Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Irlanda

În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Irlanda: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii; diaspora moldovenească din Irlanda și contacte utile ale ambasadei Republicii Irlanda în România, acreditată pentru Republica Moldova.

Populaţie
Irlanda a fost locuită încă din Epoca de Piatră. Pentru mai bine de şapte mii de ani, populaţia continentului a migrat spre vest, stabilindu-se în insulă. Fiecare nou grup de imigranţi, celţi, vikingi, normanzi, englezi, a contribuit la formarea actualei populaţii. Principalele centre de populaţie sunt Dublin, Cork, Galway, Limerick şi Waterford. 60% din populaţie trăieşte în oraşe cu peste 1000 de locuitori. O consecinţă importantă a evoluţiei economice irlandeze din ultimii cincisprezece ani o constituie creşterea semnificativă a migraţiei nete. Populaţia Irlandei este de 4,792, 500 de locuitori (2017).

Limba
Potrivit Articolului 8 din Constituţie: Limba irlandeză, ca limbă naţională, este prima limbă oficială. Limba engleză este recunoscută ca a doua limbă oficială.

Numele Statului
Potrivit Constituţiei, numele Statului este Éire, sau, în limba engleză, Ireland. Actul Republicii Irlanda din 1948 prevede descrierea Statului ca Republica Irlanda.

Emblema
Harpa este considerată drept simbolul oficial al Irlandei încă din perioada medievală. Harpa heraldică este folosită de către Guvern, agenţiile acestuia şi reprezentanţele din ţară şi străinătate. Este încrustată atât pe sigiliul Preşedinţiei, cât şi pe faţa tuturor monedelor, apărând pe monedele euro irlandeze.

Imn naţional
Textul imnului Amhran na bhFiann (Soldiers Song), a fost scris de către Peadar Kearney, care a compus şi muzica, împreună cu Patrick Kearney.

Ziua Naţională
Ziua Sfântului Patrick (17 martie) este Ziua Naţională a Irlandei. Tradiţia spune că folosirea de către Sf. Patrick a trifoiului, pentru a explica doctrina Trinităţii, a dus la adoptarea acestuia ca simbol naţional.

Forma de guvernământ
Irlanda este o democraţie parlamentară.
Constituţia Irlandei prevede forma de guvernământ şi defineşte puterile şi funcţiile Preşedintelui, ale celor două camere ale Oireachtas (Parlamentului Naţional) şi ale Guvernului. De asemenea, defineşte structura şi puterile Curţilor şi stabileşte drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Definirea drepturilor cetăţenilor acoperă cinci capitole principale: Drepturile Personale, Familia, Educaţia, Proprietatea Privată şi Religia.
Preşedintele este Şeful Statului. În condiţiile în care există mai mult de un candidat pentru funcţie, Preşedintele este ales prin vot direct. Un preşedinte poate ocupa funcţia pentru două mandate. Actualul Preşedinte, Michael D. Higgins, a fost ales la 29 octombrie 2011, mandatul său fiind de 7 ani.
Există cincisprezece Departamente Guvernamentale, fiecare conduse de către un ministru. Puterea executivă este exercitată de către / sau prin autoritatea Guvernului, responsabil în faţa Dáil (Camera Deputaţilor). Şeful Guvernului este Primul Ministru (Taoiseach). Domnul Leo Varadkarocupă în prezent funcţia de Prim Ministru, iar Simon Coveney este Vice-Prim-Ministru (Tanaiste).

Parlamentul
Parlamentul este bi-cameral: Dail Eireann (Camera Deputaţilor - 158 membri) şi Seanad Eireann (Senat - 60 membri). Membrii celor două Camere sunt aleşi printr-un sistem al reprezentării proporţionale, prin vot universal.
Alegerile au loc cel puţin o dată la cinci ani. Principalele partide politice din Dail sunt Fianna Fail, Fine Gael, Partidul Muncii, Democraţii Progresişti, Verzii, Sinn Fein. Actuala coaliţie guvernamentală este formată din Fine Gael si Partidul Muncii. Dintre cei 60 de membri ai Senatului, 11 sunt numiţi de către Primul-Ministru.

Sfaturi de călătorie

Siguranţă şi criminalitate
Irlanda este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Este recomandabil ca documentele şi bunurile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei (Garda). În cazul pierderii paşaportului (inclusiv românesc), se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular al Republicii Moldova cel mai apropiat.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor irlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 - servicii de urgenţă
 • 999 - intervenţie poliţie

Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Irlanda. Recomandăm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova care călătoresc în Irlanda să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în Republica Moldova, neexistând posibilitatea încheierii lor în Irlanda.
În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul irlandez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiţii privind traficul auto
Circulaţia se desfăşoară pe partea stângă a drumului. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Folosirea centurilor de siguranţă este obligatorie. Asigurarea auto este obligatorie.

Reglementări vamale
Regulamentul vamal irlandez conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Regimul medicamentelor
Sunt interzise atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Cine are nevoie de o viză?
Tipuri de vize
Vize de scurtă durată
Vize de lungă durată
Viza de tranzit
Vize de re-intrare
Tarife la procesarea vizelor

Сine are nevoie de o viză?

Nu toți resortisanţii non-SEE au nevoie de o viză irlandeză atunci când vin în Irlanda. O viză nu garantează permisiunea de a intra în Irlanda.
O viză de scurtă durată (C) este pentru șederi de până la 90 de zile.
O viză de lungă durată (D) este pentru sejururi de mai mult de 90 de zile.

Un ofiţer de imigrare în portul de intrare decide dacă să admită sau nu o persoană în stat. Ofiţerul de imigrare, de asemenea, decide cât timp o persoană poate să rămână în Irlanda.

ATENȚIE!

Cetățenii României și Bulgariei nu au nevoie de o viză pentru a intra în Irlanda.

Cetățenii altor țări, inclusive cetățenii din Republica Moldova, au nevoie de o viză atunci când vin în Irlanda, chiar dacă deja au reședința în Irlanda.

Tipuri de vize

De scurtă durată:

 • Vizită de scurtă durată (Familie sau turistice)
 • Studiu, cercetare sau examen, de scurtă durată
 • Muncă, formare sau Van der Elst de scurtă durată
 • Afaceri, conferinţe sau performanţă de scurtă durată
 • Tratamentul medical, scopuri religioase, voluntariat de scurtă durată

De lungă durată:

 • Reîntregirea Familiei
 • Muncă sau de transfer între companii, cercetător științific, formare profesională, Van Der Elst
 • Studiu, cercetare sau examene
 • Tratament medical, scopuri religioase sau de voluntariat

Tranzit

 • Tranzit

Vize de scurtă durată

VIZITAREA FAMILIEI SAU PRIETENILOR, ÎN CALITATE DE TURIST, MEMBRU DE FAMILIE A UNUI CETĂȚEAN IRLANDEZ, SAU A UNUI CETĂȚEAN UE

Documente necesare pentru vize cu scopul de vizitare a familiei sau prietenilor

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
       
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
       
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
       
3. indicând cât timp planificați să staţi,
     
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda.
• În cazul în care un singur părinte are custodia totală, o hotărâre judecătorească care demonstrează custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentată.
• În cazul în care un copil sub vârsta de 18 ani călătorește singur, acordul ambilor părinţi/tutori este necesar. În cazul în care copilul călătorește cu un singur părinte, consimţământul celuilalt părinte este necesar. Acest consimţământ parental semnat trebuie să fie însoţit de o copie a paşaportului părintelui sau cartea de identitate naţională care arată semnătura titularului

Cazare şi fonduri

 • O scrisoare de invitaţie de la contactul/gazda dumneavoastră în Irlanda care să confirme că cazarea va fi furnizată pentru durata vizitei dumneavoastră
 • Facturile pentru utilităţi curente, în numele contactului / gazdei pentru adresa unde veți fi cazat
 • Un angajament scris de la contactul/ gazda dumneavoastră care să ateste că veți respecta condiţiile de viză, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne
 • Detalii referitor la relațiile sau legătura dumneavoastră cu contactul/ gazda, şi dovezi ale acestui lucru - de exemplu, certificate de naștere / certificate de căsătorie
 • Copia pașaportului contactului/ gazdei, sau dacă contactul/ gazda dumneavoastră este un cetăţean irlandez, alte documente justificative care atestă cetăţenia irlandeză
 • Dacă contactul / gazda dumneavoastră nu este un cetăţean irlandez/ SEE, dovezi ale permisiunii lor de a rămâne în Irlanda - o copie a cardului GNIB (Biroul Naţional de Imigrare Garda), şi o copie a paşaportului cu timbrele de Imigraţie
 • O declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fondurile suficiente pentru a acoperi costurile
 • O declaraţie detaliată a contului bancar al contactului/ gazdei pentru perioada de şase luni imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză care și care arată fondurile suficiente pentru a acoperi toată şederia dumneavoastră
 • Dovezile de asigurare ne vor ajuta să decidem cererea dumneavoastră. Dacă vă acordăm o viză, ar trebui să arătați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Dovada obligaţiunii pentru a reveni în ţara dumneavoastră de şedere permanentă

 • Dacă sunteţi angajat, o scrisoare de la angajatorul dumneavoastră declarând cât timp aţi fost angajat acolo, de la ce dată veți fi în concediu anual, data la care veți reveni să lucrați în acel loc de muncă, şi trei cele mai recente fişe de salariu.
 • Dacă sunteţi un student, o scrisoare de la colegiu declarând cursul la care studiați, câţi ani aţi fost student acolo, câţi ani/semestre mai trebuie să studiați în acel colegiu, şi că veți reveni acolo în urma vizitei dumneavoastră în Irlanda.
 • Detalii cu privire la orice membru al familiei care locuiește în ţara dumneavoastră de reşedinţă permanentă. Dacă sunteți căsătorit sau aveți copii sub optsprezece ani, şi soţul dumneavoastră sau copiii sunt rămași la domiciliu, trebuie să prezentați certificatul de căsătorie şi certificatele de naştere pentru copii.

Documente necesare pentru cererea de vize turistice

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
      
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză.
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• În cazul în care un copil sub vârsta de 18 ani călătorește singur, acordul ambilor părinţi/tutori este necesar. În cazul în care copilul călătorește cu un singur părinte, consimţământul celuilalt părinte este necesar. Acest consimţământ parental semnat trebuie să fie însoţit de o copie a paşaportului părintelui, cartea de identitate naţională care arată semnătura titularului.
• În cazul în care un singur părinte are custodia totală, o hotărâre judecătorească care demonstrează custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentată.

Cazare şi fonduri

 • Dacă intenţionaţi să vă cazați la hotel sau pensiune, confirmarea de rezervare a cazării dumneavoastră trebuie să fie prezentată.
 • O declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fondurile suficiente pentru a acoperi costurile.
 • Dovezile de asigurare ne vor ajuta să decidem cererea dumneavoastră. Dacă vă acordăm o viză ar trebui să arătați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Dovada obligaţiunii pentru a reveni în ţara dumneavoastră de şedere permanentă

 • Dacă sunteţi angajat, o scrisoare de la angajatorul dumneavoastră declarând cât timp aţi fost angajat acolo, de la ce dată veți fi în concediu anual, data la care veți reveni să lucrați în acel loc de muncă, şi trei cele mai recente fişe de salariu.
 • Dacă sunteţi un student, o scrisoare de la colegiu declarând cursul la care studiați, câţi ani aţi fost student acolo, câţi ani/semestre mai trebuie să studiați în acel colegiu, şi că veți reveni acolo în urma vizitei dumneavoastră în Irlanda.
 • Detalii cu privire la orice membru al familiei care locuiește în ţara dumneavoastră de reşedinţă permanentă. Daca sunteți căsătorit sau aveți copii sub optsprezece ani, şi soţul dumneavoastră sau copiii sunt rămași la domiciliu, trebuie să prezentați certificatul de căsătorie şi certificatele de naştere pentru copii.

Documente necesare pentru cererea de vize cu scop de vizită a unui membru de familie a unui cetățean irlandez

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
• Paşaport, valabil pentru 12, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să fie prezentate. Trimiteți scrisoarea originală eliberată de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• O declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fondurile suficiente pentru a acoperi costurile.
• O copie clară a paşaportului soţului, sau alte documente justificative care atestă cetăţenia soţului irlandez, care prezintă dovezi de rezidenţă în ţara din care vă deplasați
• Certificat de căsătorie
• Dovada că veţi însoţi soţul dumneavoastră irlandez - de exemplu, bilete tur-retur cu ambele nume. Dacă soţul dumneavoastră irlandez are reşedinţa în Irlanda, şi nu aţi locuit împreună de la căsătorie, TREBUIE să prezentați, de asemenea, următoarele:
• O declarație deplină a istoriei relaţiei - când şi unde v-aţi întâlnit, dovezi ale prezentei, cum ar fi vizele, ştampile de intrare / ieşire pe paşaportul soţului dumneavoastră irlandez. Vă rugăm să reţineţi că, pentru a imigra, nu este suficientă o relaţie care s-a dezvoltat exclusiv pe internet sau prin telefon/sms. O relaţie trebuie să includă un număr de întâlniri față în faţă (cu excepția webcam). Trebuie să demonstrați ofițerului responsabil de vize că relaţia este reală.
• Dacă, în timp ce soţul dumneavoastră avea reşedinţa în Irlanda, v-ați căsătorit prin procură, puteți, dacă doriţi, să solicitaţi o declaraţie cu privire la starea civilă în conformitate cu secţiunea 29 din Legea Familiei din 1995 de la instanţa relativă.
• Dovada referitor la modul în care soţul/ soţia dumneavoastră va fi sprijinit/ă financiar - P60, fişele de plata, extras de cont pentru 6 luni înainte de aplicare.
• Dovezile de asigurare ne vor ajuta să decidem cererea dumneavoastră. Dacă vă acordăm o viză ar trebui să arătați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.
Dacă aveţi copii (sub 18 ani) care nu deţin paşapoarte irlandeze, şi necesită, prin urmare, o viză, o cerere separată trebuie să fie depusă, împreună cu un certificat de naştere, pentru fiecare copil.
Dacă doriţi ca un copil (sub 18 ani) dintr-o căsătorie sau o relaţie anterioară să călătorească cu dumneavoastră, o hotărâre judecătorească care oferă custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentată.
În cazul în care celălalt părinte al acestui copil are anumite drepturi de custodie sau de acces, o declaraţie pe proprie răspundere a acestui părinte, acceptând ca copilul să fie scos din ţara lor de origine, este necesară. Acest consimţământ parental semnat trebuie să fie însoţit de o copie a paşaportului părintelui sau a cărții de identitate naţională care arată semnătura titularului.
Documente necesare pentru cererea de vize a unui cetățean UE cu scop de vizită a familiei

Vă informăm că Instrumentul Statutar Nr. 473 din 2014 a intrat în vigoare la 13 octombrie 2014. SI 473 - Actul Imigraţiei din 2014 (Vize) Ordinul 2014 .

Principala modificare efectuată prin prezentul ordin este că non-resortisanţii care sunt membri de familie ai unui cetăţean al Uniunii Europene şi titularii unui document intitulat "Permis de şedere al membrului de familie al unui cetăţean UE", menţionată în articolul 5 (2) şi 10 (1) din Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004, nu sunt supuși unei cerinţe pentru viză irlandeză.
Vă informăm că Biroul de Vize al Serviciilor de Naturalizare și Imigraţie irlandeză nu sunt în poziţie de a oferi îndrumare sau consiliere pentru a stabili dacă deținerea unui anumit card este suficient pentru a scuti persoana în cauză de la obligativitatea vizelor. Cu toate acestea, el este deschis persoanelor care vor să contacteze autoritatea competentă emitentă a statului membru în cauză pentru consiliere/ îndrumare, pentru a stabili dacă documentul/ cardul pe care îl deține intră în definiţia din directivă, astfel cum este pus în aplicare de către statul membru respectiv.
În situaţiile în care o persoană este nesigură dacă este sau nu scutită de obligativitatea vizelor, atunci trebuie să aplice pentru o viză. O astfel de cerere din partea unui membru de familie al unui cetăţean UE va continua să fie tratată într-un mod accelerat. Indiferent dacă trebuie să depuneți sau nu cererea de viză, ar trebui să fie o chestiune de alegere pentru fiecare.
Dacă membrii familiei non-SEE doresc să însoţească un cetăţean UE într-o vizită în Irlanda, şi necesită o viză, următoarele documente trebuie prezentate:

 • Formularul de cerere completat on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, fotografiile şi taxa.
 • Paşaportul
 • Certificatul de căsătorie (dacă este cazul) - dovezi (documente apostilate) care arată că căsătoria a fost înregistrată în ţara de origine/ reședință a solicitantului
 • Documente justificative, care vor atesta existenţa şi durabilitatea relaţiei (dacă este cazul) - de exemplu: certificat de înregistrare a parteneriatului (dacă este cazul) sau dovezi de deținere a unei proprietăți comune, închiriere de proprietate în comun, corespondenţă adresată ambilor parteneri la aceeaşi adresă, dependenţa/ interdependenţă financiară, conturi bancare comune sau orice alte documente relevante.
 • Dovada că solicitantul însoţeşte cetăţeanul UE în Irlanda sau dovada că cetăţeanul UE are deja reşedinţa în Irlanda.
 • Certificat de naştere (forma lungă) pentru copii sub 21 ani, consimţământul părinţilor, cardul naţional de identitate (semnat, dacă este necesar). În cazul în care un copil sub vârsta de 18 ani călătorește singur, acordul ambilor părinţi/ tutori este necesar. În cazul în care copilul călătorește cu un singur părinte, consimţământul celuilalt părinte este necesar. Acest consimţământ parental semnat trebuie să fie însoţit de o copie a paşaportului sau cărții de identitate naţională a părintelui care arată semnătura titularului. În cazul în care un singur părinte are custodia totală, o hotărâre judecătorească care arată custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentat.

Titularul vizei trebuie să se prezinte la un birou de imigrare într-un port de intrare aprobat. Vă rugăm să reţineţi că o viză acordă numai permisiunea de se a prezenta la un port aprobat de intrare în stat. Decizia de a permite intrarea în stat este la discreția ofiţerului de imigrare şi în plus deţinerea unei viză în sine nu implică niciun fel de drepturi cu privire la rezidența în stat.

STUDIU, CERCETARE, EXAMEN PENTRU SCURTĂ DURATĂ

Documente necesare pentru cererea de viză cu scop de studiu pe scurtă durată

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
      
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• Scrisoare de acceptare de la colegiu în Irlanda, cu detalii despre cursul propus de studiu cu o durată de mai mult de nouăzeci de zile
• Dovada că taxele pentru cursul dumneavoastră au fost plătite în întregime
• În cazul în care un copil sub vârsta de 18 ani călătorește singur, acordul ambilor părinţi/tutori este necesar. În cazul în care copilul călătorește cu un singur părinte, consimţământul celuilalt părinte este necesar. Acest consimţământ parental semnat trebuie să fie însoţit de o copie a paşaportului părintelui cartea de identitate naţională care arată semnătura titularului
• În cazul în care un singur părinte are custodia totală, o hotărâre judecătorească care demonstrează custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentat.

Cazare şi fonduri

 • Dacă intenţionaţi să vă cazați la hotel sau pensiune, confirmarea de rezervare a cazării dumneavoastră trebuie să fie prezentată.
 • O declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fondurile suficiente pentru a acoperi costurile.
 • Noi nu obligăm solicitanții de vize să furnizeze o asigurare medicală/ de călătorie împreună cu cererea lor. Cu toate acestea, dovezile de asigurare ne vor ajuta să decidem cererea dumneavoastră. Dacă vă acordăm o viză ar trebui să arătați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Dovada obligaţiunii pentru a reveni în ţara dumneavoastră de şedere permanentă

 • Asigurare privată medicală completă pentru întreaga durată a şederii propuse.
 • Dacă sunteţi angajat, o scrisoare de la angajatorul dumneavoastră declarând cât timp aţi fost angajat acolo, de la ce dată veți fi în concediu anual, data la care veți reveni să lucrați în acel loc de muncă, şi trei cele mai recente fişe de salariu.
 • Dacă sunteţi un student, o scrisoare de la colegiu declarând cursul la care studiați, câţi ani aţi fost student acolo, câţi ani/semestre mai trebuie să studiați în acel colegiu, şi că veți reveni acolo în urma vizitei dumneavoastră în Irlanda.
 • Detalii cu privire la orice membru al familiei care locuiește în ţara dumneavoastră de reşedinţă permanentă. Daca sunteți căsătorit sau aveți copii sub optsprezece ani, şi soţul dumneavoastră sau copiii sunt rămași la domiciliu, trebuie să prezentați certificatul de căsătorie şi certificatele de naştere pentru copii.
 • Detalii ale persoanei în grija căreia minorul se va afla trebuie să fie furnizate împreună cu cererea.

Documente necesare pentru cererea de viză cu scopuri de cercetare de scurtă durată

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
      
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
      
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• Scrisoare de acceptare de la colegiul/ organizația în Irlanda, cu detalii despre programul/proiectul de cercetare și salariu anual.
• Permis de muncă

Dacă aplicați să participați într-un program pe termen scurt, pentru care nu se plăteşte un salariu, ar trebui să fie furnizat
   - o scrisoare de la colegiu sau organizaţie care să evidenţieze natura şi durata programului de cercetare; dovezi despre modul în care vă veți întreține pentru toată durata de şedere, inclusiv cheltuielile de deplasare, cazare şi de trai; dovezi despre obligaţiile dumneavoastră pentru a reveni în ţara de reședință permanentă
   - scrisoare de la angajator/ colegiu cu detalii referitor la munca/ studiile dumneavoastră, confirmând proiectul de cercetare care se va desfăşura în Irlanda, şi că veți reveni la locul de muncă/ studiu la finalizarea acestui program de cercetare.

Documente necesare pentru cererea de viză cu scop de examinare, de scurtă durată

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
      
3. indicând cât timp planificați să staţi,
    
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• Scrisoare de acceptare de înregistrare pentru examenul de la școală/ colegiu, confirmând natura şi datele de examinare
• Dovada că taxele necesare au fost achitate - primirea oficială cerută de la colegiu
• Certificate de calificare
• Dovezi că aveţi fonduri suficiente pentru a vă întreține pe toată durata sejurului dumneavoastră, inclusiv costurile de deplasare, cazare şi alte cheltuieli.
• Declaraţii detaliate bancare care să acopere perioada de 6 luni imediat înainte de cererea dumneavoastră şi 4 fişe recente ale plății trebui să fie prezentate
• Dovezi despre obligaţiunea dumneavoastră de a reveni în ţara de reședință permanentă - scrisoare de la angajatorul dumneavoastră care confirmă statutul dumneavoastră de muncă actual - cât timp aţi fost angajat, precum şi data returnării la locul de lucru

MUNCĂ, TRANSFER ÎNTRE COMPANII, FORMARE PROFESIONALĂ, VAN DER ELST (PÂNĂ LA 90 ZILE)

Documente necesare pentru cererea vizei cu scopur de muncă și transfer între companii (până la 90 zile)

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
    
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
    
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
     
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• Permis de muncă valabil sau permis pentru transfer între companii.
• Contract de muncă (dacă este cazul)
• Scrisoare de la angajatorul din Irlanda care confirmă detaliile despre job şi salariul plătit. În cazul în care cazarea este asigurată de angajator, detalii despre acest lucru ar trebui să fie, de asemenea, prezentate
• Asigurare privată de acoperire medicală pentru întreaga durată a şederii propuse
• Dovada de calificare şi experienţă de lucru anterioară în acest domeniu poate fi solicitată de către ofițerul responsabil de vize.

Documente necesare pentru cererea vizei cu scop de formare profesională de scurtă durată

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
     
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• O scrisoare de la angajatorul dumneavoastră indicând motivele şi durata formării profesionale, detalii despre locul unde aceasta se va desfășura în Irlanda (numele companiei, etc), datele de contact complete ale companiei dumneavoastră, precum şi numele şi datele de contact ale persoanei de contact din compania gazdă
• O scrisoare de la compania irlandeză de confirmare a naturii, datelor şi durata formării profesionale, inclusiv datele de contact complete
• Dovezile de la ambele companii, sau de la cea responsabilă pentru toate costurile, inclusiv costurile de formare, călătorie, cazare şi cheltuieli
• Asigurare privată de acoperire medicală pentru întreaga durată a şederii propuse
• Dovezi de obligaţiile dumneavoastră pentru a reveni în ţara dumneavoastră de şedere permanentă, la sfârşitul perioadei de formare - scrisoare de la angajator care să confirme întoarcerea în societate
• Dacă toate costurile nu sunt îndeplinite de către una dintre aceste companii, dovada finanţelor personale - extras de cont detaliat care acoperă o perioadă de 6 luni imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză
• Trebuie să explicaţi, de asemenea, motivul pentru care întreprindeți această formare profesională pe cont propriu

AFACERI, CONFERINȚE ȘI PERFORMANȚE DE SCURTĂ DURATĂ

Documente necesare pentru cererea vizei de afaceri

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
      
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• O scrisoare de la angajatorul dumneavoastră indicând că întreprindeți această călătorie în numele companiei, motivele şi durata formării profesionale, detalii despre locul unde aceasta se va desfășura în Irlanda (numele companiei, etc), datele de contact complete ale companiei dumneavoastră, precum şi numele şi datele de contact ale persoanei de contact din compania gazdă
• Angajatorul dumneavoastră ar trebui să confirme, de asemenea, faptul că veți reveni la locul de muncă în urma vizitei
• O scrisoare de la compania irlandeză de confirmare a vizitei, datelor, motivelor pentru vizită, detaliilor a celui care va achita costurile de călătorie, detalii de cazare, precum şi datele de contact complete. Dovezi ale unei legături prealabile între cele două companii, precum şi dovezile de comunicare între ele cu privire la această vizită ar fi de ajutor
• Dacă sunteţi personal responsabil pentru costurile acestei călătorii, prezentați dovezi ale finanţelor personale - o declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză. Trebuie să explicaţi, de asemenea, motivul pentru care întreprindeți această călătorie pe cont propriu
• Dovezile de asigurare ne vor ajuta să decidem aplicaţia dumneavoastră. Dacă vă acordăm o viză ar trebui să aratați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Viza pentru Conferințe - Notă către Organizatorii Conferinței

La organizarea unei conferinţe la care vă aşteptaţi să aveți delegaţi/ participanți din ţărie care au nevoie de viză, este imperativ ca aranjamentele pentru eliberarea vizelor să fie făcute din timp. Este recomandat să informați biroul de vize în prealabil, prin e-mail la visamail@justice.ie, oferind detalii complete despre conferinţe şi dacă este posibil, o listă a delegaţilor care doresc să participe. Această listă ar trebui să indice în mod clar invitaţii şi delegaţii ai căror participare la conferinţă este vitală.
Dacă organizatorii conferinţelor pot garanta pentru buna credinţă a oricăror delegaţi, vă rugăm să oferiţi detalii complete. În cazul în care pur şi simplu aţi fost contactat de cineva care a obţinut detaliile dumneavoastră prin intermediul unui site, ar trebui să informați, de asemenea, biroul de vize de acest lucru şi vom decide cererea, pe baza tuturor informaţiilor prezentate.

Documente necesare pentru vizele pentru conferințe

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
      
3. indicând cât timp planificați să staţi,
    
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• Scrisoare de la gazda conferinței care să confirme că dumneavoastră veți fi prezent la conferinţă, detalii despre natura, datele, locul şi durata conferinţei, şi faptul că taxele de înregistrare (dacă este cazul) au fost plătite.
• Scrisoare de la angajator sau de la asociație care să confirme participarea dumneavoastră, subliniind relevanţa conferinţei la munca sau implicarea dumneavoastră în asociație.
• Dovezi atât de la angajator, cât şi de la gazda conferinţei care să arate cine va fi responsabil pentru toate costurile, inclusiv călătoria, cazarea, cheltuielile, etc.
• Dacă plătiți aceste costuri personal, o declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră este necesară. Trebuie, de asemenea, să explicați motivul pentru care participați la această conferință pe cont propriu.
• Dovezi ale obligaţiunii dumneavoastră de a reveni în ţara de reşedinţă permanentă în urma conferinţei - scrisoare de la angajator/ colegiu care arată data preconizată de a reveni
• Dovezile de asigurare ne vor ajuta să decidem cererea dumneavoastră. Dacă vă acordăm o viză ar trebui să aratați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Vize de performanţă - Notă pentru organizatorii evenimentelor

Atunci când organizați un eveniment la care intenţionaţi să aveți în calitate de invitat un cetățean care are nevoie de o viză, vă recomandăm să anunţați biroul de vize în prealabil, prin e-mail la visamail@justice.ie și să oferiți detalii complete despre evenimentul, program şi datele spectacolului.
Motivele pentru angajarea acestui interpret/actor special, cum v-au atras atenţia dumneavoastră, dacă puteți garanta buna credinţă a persoanei / grupului - ce controale ați efectuat pentru a vă permite să faceți acest lucru, ar trebui să fie prezentate. Vă rugăm, de asemenea, să menționați cine este responsabil pentru acoperirea costurilor de deplasare şi cazare, şi cheltuielilor de trai pentru toată durata şederii artistului sau interpretului în stat.

Documente necesare pentru vize de performanță

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată|
     
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
     
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
     
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.
• Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
• În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
• Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
• Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
• Programul şi datele performanţei
• Scrisoare din partea gazdei dumneavoastră din Irlanda care oferă detalii despre festival/ eveniment, şi confirmarea faptului că sunteți programat pentru a performa. Detalii privind modul în care gazda a aflat despre dumneavoastră, şi v-a angajat pentru acest eveniment va contribui, de asemenea, în luarea unei decizii cu privire la cererea dumneavoastră.
• Scrisoare de la angajator/ organizaţie din ţara de origine sau din ţara de reşedinţă permanentă care confirmă participarea dumneavoastră la acest eveniment, şi oferă detalii despre activitatea dumneavoastră, inclusiv performanţele anterioare, atât în ţara dumneavoastră, cât şi în alte țări.
• Dovezi ale istoriei anterioare de călătorie la evenimente similare, vor asista cererea dumneavoastră
• Dovezi ale obligaţiunii dumneavoastră de a reveni în ţara de reședință permanentă - scrisoare de la angajator/ colegiu oferind data preconizată când veți reveni
• Dovada despre modul în care călătoria va fi finanţată – cine va acoperi costurile de călătorie, cazare şi cheltuieli
• Dovezile de asigurare vor ajuta la deciderea cererii dumneavoastră. Dacă vi se acordă o viză ar trebui să aratați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Vize de lungă durată

REÎNTREGIREA FAMILIEI

Informatii despre cererea de viză şi procedurile de imigrare

Decizii

 • Timpul de procesare a cererilor de viză variază în funcţie de volumul cererilor depuse, precum şi timpul necesar pentru o cerere să ajungă la secţiunea Vize din Dublin de la Ambasada în care a fost depusă. Ar trebui să aplicați cu cât mai mult timp posibil înainte, atunci când solicitați o viză, dar un timp minim de 8 săptămâni, se recomandă
 • Cererile de viză din partea cercetătorilor şi a membrilor familiei acestora vor fi decise de către Ambasada sau oficiul consular la care se depun cererile
 • Deciziile referitor la vize sunt publicate săptămânal pe următorul site web. Puteţi verifica o decizie prin introducerea Numărului de Referinţă al Vizei care a fost emis pentru dumneavoastră.

Dreptul de recurs

 • Dacă vi se refuză o viză puteți contesta această decizie în termen de 2 luni. Vedeți aici regulile de contestare.
 • Contestările trebuie să fie prezentate în scris şi postate la:

Visa Appeals Office

Irish Naturalisation and Immigration Service

Department of Justice and Equality

13-14 Burgh Quay

Dublin 2, D02 XK70, Ireland

 1. Contestarea dumneavoastră ar trebui să conțină pe deplin toate motivele pentru care cererea dvs. a fost refuzată. Orice document justificativ suplimentar ar trebui să fie prezentat cu contestarea dumneavoastră.
 2. Trebuie să citați numărul de referinţă a vizei în contestarea dumneavoastră, împreună cu numele şi naţionalitatea.
 3. Nu există nici o taxă care trebuie plătită pentru contestarea deciziei refuzului de viză
 4. Nu va fi permisă nici o contestație dacă se constată că ați furnizat informaţii false sau care induc în eroare în orice parte a cererii dumneavoastră, sau ați prezentat documente false, falsificate sau frauduloase

Dacă vi se acordă o viză pentru a vă alătura partenerului sau părintelui dumneavoastră, ATENŢIE:

 • O viză este numai o formă de pre-clearance, şi nu garantează că vi se va permite să intrați sau să rămâneți în stat.
 • Ofiţerii de imigrare la punctul de intrare au dreptul să interogheze orice persoană la sosire. În cazul în care nu sunt mulţumiţi de buna credinţă a oricărei persoane, sau motivele pentru care doresc să intre pe teritoriul statului, aceştia au dreptul de a refuza intrarea la orice astfel de persoană, în pofida faptului că deţin o viză valabilă.
 • Este recomandat să aveţi documente justificative referitoare la motivul pentru care doriți să intrați pe teritoriul statului la dispoziţia pentru a prezenta ofițerului de imigrare privind debarcarea de la zborul dumneavoastră.

Înregistrarea şi permisiunea de a rămâne

 • Toţi cetăţenii non-SEE care doresc să rămână în Irlanda pentru mai mult de 3 luni, sau mai mult de termenul acordat de către un ofițer de imigrare într-un port irlandez de intrare trebuie să se înregistreze şi să obţină un permis de şedere. Autoritatea de înregistrare este Biroul de Imigrare Național Garda (GNIB).
 • Reședința este acordat prin intermediul unei ştampile în paşaportul persoanei, precum şi un document de reședință- un Certificat de înregistrare - este, de asemenea, eliberat. În conformitate cu Legile actuale privind Imigrarea, copii irlandezi sub vârsta de 16 ani nu sunt obligați să se înregistreze şi să obţină permisiunea de a rămâne
 • Există o taxă de € 150 care trebuie plătită de fiecare dată când vă înregistraţi, prin urmare, este recomandabil ca paşaportul dumneavoastră să fie valabil pentru cel puţin 12 luni de la sosirea în stat

Vize cu multiple intrări

 • Înainte ca o viză cu mai multe intrări să fie eliberată, trebuie să fiţi înregistrat la Biroul Naţional de Imigrare Garda
 • Este responsabilitatea dumneavoastră să vă asiguraţi că aveţi viza corectă (dacă este cazul), pentru ţara în care intenţionaţi să călătoriţi

Eligibilitatea pentru muncă

 • Un membru al familiei unui lucrător sau al unui cercetător ştiinţific, care este titular al unui acord de găzduire, și a primit o viză cu scopul de reîntregire a familiei va avea dreptul să lucreze dacă i se va elibera un permis de muncă de către Departamentul Locurilor de muncă, Întreprinderi şi Inovației, odată ce sunt rezidenţi legali în stat.

Documente necesare pentru cererea vizei unui membru de familie a unui cetățean irlandez

Dacă atât dumneavoastră, cât și soțul dumneavoastră sunteți un rezident legal în altă țară decât Irlanda, și ambii doriți să vă mutați în Irlanda, următoarele documente trebuie prezentate:

 • Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, fotografiile şi taxa (dacă este cazul)
 • În afară de rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, vă rugăm să trimiteţi o scrisoare semnată de aplicare
     1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
     2. oferind detalii cu privire la orice membru al familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat membru UE.
 • Paşaport, valabil 12 luni, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul. (În cazul în care paşaportul este relativ nou, poate ajuta cererii dumneavoastră dacă veți oferi paşaportul dumneavoastră anterior care arată orice vize anterioare din orice altă ţară, şi istoricul călătoriei dumneavoastră precedente)
 • Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă ascundeți refuzurile de viză, acest lucru va duce la faptul ca cererea dumneavoastră de viză irlandeză să fie refuzată
 • O declaraţie detaliată a contului bancar care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fonduri suficiente pentru a acoperi costurile
 • Copie clară a paşaportului soţului, sau alte documente justificative care atestă cetăţenia soţului irlandeză, care prezintă dovezi de rezidenţă în ţara din care vă deplasați
 • Certificat de căsătorie

Copiii
Dacă aveţi copii (sub 18 ani) care nu deţin paşapoarte irlandeze, şi necesită, prin urmare, o viză, o cerere separată trebuie să fie prezentată, împreună cu un certificat de naştere, pentru fiecare copil. 
Dacă doriţi ca un copil (sub 18 ani) dintr-o căsătorie sau o relaţie anterioară să călătorească cu dumneavoastră, dovada că vi s-a oferit custodia deplină şi drepturile de acces la acest copil trebuie să fie prezentată (Hotărârea instanței de judecată).
În cazul în care celălalt părinte al acestui copil are anumite drepturi de custodie sau de acces, o declaraţie pe proprie răspundere de la acest părinte referitor acceptul ca acel copil să fie scos din ţara de origine este necesară.

Vizite
Dacă doriţi să însoţiți partenerul irlandez într-o vizită în Irlanda, şi ambii vă veți întoarce în ţara de reşedinţă în urma vizitei dumneavoastră, documentaţia enumerate mai sus este necesară, plus dovada că veţi însoţi soţul dumneavoastră irlandez - de exemplu, bilet tur-retur cu ambele nume

NOTĂ: Dacă soţul dumneavoastră irlandez are reşedinţa în Irlanda, şi nu aţi locuit împreună de la căsătorie, dacă cererea dumneavoastră de viză este de a vizita sau de a vă alătura la soţul dumneavoastră, în afară de documentele enumerate mai sus TREBUIE să prezentați, de asemenea, următoarele documente:

• O declarație deplină a istoriei relaţiei - când şi unde v-aţi întâlnit, dovezi ale prezentei, cum ar fi vizele, ştampile de intrare / ieşire pe paşaportul soţului dumneavoastră irlandez. Vă rugăm să reţineţi că, pentru a imigrăra, nu este suficientă o relaţie care s-a dezvoltat exclusiv pe internet sau prin telefon/sms. O relaţie trebuie să includă un număr de întâlniri față în faţă (cu excepția webcam). Trebuie să demonstrați ofițerului responsabil de vize că relaţia este de bună-credinţă.
• Dacă, în timp ce soţul dumneavoastră avea reşedinţa în Irlanda, v-ați căsătorit prin procură, puteți, dacă doriţi, să solicitaţi o declaraţie cu privire la starea civilă în conformitate cu secţiunea 29 din Legea Familiei din 1995 de la instanţa relativă.
• Dovada referitor la modul în care soţul/ soţia dumneavoastră va fi sprijinit/ă financiar - P60, fişele de plată, extras de cont pentru 6 luni înainte de aplicare.
• Dovezile de asigurare vor ajuta la deciderea cererii dumneavoastră. Dacă vi se acordă o viză ar trebui să arătați dovada asigurării medicale/ de călătorie, atunci când ajungeți la portul de intrare.

Documente necesare pentru cererea vizei de alăturare la un soț sau un părinte care este deținător al unui permis de muncă, cartei verzi sau un cercetător științific

 • Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, fotografiile şi taxa (dacă este cazul)
 • În afară de rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, trimiteţi o scrisoare semnată de aplicare
      1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
      2. oferind detalii cu privire la orice membru al familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat membru UE.
 • Paşaport, valabil 12 luni, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul. (În cazul în care paşaportul este relativ nou, poate ajuta cererii dumneavoastră dacă veți oferi paşaportul dumneavoastră anterior care indică orice vize anterioare din orice altă ţară, şi istoricul călătoriei dumneavoastră precedente)
 • Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă ascundeți refuzurile de viză, acest lucru va duce la faptul ca cererea dumneavoastră de viză irlandeză să fie refuzată
 • O declaraţie detaliată a contului bancar al dumneavoastră și al soțului care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fonduri suficiente pentru a acoperi costurile
 • În aplicarea pentru o viză cu scopul de a vă alătura soţului dumneavoastră sau părintelui în Irlanda, trebuie să puteți demonstra că:
      - Sunteţi soţ al unui sponsor calificat a cărui căsătorie este subzistentă la data cererii dumneavoastră SAU
      - Sunteţi copilul aflat în întreţinere, și necăsătorit ai sponsorului sub vârsta de 18 ani ŞI 
      - Faptul că sponsorul calificat îndeplineşte cerinţa de venitul minim dacă este relevant.

Consimţământul părinţilor

 • În cazul în care atât dumneavoastră cât şi soţul dumneavoastră sunteţi părinţii acestui copil, dar numai unul dintre voi va avea reşedinţa în Irlanda, acordul scris al soţului dumneavoastră, care permite copilului dumneavoastră să vi se alăture, este necesar

Dacă doriţi ca un copil (sub 18 ani) dintr-o căsătorie sau o relaţie anterioară să călătorească cu dumneavoastră, sau să vi se alăture în Irlanda, dovada că dețineți custodia deplină şi drepturile de acces la acest copil trebuie să fie prezentată.

Hotărârea instanței judecătorești

 • În cazul în care celălalt părinte al acestui copil are drepturi de custodie sau de acces, o declaraţie pe proprie răspundere a acestui părinte privind acceptul ca acel copil să fie scos din ţara de origine este necesară
 • Sponsorii și membrii de familie pot fi solicitați să prezinte probe de ADN, obţinute pe propria cheltuială, şi certificate în conformitate cu cerinţele Ministrului, în justificarea cererilor sale. Aceste dovezi nu vor fi solicitate în mod nejustificat.

Dovezi ale Finanţelor
În cazul în care sponsorul calificat este titularul unui permis de muncă şi a fost rezident în Irlanda timp de 12 luni, acesta trebuie să demonstreze că dispune de fonduri suficiente pentru a vă întreține, precum şi pe orice membru de familie dependen, fără a recurge la fonduri publice. Cu toate acestea, în toate cazurile, cererea dumneavoastră trebuie să fie însoţită de:

 • O copie a permisului soţului de lucru curent
 • O copie a contractului de muncă al sponsorului calificat de cel puţin un an de la data intrării membrului de familie. Contractul trebuie să ofere, de asemenea, salariul anual al sponsorului
 • Copie a P60 şi 3 fişe de salariu recente consecutive

În cazul în care documentele de mai sus nu sunt prezentate, cererea nu poate fi considerată

Paşaport

 • Paşaport valabil curent timp de cel puţin un an de la data intrării propuse în Irlanda
 • Dacă aţi deţinut un paşaport anterior, ar trebui să-l prezentați, de asemenea, cu cererea dumneavoastră
 • O copie clară şi lizibilă a tuturor paginilor din paşaportul sponsorilor calificați
 • O copie a Certificatului de înregistrare a sponsorilor (document eliberat de către autorităţile de imigrare irlandeze)

Reședință de lungă durată pentru partenerul unui cetățean irlandez/ deținătorul unui permis de muncă/ deținătorul cartei verzi

Dacă sunteți:
     - 
partenerul unui cetăţean irlandez într-o relaţie pe termen lung, care a existat timp de cel puţin 2 ani sau
   - 
partenerul unui cetăţean non-SEE care deține un permis de muncă sau un Green Card sau a unei persoane care a beneficiat de şedere pe termen lung, într-o relatie pe termen lung, care a existat timp de cel puţin 4 ani sau
    - 
un partener civil care a contractat un parteneriat înregistrat, sau este o parte a unei clase de raport juridic specificat în parteneriatul publice (Recunoaşterea Relaţiilor Externe Înregistrate) Ordinul 2010, având dreptul de a fi recunoscut ca un parteneriat civil, şi
  - 
doriți să vă alăturați partenerului dumneavoastră în Irlanda sau să îi însoţiți în Irlanda, următoarele documente sunt necesare pentru a avea cererea dumneavoastră luată în considerare:

 • Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, fotografiile şi taxa (dacă este cazul)
 • În afară de rezumatul formularului de cerere semnat, de asemenea, trimiteţi o scrisoare semnată de aplicare
       1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
       2. oferind detalii cu privire la orice membru al familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat membru UE.
 • Paşaport, valabil 12 luni, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul. (În cazul în care paşaportul este relativ nou, poate ajuta cererii dumneavoastră dacă veți oferi paşaportul dumneavoastră anterior care arată orice vize anterioare din orice altă ţară, şi istoricul călătoriei dumneavoastră precedente)
 • Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă ascundeți refuzurile de viză, acest lucru va duce la faptul ca cererea dumneavoastră de viză irlandeză să fie refuzată
 • O declaraţie detaliată a contului bancar al dumneavoastră și al soțului care să acopere o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi care arată fonduri suficiente pentru a acoperi costurile
 • Dovada că aveți în mod legal reşedinţa într-o altă ţară decât Irlanda
 • Documente justificative, care vor sprijini existenţa şi durabilitatea relaţiei - de exemplu, Certificatul de înregistrare a parteneriatului (dacă este cazul) sau dovezi de deținere a unei proprietăți comune, închirierea unei proprietăți în comun, corespondenţa adresată ambilor parteneri la aceeaşi adresă, dependenţa / interdependenţa financiară, sau orice alte documente relevante
 • O declarație deplină a istoriei relaţiei - când şi unde v-aţi întâlnit, dovezi ale prezentei, cum ar fi vizele, ştampile de intrare / ieşire pe paşaportul soţului dumneavoastră irlandez. Vă rugăm să reţineţi că, pentru a imigra, nu este suficientă o relaţie care s-a dezvoltat exclusiv pe internet sau prin telefon/sms. O relaţie trebuie să includă un număr de întâlniri față în faţă (cu excepția webcam). Trebuie să demonstrați ofițerului responsabil de vize că relaţia este bună-credinţă.
 • O copie clară a pașaportului soțului dumneavoastră sau alte dovezi care atestă cetățenia irlandeză a soțului dumneavoastră
  • Dovada referitor la modul în care soţul/ soţia dumneavoastră va fi sprijinit/ă financiar - P60, fişele de plată, extras de cont pentru 6 luni înainte de aplicare.
  • Asigurare medicală privată

Dacă aveţi copii (sub 18 ani) care nu deţin paşapoarte irlandeze, şi necesită, prin urmare, o viză, o cerere separată trebuie să fie prezentată, împreună cu un certificat de naştere, pentru fiecare copil.
Dacă doriţi ca un copil (sub 18 ani) dintr-o căsătorie sau o relaţie anterioară să călătorească cu dumneavoastră, dovada că vi s-a oferit custodia deplină şi drepturile de acces la acest copil trebuie să fie prezentată (Hotărâre a instanței de judecată).
În cazul în care celălalt părinte al acestui copil are anumite drepturi de custodie sau de acces, o declaraţie pe proprie răspundere de la acest părinte referitor acceptul ca acel copil să fie scos din ţara de origine este necesară.

Membru de familie non- SEE al unui cetățean UE
Vă informăm că Instrumentul Statutar Nr. 473 din 2014 a intrat în vigoare la 13 octombrie 2014. S. I. 146 - Actul Imigraţiei din 2004 (Vize) Ordinul 2011.
Principala modificare efectuată prin prezentul ordin este că non-resortisanţii care sunt membri de familie ai unui cetăţean al Uniunii Europene şi titularii unui document intitulat "Permis de şedere al membrului de familie al unui cetăţean UE", menţionat în articolul 5 (2) şi 10 (1) din Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004, nu sunt supuși unei cerinţe pentru viză irlandeză.
Vă informăm că Biroul de Vize al Serviciilor de Naturalizare și Imigraţie irlandeză nu sunt în poziţie de a oferi îndrumare sau consiliere pentru a stabili dacă o deținerea unui anumit card este suficient pentru a scuti persoana în cauză de la obligativitatea vizelor. Cu toate acestea, el este deschis persoanelor care vor să contacteze autoritatea competentă emitentă a statului membru în cauză pentru consiliere/ îndrumare, pentru a stabili dacă documentul/ cardul pe care îl deține intră în definiţia din directivă, astfel cum este pus în aplicare de către statul membru respectiv.
În situaţiile în care o persoană este nesigură dacă este sau nu scutită de obligativitatea vizelor, atunci trebuie să aplice pentru o viză. O astfel de cerere din partea unui membru de familie al unui cetăţean UE va continua să fie tratată într-un mod accelerat. Indiferent dacă trebuie să depuneți sau nu cererea de viză, ar trebui să fie o chestiune de alegere pentru fiecare.

Soțul, soția/Copilul- Membrii de familie care se califică pentru a se ALĂTURA unui cetățean UE în Irlanda
Dacă sunteţi soțul/soția sau copilul (sub 21 de ani) non-SEE al unui cetăţean UE sau copilul soţului non-SEE şi doriți să vă alăturați cetăţeanului UE, care este deja în Irlanda, următoarele documente sunt necesare:

 • Completați în întregime formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat şi fotografiile
 • Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, vă rugăm, de asemenea, să prezentați o scrisoare semnată de aplicare:
      1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
      2. oferind detalii referitor la orice membri ai familiei dumneavoastră, care sunt în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE.
 • Paşaport
 • Certificatul de căsătorie - dovezi (documente apostilate) că căsătoria a fost înregistrată în ţara de origine/reședință a solicitantului
 • Certificat de naştere (forma lungă) pentru copiii sub 21 ani, consimţământul părinţilor, dacă este necesar, cardul naţional de identitate (semnat, dacă este necesar)
 • Dovada că soţul cetăţean UE îşi exercită drepturile sale UE, de a fi angajat/ de a desfăşura activităţi pe cont propriu în Irlanda sau de a participa la un program valabil de formare profesională sau de a dispune de suficiente resurse financiare şi de asigurare medicală
 • N.B. trebuie remarcat faptul că cetăţeanul UE are o perioadă de 3 luni pentru a-și exercita drepturile sale de la data sosirii în stat.

Partener - Membrii de familie care se califică pentru a se ALĂTURA unui cetățean UE în Irlanda

Dacă sunteți:
     - u
n partener non-SEE al unui cetăţean UE, într-o relație pe termen lung, de cel puţin 2 ani sau
    - 
un partener civil care a contractat un parteneriat înregistrat, sau este o parte a unei clase de raport juridic specificat în Ordinul 2010 din Parteneriatul Civil , având dreptul de a fi recunoscut ca un parteneriat civil, şi
doriți să vă alăturați partenerului dumneavoastră, care este cetăţean UE, în Irlanda sau să îi însoțiți în Irlanda, următoarele documente sunt necesare pentru a avea cererea dumneavoastră luată în considerare:
Completați în întregime formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat şi fotografiile
Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, vă rugăm, de asemenea, să prezentați o scrisoare semnată de aplicare:
    
1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
    
2. oferind detalii referitor la orice membri ai familiei dumneavoastră, care sunt în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE.

 • Paşaport
 • Documente justificative, care va atesta existenţa şi durabilitatea relaţiei:
     1. În cazul unui parteneriat civil înregistrat sau recunoscut, vă rugăm să prezentați Certificatul de Înregistrare a parteneriatului
        2. În cazul partenerilor neînregistrați, vă rugăm să prezentați o dovadă a deținerii unei proprietăţi comune, de închiriere a unei proprietăți comune, corespondenţa adresată ambilor parteneri la aceeaşi adresă, dependenţa/ interdependenţa financiară, conturi bancare comune sau orice alte documente relevante
  N.B. trebuie remarcat faptul că cetăţeanul UE are o perioadă de 3 luni pentru a-și exercita drepturile sale de la data sosirii în stat.

NOTĂ: Este sarcina solicitantului să demonstreze ofițerului de vize buna credinţă a parteneriatului.

Soț/ Copil/ Partener - Membrii de familie care se califică pentru a ÎNSOȚI un cetățean UE în Irlanda – Reședință

Dacă sunteţi soţul non-SEE sau copilul (sub 21 ani), sau copilul soţului non-SEE, sau partenerul non-SEE a unui cetăţean UE, într-o relație de lungă durată, care a existat timp de cel puţin 2 ani, sau un partener civil care a contractat un parteneriat înregistrat, sau este o parte a unei clase de raport juridic specificat în Ordinul 2010 din Parteneriatul Civil (Recunoaşterea Relaţiilor Externe Înregistrate), având dreptul de a fi recunoscut ca un parteneriat civil, şi
doriți să ÎNSOȚIȚI partenerul dumneavoastră, care este cetăţean UE, în Irlanda, următoarele documente sunt necesare pentru ca cererea dumneavoastră să fie luată în considerare:

 • Completați în întregime formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat şi fotografiile
 • Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, prezentați o scrisoare semnată de aplicare:
     1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
     2. oferind detalii referitor la orice membri ai familiei dumneavoastră, care sunt în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE.
 • Paşaport
 • În cazul unui cuplu căsătorit: Certificatul de căsătorie - dovezi (documente apostilate) că căsătoria a fost înregistrată în ţara de origine/reședință a solicitantului
 • În cazul partenerilor civili: documente justificative, care vor atesta existenţa şi durabilitatea relaţiei:

1. În cazul unui parteneriat civil înregistrat sau recunoscut, prezentați Certificatul de Înregistrare a parteneriatului
2. În cazul partenerilor neînregistrați, prezentați o dovadă a deținerii unei proprietăţi comune, de închiriere a unei proprietăți comune, corespondenţa adresată ambilor parteneri la aceeaşi adresă, dependenţa/ interdependenţa financiară, conturi bancare comune sau orice alte documente relevante

 • Certificat de naştere (forma lungă) pentru copiii sub 21 ani, consimţământul părinţilor, dacă este necesar, cardul naţional de identitate (semnat, dacă este necesar)

IMPORTANT!

Solicitantul ar trebui, în cazul în care intenţionează să locuiască în Irlanda pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, să depună o cerere pentru un Card de Reședință al membrului de familie al unui cetăţean UE conform Tratatului Drepturilor UE, 13-14 Burgh Quay, Dublin 2.

Alţi membri ai familiei cetăţeanului UE, inclusiv părinţii lor şi alte rude:

Orice membru al familiei unui cetăţean UE, care este:
    
Un dependent al cetăţeanului UE sau un dependent al soţului cetăţeanului UE care se califică sau
    
Un membru al familiei cetăţeanului UE sau o persoană care necesită îngrijirea personală de către cetăţeanul UE, pe baza unor motive serioase de sănătate pot depune cererea pentru o viză cu prezentarea următoarelor documente:

 • Completați în întregime formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat şi fotografiile
 • Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, prezentați o scrisoare semnată de aplicare:
      1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
      2. oferind detalii referitor la orice membri ai familiei dumneavoastră, care sunt în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE.
 • Paşaport
 • Dovezi ale relaţiei lor cu cetăţeanul UE
 • Dovezi ale dependenţei lor faţă de cetăţeanul UE, dacă este necesar
 • Dovezi că sunt un membru al familiei cetăţeanului UE, dacă este necesar
 • Dovezi că au nevoie de îngrijire personală din partea cetăţenilor UE din motive grave de sănătate, dacă este necesar.

NOTĂ: Dovezile necesare vor fi documente justificative de la autoritatea în cauză sau ţara de origine al solicitantului, care atestă că el sau ea este un dependent sau un membru al familiei cetăţeanului UE.

ATENȚIE!
Titularul vizei trebuie să se prezinte la un Oficial de Imigrare într-un port de intrare aprobat. Vă rugăm să reţineţi că o viză acordă titularului numai permisiunea de a se prezenta într-un port aprobat de intrare în stat. Decizia de a permite intrarea în stat îi aparține ofiţerului de imigrare şi în plus, viza în sine nu implică nici un fel de drepturi cu privire la rezidența în stat.

STUDIU, CERCETARE SAU EXAMINARE

Studiu – Documente necesare pentru cererea de viză

 • Completați în întregime formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat şi fotografiile
 • Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, prezentați o scrisoare semnată de aplicare:
     1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
     2. oferind detalii referitor la orice membri ai familiei dumneavoastră, care sunt în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE.
 • Paşaport, valabil 12 luni, și o copie a pașaportului anterior, dacă este necesar.
 • Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberată de autorităţile din această ţară. Ascunderea informațiilor despre refuzurile de viză va duce ca cererea dumneavoastră de viză irlandeză să fie refuzată - Trebuie să furnizați detalii complete a tuturor cererilor de viză pe le-aţi făcut pentru orice ţară, inclusiv Irlanda. Dacă aţi fost vreodată în Irlanda mai înainte, fie legal sau ilegal, trebuie să oferiți detalii despre timpul petrecut aici. Dacă veți ascunde oricare dintre aceste detalii, cererea dumneavoastră actuală va fi refuzată.
 • Dovezi că posedați o asigurare privată medicală – Asigurarea privată medicală este necesară. Colegiul dumneavoastră poate aranja asta pe numele dumneavoastră. Dacă da, detalii cu privire la aceasta trebuie să fie incluse în scrisoarea dumneavoastră de acceptare din partea colegiului. În cazul în care nu este organizat de către colegiu, dumneavoastră trebuie să o obțineți personal şi să oferiți dovezi împreună cu cererea dumneavoastră.

Finanţe
În cazul în care dovada finanţelor nu este prezentată, cererea dumneavoastră va fi refuzată. Toate extrasele de cont ar trebui să includă numele şi adresa titularului de cont, precum şi numărul contului. Înregistrărire sau detalii scrise de mână cu privire la extrasele de cont nu vor fi acceptate. Orice documente care nu sunt în limba engleză trebuie să fie traduse. Trebuie să demonstrați că aveţi fonduri suficiente pentru a vă întreține pe toată durata şederii dumneavoastră în Irlanda, fără a recurge la fonduri publice, sau la muncă, inclusiv:

 • O declaraţie detaliată a contului dumneavoastră şi/ sau a contului sponsorilor dumneavoastră care acoperă o perioadă de şase luni, imediat înainte de cererea dumneavoastră de viză, şi arată fonduri suficiente pentru a acoperi toate costurile.
 • Dovezi că aveţi acces imediat la cel puţin 7.000 €. Acesta este costul estimat de viaţă în Irlanda pentru un student pentru un an academic. Trebuie să demonstrați, de asemenea, că dumneavoastră sau sponsorul dumneavoastră are acces imediat la o sumă de cel puţin 7.000 € pentru fiecare an de studii, pe lângă taxele de curs pentru fiecare din acei ani.

NOTĂ: În cazul în care Studenţii non-SEE studiază pentru o perioadă de mai puţin de 6 luni, studenții non-SEE trebuie să aibă acces la 500 € pe lună.

Dacă sunteţi sponsorizat de către o altă persoană sau de mai multe persoane, trebuie să prezentați o declaraţie de şase luni din contul lor bancar, care acoperă perioada de şase luni imediat înainte de cererea dumneavoastră, şi arătă toate tranzacţiile care au avut loc în acest timp.

Trebuie să enumeraţi fiecare persoană care vă sponsorizează, şi să oferiți detalii clare referitor la relaţia lor cu dumneavoastră. Toate dovezile furnizate trebuie să fie prezinte clar la cine se referă. Oferiți detalii clare de sprijin financiar de care veți beneficia pe durata şederii dumneavoastră în Irlanda. Contul lor bancar trebuie să prezinte o înregistrare / istorie creditară credit bun pentru un minim de şase luni imediat înainte de a depune cererea dumneavoastră.

Sponsorul dumneavoastră va trebui să demonstreze că valoarea sprijinului financiar pe care o veți primi este disponibilă ŞI că aceștia dispun de fonduri suficiente pentru a se întreţine pe ei şi alți membri ai familiei.

Orice depunere a unei sume forfetare făcută în timpul celor trei luni imediat înainte cererii dumneavoastră trebuie să fie pe deplin explicată, însoţită de documente justificative - de exemplu, dacă o astfel de depunere a unei sume forfetare a fost din veniturile încasate din vânzarea de bunuri sau încasarea Certificatelor de economii, conturi de depozit de rate fixe, sau orice tip de surse similare, atunci dovezi clare trebuie să fie furnizate.

Trebuie să demonstrați de asemenea, că dumneavoastră sau sponsorul dumneavoastră va avea acces oricând la o sumă de cel puţin 7.000 € pentru fiecare an de studii, pe lângă taxele de curs pentru fiecare din acei ani. Dovezile acceptate vor include o scrisoare de la angajatorul sponsorului dumneavoastră, care confirmă detalii despre muncă, plus 4 plăți recente. Această scrisoare ar trebui să includă detalii de contact ale angajatorului, inclusiv numele, adresa şi numărul de telefon (fix, nu mobil).

Dacă sponsorul dumneavoastră este implicat în afaceri, dovezi în acest sens trebuie să fie furnizate, cum ar fi certificatul de înregistrare de la autorităţile din ţara dumneavoastră.Extrasurile de cont şi scrisorile băncilor trebuie să arate şi să includă detalii complete de contact ale băncii - numele, adresa completă a filialei în care este deţinut contul, număr de telefon (fix, nu mobil), e-mail şi adrese web (acolo unde este disponibil). În cazul în care această informaţie nu este în mod normal disponibilă pe un extras de cont, ar trebui să fie însoţită de o scrisoare de la bancă, pe hârtia oficială a băncii, oferind aceste detalii. În cazul în care o un extras de cont sau o scrisoare de la bancă este prezentată oferind doar un număr de telefon mobil, numărul cutiei poștale ca adresă, sau o adresă de email pe Yahoo, Hotmail etc, acest lucru nu va fi considerat ca dovadă a finanţelor, şi poate, de fapt ridica o problemă de credibilitate cu privire la întreaga cerere.

Dovezi Alternative de Finanțe – Programe de studiu pentru studenți
Un program pilot a fost introdus acum, care ar permite studenţilor programului de studii să prezinte alternative la extrasele de cont ca o metodă de dovadă a finanţelor. Metoda alternativă este o "garanție de educaţie", cu o valoare minimă de 7.000 €. Garanția trebuie să fie depusă la un serviciu aprobat de plătire a taxelor pentru studenți (de exemplu, serviciul electronic de plătire a taxelor oferit de EduStep).

Garanția trebuie să se considere în mod continuu de la cererea de viză iniţială până la momentul în care studentul se înregistrează în Irlanda la autorităţile de imigrare. Acest lucru este de a asigura că există fondurile necesare şi sunt rezervate pentru uzul personal al studentului. Garanția va fi în numerar atunci când studentul ajunge în Irlanda sau dacă pentru orice motiv viza este refuzată sau studentul decide să nu mai ocupe locul său în colegiu.

O chitanţă care arată că garanția a fost plătită de către solicitant va fi, în general, acceptată de către INIS ca dovadă a finanţelor. Cu toate acestea, solicitantul trebuie să fie conştient de faptul că acestea pot cere, de asemenea, să furnizeze dovezi suplimentare de finanţe în cazul în care se consideră necesar. La sosirea lor în stat, fondurile vor fi puse la dispoziţia studenţilor.

NOTA 1: Studenţii care au intenţia de şedere în Irlanda pentru mai mult de 90 de zile sunt obligaţi să se înregistreze la Biroul Naţional de Imigrare Garda (GNIB). Pe lângă taxele de curs, studentul trebuie să aibă acces la 3.000 € în primul an de înregistrare la GNIB sau dacă studenţii non-SEE studiază pentru o perioadă de mai puţin de 6 luni, trebuie să aibă acces la 500 € pe lună sau de € 3,000, oricare este mai mică.

NOTE 2: Studenţii care participă la o schemă de plată a garanțiilor ar trebui să reţină că acest lucru este un aranjament contractual între ei şi furnizorul de servicii de garanții. INIS nu este o parte din orice contract încheiat între un student şi un furnizor de servicii de garanții. Studenţii care sunt înscrişi în una din categoriile de cursuri enumerate mai jos nu sunt obligați să participe la un sistem de plăţi de garanții, şi pot prefera să furnizeze dovezi normale a finanţelor astfel cum este prevăzut mai sus.

Tipuri de cursuri şi colegii eligibile pentru participarea la sistemul de garanții al studenților

Cursurile programelor de grad sunt definite ca cursuri, care conduc la un obținerea

 • Diplomă de licență obișnuită
 • Diplomă de licență de onoare
 • Diplomă Superioară (după obținerea Diplomei de licență de onoare)
 • Diplomă de studii postuniversitare (după obținerea Diplomei de licență de onoare)
 • Programe de masterat
 • Programe de doctorat

"Decernarea" astfel cum este prevăzută mai sus, trebuie să fie realizată de unul din următoarele tipuri de organisme de atribuire:

Un organism de atribuire irlandez recunoscut:

 • Institutul de Tehnologie din Dublin
 • Consiliul de Atribuire pentru învăţământul superior şi educația de formare
 • Institutele de Tehnologie cu autoritate delegată de atribuire
 • Colegiul Regal al Chirurgilor din Irlanda
 • Universităţi
 • Alte organisme care au competenţe legale în conformitate cu dreptul irlandez de atribuire

Anumite "diplome/ titluri" oferite de universităţile internaţionale care îndeplinesc definiţia de mai sus vor fi, de asemenea, considerate ca fiind cursuri care se califică. A se vedea documentul Registrul Internaţionalizării: Noi acorduri pentru a aplica de la 01 ianuarie 2011, punctul 1 A (ii) şi (iii) pentru informaţii suplimentare.

Cursuri de studiu

 • Toate cererile de viză de student ar trebui să conţină:
     1. fie o copie a unui Transfer Electronic de Fonduri de la solicitant către Banca irlandeză al colegiului, care prezintă detalii cu privire la numele beneficiarului, adresa, detalii bancare, precum şi aceleaşi detalii pentru expeditor, sau
      2. o chitanţă valabilă care arată că taxele de curs au fost achitate la un serviciu aprobat de plătire a taxelor pentru studenți. (De exemplu, serviciul electronic de plătire a taxelor oferit de EduStep [fostul Serviciul Plăţilor pentru Studenții Străini, ISPS] ) *

* Departamentul de Justiţie şi Egalitate este în orice moment dispus să ia în considerare propuneri de la alţi furnizori de servicii de plată a taxei de studenţi pentru a avea serviciile lor acceptate în scopul eliberării vizelor

Taxele plătite la colegiu sunt o problemă între student şi facultate. Cu toate acestea, în cazul în care cererea de viză se refuză, colegiul ar trebui să restituie taxa (minus taxele mici de administrare), într-un termen rezonabil.

 • Dovezi că sunteţi înscris la un curs de finanţare privată care implică cel puţin 15 ore de predare în timpul zilei organizate în fiecare săptămână - O scrisoare de acceptare de la colegiu, care să confirme că aţi fost acceptat şi înscris la un curs de învăţământ cu normă întreagă, care implică cel puţin 15 ore de şcolarizare organizate zilnic în fiecare săptămână:

1. Această scrisoare ar trebui să specifice cursul care va fi studiat.
2. Aceasta ar trebui să confirme, de asemenea, valoarea taxelor care trebuie plătite pentru cursul dumneavoastră, şi dacă această sumă a fost achitată.
3. Dacă colegiul a luat o asigurare medicală pe numele dumneavoastră, detaliile acestui lucru trebuie să fie conţinute în această scrisoare de acceptare.

Mai jos urmează o explicaţie a ceea ce va fi acceptat ca dovadă pentru cerinţele de mai sus. Asiguraţi-vă că citiţi cu atenţie şi prezentați toate documentele justificative cu cererea dumneavoastră. Din nou, este important ca aceste documente să fie originale, lizibile, în limba engleză, sau însoţite de o traducere legalizată. Acestea ar trebui să indice în mod clar ceea ce reprezintă şi la cine se referă.

Prerogativele educaţionale şi altele a unui colegiu vor fi luate în considerare de către Departamentul de Justiţie şi Egalitate pentru ajunge la o decizie privind cererea de viză. Recunoaşterea de către Departamentul de Educaţie şi Abilităţi prin ACELS îndeplinește aceste criterii în cazul şcolilor în limba engleză.

 • Dovada că aţi achitat taxele necesare pentru colegiu
 • În cazul în care taxele de curs sunt mai puţin de € 6000, taxele trebuie să fie plătite în întregime la facultate, înainte de a aplica pentru viză. Dovezi ale sumei plătită trebuie să fie incluse în scrisoarea dumneavoastră de acceptare din partea colegiului
 • În cazul în care taxele de curs depășesc € 6,000, trebuie să plătiţi cel puţin această sumă înainte de a aplica pentru viză, şi dovezi ale acestui lucru ar trebui să fie indicat, în scrisoarea dumneavoastră de acceptare. Această sumă minimă este o cerinţă de imigrare. Cu toate acestea, colegiul la care doriți să participaţi poate solicita plata integrală a taxelor.
 • Dovezi de contabilitate pentru orice lacune în istoria dumneavoastră de învăţământ - Dumneavoastră trebuie să furnizați informaţii pentru a ţine cont de orice decalaje între ultima perioadă de învăţământ cu normă întreagă şi cererea dumneavoastră de a studia în Irlanda. În cazul în care astfel de decalaj în educaţie a fost completat de perioade de încadrare în muncă, trebuie să oferiți detalii complete din istorie referitor la munca dumneavoastră.
 • Dovezi cu privire la intenţia dumneavoastră de a vă întoarce în ţara dumneavoastră de reşedinţă permanentă în urma finalizării studiilor dumneavoastră în Irlanda.
 • Dovada că aveţi calificările academice pentru a urma cursul ales - Dumneavoastră trebuie să furnizați dovezi că aţi atins nivelul necesar de realizare academic cerut pentru a urma cursul ales. Aceste dovezi vor include - rezultatele de la examene, calificările obţinute, precum şi certificate care dovedesc nivelul de limba engleză. Cu excepţia cazului unei cereri care este exclusiv la un curs de limba engleză, trebuie să demonstraţi că aveţi capacitatea de a participa pe deplin în cursul ales de dumneavoastră prin intermediul limbii engleze şi să demonstrați ofițerului de vize această condiție.
 • Trebuie să depuneți toate rezultatele obţinute la examene, împreună cu certificatele de calificare ale dumneavoastră.

Se recomandă ca toţi solicitanţii, indiferent de naţionalitate sau de studii, să susțină testul de limba engleză din cadrul Sistemului Internațional de Testare a Limbii Engleze International (IELTS), şi să furnizeze certificatul original cu cererea de viză.
Alte certificate acceptabile vor fi cele de la un test recunoscut pe plan internaţional, cum ar fi TOEFL sau Cambridge sau ETAPP.
Neprezentarea unui astfel de certificat poate conduce la întârzieri în procesarea cererii dumneavoastră, şi posibil refuz. Prezentarea certificatelor false sau frauduloase cu cererea dumneavoastră va duce la refuz categoric, şi nici un recurs nu va fi permis.
Orice certificat trebuie să fi fost eliberat în termen de 2 ani până la data începerii preconizate a cursului dumneavoastră.

Punctajele recomandate sunt:

 • IELTS – punctaj minim de 5
 • TOEFL – punctaj minim de:
  • 173 (bazate la calculator)
  • 61 (bazate pe Internet)
  • 500 (pe suport de hârtie)
 • Cambridge – Primul certificat în engleză (FCE) sau mai mare
 • ETAPP - grad minim de B2
 • PTE Academic – punctaj minim de 36

Aceste recomandări sunt supuse controlului de către Departamentul de Educaţie şi Abilităţi (Studenţii care aplică numai pentru un curs de limbă engleză sunt în prezent scutiți de la această cerinţă).

Elevii cu vârsta sub 18 ani
Solicitanţii care nu au completat educaţia formală de nivelul 2 - dacă aplicați pentru un ciclu de studii la nivelul 2 de învăţământ, cerinţele subliniate mai sus pentru limba engleză pregătitoare, de asemenea, se aplică.
Orice persoană care doreşte să urmeze un curs de studiu în Irlanda trebuie să fie înscrisă într-o şcoală privată sau colegiu cu taxe.
Pe lângă cerinţele prezentate mai sus, care se aplică tuturor studenţilor, solicitanții cu vârsta sub 18 ani trebuie să prezinte:

 • Acordul parental de la ambii părinți (dacă este cazul) este cerut. Acordurile parentale semnate trebuie să fie însoţite de copii ale paşapoartelor părinţilor care consimt sau cărţile lor naţionale de identitate care arată semnătura titularului.
 • În cazul în care doar un singur părinte are custodia totală, o hotărâre a instanței de judecată care îi conferă custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentat
 • Detalii ale persoanei în grija căreia minorul va fi, trebuie să fie furnizate împreună cu aplicaţia.

Dispoziţiile din partea IVB din Legea Copiilor 2001, se vor aplica atunci când va avea loc examinarea cererilor.
Acordarea unei vize unei persoane sub vârsta de 18 ani în scop de studii nu oferă nici un drept oricărui alt membru al familiei să o însoţească sau se alăture studentului în stat.

Cercetare – Documente necesare pentru cererea de viză

 • Completați în întregime formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, fotografiile și taxa.
 • Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, prezentați o scrisoare semnată de aplicare:
     1. subliniind motivul pentru care veniţi în Irlanda,
     2. oferind detalii referitor la orice membri ai familiei dumneavoastră, care sunt în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE.
     3. indicând cât timp intenționați să staţi,
     4. angajament că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat membru la expirarea permisiunii de ședere.
 • Paşaport, valabil 12 luni, și o copie a pașaportului anterior, dacă este necesar.
 • Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberată de autorităţile din această ţară. Ascunderea informațiilor despre refuzurile de viză va duce ca cererea dumneavoastră de viză irlandeză să fie refuzată Trebuie să furnizați detalii complete a tuturor cererilor de viză pe le-aţi făcut pentru orice ţară, inclusiv Irlanda. Dacă aţi fost vreodată în Irlanda mai înainte, fie legal sau ilegal, trebuie să oferiți detalii despre timpul petrecut aici. Dacă veți ascunde oricare dintre aceste detalii, cererea dumneavoastră actuală va fi refuzată.
 • Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea planificată din Irlanda.
 • Scrisoare din partea colegiului/ organizaţiei gazdă în Irlanda care să evidenţieze natura şi durata programului de cercetare / proiectului, precum şi detaliile anuale de salariu
 • Permis de muncă

Dacă aplicați pentru a participa într-un program pe termen scurt, pentru care nu se plăteşte salariu, ar trebui să prezentați:

 • scrisoare de la colegiu sau organizaţie care să evidenţieze natura şi durata programului de cercetare
 • dovezi despre modul în care vă veți întreține pentru toată durata de şedere, inclusiv cheltuielile de deplasare, cazare şi de trai
 • dovezi ale obligaţiilor dumneavoastră pentru a reveni în ţara dumneavoastră de şedere permanentă - scrisoare de la angajator/ colegiu care oferă detalii cu privire la munca / studiile dumneavoastră, confirmând proiectul de cercetare ce se desfăşoară în Irlanda, şi faptul că vă veți întoarce la muncă/ studiu la finalizarea acestui program de cercetare.

Mai multe informaţii despre cereri de viză de studiu şi procedurile de imigrare
Aceste cerinţe sunt destinate pentru a acționa doar ca un ghid şi nu limitează puterea discreției ofițerului de vize în determinarea cererilor individuale.
Aceste cerințe se pot schimba, prin urmare, ar trebui să verificați în mod regulat pentru cea mai recentă versiune, care va avea data de punere în aplicare în partea de jos a acestui document.
Toate cererile de viză cu scop de studiu ar trebui să conţină o copie a unui transfer electronic de fonduri de la solicitant la Banca irlandeză al colegiului, care prezintă detalii cu privire la numele beneficiarului, adresa, detaliile bancare, precum şi aceleaşi detalii pentru expeditor. Orice declaraţii nesemnate, informaţii false, documente false sau frauduloase vor avea ca rezultat respingerea cererii dumneavoastră şi nici un recurs nu va fi permis.
Responsabilitatea îi aparține solicitantului, de a demonstra ofițerului de vize că el este calificat pentru a obține o viză.
Acordarea unei vize de student nu oferă nici un drept oricărui alt membru al familiei să vă însoţească sau să vi se alăture în Irlanda.

Decizii
Timpul de procesare a cererilor de viză pentru studenţi variază în funcţie de volumul cererilor depuse, precum şi timpul necesar pentru o aplicaţie pentru a ajunge la secția de vize de la Dublin de la Ambasada de la care a fost depusă.
Dumneavoastră ar trebui să permiteți cât mai mult timp posibil, atunci când solicitați o viză, dar un timp minim de 8 săptămâni, se recomandă.
Secţiunea de vize se va strădui să evalueze cererea dumneavoastră cât mai curând posibil.
Deciziile referitor la vize sunt publicate săptămânal pe siteu, pe pagina numită - Decizii privind Vizele
Puteţi verifica o decizie prin introducerea Numărului de referinţă al Vizei dumneavoastră.

Dreptul de recurs

 • Dacă vi se refuză o viză puteți contesta această decizie în termen de 2 luni
 • Contestările trebuie să fie prezentate în scris şi postate la:

Visa Appeals Office
Irish Naturalisation and Immigration Service
Department of Justice and Equality
13-14 Burgh Quay
Dublin 2, D02 XK70, Ireland

Contestarea dumneavoastră ar trebui să conțină pe deplin toate motivele pentru care cererea dvs. a fost refuzată. Orice document justificativ suplimentar ar trebui să fie prezentat cu contestarea dumneavoastră.
Trebuie să citați numărul de referinţă a vizei în contestarea dumneavoastră, împreună cu numele şi naţionalitatea.
Nu există nici o taxă care trebuie plătită pentru contestarea deciziei refuzului de viză.
Nu va fi permisă nici o contestație dacă se constată că ați furnizat informaţii false sau care induc în eroare în orice parte a cererii dumneavoastră, sau ați prezentat documente false, falsificate sau frauduloase.

Viza de tranzit

Documente necesare pentru cererea de viză
Solicitantul trebuie să prezinte dovezi ale itinerariului de călătorie: bilete de avion care arată datele de plecare și destinația.

• Completați formularul de cerere on-line, şi trimiteţi rezumatul formularului de cerere semnat, împreună cu fotografiile şi taxa. Declarați clar că această cerere este pentru o viză de tranzit.
• Pe lângă rezumatul formularului de cerere semnat, trimiteţi o scrisoare de aplicare semnată
    
1. subliniind motivul pentru care doriți să vizitați Irlanda,
    
2. oferind detalii cu privire la orice membru ai familiei dumneavoastră, care este în prezent în Irlanda, sau în orice alt stat UE,
    
3. indicând cât timp planificați să staţi,
   
4. confirmând că veți respecta condițiile vizei, că nu veți deveni o povară pentru stat, şi că veţi părăsi acest stat la expirarea permisiunii de a rămâne.

 • Paşaport, valabil pentru 6 luni de la data prevăzută de plecare din stat, şi o copie a paşaportului anterior, dacă este cazul
 • Itinerariul de călătorie și rezervări ale biletelor sau chiar biletele care arată datele de plecare și destinațiile.
 • În cazul în care vizitați un alt stat membru înainte de călătoria în Irlanda, viza relevantă pentru acel stat trebuie să fie obţinută şi inclusă în paşaportul dumneavoastră înainte de a aplica pentru o viză irlandeză
 • Dacă vi s-a refuzat o viză pentru oricare altă țară, detalii cu privire la acest lucru trebuie să se acorde. Trimiteți scrisoarea originală eliberat de autorităţile din această ţară. Dacă veți ascunde refuzurile de viză, acest fapt va duce la refuzul cererii dumneavoastră pentru viză irlandeză
 • Dacă sunteţi rezident într-o altă ţară decât ţara de origine, dovezi ale permisiunii dumneavoastră de şedere în această ţară. Această permisiune ar trebui să fie valabilă pentru cel puţin 3 luni după plecarea din Irlanda
 • În cazul în care un copil sub vârsta de 18 ani călătorește singur, acordul ambilor părinţi/tutori este necesar. În cazul în care copilul călătorește cu un singur părinte, consimţământul celuilalt părinte este necesar. Acest consimţământ parental semnat trebuie să fie însoţit de o copie a paşaportului părintelui cartea de identitate naţională care arată semnătura titularului
 • În cazul în care un singur părinte are custodia totală, o hotărâre a instanței judecătorești care demonstrează custodia exclusivă a acestui copil trebuie să fie prezentată.

Important!!!

Pentru toate tipurile de viză: Păstraţi copii ale tuturor documentelor prezentate împreună cu cererea. Documentele originale cum ar fi certificatele de căsătorie/ de naştere vor fi returnate. Cu toate acestea, extrasele de cont, scrisorile de invitaţie, etc nu vor fi returnate.
Dacă există documente specifice pe care doriţi să vi se returneze, prezentați o listă a acestora împreună cu cererea.
Toate scrisorile prezentate trebuie să fie pe suport de hârtie oficiale ale companiilor şi să ofere detalii complete de contact în scopul verificării. Acestea trebuie să includă o adresă poştală completă, numele de contact, poziţia în companie, numărul de telefon (fix) și adresa de e-mail, dacă este cazul. (Adresele de e-mail, cum ar fi Yahoo sau Hotmail nu sunt acceptate). Adresa site-ului ar trebui să fie, de asemenea, inclus, dacă este disponibil. Toate documentele enumerate trebuie să fie depuse împreună cu cererea. Toată documentaţia trebuie să fie în limba engleză sau însoţite de o traducere legalizată. Dispoziţiile tuturor documentelor enumerate nu garantează în nici un fel că o viză va fi acordată. Nu cumpărați bilete de călătorie înainte ca o decizie să fie luată referitor la cererea de viză. Acest lucru poate duce la costuri suplimentare inutile în situaţia în care o viză nu se acordă.

 

Vize de re-intrare

Dacă doriţi să plecați din Irlanda pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie să aplicați, înainte de a face orice aranjamente de călătorie, pentru o viză de re-intrare. Sarcina de a îndeplini toate cerințele îi revine pe deplin solicitantului.
În situaţiile în care o persoană iese din Irlanda, fără o viză validă de re-intrare, singura opţiune disponibilă pentru acea persoană este de a depune o nouă cerere de viză către ambasada sau consulatul local în ţara lor de origine. Ar trebui să țineți minte faptul că intervalul de timp pentru procesarea cererilor de viză poate dura până la 6 - 8 săptămâni. 
Cetățenii non-SEE (care au nevoie de o viză) sunt îndemnați cu insistenţă să se asigure că ei îndeplinesc cerinţa de mai sus.

Vă rugăm să reţineţi că o viză de re-intrare este necesară doar în scopuri de călătorie. Formularul de cerere pentru o viză de re-intrare.

Documentele necesare în susţinerea cererii de viză de re- intrare sunt înscrise pe formularul de cerere. Un ofiţer de vize poate solicita documente suplimentare, dacă este necesar.

Taxe
O singură intrare: €60
Intrări multiple: €100
Cazuri de urgență:€ 160
Accesați aici pentru țările care sunt scutite de aceste taxe.

Metoda de plată
Cecurile de la bancă sau mandatele poştale sunt singurele metode de plată care pot fi acceptate şi trebuie să fie achitate la: Departamentul de Justiţie şi Egalitate.
Nu se vor accepta bani în numerar sau cecuri personale, şi nici o excepţie de la această regulă nu va fi făcută în orice circumstanțe.

Dacă aplicați prin poştă:
Trimiteți formularul de cerere de viză de re-intrare completat, împreună cu toate documentele cerute prin scrisoare recomandată la:

Re-entry Visa Processing Office
Irish Naturalisation and Immigration Service
Department of Justice and Equality
13-14 Burgh Quay, Dublin 2, D02 XK70

 • Toate eforturile vor fi făcute pentru a procesa cererea dumneavoastră, în cazul în care este posibil, în termen de 4 zile lucrătoare de la data primirii.Toată documentaţia va fi returnată solicitantului, prin scrisoare recomandată;
 • Asiguraţi-vă că adresa dumneavoastră de pe formularul de cerere este completă şi uşor lizibilă.
 • Aplicaţiile pot fi, de asemenea, plasate în cutia dedicată vizelor de re-intrare în zona de recepţie şi returnată în acelaşi timp cât este nevoie pentru a completa o cerere poştală. Procesarea cererii va avea loc în termen de 4 zile lucrătoare de la primirea acesteia şi documentele dumneavoastră vor fi returnate prin scrisoare recomandată.

Alternativ, puteţi aplica în persoană:

În cazul în care faceți acest lucru vă rugăm să reţineţi că:
    1. Ar trebui să aveţi formularul de cerere completat pe deplin şi toate documentele cu dumneavoastră.
     2. Orele de program sunt 08:30 - 02:30 - de luni până vineri (cu excepţia sărbătorilor legale)

Momente de reţinut:

 • O viză separată de re-intrare va fi necesară pentru toţi copiii, chiar dacă copilul este inclus în paşaportul dumneavoastră. Prin urmare, un formular de cerere separat trebuie completat pentru fiecare copil. Cerinţele pentru copii sunt prezentate pe formularul de cerere. În nici un caz o viză nu poate fi procesată, fără prezentarea acestor documente;
 • În perioadele aglomerate de vacanţă pe tot parcursul anului, de exemplu, Crăciun / Paște / Sarbatorile Naționale, volumul persoanelor care apelează la birou poate depăşi numărul la care putem oferi un serviciu în aceeași zi. Trebuie să aplicați, prin urmare, cu mult timp înainte de aceste perioade, astfel cum cererile depuse mai târziu sau sunetele din ultimul minut se pot confrunta cu unele întârzieri;
 • Un număr de persoane este scutit de la plata taxelor - vă rugăm să vedeţi detalii cu privire la acest fapt pe formularul de cerere;
 • Înainte ca o viză de reintrare să fie eliberate, trebuie să fiţi înregistrat la Biroul Naţional de Imigrare Garda (GNIB);
 • Dacă aplicați pentru o viză cu intrări multiple, va fi valabilă de la data eliberării până la data de expirare de pe cardul de înregistrare pe care l-ați primit de la GNIB, sau data de expirare a paşaportului dumneavoastră, oricare este mai devreme (până la un maximum de 5 ani). Acest lucru vă va permite să plecați şi să re-intrați pe teritoriul statului pentru un număr nelimitat de ori atât timp cât viza dumneavoastră este valabilă;
 • Dacă aplicați pentru o viză cu o călătorie, acest lucru va fi valabil numai pentru o intrare în stat în termen de 90 de zile de la data eliberării, sau până la data de expirare de pe cardul de înregistrare pe care l-ați primit de la GNIB, sau la expirarea paşaportului, oricare dintre acestea este mai devreme;
 • Dacă paşaportul anterior a expirat, îl aduceţi cu dumneavoastră atunci când depuneți cererea dumneavoastră deoarece este posibil să fie cerut de către ofițerul de vize.

Formulare și ghiduri de aplicare pentru o viză on-line

Link-ul următor vă va direcţiona către un site securizat unde puteţi completa o cerere on-line.Un ghid comprehensiv pentru a completa cererea dumneavoastră on-line este disponibil în 7 limbi. Înainte de a completa cererea dumneavoastră de viză on-line ar trebui să citiţi toate informaţiile privind Întrebări frecvente.

Un ofiţer de vize poate solicita documente suplimentare, dacă este necesar.

Tarife la procesarea vizelor

Taxele de aplicare pentru vize nerambursabile
O singură intrare €60.00
Intrări multiple €100.00
Tranzit €25.00
În anumite circumstanţe, o taxă administrativă suplimentară trebuie să fie plătită la Ambasada sau la Consulatul Irlandei. 
Taxele poştale sau de curier, de asemenea, pot fi percepute în unele cazuri, date şi informaţii în această privinţă şi cu privire la taxa locală, sunt disponibile la Ambasada, Consulatul sau Biroul de vize Irlandez local.
Unii solicitanţii nu sunt obligaţi să plătească o taxă. Aceasta include viza cerute de soţi şi de unii membri de familie ai cetăţenilor SEE (inclusiv cetăţenii irlandezi), cu condiţia că o dovadă a relaţiei este depusă împreună cu cererea.

 

Intrarea în ţară
Reşedinţa pe termen lung
Soţ al cetăţenilor irlandezi/Parteneriat civil cu un cetăţean irlandez
Relaţii de-facto cu cetăţean irlandez
Aprobarea necondiţionată
Andosarea necondiţionată de timp (ANT)
Sistemul irlandez de îngrijire a sănătăţii
Asigurarea medicală standard
Cardurile medicale
Asigurarea privată de îngrijire medicală
Sistemul Bunăstării Sociale
Numărul personal al serviciilor publice
Recursuri la ajutorul social

Intrarea în Ţară

Non Rezidenţii din Spațiul Economic European (SEE) solicită acordul pentru a intra pe teritoriul ţării prin raportarea la un Oficiul de Imigrare la oricare port de intrare al Irlandei. Sarcina individului este de a avea toate documentele pentru a intra în ţară, în legătură cu motivul pentru care a intrat în ţară,. Oficiul de Imigrare poate permite şederea pentru cel mult 3 luni. Ei pot, în dependenţă de documentele prezentate, să vă acorde mai puţin de 3 luni.

Dacă Non Rezidenţii EEA doresc să rămână în ţară pe o perioadă ce depăşeşte perioada de şedere acordată de Oficiul de Imigrare la intrarea în ţară, atunci ei vor trebui să obţină acordul Ministerului Justiţiei şi Egalităţii. Aceasta poate fi făcută prin raportarea către Oficiu de Imigrare local care este localizat în Oficiul de Supraveghere, Garda Síochána (Poliţia) a Districtului în care locuiți.

În Dublin ar trebui să raportați la:
Biroul Naţional de Imigrare Garda,
C13/14 Burgh Quay, Dublin 2.

Reşedinţa pe Termen Lung

Cum să aflu dacă sunt eligibil pentru a aplica pentru reşedinţa pe termen lung în Irlanda?
(i) Primirea cererilor de la persoanele care au fost rezidenţi legali timp de 5 ani (60 luni) în baza vizelor, autorizaţiilor sau permiselor de lucru: 
Cererile pentru Reşedinţa pe Termen Lung în Irlanda sunt prelucrate ca o schemă administrativă. Persoanele care au fost rezidenţi pe o perioadă de minimum 5 ani sau 60 de luni în baza vizelor, autorităţilor sau permiselor de lucru pot aplica la acest oficiu pentru prelungirea reşedinţei pentru încă 5 ani. În acest context, ei pot aplica pentru scutirea deţinerii permiselor de muncă.

Reşedinţa pe Termen Lung este acordată pe baza faptului că non rezidenţii au îndeplinit termenul de şedere legală de 5 ani pe baza permiselor de lucru care este reflectată de ştampilele Nr.1 şi Nr.4 andosate pe paginile paşaportului personal (însă nu din data începerii sau expirării vizelor, autorităţilor sau permiselor de lucru). Perioadele pentru care persoanele nu au fost rezidenţi legali în ţară (i.e. dacă nu au o ştampilă recentă andosată în paşaport) nu sunt luate în calcul la aplicare pentru Reşedinţă pe Termen Lung.
Solicitaţilor care au primit decizie pozitivă, li se va acorda Permisul de Reşedinţă în baza Ştampilei Nr.4 care este valid pentru 5 ani.

(ii) Cereri din partea Soţului/Dependenţi
Soţul şi/ sau dependentul solicitantului Reşedinţei pe Termen Lung pot, de asemenea, aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung. Pentru a putea aplica pentru această reşedinţă, soţul/ dependentul trebui să fi fost rezident al Statului în calitate de soţ/dependent pentru 60 zile (minimum 5 ani).
Solicitanților aprobaţi care aplică din partea soţului /dependentului li se va acorda Permisul de Reședință în baza Ştampilei Nr.3. În particular, acest Permis nu scuteşte soţul /dependentul de la deţinerea unui permis de muncă.
Rețineți că pentru a depune o cerere pentru Rezidenţă de lungă durată în calitate de Soţ/ Dependent (Ştampila Nr.3) trebuie să fi fost soţ/dependent al solicitantului căruia deja i s-a acordat Reşedinţa pe Termen Lung în baza Ştampilei Nr.4.
(Notă: Vedeţi ultimul paragraf al categoriilor de persoane pentru care cererea de aplicare pentru Reşedinţa pe Termen Lung nu poate fi acceptată).

Cum pot să aplic?
Următoarele documente, împreună cu o scrisoare de intenţie care indică în mod clar andosările în paşaport pentru fiecare permis de lucru, şi depuse la adresa:

Long Term Residency Division
P.O. Box 12079 Dublin 1.

Ce documente trebuie să depun?
1. Copia Xerox a permisului de lucru al solicitantului.
2. Copia Certificatului de Înregistrare de la Biroul Naţional de Imigrare Garda.
3. Copie(i) legalizate şi citeţe ale paşaportului, inclusiv toate andosările. În cazul în care paşaportul a expirat de la sosirea în țară, depuneţi copiile ambelor paşapoarte.

Ce se întâmplă cu cererea mea după ce este depusă?
Mai întâi se verifică dacă corespunde întru totul cerinţelor de reşedinţă ale schemei. Dacă nu, veți fi înştiinţat, de regulă în decurs de o săptămână de la aplicare. Dacă nu corespunde, cererea Dumneavoastră va fi plasată în ordine cronologică cu alte cereri de acest gen şi va fi ulterior dusă până la finalitate.

Cât timp durează procesarea unei cereri?
Pentru a procesa o cerere, de regulă, trebuie 6 luni. De exemplu, o persoană care a aplicat în decembrie 2017 poate aştepta decizia în iunie 2018. Desigur, din anumite motive, aprobarea unor cereri poate dura mai mult.

Ce se întâmplă daca nu îndeplinesc cerinţa de 60 de luni de reşedinţă atunci când aplic?
Cererile de la non rezidenţii naţiunilor EEA care nu satisfac cerinţa de 60 luni recunoscute la data aplicării nu vor acceptate.

Taxele percepute pentru Reşedinţa pe Termen Lung

 • Taxa percepută pentru Reşedinţa pe Termen Lung este de €500. Odată ce decizia de acordare a Reşedinţei pe Termen Lung a fost luată, o cerere de confirmare va fi expediată către solicitant. Această scrisoare  informează solicitantul precum că i se acordă Reşedinţa pe Termen Lung şi se va solicita ca suma prescrisă să fie achitată timp de 28 de zile.
 • Plata prescrisă poate fi achitată prin transfer bancar sau prin poştă, trecută în contul Secretariatului General, Departamentului Justiţiei şi Egalităţii. Plăţi în formă de cecuri personale sau ale organizaţiei nu se acceptă.
 • Odată ce suma este achitată, şi cele criterii au fost îndeplinite, o scrisoare de confirmare va fi trimisă solicitantului sau reprezentantului legal, de acordare a Reşedinţei pe Termen Lung în baza Ştampilei Nr.4 pentru 5 ani. O scrisoare informativă va fi trimisă Biroului de Imigrare Naţional Garda - GNIB pentru acordarea ştampilelor corespunzătoare solicitantului (Ştampila Nr. 3 şi Nr. 4).

ATENŢIE!
Dacă suma indicată nu este plătită în decurs de 28 de zile de la expedierea scrisorii de confirmare, acest departament nu va analiza cauzele viitoare ale solicitantului. Oricum, dacă solicitantul doreşte să finalizeze procesul de acordare a Reşedinţei pe Termen Lung, trebuie să fie conştient că unele proceduri pot fi repetate ceea ce ar putea rezulta întârzieri ulterioare.

Reînnoirea Reşedinţei pe Termen Lung
Pentru a reînnoi Reşedinţa pe Termen Lung pentru următorii 5 ani, nu este necesară depunerea unei noi cereri pentru Reşedinţa pe Termen Lung. Pur şi simplu, mergeţi la Oficiul Local De Imigrare pentru a reînnoi Reşedinţa pe Termen Lung şi pentru a rămâne în ţară pentru alţi 5 ani.

Care sunt condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinesc pentru a depune a cerere pentru Reşedinţa pe Termen Lung?
Persoanele care au fost rezidenţi legali pot aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung devenind subiecţi ai condiţiilor de mai jos:

 • Trebuie să aveţi cel puţin 60 de luni de reşedinţă la data aplicării.
 • Doar rezidenţii legali în baza permisului de lucru, autorizaţiei de lucru sau a vizei de lucru se vor socoti recunoscuți ca rezidenţi pentru a aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung. Această reşedinţă recunoscută trebuie reflectată fie prin Ştampila Nr.1 sau Nr. 4 andosată în paşaport – şi nu după dăţile din autorizaţia sau viza de lucru. (Notă: Dacă aplicaţi pentru Reşedinţa pe Termen Lung ca soţ/dependent, în paşaport trebuie să aveţi andosată Ştampila Nr.3, sau combinaţii ale Ştampilei Nr.1 şi Nr.3).
 • Permisul de şedere trebuie să fie valid la momentul aplicării.
 • Trebuie să fiţi angajat la un lucru plătit când aplicaţi sau după aplicare
 • Trebuie să daţi dovadă de intenţii binevoitoare.
 • Orice perioadă în care nu aveţi dreptul de a vă afla pe teritoriul ţării nu se ia în calcul la determinarea reşedinţei recunoscute.
 • Dacă aplicaţi pentru Reşedinţa pe Termen Lung ca soţ/dependent, chiar dacă aţi aplicat cu succes, vi se va acorda Reşedinţa pe Termen în baza Ştampilei Nr3 (Ştampilă pentru persoane aflate la întreținere) valabilă timp de 5 ani, însă nu sunteţi scutiţi de permisul de lucru).

Cum să ştiu dacă sunt eligibil de a aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung?
Cererile pentru Reşedinţa pe Termen Lung de la persoanele nominalizate nu pot fi acceptate:

 • Solicitantul este cetăţean al SEE (Statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).
 • Solicitantul poate rămâne în ţară fiind căsătorit cu un cetăţean Irlandez (trimiteţi cererea la Uniunea Naţională a Soţilor Irlandezilor).
 • Solicitantul are permisiunea de şedere în baza căsătoriei cu un Cetăţean al Statelor SEE.
 • Solicitantul are permisiunea de şedere în baza Condiţiilor de Student (Ștampila 2 şi Ștampila 2A)
 • Solicitantul a fost redundant şi a fost rezident legal şi a lucrat pentru 5 ani în baza permisului de muncă eliberat de Ministerul Muncii, Întreprinderii şi Inovaţiei sau a fost rezident legal şi a activate în baza permis de angajare pentru cel puţin 5 ani şi a fost redundant involuntar.
 • Solicitantul are permisiunea de a rămâne în baza Transferului Intra-Companiilor.
 • Solicitantul lucrează la una din ambasadele străine din ţară.
 • Permisele de Şedere eliberate în baza schemei Autorizaţiei de Lucru pe perioada Sărbătorilor nu se ia în calcul la eliberarea Reşedinţei pe Termen Lung.

Solicitantul deţine numai permisul de muncă Green Card. Odată ce proiectul de lege privind Imigrarea, Rezidenţa şi Protecţia s-a anulat, deţinătorii de permise de muncă Green Card vor fi eligibili de a aplica direct la Ministerul Justiţiei şi Egalităţii pentru a primi Reşedinţa pe Termen Lung.

Sunt deţinătorul permisului de muncă Green Card, dar mai am şi alte permise de lucru. Pot aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung?
Dacă deţineţi combinaţii de permise de muncă plus un Permis de muncă Green Card, atunci puteţi aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung. Dar oricum ar trebuie să îndepliniți cerinţele enumerate mai sus.

La moment lucrez în baza Condiţiilor de Acord de Găzduire, dar mai deţin şi alte permise. Pot aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung?
Dacă deţineți o combinaţie de mai multe permise de lucru şi la moment activați în baza Condiţiilor de Acord de Găzduire, atunci puteţi aplica pentru Reşedinţa pe Termen Lung. Dar oricum ar trebuie să îndepliniți cerinţele enumerate mai sus.

Soţ al Cetăţenilor Irlandezi/ Parteneriat Civil cu un Cetăţean Irlandez

NOTĂ: Cererile care sunt depuse de persoane care, se dovedește că solicită acest permis doar pentru a obţine permisiunea de a intra în ţară sau, pur și simplu doresc obţinerea permisiunii pentru a îşi continua durata şederii în ţară pentru oricare motiv, astfel de cereri vor fi refuzate iar acţiuni necesare şi potrivite vor fi luate pentru a expulza persoana din ţară. Orice dezinformare menţionată în cerere va rezulta cu refuzul imediat al cererii.

Permisiunea de reşedinţă în ţară pe baza căsătoriei cu un cetăţean irlandezi
Căsătoria cu un cetăţean irlandez nu permite automat dreptul de reşedinţă în ţară. Cetăţenii căsătoriți cu un cetăţean Irlandez trebuie să aplice pentru permisul de a rămâne în ţară.

Permisiunea de reşedinţă în ţară în baza parteneriatului civil cu un cetăţean irlandez
Legea privind Parteneriatul Civil şi Drepturile şi Obligaţiunile Concubinilor, adoptată la 2010, care a intrat în vigoare la 13 ianuarie 2011. Schimbările de Imigrare care reiese din această Lege pot fi analizate la următorul linkParteneriatul civil cu un cetăţean Irlandez nu permite automat dreptul de reşedinţă în ţară. Cetăţenii căsătoriți cu un cetăţean Irlandez trebuie să aplice pentru permisul de a rămâne în ţară.

Cum pot să aplic?
Sunt 2 posibilități prin care non rezidenţii SEE pot aplica pentru permisul de şedere în ţară în baza căsătoriei cu un cetăţean Irlandez.

A) Dacă sunteți cetăţean căruia îi este permisă aflarea în ţară fără viză care a intrat in ţară legal în decursul a ultimelor 90 de zile sau dacă sunteţi cetăţeni cărora le este contraindicată aflarea în ţară fără viză şi sunteţi în perioada de permisiune de a rămâne subvenţionat la sosirea în ţară (cu excepţia vizelor de şedere ‘C’), sau dacă la moment vi se permite în ţară pe bază alternativă, ambii - Dumneavoastră şi soţul/partenerul, trebuie să vă prezentați la Biroul Naţional de Înregistrare a Imigranţilor Garda având cu dumneavoastră următoarele documente:

 • Certificatul Original de Căsătorie sau de Parteneriat Civil
 • Paşaportul în original
 • Paşaportul Soţului/ Partenerului Civil în original
 • Adresa Dumneavoastră comună

B) Dacă nu dispuneţi de un permis curent de reşedinţă atunci trebuie să scrieţi o cerere la următoarea adresă:

Spouse of Irish National Unit Residence Division
Irish Naturalisation & Immigration Service PO Box 12695. Dublin 2 

Următoarele documente trebuie anexate la cerere:

 • Detaliile imigraţiei dumneavoastră în ţară
 • Statutul curent legal
 • Certificatul original de Căsătorie sau de Parteneriat Civil
 • Informaţii detaliate despre istoria relaţiilor dumneavoastră şi contextuale în care a avut loc căsătoria/parteneriatul civil
 • Dovezi ale adresei dumneavoastră curente a reşedinţei dumneavoastră comune
 • Certificatul de naştere şi paşaportul în original
 • Certificatul de naştere şi paşaportul în original al soţului/partenerului civil
 • Documentele de divorţ ale solicitantului (dacă sunt)
 • Alte documente suport – fotografii
 • Detalii de Acomodare: cartea de reşedinţă, Acordul de închiriere/ Contractul de Proprietate al Domiciliului comun, Chitanţe ale plăţii serviciilor comunale, Declaraţiile Financiare, scrisoare de la Oficiul Comunităţii Bunăstării sau Forma Creditului de taxare de la Funcționarii Fiscali

Se recomandă ca toate documentele să fie trimise prin poştă. Toate originalele vor fi restituite emitentului, iar copiile reţinute pentru dosar.

Documentarea ulterioară poate fi cerută mai târziu. De notat că ambii, dumneavoastră şi soţul /partenerul civil, pot fi rugaţi să ia parte la un interviu în legătură cu cererea dumneavoastră. Oficiul vă poate contacta în legătură cu acest fapt.

Ce pot face dacă am un ordin de deportare?
Cererile de la persoanele care au un ordin de deportare nu vor fi examinate. Orice solicitant care este subiect al Ordinului de Deportare şi care doreşte să aplice pentru revocarea Ordinului de Deportare pe baza căsătoriei cu un cetăţean Irlandez, în conformitate cu Aliniatul 3(11) a Actului de Imigrare, 1999, ar trebui să trimită cererea la Departamentul de Repatriere la adresa de mai jos.

Unitatea de Confirmare,
Secțiunea de Repatriere,
Serviciul de Naturalizare și Imigrare din Irlanda,
Burgh Quay, 13-14, Dublin 2.

Cât timp durează procesarea cererii?
O cerere poate fi procesată în timp de până la 12 luni. Cererile sunt examinate în ordinea cronologică primită.

Pot să mă angajez în câmpul muncii în timp ce cererea mea este examinată?
Nu. Solicitantul nu are dreptul de a se angaja în câmpul muncii în timpul procesării cererii fără solicitarea unui permis de muncă eliberat de Departamentul Muncii, Întreprinderii şi Inovaţiei.

Cum aş putea contacta Serviciul de Imigrare şi Naturalizare cu privire la statutul cererii mele?
Interogările pot fi făcute prin email sau poştă. Contactele pot fi găsite mai jos.

 • Interogările prin Email pot fi adresate la adresa INISsinu@justice.ie. Asiguraţi-vă că interogarea cuprinde numele Dumneavoastră, numărul de referinţă şi detaliile de contact;
 • Prin poştă – alternativ, interogările pot fi trimise la următoarea adresă:

Secțiunea Serviciilor de Imigrare, Unitatea pentru Soții unui cetățean irlandez,
Etajul 1, Serviciul de Naturalizare și Imigrare din Irlanda,
Burgh Quay, 13-14, Dublin 2.

Ce se întâmplă dacă cererea mea a fost aprobată?

 • Solicitanţilor ce au primit un răspuns pozitiv, li se poate permite să locuiască în ţară timp de 12 ani.
 • Soţilor/ Partenerilor Civili Non Rezidenţi ai SEE li se poate oferi Ştampila Nr.4 care le va permite să locuiască şi să muncească în Irlanda fără un permis de muncă.
 • Solicitantul şi soţul /partenerul civil al cetăţeanului Irlandei vor fi rugaţi să se prezinte la Oficiul Local de Înregistrare pentru a fi înregistrat ca rezident al Statului în baza căsătoriei cu un cetăţean irlandez.
 • Detalii în ceea ce priveşte înregistrarea şi reînnoirea înregistrării vor fi oferite în corespondenţa emisă de către Uniunea Naţională Irlandeză a Soţilor.

Care sunt condiţiile permisului acordat?
Permisul este acordat în baza evidenţilor realistice şi valide a unui parteneriat civil/ căsătorie sau a reşedinţei comune. Orice dezinformare acordată în cerere va duce imediat la refuzul cererii. Nu există dreptul de retenţie a reşedinţei în cazul separării/divorţului. Solicitanților ce au primit un aviz pozitiv, nu li se conferă automat dreptul de a reunifica familia.

Relaţii De-Facto cu un Cetăţean Irlandez

Non-rezidenţii SEE au nevoie de un permis de a rămâne în ţară. Permisiunea de a rămâne se va andosa în paşaportul Dumneavoastră pentru a confirma condiţiile şi perioada de timp pentru care sunteți eligibil de a rămâne în ţară.

Relaţii De Facto cu un Cetăţean Irlandez
Non-rezidenţii SEE care doresc să rămână în ţară şi sunt într-o relaţie de facto cu un Cetăţean Irlandez trebuie să dovedească seriozitatea relaţiilor de cel puţin 2 ani. Următoarele documente trebuie trimise la următoarea adresă: Imigrarea Generală, INIS, 13-14 Burgh Quay, Dublin 2

 • Copia paşaportului valid al ambelor părţi.
 • Dovezile financiare ale ambelor părţi.
 • Dovezile relaţiilor de cel puţin 2 ani (i.e. acordul de chirie, chitanţele de plată a serviciilor comunale, declaraţiile bancare, etc)

Subiecţilor statului de imigraţie pentru non-rezidenţii SEE li se poate permite reşedinţă. Această permisiune îi va scuti pe non-rezidenţii SEE de la deţinerea obligatorie a permisului de muncă. Lista de sus nu este una exhaustivă, şi vi se poate cere documente adiţionale pentru a fi anexate la cerere.

Relaţia De Facto cu un non-rezident al SEE
Cetăţenii non-rezident SEE care doresc să rămână în ţară şi care sunt într-o relaţie de-facto cu un non-rezident SEE trebuie să aducă dovezi convingătoare a unei relaţii de lungă durată atestată de cel puţin 4 ani. Următoarele documente trebuie prezentate pe adresa:

Imigrare Generală, INIS,
Burgh Quay, 13-14, Dublin 2.

 • Copia paşaportului valid al ambelor părţi.
 • Dovezile financiare ale ambelor părţi
 • Dovezile relaţiilor de cel puţin 2 ani (i.e. acordul de chirie, Chitanţele de plată a serviciilor comunale, declaraţiile bancare, ș.a)
 • Copii ale paşapoartelor curente ale ambelor părţi.
 • Istoria activităţilor ambelor părţi în ţară

Subiecţilor statului de imigraţie pentru non-rezidenţii SEE li se poate permite reşedinţă. Dacă permisiunea de a rămâne este acordată, cea din urmă nu scuteşte solicitantul de la deţinerea permisului de muncă. Pentru a se angaja în câmpul muncii, non-rezidenţii SEE trebuie să fie în posesia permisului de muncă sau permisului Green Card.

În momentul aplicării pentru permis de muncă sau permis pentru abilități critoce la Departamentul Muncii, Întreprinderii şi Inovaţiei, non-rezidenţii trebuie să anexeze o scrisoare emisă de Serviciul de Imigrare şi Naturalizare al Irlandei ce ar confirma statutul de imigrant bazat pe parteneriat.

Lista de sus nu este una exhaustivă, şi vi se poate cere documente adiţionale pentru a fi anexate la cerere.

Ce se întâmplă dacă am un ordin de deportare?
Cererile de la persoanele care au un ordin de readmisie nu vor fi examinate. Orice solicitant care este subiect al Ordinului de Deportare şi care doreşte să aplice pentru revocarea Ordinului de Deportare pe baza căsătorie cu un cetăţean Irlandez, în conformitate cu Aliniatul 3(11) a Legii de Imigrare, 1999, ar trebui să trimită cererea Departamentul de Repatriere la adresa de mai jos.

Unitatea de Confirmare,
Secțiunea de Repatriere,
Serviciul de Naturalizare și Imigrare din Irlanda,
Burgh Quay, 13-14, Dublin 2.

Cât timp durează procesarea cererii?
O cerere poate fi procesată în timp de până la 12 luni. Cererile sunt examinate în ordinea cronologică primită.

Pot să mă angajez în câmpul muncii în timp ce cererea mea este examinată?
Nu. Solicitantul nu are dreptul de a se angaja în câmpul muncii în timpul procesării cererii fără solicitarea unui permis de muncă eliberat de Departamentul Muncii, Întreprinderii şi Inovaţiei.

Cum aş putea contacta Serviciu de Imigrare şi Naturalizare cu privire la statutul cererii mele? 
Interogările pot fi făcute online

Ce se întâmplă dacă cererea mea a fost aprobată?
Solicitanților ce au primit un aviz pozitiv li se poate permite de a locui în ţară timp de 12 ani. Solicitantul şi partenerul rezident sau non-rezident al SEE vor fi rugaţi să se prezinte Oficiul local de Înregistrare pentru a se înregistra ca rezident al Statului în baza partenerului cu un rezident sau non-rezident al SEE. Detaliile referitoare la înregistrare şi re-înregistrare vor fi furnizate de către Secţia De-facto.

Care sunt condiţiile pentru ca cererea mea să fie aprobată?
Permisul este acordat în baza evidenţilor realistice şi valide a unui parteneriat civil/căsătorie sau a reşedinţei comune. Orice dezinformare acordată în cerere va duce imediat la refuzul cererii. Nu există dreptul de retenţie a reşedinţei în cazul separării/divorţului. Solicitanților ce au primit un aviz pozitiv, nu li se conferă automat dreptul de a reunifica familia. Permisiunea este acordată pe bază de evidenţe realistice a unei relaţii de lungă durată şi validă. Cererile trebuie să fie cu bună intenţie şi în concordanţă cu Legea Irlandei.

Aprobarea Necondiţionată

Categoriile de persoane

 1. Prin Părinţi: Când unul dintre părinţi a fost născut pe teritoriul Irlandei.

Documentele originale necesare:

 • Certificatul de naştere completat pe lung al mamei sau al tatălui
 • Dacă solicitați prin mamă, se va cere certificatul de căsătorie din cauza posibilităţii schimbării numelui ei
 • Certificatul completat pe lung al solicitantului
 • Paşaportul curent al solicitantului
 • Prin Bunici: Solicitantul trebuie să prezinte certificatul de naştere de la Registratura Naşterilor Externe eliberat de Departamentul pentru Afaceri Externe plus paşaportul solicitantului
 • Naturalizarea/ Cetăţenia postnupţială (PNC): Solicitantul trebuie să prezinte originalul certificatului de Naturalizare/ Cetăţenie postnupţială (PNC) plus paşaportul solicitantului
 • Ştampilat Anterior: Oricare solicitant care a avut parte de aprobare necondiţionată poate reînnoi această ştampilă în pașapoartele curente la prezentate pașapoartelor expirate ce conţin aprobările şi pașapoartele curente.

Dacă solicitantului i s-a acordat cetăţenia prin naturalizare / PNC înaintea naşterii solicitantului în cauză, aprobarea necondiţionată se acordă automat în pașapoartele străine. 
Aprobarea necondiţionată poate fi obţinută fie prin programare, fie prin poştă.
Programarea este posibilă Marţi sau Joi de la 10.00 până la 11.30.
Solicitanții pot face o programare prin telefon la Linia de Asistență a Imigranţilor, (01) 6167700, Opţiunea Nr. 3 (5).Acompaniată de documentele relevante şi o scrisoare de motivare care va cuprinde şi toate datele de contact.

Andosarea Necondiţionată de Timp (ANT)

ANUNŢ IMPORTANT
Începând cu 1 decembrie 2010, autorităţile Irlandeze nu vor mai accepta cererile de Andosare Necondiţionată de Timp de la persoanele care au Ştampila Nr.4 şi au deja un termen de şedere destul de lung. Puteţi aplica pentru ANT dacă permisul cu Ştampila Nr.4 mai este valabil încă pentru 6 luni. Cererile persoanelor care deţin Ştampila Nr.3 vor fi procesate ca şi înainte.

Ştampila Nr.5 Necondiţionată de Timp este aplicată în paşaportul persoanelor care au împlinit 8 ani (96 luni) de reşedinţă legală în ţară. Ştampila Nr.5 prevede: "DEŢINĂTORULUI ACESTUI PAŞAPORT I SE PERMITE DE A RĂMÎNE ÎN IRLANDA FĂRĂ CONDIŢII LEGATE DE TIMP." Această ştampilă este valabilă chiar şi la expirarea paşaportului, fiind transferată în noul paşaport.

Categorii de persoane calificate

 1. Dacă persoana a locuit legal în ţară pentru 8 ani şi mai bine  Sau
 2. Dacă persoana a deţinut deja Ştampila Nr.5 Necondiţionată de Timp în paşaport, acest ANT poate fi transferat în paşaportul nou.

Rezidenţă Legală
Rezidenţa Legală înseamnă de a avea ştampilă în paşaport şi de a fi înregistrat la Biroul Naţional de Imigrare Garda (GNIB).
Ambele condiţii trebuie întrunite pentru a deţine rezidenţă legală în Irlandă.
NOTĂ: Cererile care nu îndeplinesc ambele condiţii în mod automat vor fi refuzate.

Ce ştampile se iau în consideraţie pentru ANT?
Numai ştampilele de imigrare pot fi luate în calcul pentru a primi cererile Necondiţionate de Timp. Următoarele Ştampile nu sunt calificate pentru Ştampila Necondiţionată de Timp.

 • Studenţi – Ștampila Nr. 2
 • Doctori Temporar Înregistraţi – Ștampila Nr. 4
 • Contabili Practicanţi - Ștampila Nr. 1A
 • Transferuri intra-companii - Ștampila Nr. 4
 • Soţul sau persoana aflată la întreținerea unui titular al permisului de transfer intra-companii – Ștampila Nr. 3

Dacă aveţi una din aceste ştampile în pașaport atunci ele nu vor fi luate în calcul la numărarea celor 96 de luni de reşedinţă legală.

Când puteți aplica
Puteţi aplica pentru Andosarea Necondiţionată de Timp doar dacă aveți 96 de luni complete de reşedinţă legalăDacă deţineți Ştampila Nr. 4 puteţi aplica doar în ultimele 6 luni ale acestui permis.

Daca cererea este primită înaintea termenului de 96 de luni cererea nu va fi acceptată şi va fi returnată. Dacă o cerere este primită de la o persoană ce are mai mult de 6 luni rămase pentru permis de şedere, cu Ştampila Nr. 4, nu va fi acceptată şi va fi returnată.

Cum pot aplica
Dacă ați împlinit 8 ani (96 luni) de reşedinţă legală în Irlanda şi dacă aveți un permis de 6 luni şi mai puţin atunci puteţi aplica pentru Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp. Ar trebui să depuneţi cererea la adresa:

Departamentul de Acordare Necondiționată, INIS
Etajul 3, Burgh Quay, 13 - 14, Dublin 2.

Această cerere trebuie însoţită de o scrisoare de motivare şi următoarele documente în original:

 1. Toate paşapoartele dumneavoastră de când sunteţi în țară şi
 2. Paşaportul curent şi
 3. O copie a cardului GNIB şi
 4. Adresa curentă

Se recomandă de a trimite cererea ce conţine documentele în original prin poştă cu recomandare.

ATENŢIE!
Cererea ce nu conţine documente în original nu va fi acceptată şi va fi returnată. Cererile noi pentru Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp vor fi acceptate doar prin poştă.

Reînnoirea Ştampilei Nr. 5 Necondiţionată de Timp Dacă deţineţi deja Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp ea poate fi reînnoită prin poştă. Pentru a reînnoi Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp trebuie să trimiteţi atât paşaportul expirat cât paşaportul curent prin poşta recomandată la adresa:

Departamentul de Acordare Necondiționată, INIS
Etajul 3, Burgh Quay, 13 - 14, Dublin 2.

Toate cererile trebuie însoţite de documentele relevante şi o scrisoare de motivare scurtă care să includă toate detaliile dumneavoastră de contact. Aşa cum toate documentele dumneavoastră au fost trimise prin poşta recomandată ele pot fi verificate şi urmărite pe pagina web An Post.

Momente pentru a fi luate în seamă

 • Nu e necesar ca Ştampilele dumneavoastră să fie continue dar trebuie să fiţi rezident legal în ţară la momentul aplicării.
 • Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp este andosată doar în paşaportul naţional. Ea nu se aplică într-un document de călătorie.
 • Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp este aplicată doar când Ministerul este convins că Dumneavoastră sunteţi o persoană cu intenţii bune.
 • Când primiţi Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp andosată în paşaport trebuie să autentificaţi aceasta la GNIB înainte ca permisul Dumneavoastră să expire. Dacă nu înregistraţi Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp la GNIB atunci nu sunteţi rezident legal şi riscaţi să deveniţi considerat ilegal. Ştampila Nr. 5 este validată doar când este înregistrată la GNIB şi aţi primit certificatul de înregistrare.

Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp nu conferă perspective unor drepturi sau legitimaţii pentru altă persoană, rudă pentru a intra sau rămâne în ţară. Ştampila Nr. 5 Necondiţionată de Timp nu conferă nici un drept membrilor familiei dumneavoastră de a primi Ştampila Nr. 5 sau Nr. 4. Fiecare persoană trebuie sa opteze pentru andosarea propriilor drepturi.

ATENŢIE!
Examinarea cererilor poate dura până la 40 de zile (8 săptămâni). De aceea nu aplicaţi pentru această ştampilă dacă în viitorul apropiat veţi efectua o călătorie. Contactați în prealabil, şi dacă este absolut necesar se va acorda atenţia maximală şi cuvenită pentru a urgenta procesul de examinare a cererii.

Vă rugăm să notaţi:
Toate solicitările de a returna paşapoartele solicitanţilor trebuie trimise la adresa menţionată de mai sus. Dacă paşaportul este returnat înaintea finisării examinării cererii, cererea dumneavoastră va fi considerată ca retrasă, şi o cerere nouă va trebuie trimisă pe adresa Departamentului.

Sistemul Irlandez de Îngrijire a Sănătăţii

Modern, Eficient, Gratuit
Sistemul Irlandez de Îngrijire a Sănătăţii este modern şi eficient. De asemenea, este gratuit, dacă nu se iau în calcul impozitele percepute care achită totul. Orice rezident al Irlandei are dreptul la îngrijire medicală gratuită. Nivelul acoperirii depinde de starea dumneavoastră economică – cu cât sunteţi mai sărac cu atât beneficiaţi mai mult, acoperirea cheltuielilor fiind mai mare. Sunt 2 categorii de asigurare medicală publică. Îndată ce devenții cetăţean al Irlandei deveniți posesorul dreptului de a beneficia de una din ele.

Gratuit înseamnă Aşteaptă
Poate că e gratuit, dar de asemenea, trebuie să aşteptați. Lista de aşteptare se poate întinde ani de zile – chiar şi pentru aşa operaţii critice cum ar fi operaţia la inimă. Sunt sute de mii de persoane care îşi aşteaptă rândul pentru a primi îngrijirea medicală gratuită. Pentru a nu aştepta atât de mult, ar trebui sa achitați asigurarea privată de îngrijire a sănătăţii.

Baza de date a Guvernului
Sistemul de îngrijire a sănătăţii este imens – singurul cheltuitor şi angajator de stat. Puteţi accesa toată informaţia de care aveți nevoie de pe site-ul Guvernului la secțiunea Sănătate. 
Alternativ, Health Service Executive - organul care conduce Serviciul de Îngrijire a Sănătăţii - dispune de un site excelent şi câteva căi specifice de a accesa spitalele şi serviciile private.

Site-ul Indispensabil al Serviciul de Îngrijire a Sănătății
Site-ul principal al Serviciul de Îngrijire a Sănătăţii. În loc să raporteze despre întrebări majore, ei oferă reţete pentru diferite boli. De asemenea sunt forumuri şi informaţii de contact pentru mai multe organizaţii de îngrijire a sănătăţii.

Ariile Executive de Îngrijire a Sănătăţii (fostul Consiliu de Îngrijire a Sănătăţii)
În timp ce Departamentul de Îngrijire a Sănătăţii elaborează politici și distribuie resursele, este sarcina Consiliului de Îngrijire a Sănătăţii de a conduce spitalele şi operaţiunile de zi cu zi. Consiliul de Îngrijire a Sănătăţii furnizează toată informaţia despre clinici şi serviciul local de Îngrijire a Sănătăţii, organizează întrevederi pentru consultanţa copiilor şi activităţi de acest gen. Fiecare pagină web are o secţiune specială pentru cei care doresc să se angajeze în câmpul muncii în calitate de medic. 
Spitalele sunt controlate la momentul actual de Oficiul de Îngrijire a Sănătăţii (National Hospitals Office - NHO). Există sute de spitale bazate pe administrarea vechiului Consiliu Local de Îngrijire a Sănătăţii. În plus mai sunt alte 32 de oficii de Îngrijire a sănătăţii, câte unul pentru fiecare centru raional. Oficiul local de Îngrijire a Sănătăţii, este responsabil în faţa Oficiului de Îngrijire Primar, Comun şi Continuu, un directorat al Serviciului de Îngrijire a Sănătăţii. Oficiile regionale ale Serviciului de Îngrijire a Sănătăţii interacţionează cu Biroul General al Serviciului de Îngrijire a Sănătăţii şi de asemenea, cu Oficiul Local de Îngrijire a Sănătăţii, Serviciul de Îngrijire a Sănătăţii Regionale şi Naţionale şi cu reţeaua locală de spitale.

Asigurarea Medicală Standard

Categoria I-a
Eligibilitatea Categoriei I-i este un card medical care acoperă costurile ordinare şi de spitalizare. De asemenea, acoperă cheltuielile de acordare a serviciilor unui stomatolog sau oftalmolog sau consultanţa cu privire la problemele cu auzul şi echipamentele pentru vedere şi auz. Serviciile de îngrijire a copilului sau maternitatea, inclusiv vizita la medic, înainte sau după naştere, sunt toate acoperite de asigurare. Medicamentele prescrise sunt, de asemenea, gratuite. 
Veți beneficia de un card medical dacă veniturile tale sunt sub un anumit prag. Sunt diferite ajustări cu referire la vârsta şi numărul dependenţilor. Se acordă extra alocaţii pentru copiii mai mici de 16 ani pentru călătorie şi cheltuielile de întreţinere. Persoanele ale căror venituri sunt ridicate, pot beneficia de aceste alocaţii dacă Consiliul de Îngrijire a Sănătăţii consideră că nu sunt în stare de a avea grijă de ei însuşi şi de familiile lor. Un card medical, în mod normal, ar trebui să acopere cheltuielile unui solicitant, al soţului/soţiei şi a copilului. Cardul medical arată ca un card de credit. Toate persoanele care sunt peste 70 de ani li se oferă card medical indiferent de mijloace.

Categoria a II -a
Oricare alt cetăţean decât cel menţionat mai sus se califică automat în categoria a 2-a. Oricare rezident al Irlandei are dreptul la serviciile de spitalizare în entităţile publice şi este subiect al unei taxări anuale de câteva sute de dolari. Cheltuielile departamentului pentru îngrijirea în urma accidentelor sau urgenţelor sunt plătite doar dacă au îndreptarea medicului de familie. Dacă nu, atunci ei sunt nevoiţi să achite serviciile. Îngrijirea bebeluşului şi maternitatea sunt acoperite pentru o perioadă ce nu depăşeşte 6 luni. Toată lista excepţiilor şi scutirilor o puteţi accesa aici

Copii
Pentru acoperirea cheltuielilor pentru îngrijirea sănătăţii copiilor (majoritatea fiind gratuite) analizaţi pagina web
Fiecare copil are dreptul la ochelari de vedere la fiecare 2 ani, asanarea cavităţii bucale, sau servicii gratuite dacă dinţii copilului sunt stricaţi aducând motive împotriva neprofesionalismului medicului. Îndreptarea cosmetică nu se ia în consideraţie. Toate vizitele se planifică prin intermediul serviciilor de îngrijire a sănătăţii şi copilul beneficiază de serviciile profesionale ale medicului stomatolog, medicului specialist şi al surorii medicale. Aceste servicii sunt disponibile pe întreg teritoriu ţării atât timp cât sunt în Şcoala primară (până la vârsta de 14 ani). După această vârstă pot beneficia de serviciile de îngrijire a sănătăţii doar acei copii ai căror părinţii deţin cartea medicală (Categoria a 1-a), calificaţi pentru aşa servicii.

Persoanele în Etate
Persoanele în etate care au pensii de asigurare socială în alte ţări membre ale UE devin posesorii cardurilor medicale indiferent de veniturile obţinute. Atât spitalele administrate de stat cât şi cele private sunt suprasolicitate. Dacă un bătrân cere îngrijire într-un sanatoriu particular, şi dacă poate dovedi faptul că nu poate achita pentru servicii parţial sau integral, poate obţine subvenţii – asistenţa îi achită costul sanatoriului. Persoana în etate care aplică pentru subvenţii este riguros evaluată de către Consiliul de Îngrijire a Sănătății. Aceasta include un interviu cu persoanele sau rudele apropiate şi evaluarea felului în care acea persoană este în stare să caute de viaţa de zi cu zi.

Sunt 3 niveluri de subvenţii disponibile:

 • Dependenţă Totală
 • Dependenţă Înaltă
 • Dependenţă Maximă

Pentru a vă califica pentru dependenţă maximă nu trebuie să veți alte surse de venit decât Pensia pentru Limita de Vârstă sau un venit care ar fi mai puţin sau egal cu cel al pensiei. Ei trebuie să ducă lipsă de îngrijire totală şi să nu aibă copii care ar putea contribui cu achitarea taxelor. Printre alte servicii disponibile pentru bătrâni sunt ajutorul la domiciliu, mâncare la domiciliu, terapie ocupaţională, fizioterapie, şi servicii de internare în spital.

Ghiduri de orientare despre drepturi şi servicii de îngrijire a sănătăţii
Deci, ce drepturi aveți în cadrul sistemului de îngrijire a Sănătăţii publice? Şi cum veți demonstra calificările? Răspunsul poate fi găsit pe pagina web al guvernului. Sunt o mulţime de informaţii detaliate despre beneficiile sistemului de sănătate. Ele sunt actualizate regulat şi dispun de specialişti a căror serviciu este de a monitoriza schimbările în cadrul sistemului de sănătate.

Cardurile Medicale

Introducere
Un card medical permite deţinătorului de a beneficia de asistenţă medicală gratuită. Pentru a primi acest card, veniturile săptămânale trebuie să fie mai jos de pragul stabilit în corespundere cu mărimea familiei. Veniturile în bani cash, investiţiile, proprietatea (cu excepţia casei proprii) sunt luate în calcul la testarea mijloacelor deţinute.
În mod normal, persoanele aflate la întreținerea dumneavoastră, soţul/soţia şi copiii sunt asiguraţi cu acelaşi gen de servicii medicale. Cardul medical sunt carduri mici de plastic. Cardul medical va indica numele medicului de familie. De obicei se eliberează pe un an, apoi se reînnoiește.
Deţinătorii de carduri medicale plătesc o parte din venit ( cu excepţia bunăstării sociale şi a plăţilor acordate de HSE). Vedeți aici sumele necesare de achitat în dependență de venit. 
Ei de asemenea pot fi scutiţi de plata pentru transportul la școală, examenelor de stat, şcolile de stat de nivelul 2 finanţate de stat. Cardurile de Vizită la medicii de familie GP (General Physician): Doar dacă deţineți un card medical, vizitele la medicul de familie sunt gratuite. Dacă nu vă înscrieți în limita cerinţelor pentru un card medical, puteţi aplica pentru un alt card GP de vizită. Mijloacele sunt evaluate, şi nivelul veniturilor nu sunt mai mari cu 50% decât costul cardului medical.

Ce servicii medicale sunt acoperite de cardul medical în mod normal?
Dacă deţineți cardul medical, aveți dreptul la:

 • Servicii şi medicamente gratuite (cu câteva excepții)
 • GP (doctor de familie)
 • Stomatolog, Oftalmolog
 • Serviciul de Îngrijire a Mamei şi Copilului
 • Servicii de îngrijire socială şi personală, ca de exemplu: Asistenţa surorii medicale, Serviciile sociale de lucru, şi alte Servicii de îngrijire

Dacă îmi schimb domiciliul
Dacă vă schimbaţi domiciliul, mai puteţi folosi cardul medical pentru încă 3 luni dacă trăiţi temporar pe un alt teritoriu decât cel unde este localizat Oficiul De Sănătate Local. În acest caz, poţi contacta orice medic de familie care face parte din schema medicală de stat. Dacă veți sta mai mult de 3 luni, va trebui să aplicați pentru un nou card medical în zona Oficiului de Sănătate Local al acelei localităţi. Dacă vă mutaţi în alt capăt al aceleaşi zone puteţi doar să rugați să vi se schimbe doctorul.

După ce cardul este eliberat
Cardul se eliberează pe o perioadă de un an, după care se reînnoiește. În dependenţă de situaţii el poate fi prelungit pe o perioadă mai lungă. Dacă împrejurările se schimbă, sunteţi obligat de a informa HSE din motiv că aţi putea să nu fiţi eligibili. De exemplu, dacă venitul familiei se schimbă, ar trebui să anunţaţi secţia de emitere a cardurilor al Oficiului de Sănătate Local, cât de curând posibil. În orice caz, de obicei, o dată în an, HSE vă va solicita să confirmați situația în care vă aflați. Un formular de control se expediază la adresa dumneavoastră, el se completează şi se trimite la Oficiul de Sănătate Local. Dacă nu returnaţi formularul de revizuire, cererea dumneavoastră nu poate fi re-verificată, de aceea riscați ca cardul medical să nu vi se re-emită.

Alte categorii de persoane eligibile
Puteți beneficia de un card medical fără de a vă fi testate mijloacele, de exemplu sunteţi cetăţean UE. Cardurile medicale se acordă copiilor cu părinţi vitregi. Studenții cu studii la zi cuprinşi între vârsta de 16-25 ani şi care sunt independenţi financiar de părinţii lor, li se oferă cardul medical. Dacă vi se plăteşte un careva ajutor social, cardul medical vi se reţine pe o perioadă de 3 ani.

Taxe de prescripţie pentru deţinătorii cardurilor medicale
Începând cu 1 octombrie 2010 deţinătorii de carduri medicale plătesc taxa de 50 de euro cenţi pentru un articol prescris, preţul limită fiind de €10 pentru familie. Taxele nu se aplică copiilor care sunt în grija HSE şi care deţin cărţi medicale proprii. Această categorie include copiii cu îngrijire la domiciliu, copiii cu părinţi vitregi defavorizaţi, copiii rămaşi în grija rudelor ş.a.

Orientare generală asupra veniturilor
În mod normal, pentru a oferi cardul medical, sunt evaluate veniturile totale . Sunt diferite opţiuni pentru cei mai tineri de 70 de ani şi pentru cei mai în vârstă de 70 ani. Banii în numerar, economiile, investiţiile şi proprietatea sunt luate în calcul. Oricum însă sunt şi excepţii.
Conform prevederilor HSE, dacă veniturile dumneavoastră derivă direct din Alocaţia Socială sau din beneficiile şi alocaţiile HSE, trebuie să vi se ofere un card medical deşi plata este în exces pentru vârsta şi situaţia dumneavoastră. Evaluarea unui cuplu pentru acordarea cardului medical este bazată pe vârsta persoanei mai în etate.

Venituri ce nu se iau în calcul când se evaluează veniturile cu scopul eliberării cardului medical

Anumite plăţi efectuate de stat:

 • Plăţile HSE: Alocaţiile pentru Orfani, Alocaţii pentru Invalizi, Alocaţii pentru cei Orbi, adaosurile săptămânale în cadrul schemei de Alocaţii Suplimentare.
 • Plăţi ale bunăstării sociale: Scutiri la veniturile familiei, Beneficiile pentru Copii, Alocaţii pentru Îngrijitor, Combustibil Gratuit, Locuirea de Unul Singur sau pe o Insulă, precum şi Alocaţiile celor de peste 80 de ani.
 • Alte plăţi: Granturi pentru învățământul de nivelul al 3 –lea, Alocaţiile pentru Reabilitare, veniturile din angajarea de natură reabilitativă (pînă la €120.00 pe săptămână).

Cum pot să aplic
Dacă aveţi întrebări înainte de a trimite cererea, puteţi telefona la numărul 1890 252 919 sau să mergeţi la Oficiul Local de Îngrijire Medicală.

On-line
Aţi putea aplica on-line pentru un card medical. Este cel mai rapid mod de a obţine un card medical.

Descărcaţi formularul

Alternativ, puteţi descărca formularul pentru cardul medical:
         - pentru persoane sub 70 de ani şi persoane a căror venituri sunt mai sus de €700/1,400 limita venitului săptămânal.
         - pentru cei mai în vârstă de 70 şi a căror venituri sunt sub €700/1,400 limita venitului săptămânal.

Completați formularul şi îl transmiteţi medicului de familie pe care l-ați ales din lista de medici disponibili. Medicul de familie trebuie să fie localizat la maximum 7 mile de la locuinţa dumneavoastră. Doctorul trebuie să vă accepte ca pacient. Dacă vă acceptă ca pacient atunci el trebuie să semneze cererea. Angajatorul dumneavoastră trebuie. de asemenea. să semneze cererea şi să confirme salariul net în caz că pretindeți la alocaţii sociale, cererea trebuie autentificată cu ştampilă la Biroul Local de Bunăstare Socială.

Angajaţii pe cont propriu trebuie să prezinte darea de seamă privind plata impozitelor sau setul de conturi ale activităţilor de comerţ. Trebuie să returnaţi cererea la Oficiul Central al HSE de emitere a Cardurilor Medicale. De asemenea, puteţi obţine formularul de cerere şi lista doctorilor de familie disponibili de la Centru Medical Local sau pe adresa electronică, din regiunea unde locuiți.

Puteţi urmări progresul cererii dumneavoastră aici.

Cardurile de vizită la medicul de familie: Dacă sunteți mai tânăr de 70 de ani, iar veniturile dumneavoastră sunt mai mari decât limita stabilită în mod automat, veţi fi evaluat pentru a primi cardul de vizită la medicul de familie. Dacă aveţi mai mult de 70 de ani, şi veniturile dumneavoastră sunt mai mari decât limita stabilită, puteţi fi evaluat pentru a primi cardul medical general şi Cardul de vizită la medicul de familie.

Recursuri
Dacă vi s-a refuzat oferirea unui card medical şi dacă nu sunteţi satisfăcut cu decizia luată, cererea poate fi reexaminată la Oficiul Local de Sănătate. Circumstanţele s-au schimbat sau dumneavoastră nu aţi furnizat informaţia pe deplin. Dacă nici acum nu sunteţi mulțumit atunci puteţi merge mai departe faci un recurs către Biroul de Recursuri al HSE. Detaliile de contact vor fi cuprinse în scrisoarea de refuz. Centrul de Recursuri va reevalua cererea dumneavoastră.
Aceasta va fi condusă de angajaţii HSE care nu sunt implicaţi în luarea deciziei privind cererea de bază. Luaţi legătura cu Oficiul Local de Sănătate sau Centrul Local de Sănătate dacă apar întrebări cu privire la cardurile medicale şi eligibilitatea.
De asemenea aţi putea contacta linia de informare a HSE: Callsave 1850 24 1850

Oficiul Central de Emisie a Cardurilor Medicale HSE
Unitatea de Înregistrare a Clienților,
P.O Box 11745
Finglas, Dublin 11
Irlanda.

Asigurarea Privată de Îngrijire Medicală

Informaţii
Sunt nenumărate companii care oferă servicii medicale private.
Voluntary Health Insurance Board (VHI) este cel mai mare furnizor de asigurări medicale private. Este un organ statutar care este aprobat de Ministerul Sănătăţii. QUINN-healthcare este al doilea cel mai mare furnizor de asigurări medicale private în Irlanda.
Hibernian Aviva este al treilea cel mai mare furnizor de asigurări medicale private.
Există un număr de furnizori de asigurări medicale private, înfiinţați demult care au de a face doar cu un anumit grup de angajaţi, apartenenţa este confirmată pentru angajaţi şi pentru dependenții acestuia. Schema este cunoscută sub numele de Schema de Apartenenţă Limitată.

Folosirea Asigurărilor medicale
Asigurările Medicale sunt folosite pentru achitarea serviciilor medicale private într-un spital sau pentru a achita serviciile medicilor specialişti în spital. Condiţiile variază de la o companie la alta, dar majoritatea companiilor au încheiate acorduri precum că ele vor plăti spitalului direct pentru serviciile acordate. În general, dumneavoastră achitaţi medicul specialist apoi această sumă este restituită de către compania asiguratoare. Ar trebui să concretizaţi ce procedură se aplică în cadrul companiei dumneavoastră.

Cum pot aplica?
Trebuie să contactaţi direct compania la care doriţi să vă asiguraţi. Fiecare companie trebuie să se supună regulilor generale dar, sunt libere de a-şi adopta propriile reguli. Mărimea costurilor acoperite şi rata taxelor aplicate variază de la o companie la alta. Este un principiu general prin care dumneavoastră trebuie să furnizaţi toate datele personale companiei de asigurare. În caz contrar, întregul contract poate fi reziliat. 
Dacă aveţi probleme în privinţa acoperirii cheltuielilor, ar trebui să contactaţi Departamentul de Îngrijire a Sănătăţii sau Autoritatea Centrală de Asigurare în Medicină.

Unde să aplic?
Informaţii detaliate despre regulile de asigurare privată sunt disponibile la:
Autoritatea Centrală de Asigurare în Medicină
Canal House Canal Road
Dublin 6 D06 FC93
Ireland

Tel:+353 (0)1 4060080
Local:1850 929 166
Fax:+353 (0)1 4060081
Pagina WEB:
http://www.hia.ie

Sistemul Bunăstării Sociale

Informaţie
Sistemul Bunăstării Sociale al Irlandei este divizat în 3 părţi principale de plată. Acestea sunt:

 • Plata Asigurării Sociale
 • Plata după Testarea Mijloacelor
 • Plata Universală

Pentru toate plăţile menţionate, ar trebui să îndepliniți circumstanţele specifice stipulate in fiecare set de reguli ale fiecărei scheme. Începând cu Mai 2004, trebuie să aveți o viză de reşedinţă stabilă pentru a beneficia de plăţi ale asistenţei socială. Aflați mai multe informații despre cerințele de reședință pentru alocațiile de asistență socială în Irlanda.

Cum să aplic?
Dacă doriţi să aplicaţi pentru o anumită plată socială, ar trebui să contactaţi Oficiul local de Asistenţă Socială pentru a primi formularul de cerere şi un prospect. Câteva din ele sunt disponibile în cartea de telefoane, altele la adresa dată.
Cererile de aplicaţii sunt disponibile la Departamentul Protecţiei Sociale.
Dacă nu sunteţi satisfăcut de decizia luată de Departament în legătură cu plata puteţi contacta Oficiul de Recurs al Bunăstării Sociale pentru cererea de recurs şi cum aţi putea contesta decizia Departamentului. Dacă este posibil, încercați să obţineţi careva informaţii şi sfaturi despre cum aţi putea contesta de la: Centrul local de informații pentru Cetățeni.

Numărul Personal al Serviciilor Publice

Informaţii
Numărul Personal al Serviciilor Publice (PPS Number) este un număr unic de referinţă care vă va ajuta să accesați beneficiile asigurărilor sociale, serviciile publice şi orice gen de informaţii din Irlanda. Agenţiile de Stat care folosesc Numărul Personal al Serviciilor Publice pentru identificarea persoanelor: Departamentul de Protecție Socială şi Health Service Executive (HSE)
Numărul Personal al Serviciilor Publice era cunoscut sub numele de numărul Asigurărilor Sociale şi Veniturilor (Revenue and Social Insurance - RSI number). Dacă deja posedaţi un număr RSI, el nu se va schimba, pur și simplu de azi înainte va fi denumit Numărul Personal al Serviciilor Publice. Însă dacă numărul dumneavoastră e la fel ca şi al soţului Dumneavoastră şi se finisează cu W atunci posibil că va trebui să schimbaţi Numărul Personal al Serviciilor Publice.

Puteţi folosi Numărul Personal al Serviciilor Publice pentru:

Un număr Personal al Serviciilor Publice vi s-a acordat deja dacă:

 • Ați fost născut în Irlanda în sau după 1971
 • Ați început să lucrați în Irlanda după 1979
 • Beneficiați de plata unui ajutor social
 • Faceți parte din Schema Achitării pentru Medicamente

Numărul PPS este imprimat pe următoarele documente:

 • Cardul de Servicii Sociale
 • Cardul de Plată al Medicamentelor
 • P60 (declaraţia anuală de plăţi, taxe şi asigurare socială de la angajator)
 • P45 (declaraţia de plată a taxelor şi plata la timp eliberată de angajator când finisați lucrul)
 • Plata taxelor
 • Cardul de Plată Temporar

Intenţionez să mă transfer cu traiul în Irlanda curând, cum fac rost de un număr PPS?
Nu puteţi aplica pentru un număr PPS înainte de a ajunge în Irlanda. Trebuie să locuiți în Irlanda pentru a aplica pentru un număr PPS. Va trebui să prezentați dovezi ale identităţii şi reşedinţei în Irlanda. Diferite documente de confirmare vor fi necesare de prezentat, în dependenţă de ţara de origine. Lista completă de documente necesare este accesibilă aici.

Cereri pentru copii
Copiilor născuţi în Irlanda li se acordă un număr PPS când naşterea lor este înregistrată la Oficiul de Înregistrare Generală (General Register Office – GRO). Aceasta ar însemna că nu e nevoie de a aplica pentru un număr PPS pentru un copil nou-născut.
Un număr PPS pentru copiii ce locuiesc în Irlanda, dar nu sunt născuţi în Irlanda, trebuie cerut prin părinţi sau prin tutore. Unul dintre părinţi trebuie să fie deţinător al numărului PPS pentru ca copilul să fie înregistrat şi conectat la baza de date. 
Părintele/Tutorele trebuie să aducă dovezi pentru a confirma identitatea lui, adresa şi dovezi ale datei de naştere a copilului, de exemplu copilul are paşaport sau copilul este înscris în paşaportul părinţilor. Dacă copilul a fost născut în Marea Britanie trebuie prezentat certificatul de naştere pentru a concretiza data naşterii.

Cum pot să aplic?
Numai Departamentul Protecţiei Sociale poate acorda acest număr. Puteţi găsi lista Oficiilor Locale de Ajutor Social care pot să înregistreze Numărul Personal pentru Servicii Publice a Departamentului Protecţiei Sociale. Dacă nu vă cunoaşteţi numărul PPS, contactaţi Oficiul Local de Ajutor Social şi personalul de acolo vă va ajuta să îl aflaţi. Dacă nu sunteţi siguri dacă anumite organizaţii, persoane sau agenţi sunt în drept să vă ceară sau să folosească numărul PPS, trebuie să apelaţi la ajutorul Serviciul de Identificare a Clienţilor al Departamentului Protecţiei Sociale. Puteţi contacta Serviciul de Identificare a Clienţilor folosind linia securizată pentru a primi un formular de cerere sau prin telefon la 1890 927 999 sau (071) 967 2616.

Recursuri La Ajutorul Social

Oficiile de Recurs la Ajutorul Social
Dacă credeți că ați fost refuzat pe nedrept de la plata beneficiilor ajutorului social puteţi contesta decizia la Oficiile de Recurs la Ajutorul Social. Puteţi contesta dacă nu sunteți mulțumit de decizia Ofiţerului Ajutorului Social. Oficiile de Recurs la Ajutorul Social sunt agenţii independenți. Nu sunt o parte a Departamentului de Protecţie Socială. Puteți face rost de o listă a schemelor de ajutor social şi costurile pe care le acoperă aceasta.

Procedura de recurs
Aveți la dispoziţie 21 de zile pentru a face un recurs la Oficiile de Recurs la Ajutorul Social. Puteţi contesta dacă nu sunteți mulțumit de decizia Ofiţerului Ajutorului Social în decurs de 21 de zile de la luarea deciziei. În cazuri excepţionale, recursuri peste această dată pot fi acceptate. Oficiul Ajutorului Social vă va expedia o scrisoare pentru a vă înștiința că au primit scrisoarea dumneavoastră de recurs. 
Oficiul Ajutorului Social vor cere mai întâi sfatul Departamentului de Protecţie Socială referitor la cazul dumneavoastră. La această etapă, Departamentul de Protecţie Socială poate revizui decizia ca rezultat al prezentării de noi dovezi. Dacă totuşi decizia rămâne neschimbată, cazul dumneavoastră va fi examinat ce către un Ofiţer De Recurs.
Ofiţerul De Recurs poate decide referitor la cererea de recurs în baza unei dovezi scrise. Cu toate acestea Ofiţerul de Recurs poate să vă asculte dovezile şi sub formă verbală aşa că veţi fi rugat să vă prezentaţi la audienţă. Audienţa este informală. Puteţi veni cu un reprezentant pentru a confirma cele spuse sau pentru a vă asista. Reprezentantul poate fi un prieten, coleg, sau membru al sindicatului. Dacă doriţi, aţi putea lua ca reprezentant o persoană oficială, însă nu este obligatoriu. Întrevederile sunt private. În general, decizia Ofiţerului de Recurs este decisivă, dar el îşi poate revizui decizia pe măsură ce dovezi şi fapte noi apar, sau schimbări majore ale circumstanţelor ies la iveală după ce decizia a fost luată.

Taxele
Nu se aplică vreo taxă când se face recurs la deciziile Oficiului de Recurs al Ajutoarelor Sociale. Dacă sunteți nevoit să călătoriții pentru a fi prezent la întrevedere, Oficiul de Recurs al Ajutoarelor Sociale va acoperi toate cheltuielile de transport. De asemenea, orice pierdere va fi compensată dacă va trebui să mergeți din orele de lucru la întrevedere. Oficiul de Recurs al Ajutoarelor Sociale poate remunera astfel reprezentanți avocaţi dacă vă însoţesc la recurs.

Cum pot să aplic?
Depuneţi cererea pentru Recurs la Ajutorul Social, de asemenea disponibilă şi la Oficiile Locale de Ajutor Social, sau la Oficiile de recurs pentru Ajutor Social. În recurs ar trebui să includeţi următoarea informaţie:

 • Numele/Prenumele
 • Adresa
 • Numărul Personal pentru Servicii Publice
 • Tipul de Plată pe care îl soliciți
 • Decizia pe care o contestați
 • Motivul pentru care nu sunteţi de acord cu decizia luată.

Unde aplic?

►Oficiul de Recurs al Ajutorului Social
D'Olier House
D'Olier Street
Dublin 2, Ireland

Tel:(01) 673 2800
Local:1890 747 434
Fax:(01) 671 8391
Pagina WEB:
http://www.socialwelfareappeals.ie/
E-mail: swappeals@welfare.ie

Informaţii generale
Cetăţenie prin naştere
Cetăţenie prin descendenţă
Cetăţenie prin naturalizare
Perioadele de procesare a cererilor pentru naturalizare
Formularele de cerere
Alte întrebări

Informații generale

Cetăţenie irlandeză prin naştere, descendență şi naturalizare

În general, o persoană dobândeşte cetăţenia irlandeză prin intermediul uneia dintre următoarele modalităţi:

• prin dreptul la cetăţenia irlandeză pentru anumite persoane născute în Irlanda;
•prin dreptul de descendență în cazul în care unul dintre părinţi a fost un cetăţean irlandez la momentul naşterii persoanei;
• prin naturalizare, la discreţia absolută a Ministrului de Justiţie şi Egalitate.

Cetățenie prin naștere

O persoană născută în Irlanda după 1 ianuarie 2005 la părinţi, dintre care cel puţin unul a fost un cetăţean irlandez sau britanic sau are dreptul de şedere în stat sau în Irlanda de Nord, fără restricţii asupra reședința acestuia, are dreptul la cetăţenie irlandeză. În caz contrar, o persoană născută în Irlanda după 1 ianuarie 2005 are dreptul la cetăţenia irlandeză numai dacă, în cursul perioadei de patru ani care precede imediat naşterea persoanei, unul dintre părinţi a fost rezident* în Irlanda pentru o perioadă de nu mai puţin de trei ani şi nici un părinte nu a avut dreptul la imunitate diplomatică în stat.

* Anumite reședințe nu pot fi supuse, inclusiv șederea ilegală, şederea acordată în scop de studii şi perioadele în care a existat o permisiune de şedere provizorie în aşteptarea deciziei referitor la o cerere de azil.

Cetățenie prin descendență

Dacă unul dintre părinţii dumneavoastră a fost un cetăţean irlandez în momentul naşterii dumneavoastră, sunteţi un cetăţean irlandez, indiferent de locul de naştere (cu excepţia cazului în una dintre condiţiile speciale legate de naştere în afara Irlandei se aplică; acestea sunt descrise mai jos). În cazul în care părintele prin care aţi obţine cetăţenie irlandeză nu era în viaţă la momentul naşterii dumneavoastră, dar ar fi fost un cetăţean irlandez dacă ar fi fost în viaţă la acea dată, sunteţi de asemenea, un cetăţean irlandez. Sunteţi cetăţean irlandez printr-un părinte irlandez chiar dacă părinţii dumneavoastră erau căsătoriţi sau nu, în momentul nașterii dumneavoastră.

Dacă ați fost născut în afara Irlandei la un cetăţean irlandez care a fost el însuşi născut în Irlanda, atunci sunteţi un cetăţean irlandez.

Dacă ați fost născut în afara Irlandei la un cetăţean irlandez care a fost el însuşi născută în afara Irlandei, şi unul dintre bunicii dumneavoastră a fost născut în Irlanda, atunci aveţi dreptul de a deveni un cetăţean irlandez, şi puteți face acest lucru prin înregistrarea naşterii dumneavoastră în Registrul Nașterilor Externe menţinut de către Departamentul Irlandez al Afacerilor Externe. Puteţi face acest lucru prin aplicarea la cea mai apropiată ambasadă irlandeză sau oficiu consular. O listă a acestora este disponibilă pe website-ul Departamentului Afacerilor Externe și Comerțului. Dacă aveţi dreptul să vă înregistraţi, cetăţenia irlandeză intră în vigoare la data înregistrării.

Dacă sunteţi de generaţia a treia sau ulterioară născut în străinătate la un cetăţean irlandez (cu alte cuvinte, unul dintre părinţii dumneavoastră este un cetăţean irlandez, dar niciunul dintre părinţi sau bunici nu a fost născut în Irlanda), puteţi avea dreptul să deveniți un cetăţean irlandez prin înregistrarea naşterii dumneavoastră în Registrul Naşterilor Externe; acest lucru depinde de faptul dacă părintele prin care aţi obţine cetăţenie irlandeză a devenit un cetăţean irlandez, fiind înregistrat în Registrul Naşterilor Externe înainte de nașterea dumneavoastră.

Dacă aveţi dreptul să vă înregistraţi, cetăţenia irlandeză intră în vigoare la data înregistrării. Cetăţenia irlandeză din generaţiile succesive poate fi menţinută în acest fel de către fiecare generaţie prin asigurarea înregistrării în Registrul Naşterilor Externe înainte de naşterea următoarei generaţii.

Următorul tabel poate ajuta să înțelegeți situaţia:

Dacă sunteți:

Atunci:

A

născut în Irlandei la un cetăţean irlandez sau la un cetăţean non-irlandez care a satisfăcut anumite condiţii la momentul naşterii dumneavoastră

sunteți un cetăţean irlandez sau aveți dreptul la cetăţenie irlandeză

B

un copil al lui A, născut în afara Irlandei

sunteți un cetăţean irlandez

C

un copil al lui B şi un nepot al lui A, născut în afara Irlandei

aveți dreptul la cetăţenie irlandeză, dar trebuie să vă înregistraţi mai întâi în Registrul Naşterilor Externe

D

un copil al lui C şi un strănepot al lui A, născut în afara Irlandei

 

aveți dreptul la cetăţenie irlandeză, prin înregistrarea nașterii în Registrul Naşterilor Externe, dar numai dacă părintele dumneavoastră C s-a înregistrat până la data naşterii dumneavoastră.

 

Atunci când doriți să vă înregistrați în Registrul Nașterilor Externe, va trebui să prezentați documentele relevante (certificate de naştere şi de căsătorie și alte documente relevante pentru dumneavoastră și pentru cei prin care solicitați cetățenia irlandeză) pentru a confirma cetăţenia dumneavoastră.

Cetățenie prin naturalizare

Ce este naturalizarea și cine poate fi naturalizat?
Naturalizarea este un proces prin care un cetăţean non-irlandez poate aplica pentru a deveni un cetăţean irlandez. Cererile sunt decise către Ministrul Justiţiei şi Egalității, care are discreţie absolută, chiar şi în cazul în care solicitantul îndeplineşte anumite condiţii prevăzute în legislaţie, dacă să acorde sau nu naturalizarea.

Dacă aplicați pentru naturalizare pe baza reședinței proprii în stat, condiţiile de naturalizare sunt după cum urmează:

• Trebuie să fiți major (de exemplu, optsprezece ani sau mai în vârstă, sau căsătorit dacă aveți mai puțin de optsprezece ani).
• Trebuie să aveți o bună reputație (cazier judiciar).
• Trebuie să fi avut o perioadă de un (1) an de şedere continuă recunoscută în stat, imediat înainte de data cererii şi, în timpul celor opt (8) ani precedenți, ați avut o şedere totală recunoscută în stat pentru o perioadă de patru (4) ani.
• Trebuie să intenţionați cu bună credinţă să continuați să locuiți în stat după naturalizare.
• Trebuie să faceți o declaraţie de fidelitate faţă de naţiune şi loialitate faţă de stat.

 Ministrul Justiţiei şi Egalității are puterea (în discreţia sa absolută), de a renunţa la una sau mai multe dintre condiţiile de mai sus pentru naturalizare în anumite circumstanţe, după cum urmează:

 • În cazul în care o persoană este de origine irlandeză sau de asociaţii irlandeze, sau este un părinte sau tutore solicitant în numele unui copil minor de descendenţă irlandeză sau asociaţii irlandeze.
 • În cazul în care o persoană are dreptul la cetăţenia irlandeză, dacă el sau ea a fost născut în Irlanda.
 • În cazul în care o persoană este soţul unui cetăţean irlandez sau o persoană naturalizaţi.
 • În cazul în care o persoana a fost rezident în străinătate în serviciul public.
 • În cazul în care o persoana este recunoscută ca refugiat (în conformitate cu Convenţia de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaţilor) sau apatrid (în conformitate cu Convenţia ONU din 1954 cu privire la Apatrizi).

Condiţiile speciale se pot aplica în cazul în care sunteţi căsătorit cu un cetăţean irlandez şi locuiți în Irlanda.

Acestea sunt după cum urmează:
• Sunteţi major (de exemplu, optsprezece ani sau mai în vârstă, sau căsătorit dacă aveți mai puțin de optsprezece ani).
• Sunteţi de un caracter bun (cazier judiciar).
• Sunteţi căsătorit cu partenerul cetăţean irlandez pentru o perioadă de cel puţin 3 ani.
• Căsătoria dumneavoastră este recunoscută în temeiul legislaţiei statului ca subzistenţă.
• Dumneavoastră cu partenerul cetăţean irlandez locuiți împreună ca soţ şi soţie şi partenerul dumneavoastră irlandez depune către Ministru o declaraţie pe propria răspundere, în forma prevăzută în acest sens.
• Aţi avut imediat înainte de data aplicării, o perioadă de şedere continuă de un an în Irlanda, şi
• Aţi avut, pe parcursul celor 4 ani care preced imediat această perioadă, un total de şedere în Irlanda de 2 ani.
• Intenţionați cu bună-credinţă să continuați să locuiți în Irlanda după naturalizare şi
• Faceți o declaraţie de fidelitate faţă de naţiune şi loialitate faţă de stat.

Ministrul Justiţiei şi Egalității are puterea (în discreţia sa absolută), de a renunţa la una sau mai multe dintre condiţiile descrise mai sus, în cazul unui soţ non-irlandez a unui cetăţean irlandez care aplică pentru naturalizare dacă consideră că reclamantul ar putea suferi consecinţe grave în ceea ce priveşte integritatea sa corporală dacă nu li se acordă cetăţenie irlandeză. Conform secţiunii 16 din Legea naționalității și cetățeniei irlandeze din 1956, astfel cum a fost modificat, ministrul are, de asemenea puterea (în discreţia sa absolută) de a renunţa la una sau mai multe dintre condiţii în cazul în care solicitantul este de asociaţii irlandeze, sau este un refugiat sau apatrid. Trebuie remarcat faptul că ministrul nu este obligat să renunţe la orice condiţie, în orice circumstanţă sau caz. Solicitanţii vor trebui, în general, să aibă cel puţin 3 ani de rezidență, chiar dacă este necesar să se ia în considerare cererile în conformitate cu dispoziţiile din secţiunea 16.

Calculul perioadei de şedere în legătură cu cererea de naturalizare

Cetățenii Non-SEE
Perioadele de şedere recunoscute sunt cele pentru care aţi avut ştampila în paşaportul dumneavoastră. Anumite perioade de şedere în stat chiar dacă sunt ștampilate, nu sunt recunoscute în cazul în care au fost:
• Pentru motive de studiu (chiar dacă în timpul acestui studiu, ați fost implicat în muncă în oricare timp din perioada de studiu), sau
• În timp ce cererea dumneavoastră pentru azil este în curs de examinare.

Decalajele dintre timbre sunt perioadele de şedere ilegală şi nu sunt recunoscute.
Anumiți resortisanţi non-irlandezi sunt scutiţi prin lege de la cerinţa de a avea permisiunea de a rămâne.

Cetățenii SEE
Tot timpul în care un cetăţean SEE a petrecut în stat este recunoscut în scopuri de naturalizare.

Important!
Aveţi posibilitatea să utilizaţi Instrumentul On-line de Calculare a Reședinței pentru Naturalizare, ca un ghid pentru a vedea dacă îndepliniți condiţiile de rezidenţă pentru naturalizare înainte de depunerea cererii.

Cum pot depune o cerere?
Puteţi solicita formularele corespunzătoare de la Departamentul Justiţiei şi Egalității, sau descărcaţi-le direct de pe site-ul web al Cetăţeniei Irlandeze și Serviciilor de Imigrare, Formularul de Aplicare pentru Cetăţenie. Formularele sunt:

• Formularul 8 pentru o persoană majoră.
• Formularul 8A pentru un copil minor născut în stat fără dreptul la cetăţenie irlandeză.
• Formularul 9 pentru un copil minor al unui cetăţean irlandez naturalizat.
• Formularul 10 pentru un copil minor de descendenţă irlandeză sau asociaţii irlandeze.

Notele care însoțesc fiecare formular oferă detalii complete privind modul în care formularul trebuie să fie completat şi documentele justificative necesare. Nu semnaţi formularul până când nu sunteți în prezenţa persoanei care trebuie să fie martor la semnarea acestuia. Instrucţiunile cu privire la cine poate fi un martor sunt scrise în formular. După ce formularul a fost completat, şi semnat în mod corespunzător, trebuie să-l trimiteţi, împreună cu toate documentele justificative necesare la:

Citizenship Applications (Adult)
Irish Naturalisation and Immigration Service
Department of Justice and Equality
PO Box 73
Tipperary Town
Ireland

Ce se întâmplă cu cererea mea la depunere?
Cererea dumneavoastră va fi evaluată iniţial pentru a se asigura că aceasta este valabilă şi a fost pe deplin completată cu toate documentele justificative necesare prevăzute. Dacă nu este, cererea va fi returnată în întregime pentru mai multă atenţie. Cererile valabile sunt înregistrate şi apoi se face o evaluare iniţială de eligibilitate. O scrisoare care vă va informa de eligibilitatea și statutul cererii dumneavoastră va fi eliberată în mod normal, în termen de o săptămână de la primirea cererii dumneavoastră. Aceasta va include numărul de referinţă al cererii şi trebuie să citați acest număr atunci când faceți interogări, fie prin telefon sau în scris.

Nu trebuie să plătiți nici o taxă în această etapă: vi se va cere să plătiți taxa de certificare relevantă atunci când cererea dumneavoastră va fi aprobată de către ministru.

Dacă cererea dumneavoastră este aprobată
De îndată ce ministrul a luat o decizie cu privire la cererea dumneavoastră, veți fi informat prin poştă. În cazul în care ministrul aprobă cererea dumneavoastră, scrisoarea anunţându-vă de această decizie va conţine instrucţiuni cu privire la procedurile finale care trebuie să fie finalizate înainte de a vi se acorda certificatul de naturalizare.

Sunteţi un cetăţean irlandez, de la data emiterii certificatului de naturalizare şi puteţi aplica pentru un paşaport irlandez în orice moment după această dată. Responsabilitatea pentru acordarea paşapoartelor îi revine Ministrului Afacerilor Externe. Departamentul Afacerilor Externe procesează toate cererile pentru paşapoarte, fie prin Biroul de Paşapoarte, în Dublin sau Cork, (dacă sunteți rezident în Irlanda), sau la cea mai apropiată Ambasadă sau oficiu consular (dacă aveți reşedinţa în străinătate). Cererea dumneavoastră pentru paşaport ar putea avea nevoie de documente justificative care demonstrează că sunteți, sau aveți dreptul să fiți un cetăţean irlandez. Informaţii complete cu privire la obţinerea unui paşaport sunt disponibile la Departamentul Afacerilor Externe și Comerțului.

În ceea ce priveşte legislaţia irlandeză, nu există nici o dificultate referitor la deținerea cetăţeniei irlandeze şi, în acelaşi timp, cetăţeniei unui alt stat. Alte câteva ţări, cu toate acestea, au legi care nu permit deţinerea unei alte cetăţenii pe lângă cetățeniile proprii, sau pun restricţii dacă dețineți mai mult de o singură cetăţenie. Dacă sunteţi deja un cetăţean al altei ţară şi planificați să deveniți un cetăţean irlandez (fie prin exercitarea unui drept, printr-o declaraţie sau prin naturalizare), ar fi bine să verificaţi mai întâi care este poziţia țării de origine în conformitate cu legislația referitor la cetățenie, deoarece orice pas pe care îl puteți face ar putea fi luat în considerare, în temeiul acestei legi, și ați putea pierde cetăţenia.

Taxe
Următoarele taxe se plătesc de către solicitant cu privire la eliberarea certificatului de naturalizare:
(a) în cazul în care cererea este depusă în numele unui minor, o taxă de € 200.00;
(b) în cazul în care cererea este făcută de către o văduvă sau văduv al cărui soţ a fost, imediat înainte de moarte, un cetăţean irlandez, şi care nu a devenit, ulterior de la moartea soţului, un cetăţean naturalizat al unui alt stat, o taxă de € 200.00;
(c) în cazul tuturor celorlalte cereri, o taxă de € 950.00;
(d) taxele din punctele (a), (b) sau (c) trebuie să fie zero, în cazul în care cererea pentru certificatul în cauză se face prin, sau în numele, unui refugiat sau apatrid, sau de către sau în numele unui program de refugiați.

Contacte utile

 • Cetăţenie irlandeză
  Citizenship Applications
  Irish Naturalisation and Immigration Service
  Department of Justice and Equality
  PO Box 73
  Tipperary Town
  Ireland
  Linia de ajutor: (linie de asistenţă telefonică disponibilă 10:00 - 12:30, doar marți și joi)
  Telefon (în Irlanda): 062-32500 sau Locall 1890 252 854
  Telefon (din afara Irlandei): +353-62-32500

Întrebări referitor la Paşapoartele Irlandeze

 • Biroul de Pașapoarte din Dublin

Centrul Setanta
Strada Molesworth
Dublin 2
Tel. +353 1 671 1633 sau LoCall 1890 426 888
Fax. +353 1 6711092
Dacă telefonați din Irlanda de Nord: LoCall 0845 8504321

 • Biroul de Paşapoarte din Cork
  1a South Mall
  Cork
  Tel. +353 21 494 4700 sau LoCall 1890 426 900
  Fax. + 353 21 4275 770

Dacă aveți reşedinţa în străinătate:
Contactați cea mai apropiată ambasadă irlandeză sau oficiu consular (lista adreselor de contact este disponibilă pe site-ul web al Departamentului Afacerilor Externe și Comerțului). Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să contacteze Ambasada Irlandei responsabilă pentru Republica Moldova din Bucureşti: Ambasada Irlandei, România, 011015 Bucureşti, Strada Buzești, nr. 50 - 52, Etajul 3, Sector 1; Telefon: 00 40 21 3102131 / 141; Fax: 00 40 21 311 2285; Web-site: www.embassyofireland.ro

Perioadele de procesare a cererilor pentru naturalizare

Timpul mediu de la cerere până la o decizie este în prezent de 26 luni. Un număr semnificativ de cereri sunt iniţial dovedite a fi invalide pentru o varietate de motive, și acestea sunt examinate şi întoarse solicitantului în termen de o săptămână.

Calitatea deficitară a cererii este un factor care afectează perioada de procesare. Aproape 10% din resursele totale disponibile ale Diviziunii Cetăţeniei sunt irosite pentru evaluarea cererilor de proastă calitate, care trebuie să fie returnate solicitantului pentru o atenţie suplimentară. Există o limită pentru reducerea timpului de procesare care poate fi obţinută deoarece cererile de naturalizare trebuie să fie procesate într-un mod care păstrează verificările şi soldurile necesare pentru a se asigura că aceasta nu este subevaluată şi este acordată numai persoanelor care îndeplinesc cu adevărat criterii de calificare necesare.

Deciziile cu privire la naturalizare sunt luate de către Ministrul Justiţiei şi Egalității la discreţia sa absolută. Solicitanţii care nu vor să locuiască în Irlanda, solicitanţii care sunt în atenţia An Garda Síochána sau solicitanţii care sunt o povară financiară asupra statului, este puţin probabil să le fie acordată naturalizarea.

Formularele de cerere

TREBUIE SĂ UTILIZAŢI VERSIUNEA CURENTĂ A FORMULARULUI PENTRU A DEPUNE O CERERE

Cererile primite cu versiunile vechi ale formularului vor fi returnate. Versiunile curente ale formularelor de cerere pentru un certificat de naturalizare pot fi găsite mai jos.
Acestea includ un ghid de cerere şi un checklist pentru a vă ajuta în completarea cererii dumneavoastră. Vă rugăm să citiţi cu atenţie toate indicaţiile înainte de completarea şi depunerea cererii dumneavoastră. Cererile invalide sunt returnate în întregime pentru o atenţie suplimentară.

Formularele pentru Naturalizare
Există patru formulare diferite de cereri pentru naturalizare:

 • Formularul 8 ar trebui să fie completat de către toţi solicitanţii cu vârsta de 18 ani sau mai mult.
 • Formularul 8A ar trebui să fie completată de către un părinte / tutore în numele unui minor născut în stat pentru naturalizare ca un cetăţean irlandez. Trebuie să aveţi 5 ani de şedere recunoscută de la nașterea copilului dumneavoastră şi copilul dumneavoastră ar trebui să fie de cel puţin 5 ani, atunci când face această cerere. Acesta este un formularul electronic, care trebuie să fie completat şi transmis în mod electronic.
 • Formularul 9 ar trebui să fie completat de către un părinte/tutore naturalizat, în numele copilului lor minor.
 • Formularul 10 ar trebui să fie completat de către un părinte/tutore în numele copilului lor minor, care are o asociere irlandeză. Acesta este un formular electronic, care trebuie să fie completat şi transmis în mod electronic.
 • Formularul 10 ghid de orientare

Formulare Suplimentare

Alte formulare pentru cetățenie

 • Formularul C Declaraţie în conformitate cu secţiunea 28A din Legea din 1956, de către un părinte, cu perioade de şedere în Irlanda de Nord, al unei persoane minore care solicită un certificat de cetăţenie în conformitate cu secţiunea 28 din aceeași Lege.
 • Formularul 5 Declaraţie de cetăţenie de către o persoană majoră, născută în Irlanda, în insulele sau marea sa, care a depus o declaraţie că este străin în conformitate cu secţiunea 21 din Legea din 1956.
 • Formularul 11 ar trebui să fie completat de către un părinte/tutore care are reședință în Irlanda peste 5 ani.
  Formularul 14 Declaraţie cu privire la intenţia de a păstra cetăţenia irlandeză de către un cetăţean irlandez naturalizat cu reşedinţa în afara Irlandei.
 • Formularul 15 Declarație de a fi străin de către o persoană majoră.

Alte întrebări

Despre cetăţenie

 1. Copilul meu a fost născut în Irlanda după 1 ianuarie 2005, este el un cetăţean irlandez?
  Legea naționalității și cetăţeniei irlandeze din 2004, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005, prevede că anumiți resortisanţi non-irlandezi trebuie să fie rezidenți în Irlanda pentru o perioadă de trei ani înainte de naşterea copilului lor, pentru ca copilul să aibă dreptul la cetăţenie irlandeză. Acest lucru a modificat situaţia anterioară prin care un copil născut în Irlanda primea în mod automat dreptul la cetăţenia irlandeză. Informaţii cu privire la depunerea unei cereri pentru un paşaport pentru un copil născut pe sau după 1 ianuarie 2005 pot fi găsite pe site-ul Departamentului Afacerilor Externe și Comerțului.
 2. Ce este cetăţenia prin descendență?
  O persoană al cărui tată sau mamă a fost un cetăţean irlandez la momentul naşterii sale este în mod automat un cetăţean irlandez. O persoană al cărui bunic sau bunica a fost născut/ă în Irlanda poate deveni un cetăţean irlandez prin înregistrarea în Registrul Naşterilor Externe la o Ambasadă a Irlandei sau un oficiu consular sau la Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului. O persoană a cărui străbunic sau străbunică a fost născut/ă în Irlanda se poate înregistra pentru cetăţenie irlandeză, cu condiţia că părinţii lor au înregistrat nașterea persoanei, în Registrul Nașterilor Externe.

Despre Naturalizare

 1. Pot soţul/soția şi copiii mei să aplice în acelaşi timp?
  Orice persoană peste 18 ani, care îndeplineşte criteriile legale poate aplica pentru un certificat de naturalizare. În mod normal, o cerere în numele unui copil minor nu poate fi depusă până când unul dintre părinţi sau tutori sunt naturalizaţi.
 2. Cum este calculată perioada mea de rezidenţă?
  Permisiunea de a rămâne în stat, evidenţiată de către Biroul de Imigrări ai Gărzii Naţionale (GNIB) prin plasarea unei ştampile în paşaportul persoanei, este o chestiune de importanţă vitală pentru toţi solicitanţii de cetăţenie. Solicitanţii trebuie să se asigure că înregistrarea lor la Biroul de Imigrări ai Gărzii Naţionale, Burgh Quay 13/14, Dublin 2, este actualizată pe toată durata reședinței lor în această ţară.

O parte a procedurii folosită pentru a determina reședința solicitantului, în procesarea cererilor de cetăţenie, este o examinare aprofundată a ştampilelor de rezidenţă GNIB. Cerinţa de a reînnoi periodic regulat GNIB permite un control mai mare asupra procesului de imigrare prin controale care sunt efectuate pentru a se asigura că o persoană respectă în continuare condiţiile ataşate la tipul de permisiune care i-a fost acordată. Permise de muncă, scrisori de la angajatori, sau alte scrisori departamentale nu sunt dovezi că persoana a rămas în stat.

 1. Cum pot să ştiu dacă am reşedinţa suficientă pentru calificare?
  După cum este menționat mai sus, calificarea de reședinţă este determinată prin referire la permisiunile de calificare emise în numele ministrului de un ofiţer de imigraţie irlandeză şi ştampilate în paşaportul dumneavoastră. Pentru a vă oferi o indicaţie generală dacă aveţi reşedinţa suficientă care se califică pentru o cerere de naturalizare un INSTRUMENT ON-LINE de REȘEDINȚĂ este pus la dispoziţie pe site-ul INIS. Reședința este acum calculată în zile - trebuie să aveţi permisiunea de rezidenţă pentru 365 de zile imediat înainte de data aplicării (366 zile, în cazul în care permisiunea cuprinde 29 februarie), plus 1460 zile in cei 8 ani înainte de această perioadă (o zi pentru orice perioadă cuprinzând 29 februarie).
 2. Ce înseamnă "un caracter bun"?
  Garda Síochána (poliţia naţională a Irlandei), va trebui să prezinte un raport despre trecutul dumneavoastră. Orice antecedente penale sau proceduri în curs de desfăşurare vor fi luate în considerare de către ministru în a decide dacă să vă acorde sau nu naturalizarea. Orice neconcordanţă cu informaţiile pe care le-ați furnizat în secţiunea 12 privind formularul de cerere va fi investigat. Dacă nu ați reuşit să dezvăluiți orice fapte materiale, atunci cererea dumneavoastră este puţin probabil să aprobată.
 3. Dacă aplic pentru cetăţenie irlandeză, va trebui să renunț la cetăţenia mea existentă?
  În ceea ce priveşte legislaţia irlandeză, nu există nici o dificultate referitor la deținerea cetăţeniei irlandeze şi, în acelaşi timp, a cetăţeniei unui alt stat. Alte câteva ţări, cu toate acestea, au legi care nu permit deţinerea unei alte cetăţenii pe lângă cetățeniile proprii, sau pun restricţii dacă dețineți mai mult de o singură cetăţenie. Dacă sunteţi deja un cetăţean al altei ţară şi planificați să deveniți un cetăţean irlandez (fie prin exercitarea unui drept, printr-o declaraţie sau prin naturalizare), ar fi bine să verificaţi mai întâi care este poziţia țării de origine în conformitate cu legislația referitor la cetățenie, deoarece orice pas pe care îl puteți face ar putea fi luat în considerare, în temeiul acestei legi, și ați putea pierde cetăţenia.
 4. Ce se întâmplă dacă părăsesc acest stat în timp ce cererea mea este în curs de procesare?
  Dacă părăsiți statul pe o bază temporară, ar fi de preferat să anunțați Departamentul de circumstanţe, astfel ca funcţionarii să fie conştienţi de situaţie în cazul în care au nevoie să vă contacteze în legătură cu cererea dumneavoastră. Dispoziţiile legale care reglementează naturalizarea cere ca persoana naturalizată să continue să locuiască în stat după naturalizare, precum şi orice absenţe pe termen lung vor fi evaluate în acest context.
 5. De ce prietenul meu, care a aplicat în acelaşi timp ca și mine, a primit o decizie cu privire la cererea sa înaintea mea?
  Fiecare cerere este evaluată pe o bază individuală, precum şi timpul necesar pentru obţinerea tuturor informaţiilor necesare variază de la cerere la cerere. De îndată ce toate informaţiile necesare sunt disponibile, o notă este pregătită şi cazul este transmis Ministrului Justiţiei şi Egalității. Ministrul ia apoi o decizie privind cererea în discreţia sa absolută.
 6. Dacă cererea mea a fost refuzată, când pot aplica din nou?
  O cerere pentru un certificat de naturalizare poate fi făcută în orice moment şi nu există nici o perioadă de excludere ca urmare a refuzului unei cereri anterioare. Cu toate acestea, un solicitant ar trebui să aibă în vedere orice motiv sau motive de refuz atunci când se consideră de a depune o nouă cerere. Ar fi recomandabil să se demonstreze o perioadă rezonabilă de timp, fără ca nici un problemă să apară înainte de a depune o nouă cerere deoarece acest lucru poate creşte şansele de succes. Cu toate acestea, acordarea sau respingerea unei cereri pentru un certificat de naturalizare este la discreţia absolută a Ministrului Justiţiei şi Egalității.

În urma aprobării unei cereri

 1. Pot să nu plătesc taxa?
  Deoarece plata taxei corespunzătoare este o cerinţă obligatorie pentru eliberarea unui certificat de naturalizare, ea trebuie să fie numaidecât achitată.
 2. Cum pot obţine un paşaport irlandez?
  Fiecare cetăţean irlandez poate aplica pentru un paşaport. Responsabilitatea pentru acordarea paşapoartelor îi revine Ministrului Afacerilor Externe și Comerțului. Departamentul Afacerilor Externe și Comerțului procesează toate cererile pentru paşapoarte, fie prin Biroul de Paşapoarte, în Dublin sau Cork, (dacă sunteți rezident în Irlanda), sau la cea mai apropiată Ambasadă sau oficiu consular (dacă aveți reşedinţa în străinătate). Cererea dumneavoastră pentru paşaport ar putea avea nevoie de documente justificative care demonstrează că sunteți, sau aveți dreptul să fiți un cetăţean irlandez. Informaţii complete cu privire la obţinerea unui paşaport sunt disponibile la Departamentul Afacerilor Externe și Comerțului.

Noi formulare de aplicare pentru Naturalizare, iunie 2011

1. Sunt în proces de completare a unei cereri pe formulare vechi. Pot să completez această cerere?
Formularul actual, va fi acceptat dacă este completat, datat şi depus până la 23 iunie 2011, cu o zi înainte ca Instrumentul Statutar 284/11 să intre în vigoare.

Informaţii generale
Permisele de muncă: caracteristicile principale
Permise de muncă pentru abilități critice
Permise de muncă pentru persoane aflate în întreținere/ partener/soț 

Venind în Irlanda pentru a lucra

Informaţii generale

În general, resortisanţii non-SEE trebuie să deţină un permis de muncă în Irlanda. Începând cu 1 februarie 2007, există o serie de modificări în ceea ce priveşte aplicarea şi acordarea permiselor de muncă. În conformitate cu Legea privind Permisele de Muncă din 2003 şi Legea privind Permisele de Muncă din 2006 există 4 tipuri de permise de muncă:

 • Permise de muncă,
 • Permise de muncă pentru abilități critice (Critical Skills Employment Permit) ,
 • Permise de muncă pentru persoane aflate în întreținere (dependente)/partener/soț Permise de transfer intra-companii

Permisele de muncă: caracteristici principale

 • Permisele de muncă sunt disponibile pentru ocupaţii cu un salariu anual de 30.000 € sau mai mult.
 • Permisele de muncă pentru ocuparea forţei de muncă cu un salariu anual mai mic de € 30.000 vor fi luate în considerare numai în cazuri excepţionale
 • Permisele de muncă nu vor fi luate în considerare pentru ocupaţii enumerate ca ineligibile pentru permise de muncă.
 • Permisul de muncă este acordat pentru 2 ani iniţial, şi apoi pentru încă 3 ani. După 5 ani este posibil să nu mai aveți nevoie de un permis de muncă
 • Un test referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă este necesar la toate cererile de permise de muncă.
 • Fie angajatorul sau angajatul pot aplica pentru un permis de muncă, pe baza unei oferte de locuri de muncă.
 • Permisul de muncă va fi acordat angajatului şi va include o declaraţie a drepturilor angajaţilor şi a drepturilor la plată.
 • Angajatorului îi este interzisă deducerea cheltuielilor de recrutare din plata angajatului sau păstrarea documentelor personale ale angajatului.
 • Sistemul on-line de permise de muncă.

După ce vi s-a eliberat un permis de muncă aveţi toate drepturile privind ocuparea forţei de muncă ca și cetăţenii irlandezi sau SEE pentru toată durata permisului de muncă.

Modificări ale noilor cereri de permise de muncă din 1 iunie 2009

Există modificări de eligibilitate pentru permisele de muncă, pentru cei care solicită un permis de muncă pentru prima dată la sau după 1 iunie 2009. Aceste modificări nu se aplică celor care au primit un permis de muncă sau care aplică pentru un permis de muncă înainte de 1 iunie 2009.

În plus, modificările nu se aplică cetăţenilor români sau bulgari. Modificările pentru cererile noi de permise de muncă primite la sau după 1 iunie 2009 includ:

 • Categorii excluse: călăreți (curse de cai), lucrătorii casnici şi șoferii de camion nu mai sunt eligibili pentru noile cereri de permise de muncă.
 • Nu sunt acordate permisele de muncă pentru ocuparea forţei de muncă cu salariu mai mic de 30.000 € pe an (poate fi considerat, în cazuri excepţionale).
 • Testul referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă s-a schimbat la publicitate cu EURES (Serviciile Europene pentru ocuparea forţei de muncă), timp de 8 săptămâni şi în presa naţională timp de 6 zile.
 • Soţii, parteneri civili şi persoanele aflate în întreţinerea titularilor a noului permis de muncă nu mai sunt scutiți de la testul referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă și taxele de aplicare.
 • Taxe reînnoite sporite pentru titulari permiselor noi de muncă.

Reguli
Permisele de muncă sunt emise de către Departamentul Muncii, Întreprinderilor şi Inovației. Fie angajatorul, fie angajatul poate aplica pentru un permis de muncă care trebuie să se bazeze pe o ofertă a unui loc de muncă. 
Cererile pentru permise de muncă se încadrează în două categorii, după cum urmează:

(A) Locuri de muncă cu un salariu anual de 30.000 € sau mai mult
(B) Locuri de muncă cu un salariu anual mai mic de 30.000 € - acestea sunt considerate doar în cazuri excepţionale

Cu toate acestea cererile pentru permisele de muncă în oricare dintre categorii nu vor fi luate în considerare în cazul în care sunt pentru ocupaţii enumerate ca ineligibile.

Oferta locurilor de muncă
Trebuie să aveţi calificările, abilităţile şi experienţa necesară pentru muncă. Trebuie să fiți angajat şi plătit direct de către angajatorul dumneavoastră. Cererile de permis de muncă prin agenţiile de recrutare şi alţi intermediari nu sunt acceptabile în cadrul sistemului. Angajatorul trebuie să aibă o afacere/companie în Irlanda, să fie înregistrat la Comisarii de venituri şi Oficiul de înregistrare a Companiilor. Un permis de muncă nu va fi emis companiilor în cazul în care acordarea permisului ar însemna că mai mult de 50% din angajaţi ar fi cetățeni non-SEE.

Testul referitor la necesitățile pieţei muncii
O nouă cerere pentru un permis de muncă trebuie să fie însoţită de documentele justificative că testul referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă a fost efectuat. Din 1 iunie 2009, testul cere ca postul vacant să fi fost anunţat cu rețele pentru ocuparea forţei de muncă EURES timp de 8 săptămâni (anterior 4 săptămâni) şi în ziarele locale şi naţionale timp de 6 zile (anterior 3 zile). Acest lucru este de a asigura faptul că, în prima instanţă un cetăţean SEE sau elveţian sau în a doua instanţă, un cetăţean bulgar sau român nu pot fi găsiți pentru a ocupa postul vacant.

Accesați aici pentru ocupaţii care nu sunt eligibile pentru permise de muncă la 26 martie 2018.

Reînnoirea permiselor de muncă
Dacă lucrați pe un permis de muncă existent înainte de 1 iunie 2009 ar trebui să continuați să lucrați până când acesta expiră. Lista categoriilor neeligibile se aplică numai la cererile pentru permisele noi de muncă. Fie dumneavoastră sau angajatorul dumneavoastră poate aplica pentru o reînnoire şi un test referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă nu este necesar.

Daca aplicați pentru un permis de muncă pentru prima dată la sau după 1 iunie 2009, un test referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă este necesar atât la prima solicitare cât şi la reînnoire. Există, de asemenea, o taxă de reînnoire mai mare.

Un permis de muncă se eliberează prima oară pentru o perioadă de 2 ani şi apoi poate fi reînnoit pentru încă 3 ani. Începând cu 28 august 2009 dacă aţi lucrat timp de 5 ani consecutivi, în baza unui permis de muncă, nu veţi mai avea nevoie de un permis pentru a lucra în Irlanda. După ce dumneavoastră ați obținut permisiunea pentru reînnoire, ofiţerul de imigrare local va elibera un permis de imigrare cu ştampila Nr. 4 pentru un an care vă va permite să aveți acces la orice activitate, dar nu la activități independente de muncă.

După ce ați locuit și ați lucrat în mod legal în Irlanda timp de 5 ani pe baza unui permis de muncă, puteţi solicita un permis pentru şedere pe termen lung de la Serviciul Irlandez de Naturalizare şi Imigrare (INIS). Puteţi aplica, de asemenea, pentru scutirea de la cerinţa de a avea un permis de muncă. Dacă cererea dumneavoastră este finalizată cu succes, veți obține permisiunea de şedere prelungită pentru încă 5 ani şi nu veţi avea nevoie de un permis de muncă pentru a lucra în Irlanda.

Schimbarea locului de muncă
Dacă acesta este primul permis de muncă in Irlanda, trebuie să lucrați cu angajatorul dumneavoastră nou pentru 12 luni (în afară de circumstanţe excepţionale). După aceasta, vă puteți transfera la un nou angajator, cu condiţia ca o nouă cerere pentru un permis de muncă a fost depusă pentru un loc de muncă similar sau pentru un alt sector de muncă eligibil. Un test referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă nu este necesar.

Pierderea locului de muncă
Dacă vă pierdeţi locul de muncă prin concediere ar trebui să notificați Departamentul Muncii, Întreprinderii şi Inovației.

Începând cu 28 august 2009 există noi dispoziţii pentru lucrătorii non-SEE, după cum urmează:

Permis de muncă pentru 5 ani
Dacă aţi fost concediat după ce ați lucrat în baza unui permis de muncă pentru o perioadă de 5 ani consecutivi, nu veţi mai avea nevoie de un permis pentru a lucra în Irlanda. Ar trebui să aplicați la ofiţerul de imigrare local - a se vedea "Înregistrarea" mai jos, care vă va elibera un permis de imigrare cu ştampila Nr. 4 pentru un an. Această permisiune poate fi reînnoită anual şi vă va permite să aveți acces la orice activitate sau să deveniți lucrători pe cont propriu.

Permis de muncă pentru mai puţin de 5 ani
Departamentul Muncii, Întreprinderii şi Inovației vă va oferi o perioadă de 6 luni (anterior 3 luni) pentru a găsi un alt loc de muncă.

Atenţie!
Când găsiți un nou loc de muncă, trebuie să aplicați pentru un permis nou de muncă, dar un test referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă nu este necesar.

Dacă aţi fost disponibilizaţi de la un loc de muncă care se află pe lista de categorii neeligibile, puteţi aplica pentru un nou permis de muncă pentru un loc de muncă din această listă neeligibilă. 
Ar trebui să contactaţi ofiţerul de imigrare local pentru a confirma statutul de imigrare. Dacă aveţi mai mult de 6 luni înainte ca permisul dumneavoastră de imigrare expiră, puteţi locui în Irlanda în temeiul permisiunii cu ştampila Nr. 1 pentru încă 6 luni. Dacă aveţi mai puţin de 6 luni de permisiune de imigrare puteți avea permisiunea de imigrare acordată la 6 luni, ceea ce înseamnă că va trebui să plătiți 150 € pentru un card GNIB nou. Dacă nu aţi găsit un nou loc de muncă după 6 luni va trebui să părăsiți Irlanda. Dacă primiţi apoi o ofertă a unui loc de muncă în Irlanda, puteţi aplica pentru un nou permis de muncă.

Termen scurt de lucru
Dacă ați fost ”introdus” pe un termen scurt de lucru în timp ce aveți un permis de muncă, puteţi aplica pentru a avea permisul de munca reînnoit.

Vize
Dacă sunteţi un cetăţean care solicită o viză, aceasta este totuși o cerinţă, chiar dacă nu aveţi nevoie de un permis de muncă. Trebuie să obţineți o viză înainte de a călători în Irlanda.

Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să contacteze Ambasada Irlandei responsabilă pentru Republica Moldova de la Bucureşti: Ambasada Irlandei, Strada Buzești 50 - 52, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti 011015, România, Telefon: 00 40 21 3102131 / 141; Fax: 00 40 21 311 2285; Web-site: www.embassyofireland.ro

Înregistrarea şi permisiunea de a rămâne
Cetățenii Non-SEE (cu excepţia Elveţiei) trebuie să se înregistreze la ofiţerul de imigrare local în zona în care intenţionează să trăiască atunci când ajunge în stat. În Dublin înregistrarea se face la Biroul Naţional de Imigrare Garda. În afara Dublin - vă puteți înregistra la sediile locale ale Regiunilor Garda.

Dacă ați locuit și ați lucrat în mod legal, în Irlanda, timp de 5 ani consecutivi, în baza unui permis de muncă, nu veţi mai avea nevoie de un permis de muncă. Puteţi aplica, de asemenea, pentru şedere pe termen lung la Serviciul Irlandez de Naturalizare şi Serviciul de Imigraţie (INIS).

Persoane aflate la întreținere (Dependenţi)
Aţi putea aduce familia să locuiască aici după ce ați lucrat aici în mod legal pentru un an în baza unui permis de muncă. De asemenea, trebuie să puteți demonstra că veţi putea întreține toți membrii familiei. În practică, trebuie să câștigați un venit peste limitele pentru Suplimentarea Venitului Familiei.

Permisul de muncă nu este necesar
Dacă sunteţi un cetăţean non-SEE, nu aveţi nevoie de un permis de muncă în cazul în care:

 • Aveți permisiunea de a rămâne ca soţ, partener civil sau dependent al unui cetăţean irlandez sau SEE
  Sunteţi un cetăţean elveţian
 • Vi s-a acordat statutul de refugiat - fie prin procesul normal sau printr-un program de refugiați
 • Vi s-a acordat permisiunea temporară de şedere din motive umanitare, prin procesul de azil
 • Vi s-a acordat permisiunea de a rămâne ca părinte al unui cetăţean irlandez
 • Aveți permisiunea de imigrare specifică de a locui şi a lucra în Irlanda
 • Aveți permisiunea de a înfiinţa o afacere în Irlanda
 • Sunteţi un student înregistrat
 • Dețineți o autorizaţie de muncă sau viză de lucru

Refuzul permiselor de muncă
Vi se va refuza un permis de muncă în cazul în care:

 • Ați intrat în Irlanda, în baza faptului că nu veți ocupa un loc muncă, de exemplu, ca un vizitator
 • Vă aflați ilegal în Irlanda sau nu mai respectați condiţiile conform cărora ați fost cândva admis
 • Vi s-a cerut de către Departamentul de Justiţie şi Egalitate să părăsiți statul
 • Sunteți în proces de a fi deportaţi
 • Doriți să ocupați un loc de muncă oferit de un angajator non-SEE /elveţian, care conduce vreo companie/ afacere fără permisiunea de afaceri de la Ministrul de Justiţie şi Egalitate.

Alte categorii

 • Există aranjamente speciale pentru premise de muncă pentru medici şi asistente medicale și, începând cu 21 iunie 2010, aranjamentele pentru medicii care lucrează în serviciul de sănătate public.
 • În afară de câteva solicitanţi de azil de lungă durată, persoanele care solicită statutul de refugiat în Irlanda nu au dreptul să lucreze deloc.
  Noile cereri pentru permise de muncă pot fi depuse de către angajator sau angajat la Secțiunea Permiselor de Muncă din cadrul Departamentului Muncii, Întreprinderii şi Inovației. Cererile trebuie să fie efectuate utilizând Sistemul on-line de permise de muncă.

Aceasta trebuie să fie însoţită de următoarele documente:

 • Două fotografii recente de tip paşaport ale angajatului propus
 • Documente justificative că un test referitor la necesitățile pieţei forţei de muncă a fost realizat
 • Documente justificative privind calificările angajatului certificat
 • Taxa de aplicare

De asemenea:

 • Dacă angajatul propus este rezident în Irlanda, copii ale tuturor vizelor, ştampilelor de rezidenţă şi a cardului de înregistrare GNIB card. Dacă angajatul propus nu este rezident în Irlanda, atunci el sau ea ar trebui să aplice pentru o viză

Reînnoirea permiselor de muncă

În cazul în care un angajator aplică pentru un permis de muncă referitor la un fost angajat care a părăsit statul, aceasta va fi considerată o nouă cerere.

Permise de muncă  pentru abilități critice

Permisele de muncă pentru abilități critice - Caracteristici principaleÂ
Permisul Green Card a fost înlocuit cu Permisul de muncă pentru abilități critice (Critical Skills Employment Permit) este un permis de muncă pentru persoanele înalt calificate, cu scopul de a obține drept de reședință permanentă. Acest permis vizează cel mai multe ocupaţii cu salarii anuale de peste €60.000, și anume profesioniștii în domeniul TIC, inginerii profesioniști și tehnicienii. Activitățile eligibile sunt în mare parte determinate în conformitate cu analizele periodice ale Grupului de experți privind nevoile viitoare de aptitudini în ceea ce privește cerințele pieței muncii în legătură cu competențele strategice importante. Lista locurilor de muncă eligibile este prezentată în Lista ocupațiilor eligibile înalt calificate.

Permisele de muncă pentru abilități critice de ocupare a forței de muncă sunt atractive din mai multe motive:

 • Deoarece abilitățile sunt identificate ca având o ofertă redusă, nu este necesar un test privind nevoile pieței forței de muncă.
 • Deținătorii de permis pot solicita imediat reîntregirea familiei la Serviciul Irlandez de Naturalizare și Imigrare al Departamentului de Justiție și Egalitate și, odată ce partenerii lor / partenerii / soții sunt rezidenți în stat, devin eligibili să caute un loc de muncă și să se adreseze Departamentului de Afaceri, Întreprinderi și inovare pentru un permis de muncă dependent / partener / soț care este eliberat în prezent gratuit.
 • Deținătorii de permis pot solicita Serviciului Irlandez de Naturalizare și Imigrare permisiunea de a locui și de a lucra fără cerința unui permis de muncă după expirarea permisului de angajare pentru abilități critice.

Rigurozitatea deplină a legislației privind drepturile lucrătorilor irlandezi se aplică titularilor permiselor de angajare în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. De asemenea, deținătorul permisului de angajare poate, după ce a efectuat un an de muncă în cadrul angajatorului inițial, după cum este specificat în permisul de muncă, să își schimbe angajatorul. În acest caz, trebuie să solicite un nou permis de muncă.

Angajatul potențial sau angajatorul pot solicita un permis de ocupare pentru abilități critice. Permisul de muncă va fi eliberat potențialului angajat (o copie certificată va fi eliberată angajatorului). Permisul permite angajatului potențial să fie angajat în stat de către angajatorul numit și în ocupația și locațiile menționate în permis. În sprijinul obiectivelor permisului de ocupare a abilităților critice și a beneficiilor sale generoase, acestea se eliberează numai pentru o ofertă de muncă de 2 ani. Pentru ofertele de muncă de mai puțin de 2 ani, se poate solicita un permis general de angajare.

În timp ce oferta de muncă trebuie să aibă o durată de 2 ani, este de așteptat ca străinul să rămână la angajatorul inițial pentru o perioadă minimă de 12 luni. În conformitate cu articolul 12 alineatul (1) litera (e) din Legea privind permisele de muncă din 2006, astfel cum a fost modificat, nu se poate lua în considerare un nou permis de muncă (pentru un alt angajator) în cazul în care a trecut mai puțin de 12 luni de la angajare. Acest motiv de refuz încearcă să atingă un echilibru rezonabil între, pe de o parte, așteptările angajatorului potrivit cărora cetățeanul străin rămâne în slujba sa pentru o perioadă rezonabilă de timp, având în vedere costurile de recrutare a străinului respectiv și, pe de altă parte, nu obligă în mod nejustificat resortisantul străin către angajator. Cu toate acestea, în cazul în care se aplică următoarele circumstanțe, Departamentul poate să permită unui deținător al competențelor critice de a schimba angajatorul:

 • Titularul este redundant;
 • Circumstanțele (neprevăzute la momentul depunerii cererii) au ca rezultat modificarea fundamentală a raportului de muncă.

Criterii de eligibilitate
1. Ocupații cu o remunerație minimă anuală de 30.000 € pentru un număr restrâns de ocupații strategice importante din Lista ocupațiilor eligibile înalt calificate. Este necesară o diplomă de calificare relevantă.
2. Toate ocupațiile cu o remunerație minimă anuală de peste 60.000 EUR, altele decât cele din Categoriile de locuri de muncă neeligibile pentru permisele de muncă sau care sunt contrare interesului public. Un resortisant din afara SEE care nu are o diplomă de calificare trebuie să aibă nivelul necesar de experiență.
3. Angajatul potențial în cauză trebuie să fi obținut o ofertă de muncă de 2 ani pentru ocupația eligibilă de la potențialul angajator.

Alte criterii:
1. Angajatul potențial în cauză trebuie să dețină calificările, competențele și experiența relevante necesare ocupării forței de muncă.
2. Un permis de muncă nu va fi acordat societăților, cu excepția cazului în care 50% sau mai mult din angajații din întreprindere sunt resortisanți ai SEE la momentul depunerii cererii. Cu toate acestea, această restricție poate fi anulată pentru întreprinderile nou înființate în termen de 2 ani de la înființare (adică înregistrată ca angajator cu venituri) și care este susținută de agențiile de dezvoltare ale întreprinderii, Enterprise Ireland sau IDA Ireland din Enterprise Ireland sau IDA Ireland).

Detaliile complete despre ceea ce este necesar sunt prezentate în formularul de candidatură și includ:

  • O descriere completă a locurilor de muncă propuse,
  • Data de început,
  • Remunerația anuală, excluzând primele, și
  • Informații cu privire la calificările, aptitudinile sau experiența necesară pentru ocuparea forței de muncă.

Criterii de remunerare
Pentru a atinge pragul minim de remunerare de 30.000 de euro sau 60.000 de euro pentru un permis de ocupare a abilităților critice, următoarele componente sunt considerate drept remunerație:

  • Salariul de bază pentru a obține cel puțin salariul minim pe economie națională sau o rată a remunerației fixată în temeiul sau în temeiul oricărui act normativ, ca prima componentă a pachetului de remunerare și
  • Plățile de asigurare de sănătate plătite unui asigurător de sănătate înregistrat la Autoritatea de Asigurări de Sănătate în Registrul întreprinderilor pentru prestații de sănătate în conformitate cu secțiunea 14 din Legea asigurărilor de sănătate din 1994 sau echivalentul stability de Minister.

Procesul de aplicare
Cererea pentru permisul de abilități critice se aplică prin Sistemul online de permise de muncă. Accesează Ghidul de utilizare disponibil în sistemul online care ghidează solicitantul și prezintă detalii despre cerințele documentare pentru fiecare tip de permis de angajare.

Sunt trei etape:

 1.  

1. Primirea cererii (așteptarea procesării): Odată ce o cerere este depusă și sunt achitate taxele asociate, dacă este cazul, ea este înregistrată, apoi aplicația este plasată în rândul de procesare relevantă, în funcție de tipul de angajator, de ex. Partener de încredere sau Standard. Vă rugăm să rețineți că cererile sunt prelucrate strict în ordine de date de către tipul angajatorului, iar solicitanții pot urmări datele actuale de procesare. De asemenea, aceștia pot verifica online la ce etapă se află cererea.
2. Etapa de procesare: în această etapă cererea este analizată de către un factor decizional, un funcționar cu autoritate de decizie. Funcționarul poate solicita informații suplimentare, dacă este necesar, care trebuie expediate în termen de 28 de zile. Funcționarul va emite o decizie pozitivă, fie va refuza cererea din motive specifice. 
3. Reexaminare: În cazul în care un solicitant dorește ca o decizie de refuz să fie revizuită, el / ea poate face acest lucru în termen de 28 de zile prin depunerea unei cereri de reexaminare. Revizuirea va fi luată în considerare de un alt funcționar de rang superior. Confirmarea unei decizii de refuz în urma examinării nu împiedică solicitantul să depună o nouă cerere în urma tuturor procedurilor relevante pentru tipul permisului specific de muncă.

Taxa de procesare pentru un permis de angajare pentru abilități critice este de 1 000 EUR. Dacă o cerere nu este admisă, atunci 90% din taxă va fi rambursată. În timp ce taxa poate fi plătită de o terță parte, politica actuală restricționează restituirea numai solicitanților (de exemplu, dacă solicitantul a fost angajat și angajatorul a plătit taxa, atunci restituirea va fi eliberată angajatului). Informații detaliate privind cerințele privind taxele și anumite derogări pot fi găsite aici.

Reședința
Dacă ați obținut un permis de muncă, urmează să solicitați și viza (este obligatorie) la ambasada / consulatul local irlandez pentru o viză de intrare. Un formular de cerere de viză online poate fi găsit la www.inis.gov.ie. Datele de contact pentru Ambasadele Irlandeze / Consulate și o listă a țărilor vizate sunt disponibile pe site-ul Departamentului Afacerilor Externe și Comerțului.

Orice persoană care dorește să intre în stat, indiferent dacă viza este necesară sau nu, este supusă controalelor obișnuite de imigrare în portul de intrare. Prin urmare, toate documentele relevante și justificative, inclusiv permisul original de muncă, trebuie să fie disponibile pentru inspecție de către un ofițer de imigrare. Intrarea în stat este întotdeauna la discreția Ofițerului pentru imigrație.

Un permis de muncă nu este permis de ședere. Pentru a locui în mod legal în stat, este necesar ca toți resortisanții din afara SEE care dețin un permis de muncă să se înregistreze la Biroul Național de Imigrări Garda. Este în interesul persoanelor interesate să se înregistreze cât mai curând posibil după sosire. Întârzierea înregistrării la Biroul Național de Imigrare Garda ar putea afecta cererile de acordare a rezidenței pe termen lung și / sau a cetățeniei. Permisul de ședere pentru imigrare trebuie, dacă este cazul, să fie reînnoit cu cel puțin o lună înainte de data expirării, pentru a evita prezența ilegală în stat.

În anumite circumstanțe, permisul de muncă poate fi eliberat persoanelor care locuiesc deja în mod legal în stat în baza altui permis de imigrare, care sunt titulari de cartele valabile ale Biroului Național de Imigrare Garda și cărora li s-a oferit un loc de muncă într-o ocupație eligibilă. În acest caz, la primirea permisului de muncă, persoanele în cauză trebuie să își înregistreze schimbarea statutului la Biroul Național de Imigrare Garda.

Reînnoire

Această politică se aplică titularilor de permise de ocupare a abilităților critice și deținătorilor actuali de permise de angajare Green Card eliberate înainte de 1 octombrie 2014.

O caracteristică a permisului de ocupare a abilităților critice și a permisului de ocupare Green Card este că titularii cărora li se va expira permisul de muncă și cartea de înregistrare a imigrației nu vor trebui să solicite o autorizație de reînnoire prin intermediul Departamentului pentru Afaceri, Întreprinderi și Inovare. În schimb, deținătorii permiselor de ocupare a abilităților critice și deținătorii de permis de ocupare Green Card pot solicita o scrisoare de sprijin din partea Departamentului de afaceri, întreprinderi și inovare și apoi să se prezinte pentru reînnoirea înregistrării la Biroul Național de Imigrare Garda, cu această scrisoare de sprijin, sau Permisul de angajare Green Card, pașaportul și cardul Biroului Național de Imigrare Garda. Scrisoarea de sprijin poate fi solicitată prin utilizarea formularului de mai jos: Solicitarea unei scrisori de sprijin pentru titularii permiselor de angajare Green card / abilități critice care solicită o "ștampilă 4".

Se consideră că, un cetățean străin urmează să se angajeze în muncă în termen de 3 luni de la data eliberării permisului de muncă. Pot apărea circumstanțe în cazul în care acest lucru nu este posibil din cauza problemelor care depășesc controlul solicitantului. În cazul în care această întârziere nu a fost cauzată de vreo vină din partea străinului, aceasta va fi luată în considerare, de la caz la caz, după caz. Detaliile trebuie transmise pentru examinarea Departamentului atunci când solicită scrisoarea de sprijin.

Permise de muncă pentru persoane aflate în întreținere/partener/soț

Informaţii generale
În conformitate cu Legea privind Permisele de Muncă din 2003 şi Legea privind Permisele de Muncă din 2006 există un sistem de permise de muncă pentru soţi, parteneri civili şi anumite persoane aflate în întreţinere a anumitor titulari de permis de muncă. Un soţ, partener civil sau aflat în întreținere (dependent) trebuie să fie rezident legal şi să aibă permis de muncă pentru a lucra în Irlanda. Pentru a fi eligibil pentru a solicita permisul de muncă familiară / dependentă, solicitantul trebuie să fie căsătorit sau într-un parteneriat civil cu titularul permisului de muncă şi dependentul trebuie să fie un membru de familie sub 18 ani.

Schema sistemului de permise de muncă familiară/ dependentă se aplică soţilor, partenerilor civili şi întreţinerea de titularii de permise de muncă, cum ar fi anumite permise pentru abilități critice. Schema ușurează accesul la muncă pentru soţii eligibili, partenerii civile aflate în întreţinere şi, deoarece:

  • Aceștia pot solicita permis pentru toate ocupațiile, inclusiv pentru anumiți îngrijitori din casă, excluzând toate celelalte ocupații într-un mediu intern.
  • Ei pot solicita un permis cu o remunerație mai mică de 30.000 € p.a. (dar nu mai puțin decât salariul minim național).
  • Angajatorul lor potențial nu este obligat să efectueze un test al nevoilor pieței forței de muncă.
  • Cererea este gratuită.

Venind în Irlanda pentru a lucra

Reguli
Găsirea unui loc de muncă în Irlanda
Puteți găsi mai multe informații despre posturile vacante de muncă în Irlanda și cum să începeți un proces, la pagina Găsirea unui loc de muncă în Irlanda.

Vize
Chiar dacă nu aveţi nevoie de un permis de muncă, trebuie să solicitați viză, aceasta este totuși o cerinţă, și să o obţineți înainte de a călători în Irlanda.

Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să contacteze Ambasada Irlandei responsabilă pentru Republica Moldova de la Bucureşti: Ambasada Irlandei, Strada Buzești 50 - 52, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti 011015, România, Telefon: 00 40 21 3102131 / 141; Fax: 00 40 21 311 2285; Web-site: www.embassyofireland.ro

Dreptul de a lucra în Irlanda
Cetăţenii UE/ SEE/ elveţieni: Dacă sunteţi dintr-un stat membru UE sau din una dintre ţările SEE sau Elveţia, aveţi dreptul să veniți la muncă în Irlanda. Nu aveţi nevoie de un permis de muncă. Aveţi dreptul de a lua persoanele aflate în îngrijirea dumneavoastră ca să locuiască cu dumneavoastră. Dacă sunteţi un soţ sau un partener civil al unui cetăţean SEE/ elveţian care îşi exercită dreptul de liberă circulaţie, atunci aveţi drepturi similare de a lucra şi de a trăi în Irlanda.

Dacă sunteţi un cetăţean SEE sau elveţian, aveţi dreptul să fiți tratat în acelaşi mod ca şi cetăţenii irlandezi atunci când aplicați pentru muncă în Irlanda. Sunteți liber de a aplica pentru orice loc de muncă vacant, inclusiv locurile de muncă în sectorul public.

Alte ţări: Dacă sunteţi din altă ţară, atunci, în general, aveți nevoie de un permis de muncă.

Cine nu are nevoie de un permis de muncă?
Nu aveţi nevoie de un permis de muncă pentru a lucra legal în Irlanda dacă sunteţi într-una din următoarele categorii:

 • Cetăţenii din statele membre SEE şi Elveţia, precum şi soţii lor, partenerii civili şi persoanele aflate în întreţinere (indiferent de naţionalitatea lor)
 • Persoanele cărora li s-a acordat statutul de refugiat în Irlanda
 • Persoanele cărora li s-a refuzat statutul de refugiat, dar li s-a oferit permisiunea de ședere din motive umanitare
 • Persoanele care au primit permisiunea de ședere, deoarece acestea sunt soţii, partenerii civili sau părinții unui cetăţean irlandez
 • Studenţii postuniversitari, în cazul în care munca este o parte integrantă a cursului de studiu întreprins
 • Începând cu 12 octombrie 2007, resortisanţii non-SEE care realizează cercetări ştiinţifice pentru o organizaţie de cercetare aprobate

Angajatorii
Angajatorii care doresc să angajeze persoane care au nevoie de permise de muncă trebuie să îndeplinească anumite cerinţe. Aceștia trebuie să conducă o companie/afacere în mod legal în Irlanda - aceasta înseamnă că ei trebuie să fie înregistrați la Revenue Commissioners şi la Biroul de înregistrare a companiilor (CRO), în cazul în care angajatorul conduce o companie. Puteţi verifica înregistrarea la CRO.

Angajatorul trebuie să vă angajeze direct - aceasta înseamnă că aplicaţiile din partea agenţiilor de recrutare, agenților, intermediarilor sau companiilor care intenţionează să externalizeze sau subcontracteze nu sunt acceptate.

Există o limită a proporţiei forţei de muncă care pot fi deţinătorii unui permis de muncă. Permisele nu sunt acordate angajatorilor în cazul în care un rezultat de acordare a permisului ar fi ca mai mult de 50% din angajaţi în firmă să fie cetățeni non-SEE.

Angajaţii care au permise de muncă sunt obligaţi să respecte regulile imigraţiei. Acest lucru înseamnă că aţi putea avea nevoie de viză pentru a veni aici şi trebuie să vă înregistraţi la autorităţile de imigrare.

Protecţia lucrătorilor migranţi
Cetăţenii străini care lucrează legal în Irlanda au exact aceleaşi drepturi în temeiul legislaţiei muncii ca și cetățenii irlandezi.

Permisele noi de muncă sunt eliberate angajatului. Permisul conţine o declaraţie a drepturilor la lucru şi de plată ale lucrătorului. Declaraţia drepturilor cuprinde informaţii despre când şi cum lucrătorul poate schimba locul de muncă. Declaraţia include, de asemenea, detalii de plată, drepturile în conformitate cu legislaţia naţională a salariului minim, precum şi orice deduceri care se propun să fie făcute din acea plată - de exemplu, pentru cazare. Legislaţia privind salariul național minim permite ca anumite deduceri să fie făcute din salariul minim legal al unui angajat în cazul în care angajatului i se oferă cazare.
Angajatorii nu au voie să deducă cheltuielile asociate cu recrutare, din plata angajatului şi nu li se permite să reţină oricare dintre documentele lucrătorului cu caracter personal.

 

Educaţia preşcolară şi îngrijirea copiilor
Învăţămînt primar şi post-primar
Învăţămînt de nivelul III
Venirea în Irlanda pentru a studia
Vize pentru studenţi străini

Educația preșcolară și îngrijirea copiilor

Educația timpurie a copilului
Educația timpurie reprezintă, în general educația înainte de începerea oficială de școlarizare sau înainte de vârsta la care copiii, în general, trebuie să meargă la școală. Acesta acoperă perioada de la naștere până la 6 ani. Legislația privind frecventarea școlii cere copiilor să fie la școală (sau să primească o educație) de la vârsta de 6 ani. În practică, aproape toți copiii de 5 ani și cei de aproximativ 4 ani și jumătate frecventează, de fapt, școlile primare. Serviciile de educație timpurie a copiilor includ clase pentru copii în școlile primare și o gamă largă de servicii de îngrijire a copiilor și servicii preșcolare.

Schema educației și îngrijirii timpurii a copiilor (ECCE)
Schema educației și îngrijirii timpurii a copiilor (ECCE) prevede pentru un an gratuit de îngrijire timpurie și educație pentru copiii de vârstă preșcolară. În general, sumele prevăd de la 3 ore pe zi, 5 zile pe săptămână peste 38 de săptămâni pe an pentru copiii înscriși în centrele de zi. Copiii înscriși în serviciile de îngrijire a copiilor primesc 2 ore și 15 minute pe zi pe o perioadă de 50 săptămâni.

Sistemul ECCE este administrat de Departamentul Copii și problemele tineretului

Clase de copii în școala primară
Există o alocare specială de finanțare a școlilor naționale pentru a ajuta la cumpărarea echipamentelor și materialelor pentru copiii claselor primare. Suma depinde de numerele în cauză, până la un maxim de 1,904.61 €.

Începerea timpurie
Programul de începere timpurie a educației își propune să elimine dezavantajul educațional prin care vizează copiii, care sunt expuși riscului de a nu și încadrați în sistemul de învățământ. Acesta este un sistem de intervenție preventiv de un an oferit copiilor preșcolari (de la 3 la 4 ani), în unele școli din spațiile defavorizate.

Politica Guvernului privind educația timpurie
Cartea Albă privind educația timpurie a copilăriei "pregătit să învăț" vizează copiii de până la 6 ani. Acesta stabilește obiectivul de bază al educației timpurie în "sprijinirea dezvoltării și realizării educaționale a copiilor prin educație devreme de înaltă calitate, cu atenție deosebită a grupurilor vizate pe a celor dezavantajați și celor cu nevoi speciale".

Aceasta stabilește o serie de principii îndrumătoare:

 • Calitatea va sprijini toate aspectele legate de furnizarea educație devreme.Statul se va baza pe prevederea existentă și pot folosi cadrul de reglementare existent, în cazul în care este posibil.
 • Implementarea va fi efectuată pe o bază treptată, progresivă, pentru a permite tuturor participanților la sistem să se pregătească în mod adecvat pentru provocările viitoare.
 • Progresul va fi realizat printr-un proces de consultare, dialog și parteneriat.

Schema educației și îngrijirii timpurii a copiilor (ECCE)
prevede un an gratuit de îngrijire timpurie și educație pentru copiii de vârstă preșcolară. În general, copiii sunt eligibili pentru schema ECCE, dacă aceștia sunt cu vârsta cuprinsă între 3 ani 2 luni și 4 ani 7 luni la data de 1 septembrie a anului când vor începe. Limita superioară de vârstă poate fi prelungită în unele cazuri.
Statul plătește o taxă de capitație pentru cei care frecventează centrele de zi și servicii de zi. În schimb, ele oferă un serviciu pre-școlară gratuit pentru toți copiii, în intervalul de vârstă care se califică pentru un anumit număr de ore pe o perioadă prevăzută de săptămâni.
În general, copiii se califică numai pentru ECCE într-un an școlar. Cu toate acestea, un copil care a fost evaluat ca având un handicap poate fi în măsură să extindă anul pre-școlar peste 2 ani - a se vedea "Copii cu nevoi speciale" de mai jos.

Programul de Începere Timpurie
Programul de Începere Timpurie este un sistem de intervenție preventiv, de un an, oferite în școlile selectate în regiunile dezavantajate desemnate. Obiectivul programului pre-școlar, care este gestionat, finanțat și evaluat de către Departamentul de Educație și Abilități, și are ca scop abordarea dezavantajului educațional prin care vizează copiii care sunt la risc de a nu ajunge la potențialul lor în cadrul sistemului școlar.
Programul pre-școlar de Începere Timpurie a fost introdus în 1994 în 8 școli din regiunile defavorizate. Acesta a extins în următorul an la 40 de școli, iar cele 55 de clase de acum, din localități, pot îndeplini un total de 1650 de copii. O listă de școli din Programul de Începere Timpurie este pe website-ul Departamentului de Educație și Abilități.
Obiectivele Programului de Începere Timpurie sunt:

 • Pentru a pune în aplicare un program educațional care va spori dezvoltarea generală a copiilor mici și a preveni eșecul școlar
 • Pentru a contracara efectele dezavantajul social.

Rezultatele obținute de Programul de Începere Timpurie sunt:

 • Faptul că copiii implicați în program vor dezvolta încrederea în capacitatea lor de a învăța
 • Faptul că copiii implicați în program vor dezvolta stilurile de învățare, care sunt conduse de un comportament motivat, organizat în mod corespunzător și independent
 • Faptul că copiii implicați în program vor dezvolta abilitățile lor de limbă, cogniție socială și personală în măsura în care aceștia să fie capabili să se adapteze cu ușurință la viața școlară în viitor
 • Această metodă "învățare prin joc" abordată în program va fi pozitivă și plăcută pentru copiii implicați
 • Faptul că părinții copiilor participanți vor să se implice activ în educația copiilor lor.

Învăţămînt primar şi post-primar

Înmatricularea la școala primară
Începerea Școlii
Majoritatea copiilor din Irlanda încep primul lor nivel de educație în școlile primare (numite, de asemenea, școli naționale), la vârsta de 4 sau 5 ani. Din punct de vedere legal, copiii pot fi înmatriculați la școala primară de la vârsta de 4 ani în sus și trebuie să fi început educația lor formală de la vârsta de 6 ani.
Sectorul învățământului primar este format din diferite tipuri de școli primare, inclusiv școli confesionale, școli multi-confesionale, școli de limbă irlandeză (numite Gaelscoileanna), școli speciale și care beneficiază de ajutor de școli primare private. Educația în școlile primare de stat este gratuit. Costurile curente și de capital din școlile primare, inclusiv salariile cadrelor didactice sunt finanțate și completate în special de către Guvern și de contribuțiile locale.

Înmatricularea copilului la școala primară
Aveți posibilitatea să vă înscrieți copilul la școala primară aleasă de dumneavoastră, cu condiția să existe un loc disponibil pentru el. În cazul în care există un deficit de locuri, școala trebuie să acorde prioritate, pe baza de admitere sau cerințele lor de înscriere. Acest lucru este întocmit de către consiliul de administrație și ar trebui să fie disponibil pentru dvs, la cerere. Puteți afla mai multe despre diferite tipuri de școli primare și a cerințelor de admitere.

Pentru a înscrie copilul dumneavoastră, ar trebui să verificați mai întâi lista de școli primare din zona Dvs. Apoi, ar trebui să contactați școala aleasă de dumneavoastră pentru a vedea dacă există un loc disponibil. Școala aleasă de dumneavoastră vă poate plasa copilul pe o listă de așteptare sau ați putea avea nevoie să contactați alte școli pentru a găsi un loc.

La școală
Durata unei zile de școală în învățământul primar este de 5 ore și 40 minute. Aceasta include timpul de asamblare, prin apel nominal și pauze, care sunt, de obicei în jurul orei 11 și 12:30. Școlile primare pot reduce ziua de școala cu o oră pentru copiii în primii 2 ani la școala primară (denumită de obicei copii juniori și copii seniori) și în al treilea an la școala primară (de obicei numită clasa întâi).
În general, școlile primare trebuie să fie deschise minim 183 de zile în fiecare an școlar. Toate școlile trebuie să se închidă în lunile iulie și august. În timp ce studenții nu trebuie să poarte uniformă în școala primară, multe școli (în consultare cu părinții) au introdus uniforme școlare. Verificați școala referitor la cerințele impuse.
Directorul este responsabil de conducerea școlii. Fiecare clasă are un profesor de clasă care predă toate subiectele la clasa lor. În unele școli mai mici, profesorul are mai mult de o clasă. Ar putea fi alți profesori din școală, cum ar fi un profesor de sprijin al limbii. pentru a ajuta să învețe limba engleză sau un profesor de sprijin de învățare pentru a ajuta copiii care au dificultăți cu curriculum-ul. Școlile își stabilesc propriile cerințe în ceea ce privește temele.
Copiii care încep școală pentru prima dată, vor fi în clasă copii juniori. Dacă copilul dumneavoastră a frecventat școala înainte, directorul, dvs. și profesorul clasei veți decide împreună în care clasă va fi inclus copilul dumneavoastră. Copiilor le este permis să repete un an din motive educaționale și în situații speciale.
În conformitate cu Legea Educației 1998 școala trebuie să prezinte rapoarte pentru fiecare copil, iar școala trebuie să le permită părinților să aibă acces la rezultate de școală ale copilului. Școlile țin, de obicei, o întâlnire de părinte / profesor pe parcursul anului. Dacă sunteți preocupat de progresele copilului dumneavoastră, în orice etapă din cursul anului, puteți vorbi cu profesorul clasei.

Rezolvarea problemelor
Dacă copilul dumneavoastră are o problemă pe care nu puteți rezolva, aveți posibilitatea de a vorbi cu profesorul clasei. Dacă aceasta nu rezolvă problema puteți vorbi cu directorul școlii.
Dacă aveți o plângere cu privire la un profesor sau referitoare la școală, primul pas este, de obicei, să vorbiți cu profesorul clasei. Apoi, în cazul în care plângerea nu este rezolvată, vorbiți cu directorul scolii. Următorul pas este discuția cu președintele consiliului de administrație al școlii.
Dacă v-ați epuizat de procedura de reclamație a școlii și încă nu s-a îndeplinit, puteți face apel la Ombudsmanul pentru copii. Departamentul de Educație și Abilități nu are nici o putere legală de a investiga plângerile individuale referitoare la școli sau pentru a instrui școlile să urmeze un curs special de direcție cu privire la plângerile individuale.

Procedura de Contestație a Documentului DES (primare) acoperă întreaga procedură de plângeri în detaliu.

Tipuri de şcoală primară
Copiii care încep școala pot frecventa școlile naționale, care sunt ajutate de stat și nu percep taxe, sau pot frecventa una din numărul mic de școli primare private, care nu primesc nici o finanțare de stat și care percep taxe. Marea majoritate a copiilor frecventează școlile de stat care beneficiază de ajutor primar sau național.

Alegerea unei școli
Părinții au dreptul constituțional de a alege tipul de școală la care doresc să-și trimită copiii lor și au dreptul să-i educe acasă, dacă doresc.
Nu există absolut nici o cerință asupra școlilor să admită un anumit student. Școlile sunt obligate să publice cerințele lor de admitere.
Școlile sunt supuse aceluiași statut al legislației și cu cerințele constituționale privind religia.

Cerințele de admitere
Toate școlile primare sunt obligate să publice un plan școlar care descrie etosul lor, cerințele de admitere și obiectivele.
Cerințele de admitere a majorității școlilor primare sunt destul de simple - ele oferă prioritate copiilor din localitatea lor, care, pentru școlile confesionale, sunt, de obicei din regiune. Problemele de admitere pot apărea în zonele în care extinderea școlii nu poate face față cu numere suplimentare. În cazul în care există o problemă de cazare, școala trebuie să acorde prioritate, în baza cerințelor de admitere, uneori numită o cerință de înscriere.

Taxe
Toți copiii din Irlanda au dreptul la educație primară gratuită și post-primară. Majoritatea școlilor primare sunt finanțate de stat, ceea ce înseamnă că nu va trebui să plătiți taxe anuale pentru educația copilului dumneavoastră.
În practică, însă, școlile, de multe ori au necesitatea de a strânge fonduri suplimentare pentru resurse adiționale, cum ar fi calculatoare, echipamente sportive sau de facilități îmbunătățite. Vi se poate cere să aduceți o contribuție sau să luați parte la strângerea de fonduri pentru școală, dar participarea dumneavoastră la aceste activități trebuie să fie întotdeauna voluntare. Școlile finanțate de stat nu solicităsă faceți contribuții.
Dacă alegeți să vă trimiteți copilul la o școală privată, va trebui să plătiți taxe anuale. Acestea pot varia considerabil de la școală la școală. Luați legătura cu școala aleasă de dvs. pentru a solicita detalii cu privire la taxe și alte cheltuieli.

Cum aplicați
Luați legătura cu școala la care doriți să vă trimiteți copilul. Întrebați cerințele lor de admitere și verificați dacă trebuie să vă înregistrați numele copilului pe o listă de așteptare.

Înmatricularea la școala post-primară
Sectorul post-primar sau nivelul al doilea de educație ține cont de elevii cu vârstele între 12 și 18 ani. Frecventare școlii este obligatorie pentru elevii sub 16 ani. Majoritatea copiilor încep școala post-primară la vârsta de 12 sau 13 ani. Aceștia trebuie să aibă vârsta de 12 ani de la data de 1 ianuarie a anului în care încep al doilea nivel de învățământ, în scopul de a fi înmatriculați într-o școală post-primară.

Alegerea unei școli post-primare
În general, în majoritate zonelor rurale și provinciale, există o școală care este frecventată de toți elevii din acea zonă. Cu toate acestea, unii părinți și elevi, în special în centrele de populație mare, pot avea o alegere a școlii. Factorii care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o școală includ:

 • Cerințele de admitere: Acestea ar trebui să fie descrise în planul de școală, pe care școala este obligată să le publice
 • Curriculum-ul: gama de subiecte oferită de școală
 • Disciplină școlară: consiliul de administrație este obligat să elaboreze un cod de comportament pentru studenți
 • Programele oferite: Certificatul de Junior și Certificatul de Juniori al Programului Școlar, an de tranziție, certificatul de absolvire stabilit, certificatul de absolvire aplicat, lăsarea certificatului profesional și alte programe pentru a sprijini dezvoltarea personală și socială
 • Fluxul de studenți: Are școala "flux" de studenți? Fluxul de studenți înseamnă împărțirea lor în clase diferite pentru toate disciplinele din momentul în care încep școala secundară, pe baza evaluării cu privire la capacitatea lor de la școală.
 • Evaluarea studenților ' progrese și feedback-ul pentru părinților și elevi: Verificarea progreselor a studenților ', feedback-ul la părinți, aranjamentele de întâlniri pentru părinte-profesor
 • Facilități: Ce facilități ale studenților sunt prevăzute, de exemplu, o bibliotecă, acces la calculatoare, un laborator de limbă și facilități pentru masa de prânz, PE și de recreere.
 • Servicii de suport: consilier de îndrumare, de sprijin de remediere pentru studenți, de îngrijire pastorală
 • Activități extra-curriculare: sport, cluburi, dezbateri, etc.
 • Alți factori, inclusiv etosul școlar (detaliile ar trebui să fie în planul școlar); studenții și implicarea părinților în viața de școală - dacă acesta are un consiliu de elev și / sau o asociație de părinți "

Înmatricularea copilului dumneavoastră la școală post-primară
Aveți posibilitatea să vă trimiteți copilul la școală post-primară aleasă de dvs., cu condiția să existe un loc disponibil. În cazul în care există o problemă de cazare, școala trebuie să acorde prioritate, pe baza cerințelor sale de înscriere. Acest lucru este întocmit de către consiliul de conducere și trebuie să fie disponibil la cererea dvs. În timp ce majoritatea școlilor post-primare sunt în măsura de a înscrie toți copiii care aplică, nu există nici o garanție automată a unui loc, în școala pe care o alegeți.
În scopul înscrierii copilului dvs., ar trebui să verificați mai întâi lista de școli post-primare din sectorul dvs. Apoi, trebuie să contactați școala aleasă de dvs. pentru a vedea dacă există un loc disponibil. Școala aleasă de dvs. posibilitatea vă poate plasa copilul pe o listă de așteptare sau ați putea avea nevoie să contactați alte școli pentru a găsi un loc.
Departamentul de Educație și Abilități a lansat o consultare cu privire la opțiunile de reglementare a înrolării școlare.

Începerea învățământului post-primar
Marea majoritate a școlilor post-primare nu percep taxe. Cu toate acestea, studenții trebuie să plătească pentru cărți și pentru taxele de examinare. În plus, există alte costuri, cum ar fi uniforma școală. Există sisteme de ajutor pentru familiile cu venituri mici pentru a face față cheltuielilor de școlarizare.
Al doilea nivel de educație constă din trei ani Junior Cycle, urmat de un ciclu superior de doi ani sau de trei ani.Certificatul de Juniori al Programului de examinare este făcut la sfârșitul Ciclului de Juniori.
În
Ciclul Senior, există un program opțional de un de An de tranziție, urmat de o alegere de trei programe a certificatului de absolvire. Fiecare din aceste 3 programe a certificatului de absolvire – certificatul de absolvire stabilit, certificatul de absolvire aplicat și programul certificatului de absolvire profesional - este un program pe doi ani. Anumiți elevi sunt prevăzuți cu o scutire din partea Irlandei. În anumite circumstanțe specifice, studenților li se poate permite să repete un an, așa cum este descris în circularul M2/95 Repetând un an la nivel post-primar.

Alte aspecte ale învățământului post-primar includ:

Aranjamente speciale de învățământ pentru Călătorii
Resurse pentru nevorbitorii de limbă engleză
Opțiunile dvs. atunci când părăsiți școala

Tipuri de şcoală post-primară
Există un număr de diferite tipuri de școală post-primară în sistemul de învățământ irlandez, care permite o măsură de alegere pentru părinți. Sectorul nivelului secundar cuprinde școli secundare de voluntariat, școli comunale și școli de cultură generală, care sunt, în general, confesionale (de exemplu, romano-catolice sau protestante). Școlile profesionale și colegiile comunitare sunt non-confesionale.

Școlile secundare voluntare
Școlile secundare voluntare sunt în proprietate privată și gestionate. Acestea sunt sub tutela comunităților religioase, placi de guvernatori sau de persoane fizice. Școlile secundare voluntare pot fi cu taxă sau fără taxă. Școlile cu taxă nu sunt eligibile pentru finanțarea guvernamentală pentru a ajuta cu cheltuielile administrative. Școlile fără taxă care participă la sistemul de educație gratuit obțin o serie de granturi și subvenții din partea statului. În trecut, școlile secundare de voluntariat ofereau o educație academică, dar sporită, ele ofereau o gamă largă de subiecte academice, practice și profesionale.

Școli profesionale și colegii comunitare
Școlile profesionale și colegiile comunitare sunt deținute de către comitetele locale învățământul profesional (VECs). Consiliile de management pentru aceste școli sunt sub-comitetele VEC. Componența consiliilor include reprezentanți VEC și reprezentanți și părinți, cadrelor didactice și reprezentanților comunităților. Școlile profesionale și colegiile comunitare sunt în mare parte finanțate de către Departamentul de Educație și Abilități. Inițial, aceste școli au fost orientate spre asigurarea unui învățământ tehnic și dezvoltarea abilităților manuale. Astăzi, ele oferă, în general, o gamă largă de subiecte atât academice cât și practice. Școlile profesionale sunt, de asemenea, principalii furnizori de educație a adulților și de cursuri de comunitate educațională.

Școli comunitare și școli de cultură generală
Școlile comunitare și cele de cultură generală au fost stabilite în anii 1960 pentru a oferi un curriculum larg pentru toți tinerii într-o comunitate. Multe dintre aceste școli au fost stabilite ca rezultat al fuziunii de școli voluntare liceale și profesionale. Ele oferă o gamă largă de subiecte atât academice cât și profesionale. Ele sunt gestionate de către consiliile de gestionare, care sunt reprezentante de interese locale. Școlile sunt finanțate în întregime de către Departamentul de Educație și Abilități.

Cerințele de admitere
Consiliul de administrație al fiecărei școli trebuie să elaboreze propriile cerințe de admitere și pună aceste informații la dispoziția părinților. Părinții trebuie să știe criteriile utilizate în selectarea sau de respingere înmatriculării copiilor. Școlilor le sunt permise de a urma filosofia lor religioasă și educațională în elaborarea cerințelor de admitere. Ele nu pot refuza toate acestea, admiterea unui student cu excepția în cazul în care refuzul este în conformitate cerințele lor, și nu face discriminări în cadrul Actelor de Egalitate a Statutului 2000-2008.

Planul de școală
Consiliului de administrație trebuie să prezinte un plan de școală. Acesta stabilește viziunea pe termen lung al școlii, obiectivele sale și planuri de acțiune, precum și cerințele și procedurile sale. Acesta include informații cu privire la curriculum-ul școlii, resurse și facilități, precum și oportunități pentru studenți și alții care participă în comunitatea școlară. Acesta, de asemenea, ar trebui să conțină obiectivele școlii cu privire la egalitatea de acces, frecventarea la școală și prevederi pentru studenții cu dizabilități sau care au alte nevoi educaționale speciale.

Rata
Școlile fără taxă (non-taxă)
Majoritatea școlilor post-primare, în Irlanda nu percep taxe. Non-taxă de voluntariat a școlilor secundare primesc subvenții de la Departamentul de Educație și Abilități pentru a ajuta cu cheltuielile lor de funcționare. Subvențiile se bazează pe numărul de elevi care frecventează școala. Unele școli secundare de voluntariat sunt cu taxă, dar majoritatea participă la sistemul de învățământ gratuit. Acest lucru înseamnă că beneficiază de alocații de stat suplimentare și subvenții de capitație. Școlile comunitare și școlile de cultură generală și școlile profesionale sunt toate finanțate pe baza unui buget anual.

Școlile cu taxă
Există un număr școlile secundare cu taxă. Școlile cu taxă nu primesc nicio subvenție de stat pentru costurile de funcționare, deși statul plătește salariile tuturor cadrelor didactice care lucrează în școli recunoscute. Taxele sunt stabilite în fiecare an de către consiliul de administrație al școlii, supuse aprobării de către organul de conducere.

Costurile școlii
Chiar și studenții care frecventează școlile fără taxă trebuie să plătească pentru cărți și taxele de examinare. În plus, există alte costuri, cum ar fi uniformă școală. Există diferite scheme pentru a ajuta familiile cu venituri mici care nu fac față cheltuielilor de școlarizare.

Cum aplicați
Pentru informații suplimentare cu privire la admiterea și cerințele de școlarizare pentru școlile post-primare din zona dumneavoastră, accesați lista școlilor post-primare din regiunea Dvs. disponibilă pe website-ul Departamentului de Educație și Abilități. Apoi, ar trebui să contactați școala post-primară aleasă de dumneavoastră.

Unde aplicați?
Mai multe informații privind tipurile de școli post-primare sunt disponibile la:
Departamentul de Educație și Abilități
Strada Marlborough
Dublin 1, Irlanda

Tel:+353 1 889 6400
Local:1890 402 040
Pagina de start:
http://www.education.ie
E-mail: info@education.gov.ie

Înscrierea copilului dumneavoastră la școala secundară
Irlandez secundar (de asemenea, cunoscut sub numele de post-primar) ciclu de școlarizare este, în general, de 5 sau 6 ani. Copiii își încep studiile liceale în jurul valorii de vârsta de 12 ani și absolvesc în jurul vârstei de 17 sau 18 ani, având date două examene de stat în perioada respectivă.
Fie că sunteți veniți în Irlanda pentru prima dată, fie vă reîntoarceți după o absență, puteți găsi sistemul de învățământ irlandez foarte bine focalizat. Cu toate acestea, o mulțime de modificări și îmbunătățiri au fost aduse la sistemul de învățământ în ultimii ani și o gamă mult mai mare de opțiuni este acum deschisă pentru studenți, mai mult decât în trecut.
Majoritatea școlilor oferă studenților posibilitatea unui an de tranziție după ce au terminat primii 3 ani de învățământ secundar. Acest lucru permite elevilor să exploreze interesele non-academice, indiferent dacă acestea sunt sociale, creative sau legate de lumea afacerilor. Acesta le oferă o șansa de a privi în jur și să se maturizeze înainte de a trece în ciclul superior, care îi va conduce într-un final la certificatului de absolvire.

Anul școlar
Primul an de liceu irlandez se întinde de la prima săptămână din septembrie la prima săptămână din iunie. Dacă copilul dumneavoastră merge la un certificat de clasă Junior sau de un certificat de clasă lăsând, totuși, aceștia nu vor termina mai târziu până în luna iunie, astfel ei își vor lua examenele la acel moment.

Sistemul de puncte
Dacă copilul dumneavoastră dorește să meargă la universitate sau o altă instituție de nivelul al treilea, aceștia vor trebui să înscrie destule puncte în examenele din certificatului de absolvire. Ei vor primi puncte pentru 6 cele mai bune note pe care le primesc cu cele mai înalte puncte urmând cu un A1 într-o lucrare la nivelul Onoruri. Cei mai mulți studenți i-au 7 subiecte în Certificatul de Absolvire.
Punctele care au nevoie pentru al treilea nivel de cursuri va depinde de subiectul pe care doresc să-l studieze. Dacă sunt interesați de unul dintre cursurile foarte competitive, cum ar fi Medicina Veterinară, Stomatologia sau Dreptul, ei vor trebui să înscrie mai mult de 500 de puncte la examene lor. Numărul maxim de puncte este de 600.

Rata
Educația în școlile de stat de nivelul al doilea este gratuită.
Taxele percepute de școlile secundare private poate varia considerabil. Va trebui să consultați fiecare școală.
Indiferent de școală pe care o alegeți, va trebui să plătiți pentru cărțile școlare și, după caz​​, uniforme școlare. De obicei, va trebui, de asemenea, să plătiți pentru activitățile extra-curriculare.

Cum aplicați
Aplicați direct la școala de care sunteți interesat, cât mai curând posibil. Întrebați despre cerințele lor de admitere. Unii vor avea liste de așteptare și, în cazul în care s-au dezvoltat legături cu o școală primară particulară, ei pot favoriza copiii care vin din școală. Unele școli pot cere copilului dumneavoastră să susțină un examen de admitere, pentru care se va percepe o taxă.
Există câteva organizații care vor asigura să plaseze un copil într-un liceu irlandez pentru o taxă.

Învăţămînt de nivelul III

Înscrierea la colegiu
Când ajungeți la absolvirea școlii puteți intenționa să începeți să lucrați sau puteți planifica să mergeți la colegiu. Mulți tineri merg spre educația de nivelul trei sau mai mare după ce au obținut certificatul de absolvire. Unii oameni lucrează pentru un număr de ani și apoi merg la colegiu în calitate de studenți maturi. Dacă nu sunteți de naționalitate irlandeză sau locuiți în afara Irlandei puteți găsi informații în documentul privind Mutarea în Irlanda pentru studii superioare.

Aplicarea la colegiu
Aveți nevoie să verificați procedurile de solicitare pentru colegiul de nivelul trei înainte de a începe ultimul an la școală.

Achitarea studiilor la colegiu
Trebuie să verificați dacă aveți să plătiți Taxe pentru cursurile de la colegiul dvs. Majoritatea studenților care fac cursuri universitare nu trebuie să plătească taxele. Dacă trebuie să plătiți taxele pe care le puteți solicita la scutirea de impozit pe comisioane pentru cele mai multe cursuri de învățământ superior. Site-ul studentfinance.ie are informații despre întreaga gamă de subvenții și sprijin disponibil.

Informații suplimentare
Atunci când alegeți un curs de colegiu, este important să aflați cât mai multe informații despre cursul și colegiul pe care doriți să-l frecventați. Există o listă de site-uri a instituțiilor de învățământ superior din Irlanda pe site-ul studentfinance.ie

Instituțiile de învățământ de nivelul III
O gamă largă de instituții din Irlanda oferă educație de nivelul al treilea. Sectorul universitar, sectorul tehnologic și colegiile de învățământ sunt finanțate în mod substanțial de către stat. În plus, există un număr de colegii private independente.
Autoritatea Învățământului Superior este agenția statutară responsabilă pentru finanțarea universităților, instituțiilor de tehnologie și a altor instituții de învățământ superior. Ea are un rol consultativ în ceea ce privește întregul sector de educație de al treilea nivel.

Sectorul Universitar
Universitățile din Irlanda sunt finanțate de stat, dar acestea sunt în general autonome. Există 7 universități din Irlanda. Acestea includ:

 • Universitatea Națională din Irlanda (NUI), care este umbrela universității care acoperă Colegiul Universitar Dublin (UCD), Colegiul Universitar Galway (UCG), Colegiul Universitar Cork (UCC), și Colegiul St Patrick în Maynooth.
 • Universitatea din Dublin, care este, în general, cunoscută sub numele de Colegiul Trinity Dublin (TCD)
 • Universitatea din Limerick (UL)
 • Universitatea din orașul Dublin (DCU)

Sectorul tehnologic
Sectorul tehnologic include instituții de tehnologie care oferă programe de educație și formare profesională în domenii precum afaceri, știință, inginerie, lingvistică și muzică la certificat, diplomă și niveluri de grad.

Colegii de învățământ
Mai multe colegii de educație în Irlanda oferă formare profesională de specialitate pentru profesori de școală primară. Acestea oferă o licență de 3 ani de gradul de educație și de o diplomă de studii postuniversitare de 18 luni. În general profesorii post-primari, fac un grad primar, urmată de o diplomă de studii postuniversitare. Puteți găsi mai multe informații în documentul privind calificările cadrelor didactice.

Alte colegii
În plus față de colegiile finanțate de stat, un număr de taxe de nivelul al treilea de instituții de învățământ oferă cursuri, în principal în formarea profesională de specialitate și de afaceri. Unele dintre aceste colegii sunt legate de universități sau asociații profesionale și calificările lor ar putea fi acreditate în consecință - a se vedea mai jos.

Cum să aplicați
Dacă vă gândiți să mergeți la colegiu, puteți căuta pe site-ul Qualifax pentru detalii cu privire la cursuri. În general, cererile pentru cursurile de licență în Irlanda sunt realizate prin intermediul Oficiului Central de Înscrieri (CAO).
Dacă credeți că ați putea beneficia de o subvenție, veți găsi informații privind sistemele de alocații de întreținere pentru studenți la cursurile de nivelul trei și subvenții și fonduri disponibile pentru studenții maturi.

Unde să aplicați
Puteți găsi datele de contact pentru instituțiile de învățământ de nivelul al treilea pe site-ul CAO.

Studii postuniversitare
Trebuie să luați în considerare ce fel de studii postuniversitare doriți să le faceți, care sunt cele mai potrivite cursurile pentru dvs. și cariera dvs. și ce costuri sunt implicate. Studiile postuniversitare pot fi, fie un curs de predare sau de cercetare și, în general, se încadrează în una din următoarele categorii:

 • Diploma de studii postuniversitare: Deseori, acesta este un curs profesional, legat de profesii, cum ar fi de predare sau de bibliotecar. Subiectul poate să difere de gradul primar. În unele cazuri, este posibil să se "transforme" o diplomă într-un master.
 • masterat: Acest lucru poate fi fie un curs predat sau bazat pe cercetare. Acesta durează 1-2 ani și implică, de obicei, lucru desigur și o teză. Uneori este posibil de a converti un masterat într-un doctorat (PhD).
 • Doctorat (PhD): Acesta este un doctorat pentru o teză bazată pe cercetare. Este nevoie de studiu cel puțin 3 ani și trebuie să fie o contribuție originală la cunoaștere.

Finanțarea studiilor postuniversitare
În general, va trebui să plătiți taxe pentru cursuri postuniversitare. Dacă aveți o subvenție de nivelul al treilea pentru cursul dvs. de licență, puteți beneficia de o subvenție pentru studii postuniversitare în Irlanda, inclusiv Irlanda de Nord.
Există diferite surse de finanțare pentru absolvenții de studii universitare. Uneori, sprijinul financiar este disponibil de la universitatea care exercită un curs postuniversitar; uneori, trebuie să aplicați la un organ extern. O serie de organe de cercetare furnizează finanțare pentru cercetare postuniversitare în Irlanda, inclusiv Consiliul de Cercetare irlandez pentru științele umaniste și sociale, Consiliul de Cercetări irlandez pentru Știință, Inginerie și Tehnologie și Fundația de Știință din Irlanda.

Aplicații și informații suplimentare
Pentru cursuri postuniversitare, în general, puteți aplica direct la universitate sau la colegiu. Puteți găsi informații despre cursurile postuniversitare și aplicații de la biroul de cariere în colegiu sau universitatea dvs. Dacă aplicați pentru cursuri postuniversitare in Marea Britanie. Aveți posibilitatea să aplicați on-line la anumite universități și colegii.

Cerințele procedurilor de admitere la colegiile de nivelul al treilea
Aplicați pentru aproape toate cursurile de licență cu normă întreagă prin intermediul Oficiului Central de Înscrieri (CAO). CAO oferă un pachet de aplicații cu un ghid care listează toate cursurile oferite și oferă informații despre cum să se aplice.

Unde să aplicați
Oficiul Central de Aplicații
Home Town
Eglinton street
Galway, Irlanda

Program de vizitare: Ore de consultații 9:30-17:15
Tel:+353 (0)91 509 800
Fax:+353 (0)91 562 344
Pagina de Start:
http://www.cao.ie

Venirea în Irlanda pentru a studia

Școli cu Limba Engleză ca o limbă străină
Irlanda este o destinație populara pentru cei interesați în studierea limbii engleze. Există multe școli și cursuri disponibile în întreaga țară care se ocupă de toată lumea de la directori de afaceri și studenții care doresc să își îmbunătățească competențele lingvistice în limba engleză, la cei care doresc să învețe cum să predea engleza ca limbă străină.
Majoritate școlilor din Irlanda a limbii engleze ca o limbă străină (EFL), sunt administrate privat și oferă studenților un pachet complet de școlarizare, acomodare și de activități extra-curriculare. Majoritatea școlilor oferă programe de pregătire pentru majoritate examenelor de limbă engleză, cum ar fi TOEFL, IELTS, Cambridge, RSA, Oxford și Collegoil Trinity (Londra). TEFL (Predarea limbii engleze ca o limbă străină) programe sunt, de asemenea, disponibile la mai multe școli private și un număr de universități.

Consiliul consultativ pentru școli de limbă engleză
Este important să se asigure că există standarde înalte în întregul sector al EFL și că cursurile EFL în școlile din Irlanda sunt comparabile cu alte cursuri internaționale. Departamentul de Educație și Abilități a dat Consiliului consultativ pentru școli de limbă engleză (ACELS) responsabilitatea pentru monitorizarea sectorului EFL.
Consiliul conduce un sistem de control / de recunoaștere, ceea ce duce la recunoașterea școlii de către Departamentul de Educație și Abilități. Lista de școli și organizații EFL recunoscute în Irlanda este publicată pe o bază anuală și este disponibilă pe site-ul ACELS. ACELS este, de asemenea, implicat în recunoașterea de predare a limbii engleze ca limbă străină (TEFL), cursuri precum și dezvoltarea de materiale și examinarea studenților de peste mări.

Cursuri TEFL
Scopul cursurilor TEFL este de a familiariza candidații cu practicile curente în predarea limbii engleze ca limbă străină. Cursurile, de asemenea, instruiesc modul în care candidații să construiască și să învețe o serie de lecții corespunzătoare la nivelul și nevoile care învață limbi străine. Cursuri TEFL sunt conduse în multe școli private și într-un număr de universități. Acestea variază de la cursuri introductive de bază, la cursuri concepute pentru a pregăti candidați pentru locul de muncă (de exemplu, 100 de ore sau mai mult). Mai în detaliu, cursurile TEFL destinate profesioniștilor interesați în dezvoltarea profesională continuă, de asemenea, disponibile de la ambele școli private și universități.

Rata
Taxele pentru cererea pentru recunoaștere a organizațiilor EFL de către Departamentul de Educație și Abilități sunt:
685€ per organizație cu 11 profesori și / sau săli de clasă (sau mai mult), în principalul centru, plus
230€ pentru fiecare centru suplimentar.
410€ per organizație cu 10 profesori și / sau săli de clasă (sau mai puțin) în principalul centru, plus
230€ pentru fiecare centru suplimentar
410€ for organizații multi-centrale cu un total de 10 cadre didactice și / sau săli de clasă (sau mai puțin).

Cum să aplicați
Organizațiile EFL care solicită recunoașterea de la Departamentul de Educație și Abilități trebuie să trimită o cerere pentru ACELS înainte de data limită înscrisă. Fiecare cerere trebuie să fie însoțită de o taxă corespunzătoare și trei copii de broșuri tipărite în limba engleză organizației, precum și orice altă limbă utilizată. Broșurile ar trebui să conțină informații complete rezonabile cu privire la organizarea, de exemplu, natura și domeniul de aplicare al cursurilor oferite, cazare și taxele care urmează să fie percepute.

Unde aplicați
Consiliul irlandez pentru studenți internaționali

41 Morehampton Road
Donnybrook
Dublin 4
Irlanda

Tel:+353 (0)1 6605233
Fax:+353 (0)1 6682320
Pagina de Start:
http://www.icosirl.ie
E-mail: office@icosirl.ie

Consiliul Consultativ pentru școli de limbă engleză
Leeson Place 44
Dublin
Irlanda

Tel:+353 (0)1 6767374
Fax:+353 (0)1 6763321
Pagina de Start:
http://www.acels.ie
E-mail: info@acels.ie

Departamentul de Educație și Abilități
Unitatea de comunicații / Presă și Biroul de Informații
Strada Marlborough
Dublin 1, Irlanda

Tel:+353 (0)1 8892388
Fax:+353 (0)1 8786712
Pagina de Start:
http://www.education.ie
E-mail: info@education.gov.ie

MEI-RELSA
Strada Lower Pembroke 1
Dublin, Irlanda

Tel:+353 (0)1 6180910
Fax:+353 (0)1 6180909
Pagina de Start:
http://www.mei.ie
E-mail: info@mei.ie

Asociația Internațională a Profesorilor de limba engleză ca limbă străină
Kingsdown Chambers 3
Whitstable
Kent CT5 2FL
Great Britain

Tel:+44 (0)0 11227276528
Fax:+44 (0)0 11227274415
Pagina de Start: http://www.iatefl.org
E-mail: generalenquiries@iatefl.org

Examinări Limitate TIE
Lower Leeson street 45
Dublin 2, Irlanda

Tel:+353 (0)1 662 5991
Pagina de Start:
http://www.tie.ie
E-mail: info@tie.ie

Vize pentru studenţi străini

Călătoriți în Irlanda pentru studii
Cetățenii din anumite țări care doresc să urmeze un curs de studiu în Irlanda trebuie să se aplice pentru o viză pentru a intra în Irlanda înainte de a călători aici. Informații cu privire la cei care nu au nevoie de o viză de intrare este disponibil în documentul: cerințele de viză pentru a intra Irlanda.

Începând cu 1 ianuarie 2011 au intervenit schimbări în sistemul de imigrare pentru studenții non-SEE . Dacă sunteți un cetățean non-SEE care vine să studieze în Irlanda, trebuie să fiți înscris la un curs cu normă întreagă în cadrul Programului Degree sau Limba și non-programul Degree. Puteți afla mai multe în documentul cu privire la normele de imigrare pentru studenții non-SEE .

Va trebui să furnizați următoarele cu cererea de viză a dumneavoastră. (Vă rugăm să rețineți, documentele originale sunt necesare și trebuie să fie în limba engleză sau însoțite de o traducere legalizată):

 • Scrisoare de acceptare de la o școală recunoscută / colegiu / universitate din Irlanda, care să confirme că ați fost acceptat pe un ciclu de studii. Acest curs de studiu trebuie să fie cu normă întreagă (cu o durată de un an academic) și au un minim de 15 ore pe timp de studiu pe săptămână.
 • Dovezi de capacitatea academică a dumneavoastră să urmeze cursul ales prin intermediul limbii engleze (dacă nu este un curs de limba engleză).
 • Dovada că taxele pentru curs au fost plătite în întregime.
 • Dovezi că aveți suficiente fonduri (7.000 €) pentru a vă menține în prima parte a șederii dvs.
 • Dovada că dvs. sau un sponsor să aibă acces la cel puțin 7.000 € pentru fiecare an ulterior de studiile, în plus față de taxele de curs pentru fiecare din acei ani.
 • Dovezi că aveți asigurare medicală privată
 • O explicație cu privire la orice lacune în istoria voastră de învățământ
 • Confirmarea că intenționați să vă întoarceți în țara dumneavoastră de ședere permanentă atunci când părăsiți Irlanda.

Nu uitați, acordarea vizei de student pentru a studia în Irlanda nu conferă dreptul automat a nimănui de a se alătura sau a vă în Irlanda (indiferent dacă acestea este o rudă sau nu).

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să contacteze Ambasada Irlandei în București responsabilă pentru Republica Moldova: Ambasada Irlandei, Strada Buzești, nr. 50 - 52, Etaj 3 Sector 1, București 011015, România, Telefon: 00 40 21 3102131 / 141; Fax: 00 40 21 311 2285; Website-ul:www.embassyofireland.ro

Dacă nu am nevoie de o viză de intrare pentru a intra în Irlanda, nu am nevoie de o viză de student pentru a studia?
Nu. Dacă nu aveți nevoie de viza de intrare pentru a intra în Irlanda, nu aveți nevoie de o viză de student pentru a studia în Irlanda. Cu toate acestea, toți cetățenii non-SEE, inclusiv cei cu vize, trebuie să obțină permisiunea de a intra în stat prin raportarea la un Ofițer de Emigrare de la portul de intrare. (Sunt 27 de țări ale Uniunii Europene (UE) membre ale EEA, împreună cu Islanda, Norvegia și Liechtenstein). Ar trebui să aveți toate documentele referitoare la studiile dumneavoastră, atunci când veniți prin imigrare. Cu alte cuvinte, ar trebui să aveți scrisoarea dumneavoastră de ofertă la un loc la școală, sau instituție de învățământ gata pentru inspecție la imigrare.

Permisiunea de a rămâne
Elevii dintr-o țară non-SEE care au intenția de a studia în Irlanda pentru o perioadă mai mare de 3 luni trebuie să se înregistreze, după ce sosesc, cu ofițerul de pentru districtul în care trăiesc (Garda Biroului Național de Imigrare dacă locuiți în Dublin). Pașaportul va fi avizat cu condițiile și perioada de timp pentru care au permisiunea să rămână. Începând cu 1 aprilie 2011 aceștia trebuie să aibă 3.000 €, atunci când se înregistrează pentru prima dată. Informații cu privire la documentația elevilor, impune atunci când aplică pentru permisiune, sunt disponibile pe Website-ul al Naturalizării Irlandeze și Serviciului de Imigrație (INIS). Puteți afla cum să vă înregistrați în documentul cu privire la înregistrarea cetățenilor non-EEA în Irlanda.

Ce trebuie să fac dacă vreau să plec pentru un timp scurt?
Viză eliberată dvs. vă permite să intrați o dată în stat. Dacă ați dorit să plecați pentru un timp scurt și apoi să vă întoarceți, atunci trebuie să se aplicați pentru o viză de re-intrare. (A se vedea "Cum aplicați", mai jos pentru informații despre cum să aplicați pentru o viză re-intrare.) Este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați că aveți viza corectă (dacă este necesar) pentru țara în care intenționați să călătoriți.

Rata
Aplicarea taxelor de procesare a vizelor standard nerambursabile sunt:
Viză de o singură călătorie: 60 €
Viză cu mai multe intrări: 100 €

Anumiți solicitanți nu sunt obligați să plătească o taxă. Acestea includ Soții non-UE ai cetățenilor UE. În plus, solicitanții din unele țări nu sunt obligați să plătească o taxă. Deoarece aceste schimbări din timp în timp, ar trebuie verificate cu ambasada dvs. irlandeză locală sau consulat, sau cu Oficiul pentru Viză - a se vedea "Unde aplicați".

Extinderea vizei de student pentru Irlanda
Ofițerul de imigrare local din zona dvs. (Biroul Național de Imigrare Garda, dacă în Dublin), vă poate sfătui cu privire la orice formulare de cerere va trebui să le completați pentru a prelungi viza de student. Cererea dvs. de a vă prelungi viza trebuie să conțină următoarele informații:

 • Detalii și dovada de plată a cursului / taxelor de studii
 • Detalii referitoare la cursul de studii
 • Informații referitoare la unde veți locui
 • Dovadă că sunteți independent
 • Copia pașaportului dvs. cu viza de studiu în original
 • Numărul de referință al vizei și naționalitatea dvs.
 • Detalii de frecventare în cazul în care aceasta este un curs de educație.

Aplicarea pentru vize de reintrare
Înainte de a aplica pentru o viză de reintrare trebuie să vă înregistrați la ofițerul de imigrare local din sectorul în care vă aflați. Puteți citi mai multe cu privire la înregistrarea în documentul referitor la înregistrarea cetățenilor non-SEE în Irlanda.

Trimiteți cererea de viză de reintrare, înainte de a aplica pentru o viză de reintrare trebuie să vă înregistrați la ofițerul de imigrare locale din zona dvs. de ședere. Puteți citi mai multe înregistrare în documentul cu privire la Înregistrarea cetățenilor non-SEE în Irlanda. Aplicați pentru viza de reintrare în prealabil a dății intenționării călătoriei dvs. Cererile poștale pentru vizele de reintrare vor fi procesate în termen de 4 zile de la primirea dvs. și viza de reintrare vă va fi returnată prin poșta înregistrată.

Unde să aplicați
Cetățenii Republicii Moldova trebuie să contacteze Ambasada Irlandei din București responsabilă pentru Republica Moldova: Ambasada Irlandei, strada Buzești 50 - 52, Etajul 3 Sector 1, București 011015, România, Telefon: 00 40 21 3102131 / 141; Fax: 00 40 21 311 2285; Website-ul:www.embassyofireland.ro

Departamentul de Justiție și Egalitate
Serviciul de Naturalizare și Imigrare din Irlanda
Burgh Quay, 13-14
Dublin 2, Irlanda

Program de vizite: Linia de asistență: Luni, Miercuri, Vineri ora 10 - 12:30 (linie de asistență telefonică temporar suspendată)
Tel:+ 353 (0)1 616 7700
Local:1890 551 500
Pagina de start:
http://www.inis.gov.ie/
E-mail: visamail@justice.ie

Biroul Național de Imigrare Garda
Burgh Quay, 13/14
Dublin 2, Irlanda

Program de vizite: de luni până joi (inclusiv joi): de la ora 8 până la 22, vineri de la 8 la 16
Tel:+353 1 666 9130
Pagina de start:
http://www.garda.ie/Controller.aspx?Page=31
E-mail: gnib_dv@garda.ie

Oficiul de procesare a vizei de re-intrare
Departamentul de Justiție și Egalitate
Serviciul de Naturalizare și Imigrare din Irlanda
Burgh Quay. 13/14
Dublin 2, Irlanda

Program de vizite: de luni-vineri de la: 08:30 - 14:30 (cu excepția sărbătorilor legale)
Pagina de start:
http://www.inis.gov.ie/

Susţinerea diasporei moldoveneşti

Potrivit Strategiei Diaspora 2025, diaspora include cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotarele țării, persoanele originare din Republica Moldova şi descendenții lor, precum şi comunitățile formate de aceștia. 
Cancelaria de Stat este autoritatea centrală responsabilă de politica de stat în domeniul relaţiilor cu diaspora, prin Biroul pentru relaţii cu diaspora, care coordonează procesul de realizare a politicii de stat în domeniu, contribuind la păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a moldovenilor de peste hotare, valorificarea potenţialului uman şi material al diasporei. De asemenea, Biroul pentru relaţii cu diaspora coordonează activităţile de ordin cultural, educaţional, economic şi social, realizate de diferite ministere şi alte autorităţi publice pentru susţinerea şi colaborarea cu reprezentanţii diasporei.

Susţinerea financiară a activităţilor de păstrare a identităţii naţional-culturale a persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare (diasporei moldoveneşti) se efectuează din contul mijloacelor prevăzute anual în acest scop în bugetul de stat al Republicii Moldova, precum şi din mijloacele alocate de sponsori, din donaţiile benevole ale persoanelor fizice şi juridice, ale organizaţiilor şi fundaţiilor de binefacere autohtone şi de peste hotare, din alte surse financiare legale. Activităţile de susţinere şi consolidare a diasporei moldoveneşti sunt reglementată de un şir de acte normative ale Republicii Moldova care pot fi accesate aici.

Lista comunităţilor moldoveneşti din Irlanda

Asociaţia “Moldova-Vision” a fost creată în anul 2006 de către un grup de Irlandezi care doreau să ajute comunitatea moldovenilor din zonele rurale. Pe parcursul anilor au aderat mulţi basarabeni şi contribuie la o continuă dezvoltare a organizaţiei, implementarea noilor proiecte. “Moldova-Vision” a ajutat Ambasada RM în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în oferirea serviciilor consulare în oraşul Dublin.
Preşedintele asociaţiei “Moldova-Vision” este Dnul Sergiu Petrovschi, copreşedinte Tatiana Condrea. Dacă doriţi să obţineţi informaţie suplimentară accesaţi pagina de Facebook sau adresaţi-le un e-mail pe adresa info@moldova.ie. Sediul asociaţiei se află în Carmichael House, North Brunswick Street, Dublin.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie şi Irlanda de Nord (acreditată şi pentru Irlanda)

5 Dolphin Square, Edensor Road
Chiswick, London W4 2ST
tel.: + 44 (0) 208 995 6818
fax: + 44 (0) 208 995 6927
E-mail:
embassy.london@mfa.md

Program de lucru al Secției Consulare - luni - vineri între orele 09.00 – 18.00
Audienţe: luni – vineri 09.00 – 13.00

ATENŢIE!
Pentru audiență la Ambasadă este necesară o PROGRAMARE!
Pentru programare, telefonați la numărul Secției Consulare (0044 (0) 208 996 0546).
Consultatii telefonice și programări: luni - vineri 14.00 – 18.00

ATENȚIE!
Pentru consultații telefonice apelați la numarul de telefon al Sectiei Consulare (0044 (0) 208 996 0546). NU apelați la alte telefoane ale Ambasadei pentru consultații telefonice!

IMPORTANT!

În cazul în care ați depistat careva acțiuni suspecte sau încălcări ce determină componenta de infracțiune de corupție din cadrul Ambasadei Republicii Moldova cu sediul la Londra, puteți comunica despre acestea la telefonul de încredere al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (00373 22 578 325) sau prin e-mail la: sesizari@mfa.md.

Ambasada Irlandei în România (acreditată şi pentru Republica Moldova)

50-52 str. Buzești
etaj 3, Sector 1
București
Tel.: +40 21 3102131
Fax: +40 21 3102181
Email: bucharestembassy@dfa.ie

Orele de lucru: luni – vineri de la 9.30 – 12.30, de la 14.00 – 17.00

Cele mai apropiate stații de metrou sunt Piața Victoriei sau Gara de Nord. De la Piața Victoriei mergeți pe jos pe Calea Victoriei și faceți la dreapta spre strada Sevastopol. De la Gara de Nord mergeți la stânga de-a lungul străzii G. Duca și faceți la dreapta pe strada A. I. Cuza. Ambasada este situată într-o clădire nouă de birouri, la intersecția străzilor Sevastopol și Buzești, vizavi de McDonalds Rock'n'Roll.