disponibil pentru orice persoană în vârstă din Israel, care necesită asistenţă. Consilierea este prevăzută într-o atmosferă caldă şi relaxată. Persoanelor în vârstă, care solicită prestarea acestui serviciu, li se acordă o ”ureche simpatică” şi, atunci când este necesar, consilierul îi îndreaptă la alte servicii din comunitate.

Pentru detalii cu privire la departamentele care oferă servicii de consiliere. Pentru mai multe informaţii.

• Persoanele cu dizabilități
O pensie de invaliditate este plătită unei persoane a cărei capacităţii de câştig este redusă cu 50%, din cauza dizabilității sale, sau unei gospodine cu dizablități a cărei capacitate de a funcţiona în gospodăria ei este redusă cu 50%. Pentru mai multe informaţii.

Copii cu dizabilități
Un beneficiu pentru copiii cu dizabilități este plătit unui copil cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 91 zile şi 18 ani, în conformitate cu diverse dizabilități şi gradul de dependenţă faţă de alţii. Copiii cu deficienţe de auz în conformitate cu definiţia conform legii şi copiii cu sindromul Down primesc beneficii de la data naşterii. Un copil care are dreptul la prestaţii pentru mai multe dizabilități primeşte beneficii în conformitate cu dizabilitatea care îi dă dreptul la cea mai mare sumă. Dreptul de a beneficia nu este nedeterminat şi este examinat din când în când. Pentru mai multe informaţii.

Drepturile angajaților ca consecință a falimentului sau lichidării unei companii
Un angajat al cărui angajator a depus pentru faliment sau lichidarea companiei are dreptul de a primi plata salariului şi plăţile compensatorii pe care acesta i le datora. Pentru mai multe informaţii.

Sprijinul venitului
Un beneficiu pentru sprijinul venitului este plătit persoanelor şi familiilor în Israel care nu sunt capabile să se întrețină, cu un venit minim de bază pentru subzistenţă. Pentru mai multe informaţii.

Convenţiile internaţionale privind securitatea socială
Institutul Naţional de Asigurări a semnat convenţiile internaţionale pentru a asigura protecţia drepturilor de securitate socială a unei persoane care se deplasează de la o ţară la alta, şi pentru a evita efectuarea unor plăţi duble de asigurare de către israelieni pentru trai şi muncă în străinătate. Pentru mai multe informaţii.

• Îngrijirea pe termen lung
Legea asigurării pentru îngrijirea pe termen lung este implementată de către Institutul Naţional de Asigurări, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Sociale şi serviciile generale de sănătate. Conform legii, un beneficiu de îngrijire pe termen lung este oferit persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, care locuiesc la domiciliu şi au nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a efectua activităţile de rutină (a se îmbrăca, a face baie, a mânca, a se deplasa în jurul casei, etc ), şi persoanelor în vârstă care au nevoie de supraveghere la domiciliu pentru propria lor siguranţă.

O persoană care are dreptul la o prestaţie de îngrijire pe termen lung nu este prevăzută cu un beneficiu monetar, ci mai degrabă cu servicii de îngrijire pe termen lung pentru a fi asistată în activităţile sale de zi cu zi, și a ajuta familiei sale cu grijă și supraveghere. Pentru mai multe informaţii.

• Concediul de maternitate
O indemnizaţie de maternitate este plătită unei femei care lucrează și pleacă în concediu de maternitate. Indemnizaţia de maternitate este concepută pentru a compensa tânăra mamă pentru pierderea salariului sau venitului în timpul când ea nu lucrează, ca urmare a sarcinii şi a naşterii.

Începând cu 1 mai 1998, un tată are dreptul să înlocuiască soţia sa în timpul unei părți a concediului de maternitate şi să primească o îndemnizaţie de paternitate în modul stabilit de lege. Pentru mai multe informaţii.

• Mobilitatea
Îndemnizaţia de mobilitate oferă diferite forme de asistenţă pentru persoanele cu deficienţe care limitează mobilitatea lor, cu scopul de a le ajuta să se integreze în comunitate şi să dezvolte o viaţă independentă. Fiecare beneficiu din îndemnizaţie are propriile sale condiţii de drept. Îndemnizaţia - cu excepţia lecţiilor de conducere auto - este plătită din fondurile de stat în temeiul unui acord de Mobilitate, care a fost semnat de către Ministerul Finanţelor şi Institutul Naţional de Asigurări. Pentru mai multe informaţii.

• Limita de vârstă
Asigurarea pentru limita de vârstă este una dintre cele mai importante ramuri ale sistemului de securitate socială din cadrul Institutului Naţional de Asigurări şi este proiectată pentru a se asigura că locuitorii din Israel primesc un venit lunar regulat la bătrâneţe.

Rezidenţii israelieni sunt eligibili pentru o pensie pentru limită de vârstă atunci când ating vârsta specificată în Legea Naţională de Asigurări, cu condiţia ca aceștia au fost asigurați pentru perioada de timp cerută de lege şi contribuţiile de asigurări s-au făcut în mod corespunzător pentru ei. Pentru mai multe informaţii.

• Serviciul de rezervă
Institutul Naţional de Asigurări plăteşte un beneficiu pentru servicii de rezervă oricărei persoane care este chemată pentru serviciu de rezervă în temeiul Legii Serviciului de Securitate, şi pentru oricine care este chemat pentru formare profesională în temeiul Legii Serviciului Muncii de Urgență. Institutul Naţional de Asigurări prevede, de asemenea, subvenţii pentru tinerii care lucrează și au vârsta de până la 18 ani, care sunt absenţi de la locurile lor de muncă ca urmare a participării la învăţământul pre-militar.

Începând cu 1 iunie 2004, Institutul Naţional de Asigurări notifică fiecare persoană asigurată şi angajatorul referitor la valoarea prestaţiei plătite. Pentru mai multe informaţii.

• Gentili justificați
O persoană care a fost recunoscută de către autoritatea comemorativă Yad Vashem ca fiind un gentil justificat şi trăieşte în Israel, şi membrii de familie ai acestei persoane (văduvă / văduv, şi în cazul în care nu există nici o văduvă/ văduv - un copil, astfel cum este definit în Legea Naţională de Asigurări) are dreptul la prestaţii. Pentru mai multe informaţii.

• Supravieţuitorii
Asigurarea supraviețuitorilor este concepută pentru a asigura mijloacele de subzistenţă pentru supravieţuitori - văduva / văduv şi orfani - a unui rezident israelian, care decedează (cu excepţia celor care îşi pierd viaţa în război sau din cauza criminalităţii). Pentru mai multe informaţii.

Șomajul
Scopul asigurărilor pentru şomaj este de a oferi unei persoane care este şomer împotriva voinței sale, venituri alternative pentru o perioadă limitată, cu scopul de a-i permite să caute un loc de muncă adecvat. Pentru mai multe informaţii.

Reabilitarea profesională
Persoanele eligibile pentru reabilitare profesională sunt:

  • • Persoane cu dizabilități generale
  • Persoane cu dizabilități din cauza accidentelor la locul de muncă
  • Persoane cu dizabilități din cauza ostilităților
  • Văduve şi văduvi recunoscute de către filiala Supraviețuitorilor ca fiind persoane aflate în întreţinere în ramura accidentelor de muncă.
  • Soţii persoanelor cu dizabilități generale, care nu sunt potriviți pentru reabilitarea profesională.

Dreptul la reabilitare nu este condiţionat de primirea unui beneficiu.

Scopul de reabilitare profesională este de a oferi o profesie şi asistenţă în integrarea pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități. Planul de reabilitare este construit în funcţie de circumstanțele și capacitățile personale.

Acest serviciu este furnizat de grefieri de reabilitare, care sunt asistenţi sociali de profesie, dar conduc diagnostice, precum şi consiliere şi reabilitare profesională, şi care însoţesc persoana pe tot parcursul perioadei de reabilitare până la plasarea ei la un loc de muncă.

Pentru o sesiune de consiliere cu un funcționar de reabilitare, va rugăm să sunați 02-6463488. Pentru mai multe informaţii.

• Accidente la locul de lucru
Asigurarea pentru accidentele la locul de lucru este concepută pentru a compensa asigurătorii care se accidentează la locul de muncă pentru pierderea salariului sau venitului pentru perioada de timp în care sunt în incapacitate de muncă. Persoana vătămată are, de asemenea, dreptul de a primi tratament medical pentru rezultatele sale de lezare, în mod gratuit. În cazul în care persoana rănită rămâne cu dizabilități, ca urmare a lezării, aceasta are dreptul la o pensie sau asigurare în conformitate cu decizia comisiei medicale înainte căreia trebuie să se prezinte. În cazul în care persoana rănită decedează ca urmare a accidentelor de la locul de muncă, membrii săi de familie primesc o pensie sau o subvenţie. Pentru mai multe informaţii.

• Alocaţie de asistenţă pentru persoanele cu dizabilități
O îndemnizaţie de asistență este disponibilă pentru bărbaţi şi femei până la vârsta de pensionare, care sunt asigurați de către Institutul Naţional de Asigurări şi care au nevoie de o mare parte din asistenţa unei alte persoane pentru activităţi de rutină (a se îmbrăca, a mânca, a se spăla, mobilitatea în interiorul domiciliului şi funcții de control corporal), sau care necesită supraveghere permanentă pentru a preveni un pericol pentru viaţa lor sau vieţile altora. Pentru mai multe informaţii.

Asigurare şi Colecţie
Institutul Naţional de Asigurări colectează contribuţiile de asigurări de la toţi locuitorii, în conformitate cu veniturile lor şi statutul de asigurare, şi plăteşte prestaţii celor care au dreptul la ele. În acest fel, venitul este transferat de la grupurile care sunt stabilite bine din punct de vedere economic la grupurile slabe şi vulnerabile, şi Institutul Naţional de Asigurări, prin urmare, contribuie la o distribuţie mai justă a venitului naţional şi la o reducere a sărăciei.

Începând cu 1 ianuarie 1995, Institutul Naţional de Asigurări este responsabil pentru colectarea contribuţiilor de asigurări de sănătate, în temeiul Legii Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi transferurile acestor contribuţii colectate la diverse fonduri pentru bolnavi.

Toţi rezidenţii israelieni în vârstă de 18 ani sau mai mari trebuie, în conformitate cu legislaţia, să fie asigurați de către Institutul Naţional de Asigurări, şi trebuie să plătească contribuţiile de asigurări (cu excepţia unei femei căsătorite care nu lucrează în afara gospodăriei sale - precum şi pentru o persoană care a emigrat în Israel şi a devenit un rezident israelian pentru prima dată când are peste 62 de ani, și tot atunci plăteşte contribuţii de asigurări de sănătate). Institutul Naţional de Asigurări solicită taxe și amenzi celor care nu plătesc contribuţiile de asigurări la data prevăzută de lege.

Această secţiune va descrie diferite tipuri de asigurări; tipuri de prestaţii pentru care sunteți asigurați; baze de venituri în funcţie de care contribuţiile de asigurări sunt calculate şi taxele de contribuţie de asigurăriPentru mai multe informaţii.

Formulare
Formularele Institutului Naţional de Asigurări sunt utilizate pentru trimiterea cererilor de obținere a beneficiilor şi în cazuri suplimentare, cum ar fi asigurările şi colectarea. Formularele sunt în format PDF, organizate convenabil de către populaţia ţintă şi predominant disponibile în limba ebraică:

Autorizații
Puteţi utiliza site-ul Institutului Național de Asigurări pentru a comanda autorizaţiile la prestaţii şi la plăţi. Autorizaţiile vor fi trimise prin poştă, la adresa care apare în fişierele NII. Pentru mai multe informaţii.

Servicii și Sucursale
Scopul Institutului Naţional de Asigurări este de a oferi servicii mai bune pentru public. Pentru a realiza că NII operează cu centre de apel, staţii de serviciu pe cont propriu, servicii cu plată on-line şi ia măsuri suplimentare pentru a asigura accesibilitatea maximă.

Institutul Naţional de Asigurări din Israel a ocupat un post de lucru pe parcursul ultimilor ani, să îmbunătăţească şi să extindă punctele de servire disponibile pentru dumneavoastră Pentru a realiza acest lucru, institutul foloseşte o tehnologie inovatoare şi mijloace computerizate. Scopul nostru este de a face serviciul mai accesibil pentru dumneavoastră şi de a vă scuti de necesitatea de a se ajunge la sucursalele Institutului Naţional de Asigurări din Statul Israel. Pentru mai multe informaţii.

Calculatoare
Instrumentul Calculatorul vă va asista în estimarea indemnizaţiei la care aveţi dreptul. Suma exactă va fi stabilită de către ordonatorul pretenţiilor dumneavoastră la filiala locală NI.

Dobândirea cetăţeniei israeliene
Renunţarea la cetăţenia israeliană

Dobândirea cetățeniei israeliene

Legea israeliană a cetățeniei se referă la oricine care dorește să se stabilească în Israel, precum și la cei care deja au reședință sau au fost născuți acolo, indiferent de rasă, religie, credință, sex. Cetățenia poate fi dobândită prin:

  • Naștere
  • Legea întoarcerii
  • Reședință
  • Naturalizare

Dobândirea Cetățeniei prin Naștere este acordată:

  • Persoanelor care s-au născut în Israel la o mamă sau un tată care este cetățean israelian.
  • Persoanelor născute în afara Israelului, dacă tatăl sau mama lor deține cetățenie israeliană, dobândită fie prin nașterea în Israel, în conformitate cu Legea întoarcerii, fie prin reședință, sau prin naturalizare.
  • Persoanelor născute după moartea unuia din părinți, dacă părintele a fost un cetățean israelian, în conformitate cu condițiile enumerate mai sus, la data decesului.
  • Persoanelor născute în Israel, care nu au avut niciodată vreo cetățenie, și sub rezerva limitărilor specificate prin lege, dacă ei:

a) Aplică pentru aceasta în perioada dintre a 18-a și a 25-a zi de naștere a lor și

b) Au fost rezidenți ai Israelului pentru cinci ani consecutivi, imediat înainte de ziua depunerii cererii lor.

Dobândirea cetățeniei în conformitate cu Legea Întoarcerii

La înființarea Statului, fondatorii săi au proclamat "...reînnoirea statului evreu pe pământul Israelului, care va deschide larg porțile patriei pentru fiecare evreu...." În conformitate cu acest principiu, statul Israela integrat supraviețuitorii Holocaustului, refugiații din țările în care ei au trăit, precum și mii de evrei care au venit să se stabilească în Israel, din propria voință.

Legea întoarcerii (1950) – acordă fiecărui evreu, oriunde el sau ea ar putea fi, dreptul de a veni în Israel în calitate de oleh (un evreu care imigrează în Israel) și să devină un cetățean israelian.

În sensul prezentei Legi, „evreu” înseamnă o persoană care a fost născută de o mamă de origine evreiască sau s-a convertit la iudaism și nu este membru al unei alte religii.

Cetățenia israeliană intră în vigoare în ziua sosirii în țară sau la primirea unui certificat de oleh, care este obținut mai târziu. O persoană poate să declare, în termen de trei luni, că el/ea nu dorește să devină cetățean.

Începând cu 1970, dreptul de a imigra în baza acestei legi a fost extins pentru a include copilul sau nepotul unui evreu, soțul/soția unui evreu, soțul/soția copilului unui evreu și soțul/soția nepotului unui evreu. Scopul acestui amendament este de a asigura unitatea familiilor în cazul în care a avut loc căsătoria; el nu se aplică persoanelor care au fost evrei și și-au schimbat, în mod voluntar, religia lor.

Certificatul oleh poate fi refuzat persoanelor care:

  • se angajează în activități îndreptate împotriva poporului evreu;
  • pot pune în pericol sănătatea publică sau securitatea statului;
  • au un trecut criminal, posibil să pună în pericol asistența socială publică.

Dobândirea cetățeniei prin Reședință
Prevederi speciale se fac în Legea cetățeniei pentru foștii cetățeni ai Mandatului Britanic Palestin. Acei care au rămas în Israel de la înființarea statului în 1948 până la adoptarea Legii Cetățeniei din 1952 au devenit cetățeni israelieni prin reședință sau prin reîntoarcerePotrivit unui amendament (1980), posibilități suplimentare pentru a dobândi cetățenia prin reședință au fost incluse în lege.

Dobândirea Reședinței prin Naturalizare
Adulții pot dobândi cetățenia israeliană prin naturalizare, la discreția Ministrului de Interne și sunt supuși unui număr de cerințe, cum ar fi:

  • ei trebuie să fi locuit în Israel pentru trei ani din cei cinci ani precedenți de la data depunerii cererii;
  • ei au dreptul să locuiască permanent în Israel și s-au stabilit sau intenționează să se stabilească în Israel;
  • ei au renunțat la cetățenia lor anterioară, sau au dovedit că ei vor înceta să fie cetățeni străini prin devenirea de cetățeni israelieni.

Ministrul de Interne poate scuti un solicitant de la unele dintre aceste cerințe.

Drepturile cetățenilor

  • Cetățenii israelieni au dreptul de a participa pe deplin la sistemul politic din Israel.
  • Cetățenii israelieni au dreptul să obțină un pașaport israelian și să-l folosească în mod legal.
  • Cetățenii israelieni au dreptul să călătorească în și din Israel, ori de câte ori doresc (Notă: acest drept poate fi limitat în anumite perioade cu autorizații speciale).

Alte drepturi sunt acordate în mod egal cetățenilor și rezidenților permanenți din Israel, printre care: dreptul la muncă în Israel, dreptul la atenuarea plăților fiscale, dreptul la o pensie atunci când este nevoie, dreptul la serviciile de securitate socială, și dreptul la vot în cadrul domeniilor decretelor locale. Rezidenții care nu sunt cetățeni, pot, cu toate acestea, să-și piardă statutul lor (și, astfel, orice drepturi care le sunt acordate în Israel) în cazul în care se mută în afara granițelor Israelului (în afara Liniei Verzi, inclusiv Înălțimile Golan și Ierusalimul de Est), spre deosebire de privilegiile cetățenilor care le permit să se restabilească în Israel la orice moment.

Responsabilitățile cetățenilor
Practic, toate responsabilitățile rezidenților cetățeni și non-cetățeni ai Israelului sunt partajate în mod egal. O responsabilitate care revine doar cetățenilor israelieni este cerința de a fi în posesia unui pașaport israelian, în orice moment atunci când se află în afara țării. Astfel, cetățenii israelieni trebuie să fi dobândit un pașaport înainte de a fi primit permisiunea să părăsească țara.

Serviciul militar este obligatoriu pentru toți rezidenții și cetățenii Israelului, cu toate că pot fi acordate diferite scutiri. Anumite grupuri etnice, cum ar fi arabii israelieni, au primit o anumită scutire.

Un cetățean israelian este obligat să se abțină de la acordarea suportului unei țări sau a unei organizații, care este declarată drept dușman al Israelului. Astfel de asistență poate duce la retragerea cetățeniei, la sugestia Ministrului de Afaceri Interne (în plus față de un posibil proces penal).

La 6 martie 2017, Knessetul a adoptat amendamentul nr. 27 la Legea privind intrarea în Israel care interzice intrarea în Israel a oricărui străin care face "o chemare publică la boicotarea Israelului" sau "orice zonă [Cisiordania] sub controlul său". În conformitate cu legislația, interdicția se va aplica oricărui cetățean care nu este cetățean și rezident nepermanent", care, cu bună știință, emite un apel public de boicotare a Israelului că, având în vedere conținutul chemării și circumstanțele în care a fost emis, are o posibilitate rezonabilă de a conduce la impunerea unui boicot - dacă emitentul era conștient de această posibilitate".

Anularea cetățeniei
Există cazuri în care statul poate iniția anularea cetățeniei a unui cetățean israelian. Articolul 11 din legea cetățeniei israeliene stabilește trei situații pentru care o cetățenie ar putea fi revocată de către stat:

  • Dacă persoana a intrat într-un stat care este considerat un stat inamic sau dacă el/ea a primit cetățenie de la statul inamic.
  • Dacă persoana a comis un act care este considerat o încălcare a loialității față de țară.
  • Dacă cetățenia persoanei a fost dată lui/ei pe baza unor informații false. Într-un astfel de caz, revocarea se poate aplica chiar și la cetățenia copiilor persoanei.

În plus, un cetățean israelian care dorește să renunțe la cetățenia lui/ei se poate adresa la Ministrul de Interne Israelian, în formă scrisă și să ceară retragerea acesteia. Cu toate acestea, decizia finală va fi luată de Ministrul de Interne, și acesta, de asemenea, poate refuza cererea, în conformitate cu propria sa discreție. Politica Ministrului de Interne până în prezent a stabilit condiții foarte dificile de renunțare la cetățenie, solicitândpersoanelor printre altele, să dovedească că ei au locuit în afara Israelului pentru o perioadă lungă de timp.

Cetățenie dublă
Israelul permite cetățenilor să dețină cetățenii străine pe lângă cetățenia lor israeliană, situație cunoscută sub numele de cetățenie dublă (sau multiplă).

De exemplu, un cetățean al Israelului care, de asemenea are o cetățenie străină este considerat un cetățean străin, în conformitate cu Legea Serviciului de Securitate Israelian și este supus la serviciul militar obligatoriu, în conformitate cu această lege; el este considerat un cetățean al Israelului, în conformitate cu răspunderea penală a cetățenilor israelieni conform Legii Penale Israeliene, și el este considerat un cetățean al Israelului în conformitate cu legile israeliene a statutului personal, cum ar fi competența juridică a autorităților tribunalelor rabinice în problemele de căsătorie și divorț, conform legilor jurisdicțiilor tribunalelor rabinice israeliene.

În ceea ce privește intrarea în Israel, șederea în Israel și munca în Israel, un cetățean israelian, care de asemenea posedă o cetățenie străină este considerat un cetățean israelian în toate privințele. Prin urmare, el are dreptul să intre în Israel fără viză, să stea în Israel în conformitate cu dorința sa proprie, să se angajeze în orice profesie și să lucreze cu oricare angajator conform prevederilor legii israeliene.

O excepție de la permisiunea deținerii unei cetățenii duble a fost determinată în legislația adăugată la Legea Fundamentală: Knesset-ul (חוק יסוד: הכנסת) (Articolul 16A) conform căruia membrii Knesset-ului nu ar putea depune jurământ, cu excepția cazului în care ei au revocat cetățenia lor adițională, dacă aceasta ar fi posibil în conformitate cu legile țării respective.

Renunțarea la cetățenia israeliană

Procesul de renunțare la cetățenia israeliană este destinat pentru un cetățean israelian care trăiește peste hotare și care dorește să renunțe la cetățenia sa israeliană, indiferent de motiv. Acest lucru este implementat prin oferirea declarației cu dorința de a renunța la cetățenie, împreună cu documentele relevante și o cerere către Ministrul de Interne pentru autorizație.

Este important de menționat că decizia de a autoriza o renunțare a cetățeniei este luată la discreția exclusivă a Ministrului de Interne sau de cineva numit de acesta, și atâta timp cât o astfel de autorizație nu este oferită, persoana care a făcut declarația este încă un cetățean israelian. Trebuie remarcat faptul că au existat cazuri în care ministrul a găsit de cuviință, din diferite motive, să nu autorizeze o renunțare la cetățenie.

O persoană care dorește să depună o cerere de renunțare la cetățenia israeliană trebuie să raporteze în persoană la Secția consulară implementând următoarele:

ATENȚIE:

  1. Este foarte important să completați toate secțiunile din formular, în caz contrar, Ministrul de Interne nu va procesa cererea.
  2. Procesul de renunțare la cetățenie nu poate fi implementat prin e-mail. Prezența solicitantului este obligatorie!
  3. În secțiunea de declarație din partea de jos a formularului – Declarația de Renunțare la Cetățenia Israeliană – semnatarul se angajează, înainte de orice utilizare a pașaportului său Israelian, să verifice dacă pașaportul său israelian a fost anulat.

 

Venirea la muncă în Israel
Viza de muncă şi permise
Salariu, beneficii şi condiţiile de muncă
Angajarea muncitorilor moldoveni în construcții în Israel
Întrebări frecvente
Îndrumar de afaceri în Israel (2018)

Venirea la muncă în Israel

Înainte de a începe să lucrați în Israel, sunt lucruri importante pe care trebuie să le știți, cum ar fi ce meserii ați putea practica? Cum să obțineți și să prelungiți o viză de muncă? Această secțiune oferă toate răspunsurile.

Ocupații Posibile pentru Lucrătorii Migranți
Lucrătorii migranți pot lucra în Israel în una din umătoarele meserii:

  • Îngrijire a persoanelor
  • Agricultură
  • Construcții
  • Sudare și profesii industriale
  • Lucru hotelier
  • Gastronomie etnică

Viza de muncă și permise

Viza de muncă poate fi obținută fie în țara de origine sau în Israel cu o viză turistică.

IMPORTANT!

Munca în Israel fără o viză de muncă este interzisă.

Angajatorul dumneavoastră desemnat (inclusiv agențiile de lucru) trebuie să obțină pentru dumneavoastră un permis de muncă valabil, certificat de Ministerul de Interne. Pașaportul dumneavoastră va fi ștampilat cu o viză de muncă cu numele angajatorului dumneavoastră.

Viza de muncă va fi limitată la perioada stabilită în permisul dumneavoastră de muncă și trebuie să fie prelungită după un an, chiar dacă permisul este pentru o perioadă mai lungă de timp. Ministerul de Interne are autoritatea de a elibera și a extinde vize de sine stătător.

Viza emisă unui îngrijitor străin prevede regiunile geografice din Israel în care îngrijitorul este eligibil să solicite angajare, astfel:

- Un îngrijitor străin care deține o viză cu specificația „Regiune periferică” are permisiunea să se înregistreze pentru acordare de îngrijire pentru persoane vârstnice și cu dizabilități care locuiesc doar în zonele de demarcare ale Israelului, atât în nordul, cât și în sudul țării.

- Un îngrijitor străin care deține o viză cu specificația „Regiune centrală” nu are dreptul de a se înregistra pentru activități de lucru în Regiunea Tel Aviv, dar poate lucra în alte zone centrale din Israel, precum și în zonele de demarcare.

- Un îngrijitor străin care deține o viză cu specificația „Regiunea Tel Aviv” se poate înregistra pentru activități de acordare de îngrijire în orice regiune din Israel.

Important!

Viza dumneavoastră de muncă va fi valabilă numai pentru o singură meserie specifică, și este ilegal să lucrați într-o altă meserie

Recrutarea de către agențiile de angajare
Ați putea fi recrutat prin agențiile de angajare, atît în Israel cît și în țara dumneavoastră natală.

  • Dacă sunteți recrutat în țara dumneavoastră natală – vi se poate cere să plătiți o taxă de recrutare, care nu trebuie să depășească suma NIS-ului 3,677 (care acoperă plățile globale pentru agenții atît în străinătate cît și în Israel), plus cheltuielile de deplasare.
  • Dacă sunteți deja în Israel – este interzis de a vă cere vreo taxă de recrutare.

Lucrătorii în construcții vor fi angajați în Israel doar prin intermediul agențiilor de angajare autorizate (LMC’s, “Licensed Manpower Companies”). LMC este angajatorul dumneavoastră în Israel, și vă atribuie să lucrați cu diferiți antreprenori în construcții.
Dacă vi s-a cerut să plătiți taxe suplimentare sau nepotrivite de recrutare, puteți depune o plîngere la Controlorul care se ocupă de Înregistrările Companiilor de Muncitori:Telefon: 03-5613461, Fax: 03-5613428.

Condiții generale privind valabilitatea permisului de angajare a muncitorilor străini în construcții de către companiile de construcții de peste hotare.

Instrucțiuni pentru Îngrijitorii de Persoane
Potrivit unui nou regulament – anagajatorii îngrijitorilor de persoane trebuie să-I înregistreze într-unul din birourile private autorizate pentru acest lucru. Lucrătorul și angajatorul trebuie să contacteze unul din aceste birouri și să semneze un formular de cerere de înregistrare a lucrătorului în calitate de un angajat îngrijitor de persoane în Israel. În urma înregistrării, lucrătorului și angajatorului i se vor da o confirmare a înregistrării scrisă în ebraică și într-o limbă pe care o înțelege lucrătorul. Acest serviciu este gratuit.

Fișă de Informații
Noile drepturi pentru îngrijitorii de persoane în 2018
Notificări despre restricții speciale pentru lucrătorul străin – îngrijitor – care dorește să schimbe locul de muncă în Israel.

Anularea Contractului și Schimbarea Angajatorului
Înainte de a părăsi angajatorul vârstnic sau cu dizabilități la care este angajat în momentul respectiv, un îngrijitor străin trebuie să furnizeze un aviz în formă scrisă agenției de recrutări la care este înregistrat, dar și angajatorului sau reprezentantului acestui angajator sau unui membru al familiei.

Perioada minimă în care un îngrijitor străin trebuie să furnizeze un preaviz angajatorului este după cum urmează:

A. Dacă îngrijitorul a fost angajat de către un angajator vârstnic sau cu dizabilități pentru o perioadă de cel puțin 7 zile și până în 3 luni – preavizul trebuie să fie de 7 zile.
B. Dacă îngrijitorul a fost angajat pentru o perioadă de 3-6 luni – preaviz de 14 zile.
C. Dacă îngrijitorul a fost angajat pentru o perioadă de 7 luni până la un an – preaviz de 21 de zile.
D. După primul an de angajare – îngrijitorul trebuie să dea un preaviz de cel puțin o lună.

Important!

Dacă angajatorul dumneavoastră dorește să vă concedieze, el sau ea trebuie să vă înștiințeze în același mod.

Compensația
Dacă sunteți concediat după ce ați lucrat pentru un angajator pentru o perioadă de un an sau mai mult, aveți dreptul la compensații (în ebraică: Pitzuyei piturim), la rata de un salariu de o lună pentru fiecare an de angajare. De asemenea aveți dreptul la compensații în cazul în care angajarea dumneavoastră a fost oprită din cauza decesului angajatorului sau falimentului. Informații detaliate privind compensațiile sunt disponibile pe site-ul Institutului Național de Asigurări (Bituah Leumi).

Lucrătorii în Construcții
Muncitorii străini angajați în sectorul construcțiilor pot schimba angajatorul doar trimestrial, pe data de 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie a fiecărui an, după ce au furnizat angajatorului un preaviz scris conform cu legislația.

Dacă muncitorul dorește să schimbe angajatorul între trimestre, în cazul în care angajatorul său actual a încălcat drepturile muncitorului, muncitorul poate solicita acest lucru de la Avocatul poporului pentru drepturile muncitorilor străini din cadrul Ministerului Muncii, Afacerilor și Serviciilor Sociale. Numerele de telefon ale Avocatului poporului sunt următoarele: 03-7347230, tel. mobil: 050-6240546, fax: 03-7347269.

Muncitorii străini în construcții care ajung în Israel în urma unui contract de muncă încheiat cu o Societate de recrutare autorizată și care doresc să își schimbe angajatorii conform celor menționate anterior, pot schimba locul de muncă doar la un alt angajator care este, de asemenea, o Societate de recrutare autorizată să angajeze muncitori străini în construcții.

Muncitorii străini în construcții care ajung în Israel în urma unui contract de muncă încheiat cu un Contractant străin autorizat, conform celor prevăzute în viza și permisul de muncă al acestora, își pot schimba locul de muncă doar între acești contractanți autorizați și nu pot fi angajați de Societățile de recrutare autorizate.

Solicitările muncitorilor de a schimba angajatorii trebuie depuse la API de către angajatorul nou solicitat și activitatea pentru angajatorul nou poate începe doar după primirea unui răspuns pozitiv în scris din partea API, care va fi trimis noului angajator, care trebuie să notifice angajatul.

Dispoziții generale: Un muncitor străin primește o viză care îi permite să intre în Israel din străinătate în baza unui contract de muncă cu un anumit angajator autorizat la care a fost plasat. De aceea, viza muncitorului este condiționată de depunerea tuturor eforturilor din partea muncitorului de a lucra pentru angajatorul care l-a invitat în Israel. Dacă un muncitor străin ajunge în Israel cu intenția prealabilă de a părăsi angajatorul care l-a invitat în țară într-o perioadă scurtă de timp, fără a încerca de bună credință să lucreze pentru angajatorul respectiv, acesta poate fi deportat pentru abuzul de viza sa, în urma unei audieri.

Îngrijitorii de Persoane
Îngrijitorii de persoane pot lucra în Israel pentru maxim 63 luni. Totuși, viza dumneavoastră poate fi prelungită după această perioadă dacă ați lucrat cu același angajator pentru cel puțin un an și angajatorul dumneavoastră este dependent de îngrijirea dumneavoastră. În astfel de cazuri, puteți continua să lucrați pentru același angajator, dar nu veți putea schimba angajatorii.

Deținerea unui pașaport
Conform legii israeliene, fiecare persoană trebuie să dețină un document de identificare personal. Dacă pașaportul dumneavoastră este reținut împotriva voinței dumneavoastră de către angajatorul dumneavoastră sau de către o agenție de angajare, depuneți o plângere la poliție.

Deschiderea unui cont bancar
Vă recomandăm să vă deschideți un cont bancar, care va permite transferuri directe de bani de la angajatorii dumneavoastră, agenții de personal, companii de asigurare, și organe oficiale cum ar fi Institutul Național de Asigurări. Banca Israelului a cerut tuturor băncilor să permită lucrătorilor migranți să-și deschidă un cont bancar. Puteți deschide un cont bancar la Banca Poștală, în orice oficiu poștal, fără a face un depozit inițial.

Salariu, beneficii și condițiile de muncă

Salariul și componentele sale
Un muncitor angajat în Israel are dreptul la un salariu minim. Pe lângă acest salariu minim, care este actualizat din timp în timp, se plătesc sume lunare suplimentare pentru ore suplimentare și pentru indemnizația de transport.

O dată pe an, fiecare muncitor are dreptul la o sumă suplimentară cunoscută sub numele de „plată de recuperare” care se calculează în funcție de vechimea sa la locul de muncă. Salariul muncitorilor străini trebuie plătit prin depunere într-un cont bancar exclusiv pe numele muncitorului străin.

  1.  

A. Salariul minim – Salariul minim lunar al unui angajat care lucrează cu normă întreagă (maxim 186 de ore pe lună) este de 5.000 ILS. Salariul minim pentru ora de lucru este de 26,88 ILS, (în sectorul construcțiilor salariul lunar minim actual este de 5.200 ILS).

Este indicat ca muncitorul să păstreze un registru scris al orelor sale de lucru zilnice și al zilelor libere.

B. Plata pentru ore suplimentare de lucru – un angajat care lucrează 6 zile pe săptămână are dreptul la o plată suplimentară, peste salariul minim, dacă lucrează mai mult de 8 ore pe zi; un angajat care lucrează 5 zile pe săptămână are dreptul la o plată suplimentară pentru fiecare oră de lucru suplimentară care depășește 9 ore pe zi.

Pentru fiecare din primele două ore suplimentare pe zi, angajatul are dreptul la o plată de 125% din tariful cu care este plătit în mod obișnuit pe oră. Pentru fiecare oră suplimentară în plus, angajatul are dreptul la o plată de 150% din tariful cu care este plătit în mod obișnuit pe oră. Conform celor prevăzute în lege în acest caz, regulile de mai sus cu privire la plata orelor suplimentare nu se aplică unui îngrijitor care locuiește la domiciliul angajatorului său cu dizabilități.

  1.  

C. Indemnizație de transport – pe lângă salariu, un angajat care necesită transport pentru a ajunge la locul de muncă are dreptul la o indemnizație de transport de la angajator pentru aceste cheltuieli. Suma de rambursat se ridică fie până la un plafon de 22,60 ILS pe zi, fie reprezintă echivalentul costului unui permis sau bilet de autobuz preplătit, în funcție de care dintre cele două costă mai puțin.

Un angajat care locuiește la locul de muncă sau un angajat al cărui angajator îi asigură transportul la locul de muncă pe propria cheltuială, nu are dreptul la această indemnizație de transport.

D. Plată de recuperare – un angajat care are cel puțin un an de angajare are dreptul – o dată pe an – la o sumă cunoscută sub denumirea de – „plată de recuperare” (în ebraică, „dmei havraah”) din partea angajatorului său. Această sumă este calculată la un tarif de 378 ILS pe zi, multiplicată cu 5 sau mai multe zile, în funcție de numărul de ani în care muncitorul a fost angajat pe postul respectiv, după cum urmează:

  • - Pentru primul an de angajare – 5 zile
  • - Pentru al doilea și al treilea an de angajare – 6 zile
  • - Începând cu al patrulea și până la al zecelea an de angajare – 7 zile.

Plata de recuperare se face o dată pe an, între lunile iunie și septembrie.

E. Ziua de salariu – un muncitor care este angajat lunar are dreptul de a-și primi salariul cel târziu pe data de 9 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

Deduceri din salariu
Un angajator poate deduce următoarele sume din salariul unui muncitor străin:

A. Plățile cerute de lege (impozitul pe venit și asigurarea națională).
B. Deduceri pentru cazare și cheltuieli aferente, dar fără a depăși limita prevăzută în reglementări.
C. Deduceri care să acopere plățile pentru asigurarea medicală privată (până la limita prevăzută în reglementări, dar fără a depăși 123,24 ILS pe lună).
D. Sume stabilite pe baza datoriilor pe care angajatul le are față de angajator, în cazul în care angajatul a consimțit în scris pentru aceste deduceri.


Deducerea lunară maximă permisă pentru asigurarea de sănătate, cazare adecvată și cheltuieli aferente și sume datorate angajatorului, este de maxim 25% din salariul angajatului.

Impozitul pe venit – plata impozitului pe venit este dedusă din salariul angajatului de către angajator și este transferată autorităților fiscale. Angajatorul nu are dreptul de a deduce din salariul unui muncitor străin nicio contribuție sau taxă impusă angajatorilor pentru muncitorii străini, iar aceste sume trebuie plătite autorităților de către angajator independent de salariul muncitorului.

Asigurarea națională (în ebraică, Bituach Leumi) – în scopul acoperirii acestei asigurări, angajatorul poate deduce 0.04% din primii 5.804 ILS din salariul unui muncitor străin și 0.87% din fiecare shekel din salariul său care depășește 5.804 ILS. Sumele deduse trebuie transferate de către angajator Institutului Național de Asigurări.

Pentru informații suplimentare contactați Institutul Național de Asigurări la *6050 of 04-8812345.

Asigurarea de sănătate trebuie plătită de către angajator, iar angajatorul poate deduce o parte din aceste cheltuieli din salariul muncitorului străin până la sumele maxime indicate mai jos:

Pentru un muncitor străin angajat în sectorul activităților de îngrijire – până la jumătate din suma pe care angajatorul a plătit-o pentru asigurare sau 123,24 ILS, oricare dintre cele două sume este mai mică.

Pentru un muncitor străin angajat în orice alt domeniu – maxim o treime din suma plătită de către angajator pentru asigurare și nu mai mult de 123,24 ILS, oricare dintre cele două sume este mai mică.

Cheltuieli de cazare - Pentru un muncitor străin în sectorul agricol, deducerea lunară permisă din salariu pentru cheltuieli de cazare, inclusiv cheltuieli aferente pentru electricitate, apă și impozitul pe proprietate, este de 528 ILS pe lună sau conform actualizărilor periodice.

Pentru muncitorii străini angajați în alte sectoare în afară de cel agricol, atunci când locuința furnizată muncitorului nu este deținută de către angajator, angajatorul poate deduce din salariul muncitorului anumite sume pentru cazare în funcție de zona din țară în care locuiește angajatul:

  • Ierusalim – 405,05 ILS
  • Tel-Aviv – 460,58 ILS
  • Haifa – 307,08 ILS
  • Centru – 307,08 ILS
  • Sud – 272,98 ILS
  • Nord- 251,17 ILS

Important! Dacă rezidența este deținută de către angajator, deducerea maximă permisă este redusă la jumătate din sumele indicate mai sus.

Deducerea pentru cheltuieli aferente – muncitori străini care nu lucrează în sectorul agricol- angajatorul poate deduce o sumă lunară din salariul muncitorului străin pentru folosirea apei și a electricității și pentru impozitul pe proprietate, după cum urmează:

- Un îngrijitor străin – 79,04 ILS
- Orice alt muncitor străin - 91.4499 ILS.

Ziua săptămânală de odihnă și permisiile

Perioada săptămânală de odihnă – conform Legii din 1951 privind orele de lucru și odihna, muncitorii străini au dreptul la o perioadă de odihnă de cel puțin 36 de ore pe săptămână, care trebuie să includă fie vinerea sau sâmbăta sau duminica, în conformitate cu religia muncitorului.

Conform celor prevăzute în lege în acest caz, regula depășirii celor 36 de ore nu se aplică îngrijitorilor care locuiesc la domiciliul angajatorului, care însă trebuie să primească săptămânal o zi de odihnă Cel puțin 25 de ore.

Concediul de odihnă plătit – fiecare lucrător are dreptul la o cotă anuală de zile plătite de concediu de odihnă conform celor descrise în continuare:

  • Începând cu 1 ianuarie 2017 – pentru fiecare dintre primii cinci ani de contract de muncă –16 zile plătite de concediu de odihnă pe an.
  • Pentru cel de-al șaselea an – 18 zile plătite de concediu de odihnă pe an.
  • Pentru cel de-al șaptelea an – 21 zile plătite de concediu de odihnă pe an.
  • Începând cu cel de-al optulea an – se va adăuga câte o zi suplimentară plătită de concediu de odihnă pentru fiecare an de muncă până la un număr maxim total de 28 de zile plătite de concediu de odihnă pe an.

Numărul de zile de concediu de odihnă specificat anterior se referă la zilele calendaristice efective, care cuprind zilele de la sfârșit de săptămână, care nu sunt zile lucrătoare. De aceea, începând de la 1 ianuarie 2017, o persoană care lucrează cinci zile pe săptămână va primi efectiv 12 zile lucrătoare plătite de concediu de odihnă în timpul primilor cinci ani de contract de muncă, în timp ce un lucrător care lucrează șase zile pe săptămână va primi efectiv 14 zile lucrătoare plătite de concediu de odihnă în timpul primilor cinci ani de contract de muncă, etc.

Acest drept la concediu de odihnă trebuie exercitat până la finalul anului pentru care se acordă zilele de concediu sau în următorul an de muncă, dacă s-a convenit acest lucru între lucrător și angajator.

Sărbători religioase – toți muncitorii străini angajați pe lună au dreptul la plată pentru până la 9 zile de sărbătoare religioasă pe an, atunci când zilele menționate nu cad în timpul perioadei săptămânale de odihnă. Sărbătorile religioase pot fi cele ale religiei muncitorului sau sărbătorile religioase evreiești, după cum alege angajatul.

Concediu de boală plătit – angajații au dreptul la un concediu de boală plătit în funcție de durata angajării acestora (o zi și jumătate pentru fiecare lună lucrată), până la un total de 90 de zile pe baza prezentării unei adeverințe medicale care să ateste să angajatul a lipsit de la muncă din cauza bolii.

Angajații nu au dreptul la plată pentru prima zi de boală. Pentru a doua și a treia zi de boală, angajatorul trebuie să-i plătească angajatului 50% din salariul său obișnuit, iar începând cu cea de-a patra zi – salariul său obișnuit – până la perioada maximă.

Abandonarea sau neajutorarea unei persoane incapacitate constituie o infracțiune penală și poate duce la acuzații și/sau expulzare.

Depunerea de plângeri
Un angajator care nu i-a plătit muncitorului străin salariul minim, care a dedus din salariul muncitorului sume care depășesc totalul permis sau care nu și-a îndeplinit obligațiile stabilite în contractul de angajare cu privire la cazare, asigurare de sănătate, fluturaș de salariu detaliat sau preaviz de concediere, comite o infracțiune administrativă și poate fi amendat cu 5.000 ILS sau mai mult pentru fiecare contravenție. În cazurile grave, unui astfel de angajator i se pot aduce acuzații penale.

Un muncitor al cărui angajator nu a îndeplinit obligațiile menționate precedent sau care are o plângere referitoare la încălcarea altor condiții de angajare stabilite prin lege, poate face plângerea pe lângă Administrația de aplicare a legislației muncii din cadrul Ministerului Muncii, sunând la tel. 03-7347849/50/39 sau 1800-354-354, fax- 036828690. E mail- report.achifa@economy.gov.il.

Muncitorii pot face o plângere pe lângă Avocatul poporului pentru drepturile muncitorilor străini din cadrul Ministerului Muncii: tel. 03-7347230, tel. mobil: 050-6240546 sau prin fax: 03-7347269.

Muncitorii străini care au venit să lucreze în Israel în baza contractelor bilaterale cu țara acestora de origine (în prezent în sectoarele agriculturii și construcțiilor, precum și în programele pilot din sectorul activităților de îngrijire) pot contacta linia telefonică de asistență API pentru a depune o plângere împotriva angajatorilor sau a Agenției de recrutare, precum și pentru a primi informațiile necesare. Numărul de telefon al liniei telefonice de asistență este 1700-707-889.

Hărțuire sexuală
Un angajator sau o altă persoană care hărțuiește sexual un angajat a comis o infracțiune penală. Dacă întâlniți orice tip de hărțuire sexuală, puteți depune o plângere la poliție. Pentru sprijin emoțional, puteți apela linia telefonică de asistență a Centrului pentru Victimele Hărțuirii Sexuale la *1202.

Informații și asistență juridică
Sclavie și trafic uman

Dacă lucrați în condiții extrem de aspre sau dacă vi s-au refuzat libertăți fundamentale sau condiții umane fundamentale, este posibil să fiți o victimă a gravei infracțiuni de sclavie sau trafic uman. Victimele unor astfel de infracțiuni sunt eligibile pentru asistență legală gratuită din partea Departamentului de Asistență Legală a Ministerului de Justiție. Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactați Departamentul: Tel: 02-6467717 sau 1-700-70-60-44, extensie 4, Fax: 03-6932755, Adresă: str. Henrietta Szold 4, Tel Aviv.

Informații generale
Numere de telefon pentru urgențe

  • Poliție: 100
  • Ambulanță: 101
  • Pompieri: 102

Pentru informații generale, consiliere și asistență legală pentru muncitori străini, puteți contacta următoarele organizații non-guvernamentale pentru drepturile muncitorilor:

Kav La’Oved (Linia verde pentru muncitori)
Str. Nahalat Binyamin 75, et. 4, Tel Aviv.
Tel: 03-6883766, fax: 03-6883537
duminică, luni și marți – 09:00-16:30, joi: 12:00-18:00

Haifa: Herzl 18 (Beit Hakranot), et. 2, camera 224, Haifa 33121
Tel: 04-8643350, Fax: 04-8644238

Mercaz HaBshorah
PO Box 2694, Nazareth 16126
Tel: 02-6242801 Fax: 02-623286804-6082228
Program cu publicul: miercuri și vineri; 9:00-15:00


Kav La’Oved (Linia verde pentru muncitori migranți)
Tel: 03-5602530 sau 03-6883766, Fax: 03-5605175
Nahalat Binyamin 75, Tel Aviv
(duminică-joi: 09:00-17:00)


Medici pentru drepturile omului (Israel)
Sfaturi și reprezentare clinică medicală gratuită în aspecte de drepturi privind sănătatea și asigurările de sănătate.
Programul clinicii: duminică, marți, miercuri: 16:00 – 22:00
Luni – clinica de ginecologie: 17:00 – 21:00, vineri: 09:00-12:00
Tel: 03-6873718
Str. Dror 9, Yafo

Informații suplimentare

Puteți de asemenea să contactați ambasada Republicii Moldova în Israel. Linia telefonică de urgență: 00972 37770544 pentru situații excepționale – accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepții.

Linia telefonică de asistență pentru informații și reclamații pentru muncitorii migranți care ajung în Israel în baza unui contract bilateral. Linia telefonică de asistență este operată de CIMI și API: 1700-707-889.

Centrul de Informații al Institutului Național de Asigurări (Bituach Leumi): Tel: *6050, 04-8812345

Angajarea cetățenilor moldoveni în construcții în Israel

Această oportunitate este oferită în contextul Acordului interguvernamental bilateral încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în Statul Israel (intrat în vigoare la 6 ianuarie 2013, prelungit pînă la 01.01.2019.)
Sunt disponibile în bază de Acord 4 profesii pe teritoriul statului Israel:
1.Cofraj de construcţie industrializată, cofraj de lemn (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
2. Armaturier, îndoirea fierului (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
3. Plăcători cu plăci (acoperirea podelelor și pereților cu faianță);
4. Tencuitori, (lucrări de tencuială).

Principalele cerințe către persoanele doritoare de-a participa și de a se înscrie pentru angajarea finală în Israel în baza acordului menționat sunt:
- să fie cetăţeni ai Republicii Moldova;
- să nu fi lucrat niciodată anterior în Israel;
- să nu aibă rude de grad I care lucrează în Israel ( cu excepţia fraţilor / surorilor);
- să nu aibă antecedente penale;
- cerinţa de vârstă: bărbaţi , 25-50 ani;
- să nu depus anterior cereri de înregistrare la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, (candidaţii care au fost anterior testaţi pentru lucru în Israel şi care nu au reuşit la teste, nu pot reaplica pentru poziţii disponibile);
- sunt sănătoși din punct de vedere mintal și fizic pentru muncă intensă în aer liber, în condițiile climaterice din Israel, în sectorul construcțiilor, inclusiv la înălțime;
- nu suferă de următoarele maladii: tuberculoză, hepatită, sifilis, gonoree, SIDA;
- să dispună de dovada abilităților profesionale, experiență și calificări înalte în specialitățile enumerate mai sus (cunoștințe de citire a planurilor de construcții).

Actele necesare pentru depunerea cererei de participare la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă (AOFM) sunt:
1) Buletinul de identitate (copie);
2) Pașaportul strain (copie);
3) În cazul în care solicitantul este căsătorit, e necesar de a prezenta Certificatul de căsatorie și copia pașaportului strain al soției.

Important!!
Fiecare persoană va primi TIMBRU de înregistrare de la AOFM care confirmă înregistrarea persoanei drept candidat al acordului moldo-israelian.
Candidaţii vor aplica la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă conform vizei de reşedinţă / locului de trai.
Cetățenii moldoveni au dreptul să aplice în clitate de candidat al Acordului bilateral moldo-israelian doar o singură dată.

Fiecare candidat înregistrat va parcurge următoarele procese prevăzute de acord:
1. Înregistrarea cererei candidatului;
2. Examenul practic efectuat de Autorităţile Israeliene, pentru a determina dacă ei sunt calificaţi pentru a îndeplini lucrul profesional în domeniul construcţiilor;
3. Selectarea aleatorie computerizată (75% din persoane care au susținut examenul profesional; asigurată de partea Israeliană, 25% rămîn în rezervă);
4. Examinarea medicală a candidatului aprobat (instituție medicală prestabilită);
5. Depunerea actelor necesare pentru viza cu scop de muncă;
6. Plecarea în Israel.

Cheltuieli pentru program:
Costuri de participare în program pentru angajat:
- cheltuieli pentru examinarea medicală (1300 lei);
- cazierul juridiciar (70 lei);
- costuri legate de călătoria locală a candidatului în Moldova;
- cheltuieli pentru procurarea biletului avia spre Israel. (250-300 euro).

În afară de costurile menţionate mai sus, nu există alte taxe sau cheltuieli de recrutare.

Principalele prevederi ale contractului individual de muncă :
Durata contractului: 1 an de zile și poate fi prelungit prin acord comun al părților pînă la 3.5 ani. Data începerii activității de muncă se va considera data sosirii lucrătorului în Israel. Muncitorii moldoveni calificaţi selectaţi vor primi o viză care le permite să lucreze în Israel.
Ore regulate de lucru a angajatului sunt 182 ore/lună de lucru obișnuit.
Ore suplimentare - cel puțin 29 de ore/lună.
Orele suplimentare sunt plătite în afara salariului de bază la tarif sporit.

Salariu:
Pentru orele fixe (182 ore/lună) = salariul va constitui 5 200 shekeli / ≈1300 EUR pe lună (suma de mai sus este estimativă, calculată conform ratei de schimb reprezentative – şekel din Israel faţă de valuta europeană).
Suplimentar la cele menţionate mai sus, angajatorul va transfera o depozitare lunară de 710 NIS la un cont bancar pe numele lucrătorului pentru plăţi compensatorii şi pensii, deţinut de către Autoritatea de Imigrare din Israel. Această sumă se va elibera lucrătorului, împreună cu dobânda acumulată şi după deduceri legale, când el va pleca definitiv din Israel, imediat la sfârşitul perioadei de ședere în baza vizei cu scop de muncă. Dacă lucrătorul depăşeşte ilegal şi nejustificat perioada legală de ședere în baza vizei, el va pierde o parte din această sumă acumulată fiecare lună, iar după 6 luni de reţinere ilegală el va pierde întreaga sumă.

Condiţii de cazare:
Pe parcursul perioadei de angajare, angajatorul este responsabil pentru asigurarea muncitorului cu cazare, care trebuie să includă: un loc de dormit (eventual o rulotă sau dormitor), nu mai mult de 6 lucrători în cameră, un dulap personal şi un pat personal pentru fiecare lucrător (eventual paturi supra etajate), încălzire şi ventilaţie.
Angajatorul poate deduce până la aproximativ 455 NIS (sau cum a fost actualizat anual) din salariul lunar al angajatorului pentru acomodare şi cheltuieli aferente, în funcţie de aria geografică unde stă lucrătorul. Aria geografică de cazare în Israel este stabilită de angajator şi poate varia conform necesităţilor angajatorului.

Asigurarea medicală:
Angajatorul este obligat să presteze fiecărui angajat asigurare medicală privată pentru întreaga perioadă de angajare în Israel. Angajatorul poate deduce o sumă lunară până la 125 NIS (sau cum a fost actualizat anual) din salariul lucrătorului pentru a acoperi o porţiune din costul asigurării medicale. Asigurarea medicală nu acoperă cheltuieli pentru tratarea bolilor anterioare venirii lucrătorului în Israel.
Dacă lucrătorul devine incapabil de a lucra o perioadă de peste 90 de zile din cauza bolii, el trebuie să părăsească Israelul şi asigurarea medicală expiră. Dat fiind faptul că asigurarea medical nu acoperă costul medicamentelor sau tratamentul pentru afecţiuni medicale pe care lucrătorul le-a avut înainte de a ajunge în Israel tratamentul medical privat din Israel este costisitor, doar muncitorii sănătoşi sunt eligibili pentru muncă în Israel.

Condiţiile de muncă şi drepturile sociale a lucrătorilor:
• Muncitorii moldoveni angajaţi în conformitate cu prezentul Acord vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii de muncă ca şi lucrătorii băştinaşi şi se vor bucura de aceeaşi protecţie în conformitate cu legislaţia privind siguranţa la locul de muncă.
• Muncitorii vor fi protejaţi în conformitate cu legislaţia privind securitatea socială în caz de accident la locul de muncă, sau falimentul întreprinderii.

Înainte de plecare, participanţii vor fi invitaţi să participe la Sesiune de orientare în Chişinău unde ei vor primi ghidare tehnică privind angajarea acestora în statul Israel.
Pentru a fi corect informaţi, muncitorii pot citi proiectul contractului individual de muncă şi Manualul pentru drepturile lucrătorilor în Israel în limba română şi rusă pe pagina electronică a ANOFM (http://www.anofm.md/Israel).
Pentru informaţii suplimentare privind angajarea legală în cîmpul muncii şi întrebări puteți telefona: 022 287-523 Secția angajare peste hotare. 

Găsiți atașat informația în limba rusă (ru)

Anexe:
Proiectul de contract individual de muncă
Ghidul lucrătorului migrant(ro)
Ghidul lucrătorului migrant(ru)


Secția angajare peste hotare: 022 28 75 23

Întrebări frecvente

Următoarea secțiune oferă răspunsuri la întrebările comune care îi interesează pe mulți lucrători străini din Israel, cum ar fi statutul copiilor și conduita corespunzătoare angajator-angajat.

  • Angajatorul mi-a luat pașaportul meu și m-a amenințat că mă va deporta. Ce pot face?

Angajatorul dumneavoastră încalcă legea. Contactați una din agențiile de asistență guvernamentală sau non-guvernamentală și raportați acest lucru. În niciun caz nu sunteți limitat la un angajator specific, și dacă aveți o viză de muncă valabilă și doriți să lucrați la alt angajator, Ministerul de Interne vă va permite să faceți acest lucru.

  • De ce lucrătorii migranți sunt deportați din Israel? Cum pot evita acest lucru?

Lucrătorii migranți pot fi deportați din Israel dacă ei încalcă legea și, cel mai important, dacă ei încalcă condițiile vizei.

  • Asigurați-vă că aveți o viză de muncă valabilă (cu numele angajatorului dumneavoastră)
  • Dacă doriți să vă prelungiți șederea dumneavoastră, începeți procedurile de prelungire a vizei înainte de termen
  • Nu lucrați într-o meserie diferită de cea specificată în viza dumneavoastră
  • Dacă doriți să părăsiți angajatorul dumneavoastră, înștiințați-l dinainte; dacă el a încălcat drepturile dumneavoastră, solicitați asistență (asistența Lucrătorilor Migranți) înainte de a întreprinde orice acțiune. Ține-ți minte, dacă viza dumneavoastră nu a fost prelungită trebuie să părăsiți Israelul înainte ca aceasta să expire. Puteți solicita asistență juridică de la o ONG.
  • O agenție de angajare m-a recrutat să lucrez în construcții, și acum ea dorește să mă atribuie în funcție de bucătar. Este permis acest lcuru?

Nu. Viza dumneavoastră de muncă este valabilă doar pentru o meserie specifică. Nu credeți agențiilor de angajare sau altor mediatori care vă promit să lucrați într-o meserie diferită.

  • Am rămas însărcinată și angajatorul meu m-a concediat. Ce trebuie să fac?

Conform legii israeliene, o angajată însărcinată care este adecvată pentru lucrul ei nu poate fi concediată de către angajatorul ei. În principiu, dumneavoastră de asemenea aveți dreptul la un concediu de maternitate plătit. Raportați angajatorul dumneavoastră la Departamentul Lucrătorilor Străini și solicitați asistență.

  • Vreau să raportez angajatorul meu, dar mă tem că situația mea se va înrăutăți cînd el va afla de aceasta.

Este o infracțiune să se dăuneze unui angajat drept o „pedeapsă” pentru depunerea unei plîngeri, sau pentru asistarea unui alt angajat care face acest lucru. Dacă acest lucru se întîmplă, contactați Departamentul Lucrătorilor Străini sau una din liniile telefonice pentru lucrătorii migranți.

  • Copiii mei sunt cu mine în Israel. Care sunt drepturile lor și statutul lor legal?

În principiu, copiii dumneavoastră nu au dreptul să stea în Israel după expirarea vizei lor turistice. Oficial, în cazul în care copiii dumneavoastră sunt încă în Israel după acea perioadă, ei sunt considerați străini ilegali. Totuși, guvernul israelian într-o rezoluție recentă oferă statutul de rezident-permanent copiilor lucrătorilor migranți care:

  • Au trăit în Israel pentru cel puțin 5 ani consecutivi
  • Vorbesc limba ebraică
  • Au venit în Israel înainte să aibă 13 ani

Pentru mai multe informații, contactați: Kav LaOved sau linia fierbinte pentru Lucrătorii Migranți sau Medicii pentru Drepturile Omului – pentru problemele de sănătate Mesila (tel. 03-6879727) – în ceea ce privește educația copiilor .

Îndrumar de afaceri în Israel (2018)

Îndrumar de afaceri în Israel (2018)

Sistemul educaţional: informaţie generală
Învăţămîntul
Studiile în Israel: informaţie generală pentru studenţii imigranţi
Burse
Beneficii pentru imigranţii noi

Sistemul educaţional: Informaţie generală

Învăţământul în Israel este o moştenire preţioasă. Urmând tradiţiile generaţiilor trecute, învăţământul continuă să fie o valoare fundamentală în societatea israeliană si este recunoscut ca fiind cheia pentru viitorul acesteia. Sistemul de învăţământ are scopul de a pregăti copiii pentru a deveni membri responsabili ai unei societăţi democratice, pluraliste, în care persoane de diferite medii etnice, religioase, culturale şi politice co-există. Ea se bazează pe valorile evreieşti, dragostea pământului, precum şi pe principiile de libertate şi toleranţă. Ea încearcă să imprime un nivel ridicat de cunoştinţe, cu accentul pe competenţele ştiinţifice şi tehnologice esenţiale pentru dezvoltarea continuă a ţării.

Provocări
Atunci când statul Israel a fost fondat (1948), un sistem funcţional de învăţământ deja exista, dezvoltat şi menţinut de către comunitatea evreiască pre-statală, cu limba ebraică, utilizată în convorbirea de zi cu zi de la sfârşitul secolului al 19-lea, fiind, de asemenea şi principala limbă de predare.

Cu toate acestea, la scurt timp după înfiinţarea statului, sistemul de învăţământ s-a confruntat cu provocarea copleşitoare de a integra un număr mare de copii imigranţi din mai mult de 70 de ţări, unii din ei veneau cu părinţii lor, alţii singuri, realizând astfel raison d'etre al Statutului Israel ca patria istorică a poporului evreu. Imigraţia în masă din anii 1950, în principal din Europa postbelică şi ţările arabe, a fost realizată în anii 1960 de către un aflux mare de evrei din Africa de Nord. În anii 1970, prima imigrare considerabilă de evrei sovietici a fost realizată, urmată intermitent de grupuri mai mici. De la dizolvarea Uniunii Sovietice în 1989, mai bine de o jumătate de milion de evrei ruşi s-au stabilit cu traiul în Israel, cu multe mii încă venind în fiecare an. În cele două mişcări de masă, în 1984 şi 1991, aproape întreaga comunitate evreiască din Etiopia a fost adusă în ţară. De-a lungul anilor, mulţi evrei din America şi alte părţi ale lumii libere s-au stabilit cu traiul, de asemenea, în Israel.

Pe lângă cererile pentru mai mulți profesori şi săli de clasă, din cadrul reuniunilor de urgență, unelte speciale şi metode trebuiau, de asemenea, să fie implementate pentru a ajuta tinerii care provin din diferite medii culturale să se încadreze în rândul populaţiei şcolare. Programele concepute special pentru a satisface nevoile noi-veniților includ pregătirea unor ajutoare adecvate curriculare şi clase pe termen scurt pentru a prezenta elevilor imigranţi subiectele pe care nu le-au învăţat în ţările lor de origine, cum ar fi limba ebraică şi istoria evreilor. Cursurile speciale au fost iniţiate pentru a instrui profesorii să se ocupe de tinerii imigranţi, şi cursurile de recalificare pentru profesorii imigranţi au facilitat ocuparea locurilor de muncă în sistemul de învăţământ.

În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei în cooperare cu școlile de învățământ din universităţile din ţară, este implicat într-un proces continuu de introducere a standardelor educaţionale în conformitate cu practicile moderne pedagogice, cum ar fi mandatarea egalității de genuri, îmbunătățirea statutului de profesor, extinderea unui curriculum umanist şi promovarea studiilor ştiinţifice şi tehnologice. Un aspect cheie al politicii sale este de a oferi oportunități egale în învățământ pentru toţi copiii şi de a creşte numărul de elevi care trec examenele de admitere.

Televiziunea de învăţământ (ETV), o unitate a Ministerului Educaţiei, produce şi publică programe pentru a fi utilizate în sălile de clasă şi programe educaţionale / culturale pentru întreaga populaţie. În plus, ETV colaborează cu profesioniştii educaționali din universităţi şi seminarele cadrelor didactice, pentru a dezvolta noi metode de predare. Dedicat pentru a furniza "învăţarea pe parcursul vieţii," ETV ajustează programele sale pentru persoane de toate vârstele prin îmbogăţirea programelor pentru copiii preșcolari, programelor de divertisment pentru tineret, cursurilor de instruire pentru adulţi şi emisiunilor de ştiri pentru toți. Televiziunea este difuzată pe două canale, şase zile pe săptămână, pentru un total de vreo zece ore pe zi.

Învățământul

Învățământul în Israel începe la o vârstă foarte tânără, cu scopul de a oferi copiilor un "start major" în special în ceea ce priveşte socializarea şi dezvoltarea limbajului.

Mulți copii cu vârsta de doi ani şi copiii în vârstă de aproape trei şi patru ani participă la un fel de programe preşcolare. Majoritatea programelor sunt sponsorizate de către autorităţile locale, unele în cadrul centrelor de îngrijire conduse de către organizaţiile de femei, altele în proprietatea privată. Ministerul Educaţiei alocă resurse speciale pentru învăţământul preşcolar din zonele defavorizate.

Grădinița pentru copiii cu vârsta de cinci ani este gratuită şi obligatorie. Curriculum-ul are drept scop de a preda competenţe fundamentale, inclusiv limba şi conceptele numerice, pentru a promova capacităţile cognitive şi creative şi pentru a promova abilitățile sociale. Curriculum-ul tuturor pre-şcolilor este ghidat şi supravegheat de către Ministerul Educaţiei pentru a asigura o fundație solidă şi bine-rotunjită pentru învăţământul viitor.

Învățământul primar și secundar
Frecventarea şcolii este obligatorie de la vârsta de 6 ani la 16 ani și liberă la vârsta de 18 ani. Învățământul formal începe în şcoala primară (clasele de la 1 la 6) şi continuă cu şcoala intermediară (clasele 7 - 9) şi învăţământul secundar (clasele 10 - 12). Circa 9 la sută din populaţia şcolară cu vârsta de 13 – 18 ani frecventează şcolile-internat.

Caracterul multicultural al societăţii Israelului este luat în considerație în cadrul sistemului de învăţământ. Prin urmare, şcolile sunt împărţite în patru grupe: şcoli de stat, la care participă majoritatea elevilor; şcoli de stat religioase, care accentuează studiile, tradiţiile şi observațiile evreieşti; şcoli arabe şi druze, cu predare în limba arabă şi focusate pe istoria, cultura și religia arabă şi druză; şi școli private, care funcţionează sub diferite auspicii religioase şi internaţionale. În ultimii ani, cu îngrijorarea tot mai mare a părinţilor privind orientarea educaţiei copiilor lor, unele şcoli noi au fost fondate, care reflectă filozofiile şi credinţele unor grupuri specifice de părinţi şi educatori.

Curriculum
Cele mai multe ore ale unei zile de şcoală sunt dedicate studiilor academice obligatorii. În timp ce obiectul care urmează să fie predat este uniform în întregul sistem, fiecare şcoală poate alege dintr-o gamă largă de unităţi de studii şi materiale didactice, oferite de Ministerul Educaţiei, care se potrivesc cel mai bine nevoilor facultății sale şi a populaţiei școlare. Cu scopul de a consolida înţelegerea elevilor referitor la societatea lor, în fiecare an un subiect aparte de importanţă naţională este studiat în profunzime. Subiectele au inclus valori democratice, limba ebraică, imigrare, Ierusalim, pace şi industrie.

Administrarea şi structura
Ministerul Educaţiei este responsabil de curriculum-ul şcolar, standardele educaţionale, supravegherea personalului didactic şi construirea clădirilor şcolare. Autorităţile locale sunt responsabile de întreţinerea şcolii, precum şi de achiziţionarea echipamentelor şi proviziilor. Cadrele didactice de la grădiniţă şi la nivelul şcolii primare sunt angajate de către Minister, în timp ce cele din clasele superioare sunt angajate de către autorităţile locale, și primesc finanţare de la Minister în funcţie de mărimea populaţiei şcolare. Guvernul finanţează 72 la sută din învăţământ, în timp ce restul vine de la autorităţile locale şi din alte surse.

Învățământul secundar
Majoritatea şcolilor secundare oferă programe academice în domeniul ştiinţei şi în ştiinţe umane care duc la obţinerea unui certificat de înmatriculare şi de învăţământ superior.

Anumite şcoli secundare oferă programe specializate, care conduc la un certificat de înmatriculare şi/ sau diplomă profesională. Școlile tehnologice antrenează tehnicieni şi ingineri practici pe trei nivele, unii pregătindu-se pentru învăţământul superior, alții studiind pentru o diplomă profesională şi alţii acumulând unele abilități practice. Şcolile agricole, de obicei, într-un cadru rezidenţial, suplimentare la studiile de bază, predau subiecte referitoare la agronomie. Şcolile militare de pregătire, în două setări diferite, antrenează personalul viitor de carieră şi tehnicieni în domenii specifice solicitate de către Forţele de Apărare din Israel; ambele programe fiind rezidențiale, una este deschisă doar pentru băieți, cealaltă este co-educațională. Şcolile de învățământ superior Yeshiva, în principal, şcolile-internat, cu cadre separate pentru băieţi şi fete, completează curriculum-ul lor secular cu studii intensive religioase şi promovează respectarea tradiţiei, precum şi un mod de viaţă evreiesc. Şcolile de cultură generală oferă studii într-o varietate de vocaţii, de la contabilitate la mecanică, electronică, turism, design grafic și multe altele.

Tinerii care nu participă la una dintre școlile menționate mai sus sunt supuși prevederilor Legii privind ucenicia, solicitându-le să studieze o meserie la o şcoală profesională aprobată. Programele de ucenicie sunt furnizate de către Ministerul Muncii în școlile afiliate cu reţele profesionale. Aceste programe durează de la trei până la patru ani, și constau din doi ani de studii în clasă, urmate apoi de un an/ doi ani în care elevii studiază trei zile pe săptămână şi ocupă un loc de muncă în domeniul ales, în celelalte zile. Meseriile variază de la coafură şi gătit la mecanică și procesarea textelor.

Învățământ pentru copii excepţionali
Copiii supradotaţi, care se plasează în topul primelor 3 procente din clasa lor, şi au trecut testele de calificare, au participat la programele de îmbogăţire, variind de la şcolile speciale de zi la cursuri extra-curriculare. O sală de clasă pentru supradotaţi se caracterizează prin nivelul studenţilor şi a studiilor sale, cu accentul nu doar pe diseminarea cunoştinţelor şi a înţelegerii, dar şi pe aplicarea conceptelor studiate la alte discipline. Copiii din aceste programe învață să cerceteze şi să asimileze materialul nou în mod independent.

Copiii cu dizabilităţi fizice, mentale şi de învăţare sunt plasați într-un cadru adecvat în funcţie de natura handicapului lor, pentru a îi ajuta să atingă în cele din urmă integrarea maximă în viaţa socială şi profesională a comunităţii lor. Astfel, unii frecventează școli cu setări speciale, în timp ce alţii frecventează şcolile obişnuite unde aceștia pot fi alocați la grupuri speciale sau în clase cu îndrumare suplimentară. Responsabilitatea pentru bunăstarea lor este împărtăşită de către personalul medical, psihologi, asistenţi sociali şi profesionişti educaţionali speciali, precum şi de către familie şi diferitele grupuri de sprijin comunitar. Un comitet constituit prin lege şi numit de Ministrul Educaţiei determină eligibilitatea copiilor cu handicap pentru programele de educaţie şi facilităţi speciale, care sunt libere de la vârsta de 3 la 21 de ani.

Învățământ superior
Învăţământul superior joacă un rol esenţial în dezvoltarea economică şi socială a ţării. Aproape cu un sfert de secol înainte de înființarea statului, Technion – Institutul de Tehnologie Israelian din Haifa a fost înființat (1924) pentru a instrui ingineri şi arhitecţi şi a fost fondată Universitatea Ebraică din Ierusalim (1925) ca un centru de învăţământ superior pentru tinerii din Statul Israel, şi pentru a atrage studenţii evrei şi cadre didactice universitare din străinătate. Când Israel a obținut independența (1948), înscrierea la cele două universități a fost de aproximativ 1.600. Fiindu-le acordate deplină libertate academică şi administrativă, instituţiile statului Israel de învăţământ superior sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc standardele academice. Imigranţii noi şi studenții care nu dețin calificările necesare pot participa la un program special de pregătire, după finalizarea căruia li se permite să se aplice pentru admitere.

Consiliul pentru Învăţământul Superior
Consiliul pentru Învăţământul Superior în Israel gestionează un comitet comun de directori dedicat studenţilor străini. Comitetul, condus de un membru al comitetului de planificare şi bugetare, include universităţile şi Agenţia Evreiască. Bugetul comisiei vine de la Agenţia Evreiască. Funcţiile comisiei sunt după cum urmează:

  1. Determinarea politicilor de funcţionare a programelor care vizează creşterea numărului de studenţi evrei din străinătate (mai ales din America și Europa de Vest), în instituțiile de învăţământ superior din Israel.
    2. Alocarea fondurilor pentru activităţi care vizează realizarea acestui scop. Activităţile includ:
  • Atribuirea burselor pentru studenţii la universitate și programe speciale, precum şi pentru studenţii studiilor avansate.
  • Recrutarea studenţilor din străinătate la instituţii de învăţământ superior din Israel, prin intermediul cooperării cu organizaţiile studenţeşti evreieşti. Cele mai multe din această activitate se concentrează pe America de Nord, deşi în ultimii ani eforturile au fost îndreptate, de asemenea, la recrutarea studenților din America Latină, Africa de Sud şi Europa. Elevii din fosta Uniune Sovietică şi Europa de Est nu sunt incluși în acest cadru.
  • Dezvoltarea academică – sprijinirea creşterii numărului de cursuri oferite pentru studenţii străini, în instituțiile de învăţământ superior, cu scopul de a crea cele mai potrivite cursuri pentru studenţii străini. Acest sprijin este, de obicei pe termen scurt.
  • Activităţi sociale şi culturale - sprijinirea activităţilor care permit studenţilor, să cunoască ţara, societatea şi cultura.

INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR DIN ISRAEL

Puteţi găsi o listă cuprinzătoare a diferitelor instituţii de învăţământ superior din Israel, inclusiv informații de contact şi site-urile web.

Universitatea Deschisă (Open University)

Universitatea deschisă este o instituţie de învăţământ la distanţă acreditată de Consiliul Israelian al Învăţământului Superior.

Studiile din Străinătate
Aveţi posibilitatea să studiați la Open University din străinătate. A se vedea Înregistrarea pentru procedurile de înregistrare, date, şcolarizare şi formularele care pot fi descărcate pentru înregistrare.

Studii în Israel
Dacă sunteţi un imigrant nou şi doriți să vă înscrieți la studii la Open University vă rugăm să țineți cont de faptul că învăţământul se desfăşoară în limba ebraică, şi competența de limba ebraică este necesară pentru a asigura succesul dumneavoastră. Pentru mai multe informaţii cu privire la cursurile de studii, asistenţă de şcolarizare, precum şi informaţii suplimentare vă rugăm să consultaţi scrisoarea către imigranţii noi.

Universitatea Ben Gurion din Negev
Universitatea Ben Gurion oferă mai multe programe academice, realizate în întregime în limba engleză, atribuind grade MD, MSc, MBA, sau MA.

Universitatea Bar Ilan
Universitatea Bar-Ilan oferă studenților străini posibilitatea de a studia la o instituţie academică, pe deplin acreditată, în timp ce îmbogăţesc identitatea lor evreiască. Există mai multe opţiuni diferite de studii disponibile. Petreceți un semestru sau un an universitar complet frecventând studiile de limba ebraică, instruirea în limba ebraică, sau clasele de studii generale.

Programul MBA Internațional
Programul MBA Internațional din cadrul universității Bar Ilan vă oferă un program de un an, predat de facultatea din comunitatea academică locală şi internaţională. Studenții din program, care combină educaţia de afaceri şi experienţa practică de lucru, provin din întreaga lume.

Studenții din program sunt introduși în mediul de afaceri israelian şi pe piaţa locurilor de muncă israeliene. Directori în top de la companii israeliene bine-cunoscute vin şi povestesc studenților despre domeniile lor de expertiză. Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi: imba@mail.biu.ac.il

Universitatea Ebraică din Ierusalim
Universitatea Ebraică din Ierusalim oferă o varietate de programe în limba engleză pentru studenţii străini: Un program de pregătire (mechina), predarea limbii ebraice, școli de vară, doctorat, programe pe an/ semestru şi o varietate de programe universitare şi postuniversitare. Puteţi aplica, de asemenea, pentru programe de studii predate în limba ebraică, pe baza înregistrărilor şcolare obţinute în străinătate. În acest caz, ar trebui să contactaţi Biroul de Admitere a Studenților de peste mări.

Universitatea din Haifa
Departamentul Studiilor de peste mări, de la Universitatea din Haifa, situată în partea de nord a judeţului, invită studenţii străini pentru a studia la universitate fără o bază de note pentru o vară, semestru, sau un an universitar complet. Creditele academice pe care le câştigați pot fi transferate înapoi la instituţiile academice din ţara de origine şi pot fi aplicate în direcţia realizării unui grad. Pentru a afla mai multe despre diferitele programe academice oferite de Universitatea din Haifa, vă rugăm să verificaţi link-ul următor: Programe Academice.

Universitatea Tel Aviv
Programul studenţilor de peste mări de la Universitatea Tel Aviv oferă o varietate de programe academice pentru studenţii de peste mări: un program de un an, program de un semestru, programe de vară, programe de limba ebraică (Ulpan), programe de masterat, şi programe suplimentare. Pentru a afla mai multe despre programe, vă rugăm să verificaţi site-ul programelor pentru studenții de peste mări - programe academice.

Școala Internațională Raphael Recanati
Școala Internațională Raphael Recanati este singura instituţie academică în Israel, care oferă un program pentru diploma de licență pe deplin acreditat, recunoscut pe plan internaţional, de trei ani, care este predat în întregime în limba engleză. Studenţii străini pot selecta una din următoarele programe:

  •  B.A. în Guvernare, Diplomaţie şi Strategie
  •  B.A. în Administrarea Afacerilor
  • •B.A. în Informatică

Studenţii străini învaţă cot la cot cu colegii lor israelieni şi sunt implicați în toate aspectele legate de viața în campus. Şcoala oferă, de asemenea, un program amplu extra-curricular. Cele mai multe programe se bazează pe şase semestre de studii. Studenţii de informatică şi de guvern pot încorpora administrarea afacerilor în studiile lor pentru a câştiga un grad comun în patru ani.

Învățământ pentru adulți

O gamă largă de cursuri sponsorizate de către Ministerul Educaţiei, precum şi de instituţiile publice şi private, se adresează nevoilor individuale, de la învăţarea limbii ebraice şi îmbunătăţirea competenţelor de bază educaţionale până la promovarea bunăstării familiei şi extinderea cunoştinţelor generale. Ministerul Muncii oferă cursuri de formare profesională şi reconversie profesională pentru adulţi în multe domenii, disponibile în oraşele mari, precum şi în multe oraşe.

Predarea limbii ebraice pe mai multe nivele, folosind metoda dezvoltată specială "ulpan", îi ajută pe imigranţi şi alte grupuri de populaţie să se integreze în curentul principal al vieţii israeliene. Învățământul compensatoriu, destinat să reducă disparităţile educaţionale şi culturale în rândul adulţilor, este adaptat în lumea adulţilor.

Cursurile de formare profesională, atât orele de zi, cât și cele de seară, sunt disponibile la centrele exploatate în comun de către Ministerul Muncii şi în întreprinderile industriale, precum şi în instituţiile pentru formarea tehnologică şi profesională. "Universităţile populare", din toată ţara oferă sute de ore de educaţie pentru adulţi şi ateliere de lucru în disciplinele academice, precum şi arte. Emisiunile speciale de radio pentru imigranţi includ un program "universitate la radio".

Studiile în Israel: Informație generală pentru studenții imigranți

Dacă planificați să studiați în Israel, ați putea avea nevoie de o anumită pregătire înainte de a vă înscrie într-un program regulat de studii academice. Există un număr de opţiuni, cea mai mare parte destinată pentru noii imigranţi, care accentuează pregătirea pentru învăţământul universitar superior din Israel şi instruirea în limba ebraică.

OPŢIUNI PRE-ACADEMICE

Agenţia Evreiască a întocmit o listă de programe acreditate de semestru, de vară, pre-academice sau de pregătire, programe de masterat şi programe în limba engleză deschise atât turiştilor cât şi imigranţilor noi pentru un semestru, un an sau doar pentru vară. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să consultaţi următorul link: Opţiuni academice şi pre-academice.

Curs universitar de pregătire pentru Imigranţi
"Mechina" este un program de studiu special destinat pentru a pregăti studenţii de peste mări pentru învăţământul superior din Israel. Acest program este destinat pentru imigranţii care au terminat liceul sau o perioadă de până la 18 luni de studii universitare peste mări. Este recomandat să studiați mechina la aceeaşi instituţie de învăţământ superior în care aveţi de gând să vă înscrieți.

Cerinţele de admitere

Pentru a fi acceptat în program, trebuie să prezentați una dintre următoarele:

• Un certificat de înmatriculare.

• O diplomă de la liceu acceptată de către instituţiile de învăţământ superior din ţara dumneavoastră de origine. Toţi candidaţii trebuie să treacă examenele de admitere în ebraică, engleză şi matematică. Candidaţii de peste mări pot lua examenele la începutul mechina.

Cine trebuie să studieze într-o mechina?
Dacă veniţi dintr-o ţară în care certificatul de înmatriculare este egal cu cel israelian nu aveţi nevoie să studiați în mechina. Vă puteţi înregistra direct pentru studii universitare regulate, cu condiţia că îndepliniți celelalte cerinţe de intrare. Cu toate acestea, dacă notele dumneavoastră nu sunt suficient de mari, posibil să aveţi nevoie să studiați în mechina. Puteţi găsi o listă a ţărilor ale căror certificate de înmatriculare sunt echivalente cu certificatul israelian pe site-ul Ministerului Absorbţiei.

Important!

Studiile în Mechina nu garantează în mod automat că veți fi admis la un program de învățământ superior în Israel.

Curriculum
Dumneavoastră ar trebui să studiați în mechina care corespunde facultăţii în care planificați să vă faceți studiile. Cursurile includ limba ebraică, limba engleză, matematică şi cursuri introductive academice. Cursul presupune 35-42 de ore pe săptămână de studiu şi durează aproximativ 10 luni.

Unde pot să mă înregistrez?

• Dacă sunteţi un candidat de peste mări trebuie să contactaţi emisarul imigraţiei (shaliach aliya)
În Israel - contactaţi instituţia de învăţământ aleasă. A se vedea Instituţii de învățământ recunoscute de stat

Taxe de școlarizare
Dacă sunteți eligibil, Autoritatea Studenților de la Ministerul Absorbţiei va plăti taxele dumneavoastră de şcolarizare. Vedeți cine este eligibil pentru asistenţa Autorităţii Studenților. Acest program este inclus în cei trei ani de asistenţă din partea autorităţii. Candidaţilor li se cere să achite taxele de înregistrare şi taxele pentru cursul de pregătire psihometric (dacă este ales).

Adresele Mechina
Veţi găsi o listă de adrese Mechina şi informaţii de contact pe site-ul Ministerului Absorbţiei.

Programul Academic de Absorbţie TAKA
Programul Academic de Absorbţie (TAKA) este pentru studenții imigranţi care au început studiile universitare în străinătate, și doresc să continue studiile în Israel, dar nu au nevoie de o mechina.

Pentru cine este acest program?
Acest program este pentru dumneavoastră dacă îndepliniți următoarele cerinţe:

  • Aţi studiat cel puţin un an în străinătate într-o instituţie de învăţământ superior şi intenţionați să continuați studiile în Israel, sau aţi terminat studiile dumneavoastră de licență în străinătate şi doriți să studiați la un program de masterat în Israel.
  • Dețineți un certificat de înmatriculare echivalent cu certificatul israelian.
  • Sunteţi scutit de la studiile în mechina.
  • Aveţi dreptul la asistenţa Autorităţii Studenților. Vedeți Cine este eligibil pentru asistenţa Autorităţii Studenților

Curriculum şi Program
Programul cuprinde 2 etape:

  • Nivelul A - Ulpan de cinci luni pentru studii ebraice, 25 de ore pe săptămână, pentru cei care nu au studiat într-un Ulpan.
  • Nivelul B – Studii avansate de Limba Ebraică, Limba Engleză, Calculatoare, Terminologie Matematică (după cum este necesar), şi Istoria Evreilor. Total - 38 de ore pe săptămână.

Programul include, de asemenea, pregătirea pentru examenul de admitere psihometric în limba dumneavoastră maternă, cu condiţia că există studenţi suficienți pentru fiecare limbă. Studenţii sunt obligaţi să plătească pentru cursul de pregătire.

Locaţia
Studiile sunt organizate în următoarele locaţii:

  1. Colegiul Academic Ashkelon, o ramură a Universității Bar Ilan.
  2. Colegiul Academic Jezrect
  3. Colegiul Academic Hadassa, Ierusalim

Înregistrarea
Puteți sa vă înregistrați pentru program la o Autoritate a Studenților, cea mai apropiată de casa dumneavoastră. Pe link-ul următor, puteţi găsi o listă a Autorităţilor Studenților. Pentru a vă înscrie în program, va trebui să prezentați certificatul de imigrant (Teudat Oleh), precum şi certificatul de învăţământ şi alte documente.

Programul Sapir este destinat pentru olim (imigranţii noi), care sunt candidaţi pentru admiterea la instituţiile de învăţământ superior, nu au nici o experienţă academică anterioară, şi îndeplinesc cerinţele de eligibilitate ale Autorităţii Studenților.

Programul include două etape:

  • Patru luni de studiu Ulpan - gratuit pentru studenţii imigranţi eligibili.
  • Cinci luni de studii avansate de limba ebraică şi cursuri de matematică şi limba engleză, precum şi metode de cercetare pentru studenți cu nivelul avansat de limbă ebraică.

Curs de pregătire psihometric
Un curs de pregătire pentru examenul de admitere psihometric la universitate este oferit în diferite limbi, cu condiţia că există suficiente înscrieri. O plată de şcolarizare este necesară pentru această etapă. Programul Sapir nu este considerat un substitut pentru mechina pre-universitară. Studenții care participă la Sapir se pot înscrie într-o mechina la încheierea programului. Studenţii care finalizează alte programe Ulpan, pot aplica la Programul Sapir, cu condiţia ca aceștia să treacă cu succes un examen de limba ebraică.

ÎNVĂŢAREA LIMBII EBRAICE
Cele mai multe studii la instituţiile israeliene de învăţământ superior sunt realizate în limba ebraică. Va trebui să mergeți la prelegeri, să dați lucrări, examene şi să citiți diferite materiale de lectură în limba ebraică. Prin urmare, este necesar ca dumneavoastră să învățați limba ebraică înainte de a vă înscrie, de fapt, într-un program regulat de studiu academic. Programele de studii în limba ebraică sunt, de obicei, numite "Ulpanim". Ar trebui să contactați autoritatea studenților din cadrul Ministerului Absorbţiei, cu scopul de a determina disponibilitatea oricărui program.

Unde poate învăţa o persoană?

  • Kibbutz Ulpan - combină studiile academice cu munca în diferite secţiuni ale kibbutz. Ulpan durează cinci luni, 20-25 ore pe săptămână. Studentul trebuie să plătească o taxă la Agenţia Evreiască pentru şederea sa la kibbutz.
  • Kibbutz Ulpan pentru Studenţi - Acest program, organizat în cooperare cu Autoritatea Studenților, se potriveşte cerinţelor academice şi funcţionează în conformitate cu anul şcolar universitar. Programul durează cinci luni, care se execută de două ori pe an.
  • Ulpan Academic de Vară – Studenții imigranţi, care sunt admiși direct la studii de masterat şi doctorat pot participa la un Ulpan de vară care se desfășoară la universităţi din întreaga ţară. Studiile durează 6-8 săptămâni, pentru un total de 150-200 de ore. Studenţii de la TAKAH sau programe de mechina nu au dreptul la un studiu Ulpan academic de vară în cadrul cărora se studiază limba ebraică.
  • Ulpan avansat - Există destul de puţine Ulpanim suplimentare disponibile pentru studiu.

Pentru detalii privind Ulpanim avansat, vedeți tipuri suplimentare de Ulpanim.

PROGRAME DE STUDIU
Există câteva programe de studiu disponibile pentru studenţii străini în Israel. Unele dintre acestea sunt destinate pentru studenţii din străinătate care vizitează Statul Israel pentru perioade scurte de timp. Altele sunt destinate studenților imigranţi sau celor care se stabilesc cu traiul în Israel. Aceste programe pot combina studiile cu excursii în întreaga ţară şi unele activităţi culturale şi sociale. Pentru confortul dumneavoastră am enumerat o serie de programe disponibile pentru studenţii străini.

Programele de studiu selectate
Agenţia Evreiască a întocmit o listă de programe acreditate de un semestru, de vară, programe pre-academice sau de pregătire, programe de masterat şi programe în limba engleză deschise atât pentru turişti cât şi pentru imigranţi noi pentru un semestru, un an sau doar pentru vară. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să urmaţi link-ul următor: Opţiuni academice şi pre-academice.

Studii pentru Diplomă

Instituţiile de învăţământ superior din Israel oferă o varietate de programe fără grade. Cele mai multe dintre programe necesită o diplomă de licenţă şi la terminarea acestuia o diplomă este acordată. Informații despre programele de diplomă pot fi găsite în publicaţiile instituţiilor. Cele mai multe dintre programe nu acordă credit pentru un grad academic pentru cursurile urmate ca parte a programului.

Programe de studii în limba ebraică
În Israel există instituţii academice care au fost acreditate pentru a atribui gradul de licenţă în limba ebraică. Pentru mai multe detalii, vedeți lista instituţiilor şi detaliile de contact

Programe de Masterat

Programele de masterat în Israel sunt concepute pentru a oferi studenţilor cunoştinţe şi capacităţi de cercetare într-un anumit domeniu. Cele mai multe dintre aceste programe se extind, de obicei, pe o perioadă de doi ani. Cerinţele de admitere includ o medie bună în studiile anterioare şi, în unele cazuri, un test special sau un interviu. Competență adecvată de limba ebraică este, de asemenea, necesară. Multe departamente oferă două opţiuni pentru studenții lor: una cere studenților să scrie o teză de master, iar în cealaltă nu este necesar de scris o teză.

Programe de doctorat
Programele de doctorat în Israel se focusează pe o teză ştiinţifică sau disertaţie. Candidaţii la programele de doctorat trebuie să aibă o diplomă de masterat la o universitate recunoscută. Programele de doctorat se axează pe cercetare originală în cadrul departamentului. Pe parcursul programului, studenții se întâlnesc cu consilierul lor, prezintă rapoarte despre progresul lor în scris, şi prezintă o prelegere la un seminar de cercetare. Teza este evaluată de o comisie şi evaluarea scrisă prezentată de către comisie serveşte drept bază pentru atribuirea diplomei. Teza este în mod normal, scrisă în limba ebraică, deşi poate fi acordată permisiunea specială pentru prezentarea acesteia în altă limbă.

MASA Israel - programe pe termen lung
MASA, startul pentru programele pe termen lung din Israel , permite miilor de tineri evrei să petreacă un semestru sau un an în Israel într-una din peste 120 de programe aprobate, prin furnizarea informaţiilor, burselor şi multor alte lucruri. La următorul link puteți găsi programul care vi se potrivește, prin selectarea din Studii Academice / Universitare, Studii Iudaice, studii post-liceale, studii post-universitare, stagii profesionale, Ulpan şi alte programe. Burse de studiu sunt disponibile.

Studii Tehnologice superioare în Ierusalim
Programul de studii tehnologice superioare din Ierusalim este conceput pentru a pregăti studenţii imigranţi pentru studii superioare în profesii tehnologice şi ştiinţifice. Programul are loc în cadrul Colegiului Academic Hadassah din Ierusalim, sub supravegherea Autorităţii Studenților.

Următoarele discipline sunt accentuate: matematică, computere, limba ebraică, limba engleză, precum şi pregătirea pentru examenul psihometric. Ca urmare a programului de pregătire, aveţi opţiunea de a continua studiile la Colegiu sau la alte instituţii academice în Ierusalim.

Programul include, de asemenea, prelegeri despre diferite subiecte din tehnologie, excursii la diferite industrii, călătorii în întregul Ierusalim, precum şi activităţi sociale şi culturale. Programul de 5 luni este oferit de două ori pe an.

Pentru cerinţele de eligibilitate, condiţiile de admitere şi informaţii suplimentare, vă rugăm să verificaţi site-ul Studiilor Tehnologice superioare în Ierusalim al Ministerului Absorbţiei.

Programul Israeli Bridge în Negev
Programul Israeli Bridge în Negev este un program de 10 luni pentru tinerii evrei vorbitori de limbă rusă din toată lumea. Programul cu mai multe nivele se concentrează pe istoria evreilor, societatea israeliană, şi cultura israeliană. Programul are loc în campusul Sde Boker şi include un curs intensiv de limba ebraică, cursuri universitare, călătorii prin tot Israelul, şi activităţi culturale şi sociale.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

  • Director de proiect: Dna Irit Shaposhnikov (Institutul Patrimoniului Ben-Gurion), E-mail: shaposhn@bgumail.bgu.ac.il sau
  • Coordonator de proiect: Dna Avigal Bielfeld (Institutul Patrimoniului Ben Gurion), E-mail: abhirsh@bgu.ac.il
    Telefon: +972-54-521-4882.

Programul pentru vorbitori de limbă engleză în cadrul Colegiului Tehnologic Machon Lev din Ierusalim
Colegiul Machon Lev din Ierusalim oferă un program cu durata de un an, care combină yeshiva şi studii academice seculare. Programul pentru vorbitorii de limbă engleză (ESP), în cadrul Colegiului Machon Lev, constă din studii evreieşti şi seculare, iar primul an de facultate este predat în întregime în limba engleză. Partea seculară a programului este concepută astfel încât fiecare student să îşi construiască propriul program academic în funcţie de interesele sale. Cursurile sunt oferite într-o varietate de subiecte. Programul academic ESP este adaptat pentru a satisface cerinţele de bază ale celor mai multe grade în Statele Unite şi Canada.

Programul Pardes cu durata de un an
Institutul de Studii Iudaice Pardes din Ierusalim oferă un program cu durata de un an accentuând tradiţia evreiască. Pardes nu este afiliat cu vreun partid politic sau cult religios. Puteţi alege între un program cu normă întreagă (32 ore pe săptămână) sau un program part-time (20-22 de ore pe săptămână). Studenţii trebuie să participe la un Ulpan (un curs intensiv de limba ebraică), în iulie şi august. Programul include excursii în tot Ierusalimul şi restul ţării. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să verificaţi site-ul: Programe cu durata de un an.

Bnei Akiva - Amichai Europa
Programul Bnei Akiva - Amichai combină voluntariatul în Israel şi participarea la un program academic la una din universităţile de vârf din Israel. Programul include următoarele elemente:

  1. O lună de învăţare Torah.
  2. O perioadă de trei luni de lucru şi studiere a limbii ebraice pe Kibbutz, inclusiv un curs la nivel înalt pe Kibbutz Ulpan, cu 20 de ore pe săptămână de învăţare a limbii ebraice.
  3. În următoarele două luni participanţii pot alege între următoarele opţiuni:
  • Marva - un curs de formare de bază în armata israeliană.
  • MDA – un curs de prim ajutor Magen David Adom, urmat de munca voluntară la o staţie MDA.
  • Voluntariatul social - lucru în spitale, sau trai şi lucru într-un sat al copiilor.

4. Studiile academice la Universitatea Bar Ilan. Programul oferă o oportunitate de a adera la excursii în diferite părţi ale ţării (în zilele de vineri şi în vacanțe), precum şi programe speciale Shabbat.

Despre program
Programul este unul de "lucru / studiu". Programul include: Orientare și Seminare despre Ierusalim, Studierea Limbii Ebraice, Studii de muzică, Activităţi sociale cu studenţii israelieni, Ateliere de lucru/studiu, etc.

Pentru a fi acceptat în program, trebuie să treceți o audiție de muzică obligatorie. Creditul la colegiu este disponibil, deoarece Rimon a încheiat un acord de acreditare cu Colegiul de Muzică Berklee din Boston. Burse de studiu sunt disponibile, pentru informaţii vă rugăm să verificaţi link-ul următor: Școala Masa - RimonPentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi pe Dl Amikam Kimelman: akimelman@rimonschool.co.il sau +972-3-5408882.

Colegiul de Inginerie Sami Shamoon
Colegiul de inginerie Shamoon este situat în Beer Sheva, cu un campus suplimentar în Ashdod. Colegiul oferă un program israelian de studii în Inginerie. Studenții participă la lecţii de limbă ebraică, identitate evreiască, istoria statului Israel, şi cursuri de inginerie de bază în subiecte cum ar fi matematica, fizica, calculatoare, etc. După 10 luni de studiu, studenții primesc o diplomă care indică domeniile de studiu. Studenţii care doresc să îşi continue studiile universitare în inginerie la Colegiul Shamoon, pot face acest lucru.

Colegiul Academic Sapir - Cinemasa
Programul Cinemasa din cadrul Colegiului Sapir se axează pe cursuri academice şi studii de cinematografie care se încheie într-un proiect unic de producţie de film. Studenții participă la cursuri academice şi studii de limbă ebraică. Programul este destinat pentru absolvenţii de liceu în vârstă de peste 18 ani, din ţările în care următoarele limbi sunt vorbite: engleză, spaniolă, portugheză şi franceză. Certificate de absolvire şi de acreditare academică sunt disponibile. Absolvenţii care doresc să își continue studiile sale în Colegiul Sapir, pot face acest lucru.

Programul Academic
Programul Academic include următoarele:

  • Ulpan academic de limbă ebraică, conform nivelului de competenţă.
  • 4 cursuri academice, Introducere în istoria modernă a poporului evreu şi istoria sionismului, Introducere în istoria statului Israel, Istoria Filmului, şi Introducere în filmul israelian.
  • Un proiect de producţie în comun cu studenţii din cadrul Departamentului de Film.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să verificaţi link-ul următor: Colegiul Sapir.

Colegiul de Studii Iudaice pentru femei Shearim
Colegiul de Studii Iudaice pentru femei Shearim din Ierusalim oferă un program de studii evreieşti doar pentru femei, care permite studentelor să selecteze unul din cele 4 niveluri: introductiv, începător, intermediar şi avansat. Studentele se pot transfera de la un nivel la altul, dacă competența lor de limbă ebraică şi abilităţile de text se îmbunătăţesc, sau pot participa în clase de diferite niveluri, pentru a forma un program personalizat.

TASP- Program de predare și studiere
TASP (Program de predare și studiere) este un program de doi ani de stagiu pentru educatorii care doresc să înveţe limba engleză. Stagiarii TASP vă învață să predați ESL (limba engleză ca limbă străină), şi să vă integrați în sistemul şcolar israelian. Stagiarii învață, de asemenea, limba ebraică şi studiază pentru un masterat în predarea limbii engleze pentru vorbitorii de alte limbi de la Universitatea Tel Aviv. Stagiarii TASP trebuie să aibă o diplomă de licență, să le placă lucrul cu copiii şi să fie capabili de completarea unui program de masterat academic provocator. Pentru informaţii suplimentare, contactaţi: Codul Poștal 2320 Kadima 60920, Israel sau mkaplan@jewishla.org.

Programul WUJS Arad

Programul WUJS Arad Internaţional pentru Israel şi învăţarea limbii ebraice oferă un program Ulpan (de limba ebraică), precum şi cursuri extinse de studii în Israel şi evreieşti. Programul include excursii în fiecare săptămână, călătorii de noapte, întâlniri cu colegii din Israel, opţiuni de voluntariat şi o varietate de activităţi distractive. Studenţii care stau în Israel, după absolvire primesc asistenţă cu stagii profesionale şi destinaţii de plasare de locuri de muncă, consultare Aliyah şi îndrumare.

Centrul pentru Studii Iudaice Yaacov Herzog
Programul Centrului pentru Studii Iudaice Yaacov Herzog este conceput pentru tinerii evrei din fosta Uniune Sovietică, care vor petrece un an academic învăţând Studii Iudaice, Sionismul şi limba ebraică, astfel încât să poată mai târziu reveni şi servi în calitate de profesori, consilieri şi lideri ai comunităţii în localitățile lor de origine. Programul include 3 componente principale: academic, experimental, şi practic, şi include studii intensive de limbă ebraică. Familiile din programul religios Kibbutz găzduiesc participanţii programului în cursul anului.

Programul de studii de licență Telem
Programul de studii de licență Masa Telem din cadrul Colegiului Academic Natanya oferă cursuri de licență, toate predate în limba engleză - în domeniile de Drept, Economie, Management, şi Ştiinţe Sociale, precum şi studii ebraice. Puteţi alege cursuri cu durata între 5 şi 10 luni, fiecare dintre care vă permite să câştigați credite transferabile în totalitate de la Universitatea din Oklahoma. Programul include călătorii în Israel şi muncă de voluntariat, iar participanţii pot sta cu familiile israeliene în timpul week-end-ului, în cazul în care aleg să facă acest lucru.

Universitatea Ben Gurion - Programe în limba engleză
Universitatea Ben Gurion oferă mai multe programe academice, realizate în întregime în limba engleză, atribuind diplome MD, MSc, MBA, sau MA. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să verificaţi următoarele link-uri:

Universitatea Ebraică din Ierusalim
Universitatea Ebraică din Ierusalim oferă o varietate de programe în limba engleză pentru studenţii străini: un program de pregătire (mechina), instruire în limba ebraică, cursuri de vară, studii de doctorat, programe de an/ semestru şi o varietate de programe universitare şi postuniversitare. Puteţi aplica, de asemenea, pentru programe de studii predate în limba ebraică, pe baza înregistrărilor şcolare obţinute în străinătate. În acest caz, ar trebui să contactaţi Biroul de Admitere a Studenților de peste mări.

Universitatea din Haifa

Departamentul Studiilor de peste mări, de la Universitatea din Haifa, situată în partea de nord a judeţului, invită studenţii străini să studieze la universitate fără o bază a notelor, pentru o vară, semestru, sau un an universitar complet. Creditele academice pe care le veţi câştiga pot fi transferate înapoi la instituţiile academice din ţara de origine şi pot fi aplicate în direcţia realizării unui grad.

Universitatea Tel Aviv

Programul Studenţilor de peste mări de la Universitatea Tel Aviv oferă o varietate de programe academice pentru studenţii de peste mări: un program de un an, un programe de un semestru, programe de vară, programe de limbă ebraică (Ulpan), programe de masterat, şi programe suplimentare. Pentru a afla mai multe despre aceste programe, vă rugăm să verificaţi programele studenților de peste mări - programe academice, de pe site-ul universității.

Institutul Weizmann
Școala Internațională Științifică Karyn Kupcinet, de la Institutul Weizmann vă oferă posibilitatea de a lucra alături de cercetători calificați, și în acelaşi timp să cunoaşteți viaţa în Israelul de azi. Studiile sunt împărţite în Biologie, Chimie, Fizică, Matematică şi Informatică. Laboratoarele de lucru pentru diferite subiecte de cercetare curente, includ: imunologie, biologie celulară, lasere, utilizarea calculatoarelor în modelare şi simulare. Programe de vară şi de iarnă sunt disponibile.

Cum pot participa?
Pentru a participa la program, trebuie să selectaţi preferinţele dumneavoastră de cercetare dintr-o listă de proiecte de cercetare curente. Un coordonator ştiinţific se va potrivi cu alegerile dumneavoastră de cercetare desfășurate la institut.

Pentru cine este destinat programul?
Programul este pentru studenții la nivelul universitar de licență, care au absolvit cel puţin doi ani de studiu. Dacă sunteți în ultimul an, puteți aplica pentru perioada de vară imediat după absolvire. Nu aveţi dreptul să aplicați dacă ați absolvit deja studiile de licență la momentul depunerii cererii. În plus, dacă sunteţi din străinătate trebuie să aveţi o medie 3,6 din 4.0 sau echivalentul acesteia.

Yeshivot
Există un număr de Yeshivot care oferă tinerilor evrei oportunitatea de a învăţa despre patrimoniul lor evreiesc, în timp ce studiază textele iudaice şi tradiţiile. Aceste programe durează, de obicei, un an sau o vară. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să verificaţi link-ul următor: Yeshiva Conservativ din Ierusalim.

Cazarea
Dacă planificați să veniți din motive de studii în Israel, una din preocupările dumneavoastră va fi unde veţi trăi în timp ce studiați. Mai multe opţiuni de asistenţă sunt disponibile pentru dumneavoastră.

Căminele Universității
Autoritatea Studenților din cadrul Ministerului Absorbției încearcă să ajute toţi studenții care participă la programele pre-universitare, să găsească o locuinţă în căminele pentru studenți, în timpul primului an de studii. Prioritatea este acordată studenților ai căror părinţi locuiesc în străinătate. Studenţii trebuie să plătească chirie subvenţionată.

Asistența cu Taxe de închiriere
Fiecare imigrant are dreptul la asistenţă cu taxele de închiriere de la Ministerul Absorbţiei timp de patru ani de la imigrare, cu condiţia că el deține certificatul lui propriu de imigrare (Teudat Oleh). Pentru informaţii suplimentare, consultaţi asistenţa cu taxele de închiriere.

Burse

Taxele de școlarizare si costul ridicat al cheltuielilor de trai pot reprezenta o problemă pentru mulţi studenți. Dacă studiați cu normă întreagă, s-ar putea să nu aveți posibilitatea să găsiți un post de lucru, care va asigura venituri suficiente pentru a acoperi toate costurile dumneavoastră. Există mai multe opţiuni de burse disponibile pentru dumneavoastră, enumerate în această secţiune.

Burse de studiu pentru studenţii străini oferite de Guvern
Guvernul Israelului oferă burse pentru studenţii străini din anumite ţări cu care Israelul are acorduri culturale. Pentru o listă a țărilor, verificați Bursele de studiu oferite de către guvernul israelian pentru studenţii străiniBursele de studiu sunt disponibile numai pentru studenţii care sunt cetăţeni ai acestor ţări.

Două tipuri de burse sunt oferite:

  • Cursuri de limbi străine de vară (Ulpan).
  • Burse pentru un an academic, sau de cercetare.

Cerinţe de bază
Există o serie de cerinţe de bază pe care solicitanţii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili pentru burse:

  • Deţinerea unei diplome BA sau BSc (sau mai mare) şi o înregistrare bună de realizări academice.
  • Solicitantul trebuie să fie cetăţean al ţării în care el / ea aplică pentru burse şi sub vârsta de 35 de ani.
  • Dovada de cunoaştere a limbii engleze sau ebraică.
  • Solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele academice de la Universitatea Israeliană la care el / ea aplică. Bursele de studiu sunt aprobate numai după ce candidatul a fost admis la o universitate israeliană. Termenii şi condiţiile de bursă se schimbă în fiecare an în funcție de bugetul anual.

Cum să aplic
Pentru a aplica pentru o bursă trebuie să completaţi un formular de cerere, care poate fi găsit la următorul link: descărcarea instrucţiunilor și formularului de cerere. În plus, va trebui să furnizați scrisori, documente, foi matricole, fotografii şi certificate. Pentru o listă completă a documentelor necesare, vă rugăm să verificaţi Burse de studiu oferite de către guvernul israelian pentru studenţii străini. Data depunerii formularelor de cerere diferă în fiecare ţară, dar este în mod normal, nu mai târziu de 15 decembrie.

Informaţii suplimentare
Pentru orice informaţii suplimentare despre procesul de aplicare, datele de depunere, precum şi informaţii specifice solicitanţilor din ţara dumneavoastră, vă rugăm să contactaţi Ambasada Israelului în statul Dvs. sau în statul vecin acreditat și pentru țara Dvs.
Ambasada va notifica candidatul dacă acesta va fi acceptat la programul de burse. 
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați următoarea adresă de e-mail: scholarship@mfa.gov.il

Masa - Programe Israeliene de lungă durată
MASA, startul pentru programele pe termen lung din Israel , permite miilor de tineri evrei să petreacă un semestru sau un an în Israel într-una din peste 120 de programe aprobate prin furnizarea de informaţii, burse şi altele. La următorul link, puteți găsi programul care vi se potrivește, prin selectarea Studiilor Academice/ Universitare. Fiecare program este descris în detaliu, inclusiv disponibilitatea de burse.

Burse de încredere Lady Devis
Bursele de încredere Lady Devis oferă posibilitatea oamenilor de știință calificați şi savanților, cercetătorilor post-doctorat şi doctoranzilor din străinătate, indiferent de naţionalitate, sex sau domeniul de burse, să predea, să studieze şi să participe în programe de cercetare la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi la Institutul de Tehnologie Technion din Haifa.

Programul de burse Hillel de leadership
Aceasta bursă este disponibilă pentru studenții din anul doi şi întâi, care sunt activi în programarea evreiască în campusurile americane şi canadiene. Bursele de studiu de până la 1.000 $ sunt disponibile pentru 11 studenți americani şi 4 studenţi canadieni care frecventează Universitatea Ebraică în cadrul programului de un an. Cinci burse de 500 dolari pentru un semestru și 1.000 dolari pentru un an sunt disponibile pentru studenţii de la Universitatea Ben-Gurion. În Israel, destinatarii participă la un program de leadership creativ cu ateliere de lucru, deplasări, şi proiecte individuale şi discuţii. Pentru informaţii suplimentare, contactaţi: Laura Siegel, Fundația Hillel, la (202) 857-6559 sau lsiegel@hillel.org

Universitatea ebraică - Burse de Merit RIS
Universitatea Ebraică din Ierusalim oferă un număr limitat de burse pentru candidaţii cu calificare înaltă din universităţi din întreaga lume care doresc să studieze la Şcoala Internaţională Rothberg. Pentru mai multe informaţii şi pentru a depune o cerere, contactaţi Biroul de Afaceri Academice din New York, prin intermediul e-mailului la hebrewu@hebrewu.com.

Universitatea Tel Aviv - burse de merit
Universitatea Tel Aviv oferă burse de merit studenţilor, care sunt admiși de Oficiul pentru Afaceri Academice de la New York. Acest premiu este oferit ca parte din dorinţa Universității Tel Aviv pentru a încuraja studenţii din toate mediile, religiile, şi modurile de viaţă, să viziteze Israelul şi să facă cunoştinţă cu oraşul Tel Aviv. Pentru informaţii suplimentare, contactaţi Josh Ginsberg, Ofiţer de Afaceri Publice şi Academice de la Ambasada Israelului la Washington DC, prin e-mail la academic@israelemb.org.

Universitatea din Haifa
Universitatea din Haifa oferă o varietate de burse pentru studenţi, iar următoarele criterii îmbunătăţesc şansele de a primi aceste burse:

  • Imigranţi noi de până la 10 ani în ţară.
  • Imigrant nou "singuratic" până la 4 ani în ţară.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi Liat Reivy, coordonator de burse, prin e-mail la lraybi@univ.haifa.ac.il.

Universitatea Ben Gurion din Negev
Decanul studenţilor de la Universitatea Ben Gurion din Negev este responsabil de acordarea burselor de studiu pentru studenți.

Technion
Cercetătorii post-doctorat şi doctoranzii din străinătate pot aplica pentru Bursele de încredere Davis Lady, cu scopul de a studia la Institutul de Tehnologie Technion din Israel.

Beneficii pentru imigranții noi

Dacă sunteţi un imigrant nou (Oleh) şi doriți să studiați în Israel, există multe programe disponibile pentru dumneavoastră. Aveți, de asemenea, dreptul la multe beneficii, cum ar fi împrumuturi şi asistenţă financiară. În această secţiune veţi găsi informaţii despre drepturile şi beneficiile dumneavoastră.

Autoritatea Studenților, Absorbţia imigranţilor
Autoritatea Studenților oferă o varietate de servicii de la serviciile de imigranţi, inclusiv de informare şi consiliere pentru studenții imigranţi, burse, credite şi asistenţă de finanţare.

Asistența Autorității Studenților
Autoritatea Studenților oferă următoarele tipuri de asistenţă financiară:

  • Subvenţii de școlarizare - de până la trei ani de studii de licenţă, şi/sau studii postuniversitare. Subvenţia depinde de realizările dumneavoastră academice şi îndeplinirea unei cerinţe de muncă a unei comunități de voluntariat.
  • Asistenţă de școlarizare pentru limba engleză ca un curs de limbă străină.
  • Împrumuturi.
  • Împrumuturi de școlarizare pentru studenții care au nevoie de asistenţă suplimentară cu taxele de şcolarizare.
  • Împrumuturi financiare pentru studenţii cu dificultăţi financiare.
  • Cazare - asistenţă în asigurarea locuinţelor în căminele studenţeşti.
  • Asistenţă cu taxa de închiriere - disponibilă timp de patru ani de la imigraţie pentru fiecare imigrant "singuratic".
  • Activităţi culturale şi sociale - activităţi culturale, excursii la teatre, concerte și spectacole, seminare despre sionism şi afaceri curente, etc.

Pentru a verifica dacă sunteţi eligibil pentru asistenţă de la Autoritatea Studenților, vă rugăm să verificaţi cine este eligibil pentru asistenţa Autorităţii Studenților.

Înregistrarea pentru asistenţă de la Autoritatea Studenților
Vă puteţi înregistra pentru asistenţă de la Autoritatea Studenților în străinătate, prin contactarea emisarului dumneavoastră de imigrare (shaliach aliya) al Agenţiei Evreieşti, emisarul cel mai apropiat de casa dumneavoastră, sau consilierii de la evenimentele speciale organizate de către Autoritatea Studenților şi Agenţia Evreiască. Veţi avea nevoie să prezentați certificate de educaţie, precum şi aprobarea eligibilității pentru imigrare.

În Israel ar trebui să contactaţi cea mai apropiată Autoritate a Studenților pentru consiliere şi informare şi pentru a verifica dacă sunteţi eligibil pentru asistenţă. Vi se va cere să furnizați următoarele documente:

  • Certificat de imigrare (Teudat Oleh)
  • Certificat de înmatriculare / diplomă de absolvire a bacalaureat-ului sau alte documente
  • Autorizarea de acceptare la o instituţie de învăţământ superior din Israel
  • Autorizarea de amânare a armatei pentru imigranţi în Israel, pentru un an. Minorii care revin, necesită o autorizaţie de înrolare.

Pentru mai multe detalii cu privire la procesul de înregistrare, vă rugăm să verificaţi unde puteți să vă înregistrați.

Statul Israel investește mare efort în încurajarea tuturor cetățenilor săi care au reședința în străinătate să se reîntoarcă în Israel, și în facilitarea integrării lor. 
În ultimii ani, guvernul Israelian a furnizat un suport vast și asistență rezidenților reveniți și le-a oferit o gamă largă de opțiuni profesionale și sociale, cu scopul de a facilita întoarcerea lor acasă. 
Ministerul Absorbției prezintă informații detaliate pentru cetățenii israelieni care doresc să revină în Israel, și acordă o serie de facilități în procesul de reintegrare, încadrarea în câmpul muncii, beneficia sociale și de sănătate, recunoașterea abilităților profesionale, etc. Pentru detalii accesați aici.

Susţinerea diasporei moldoveneşti

Potrivit Strategiei Diaspora 2025, diaspora include cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotarele țării, persoanele originare din Republica Moldova şi descendenții lor, precum şi comunitățile formate de aceștia. Cancelaria de Stat este autoritatea centrală responsabilă de politica de stat în domeniul relaţiilor cu diaspora, prin Biroul pentru relaţii cu diaspora, care coordonează procesul de realizare a politicii de stat în domeniu, contribuind la păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a moldovenilor de peste hotare, valorificarea potenţialului uman şi material al diasporei.

De asemenea, Biroul pentru relaţii cu diaspora coordonează activităţile de ordin cultural, educaţional, economic şi social, realizate de diferite ministere şi alte autorităţi publice pentru susţinerea şi colaborarea cu reprezentanţii diasporei.Susţinerea financiară a activităţilor de păstrare a identităţii naţional-culturale a persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare (diasporei moldoveneşti) se efectuează din contul mijloacelor prevăzute anual în acest scop în bugetul de stat al Republicii Moldova, precum şi din mijloacele alocate de sponsori, din donaţiile benevole ale persoanelor fizice şi juridice, ale organizaţiilor şi fundaţiilor de binefacere autohtone şi de peste hotare, din alte surse financiare legale.

Activităţile de susţinere şi consolidare a diasporei moldoveneşti sunt reglementată de un şir de acte normative ale Republicii Moldova care pot fi accesate aici.

Lista comunităţilor moldoveneşti din Statul Israel

 

 

Conform datelor publicate pe site-ul Ambasadei RM în Statul Israel locuiesc aproximativ 100 de mii de evrei repatriaţi din Moldova. Mulţi din aceştia au devenit persoane cu influenţă şi cu renume: primul primar al Tel-Avivului, scriitorii Nahum Gutman şi Moisei Gamburg, compozitorul Samuel Koen, autorul melodiei imnului Naţional al Statului Israel, Iţhak Corn, fondatorul Asociaţiei Mondiale a Evreilor Originari din Republica Moldova şi a Casei Evreilor Basarabeni în Tel-Aviv, membru al Knesetului, Avigdor Liberman, politicieniii israelieni M. Vilnai, G. Saar, D. Ialom, fostul deputat Dan Korn, precum şi Oded Eran, Prşedintele filialei Israeliene a Congresului Mondial al Evreilor, fostul Ambasador al Israelului în Uniunea Europeană, Raia Djaglom, actriţa Natali Portman etc. Actualmente, sunt înregistrate oficial 3 asociaţii ale comunităţii moldoveneşti.

Una dintre acestea este Federaţia Mondială a Evreilor Basarabeni fondată în anul1941. Misiunea acestei organizaţii este păstrarea tezaurului cultural şi istoric al evreilor basarabeni, cu acest prilej se editează cărţi şi materiale ş.a. Au fost iniţiate diverse programe cultural, organizate manifestări şi activităţi de studiere a limbii ebraice şi păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

Anul 1971 a fost remarcat prin înfiinţarea asociaţiei “Beit Basarabia”, considerată astăzi drept una din cele mai influente centre în Israel. În incinta “Beit Basarabia” a fost întemeiată o bibliotecă ce conţine lucrări şi cărţi istorice unice. De asemenea organizează expoziţii, printre care cea mai remarcabilă este cea a pictorilor originari din Republica Moldova, desfăşurată în Casa Dizengoff în oraşul Tel Aviv, situată pe bulevardul Rotşild , 16, iniţial fiind casa primului primar al oraşului Tel Aviv, Meir Dizengoff originar din Republica Moldova. Preşedintele “Beit Basarabia” este Dr. Dan Korn, sediul asociaţei este Str. Bnei Efraim 228, Tel Aviv 69107. Pentru Contact: tel.: 03-6470111 e-mail: dan_korn@netvision.net.il.

Al treilea reprezentat al comunităţii moldovenilor în Statul Israel este Asociaţia Originarilor din Moldova “Izvoraş”. Anul constituirii este 2005 şi întruneşte cîteva asociaţii într-un tot întreg. Scopul creării asociaţiei “Izvoraş” este susţinerea originarilor şi cetăţenilor din RM, păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor, îngrijirea cimitirelor evreieşti, stabilirea unor relaţii bilateral cu Republica Moldova. Printre activităţile efectuate menţionăm: celebrarea “Mărţişorului”, desfăşurarea concertelor cu această ocazie, participarea activă la cel de-al doilea Congres al Originarilor din republica Moldova. Conducătorul asociaţiei “Izvoraş” este Dnul Efraim Bauh, Preşedintele Asociaţiei Israeliene a Scriitorilor, director executiv este Dnul Arkadii Brover, director financiar dna Asea Halfin ş.a. Informaţie de contact: strada Aţmaut 87/7a, oraşul Ashdod, tel./fax.: 08-8677672, mob.: 054-4535045, website: www.izvorash.org.

 

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

Adresa: Str. Rembrand 38
Tel Aviv-Yafo 64045
(în intersecţia străzilor Arlozorov, Ibn Gvirol şi Bloch, în apropierea municipalităţii Tel Aviv-Yafo şi Centrul Comercial Gan ha-Ir)
Consultaţii telefonice: Pentru sunete din afara Statului Israel, formaţi +972-3 în locul la 03
Tel.:03-5231000
Fax.:03-5233000
Consultaţiile telefonice în probleme consulare (cetăţenie, vize, documentare, etc.) sunt oferite de luni pînă vineri între orele 14.30-16.00, cu excepţia sărbătorilor oficiale din Republica Moldova.
E-mail: tel-aviv@mfa.md
Ore de primire în audiență consulară: Luni, Marţi, Miercuri și Vineri între orele 08:00 – 12:00.
Primirea persoanelor are loc în baza principiului primului venit. Programarea prealabilă nu este necesară.
Consultaţii telefonice pe tematică consulară pot fi primite în zilele de Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri între orele 14:00 – 17:00.

Consuli onorifici ai Republicii Moldova în Israel

dl Samuil ROITMAN

ADRESA:or. Haifa,
TEL.:+972 3528 7577
FAX:+972 3525 0284
E-MAIL:roitman@moldovatour.co.il

dl Simo Shimon TUBOUL

ADRESA:Israel, Ierusalim, Hatasia 5 Talpiot
TEL.:02-5656100
FAX:02-6731540
E-MAIL:ido@tuboul.co.il

dl Moran MANO

ADRESA:Israel, 11 Hamada St, Ashdod
TEL.:+972-4-8606616
FAX:+972-4-8661666
E-MAIL:moran@mano.co.il

Ambasada Statului Israel în România, acreditată în Republica Moldova

Adresa Ambasadei: Bulevardul Dimitrie Cantemir, nr. 1, B. 2, Et. 5, Piata Unirii, București
Numerele de telefon pentru departamentul consular: 
Tel: +4021 302 8 540
+4021 302 8 523
Fax:+4021 302 8 555
Programul cu publicul al Departamentului Consular: Luni – Vineri, 9.30 – 12.30
Programul de lucru la telefon al Departamentului Consular: Luni – Vineri, 12.30 – 14.30
Linia telefonică de urgență - +4 0733 286 286