Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Canada

În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Canada: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii; diaspora moldovenească din Canada și contacte utile ale ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Canada şi Mexic.

Date cheie
Modul de viaţă
Geografia
Clima
Istoria
Oamenii
Cele mai mari oraşe ale provinciei Ontario
Moştenirea multiculturală a Canadei
Limbi oficiale
Sistemul politic
Economia Canadei
Simbolurile Canadei


Date cheie

Capitala: or. Ottawa
Sistem politic: Monarhia constituţională
Şeful Statului: Regina Elisabeta a II-a, reprezentată de Guvernator General Julie Payette
Şeful Guvernului: Prim-ministru Justin Trudeau
Limbi oficiale: engleza şi franceza
Suprafaţa: 9,984,670 km2
Populaţie: 35.427.524 (2018)
Religia: Romano-catolică 42,6%, Protestantă 23,3% şi altele
Monedă: Dolar canadian ($CAD)

Modul de viaţă

Canada este o ţară imensă şi foarte diversă fie în locuitorii săi, peisaje, clima, fie în modul de viaţă. Cu toate acestea, canadienii împărtăşesc aceleaşi valori importante. Valorile care ghidează şi influenţează mult viaţa de zi cu zi. Sunt un motiv de mândrie, ce propagă respectarea egalităţii, a diversităţii şi respectul faţă de fiecare persoană din societate. Femeii, bărbaţii, copii şi maturi – în Canada toţi sunt respectaţi în aceiaşi măsură. Canadienii pot fi diferiţi unul față de altul, însă respectarea valorilor comune contribuie la crearea unei societăţi prietenoase, sigure şi paşnice, precum şi a condiţiilor de siguranţă necesare pentru o viaţă decentă.

Potrivit unui sondaj anual coordonat de Organizaţia Naţiunilor Unite, Canada intră în topul celor mai potrivite locuri pentru viaţă. În special, sunt menționate accesul la studii, durata vieţii (una din cele mai mari în lume, datorită sistemului universal de ocrotire a sănătăţii), rata mică a criminalităţii şi violenţei. Canada, şi acum, se clasează printre primii „câştigători” al acestei evaluări. De asemenea, cele mai mari oraşe canadiene, cum ar fi: Vancouver, Toronto şi Montreal, sunt recunoscute ca fiind oraşe de clasă mondială, pentru curăţenia şi securitatea lor, activităţile culturale organizate şi modul de viaţă atractiv.

Geografia

Canada este a doua ţară ca mărime de pe glob (9,984,670 km2), după Federaţia Rusă. Teritoriul ţării este cuprins de cea mai mare zonă de coastă din lume. Distanţele în Canada pot fi foarte mari. Imaginaţi-vă că, autostrada Trans-Canada Highway, care are o lungime de 7,821 km, este mai mare decât distanţa între Londra şi Bombei. Mai mult de 50 la sută din teritoriul Canadei este ocupat cu păduri bogate, care reprezintă 10% din pădurile lumii sau 20 % din spaţii naturale.

Canada este alcătuită din zece provincii şi trei teritorii. Provinciile sunt (din vest spre est):

  • British Columbia (Columbia Britanică);
  • Alberta;
  • Saskatchewan;
  • Manitoba;
  • Ontario;
  • Quebec;
  • New Brunswick (Noul Brunswick);
  • Prince Edward Island (Insula Prinţului Eduard);
  • Nova Scotia (Noua Scoţie),
  • provinciile Newfoundland şi Labrador (mai departe spre est).

Teritoriile sunt: Yukon, Northwest Territories –NWT (Teritoriile de Nordvest) şi Nunavut – cel mai recent apărut (1999), format din partea de est al Teritoriilor de Nordvest şi teritoriul locuit de inuiţi.

În Canada sunt aproximativ două milioane de lacuri, care acoperă 7.6% din suprafaţa totală a ţării. Cu Statele Unite ale Americii Canada împarte patru din cinci Marile Lacuri - cea mai mare sursă de apă dulce din lume. Unul din cele mai mari lacuri care se află întreg pe teritoriul Canadei este Great Bear Lake (31,326 km2) din Teritoriile de Nordvest.

Un rol important are râul St. Lawrence (Sfântul Lawrence) - având o lungime de 3,058 km acesta este un canal de navigaţie care uneşte Marile Lacuri cu oceanul Atlantic. Cel mai lung râu din Canada este râul Mackenzie, care are lungime de 4,241 km şi curge prin Teritoriile de Nordvest.

În ciuda dimensiunii enorme a ţării, aproximativ 80 la sută din populaţia Canadei este concentrată pe o „fâşie” cu lăţime de 100 km situată de-a lungul hotarelor cu SUA.

Regiune

Provincie / Teritoriu

Capitală

Regiunea atlantică

Newfoundland şi Labrador

St. John’s

Prince Edward Island

(Insula Prinţului Eduard)

Charlottetown

Nova Scotia

(Noua Scoţie),

Halifax

New Brunswick

(Noul Brunswick)

Fredericton

Canada centrală

Quebec

Québec

Ontario

Toronto

Prerii

Manitoba

Winnipeg

Saskatchewan

Regina

Alberta

Edmonton

Coasta de vest

British Columbia

(Columbia Britanică)

Victoria

Regiunea nordică

Nunavut

Iqaluit

Northwest Territories

(Teritoriile de Nordvest)

Yellowknife

Yukon

Whitehorse

Clima

Canada este percepută ca o ţară nordică friguroasă, cea ce nu este completamente corect. Clima canadiană diferă în funcţie de topografie şi include o colecţie de extreme. Nordul ţării, în care se înregistrează o densitate mică a populaţiei, are o climă arctică deosebit de aspră cu zonă de permafrost. Cele mai populate regiuni, se află în partea de sud a ţării, la hotarele cu SUA şi se bucură de patru anotimpuri distincte. În marea parte a ţării iarna e mai lungă decât vara; dar, dacă vara vine, chiar şi în partea de nord, aceasta poate fi foarte caldă şi poate provoacă o dezvoltare luxuriantă. Cantitatea precipitaţiilor atmosferice variază de la mică până la moderată, cu toate acestea există zone cărora le sunt specifice ninsori abundente.

Provincia Ontario are o mare varietate de condiţii meteorologice. La sudul provinciei, unde locuieşte marea parte a populaţiei, iarna este mai puţin severă, datorită influenţei Marilor Lacuri. La fel, aici, la sudul provinciei vara este mai lungă, precum şi mai umedă. Temperaturile medii sunt aproape de 20ºC de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie. La fel, deseori se înregistrează aşa numite „valuri săptămânale de căldură”, când temperaturile ajung la 30ºC. Datorită zilelor calde cu soare şi nopţilor senine şi răcoroase, pentru mulţi din locuitorii ţării, toamna este un anotimp preferat. Cu toate acestea, iarna deseori sunt înregistrate temperaturi mai mici de -25ºC. Primăvara şi toamna sunt temperaturi moderate.

Istoria

Primii locuitori ai Canadei au traversat locul, care acum se numeşte strâmtoarea Bering, cu mai mult de 40 de mii de ani în urmă. De câteva milenii populaţia aborigenă a prosperat pe meleagurile canadiene. În 1497 a fost documentată prima explorare a continentului, făcută de expediţia engleză condusă de John Cabot. Franţa a declarat una din primele sale explorări în 1534, când Jacques Cartier a sosit pe peninsula Gaspé şi s-a deplasat sus pe râul St. Lawrence. Primii colonişti francezi s-au stabilit în regiunea, cunoscută sub denumirea Canada de Jos, în prezent regiunea Quebec. Francezii au revendicat drepturile asupra Canadei pentru regele Ludovic al XIV-lea, iar englezii au făcut afirmaţii similare pentru monarhul englez. Aceste afirmaţii contradictorii au stat în baza unui război, care a durat aproape de două secole şi, pentru unii cetăţeni francofoni din provincia Quebec, mai sunt actuale şi acum în lupta lor pentru independenţă.

În urma victoriei Marii Britanii asupra Franţei în 1763, Canada devine colonie britanică. Numărul coloniştilor creşte şi britanicii divizează ţara în provincii. În 1867 provinciile de est: Ontario, Quebec, Noua Scoţia şi Noul Brunswick, semnează Actul privind America de Nord Britanică (British North American Act) formând Canada ca confederaţie de state sub stăpânirea Coroanei Britanice. Cu acest prilej, Canada comemorează ziua independenţei fiecare an la data de 1 iulie. Ultima din provinciile de vest – Alberta, a aderat la confederaţie în anul 1905. În 1931 Canada devine membru independent al Comunităţii Britanice, cu propria guvernare (Commonwealth). Newfoundland devine ultima provincie a Canadei în 1949, fiind până atunci o colonie britanică.

În 1982 Canada devine complet independentă de legile britanice, prin instituirea Constituţiei noi.

Oamenii

Populaţia Canadei depăşeşte 35 de milioane de persoane, marea parte din care (81%) locuieşte în zona urbană. Cele mai mari oraşe canadiene sunt Toronto (5,55 milioane), Montréal (3,82 milioane), Vancouver (2,31 milioane) şi Ottawa-Hull, Regiunea Capitalei Naţionale (1,23 milioane).

Conform recensământului populaţiei din 2016, aproape 32,6% de respondenţi au raportat „canadian” drept originea sa etnică, 19,8% - origine britanică şi doar 15,4% - origine franceză. Potrivit recensământului recent, mai mult de patru cincimi de canadieni sunt creştini, din care catolicii sunt reprezentaţi de aproximativ 38,7% din populaţie şi protestanţii – 17,2%. De asemenea, sunt prezentate şi alte religii, cum ar fi: iudaismul, islam, hinduismul, sikhismul şi budismul. Aproximativ 23,9% din populaţie (cea ce depăşeşte numărul persoanelor aderente la altă religie, cu excepţia romano-catolicilor) nu are nici o afiliere religioasă.

Cele mai mari oraşe ale provinciei Ontario

În 1857 capitala ţării a fost numit oraşul Ottawa, provincia Ontario. Alegerea Reginei Victoria, a fost determinată - pe de o parte, distanţării suficiente a oraşului de la vecinul din sud, pe de altă parte, localizării strategice a acesteia între partea anglofonă şi cea francofonă a Canadei. Ottawa este centru al unei regiuni, numită National Capital Region, cu suprafaţa de 4000 km2 , care include orăşelul vecin Hull, aflat pe malul opus al râului Ottawa, în provincia Quebec. Angajatorul principal în această regiune este Guvernul Federal, care oferă aproximativ 100 de mii de locuri de muncă în domenii de tehnologii înalte, ştiinţele vieţii şi biotehnologie. Regiunea Ottawa este baştină pentru multe galerii de arte şi spectaculoase muzee canadiene, cum ar fi Galeria Naţională de Arte şi Muzeul Canadian al Civilizaţiilor. Locuitorii oraşului au parte de cea mai mică rată a criminalităţii din Canada, o mulţime de activităţi culturale şi recreative, şi unele din cele mai rezonabile preţuri pentru locuinţe.

Toronto este capitala provinciei Ontario şi centrul canadian de afaceri. Tehnologii performante, servicii financiare şi de asigurări sunt pe primul loc în lista activităţilor, reprezentate aici. În Toronto se află sediile centrale a unui număr mare de renumite companii internaţionale. Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, Toronto este cel mai diversificat oraş din punct de vedere a etniilor, din toată regiunea Western Hemisphere. Este un oraş cu o viaţă sclipitoare. În timp ce centrul oraşului rămâne loc cu o anumită vibraţie, zona rezidenţială este compusă dintr-un mozaic etnic, compus din diferite regiuni: Chinatown, Little Italy (mica Italia), Greektown (orăşelul grec), Little India (mica India).

Moştenirea multiculturală a Canadei

Canadienii sunt mândri de moştenirea multiculturală. O mulţime de etnii şi culturi coexistă în Canada într-o armonie. Diversitatea societăţii canadiene este încurajată de Carta Canadiană a Drepturilor şi Libertăţilor şi de Legea cu privire la multiculturalism. Aceste legi declară libertatea canadienilor în cea ce priveşte promovarea şi împărtăşirea patrimoniului multicultural.

Un al component major al moştenirii canadiene multiculturale este cultura aborigenilor, care au locuit pe teritoriul Canadei mii de ani până la sosirea primilor imigranţi. Populaţia originară canadiană se bucură de careva drepturi suplimentare, care permit acestora păstrarea culturii şi limbii natale, precum şi posibilitatea de a beneficia de o anumită independenţă.

Fiecare an în luna mai în regiunea St. Catharines se desfăşoară Festivalul de Arte, sponsorizat de imigranţi din toate ţările lumii, în cadrul căruia este organizată parada şi ziua uşilor deschise. În această zi sunt prezentate muzica, dansurile, artefactele şi bucatele caracteristice diferitor ţări. Este o bună oportunitate de a afla mai multă informaţie despre culturile reprezentate în St. Catharines!

Limbi oficiale

Cele două limbi oficiale a Canadei sunt: engleza – limba maternă pentru 56,9% de canadieni; şi franceza – limba natală pentru 21,3% de populaţie. Mai mult de 21,8 la sută din locuitorii Canadei, consideră maternă nu doar o limbă, sau o altă, decât engleza sau franceză, limbă, cum ar fi: limba chineză, italiană, germană, poloneză, spaniolă, portugheză, punjabi, ucraineană, arabă, germană, tagalog (filipineză), greacă, vietnameză, cri (limba tribului indian), inuktitut sau alte limbi.

Legea privind limbile oficiale a Canadei a proclamat limba franceză şi limba engleză drept oficiale. Aceasta prevede măsuri speciale, scopul cărora este suportul şi dezvoltarea limbilor oficile în comunităţile lingvistice minore. Instituţiile federale canadiene respectă egalitatea între cele două limbi şi oferă serviciile în engleză, precum şi în franceză.

Sistemul politic

Canada este monarhie constituţională şi un stat federal cu o democraţie parlamentară. Parlamentul Canadei, care se află în or. Ottawa, constă din Camera Comunelor, cu membrii aleşi, şi Senatul, ai cărui membrii sunt numiţi. În medie, membrii Parlamentului sunt aleşi la fiecare patru ani.

Economia Canadei

Economia Canadei este alcătuită din diferite industrii, dintre care există trei ramuri principale: industrii primare, de producere şi de servicii.

1. Industriile primare sunt reprezentate de cea forestieră, a pescuitului, agricultura şi industria energetică. Acestea au avut un rol important în istoria şi dezvoltarea ţării. Actualmente, o mulţime de ramuri economice sunt dependente de dezvoltarea industriilor primare.

2. Industria de producere confecţionează mărfuri care sunt vândute în Canada, precum şi în alte ţări ale lumii. Această ramură include producerea hârtiei, echipamentului tehnologic, autovehiculelor, produselor alimentare, confecţionarea hainelor şi multe altele. Cel mai mare partener comercial internaţional al Canadei este SUA.

3. Industria de servicii oferă mii de locuri de muncă în domenii de transport, sistemul educaţiei, sistemul sănătăţii, construcţiilor, sistemul bancar, de comunicaţii şi de guvernare. Mai mult de 70 % de populaţie aptă de muncă, activează în industria de servicii.

Simbolurile Canadei

Frunza de Arţar  se foloseşte în calitate de simbol canadian încă din anul 1700. Din 15 februarie 1965 frunza roşie de arţar este plasată pe drapelul naţional al Canadei. Acest simbol a devenit foarte cunoscut şi important.

Alte simboluri

Castorul este unul din simbolurile Canadei. El a apărut pe moneda de cinci cenţi. Castorii sunt cunoscuţi ca muncitori harnici.

În 1965 Canada a adoptat drapelul oficial din două culori: albă şi roşie, cu frunza de arţar.

Imigrare în Canada: informaţii generale
Program pentru lucrători calificaţi
Program de selectare a lucrătorilor calificaţi Quebec
Program de migrare pentru persoane cu experienţă canadiană
Investitori, antreprenori şi lucrători independenţi
Lucrători independenţi
Programe provinciale de nominalizare
Sponzorizarea familiei
De ce este important să fii rezident permanent în Canada?
Asistenţa medicală în Canada

Imigrare în Canada: informaţii generale

Imigrarea în Canada este o oportunitate captivantă. Cu toate acestea, există câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont înainte de aplicare pentru rezidenţă permanentă. Pentru cei care doresc să imigreze în Canada, există câteva oportunităţi de aplicare. Trebuie să decideţi, care din programele de imigrare va fi cea mai potrivită pentru familia dumneavoastră.

  • Programul pentru lucrători calificaţi (Skilled workers and professionals)
    Pentru persoane care doresc să locuiască şi să lucreze în Canada (în afara provinciei Quebec).
     
  • Programul de selectare a lucrătorilor calificaţi Quebec (Quebec-selected skilled workers)
    Pentru persoanele selectate de guvernul provinciei Quebec cu scopul de a locui şi a lucra în această provincie.
     
  • Programul pentru persoane cu experienţă canadiană (Canadian Experience Class)
    Pentru persoane care recent au obținut experienţă de muncă în Canada sau au absolvit instituţie de învăţământ şi au lucrat în Canada.
     
  • Investitori, antreprenori şi lucrători independenţi
    Pentru persoane care doresc să iniţieze o afacere în Canada.
     
  • Programe provinciale de nominalizare (Provincial nominees)
    Una din provinciile sau teritoriile a Canadei vă poate selecta pentru rezidenţă şi muncă.
     
  • Program de sponsorizare (Sponsoring your family)
    Cum să susțineți financiar un membru al familiei, ca acesta să vi se alăture, dacă sunteţi rezident sau cetăţean al Canadei.

Accesați site-ul oficial al Serviciului Cetățenie, Imigrări și Refugiați al Canadei (IRCC) pentru informații detaliate despre fiecare tip de viză și a susține un test de probă pentru a determina pentru ce tip de viză vă calificați.

Accesați site-ul Centrului Canadian de Vize (CCV) din Moldova. FS Global este furnizorul exclusiv de servicii pentru Guvernul Canadei, autorizat să ofere suport administrativ solicitanților de vize în Moldova.

Misiunea OIM în Moldova oferă asistență în procesul de plecare în Canada prin:

- asistență la depunerea dosarului și a dovezilor aferente plății taxelor și înregistrărilor călătoriilor din pașaport, întro formă și într-o manieră aprobată de Ambasada Canadiană și în conformitate cu procedurile locale de operare; asigurarea respectării stricte a cerințelor de securitate, standardelor de serviciu și declarației de muncă privind cetățenia și imigrația din Canada (CIC).

- evaluarea stării de sănătate fizică și psihică făcută fie înainte de plecare, fie la sosire, în scopul relocării, ocupării forței de muncă internaționale, înscrierii în programe specifice de asistență pentru migranți sau obținerii de vize temporare sau permanente. Lista de servicii include, de regulă, o examinare fizică detaliată, investigații clinice sau de laborator, revizuirea istoricului imunizărilor și pregătirea formularelor și a documentelor necesare pentru imigrație etc. OIM poate, de asemenea, furniza escorte medicale în timpul călătoriei, după caz. Poți face o programare online pentru examenul medical.

-  asistența de călătorie prin furnizarea de informații privind transportul aerian; asistență la cumpărarea biletelor la tarife reduse; notificarea în avans a sponsorilor privind detaliile de călătorie; asistență în completarea documentației necesare de plecare și sosire (imigrație și vamă); asistență la checkin aeroport; escortarea prin vamă și imigrație; tranzitul aeroporturilor și asistența de sosire în unele țări. Asistența poate include, de asemenea, organizarea unei escorte dedicate în timpul călătoriei pentru a facilita călătoria cu avionul pentru persoane cu dizabilități sau fără experiență. Acest program își propune să ofere asistență de transport titularilor de vize imigranți și studenților / lucrătorilor temporari cu vize de lungă durată valabile mai mult de un an. Poți beneficia de aceste servicii o singură dată.

Program pentru lucrători calificaţi

Din 2015 a fost creat un system electronic, Sistemul Express Entry care gestionează aplicațiile de ședere permanentă pentru următoarele programe:

  1. Programul federal al muncitorilor calificați (Federal Skilled Worker Program)
  2. Programul de meserii specializate federale (Federal Skilled Trades Program)
  3. Clasa de experiență canadiană (Canadian Experience Class)

Provinciile și teritoriile pot, de asemenea, să recruteze candidați din baza Sistemului Express Entry prin Programul Provincial Nominee (PNP), pentru a răspunde nevoilor pieței muncii locale.

Creați-vă un profil în Sistemul Express Entry și urmați instrucțiunile. Lucrătorii calificaţi sunt selectaţi pentru rezidenţă în baza studiilor, experienţei de lucru, nivelului de cunoaştere al limbii engleze sau / şi franceze şi altor criterii, care demonstrează că, cu ajutorul acestora persoana va deveni independentă, din punct de vedere economic.

IMPORTANT!

Provincia Quebec este responsabilă pentru lucrători calificaţi selectaţi de guvernul acesteia. Regulile de aplicare pentru program federal destinat lucrătorilor calificaţi pot fi schimbate periodic fără avertizare. Aşadar, vizitaţi mai des site-ul oficial dacă aţi ales să imigraţi în Canada prin acest program.

Cine poate aplica
Lucrătorii calificaţi sunt persoane selectate în calitate de rezident permanent în baza capacităţilor lor de a deveni independenți, din punct de vedere economic, în Canada. Cererile din cadrul programului federal destinat lucrătorilor calificaţi verifică eligibilitatea candidatului conform criteriilor enumerate mai jos. Pentru ca cererea de imigrare, aplicată de dumneavoastră, să fie acceptată la procesare este necesar să:
   
- ataşaţi rezultatul unui test de cunoaştere al limbii străine, recunoscut,
   
- să aveţi o ofertă valabilă de muncăsau 
   
- aveţi cel puţin un an de experienţă de muncă plătită (full-time) în unul din domenii enumerate în lista ocupaţiilor.

Cerinţe minime pentru experienţa de muncă
Dacă aplicarea dumneavoastră se consideră eligibilă pentru prelucrare, urmează să fie examinată în privinţa respectării cerinţelor minime. Experienţa dumneavoastră de muncă trebuie să fie:
    
- neîntreruptă şi plătită (pentru numărul complet de ore sau echivalent în ore parţial plătite) pentru cel puţin ultimul an,
   
- de Tip de competenţă 0 (poziţii manageriale) sau Nivelul competenţilor A (ocupaţii profesionale) sau B (profesii tehnice şi meserii) în Lista Canadiană Clasificărilor Ocupaţiilor (NOC),
   
- să fiți angajat în câmpul muncii în ultimii 10 ani.

Dacă aţi respectat cerinţele sus-menţionate, aplicarea dumneavoastră va fi procesată în conformitate cu şase factori de selectare din grila de pontaj pentru lucrători calificaţi, şi anume:

  1. studiile;
  2. nivelul de cunoştinţe al limbii engleze şi / sau franceze, limbile oficiale al Canadei;
  3. experienţa de muncă;
  4. vârsta;
  5. prezenţa locului de muncă în Canada, şi
  6. adaptabilitatea dumneavoastră.

De asemenea, este necesar de arătat dovada prezenţei surselor financiare, suficiente pentru întreţinerea dumneavoastră şi membrilor familiei, după sosirea în Canada.
Dacă nu sunteţi sigur privind aplicarea în calitate de lucrător calificat, puteţi:
    
- folosi portalul „Come to Canada(Vino în Canada) să verificaţi, dacă cererea dumneavoastră va fi eligibilă pentru procesare, apoi
   
- faceţi un test de auto-evaluare să examinaţi, dacă acumulaţi puncte suficiente pentru participare în program.

Informaţie suplimentară privind imigrarea lucrătorilor calificaţi găsiţi aici.

Program de selectare a lucrătorilor calificaţi Quebec

În cadrul Acordului la Imigrare Canada-Quebec, provincia Quebec stabileşte cerinţele proprii pentru programul de imigrare şi selectează imigranţi care se vor adapta la viaţă în această provincie foarte bine. Dacă doriţi să imigraţi în Quebec în calitate de lucrător calificat, este necesar, în primul rând, să urmaţi un proces separat de selectare, iar apoi, să finalizaţi acest proces la Departamentul Cetăţenie şi Imigraţie în Canada (CIC - Citizenship and Immigration Canada). Faceţi cunoştinţă cu cerinţele programului de selectare a lucrătorilor calificaţi Quebec aiciCând veţi fi pregătit să aplicaţi pentru rezidenţă permanentă reveniţi la această secţiune.

Cine poate aplica 
Persoanele care doresc să participe în programul de selectare a lucrătorilor calificaţi Quebec, trebuie să aplice în două etape. În primul rând, trebuie să aplicaţi către Guvernul provinciei Quebec cu scopul de a obţine certificat de selectare (Certificat de sélection du Québec - csq). Acesta este un document oficial care arată că Guvernul provinciei Quebec vă acceptă pentru rezidenţă în această provincie. Informaţie suplimentară, privind obţinerea certificatului de selectare, găsiţi pe pagina-web a ministerului din Quebec responsabil pentru imigraţie:

Cum să aplicaţi

Urmăriţi şapte etape prezentate mai jos:

1. Obţineţi certificatului de selectare Quebec.
Mai multe detalii, privind obţinerea certificatului de selectare, găsiţi pe pagina-web a ministerului responsabil pentru imigraţie din Quebec:

2. Obţineţi şi imprimaţi dosarul de aplicare.
Pachetul include ghidul de aplicare şi toate formularele necesare pentru completare. Descărcați şi imprimaţi pachetul de aplicare.

3. Completaţi formularul dumneavoastră de aplicare.
        
- Completaţi formularele la calculatorul dumneavoastră, după ce:

  • aţi validat forma de aplicare - Generic Application Form for Canada [IMM 0008]
  • aţi completat on-line şi aţi imprimat pagina cu bar-coduri, apoi semnaţi în locul pentru semnătură. Ataşaţi pagina cu bar-coduri la aplicarea dumneavoastră.
  • aţi imprimat alte formulare (nu le puteţi salva în calculatorul dumneavoastră), apoi semnaţi unde este indicat.
  • Răspundeţi atent, complet şi veridic la toate întrebările. Pachetul de aplicare incomplet nu va fi procesat şi va fi întors.
  • Trebuie să completaţi toate formularele:
    • Generic Application Form for Canada [IMM 0008]
    • Ataşament 1: Datele personale / Declaraţia
    • Ataşament 5: Declaraţie de intenţie de a locui în Quebec
    • Informaţie suplimentară despre familie
    • Apelarea către serviciile unui reprezentant. Completarea acestei forme nu este obligatorie. Trebuie să completaţi acest formular doar dacă în procesul de imigrare, doriţi să apelaţi la serviciile unui reprezentant. Apelarea la serviciile reprezentantului este alegerea dumneavoastră personală. Mai multe detalii privind implicarea unui reprezentant găsiţi aici.

4. Determinaţi unde trebuie să expediaţi aplicarea dumneavoastră.
Trebuie să depuneţi aplicarea la secţia consulară corespunzătoare. Cetăţenii Republicii Moldova se pot adresa la Centrul Canadian de Vize unde pot obține toată informația în română, procedurile și pașii de urmat:

Centrul Canadian de Vize (CCV)
Se află în incinta Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM)
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chisinau
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Ridicare paşapoarte: 14:00 - 16:00

Pauza de masă: 13:00 – 14:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com
pagina-web: http://www.vfsglobal.ca/Canada/moldova/index.html

Verificaţi procedurile de aplicare pe site-ul secţiei consulare, înainte de depunerea cererii de aplicare, deoarece procedurile de aplicare şi documentele necesare pot varia în diferite reprezentanţe.

5. Calculaţi cheltuielile.
Va fi necesar să achitaţi:
     
- taxa de procesare pentru dumneavoastră şi persoanele întreţinute – se achită la depunerea aplicării. Suma dată nu se rambursează în cazul refuzului;
   
- taxa pentru dreptul de şedere permanentă pentru dumneavoastră şi soţul / soţia sau partener de drept comun, dacă există. Taxa dată se achită doar în cazul că aplicarea este acceptată. Aceasta se achită până la emiterea vizei de rezidenţă permanentă de către Departament Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (Citizenship and Immigration Canada). Această taxă este rambursată în caz că, aţi refuzat solicitarea, cererea de aplicare nu este acceptată sau aţi folosit viză.
La fel, va fi necesar să achitaţi serviciile părţilor terţe:
       
- controlul medical;
       
- asigurarea, dacă este necesar, şi
       
- testul de cunoaştere al limbii, dacă se cere.
Accesați informaţia referitoare la taxele percepute și modalităţile de achitare.

6. Verificaţi aplicarea dumneavoastră.
Asiguraţi-vă că aplicarea dumneavoastră este completată corect şi că aţi ataşat toate documentele necesare. Utilizaţi lista de verificare din ghidul oferit ca să fiţi sigur că nu aţi uitat nimic. De asemenea, este o condiţie obligatorie, să ataşaţi certificatul dumneavoastră de selectare (Certificat de Selectare Quebec).

Secţia consulară nu poate procesa aplicarea dumneavoastră dacă lipsesc careva documente, nu sunt achitate careva taxe sau formularele nu sunt semnate şi completate corect. Dacă aţi validat formularul Generic Application Form for Canada” [IMM 0008] on-line, aţi imprimat, aţi semnat şi aţi inclus lista cu bar-coduri, aceasta poate asigura că aplicarea dumneavoastră este completată corect şi va evita întârzierea la procesarea dosarului.

7. Depuneţi aplicarea dumneavoastră.
Expediaţi dosarul şi taxele achitate către secţia consulară indicată în p. 4.

După aplicare - Dosarul dumneavoastră va fi procesat la secţia consulară unde a fost expediat. Procesul de examinare depinde mult de oficiu la care s-a expediat solicitarea. Cu toate acestea, unele procese sunt comune pentru toate oficiile.

Procesul de evaluare a aplicării
După ce aţi aplicat dosarul dumneavoastră, reprezentantul Departamentului Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC) va verifica dacă la formularul de aplicare sunt ataşate toate documentele necesare. Ofiţerul va verifica dacă aveţi:

  1. formular de aplicare completat corect şi semnat;
  2. toate taxele achitate;
  3. certificatul de selectare (Certificat de Selectare Quebec) ataşat 
  4. toate documentele necesare ataşate.

Dacă dosarul dumneavoastră nu este complet, secţia consulară va returna acesta fără procesare. Secţia consulară, la care aţi aplicat, va expedia o înştiinţare după ce va primi documentele dumneavoastră şi va verifica că acesta au fost completate corect. De asemenea, în notificare vor fi prezentate informaţii despre etape care urmează.

Timpul de procesare
Perioada de procesare depinde de oficiul la care aţi aplicat. Aplicarea dosarului are loc la Chișinău, la Centrul Canadian de Vize din incinta OIM, Moldova, dar procesarea pe marginea dosarelor de viză canadiană are loc la Secţia Vize şi Imigrări a Ambasadei Canadei la Bucureşti. Deciziile privind acordarea sau neacordarea vizelor se iau exclusiv de către ofiţerii de imigrare din cadrul Serviciului pentru Cetăţenie, Imigrări și Refugiați al Canadei (IRCC).

Puteţi să evitaţi întârziere în procesare în caz că:
       
- verificaţi minuţios dacă aţi indicat în formularul de aplicare toată informaţia necesară;
     - informaţi la timp secţia consulară despre toate schimbările în datele personale, cum ar fi: adresa, numărul de telefon / fax, sau schimbările în componenţa familiei;
       
- evitaţi adresările repetate către secţia consulară;
       
- vă asiguraţi că fotocopiile şi documentele ataşate la cererea de aplicare sunt clare şi lizibile;
       
- toate documentele ataşate sunt traduse în limba engleză sau franceză;
     
- aplicaţi din ţara a cărei cetăţean sunteţi sau aveţi permis de rezidenţă valabil pentru perioada de cel puţin un an.

Timpul de examinare a dosarului dumneavoastră se va prelungi dacă secţia consulară va avea necesitate să verifice suplimentar careva date, pentru evaluarea cazului dumneavoastră. Aplicarea va fi procesată mai greu dacă:
       
- există probleme de urmărire penală sau de securitate privind dosarul dumneavoastră;
       
- situaţia familială nu este clară din motiv că, procesele de divorţ, de adoptare sau de custodie a copilului nu sunt finisate, sau nu sunt rezolvate;
      
- există necesitatea unei consultaţii din partea reprezentanţei CIC în Canada sau peste hotare.
Poți să afli aici timpul de procesare a dosarului tău.
Statutul cererii dumneavoastră poate fi verificat on-line după ce secţia consulară a început procesarea dosarului. Verifică statutul solicitării aici.

Examenul medical
Sunteţi obligat să treceţi un control medical, înainte de sosire în Canada. Persoanele care se află în întreţinerea dumneavoastră, la fel, sunt obligate să treacă un control medical, chiar dacă nu pleacă cu dumneavoastră. Cererea pentru rezident permanent nu va fi acceptată dacă starea sănătăţii a solicitantului:
       
a) reprezintă un pericol pentru sănătatea şi securitatea publică, sau 
       
b) poate abuza excesiv sistemul sănătăţii sau sistemul social al Canadei.
Instrucţiunile privind trecerea controlului medical, în mod normal, se expediază după ce aţi aplicat dosarul pentru viză la secţia consulară. Mai multe detalii despre controlul medical găsiţi aici.

Verificarea securităţii şi prezenţei antecedentelor penale
Dacă aveţi înregistrate antecedente penale, intrarea în Canada pentru dumneavoastră poate fi interzisă. Persoanele, care pun în pericol securitatea Canadei, nu au dreptul la intrare în această ţară. Dacă doriţi să imigraţi în Canada, dumneavoastră şi membrii familiei cu vârsta mai mare de 18 ani, care vă însoţesc, trebuie să prezinte către secţia consulară cazier judiciar. Acesta se depune împreună cu solicitarea dumneavoastră. Detalii despre procesul de verificare a securităţii şi prezenţei antecedentelor penale găsiţi aici.

Decizia privind aplicarea dumneavoastră
După ce aţi fost selectat de către guvernul provinciei Quebec în calitate de imigrant, ofiţerul CIC va lua decizia finală privind aplicarea dumneavoastră în conformitate cu cerinţele curente pentru procesul de imigrare în Canada. Decizia va fi luată în baza la câteva factori, inclusiv: rezultatele examenului medical, şi rezultatelor verificării securităţii şi prezenţei antecedentelor penale.

Dacă va apărea necesitatea prezentării documentelor adiţionale sau organizării unui interviu, veţi fi contactat de ofiţerul secţiei consulare. Dacă solicitarea dumneavoastră este acceptată, vi se va cere paşaportul pentru aplicarea vizei de rezidenţă permanentă, care trebuie să fie prezentat la secţia consulară la care aţi aplicat cererea.

Schimbarea adresei
Dacă planificaţi să schimbaţi adresa, numărul de telefon sau alte date de contact, după aplicarea dosarului, trebuie să informaţi secţia consulară la care aţi aplicat cererea.

Confirmarea rezidenţei permanente
Dacă aplicarea dumneavoastră aste acceptată, secţia consulară va emite viza pentru rezidenţă permanentă. Viza pentru rezidenţă permanentă include Confirmare de Rezidenţă Permanentă (COPR) şi viza de intrare. COPR va include informaţie de identificare, precum şi fotografia dumneavoastră. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea informaţiei indicate în COPR. Ea trebuie să corespundă informaţiei din paşaportul dumneavoastră. Dacă aţi găsit vre-o greşeală în COPR, contactaţi secţia consulară.
Trebuie să aveţi COPR şi viza de intrare la sosirea în Canada.

Sosirea în ţară
La sosirea în Canada, veţi fi întâmpinat de ofiţerul de la Canada Border Services Agency (CBSA) (Agenţia Canadiană de Grăniceri). Aceasta este responsabilă pentru procesul de trecere a frontierei şi intrare în ţară.

Ofiţerul va verifica paşaportul dumneavoastră şi alte documente de călătorie. Asiguraţi-vă că acestea nu sunt împachetate cu bagaje, şi că le aveţi cu dumneavoastră, cea ce vă va ajuta să treceţi procedura de intrare mai rapid.

La intrare în ţară sunteţi obligaţi să prezentaţi următoarele documente:

  1. Paşaportul dumneavoastră valabil şi / sau documentele de călătorie. Paşaportul trebuie să fie obişnuit personal. Nu puteţi imigra în Canada cu paşaport diplomatic sau de serviciu.
  2. Viza de rezidenţă permanentă valabilă şi Confirmarea de Rezidenţă Permanentă (COPR). Ofiţerul va verifica dacă dumneavoastră intraţi înainte sau la data expirării vizei de intrare. Vă atenţionăm că acest document nu poate fi extins. Asiguraţi-vă că veţi utiliza viza înainte de expirarea termenului.
  3. Dovada prezenţei surselor financiare suficiente pentru asigurarea existenţei dumneavoastră şi membrilor de familie după sosirea în Canada.

Ofiţerul vă va adresa câteva întrebări pentru verificarea că dumneavoastră într-adevăr corespundeţi cerinţelor de imigrare în Canada. Întrebările vor fi similare celor, la care aţi răspuns în Cererea pentru Rezident Permanent în Canada. Ofiţerul va confirma că dumneavoastră corespundeţi cerinţelor pentru intrare în Canada. Toată procedura va dura câteva minute.

Nu veţi fi admis să intraţi în Canada dacă prezentaţi informaţie falsă sau incompletă, sau dacă nu aţi arătat ofiţerului că îndepliniţi cerinţele pentru a intra în Canada. 

Dacă nu există dificultăţi privind intrarea în ţară, ofiţerul vă va permite să intraţi în Canada în calitate de rezident permanent. De asemenea, ofiţerul va confirma adresa dumneavoastră pentru corespondenţă în Canada. Cardul dumneavoastră de rezident permanent va fi expediat la această adresă.

Declararea surselor băneşti

Dacă aţi intrat în Canada cu suma mai mare de 10,000 $ trebuie să declaraţi această informaţie către ofiţerul CBSA. Dacă nu aţi arătat această informaţie veţi putea fi amendat sau privat de libertate. Sursele băneşti pot fi în formă de:

  1. numerar
  2. titlu la purtător (de exemplu, acţiuni, obligaţiuni, bonuri de trezorerie) sau
  3. instrumente negociabile la purtător, inclusiv cecuri, bilete la ordin, cecuri de călătorie sau mandate poştale.

Program de migrare pentru persoane cu experienţă canadiană

Dacă sunteţi lucrător străin temporar, deseori aveţi calităţi pentru a face cu succes trecere din rezident temporar în rezident permanent. Sunteţi cunoscut cu societatea canadiană şi puteţi contribui la economia canadiană. Trebuie să aveţi cunoştinţe de limba engleză sau franceză şi experienţă de muncă calificată de trei ani de reședință în Canada. Aplicarea pentru rezidenţă permanentă în cazul dumneavoastră este simplă. Puteţi face acesta prin program de migrare pentru persoane cu experienţă canadiană (Canadian Experience Class). Toate ghidurile, informaţie şi forme necesare pentru aplicare sunt incluse aiciÎnainte de aplicare verificaţi dacă cunoaşteţi toate cerinţe şi procedurile de aplicare curente. După ce aţi aplicat, reveniţi la această pagina-web pentru a vă informa referitor la următorii paşi.

Cine poate aplica

Trebuie să îndepliniţi următoarele cerinţe minime pentru a aplica pentru permis de rezident permanent prin programul de migrare pentru persoane cu experienţă canadiană. Sunteţi obligaţi să:

  • planificaţi să locuiţi în afara provinciei Quebec;
  • să fiţi:
    • lucrător străin temporar cu experienţa de muncă în Canada, full-time (sau echivalent) pentru cel puţin 12 luni din ultimii trei ani (înainte de aplicare), sau
  • aţi acumulat experienţa în Canada cu permisul legal la muncă sau studii;
  • aplicaţi în timp ce lucraţi în Canada sau în decursul unui an din momentul ce aţi renunţat la lucru în Canada;
  • ataşaţi la aplicarea dumneavoastră rezultatul unei testări independente de cunoştinţă a limbii (de la o agenţie recomandată de CIC).

Dacă ai venit ca student sau angajat pe cont propriu nu poți aplica la acest program.
Potrivit Clasificării Canadiene Naţionale de Ocupaţii (Canadian National Occupational Classification (NOC), experienţa de muncă calificată este:
        
- Tip de competenţă 0 (poziţii manageriale), sau
        
- Nivelul competenţilor A (ocupaţii profesionale), sau
        
- Nivelul competenţilor B (profesii tehnice şi meserii).

Aplicarea dumneavoastră va fi examinată în baza la două cerinţe, dacă aplicaţi în calitate de lucrător străin temporar:
       
- experienţa dumneavoastră de lucru şi
       
- cunoştinţele de limba engleză sau franceză.

Solicitantul principal
Dacă sunteţi căsătorit sau locuiţi cu partener de drept comun în Canada, şi el / ea la fel îndeplineşte condiţiile menţionate, puteţi decide cine din voi va aplica prin internediul programului de imigrare pentru persoane cu experienţă canadiană în calitate de aplicant principal.

IMPORTANT!

Partenerul de drept comun este o persoană care locuieşte cu dumneavoastră în relaţii conjugale pentru cel puţin un an. Denumirea de partener de drept comun se referă la ambele tipuri de cupluri, cei cu sex opus şi cu acelaşi sex.

Cum să aplicaţi:

Urmăriţi paşii următori pentru aplicarea pentru rezident permanent în cadrul programului de migrare pentru persoane cu experienţă canadiană:

1.Creați un profil pe sistemul Express Entry
2. Profilul va fi analizat și veți primi un răspuns privind punctajul obținut.
3. Veți primi o invitație să aplicați pentru obținerea statutului permanent de reședință.

La fel este necesar să susţineţi testul de cunoaştere al limbii şi să includeţi rezultatele dumneavoastră. Mai multă informaţie găsiţi aici.

4. Calculaţi şi achitaţi taxele
Utilizaţi Calculatorul taxelor pentru calcularea costului aplicării. Va fi necesar să achitaţi următoarele taxe:

   a) Taxa de procesare pentru dumneavoastră şi pentru persoanele dependente - se achită la aplicare. Nu este rambursată, chiar şi în cazul refuzului.
 
b) După ce aplicarea a fost procesată achitaţi Right of Permanent Residence fee (Taxa pentru Dreptul Rezidentului Permanent) pentru dumneavoastră şi pentru soţ / soţia dumneavoastră sau partenerul de drept comun, după caz. Aceasta se plăteşte înainte de eliberarea vizei de rezident permanent de către Citizenship and Immigration Canada (Cetăţenie şi Imigrare Canada). Această taxă este returnabilă dacă anulaţi aplicarea dumneavoastră, dacă aplicarea nu a fost acceptată sau dacă nu aţi folosit viza.

La fel, va fi necesar să achitaţi serviciile părţilor terţe pentru:
        1. examinarea medicală;
        2. cazierul juridic, dacă se cere pentru procesul de verificare a securităţii şi antecedentelor penale, şi
        3. rezultatele testului la limba străină.

Pentru solicitanţi din Canada
Puteţi achita prin Cec Canadian, cec bancar sau mandat poştal plătibil de Consulatul General al Canadei (“Canadian Consulate General”). Vă rugăm să efectuaţi taxele în dolari canadieni.

Pentru solicitanţi din afara Canadei
Cetăţenii Republicii Moldova pot aplica la Centrul Canadian de Vize
Se află în incinta Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM)
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Ridicare paşapoarte: 14:00 - 16:00
Pauza de masă: 13:00 – 14:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com

Secţiile consulare nu acceptă încasări pentru taxe achitate în Canada.

După aplicare
După ce CIC va lua decizie privind aplicarea dumneavoastră, vi se va expedia scrisoarea cu explicarea paşilor care urmează să întreprindeţi. Centru de Comunicare Telefonică a CIC nu poate răspunde la întrebări privind dosarele persoanelor care au aplicat prin program de migrare pentru persoane cu experienţă canadiană. Trebuie să aşteptaţi confirmarea primară de la CIC că aplicarea dumneavoastră a fost primită. Aceasta poate să dureze până la trei luni.

În confirmarea primară veţi primi informaţie referitor la următoarele paşi.

Dacă aplicarea va fi acceptată, veți primi o scrisoare, cu inforamţie privind opţiunile de obţinere a rezidenţei permanente, etapa finală. Aceasta înseamnă că veţi avea o întâlnire cu ofiţerul de imigrare. Aşdar, verificaţi că aveţi:

  1. paşaportul valabil şi documente de călătorie. Trebuie să fie paşaport personal obişnuit. Nu puteţi imigra în Canada cu paşaport diplomatic sau de serviciu.
  2. Viza de rezidenţă permanentă valabilă şi Confirmare de Rezidenţă Permanentă (COPR). Ofiţerul va verifica dacă dumneavoastră intraţi înainte sau la data expirării vizei de intrare. Vă atenţionăm că acest document nu poate fi extins. Asiguraţi-vă că veţi folosi viza înainte de expirarea termenului.

Ofiţerul vă va oferi câteva întrebări pentru a verificadacă dumneavoastră totuşi corespundeţi cerinţelor de imigrare în Canada. Întrebările vor fi similare celor, la care aţi răspuns în profilul creat în sistemul electronic Express Entry. Toată procedura va dura câteva minute.

Nu veţi fi admis să intraţi în Canada dacă prezentaţi informaţie falsă sau incompletă, sau dacă nu aţi arătat ofiţerului că îndepliniţi cerinţele pentru a intra în Canada.

Dacă pe parcursul etapei finale nu vor apărea probleme, ofiţerul vă va oferi statut de rezident permanent. La fel, ofiţerul va confirma adresa dumneavoastră de livrare în Canada. Cardul rezidentului permanent va fi expediat la această adresă.

Investitori, antreprenori şi lucrători independenţi

Programul de Business Imigraţie urmăreşte scopul de atragere în Canada persoanelor cu experienţă antreprenorială care vor contribui la suportul şi dezvoltarea a economiei canadiene puternice şi prospere. Se aşteaptă că imigranţii de afaceri vor investi circa 2 mln dolari canadieni sau să deţină şi să gestioneze afacerile în Canada, şi trebuie să aibă o anumită experienţă şi / sau să îndeplinească anumite criterii de statut. Fiecare cerere de aplicare poate fi făcută doar în cadrul unui program care nu poate fi schimbat din momentul depunerii. Criterii care urmează să fie îndeplinite diferă pentru fiecare program.

IMPORTANT!

La momentul actual Programul Federal de Imigrare pentru Investitori este suspendat, Departamentul Cetăţenie şi Imigranţii în Canada (CIC) temporar a stopat acceptarea aplicaţiilor pentru Programul Federal pentru Antreprenori.

IMPORTANT!

Conform acordului Canada-Quebec, provincia Quebec operează programul propriu de business imigraţie. Dacă doriţi să aplicaţi pentru provincia Quebec, contactaţi cel mai apropiat birou de imigrare Quebec sau vizitaţi pagina-web al ministerului de imigraţie Quebec.

Lucrători independenţi

Programul pentru Lucrători Independenţi (liber profesioniști) vizează atragerea solicitanţilor care au intenţie şi abilităţi să devină lucrător independent în Canada. Lucrători independenţi trebuie să corespundă uneia din cerinţe:
     
a) să aibă experienţă relevantă care va contribui semnificativ la viaţa culturală sau sportivă din Canada, sau
    
b) să aibă experienţă în managementul gospodăriei agricole, şi intenţia şi abilităţile de a procura şi a gestiona o asemenea gospodărie în Canada.

Cine poate aplica
Pentru aplicarea în calitate de lucrător independent este necesar să corespundeţi următoarelor criterii:
Experienţa relevantă. Aceasta se defineşte ca:
      
- participarea în activităţile culturale sau sportive la nivel mondial;
      
- experienţa de gestionare a gospodăriei agricole, sau
      
- de lucrători independenţi în activităţile culturale sau sportive.

Vă rugăm să consultaţi link-urile prezentate pe pagina dată, pentru verificarea listei de activităţi specificate. La fel, veţi găsi sursa de definiţii a termenilor aplicate în cazul lucrătorilor independenţi.

Criterii de selecţie
Veţi fi evaluat după criterii ce ţin de experienţa dumneavoastră, studii, vârsta, nivelul de cunoaştere al limbii şi adaptabilitatea. Criterii de selecţie pentru lucrători independenţi.

Examinarea medicală, de securitate şi alte cerinţe
Împreună cu familia trebuie să susțineți controlul medical şi verificarea securităţii şi prezenţei antecedentelor penale. Trebuie să arătaţi că aveţi surse financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie după sosirea în Canada. De asemenea, trebuie să îndepliniţi şi alte cerinţe al regulilor de imigrare canadiene, provinciale sau teritoriale.

Cum să aplicaţi
Depuneți cererea în procesul simplificat de aplicare dacă:
     
- aţi fost selectat de guvernul provinciei Quebec;
   
- aţi fost legal admis în Canada pentru perioada de cel puţin un an şi depuneţi cererea dumneavoastră la Ambasada Canadiană la Buffalo, sau
   
- aţi fost legal admis în Statele Unite ale Americii pentru perioada de cel puţin un an şi depuneţi cererea dumneavoastră la Ambasada Canadiană la Buffalo.

Aplicaţi prin procesul de aplicare standard pentru alte cazuri.
Accesați aici pentru întreaga procedură de aplicare în calitate de lucrător independent.

IMPORTANT!

Provincia Quebec a lansat propriul program de imigrare în scop de afaceri. Dacă doriţi să vă stabiliţi în provincia Quebec, contactaţi cel mai apropiat birou de imigrare Quebec sau vizitaţi pagina-web al ministerului de imigraţie Quebec.

După aplicare

Dosarul dumneavoastră va fi procesat la biroul de imigraţie la care aţi aplicat. Cetăţenii Republicii Moldova pot aplica la Centrul Canadian de Vize

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: 
+373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email:
info.canchiiom@vfshelpline.com

Pagina web: http://www.vfsglobal.ca/Canada/moldova/how_to_apply.html

Procesul de evaluare a cererilor
După ce aţi depus cererea de imigrare, ofiţerul Departamentului Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC) va verifica dacă, împreună cu cererea de imigrare, au fost admise toate documentele necesare, şi anume:
     
a) corectitudinea completării cererii de imigrare şi prezenţa tuturor semnăturilor;
     
b) achitarea taxei de procesare;
     
c) ataşarea tuturor documentelor necesare în cazul aplicării prin procedura standard.

Dacă aţi aplicat prin procedura simplificată, veţi fi contactat de reprezentantul ambasadei sau secţiei consulare canadiene cu aproximativ patru luni înainte de procesarea dosarului.
Dacă cererea dumneavoastră nu este completă, secţia consulară o va returna fără a fi procesată. După ce va recepţiona cererea completă, secţia consulară va expedia o scrisoare cu instrucţiunile şi descrierea etapelor care urmează.

Timpul de procesare
Timpul de procesare a cererilor depinde de secţia consulară la care aţi aplicat. Puteţi verifica termenii de procesare, pe site-ul Centrului Canadian de Vize. Aveţi posibilitate să evitaţi întârzieri nedorite prin:
      
- verificarea corectitudinii de completare a cererii şi dosarului;
     
- validarea on-line a formularului Generic Application Form for Canada”, imprimarea acestuia şi includerea listei cu bar-coduri, ataşate la cererea dumneavoastră;
    
- notificaţi secţia consulare despre toate schimbările în datele personale din cererea dumneavoastră, aşa ca adresa, numărul telefonului / faxului sau schimbările în componenţa familiei;
      
- evitaţi adresările repetate la secţia consulară;
      
- vă asiguraţi că fotocopiile şi documentele ataşate la cererea de aplicare sunt clare şi lizibile;
      
- toate documentele ataşate sunt traduse în limba engleză sau franceză;
      
- aplicaţi din ţara a cărei cetăţean sunteţi sau aveţi permis de rezidenţă valabil pentru perioada de cel puţin un an.

Timpul de examinare a dosarului dumneavoastră se va prelungi dacă secţia consulară va avea necesitate să verifice suplimentar careva date, pentru evaluarea cazului dumneavoastră. Aplicarea va fi procesată mai greu dacă:
         
- există probleme de urmărire penală sau de securitate privind dosarul dumneavoastră;
        
- situaţia familială nu este clară din motive că procesele de divorţ, de adoptare sau a custodiei copilului nu sunt finisate, sau nu sunt rezolvate;
       
- există necesitatea unei consultaţii a secţiei consulare la care aţi aplicat cu altă reprezentanţă CIC în Canada sau peste hotare.

Statutul cererii dumneavoastră poate fi verificat on-line după ce secţia consulară a început procesarea dosarului. Puteţi verifica termenii de procesare pe site-ul Centrului Canadian de Vize.

Examenul medical
Sunteţi obligat să treceţi un control medical, înainte de sosire în Canada. Persoanele care se află în întreţinerea dumneavoastră, la fel, sunt obligate să treacă un control medical, chiar dacă nu pleacă cu dumneavoastră în Canada. Cererea pentru rezident permanent nu va fi acceptată dacă starea sănătăţii a solicitantului:
    
- reprezintă un pericol pentru sănătatea şi securitatea publică, sau
    
- poate abuza excesiv sistemul sănătăţii sau sistemul social a Canadei.
Instrucţiunile privind trecerea controlului medical, în mod normal, se expediază după ce aţi aplicat dosarul pentru viză la secţia consulară.

Verificarea securităţii şi prezenţei antecedentelor penale
Dacă aveţi înregistrate antecedente penale, intrarea în Canada pentru dumneavoastră poate fi interzisă. Persoanele, care pun în pericol securitatea Canadei, nu au dreptul la intrare în această ţară.
Dacă doriţi să imigraţi în Canada, dumneavoastră şi membrii familiei cu vârsta mai mare de 18 ani, care vă însoţesc, trebuie să prezinte secţiei consulare cazierul judiciar. Dacă depuneţi cererea prin procedura standard, cazierul judiciar se ataşează la solicitarea pentru imigrare. Dacă aplicaţi prin procedura simplificată, veţi fi contactat de secţia consulară şi, prin urmare, actele necesare se vor cere mai târziu.

Decizia privind aplicarea dumneavoastră
Ofiţerul CIC va lua decizia privind aplicarea dumneavoastră în baza a câtorva factori, inclusiv:
        
- rezultatele examenului medical;
        
- rezultatele verificării securităţii şi prezenţei antecedentelor penale;
        
- dacă vă încadraţi în definiţia lucrătorului independent; 
        
- punctajul acumulat la evaluarea celor cinci factori de selectare.
Dacă va apărea necesitatea prezentării documentelor adiţionale sau organizării unui interviu, veţi fi contactat de ofiţerul secţiei consulare.
Dacă aplicarea dumneavoastră este acceptată, vi se va cere paşaportul pentru aplicarea vizei de rezidenţă permanentă, care trebuie să fie prezentat la secţia consulară la care aţi aplicat cererea.

Schimbarea adresei
Dacă planificaţi să schimbaţi adresa, numărul de telefon sau alte date de contact, după aplicarea dosarului, trebuie să informaţi secţia consulară la care aţi aplicat cererea.

Confirmarea rezidenţei permanente
Dacă aplicarea dumneavoastră aste acceptată, secţia consulară va emite viza pentru rezidenţă permanentă. Viza pentru rezidenţă permanentă include Confirmare de Rezidenţă Permanentă (CoPR) şi viza de intrare. CPR va include informaţie de identificare, precum şi fotografia dumneavoastră. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea informaţiei indicate în CPR. Ea trebuie să corespundă informaţiei din paşaportul dumneavoastră. Dacă aţi găsit vre-o greşeală în CPR, contactaţi secţia consulară.
Trebuie să aveţi CPR şi viza de intrare la sosirea în Canada.

Sosirea în ţară
La sosirea în Canada, veţi fi întâmpinat de ofiţerul de la Canada Border Services Agency (CBSA) (Agenţia Canadiană de Grăniceri). Aceasta este responsabilă pentru procesul de trecere a frontierei şi intrare în ţară. Ofiţerul va verifica paşaportul dumneavoastră şi alte documente de călătorie. Asiguraţi-vă că acestea nu sunt împachetate cu bagaje, şi că le aveţi cu dumneavoastră, cea ce vă va ajuta să treceţi procedura de intrare mai rapid.

La intrare în ţară sunteţi obligaţi să prezentaţi următoarele documente:

  1. Paşaportul dumneavoastră valabil şi / sau documentele de călătorie. Paşaportul trebuie să fie obişnuit personal. Nu puteţi imigra în Canada cu paşaport diplomatic sau de serviciu.
  2. Viza de rezidenţă permanentă valabilă şi Confirmarea de Rezidenţă Permanentă (CoPR). Ofiţerul va verifica dacă dumneavoastră intraţi înainte sau la data expirării vizei de intrare. Vă atenţionăm că acest document nu poate fi extins. Asiguraţi-vă că veţi utiliza viza înainte de expirarea termenului.
  3. Dovada prezenţei surselor financiare suficiente pentru asigurarea existenţei dumneavoastră şi membrilor de familie după sosirea în Canada.

Ofiţerul vă va adresa câteva întrebări pentru a verifica dacă dumneavoastră într-adevăr corespundeţi cerinţelor de imigrare în Canada. Întrebările vor fi similare celor, la care aţi răspuns în Cererea pentru Rezident Permanent în Canada. Ofiţerul va confirma că dumneavoastră corespundeţi cerinţelor pentru intrare în Canada. Toată procedura va dura câteva minute.
Nu veţi fi admis să intraţi în Canada dacă prezentaţi informaţie falsă sau incompletă, sau dacă nu aţi arătat ofiţerului că îndepliniţi cerinţele pentru a intra în Canada.
Dacă nu există dificultăţi privind intrarea în ţară, ofiţerul vă va permite să intraţi în Canada în calitate de rezident permanent. De asemenea, ofiţerul va confirma adresa dumneavoastră pentru corespondenţă în Canada. Cardul dumneavoastră de rezident permanent va fi expediat la această adresă.

Declararea surselor băneşti
Dacă aţi intrat în Canada cu suma mai mare de 10,000 $ trebuie să declaraţi această informaţie către ofiţerul CBSA. Dacă nu aţi declarant această informaţie veţi putea fi amendat sau privat de libertate. Sursele băneşti pot fi în formă de:
    
1. numerar
     
2. titlu la purtător (de exemplu, acţiuni, obligaţiuni, bonuri de trezorerie)
     
3. instrumente negociabile la purtător, inclusiv cecuri, bilete la ordin, cecuri de călătorie sau mandate poştale.

Programe provinciale de nominalizare

Persoanele care imigrează în Canada în cadrul Programelor Provinciale de Nominalizare au competenţe, studii şi experienţă de muncă necesare pentru a face contribuţii imediate în economia provinciilor sau teritoriilor de care au fost nominalizate. Ei sunt pregătiţi să se stabilească cu succes în calitate de rezident permanent în Canada. Pentru aplicarea prin Programe Provinciale de Nominalizare solicitanţii trebuie să fie acceptaţi de o anumită provincie sau teritorii. Deoarece criteriile pentru nominalizare provincială sunt determinate de o anumită provincie sau teritoriu, acestea pot fi schimbate fără a fi notificate. De acea, consultaţi regulat site-ul acesta şi site-ul provinciei respective, înainte de depunerea cererii de imigrare.

Sponsorizarea familiei

Departamentul Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC) cunoaşte cît de importantă este susţinerea familiilor care vin în Canada din alte ţări pentru reîntregirea familiei. Dacă sunteţi cetăţeanul sau rezidentul permanent al Canadei, puteţi sponsoriza soţul / soţia, partenerul de drept comun, partenerul conjugal, copii în întreţinere (inclusiv şi copilul adoptat) sau alte rude eligibile (cum ar fi, părinţii sau bunicii) să devină rezident permanent. Imigranţilor care sunt eligibili să utilizeze procedura de sponsorizare pentru membrii familiei CIC le atribuie Categoriei Familie. După sosirea în Canada în calitate de rezident permanent, trebuie să depuneţi toate eforturile rezonabile pentru asigurarea necesităţilor esenţiale proprii şi a membrilor de familie. 

Dacă sponsorizaţi o rudă apropiată să vină în Canada în calitate de rezident permanent, sunteţi responsabil pentru susţinerea financiară a acesteia după intrare în ţară. Fiind sponsor, trebuie să fiţi sigur că soţul / soţia sau ruda dumneavoastră nu va avea nevoie de suportul financiar din partea guvernul ţării. Procesul de sponsorizare începe când dumneavoastră, fiind cetăţean sau rezident permanent a Canadei, aplicaţi în calitate de sponsor. Există două procese diferite de sponsorizare a familiei. Un proces se aplică la sponsorizarea soţului / soţiei, partenerului de drept comun sau copiilor în întreţinere. Un alt proces se aplică pentru sponsorizarea rudelor eligibile.

Categoria Familie: soţi / soţii şi copii în întreţinere
Mai jos găsiţi informaţia dacă soţul / soţia, partenerul sau copilul în întreţinere îndeplinesc cerinţele pentru a fi sponsorizate.

Cine poate aplica
Soţul / soţia dumneavoastră, partenerul de drept comun sau partenerul conjugal, sau copii în întreţinere pot fi eligibili să imigreze în Canada în calitate de rezidenţi permanenţi.
Cererea de aplicare pentru sponsorizarea la Categoria Familie poate fi depusă dacă soţul / soţia dumneavoastră, partenerul de drept comun sau partenerul conjugal, sau copii în întreţinere locuiesc pe teritoriul sau în afara Canadei.

Primul pas este să aplicaţi în calitate de sponsor. Ambele părţi, dumneavoastră şi ruda dumneavoastră trebuie să corespundă cerinţelor anumite.

Solicitanţii de rezidenţă permanentă trebuie să urmeze controlul medical, penal şi a condiţiilor iniţiale. Solicitanţilor care au antecedente penale, intrarea în Canada poate fi interzisă. Persoanele, care pun în pericol securitatea Canadei, nu au dreptul la intrare în această ţară. Aplicantului poate fi solicitată prezentarea cazierului judiciar din ţara de origine.

Informaţie adiţională găsiţi aici.

Categoria Familie: alte rude eligibile
Ruda dumneavoastră poate eligibilă pentru intrarea în Canada în calitate de rezident permanent. Dacă sunteţi cetăţeanul sau rezident permanent a Canadei puteţi să sponsorizaţi ruda dumneavoastră în cadrul programului Categoriei Familie. Pentru mai multă informaţie consultaţi site-ul.

De ce este important să fii rezident permanent în Canada?

Fiind rezident permanent, primiţi anumite drepturi şi privilegii, cu toate că rămâneţi cetăţeanul ţării de origine.

Ce drepturi are rezidentul permanent
Fiind rezident permanent dumneavoastră şi persoane în întreţinere au următoarele drepturi:
   
- să primească majoritatea beneficiilor care sunt alocate şi cetăţenilor Canadei, inclusiv acoperirea asigurării medicale;
     
- să locuiască, să lucreze sau să-şi facă studiile oriunde în Canada;
     
să aplice pentru cetăţenia canadiană;
     
- să fie protejat de legislaţia canadiană şi Declaraţia Canadiană a Drepturilor şi Libertăţilor.
Însă, trebuie să achitaţi impozitile şi să respectaţi toate legile canadiene la nivel federal, provincial sau municipal.

Ce nu poate face rezidentul permanent
Fiind rezident permanent dumneavoastră şi persoane în întreţinere nu au drepturi să:
   
- votaţi sau să exercitaţi o funcţie politică;
   
- deţineţi un post de muncă care are un nivel înalt de cerinţe de autorizare şi securitate;
   
- rămâneţi în Canada dacă aţi comis o infracţiune penală gravă şi vi s-a comunicat să părăsiţi ţara.

Menţinerea statutului de rezident permanent.
Statutul dumneavoastră de rezident permanent vă permite să locuiţi în Canada, dar există o limită de timp, în cea ce priveşte şederea în afara ţării. Pentru păstrarea statutului de rezident permanent sunteţi obligat să locuiţi pe teritoriul Canadei cel puţin timp de doi ani în decursul perioadei de cinci ani. Pentru mai multă informaţie privind obligaţiile rezidentului accesaţi link-ul.

Pierderea statutului de rezident permanent
Există câteva căi de a-şi pierde statutul de rezident permanent:
     
- rezidentul permanent care nu a respectat obligaţiunile sale poate pierde statutul de rezident permanent;
     
- dacă a comis o crimă gravă, rezidentul permanent poate fi deportat din ţară.

Atunci când deveniţi cetăţeanul Canadei, deja nu mai sunteţi rezident permanent.

Cardul de Rezident Permanent
Dacă intenţionaţi să călătoriţi, Cardul de Rezident Permanent este dovada oficială a statutului de rezident permanent în Canada.

Acest card plastic are mărimea unui portmoneu şi este necesar tuturor rezidenţilor permanenţi care doresc să se reîntoarcă în Canada prin intermediul unui operator de transport comercial (avion, navă, tren sau autobus). Dacă aţi părăsit ţara, veţi avea nevoie de acest card pentru a vă reîntoarce.

Asistenţa medicală în Canada

Cetăţenii şi rezidenţi permanenţi a Canadei au drept la asigurarea medicală. Sistemul canadian de asigurare medicală este instituit pentru a răspunde la necesităţile oamenilor în asistenţa medicală, indiferent de posibilitatea acestora de a le achita. Deseori denumit ca „medicare” (asistenţa medicală), sistemul este destinat oferirii tuturor rezidenţilor canadieni accesului rezonabil la asistenţa medicală din partea medicilor particulari şi în cadru instituţiilor medicale.

Canada nu are un program de asigurare medicală unic pentru toată ţara, ci este alcătuită din planuri de asigurări medicale provinciale şi teritoriale, care au caracteristici şi standarde comune. Sistemul de asigurare medicală de stat este finanţat de impozite şi se administrează de provincii şi teritorii.

Asigurare medicală de stat
Cetăţenii Canadei şi rezidenţi permanenţi pot aplica pentru asigurare medicală. Dacă aveţi asigurare medicală nu trebuie să achitaţi direct majoritatea serviciilor medicale. Acestea vor fi plătite prin impozitele dumneavoastră. Pentru utilizarea serviciilor medicale este necesar să prezentaţi cardul de asigurare medicală la instituţia medicală.

Asigurarea medicală diferă de provincii şi teritorii. Asistenţa medicală care se acoperă de asigurare medicală în provincia sau teritoriu dumneavoastră, poate să nu fie acoperită în altă provincie sau teritoriu. Când călătoriţi, verificaţi dacă asigurarea medicală acoperă cheltuielile pentru asistenţă medicală; puteţi solicita asigurare medicală privată.

Aplicaţi pentru asigurarea medicală de stat cît mai curând posibil
Trebuie să aplicaţi pentru asigurarea medicală de stat cît mai curând posibil după sosirea în Canada. Formularul de aplicare îl găsiţi la oficiile medicului, spital, farmacie sau organizaţia de organizaţia de deservire a imigranţilor. De asemenea, puteţi descărca formularele de pe site-ul oficial al ministerului responsabil de sănătate în provincia sau teritoriul în care locuiţi.

Documentele necesare
La aplicarea pentru asigurarea medicală va fi necesar să prezentaţi careva documente de identitate, cum ar fi certificatul de naştere sau paşaportul, sau Confirmarea de Rezident Permanent (IMM 5292). La fel, puteţi prezenta cardul de Rezident Permanent.

Ce veţi primi
În majoritatea provinciilor fiecare membru a familiei primeşte cardul personal cu numărul de identificare a asigurării medicale. În Manitoba doar adulţii primesc card de asigurare medicală. Acest card conţine numele şi codul de identificare a fiecărui membru de familie. Cardul de asigurare medicală conţine numele, adresa, genul dumneavoastră şi data de naştere. Trebuie să aveţi cardul cu dumneavoastră şi să-l prezentaţi la instituţia medicală dacă dumneavoastră sau cineva din membrii familiei necesită asistenţă medicală.

Aşteptarea emiterii asigurării medicale
În funcţie de provincia sau teritoriu pe care l-aţi ales a doua casă, puteţi aştepta o perioadă de timp până la emiterea asigurării medicale de stat. În această perioadă trebuie să aplicaţi pentru asigurare temporară privată. Companiile de asigurarea private sunt prezentate pe paginile galbene a cărţii de telefoane, de obicei în rubrica „Asigurări”. Sunteţi obligat să procuraţi asigurare privată în decursul la cinci zile din momentul sosirii în provincia sau teritoriul pe care l-aţi ales, altfel companiile de asigurări nu vă vor oferi asigurare.

Solicitanţii de azil, care nu au posibilitate să procure asigurare medicală sau cei care locuiesc în provinciile unde perioada de aşteptare a asigurării medicale de stat constituie trei luni, pot primi servicii de urgenţă şi de necesitate esenţială gratuit. Costul serviciilor, în cazul dat, fiind acoperit de Interim Federal Health Program (Program Federal de Sănătate).

Asigurarea medicală privată
Asigurarea medicală privată este disponibilă pentru serviciile, care nu sunt acoperite de planul de asigurare medicală provincial sau teritorial. Aceasta poate include acoperirea cheltuielilor pentru dentist, salon privat în instituţie medicală, costul medicamentelor prescrise, stomatologie, serviciile ambulanţei şi prescripţia ochelarilor. Unii angajatori oferă posibilitatea de a achita asigurarea medicală privată din salariu.

Găsiţi lista companiilor de asigurare medicală privată aici.

Nu pierdeţi şi nu oferiţi nimănui cardul dumneavoastră!

Nu oferiţi cardul dumneavoastră persoanei terţe. Cardul este emis doar pentru dumneavoastră şi în caz că îl oferiţi altei persoane pentru folosire, pierdeţi beneficiile oferite de acesta. De asemenea, v-aţi putea confrunta cu acuzaţii penale şi deportarea din ţară. Dacă aţi pierdut cardul, va fi necesar să achitaţi o plată pentru restabilirea acestuia.

Pentru informaţie despre asigurările medicale în diferite provincii şi teritorii vizitaţi site-ul Health Care System website (Sistemului de Asistenţă Medicală).

Vizităm Canada: informaţii generale

  • aţi fost selectat de guvernul provinciei Quebec;
  • aţi fost legal admis în Canada pentru perioada de cel puţin un an şi depuneţi cererea dumneavoastră la Ambasada Canadiană la Buffalo, sau
  • aţi fost legal admis în Statele Unite ale Americii pentru perioada de cel puţin un an şi depuneţi cererea dumneavoastră la Ambasada Canadiană la Buffalo.

 Aplicaţi prin procesul de aplicare standard pentru alte cazuri.
Accesați aici pentru întreaga procedură de aplicare în calitate de lucrător independent. 

Cerinţele de mai jos sunt aplicate pentru oricare persoană care doreşte să viziteze Canada. Pentru a vizita Canada este obligatoriu să:
      
- aveţi un document de călătorie valabil, de exemplu, paşaportul;
      
- aveţi o stare bună a sănătăţii;
     
- fiţi admis pentru intrare în Canada;
      
- convingeţi ofiţerul serviciului de migraţie, că veţi părăsi ţara până la data expirării vizei;
     
- aveţi fonduri financiare suficiente pentru a vă întreţine în perioada rezidenţei în Canada. Suma necesară poate varia în funcţie de circumstanţele de vizită, durata şederii şi locul, ales pentru locuinţă: hotelul, casa prietenilor sau rudelor dumneavoastră.

La fel, poate fi necesar:
    
- examen medical;
    
- invitaţie de vizită de la persoana care locuieşte în Canada;
    
- viza de reşedinţă temporară, în funcţie de cetăţenia dumneavoastră.

Documente de călătorie
Companiile de transport, cum ar fi companiile aeriene, sunt obligaţi să se asigure că dumneavoastră dispuneţi de documente de călătorie valabile, potrivite pentru intrarea în Canada. În caz că nu dispuneţi de aşa fel de documente, îmbarcarea vă poate fi amânată sau refuzată. La data de 12 decembrie 2017, Departamentul Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (Citizenship and Immigration Canada - CIC) a modificat Legea privind Imigraţia şi Protecţia Refugiaţilor cu scopul de a stabili factorii pentru determinarea actelor de călătorie, necesare la aplicare pentru viză, intrare sau călătorie pe teritoriul Canadei.

Vize şi excepţii
Pentru intrare în Canada, puteţi avea nevoie, sau nu, de viza de rezidenţă temporară, în funcţie de cetăţenia dumneavoastră. Dacă sunteţi cetăţeanul unei ţări scutite de viză, este de dorit să cunoaşteţi careva informaţii importante, pentru planificarea călătoriei dumneavoastră. Dacă sunteți cetățean al României, nu aveți nevoie de viză, doar de autorizație electronică (eTA) dacă mergeți în Canada pe calea aerului. Dacă de exemplu intrați în Canada prin SUA nu aveți nevoie de autorizație electronică.

Persoanele care nu au dreptul la intrare pe teritoriul Canadei (Interdicţie)
Informaţie oferită este orientativă. Decizia privind permisiunea de a intra în ţară poate fi luată doar în urma examinării cererii pentru viză sau la punctul de intrare. Pentru unele persoane accesul pe teritoriul Canadei este interzis. Potrivit Legii privind Imigraţia şi Protecţia Refugiaţilor (IRPA) acestea se numesc „persoane inadmisibile”. Conform acestei legi, există câteva motive, în urma cărora puteţi fi numit inadmisibil, lipsit de viză sau refuzat de intrare:
       
- securitatea;
       
- încălcarea drepturilor omului sau a convenţiilor internaţionale;
       
- infracţiuni penale;
       
- criminalitatea organizată;
       
- starea sănătăţii;
       
- motive financiare;
       
- oferirea datelor false;
       
- nerespectarea cerinţelor Legii privind Imigraţia şi Protecţia Refugiaţilor
       
- membru de familie, care deţine statutul de „persoană inadmisibilă”.
Dacă aţi comis sau aţi fost condamnat pentru comiterea unei infracţiuni aveţi câteva opţiuni.

IMPORTANT!

Dacă aţi fost condamnat pentru conducerea autovehiculului în stare de ebrietate sau afectat de droguri, probabil veţi fi considerat persoana inadmisibilă pe teritoriul Canadei, din punct de vedere a infracţiunilor penale.
În mod normal, persoanele inadmisibile nu au dreptul la intrare pe teritoriul Canadei. Însă, dacă există motive justificate, în unele cazuri se oferă viza de rezidenţă temporară.

Inadmisibilitatea pe motive penale
Dacă aţi comis sau aţi fost condamnat pentru infracţiune penală, puteţi fi lipsit de dreptul de intrare pe teritoriul Canadei. Infracţiuni penale includ atât infracţiuni grave, cum ar fi: furt, atac criminal, ucidere intenţionată sau neintenţionată, conducerea autovehiculului care reprezintă un risc, în stare de ebrietate sau sub afecţiunea drogurilor, cât şi cele mai puţin grave. Lista completă a infracţiunilor penale o găsiţi în Codul Penal al CanadeiDacă aţi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii, fiind în vârstă de până la 18 ani, intrarea pe teritoriul Canadei vă poate fi permisă.

Cum să aplicaţi pentru viză

Ce tip de viză: cu intrări multiple, pentru o singură intrare sau de tranzit?
Viza cu intrări multiple vă permite să intraţi pe teritoriul Canadei, din orice ţară, de mai multe ori în decursul perioadei de valabilitate a vizei. Dacă în viitorul apropiat planificaţi să vizitaţi Canada de mai multe ori (de exemplu, cu scopuri de afaceri sau pentru a vizita familia) este necesar să aplicaţi pentru viza cu intrări multiple. În acest caz puteţi obţine viza valabilă pentru perioada de până la 10 ani sau până în data expirării paşaportului dumneavoastră, chiar dacă aceasta este prima aplicare.

Viza pentru o singură intrare vă permite să intraţi pe teritoriul Canadei doar o singură dată. Această viză, de asemenea, poate fi folosită pentru intrări repetate din SUA sau Saint Pierre și Miquelon, cu condiţia că nu intraţi pe teritoriu altei ţări. Aceste intrări pot avea loc în perioada, indicată de ofiţerul serviciului de migraţie la punctul de intrare în Canada.

Viza de tranzit este necesară pentru călătorii în alte ţări prin teritoriul Canadei a cetăţenilor străini care au nevoie de viză de rezidenţă temporară şi a cărora plecare are o întârziere pentru mai puţin de 48 de ore. Pentru obţinerea acestui tip de viză este necesar să prezentaţi anumite dovezi a călătoriei dumneavoastră.

Informaţie importantă pentru cetăţenii ţărilor scutite de viză

Indiferent de faptul că sunteţi cetăţeanul ţării, scutite de viză, pentru intrare în Canada este necesar să aveţi paşaportul valabil şi să fiţi admis în ţară. Pentru unii cetăţeni din ţările scutite de viză, pentru şederea pe teritoriu Canadei, se cere respectarea anumitor condiţii, cum ar fi: paşaportul care poate fi citit de un aparat de citire sau paşaportul electronic.

IMPORTANT!

Scutirea de vize nu asigură intrarea pe teritoriul Canadei. Rămâne să convingeţi ofiţerul serviciului de migraţie la punctul de intrare că sunteţi eligibil pentru intrare şi corespundeţi tuturor cerinţelor menţionate mai sus. În caz contrar, intrarea în ţară vă poate fi refuzată.

Aplicarea pentru viză de intrare în Canada pentru cetăţenii Republicii Moldova se face la:
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
+373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com
Pagina web: http://www.vfsglobal.ca/Canada/moldova/

Cum să aplicaţi pentru viza de rezidenţă temporară
Pentru obţinerea vizei de rezidenţă temporară (de tranzit, turism, afacere, etc.) este necesar să completaţi cererea de aplicare, prin următorii paşi:

1. Verificaţi timpul de procesare 
Informaţi-vă despre perioada de procesare a cererii pentru o viză obişnuită, astfel veţi calcula cu cât timp înainte de obţinere a acesteia, este necesar să aplicaţi. Notaţi, aceasta nu asigură eliberarea vizei, dar este bine de făcut pentru evitarea situaţiilor neplăcute în viitor.

Timpul de procesare
Este de dorit să expediaţi cererea pentru viză prin poştă, curier sau să folosiţi cutia pentru solicitări securizată, care se află la intrarea în secţia consulară. Pentru cetăţenii Republicii Moldova cererea pentru viză canadiană poate fi aplicată şi la Centru de Aplicare, aflat în incinta OIM.

Indiferent de modul de aplicare, timpul de procesare a cererilor constituie 5 zile lucrătoare. Cererile depuse personal se procesează la fel ca şi cererile, expediate prin poştă sau curier, sau cele aduse la cutia pentru solicitări, din Secţia Consulară. Vă recomandăm, să expediaţi cererile prin poştă, prin curier sau să folosiţi cutia pentru solicitări din Secţia Consulară. Cererile depuse personal se procesează, la fel, în 5 zile lucrătoare conform aceleaşi cerinţe, precum şi cele expediate prin poştă, curier sau depuse în cutia pentru solicitări securizată.

Din motive diferite, unele solicitări pot fi procesate mai mult de 5 zile lucrătoare. Factorii care pot lungi perioada de procesare sunt:
     
- aplicarea unei cereri incomplete;
   
- necesitatea unei examinări medicale (suplimentar 4-6 săptămâni din ziua examinării, dacă nu apar careva complicaţii, cum ar fi necesitatea unei examinări repetate în viitor);
    
- necesitatea anumitor verificări sau a unui control de securitate;
    
- antecedente penale înregistrate;
    
- necesitatea organizării unui interviu;
    
- necesitatea verificării actelor;
    
- alți factori care pot complica cazul dumneavoastră.

IMPORTANT!

Secţia Consulară a Ambasadei Canadei la Bucureşti responsabilă pentru Republica Moldova, nu va oferi informaţii privind statutul cererii în timpul de procesare susmenţionat. Timpul de procesare începe din ziua de primire a unei solicitări complete.

Pentru informaţii suplimentare privind timpul de procesare altor tipuri de cereri, depuse către Secţiile Consulare Canadiene, inclusiv Ambasada la Bucureşti, consultaţi site-ul oficial al Departamentului Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC).

2. Descărcați formulare pentru aplicare, citiţi instrucţiunile şi completaţi cererea
Ghidul de completare conţine informaţii importante despre viza de rezidenţă temporară şi indicaţii care vă vor ajuta să completaţi cererea pentru viză. Citiţi acesta cu atenţie şi folosiţi lista de documente pentru verificare. Pentru fiecare persoană cu vârsta de până la 18 ani, la cererea de aplicare pentru viză, se completează şi formularul FAMILY INFORMATION (Informaţii despre familie) .

Cererea dumneavoastră poate fi returnată sau refuzată în caz că, nu au fost prezentate informaţiile sau documentele necesare, sau nu a fost achitată taxa de procesare.

Solicitarea vizei de rezidenţă temporară pentru Canada cu scop de vizită

Acest tip de solicitare este destinat persoanelor care necesită viza de rezidenţă temporară (TRV) cu scopuri turistice, familiale sau de afaceri.

IMPORTANT!

A fost introdus un formular nou Cererea pentru Viza de Rezidenţă Temporară aplicată din afara Canadei [IMM 5257].

Cererea este însoţită de formulare adiţionale şi instrucţiuni de completare. Vă rugăm să le citiţi cu atenţie, deoarece acestea conţin informaţii importante privind modul de completare a cererii.

Fiecare aplicant, este obligat să semneze formularul său, inclusiv şi membrii unei familii. Pentru persoane de vârsta mai mică de 18 ani, formularul se semnează de către unul din părinţi sau tutore.

 

IMPORTANT!

Începând cu 15 ianuarie 2011, unicul formular pentru obţinerea vizei de rezidenţă temporară, care va fi acceptat de către Departamentul Cetăţenie şi Imigraţii în Canada, va fi Cererea pentru Viza de Rezidenţă Temporară depusă din afara Canadei

Deseori, Secţiile Consulare au cerinţe specifice locale privind actele ataşate la cererea pentru viză. Consultaţi pagina web a Centrului Canadian de Vize de la Chișinău și/sau pagina-web a Ambasadei Canadei la Bucureşti, responsabilă pentru Republica Moldova.

Mai jos găsiţi link-uri utile pentru descărcarea formularelor necesare:
            
Ghid de instrucţiuni
 
Cererea pentru Viza de Rezidenţă Temporară aplicată din afara Canadei
       
Date despre familie
Anexa 1 - Cererea pentru Viza de Rezidenţă Temporară aplicată din afara Canadei
Declaraţia privind parteneriat de drept comun
Specificaţii privind fotografiile
Serviciile unui reprezentant
Lista de documente

IMPORTANT!

Completaţi şi ataşaţi această listă deasupra cererii de aplicare.
Aici găsiţi lista de documente.

3. Achitaţi taxa de procesare

Notaţi! Taxa de procesare nu se returnează.

Cererile noi: Taxa de procesare se achită nu mai târziu de 5 zile înainte de aplicarea cererii. Confirmarea achitării taxei de procesare (originalul certificatului de plată, check-ului bancar sau dovezii achitării prin numerar) se ataşează la cererea de aplicare pentru viză în mod obligatoriu. Aici găsiţi taxele curente pentru procesare.

Deoarece acestea pot fi schimbate, verificaţi suma necesară înainte de achitare. Cererile pentru care taxa de procesare a fost achitată incorect, nu vor fi procesate şi vor fi returnate.

Cererile curente: Dacă este necesar să efectuaţi o plată adiţională, în timp ce dosarul dumneavoastră este procesat de Ambasada de la Bucureşti, originalul documentului, ce confirmă achitarea taxei (ordinul de plată, check-ul bancar sau dovada achitării prin numerar) se ataşează la notificarea despre plată adiţională, expediată de oficiul din Chișinău.

Participanţii programului federal pentru lucrători calificaţi: Participanţii programului federal pentru lucrători calificaţi sunt obligaţi să aplice cererile şi confirmările de plată către Centrul de Procesare (Centralized Intake Office - CIO) din Canada. Informaţii suplimentare despre modul de achitare şi de expediere a dosarului găsiţi aici.

Participanţii programului de sponsorizare: Dosarele participanţilor programului de sponsorizare a familiei se expediază către Oficiul de Imigrări din Missisauga, Canada. Pentru detalii privind modul de achitare şi de expediere a dosarului accesaţi aici.

Programul de Work and Travel pentru Tineri prin International Experience Canada: Vă rugăm să contactaţi pagina web pentru detalii.

Instrucţiuni cu privire la achitarea taxei de procesare:

- Ordinul de plată sau check-ul bancar trebuie să fie achitat în dolari canadieni şi să fie plătibil către destinatar: Receiver General for Canada;
- Originalul ordinului de plată sau check-ul bancar se ataşează la cererea dumneavoastră;
- Vă atenţionăm să vă asiguraţi că banca a expediat ordinul de plată sau check-ul către oficiul dat;
- Dacă dosarul dumneavoastră a fost expediat către oficiul susmenţionat fără ataşarea dovezii de achitare corectă, acesta va fi returnat;
- Notaţi numele dumneavoastră pe partea verso a check-ului;
- Ordinul de plată va fi emis pentru fiecare plată recepţionată. Vă rugăm să păstraţi ordinul de plată drept confirmare a efectuării acesteia;
- Taxele de procesare nu se returnează, indiferent de rezultatul procesării;
- Ordine de plată şi check-urile bancare au o limită de valabilitate. Verificaţi ca acestea nu sunt emise cu mai mult de trei luni până la data aplicării la secţia de vize.

Alte instrucţiuni:

IMPORTANT!

Nu expediaţi banii în numerar. Ambasada nu acceptă un asemenea mod de plată.

Rezidenţii şi Cetăţenii Republicii Moldova pot achita taxa de procesare în lei la Centrul Canadian de Vize care se află la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Moldova la Chişinău.

IMPORTANT!

Nu expediaţi banii în numerar. Ambasada nu acceptă un asemenea mod de plată.

4. Depuneţi cererea şi documentele necesare 
Depuneţi dosarul dumneavoastră (formularul şi documentele necesare) conform instrucţiunilor pentru aplicare către oficiul anumit.
Toate documentele necesare se aplică împreună cu cererea dumneavoastră. Aceste documente trebuie să demonstreze: a) legături semnificative cu ţara de reşedinţă; b) surse băneşti suficiente pentru plecarea, şederea în Canada şi întoarcerea în ţară de origine.

Cum să depuneţi o cerere 
Solicitanţii pentru viza de rezidenţă temporară: Vă recomandăm insistent să depuneţi cererile pentru viza de rezidenţă temporară prin poştă, prin curier sau cutia pentru solicitări securizată (amplasată la intrarea în Secţia Vize) sau, pentru rezidenţi din Moldova, la Centru Canadian pentru Vize din cadrul OIM. Notaţi că, cererile depuse personal, se procesează timp de 5 zile lucrătoare, la fel ca şi cererile expediate prin poştă, curier, depuse în cutia pentru solicitări securizată sau la Centru de solicitare a vizelor.

Programul federal pentru lucrători calificaţi: Participanţii programului federal pentru lucrători calificaţi sunt obligaţi să aplice cererile on-line prin sistemul electronic Express Entry şi confirmările de plată iniţiale către Centrul de Procesare (Centralized Intake Office - CIO) din Canada. Informaţii suplimentare despre modul de achitare şi de expediere a dosarului găsiţi aici.

Participanţii programului de sponsorizare: Participanţii programului de sponsorizare a familiei trebuie să depună cererile către Oficiul de Imigrări din Missisauga, Canada. Pentru detalii privind modul de achitare şi de expediere a dosarului accesați aici.

Investitori: Participanţii programului pentru investitorii trebuie să aplice către Centrul de Procesare din Canada. Pentru detalii privind modul de achitare şi de expediere a dosarului consultaţi site-ul Departament Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (Citizenship and Immigration Canada (CIC)). Programul federal pentru investitori s-a finalizat în 2014, iar programul pentri investitori în regiunea Quebec funcționează în continuare.

Programe provinciale de nominalizare: Dacă sunteţi nominalizat în cadrul uneia din aceste programe, vă rugăm să depuneţi dosarul dumneavoastră on-line prin sistemul Express Entry.

Programul de selectare a lucrătorilor calificaţi şi investitori Quebec: După ce aţi fost selectat de Guvernul provinciei Quebec, depuneţi dosarul dumneavoastră la Centrul Canadian de Vize din Chișinău.

Antreprenori: Lucrătorii independenţi depun dosarele de aplicare la Centrul Canadian de Vize. Din 10 martie 2018 programul de lucrători independenți în agricultură a fost închis.

Ridicarea paşaportului
Paşapoartele pot fi ridicate nu mai devreme de 5 zile lucrătoare din data recepţionării dosarului. Majoritatea solicitărilor se procesează în decurs de 5 zile lucrătoare din data depunerii cererii pentru viză. Aşadar, dumneavoastră puteţi să:
    - Ridicaţi paşaportul personal după 5-10 zile din data aplicării, din luni până joi între orele 14:00-16:00;
    
- Înştiinţaţi ambasada despre permisiunea dumneavoastră de a expedia paşaportul cu curierul;
    
- Autorizaţi ambasada să elibereze paşaportul dumneavoastră persoanei terţe, prezentând procura respectivă .
   
- Dacă planificaţi să ridicaţi paşaportul prin intermediul unui curier, este necesar să informaţi lucrătorii ambasadei despre denumirea companiei autorizate la etapa aplicării cererii pentru viză;
   
- În caz că, planificaţi să ridicaţi paşaportul prin intermediul unui curier, este necesar să expediaţi către ambasada, originalul procurii cu denumirea companiei, căreia îi permiteţi eliberarea paşaportului.

Paşapoartele care nu au fost ridicate în decurs de 5-10 zile lucrătoare după aplicarea cererii, vor fi expediate prin curier din contul dumneavoastră.

După aplicarea pentru viza de rezidenţă temporară

Cum se procesează cererea dumneavoastră
După recepţionarea cererii de către Secţia Consulară, se verifică completarea acesteia. Cererea incompletă va fi returnată nefiind procesată sau va fi refuzată. Dacă dosarul este complet, pot fi impuse următoarele cerinţe:

  • Examinarea medicală   Ofiţerul Secţiei Consulare va determina necesitatea organizării unei examinări medicale. Dacă examenul medical va fi solicitat, dumneavoastră veţi primi formularul personalizat şi instrucţiunile.
  • Cazier judiciar  Cazierul judiciar poate fi solicitat pentru dumneavoastră şi membrii familiei dumneavoastră, care depăşesc vârsta de 18 ani, dacă acestea vă însoţesc în călătoria în Canada. Despre necesitatea prezentării cazierului judiciar veţi fi informat adiţional.
  • Interviu  Dacă ofiţerul Secţiei Consulare va decide că este necesar să fie organizat un interviu, veţi fi informat despre aceasta. Majoritatea deciziilor se iau fără organizarea interviului. De aceea, este necesar ca toată informaţia relevantă să fie inclusă în anexa la cererea pentru viză.
  • Schimbarea adresei   Dacă aţi schimbat careva date de contact, cum ar fi: adresa poştală, adresa electronică, numărul de telefon, etc. în timpul procesării cererii dumneavoastră, este necesar să informaţi despre această schimbare Secţia Consulară.
  • Cum să actualizaţi cererea  Se acceptă doar actualizările depuse în formă scrisă, expediate prin poştă, e-mail sau fax. Vă rugăm să nu expediaţi actualizarea în mod repetat sau prin diferite modalităţi. Aceasta poate crea neclarităţi şi întârziere în expedierea răspunsului.

Comunicarea cu Secţia Consulară se efectuează în limba engleză sau franceză. Documentele în altă limbă trebuie să fie însoţite de o traducere profesionistă.

În procesul de actualizare a informaţiei sau expedierii documentelor adiţionale privind dosarul dumneavoastră, este necesar să includeţi următoarele date:

  • numărul dosarului (dacă este alocat)
    • Solicitanţii vizei de rezidenţă permanentă: Nu contactaţi Secţia Consulară până la alocarea unui număr de înregistrare (constituit din litera B urmată de nouă cifre) dosarului dumneavoastră. Excepţie fac cazuri de schimbare a adresei poştale, adresei electronice, reprezentanţei consulare sau retragerea dosarului.
  • numele complet;
  • data naşterii;
  • adresa poştală;
  • adresa electronică, dacă acceptaţi comunicare electronică;
  • numărul de telefon şi numărul faxului.

Actualizarea datelor cererii privind viza temporară în Canada
În cazul că, aţi depus deja cererea pentru viza turistică (vizitator), viza de studii sau viza de muncă (muncă temporară, altă decât în cadrul Programului de Mobilitate pentru Tineri), sunteţi obligat să informaţi Secţia Consulară despre:
      
- schimbarea adresei, inclusiv şi adresei electronice;
      
- schimbarea reprezentantului în procesul de imigrare;
      
- cererea de retragere a dosarului.
Aceasta o puteţi face, utilizând adresa de mai jos:
Adresa poştală:
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chisinau
+373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com

Sau la Ambasada Canadei la Bucureşti, Secţia Consulară
str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, 01141, Bucureşti, România
Fax: +40-21-307-5023

Adresa electronică: bucharest-immigration@international.gc.ca

Actualizarea datelor privind viza de rezidenţă permanentă
În cazul în care aţi depus dosarul pentru viza de rezidenţă permanentă sunteţi obligat să informaţi:

  • Cât mai curând posibil despre:
    • schimbarea adresei, inclusiv şi adresei electronice;
    • cererea de retragere a dosarului;
    • schimbarea reprezentantului în procesul de imigrare.
  • După alocarea dosarului dumneavoastră a numărului de înregistrare (constituit din litera B urmată de nouă cifre) despre:
    • naşterea, adoptarea, decesul, căsătoria sau divorţul, adică orice informaţie, care schimbă datele prezentate în dosarul dumneavoastră.

Pentru acesta vă rugăm să contactaţi la adresa de mai jos:
Adresa poştală:
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
+373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com

Sau la Ambasada Canadei la Bucureşti, Secţia Consulară
str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, 01141, Bucureşti, România
Fax: +40-21-307-5023

Adresa electronică: bucharest-immigration@international.gc.ca

Pentru eficientizarea lucrului Secţiei Consulare, Centrul nu expediază o confirmare de recepţie a documentelor şi actualizare a dosarului dumneavoastră. Dacă doriţi să primiţi o confirmare a recepţiei, puteţi expedia documentele dumneavoastră printr-o scrisoare recomandată sau cu aviz. Imediat cum vor fi recepţionate actele, se va actualiza dosarul dumneavoastră. Veţi fi contactat doar dacă va fi necesar.

Returnarea documentelor
După evaluarea cererii dumneavoastră, ofiţerul Secţiei Consulare va returna paşaportul dumneavoastră şi originalele documentelor, copiile cărora au fost ataşate la cerere. Notaţi, că originalul ordinului de plată nu se întoarce. La fel, nu vor fi returnate documente falsificate.

Dacă cererea dumneavoastră este acceptată
În cazul acceptării solicitării dumneavoastră, viza respectivă va fi aplicată în paşaportul dumneavoastră. Informaţie privind valabilitatea vizei, durata şederii, etc. găsiţi mai jos, în capitolul După recepţionarea vizei.

Dacă solicitarea unei vize este refuzată
Dacă solicitarea dumneavoastră este refuzată veţi primi o explicaţie a cauzei de refuz.

După aplicarea vizei de rezidenţă temporară

Obţinerea vizei asigură intrarea în Canada?
Obţinerea unei vize de rezidenţă temporară nu asigură intrare în Canada. Intrarea pe teritoriu acesteia va fi interzisă dacă aţi oferit date incomplete sau documente false, sau dacă ofiţerul serviciului de migraţie nu vă consideră eligibil pentru intrare în ţară. De asemenea, este necesar să convingeţi ofiţerul serviciului de imigrare că veţi părăsi ţara până la data expirării vizei.

În cazul schimbării circumstanţelor în perioada după obţinerea vizei până la intrarea în ţară, sau descoperirii unei informaţii noi, care nu a fost disponibilă ulterior, poate fi refuzată intrarea de către ofiţerul de la punctul de intrare.

Care este data expirării vizei?
Data expirării, expusă în partea de sus a vizei, este data până la care trebuie să intraţi pe teritoriul Canadei, şi nu data, până la care sunteţi obligat să părăsiţi ţara. Aşadar, sunteţi obligat să intraţi pe teritoriul ţării în / până la data indicată în secţiunea "Expiry date" (data expirării). Aceasta este indicată în formatul Data-Luna-Anul.

În caz că planific intrarea repetată pe teritoriul Canadei din partea SUA, de ce fel de viză am nevoie: cu intrări multiple sau pentru o singură intrare?
Viza pentru o singură intrare în Canada, permite intrare repetată pe teritoriul acesteia din partea SUA pentru toată perioada de valabilitate a vizei. Durata de şedere autorizată se stabileşte de către ofiţerul la punctul de intrare în Canada sau, dacă aţi beneficiat de prelungire a vizei, pentru perioada prelungită.

Cu toate acestea, dacă părăsiţi teritoriul Canadei sau a Statelor Unite ale Americii în perioada de şedere autorizată, aceasta nu se mai aplică. Aşadar, dumneavoastră pierdeţi statutul de rezident temporar imediat ce părăsiţi Canada şi plecaţi în altă țară, decât SUA. În acest caz, pentru a intra în Canada repetat, veţi avea nevoie de viză cu intrări multiple. După emiterea vizei pentru o singură intrare, acesta nu poate fi schimbată pe una cu intrări multiple. În acest caz, va fi necesar să aplicaţi pentru o nouă viză de rezidenţă temporară.

Cât timp pot sta în Canada?
La momentul intrării pe teritoriul Canadei, ofiţerul serviciului de imigrare vă va informa privind durata şederii pe teritoriul ţării. În paşaportul dumneavoastră sau documente de călătorie poate fi aplicată o ştampilă cu indicarea perioadei de şedere. Dacă nu aţi fost notificat despre aceasta, sunteţi în drept să vă aflaţi pe teritoriul Canadei o perioadă de până la şase luni. Vă rugăm să verificaţi cât timp vă puteţi afla pe teritoriul Canadei. Dacă aveţi întrebări privind perioada de aflare în ţară, le puteţi adresa ofiţerului serviciului de migraţie la sosire în ţară sau în perioada şederii.

Pot aplica pentru o nouă viză în perioada şederii în Canada?
Nu. Este necesar să depuneţi o cerere pentru o nouă viză fiind în afara Canadei. Puteţi aplica doar pentru prelungirea vizei existente. Pentru detalii consultaţi Applying to Change Conditions or Extend your stay in Canada (Aplicarea pentru schimbarea condiţiilor sau prelungirea şederii în Canada).

Am pierdut paşaportul cu viza valabilă sau acesta mi-a fost furat, dar încă există necesitatea să călătoresc în Canada. Ce să fac?
Va trebui să depuneţi o cerere nouă imediat cum primiţi paşaportul nou. La cererea pentru obţinerea vizei va fi necesar să ataşaţi copia cererii depuse la poliţie.

Ce să fac dacă doresc să prelungesc viza expirată?
Pentru prelungirea vizei va fi necesar să depuneţi o cerere nouă. Cu toate acestea, obţinerea vizei în trecut nu poate garanta prelungirea acesteia sau acordarea unei vize noi. Circumstanţele curente trebuie să corespundă cerinţelor legii până la eliberarea vizei.

Călătoria mea este amânată după data valabilităţii vizei. Pot să prelungesc valabilitatea vizei?
Nu, valabilitatea vizei nu poate fi prelungită. Dacă nu puteţi utiliza viza în perioada de valabilitatea acesteia, va fi necesar să depuneţi o cerere nouă.

Sunt în procesul de imigrare în Canada. Pot aplica pentru o viză de rezidenţă temporară ?
Da, în acest caz puteţi aplica pentru viza de rezidenţă temporară. Cererea pentru viza de rezidenţă temporară va fi examinată în conformitate cu legislaţia în vigoare, independent de cererea pentru imigrare. Intenţia de a deveni rezident permanent al Canadei nu împiedică să deveniţi rezident temporar, dacă ofiţerul consideră că veţi părăsi Canada până la data expirării vizei de rezidenţă temporară.

În fiecare an, mii de oameni de afaceri din toate ţările a lumii vizitează Canada cu scopuri de afaceri. Există careva cerinţe, respectarea cărora este obligatorie pentru a intra în Canada. Informaţia oferită mai jos vă va ajuta să evitaţi momente neplăcute, care pot afecta planurile dumneavoastră de afaceri.

Cine poate aplica
Viza de vizitator în interes de afaceri se acordă cetăţenilor străini care planifică să viziteze Canada pentru o perioadă scurtă de timp cu scopuri de căutare a oportunităţilor noi de afaceri, de a investi sau a lărgi relaţiile de afaceri existente.

Dacă sunteţi cetăţeanul ţării, pentru care se cere aplicarea vizei la intrarea în Canada, trebuie să aplicaţi pentru viza de rezidenţă temporară ca orice altă categorie de vizitator sau dacă este un regim liber de vize dintre Canada și țara de origine atunci trebuie să obțineți o autorizație electronică de călătorie. Nu există o cerere separată pentru vizitator în interes de afaceri. Viza de rezidenţă temporară se aplică pentru toţi rezidenţi temporari, inclusiv şi cei care vizitează Canada cu scopuri de afaceri. De obicei, oamenii de afaceri se opresc în Canada pe câteva zile sau câteva săptămâni. Pentru ca să fiţi tratat ca vizitator în interes de afaceri este necesar să arătaţi că:
      
- intenţionaţi să vă aflaţi în Canada pentru mai puţin de şase luni şi nu planificaţi să intrați piaţa forţei de muncă a Canadei;
      
- locul de desfăşurare a afacerii şi de obţinere a veniturilor dumneavoastră este în afara Canadei;
      
- profiturile din afacerea dumneavoastră se acumulează în afara Canadei;
      
- puteţi ataşa la cererea pentru viză documente necesare;
      
- corespundeţi cerinţelor de bază pentru intrare în Canada, adică:
                               1. dispuneţi de documente de călătorie valabile, cum ar fi paşaportul;
                               2. aveţi fonduri financiare suficiente pentru şederea în Canada şi pentru întoarcere acasă;
                               3. planificaţi să părăsiţi Canada la sfârşitul vizitei dumneavoastră;
                               4. nu reprezentaţi un risc penal, de sănătate sau de securitate locuitorilor Canadei.

Afaceri transfrontaliere pot include diferite activităţi, cum ar fi:

- procurarea bunurilor produse în Canada pentru afaceri sau guverne din alte ţări;
- preluarea cererilor de produse sau servicii;
- participarea la întruniri, conferinţe, congrese sau licitaţii;
- oferirea serviciilor post-vânzare (în special de monitorizare, şi nu de careva activităţi practice);
- lucru într-o filială a unei companii canadiene, aflate peste hotarele Canadei, fiind instruit în incinta sediului central al acesteia;
- instruirea angajaţilor filialei unei companii străine, aflate pe teritoriul Canadei;
- instruirea în cadrul unei companii canadiene, care vă oferă servicii sau echipament.

Dacă planificaţi să staţi mai mult de şase luni sau intenţionaţi să lucraţi pe teritoriul Canadei, este necesar să aplicaţi pentru viza de muncă.
Dacă aveţi nevoie de viza de vizitator în interes de afaceri, este necesar să ataşaţi la cerere următoarele documente:
     
- invitaţia de la partenerul potenţial din Canada
     
- datele de contact al partenerului potenţial,disponibile 24/7.
Posibil să aveţi nevoie şi de un act de identitate sau dovada unui loc de muncă.

Ce este necesar de întreprins în caz că, vizitatorului dumneavoastră îi este refuzată intrarea la frontieră sau la punctul de intrare?
În funcţie de răspunsurile oferite de vizitator sau documentele prezentate, ofiţerul serviciului de migraţie poate decide dacă este nevoie de prezentat mai multă informaţie. În acest caz vizitatorul poate fi rederecţionat către„Secondary Processing” (Procesarea secundară) unde acesta va fi intervievat de ofiţerul al serviciului de migraţie.

Chiar dacă viza este emisă peste hotarele Canadei, ofiţerul de la punctul de intrare poate decide că vizitatorul necesită viza de muncă. Aceasta poate fi întâmplat, dacă ofiţerul va găsi că circumstanţele vizitatorului s-au schimbat din data emiterii vizei, sau dacă în cadrul interviului s-au descoperit date noi.

Dacă este vorba despre relaţii de afaceri, invitaţia de la partenerul de afaceri din Canada poate explica motivul vizitei dumneavoastră şi preveni unele asemenea cazuri. La fel, dacă partenerul dumneavoastră va indica datele de contact, disponibile 24/7, acesta poate răspunde la întrebările privind vizita dumneavoastră.

Dacă motivul vizitei este deservirea unui echipament şi acest fapt este stipulat în contract, este necesar de prezentat copia contractului sau a bonului de plată, care dovedeşte că lucrările date vor fi achitate.

Lista documentelor necesare pentru vizitator în interes de afaceri:

Aplicarea
Sunteţi obligat să:

  1. verificaţi dacă aveţi nevoie de viză;
  2. aflaţi adresa Oficiului Consular la care veţi depune cererea;
  3. aflaţi timpul aproximativ de aşteptare a vizei;
  4. adunaţi toate documente necesare;
  5. achitaţi taxa de procesare;
  6. aplicaţi pentru viză, cu ataşarea tuturor documentelor necesare.

La frontieră

Pentru a facilita intrarea în ţară este recomandat să aveţi în posesia dumneavoastră pentru prezentare la frontieră următoarele documente:

  1. paşaportul sau alte documente de călătorie valabile pentru intrare şi şedere în Canada şi pentru întoarcere în ţara de origine;
  2. viza de rezidenţă temporară valabilă, dacă este cazul;
  3. scrisoare de suport de la compania dumneavoastră şi invitaţia din partea partenerului din Canada;
  4. alte documente, cum ar fi: garanţia sau acord de prestare a serviciilor, contracte, etc. dacă acestea sunt relevante vizitei;
  5. datele de contact a părţii gazdă care pot fi accesate 24/7;
  6. dovada prezenţei surselor financiare suficiente pentru şederea în Canada şi întoarcere în ţara de origine.

Pentru companiile canadiene

Este recomandat să:
     
- efectuaţi o verificare minuţioasă a partenerului de afacere potenţial;
     
- colaboraţi cu persoana responsabilă relevantă;
     
- oferiţi partenerului de afaceri potenţial două copii a invitaţiei;
   
- oferiţi partenerului de afaceri potenţial date de contact, disponibile 24/7, pentru a fi prezentate de acesta la sosirea în Canada.

Informaţii privind copii de vârsta până la 18 ani

Copii minori în călătorii în Canada
Ofiţerii serviciului de migraţie sunt atenţi privind copii care necesită protecţie. Copii mai mici de 18 ani care intenţionează să intră pe teritoriul Canadei sunt trataţi ca copii minori şi sunt supuşi cerinţelor Legii de Imigraţie şi Protecţie a Refugiaţilor .

Unei examinări mai detaliate vor fi supuşi copii, care intră pe teritoriul Canadei neavând o identificare adecvată sau cei, care călătoresc împreună cu adulţii, alţii decât părinţii sau tutorii legali ai acestora. Un astfel de control adiţional ajută la asigurarea protecţiei copiilor.

Persoanele de vârsta de până la 18 ani, care călătoresc independent, trebuie să aibă paşaportul propriu; ei nu pot utiliza paşaportul părintelui, chiar dacă în acesta este inclusă informaţie despre copilul dat.

Ofiţerii Serviciului de Imigraţie sunt în special precauţi privind copii dispăruţi sau fugari. Acestea pot oferi întrebări referitoare la copii care vă însoţesc în călătoria în Canada sau verifica copiii, care călătoresc de sine stătător. Asiguraţi-vă că aveţi toate documente necesare.

Dacă un minor nu este însoţit de un adult în timpul călătoriei:
Dacă în timpul călătoriei copilul minor nu este însoţit de un adult, acesta trebuie să aibă certificatul său de naştere, precum şi scrisoare de autorizare, de dorit în limba engleză sau franceză, semnată de ambii părinţi sau tutori legali. Scrisoarea de autorizare trebuie să conţină datele de contact a părinţilor sau a tutorilor legali, şi anume adresa/se şi numărul/mere de telefon. La fel, scrisoarea dată trebuie să conţină numele, adresa şi numărul de telefon persoanei, responsabile pentru acest copil în Canada.

Dacă un minor călătoreşte doar cu unul dintre părinţi:
Copilul trebuie să aibă certificatul său de naştere şi scrisoarea de autorizare, de dorit în limba engleză sau franceză, semnată de părintele care nu îl însoţeşte. Scrisoarea de autorizare trebuie să conţină adresa şi numărul de telefon acelui părinte, care nu însoţeşte copilul. De asemenea, trebuie să fie ataşată fotocopia paşaportului sau cardului de identitate a părintelui dat, cu semnătura acestuia.

Adiţional:
   
- Dacă părinţii locuiesc separat sau sunt divorţaţi şi beneficiază de custodia comună, părintele care călătoreşte cu copilul trebuie să aibă copiile actelor legale de custodie. La fel, se recomandă de ataşat scrisoare de autorizare din partea celuilalt părinte, precum că acesta permite călătoria copilului în afara ţării;
   
- Dacă părinţii locuiesc separat sau sunt divorţaţi şi unul dintre părinţi beneficiază de custodia exclusivă, scrisoarea de autorizare poate fi semnată doar de acest părinte şi, la fel, trebuie să fie prezentată copia actului de custodie; 
   
- Dacă unul dintre părinţi a copilului este decedat, se prezintă copia certificatului de deces.

Dacă copilul minor călătoreşte cu tutore sau cu părinţi adoptivi:
Dacă copilul este sub tutelă, se prezintă copiile actelor de tutelă. Dacă copilul este adoptat, se prezintă copiile actelor ce confirmă adoptarea.

Dacă copilul minor călătoreşte cu o altă, decât părinţii sau tutorii legali, persoană:
Dacă copilul călătoreşte cu un adult, care nu este părintele sau tutore legal al copilului, acesta trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor sau tutorilor legali de a supraveghea copilul. Acordul scris trebuie să conţină adrese şi numere de telefon a părinţilor sau tutorilor legali, la care acestea pot fi contactate.

IMPORTANT!

Aceste documente nu întotdeauna sunt solicitate la intrarea în Canada, însă aceasta poate fi. De aceia, vă recomandăm insistent, să le aveţi cu dumneavoastră, în caz că ofiţerul serviciului de migraţie le va solicita la punctul de intrare (în aeroport sau la frontieră). Copilul minor nu va fi admis la intrare în Canada dacă ofiţerul nu va fi sigur că părinţii sau tutorii legali a acestuia au permis şederea copilului în ţară.
Nu este obligatoriu, dar este de dorit, ca scrisoarea din partea părinţilor, descrisă mai sus, să fie legalizată. De asemenea, la scrisoare de autorizare trebuie să fie ataşate fotocopiile paşapoartelor sau a cardurilor de identitate a părinţilor sau tutorilor legali.

 

Informaţie oferită este orientativă. Decizia privind permisiunea de a intra în ţară poate fi luată doar în urma examinării cererii pentru viză sau la punctul de intrare. Dacă nu sunteţi admis pentru intrare dar aveţi un motiv semnificativ pentru intrare în Canada, în unele cazuri se oferă Permis de Rezidenţă Temporară.

Ca să fiţi eligibil pentru Permisul de Rezidenţă Temporară, necesitatea dumneavoastră de a intra sau a rămâne pe teritoriul Canadei trebuie să depăşească riscul de sănătate sau de securitate pentru societatea canadiană. Chiar dacă motivul, pentru care vi s-a refuzat intrarea pe teritoriul Canadei este unul nesemnificativ, trebuie să dovediţi că, necesitatea dumneavoastră este bine întemeiată.

IMPORTANT!

Permisul de Rezidenţă Temporară este un document eliberat în cazuri excepţionale. Acesta nu este asemănător unei Vize de Rezidenţă Temporară.

Nu există o siguranţă că veţi obţine Permis de Rezidenţă Temporară. În cazul aplicării pentru acest permis, este necesar să achitaţi o taxă, care nu se returnează. Acest permis poate fi anulat în orice moment, şi puteţi fi supus unei audieri privind admisibilitatea sau unui ordin de expulzare.

Permisul se emite pentru o anumită perioadă. Deseori pentru o perioadă scurtă, de exemplu, pentru o săptămână, pentru participare la o conferinţă. Trebuie să părăsiţi Canada sau să aplicaţi pentru un permis nou înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului precedent. Acesta poate fi anulat de ofiţerul biroului de migraţie în orice moment. Permisul nu este valabil mai mult, decât timpul necesar de aflare în Canada. Permisul nu mai este valabil dacă părăsiţi Canada, cu excepţia cazurilor când aveţi permisiune să părăsiţi şi să intraţi în ţară, cea ce este foarte rar întâlnit.

Cum să aplicaţi
Dacă sunteţi cetăţeanul unei ţări scutite de viza de intrare, Secţia Consulară responsabilă pentru ţara sau regiunea dumneavoastră poate dispune de propriul formular de cerere pentru Permisul de Rezidenţă Temporară. Verificaţi la Secţia Consulară dacă există proceduri specifice de aplicare pentru asemenea caz.

Altfel, dacă nu sunteţi admis pentru intrare în Canada dar doriţi să veniţi aici, este necesar să depuneţi cerere pentru Permis de Rezidenţă Temporară cu ataşarea documentelor necesare, care explică cauza refuzului de intrare în ţară şi motivul justificat de a intra în Canada. De asemenea, puteţi fi invitat la interviu în cadrul căruia ofiţerul va examina cererea dumneavoastră.

Taxe
Este necesar să achitaţi taxa (200$ canadieni) pentru acoperirea costului de procesare a cererii dumneavoastră. În cazul refuzului taxa nu este returnată. Consultaţi site-ul Secţiei Consulare pentru informaţie privind instrucţiuni pentru achitare.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Ridicare paşapoarte: 14:00 - 16:00
Pauza de masă: 13:00 – 14:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com

Ambasada Canadei la Bucureşti

Ambasada oferă servicii consulare pentru cetăţenii Canadei care locuiesc sau călătoresc în România, Bulgaria şi Moldova.

str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, 01141, Bucureşti, Reprezentanţa România
Tel.: +40-21-307-5000
Fax: +40-21-307-5010
E-mail:
bucst@international.gc.ca

Regim de lucru: Luni - Joi: 08:30 – 17:00; Vineri: 08:30 – 14:00

Secţia consulară
Ambasada oferă servicii consulare cetăţenilor Canadei, care locuiesc sau călătoresc în România, Bulgaria şi Moldova.

str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, 01141, Bucureşti, Reprezentanţa România
Tel.: +40-21-307-5000
Fax: +40-21-307-5010
E-mail:
bucst-cs@international.gc.ca

Ore de deservire: Luni - Joi: 08:30 – 13:00; Vineri: 08:30 – 14:00

Secţia Vize şi Imigrare
Adresa: str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, 01141, Bucureşti, Reprezentanţa România
Ore de deservire: Luni - Vineri: 13:30 – 16:00
Pagina-web: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/contact_visa_contactez.aspx?lang=eng

Prezentare generală
Structuri
Programe
Sisteme educaţionale
Permise de studiu: înainte de a aplica
Cine poate aplica
Copiii minori
Cum puteţi aplica
După aplicare
Sosirea
Extinderea şederii Dumneavoastră
Intenţie dublă
Burse

Prezentare generală

În Canada, învățământul se află sub responsabilitatea exclusivă a provinciilor şi teritoriilor. La nivel pan-canadian, Consiliul Miniştrilor de Educaţie din Canada (CMEC) prevede un forum pentru miniştrii educaţiei pentru a discuta subiecte de interes comun, a explora modalităţile de cooperare, a împărtăşi informaţiile, şi a coordona activităţile de educaţie la nivel internaţional. Un număr de departamente federale joacă un rol indirect (schimburi academice internaționale; permise de studiu; burse).

Structuri

Structurile de bază ale sistemelor de educaţie provinciale şi teritoriale în întreaga Canada sunt similare. Fiecare are trei niveluri - primar, secundar şi post secundar, toate oferă şcolarizare universală, elementară şi secundară, liberă. Educaţia post-secundară, care include învățământul universitar şi non-universitar, este furnizată de instituţii publice şi private. Ele pot fi "recunoscute", "autorizate", "înregistrate", sau "licenţiate" de către guvern.

Instituţiile post-secundare oferă grade, diplome, certificate şi atestate în funcţie de natura acestor instituţii, precum şi durata programelor. La universităţi şi colegii universitare, se pune accent pe programe de studii, oferind grade. Colegiile, institutele şi toate celelalte instituţii se concentrează pe diplome, certificate, şi atestate. Unele colegii şi institute oferă, de asemenea, grade în anumite domenii de specializare; astfel de grade ar putea fi de doi ani, trei sau patru ani de licență.

Programe

Diplomele universitare sunt oferite la trei niveluri consecutive - licenţă, masterat, doctorat şi, gradul de nivel inferior este, în general, o condiţie prealabilă pentru admiterea la următorul nivel. Cele mai multe universităţi oferă, de asemenea, programe de diplomă şi certificate. Site-urile web ale universităților sunt cele mai bune surse de informaţii despre ofertele universităţilor.

Parcurgerea cu succes a programului de liceu – sau programului CEGEP de doi ani (Collège d'Enseignement général et Professionnel), în Quebec - este o condiţie normală pentru admiterea la studii universitare. Gradele de licenţă necesită în mod normal, trei sau patru ani de studiu cu normă întreagă, în funcţie de provincie sau dacă programul este general sau de specialitate (diplome de bacalaureat distincte). La unele universităţi, un grad distinct poate solicita un an suplimentar de studiu.

O diplomă de masterat, de obicei, necesită doi ani de studiu după încheierea cu succes a unui bacalaureat. Pentru programele de doctorat (PhD), condiţia normală este o diplomă de master. Un minim de trei ani şi de până la patru sau cinci ani de studiu şi de cercetare, precum şi o disertaţie, sunt cerinţele pentru un doctorat. Programele de doctorat profesionale sunt primele grade profesionale, de obicei, obţinute după o diplomă de licenţă.

În profesii reglementate, cum ar fi medicina, dreptul, educaţia, şi munca socială, un stagiu este necesar, în general, cu scopul de a obţine o licenţă de practică.

Sisteme Educaționale – pe nivele

Studenţii din Canada în mod constant au rezultate înalte la testele internaţionale, ceea ce face Canada unul dintre cele mai performanți furnizori de învăţământ. Motivele pentru performanţa exemplară din Canada sunt clare: educatori cu înaltă calificare, învăţământ modern, un mediu de învăţare care alimentează creativitatea şi dezvoltarea intelectuală, precum şi un angajament pentru succesul studenților.

Universităţi

  • Mai mult de 10.000 de programe universitare şi postuniversitare în cadrul 95 universități şi colegii universitare de grade specifice, publice şi private.
  • Gradele care urmează sistemul de licenţă / masterat / doctorat şi sunt echivalente cu cele din ţările Commonwealth-ului şi Statele Unite ale Americii.
  • O gamă vastă de programe universitare şi postuniversitare, precum şi titluri profesionale, certificate şi diplome de cursuri, precum şi programe concentrate pe scurtă carieră.
  • Tehnologii de vârf şi laboratoare de cercetare.
  • Oportunităţi pentru educaţie de cooperare şi stagii, şi posibilitatea studenţilor străini de a lucra de multe ori în timp ce ei studiază.
  • Taxele de şcolarizare variază de la 8.000 dolari canadieni până la 26.000 dolari canadieni pe an, în funcţie de program.

Sistemul de Colegiu

  • Peste 8000 de programe, în cadrul 150 de instituţii publice care oferă acreditări, și sunt autorizate de către guvernele provinciale şi teritoriale.
  • Oferă o varietate de prerogative recunoscute cum ar fi certificate, diplome, programe universitare de transfer, grade academice şi aplicate, şi diplome postuniversitare.
  • Programe cu diferite durată de studiu de la câteva luni până la patru ani.
  • Programe practice cu potenţiali angajatori care oferă, de asemenea, locuri de muncă.
  • Taxele de şcolarizare variază de la 5.500 dolari canadieni până la 15.000 dolari canadieni pe an, în funcţie de program.
  • Costurile de cazare la un internat sau la familia gazdă şi de trai sunt estimate de la 7.000 dolari canadieni până la 13.000 dolari canadieni pe an.
  • Indiferent de alegerea dumneavoastră, vi se garantează o experienţă de învăţare de calitate.

Învăţământul Elementar şi Secundar

  • În conformitate cu responsabilitatea unui minister sau departament de educaţie în fiecare provincie şi teritoriu.
  • Școlile elementare sunt clasele de la 1 la 6.
  • Școlile secundare sunt clasele 7-12, în cele mai multe provincii, cu excepţia Quebec, unde școala secundară este în clasele 7-11.
  • Anul şcolar se desfășoară din septembrie până în iunie.
  • Toate şcolile trebuie să se înregistreze şi să respecte cerinţele curriculum-ului şi de absolvire stabilite de Ministerul Educaţiei al provinciei/teritoriului lor.
  • Diplomele canadiene de liceu, sunt recunoscute de către colegii şi universităţi din întreaga lume.
  • Oferă limba engleza ca limba a doua (ESL), sau limba franceză ca limba a doua (FSL), sprijin pentru studenţii străini.

Şcolile publice

  • Oferă programe de zi co-educaţionale.
  • Programe de cazare la familii gazdă, disponibile pentru studenţii străini.
  • Taxele de şcolarizare şi cazare variază de la 10.500 dolari canadieni până la 23.000 dolari canadieni, în funcţie de instituţie.

Şcolile private

  • Finanţate în mod independent.
  • Co-educative, sau numai băieţi, sau numai fete.
  • Clase de dimensiuni mai mici şi raport profesor-student mai mic.
  • Programe de pensiune completă sau cazare la familii gazdă disponibile pentru studenţii străini.
  • Taxele de şcolarizare şi de cazare variază de la 25.000 dolari canadieni până la 45.000 dolari în funcţie de instituţie.

Şcoli lingvistice

  • Canada este o ţară bilingvă, o comunitate de imigranţi şi un lider mondial în învățarea limbii engleze şi franceze.
  • Şcolile şi colegiile private dedicate predării limbii engleze şi franceze, de multe ori exclusiv pentru studenţii străini şi imigranţii noi.
  • Învățarea limbajului de specializare este, de asemenea, disponibilă în domenii cum ar fi limba engleză de afaceri, pregătirea academică, formare lingvistică pentru o industrie specifică, etc.
  • Taxele de şcolarizare pentru un curs general de patru săptămâni variază de la 1000 dolari canadieni până la 2.000 dolari canadieni.
  • Cazarea la o familie gazdă este, de asemenea, o opţiune populară la un cost aproximativ de 1.000 dolari canadieni pe lună.

Permise de studiu: Înainte de a aplica

Cunoştinţele şi abilităţile dumneavoastră sunt binevenite în şcolile noastre.Mai mult de 90.000 de studenți vin la studii în Canada în fiecare an şi chiar mai mulți vin în Canada pentru a învăţa limba engleză sau franceză. Studenţii străini aduc o cultură bogată în sălile de clasă. În Canada, provinciile şi teritoriile au jurisdicţie asupra educaţiei. Pentru informaţii mai detaliate despre condiţiile de viaţă şi de studii într-o provincie sau un teritoriu specific, contactaţi şcoala în care doriţi să studiați. Înainte de a putea aplica pentru un permis de studiu, trebuie să fi fost acceptat la o şcoală, universitate sau colegiu recunoscut în Canada.

Alegerea unei şcoli, colegiu sau universitate
Există multe tipuri diferite de şcoli şi instituţii în Canada. Pentru mai multe informaţii şi liste de şcoli, contactaţi organizaţiile enumerate mai jos, pentru fiecare tip de instituţie, sau consultați:
Studiu în Canada, site-ului Guvernului Canadei cu privire la acest subiect.
Ministerul Educaţiei din provincia în care aţi dori să studiați.
Biroul canadian pentru Educaţie Internaţională.

Şcoli primare şi secundare
Acestea sunt şcolile care predau elevilor până în clasa a 12-a. Guvernele provinciale în Canada reglementează toate şcolile primare şi secundare. Aflați mai multe informaţii despre şcoli de la Ministerul Educaţiei din provincia în care doriţi să studiați.

Instituţii post-secundare (universităţi şi colegii)
Școlile post-secundare includ colegii, universităţi şi şcoli tehnice. Fiecare şcoală post-secundară are propriul set de reguli privind modul de aplicare, şi decide ce nivel de limba engleză sau franceză va trebui să fie acceptat.
Pentru mai multe informații despre școlile post-secundare, contactați:
Asociaţia Universităţilor şi Colegiilor din Canada
Asociaţia Colegiilor Comunitare Canadiene
Centrul de Informare Canadian pentru Prerogativele Internaționale

Școli de carieră şi profesionale, private
Guvernele provinciale nu reglementează în mod necesar şcolile private. Asiguraţi-vă că şcoala privată pentru care aplicați îndeplinește cerinţele de educaţie provinciale. Pentru mai multe informaţii despre colegii de carieră private, contactaţi Asociaţia Naţională a Colegiilor de Carieră.

Şcoli lingvistice
Există multe şcoli în Canada care predau limba engleză sau franceză ca a doua limbă. Guvernele provinciale reglementează programele lingvistice de la instituţii publice. Guvernele provinciale nu reglementează în mod necesar programele lingvistice de la şcolile private. Asiguraţi-vă că şcoala privată la care veți aplica îndeplinește cerinţele de educaţie provinciale. Pentru mai multe informaţii despre programele private de limbă, contactaţi:     Limbi Canada

Cum să aplicați la o şcoală, colegiu sau universitate
După ce aţi ales un loc pentru studiu va trebui să aplicați la această şcoală, colegiu sau universitate. Fiecare şcoală are reguli diferite privind modul în care puteți aplica. Asiguraţi-vă că aplicați devreme pentru cursul dumneavoastră de studiu. Aplicați cu cel puţin şase luni în avans la şcolile primare şi secundare. Studenţii de la universităţi şi colegii trebuie să aplice cu un an înainte de data când doresc să înceapă studiile.

Contactați şcoala în care doriţi să studiați pentru a afla cum să aplicați. Acestea vă vor oferi formularele de cerere corecte şi informații despre:

  • costul de aplicare;
  • taxele de şcolarizare;
  • asigurări de sănătate;
  • chirie şi cât de mult va costa să trăiți în Canada;
  • testele de limbă.

Completaţi formularul de cerere pentru școala sau școlile pe care le-ați ales, şi prezentați-l în conformitate cu instrucţiunile furnizate. Dacă şcoala vă admite ca un student, ei vă vor trimite o scrisoare de acceptare. Aveți nevoie de o scrisoare de acceptare, cu scopul de a aplica pentru un permis de studiu.

Asigurări de sănătate
Guvernul Canadei nu plătește pentru costurile medicale ale studenţilor străini. Asigurările de sănătate pentru studenţii străini variază între provincii. Contactați școala la care aplicați pentru a primi mai multe informaţii despre asigurări medicale şi asigurări de sănătate.

Cine poate aplica

În majoritatea cazurilor, trebuie să obţineţi un permis de studiu, dacă doriți să studiați în Canada.

Pentru a fi eligibil pentru a studia în Canada

  • Trebuie să fi fost acceptat de către o şcoală, colegiu, universitate sau altă instituţie de învăţământ în Canada.
  • Trebuie să demonstrați faptul că aveţi suficienţi bani pentru a plăti pentru:
  • Şcolarizare
  • Cheltuieli de trai, precum şi pentru orice membri ai familiei care vin cu dumneavoastră în Canada şi
  • Cheltuielile de întoarcere pentru dumneavoastră, precum şi pentru orice membri ai familiei care vin cu dumneavoastră în Canada.
  • Trebuie să fiți un cetățean care respectă legea, fără antecedente penale şi să nu prezentați un risc pentru securitatea Canadei. Poate fi necesar să prezentați un cazier judiciar.
  • Trebuie să fiți în stare bună de sănătate şi dispus să susțineți o examinare medicală, dacă este necesar.
  • Trebuie să demonstrați unui ofiţer de imigrare, că veți părăsi Canada la sfârşitul perioadei de şedere autorizată.

Excepţii
În unele cazuri, nu aveţi nevoie de un permis de studiu pentru a merge la şcoală în Canada.

  • Dacă doriți să studiați la un curs sau program de scurtă durată

Nu aveţi nevoie de un permis de studiu, dacă aveţi de gând să frecventați un curs sau un program în Canada, care durează şase luni sau mai puţin. Trebuie să completaţi cursul sau programul în perioada autorizată pentru sejurul dumneavoastră în Canada.

Chiar dacă nu aveţi nevoie de un permis de studiu, este o idee bună să aplicați pentru un permis înainte de a veni în Canada. Dacă decideţi că doriţi să vă continuaţi studiile într-un alt program după ce aţi terminat cursul sau programul dumneavoastră de scurtă durată, trebuie să aplicați printr-un birou canadian de vize în afara Canadei pentru un permis de studiu, dacă nu aveţi deja unul.

  • Reprezentanţii străini în Canada

Dacă sunteţi un membru al familiei sau membru al personalului al unei reprezentanțe străine acreditată de către Afacerile Externe şi Comerţul Internaţional din Canada, este posibil să nu aveți nevoie de o autorizaţie de studiu în Canada. Ar trebui să contactaţi Ambasada dumneavoastră în Canada. Ambasada dumneavoastră poate contacta Biroul de Protocol al Afacerilor Externe şi Comerţului Internaţional din Canada pentru a afla dacă aveţi nevoie de un permis de studiu.

  • Membrii forţelor armate străine

Dacă sunteţi un membru al unei forţe armate străine în conformitate cu Legea Vizitelor Forţelor, nu aveţi nevoie de un permis de studiu în Canada. Dacă membrii familiei dumneavoastră, inclusiv copiii minori, doresc să studieze în Canada, ei trebuie să îndeplinească cerinţele necesare.

Copiii Minori

Copiii minori trebuie să aplice pentru un permis de studiu în cazul în care doresc să studieze în Canada.

Cine este un copil minor?
În Canada, fiecare provincie şi teritoriu decide vârsta la care o persoană este considerată a fi un adult. Acest lucru este cunoscut sub numele de vârsta majoratului. O persoană sub vârsta majoratului este considerată a fi un "copil minor".

Vârsta majoratului este
    
- 18 ani, pentru Alberta, Manitoba, Ontario, Insula Prințul Edward, Quebec, Saskatchewan
  - 19 ani, pentru Columbia Britanică, Noul Brunswick, Newfoundland şi Labrador, Teritoriile de Nord-Vest, Nova Scoția, Nunavut, Yuko

Custodie
Copiii minori care au vârsta mai puţin de 17 ani şi vin în Canada pentru a studia, fără un părinte sau tutore legal trebuie să fie în grija unui adult responsabil în Canada. Această persoană este cunoscută ca un custode. În unele cazuri, un custode poate fi, de asemenea, necesar pentru copiii minori între 17 ani şi vârsta majoratului în provincia sau teritoriul unde se află instituţia de învăţământ în care intenţionați să studiați. Acest lucru va fi la discreţia unui ofiţer de imigrare.

Custodia impune ca regimul juridic să fie respectat pentru a oferi permisiunea unui custode în Canada să acţioneze în locul unui părinte. Două documente notariale sunt necesare. Un document notarial este un document care a fost certificat de către un notar.

Primul document notarial trebuie să fie semnat de către părinţii sau tutorii legali ai copilului minor în ţara de origine a copilului. Al doilea document notarial trebuie să fie semnat de către custode în Canada. Un ofiţer de imigrare trebuie să se asigure că măsurile adecvate au fost făcute pentru îngrijirea şi suportul copiilor minori care călătoresc în Canada pentru a studia.

Minorii care călătoresc singuri
Copiii minori care călătoresc singuri trebuie să:

  • aducă informații de contact (nume, adresa şi numărul de telefon), cu ei despre custode, dacă este necesar, care va fi responsabil pentru ei în Canada şi informații despre şcoala la care vor merge, şi
  • posede o scrisoare de permisiune de la părinte sau tutore şi o scrisoare de la custodele lor în Canada.

Dacă copilul este subiectul unui ordin de custodie, sunt necesare informaţii suplimentare. Un ordin de custodie este un ordin a unei Curți care indică care părinte are grijă şi control a unui copil. În cazul în care un ordin de custodie a fost eliberat, o copie a ordinului trebuie să fie furnizată. O scrisoare care indică consimţământul celuilalt părinte este, de asemenea, necesară.
În Quebec, minorii care călătoresc singuri au nevoie de un
Certificat d’acceptation du Québec (Certificat de acceptare sau CAQ) pentru a studia.

Durata de timp pentru care un permis de studiu este valabil
Pentru copii minori în clasele de la 1 până la 8: permisul de studiu este în mod normal, valabil timp de un an.
Pentru copii minori în clasele de la 9 până la 12, sau participarea la o instituţie post-secundară: permisul de studiu este în mod normal, valabil pentru toată durata studiilor, plus 90 de zile.
Pentru copiii minori care studiază în Quebec: permisul de studiu este valabil pentru aceeaşi perioadă de timp, ca CAQ lor.

Dacă un copil minor este cu părinţii, care au permise de studiu pe termen lung sau permise de muncă, permisul de studiu al copilului ar trebui să fie valabil pentru aceeaşi perioadă de timp ca:

  • permisul părinţilor;
  • paşaportul copilului în cazul în care expiră înainte de permisul părinţilor; sau
  • CAQ, dacă studiază în Quebec.

Excepţii: Studiu fără un permis de studiu
În unele cazuri, copiii minori nu au nevoie de un permis de studiu pentru a studia în Canada. Aceste cazuri includ:

  • copiii minori care frecventează grădiniţa;
  • copiii minori care sunt refugiaţi sau solicitanți ai statutului de refugiat, sau ai căror părinţi sunt refugiaţi sau solicitanţii statutului de refugiat; şi
  • copiii minori care sunt deja în Canada, cu părinţii cărora li se permite să lucreze sau să studieze în Canada, şi care doresc să meargă la pre-şcoală, școala primară sau secundară.

Atunci când copiii minori studiază în Canada fără un permis, și ajung la vârsta majoratului (împlinesc 18 sau 19 ani, în funcţie de provincie sau teritoriu), ei trebuie să aplice pentru un permis dacă doresc să continue studiile.
Pentru informaţii suplimentare, vedeți link-urile următoare:
Scrisorile-formulare standard pentru un custode

Copii minori în Canada: Documentele necesare
Imigrare în Quebec

Cum puteți aplica

Ştiaţi că puteţi aplica acum online pentru permisul de studiu?
Există 10 paşi pentru a aplica pentru un permis de studiu:

1. Verificaţi timpul de procesare a cererilor. Acest lucru vă va oferi o idee despre cât timp le va lua pentru a procesa cererea dumneavoastră.
2. Obţineţi şi imprimați pachetul de aplicare. Pachetul include ghidul de aplicare şi toate formularele pe care trebuie să le completaţi. Descărcați şi imprimați pachetul de aplicareÎn funcţie de cetăţenie sau unde locuiţi, aţi putea avea nevoie de o viză de rezident temporar, precum şi de un permis de studiu.
3. Determinaţi unde veţi depune cererea dumneavoastră. Trebuie să trimiteţi aplicarea dumneavoastră la biroul de vize, care este responsabil pentru ţara sau regiunea în care locuiţi. Biroul Canadian de Vize în Chișinău sau la Ambasada Canadei de la Bucureşti, România care este responsabilă pentru Republica Moldova.
4. Colectați documentele de care aveţi nevoie pentru a aplica pentru un permis de studiu

  1. Dovada de acceptare
  2. Dovada de identitate
  3. Dovada de sprijin financiar
  4. Scrisoare de explicaţie

Pe lângă aceste documente, va trebui să furnizați alte informaţii atunci când aplicați pentru un permis de studiu. Verificaţi site-ul web al biroului de viză responsabil pentru ţara sau regiunea dumneavoastră, pentru cerinţele locale. Biroul Canadian de Vize în Chișinău și Ambasada Canadei de la Bucureşti, România este responsabil pentru Republica Moldova.
Dacă nu sunteţi un cetăţean al ţării în care aţi trimis cererea dumneavoastră, va trebui să furnizați dovezi privind statutul de imigrare prezent în ţara în care aplicați.
Dacă guvernul care a eliberat paşaportul sau documentul de călătorie solicită un permis de re-intrare, trebuie să obţineţi unul înainte de a aplica pentru o viză canadiană. Alte documente pot fi, de asemenea, necesare.

1. Dovada de acceptare
Dacă aveţi de gând să frecventați o şcoală (primară sau secundară), colegiu, universitate sau altă instituţie de învăţământ în Canada, şcoala trebuie să completeze şi să trimită o scrisoare de acceptare. Trebuie să anexați scrisoarea în original, la cererea dumneavoastră pentru un permis de studiu. Vedeți o scrisoare standard de acceptare .

2. Dovada de identitate
Dumneavoastră trebuie să furnizați:

  • un paşaport sau document de călătorie valabil pentru dumneavoastră și fiecare membru al familiei care vă însoţește. Paşaportul sau documentul de călătorie trebuie să vă permită să vă întoarceți în ţara care le-a emis. Cetăţenii şi rezidenţii permanenţi din Statele Unite, Sf. Pierre şi Miquelon, şi Groenlanda nu au nevoie de un paşaport, dar au nevoie de o dovadă a statutului şi cetăţeniei, cum ar fi o carte de identitate naţională sau un card de înmatriculare străin.
  • Două fotografii recente de tip paşaport ale dumneavoastră şi ale fiecărui membru al familiei care vă însoţește. Numele şi data de naştere a persoanei ar trebui să fie scris pe spatele fiecărei fotografii. Vedeți Specificațiile Fotografiei pentru Cererea de Vize

3. Dovada de sprijin financiar
Trebuie să demonstrați că aveţi posibilitatea să vă întrețineți pe dumneavoastră şi membrii de familie care vă însoţesc în timp ce vă aflaţi în Canada. Puteţi dovedi că aveţi fonduri suficiente pentru a vă întreține în Canada prin prezentarea unora din următoarele:

  • dovada de un cont bancar canadian, în numele dumneavoastră dacă banii au fost transferați în Canada;
  • dovada de un împrumut pentru student / de învăţământ de la o instituţie financiară;
  • declaraţiile dumneavoastră bancare pentru ultimele patru luni;
  • o chitanță bancară în valută convertibilă;
  • dovada de plată a taxelor de şcolarizare şi de cazare;
  • o scrisoare de la persoana sau instituţia care vă oferă bani, şi
  • dovada de finanţare plătită în interiorul Canadei dacă aveţi o bursă sau sunteți într-un program canadian de învăţământ finanţat.

Vedeți mai jos sumele minime de care aveţi nevoie.

Toate provinciile cu excepţia Quebec

  • student singur - şcolarizarea, plus 10.000 dolari pentru o perioadă de 12 luni (sau 833 dolari pe lună)
  • + un membru al familiei - 4.000 dolari pentru o perioadă de 12 luni (sau 333 dolari pe lună)
  • + fiecare membru de familie suplimentar - 3.000 dolari pentru o perioadă de 12 luni pentru fiecare copil dependent de orice vârstă (sau 255 dolari pe lună)

Quebec

  • student singur - şcolarizarea, plus 11.000 dolari pentru o perioadă de 12 luni (sau 917 dolari pe lună)
  • + un membru de familie
  • 5.100 dolari mai mult, pentru o persoană cu vârsta de 18 ani sau mai mult pentru o perioadă de 12 luni (sau 425 dolari pe lună)
  • 3.800 dolari mai mult, pentru o persoană sub vârsta de 18 ani pentru o perioadă de 12 luni (sau 317 dolari pe lună)
  • + fiecare membru de familie suplimentar
  • 5.125 dolari mai mult, pentru o persoană cu vârsta de 18 ani sau mai mult pentru o perioadă de 12 luni (sau 427 dolari pe lună)
  • 1.903 dolari mai mult, pentru o persoană sub vârsta de 18 ani pentru o perioadă de 12 luni (sau 159 dolari pe lună)

Dacă există măsuri de control de schimb valutar în ţara dumneavoastră, trebuie să prezentați dovada că autorităţile de control de schimb vă vor permite să exportați fonduri pentru toate cheltuielile.

4. Scrisoare de explicaţie
În unele cazuri, aţi putea dori să aplicați pentru un permis de studiu, chiar dacă nu aveți nevoie de unul. Există beneficii de a avea un permis de studiu, chiar dacă nu necesitați unul. Dacă aveţi un permis de studiu valabil, aveţi posibilitatea să:

  • ocupați un loc de muncă part-time în campus, colegiu sau universitatea la care sunteţi înregistrat ca student full-time; şi
  • să aplicați pentru a reînnoi permisul de studiu din Canada, dacă vă hotărâţi să continuați studiile în Canada.

Dacă decideţi că doriţi să vă continuaţi studiile într-un alt program după ce aţi terminat cursul sau programul dumneavoastră de scurtă durată, trebuie să aplicați printr-un birou canadian de vize în afara Canadei pentru un permis de studiu, dacă încă nu aveţi unul.

Dacă aplicaţi pentru un permis de studiu, chiar dacă nu aveţi nevoie de unul, ar trebui să includeți o scrisoare care explică motivul. Scrisoarea va informa ofițerul de viză că înţelegeţi opţiunile. De exemplu, scrisoarea ar putea menționa:

"Domnule Ofiţer de vize, Aş dori un permis de studiu pentru cursul meu de limba engleză cu durata de opt săptămâni, pentru că aș dori să aplic la un program canadian-universitar după ce voi termina acest curs de limba engleză. "

5. Dacă studiați în Quebec, verificaţi orientările provinciale.
Acest pas se aplică numai dacă doriți să studiați în provincia Quebec. Dacă aplicați pentru a studia în Quebec, aveţi nevoie de un certificat de acceptare sau de CAQ. Şcoala dumneavoastră poate oferi, de asemenea, informaţii despre aplicarea pentru a studia în Quebec. Trebuie să primiți certificatul de acceptare înainte de a aplica pentru un permis de studiu.

6. Completaţi cererea pentru un permis de studiu.
Completaţi formularele cu atenţie şi complet.

  • Tapați sau imprimați în mod clar, folosind cerneală neagră.
  • Adăugați caracterele corespunzătoare pentru limbi care nu utilizează alfabetul latin, cum ar fi chineza, araba, chirilica, japoneza, ebraica, etc.
  • Răspundeţi la toate întrebările cu atenţie, complet şi sincer. Pachetele de cerere incomplete nu vor fi procesate, dar vor fi returnate la dumneavoastră.

7. Plătiți taxa de procesare corectă.
Există o taxă pentru a aplica pentru un permis de studiu. Pentru mai multe informaţii despre ratele curente, mergeţi la plata taxelor pentru cererea mea. În multe ţări, taxa de procesare poate fi plătită în moneda locală. Ar trebui să verificaţi site-ul web al biroului de vize canadian care deservește ţara sau regiunea în care locuiţi pentru informaţii suplimentare privind taxele, inclusiv cum să le plătiți. Taxa de procesare nu va fi rambursată, chiar dacă cererea dumneavoastră nu este acceptată.

8. Verificaţi aplicaţia.
Asiguraţi-vă că cererea dumneavoastră este completă şi că ați inclus toate documentele necesare. Utilizaţi lista de verificare a documentelor care este inclusă în pachetul de cerere. Consultaţi site-ul web al biroului de vize canadian care deservește ţara sau regiunea în care locuiţi pentru a determina dacă aveţi nevoie să completaţi orice formulare suplimentare sau să furnizați orice documente suplimentare.

9. Trimiteți formularul de cerere.
Semnaţi şi datați formularul de cerere, şi asiguraţi-vă că aţi inclus chitanţa pentru taxa de procesare. Trimiteți formularul de cerere la biroul de vize canadian, care deserveşte ţara sau regiunea în care locuiţi.

10. Furnizați informaţii sau documente suplimentare.
După ce biroul de viză primeşte cererea dumneavoastră, acesta ar putea solicita mai multe informaţii sau documente. Acestea pot include următoarele:

  • Informații medicale
    În cele mai multe cazuri, veţi avea nevoie de o examinare medicală. Un ofiţer de viză vă va trimite instrucţiuni dacă aveţi nevoie de o examinare medicală. Acest lucru poate adăuga mai mult de trei luni la timpul de procesare a cererii dumneavoastră. Găsiţi mai multe informaţii despre examinările medicale.
  • Informații de securitate
    Dacă doriți să studiați în Canada, dumneavoastră precum şi orice membri ai familiei care vă însoțesc în Canada, și care au vârsta de 18 ani sau mai mult, ar putea avea nevoie să prezinte caziere judiciare.
    Găsiţi mai multe informaţii despre controalele de securitate.
    NOTĂ* Lista de verificare a documentelor

După aplicare

Statutul cererii dumneavoastră
Timpul de procesare variază în funcţie de biroul canadian de viză la care aţi trimis cererea. Pentru mai multe informaţii, vedeți timpul de procesare.
Biroul de vize va analiza cererea dumneavoastră pentru a se asigura că aţi completat-o corect şi ați inclus toate documentele necesare. Dacă cererea dumneavoastră este incompletă, aceasta nu va fi procesată, aceasta va fi returnată. Dacă cererea dumneavoastră este completă, biroul de vize va analiza şi va decide dacă un interviu este necesar, ofițerul de vize vă va informa cu privire la momentul şi locul interviului.

Schimbarea adresei
Dacă vă mutaţi sau schimbați adresa, numărul de telefon sau orice alte informaţii de contact după ce trimiteţi cererea dumneavoastră, trebuie să notificați biroul de viză la care aţi trimis cererea.

Dacă cererea dumneavoastră este aprobată
Dacă cererea dumneavoastră este aprobată, veţi primi următoarele:

  1. O scrisoare de introducere va fi trimisă confirmând aprobarea. Această scrisoare nu este un permis de studiu. Aduceţi scrisoarea de introducere cu dumneavoastră pentru a o prezenta ofițerilor de imigrare la punctul de intrare, atunci când ajungeți în Canada.
  2. O viză de rezident temporar (TRV) va fi eliberată dacă sunteţi dintr-o ţară desemnată pentru care Canada necesită o viză. TRV va fi în paşaportul dumneavoastră. Data de expirare de pe această viză indică data până la care trebuie să intraţi în Canada. Trebuie să intraţi în Canada înainte ca TRV dumneavoastră să expire. TRV va indica, de asemenea, dacă aveţi posibilitatea să intraţi în Canada o singură dată (o viză de o singură intrare), sau dacă aveţi posibilitatea să intraţi mai multe ori în Canada (o viză cu intrări multiple).

Dacă cererea dumneavoastră nu este aprobată
Dacă cererea dumneavoastră nu este aprobată, biroul de vize vă va trimite o scrisoare care explică de ce cererea dumneavoastră a fost refuzată. O cerere ar putea fi refuzată pentru mai multe motive:

  • Dumneavoastră nu ați prezentat dovada că aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține în timp ce studiați în Canada.
  • Dumneavoastră nu ați trecut o examinare medicală, dacă era necesar.
  • Dumneavoastră nu ați demonstrat ofițerului de viză că intenţia dumneavoastră principală în Canada este de a studia.
  • Dumneavoastră nu ați demonstrat ofițerului de viză că veți părăsi Canada la sfârşitul perioadei dumneavoastră de studiu.

Dacă aveţi întrebări cu privire la refuzul dumneavoastră, contactaţi biroul de vize care a emis scrisoarea de refuz.

Sosirea

Când ajungeţi în Canada, veţi fi întâmpinat de către un ofiţer de la Agenţia Serviciilor de Frontieră din Canada (CBSA), la un punct de intrare, în aeroport. CBSA este responsabil pentru punctul de frontieră şi activităţile de intrare în Canada.

Documentele de care aveţi nevoie pentru a intra în Canada
Ofițerul CBSA va solicita să vadă documentele de călătorie, atunci când ajungeți în Canada. Asiguraţi-vă că nu sunt ambalate în bagajele dumneavoastră, şi le aveți cu dumneavoastră. Acest lucru va contribui la accelerarea intrării dumneavoastră în Canada.
Dumneavoastră ar trebui să fiți pregătit pentru a arăta următoarele documente:

  1. un paşaport sau document de călătorie valabil
  2. o scrisoare de introducere de la biroul de vize pe care aţi primit-o atunci când permisul de studiu a fost aprobat (această scrisoare conţine numărul de referinţă a permisului şi ofițerul CBSA are nevoie de această scrisoare pentru eliberarea permisului de studiu.
  3. o viză validă de rezident temporar (dacă este necesar)
  4. o copie a scrisorii de acceptare de la şcoală la care sunteți admis pentru a studia
  5. dovada că aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține în timpul sejurului dumneavoastră în Canada şi
  6. scrisori de referinţă sau orice alte documente recomandate de Biroul de vize la care aţi aplicat.

Purtați aceste elemente şi orice alte documente de valoare, numerar şi cecuri de călătorie cu dumneavoastră tot timpul. Nu le puneți în bagajele de călătorie verificate. Nu vi se va permite intrarea în Canada, dacă oricare dintre documentele dumneavoastră lipsesc sau dacă oricare dintre informaţiile privind cererea dumneavoastră sau scrisorile de referinţă sunt incorecte.

Posesia acestor documente nu garantează intrarea. Toate persoanele trebuie să stabilească că ei îndeplinesc toate cerinţele privind Legea de Imigrare şi Protecție a Refugiaţilor şi regulamentele înainte de a fi autorizate să intre sau să re-intre în Canada.

Dacă nu sunt probleme la punctul de intrare, agentul vă va permite să intrați în Canada și va emite permisul dumneavoastră de studiu. Dumneavoastră ar trebui:

  • să verificaţi permisul de studiu pentru a vă asigura că informaţiile dumneavoastră personale sunt exacte, şi
  • să verificaţi data de expirare al permisului de studiu. Trebuie să părăsiți Canada, până la această dată.

Dezvăluirea fondurilor
Dacă ajungeţi în Canada, cu mai mult de 10.000 dolari canadieni, trebuie să divulgați aceste informaţii către ofițerul CBSA. Dacă nu divulgați aceste informaţii, aţi putea fi amendat sau privat de libertate. Aceste fonduri ar putea fi sub formă de:
    
- numerar
   
- alte forme de valoare (de exemplu, acțiuni, obligațiuni, obligațiuni negarantate, bonuri de valoare) sau
   
- instrumente negociabile, cum ar fi proiectele bancherilor, cecuri, cecuri de călătorie sau ordine de plată.

Înţelegerea termenilor şi condiţiilor permisului de studiu
Condiţiile enumerate pe permisul dumneavoastră vă informează despre:

  • instituţia la care puteţi studia
  • dacă vi se permite să lucrați în Canada
  • dacă aveţi nevoie să treceți o examinare medicală, sau tratament
  • dacă călătoria dumneavoastră în Canada este restricţionată, şi
  • când trebuie să părăsiți Canada.

Dacă doriţi să modificaţi oricare dintre termenii şi condiţiile privind permisul de studiu, trebuie să depuneți o cerere completată de modificare a condiţiilor sau prelungire a şederii dumneavoastră în Canada.

Dacă sunteţi un student la studii post-secundare cu un permis valabil de studiu, nu trebuie să depuneți o cerere, dacă doriţi să schimbaţi programul de studiu sau instituţia în care studiați. Este o infracţiune în temeiul Legii de Imigrare şi Protecţie a refugiaţilor, dacă nu respectați condiţiile impuse atunci când intrarea în Canada a fost autorizată, sau atunci când permisul dumneavoastră de studiu a fost eliberat.

Aveţi dreptul să părăsiți voluntar Canada, sau aţi putea fi supus unei determinări de admisibilitate sau unui interviu. Acest lucru ar putea duce la deportarea dumneavoastră din Canada. Veţi pierde statutul de rezident temporar, precum şi orice permis pe care îl dețineți, dacă încălcați oricare dintre condiţiile de şedere.

Plecarea şi revenirea în Canada
Dacă părăsiți Canada şi doriți să vă întoarceți, trebuie să aveţi:

  • un paşaport sau document de călătorie valabil
  • un permis de studiu valabil dacă vă întoarceți în Canada pentru motive de studiu, şi
  • o viză valabilă de rezident temporar, dacă sunteţi un cetăţean al unei ţări desemnate pentru care Canada necesită o viză.

Asigurări de sănătate
Guvernul Canadei nu achită costurile medicale pentru studenţii străini. Asigurarea de sănătate pentru studenţii străini variază între provincii. Contactați şcoala la care aplicați pentru a primi mai multe informaţii despre asigurări medicale şi asigurări de sănătate.

Extinderea șederii Dumneavoastră

Ştiaţi că puteţi aplica on-line pentru a extinde şederea dumneavoastră în Canada, ca student, atunci când aplicați pentru un serviciu on-line.

Reînnoirea permisului de studiu
Dacă doriţi să vă extindeți şederea în Canada, în calitate de student, trebuie să completaţi Cererea de modificare a condiţiilor sau prelungirea şederii dumneavoastră în Canada. Verificaţi data de expirare de pe permisul de studiu, şi asiguraţi-vă că aplicați înainte de această dată. Ar trebui să aplicați pentru reînnoire cu cel puţin 30 de zile înainte ca permisul actual să expire.

Pachetul include ghidul de aplicare şi toate formularele pe care trebuie să le completaţi. Descărcați şi imprimați pachetul de aplicare.

Daca aplicați pentru o reînnoire a permisului de studiu, şi permisul expiră înainte de a primi un răspuns, puteţi continua să studiați în Canada, în aceleaşi condiţii până când veţi primi o decizie. Ar trebui să aplicați pentru a reînnoi permisul de studiu, dacă intenţionaţi să călătoriţi în afara Canadei şi permisul dumneavoastră va expira în timp ce sunteţi în deplasare.

Nu puteţi prelungi permisul de studiu după data de expirare din paşaportul dumneavoastră. Dacă permisul dumneavoastră de studiu a expirat, şi nu aţi solicitat o prelungire, trebuie să părăsiți Canada.

Restabilirea statutului dumneavoastră
În unele cazuri, puteţi aplica pentru a restabili statutul dumneavoastră de student în termen de 90 de zile de la pierdere. Aveţi dreptul să aplicați numai în cazul în care ați continuat să îndepliniți cerinţele conform cărora vi s-a permis intrarea şi șederea în Canada şi aţi îndeplinit toate condiţiile impuse privind permisul dumneavoastră.

După ce aplicați pentru a restabili statutul dumneavoastră, este posibil să rămâneţi în Canada până când o decizie se face cu privire la cererea dumneavoastră, dar nu vi se permite să studiați până când statutul dumneavoastră nu este restaurat.

Nu există nici o garanţie că cererea dumneavoastră pentru a restabili statutul va fi acceptată. În cererea dumneavoastră, trebuie să furnizaţi detalii complete ale tuturor faptelor şi circumstanţelor care v-au determinat să vă pierdeți statutul.

Pe lângă o taxă de reînnoire a permisului de studiu, există, de asemenea, o taxă pentru restabilirea statutului dumneavoastră. Taxa este necesară pentru fiecare membru al familiei care şi-a pierdut statutul. Pentru a afla mai multe despre taxa de aplicare, accesați plata taxelor pentru cererea mea.

Un ofiţer va evalua cererea dumneavoastră de restabilire a statutului şi va procesa o cerere pentru un permis de studiu. Cetățenia și Imigrarea din Canada (CIC) vă va sfătui cu privire la orice măsuri suplimentare care urmează să fie luate.

Intenție dublă

Scop
Pentru a clarifica comunicarea şi operaţiunile în procesul pentru obținerea un permis de studiu cu privire la conceptul de "intenţie dublă" prin:

  • Definirea "intenţiei duble";
  • Reafirmarea că un permis de studiu nu va fi refuzat pe baza "intenției duble"; şi
  • Clarificarea măsurilor pe care trebuie să le ia un student în procesul de aplicare.

Introducere
Secţiunea 22 (2) din Legea privind Imigraţia şi Protecţia Refugiaţilor (IRPA) prevede: "O intenţie al unui cetăţean străin de a deveni rezident permanent nu îl împiedică să devină un rezident temporar în cazul în care ofițerul este convins că va părăsi Canada până la sfârşitul perioadei autorizate pentru şederea sa. " Acest lucru poate apărea într-o situaţie în care un student străin are o intenţie de a aplica pentru un permis de studiu (ca un rezident temporar) şi o a doua intenţie de a aplica pentru rezidenţă permanentă. Un solicitant poate avea mai multe mecanisme în conformitate cu Legea care îi permite să se transfere din fluxul de rezident temporar în fluxul de rezident permanent care să satisfacă dispoziţia pentru dublă intenţie. Această "intenție dublă" nu este un motiv de refuz al permisului de studiu.

Un student străin ar trebui să fie conştient de faptul că:

- Posesorii unui permis de studiu trebuie, în mod normal, să se întoarcă acasă, la sfârşitul perioadei autorizate pentru şederea lor care, de obicei, corespunde cu finalizarea studiilor lor, şi ei trebuie să se angajeze să respecte această cerinţă, la momentul depunerii cererii pentru un permis de studiu; şi

- Programele Guvernului Federal pot fi disponibile pentru studenţii străini, care le permite să rămână şi să lucreze în Canada, după terminarea studiilor lor şi, în unele cazuri, să aplice în cele din urmă pentru rezidență permanentă. Dacă nu este posibil să se califice pentru astfel de programe, un student este obligat să părăsească Canada, la expirarea permisului său de studiu.

Obiective
Părţile interesate din sectorul învăţământului superior şi-au exprimat dorinţa de a asigura claritate clarificând conceptul de "intenţie dublă" pentru a se asigura că este înţeles de toată lumea că, astfel cum se prevede în legislaţie, având ambele intenţii - una pentru şedere temporară, prin permisul de studiu, şi una pentru rezidenţă permanentă - este legitim.

Guvernul federal doreşte să se asigure că Canada atrage numărul maxim de studenţi străini calificați în piaţa globală competitivă. Luarea măsurilor pentru clarificarea conceptului de intenţie dublă pentru părţile interesate vor consolida şi mai mult rolul important al CIC în îndeplinirea acestei chei prioritare a guvernului federal.

Guvernul Canadei şi-a exprimat angajamentul de a atrage mai mulţi studenţi străini în Canada şi în cele din urmă să intre în această sursă pentru lucrătorii cu înaltă educaţie pentru a contribui la forţa de muncă.

Un angajament de bună-credință pentru studenţii străini
Cetățenie și Imigrare din Canada (CIC), crede în contribuţia studenţilor străini la mediul economic şi cultural al Canadei. Pentru a încuraja studenţii străini să studieze în Canada, guvernul federal a conceput programe pentru a atrage şi a păstra mai mulţi studenți străini, care le permite să rămână şi să lucreze în Canada, după terminarea studiilor lor şi, în unele cazuri, să aplice în cele din urmă pentru rezidenţă permanentă, inclusiv Programul permiselor de lucru după absolvire şi Clasa de experienţă canadiană propusă.

CIC recunoaşte că pot exista situaţii în care buna-credință a studenţilor străini care doresc să participe la programele care sunt promovate pentru a îi menţine în Canada poate, într-adevăr, în procesul de aplicare, să indice o dorinţă de a rămâne în Canada, după finalizarea studiilor.

Ceea ce studenții trebuie să facă în aplicarea pentru un permis de studiu privind intenţia dublă

În aplicarea pentru un permis de studiu, un student, în primul rând, trebuie să demonstreze în mod clar ofițerului de vize că el intenţionează să respecte cerinţele ca posesori de permise de studiu, să părăsească Canada la sfârşitul perioadei autorizate pentru şederea sa, care, de obicei, corespunde cu finalizarea studiilor şi expirarea permisului său de studiu.

Alte informaţii referitoare la o decizie privind o cerere pentru permis de studiu
În evaluarea unei cereri pentru un permis de studiu un ofiţer poate lua în considerare, de asemenea, factori cum ar fi:

  • Perioada de ședere a solicitantului în Canada;
  • Mijloace de întreținere;
  • Obligaţii şi legături în ţara de origine;
  • Respectarea altor cerinţe din Legea şi Regulamentele aplicabile pentru studenţi / rezidenţi temporari.

În cazul în care o cerere pentru un permis de studiu nu este aprobată, ofițerul de vize CIC va oferi clientului o scrisoare care explică de ce o cerere a fost refuzată. O cerere pentru un permis de studiu ar putea fi refuzată pentru mai multe motive, inclusiv:

  • Nu ați furnizat dovezi suficiente că dispuneți de suficienţi bani pentru a vă întreține în timp ce veți studia în Canada, şi că vă veți întoarce în ţara dumneavoastră de reşedinţă;
  • Inadmisibilitate medicală;
  • Nu ați demonstrat ofițerului de viză că intenţia dumneavoastră de a studia în Canada este adevărată;
  • Nu ați demonstrat ofițerului de viză că veți părăsi Canada la sfârşitul perioadei de şedere autorizată.
  • Nu ați prezentat toate documentele necesare; şi

Nu ați demonstrat ofițerului de viză că dumneavoastră ați răspuns la toate întrebările sincer, în conformitate cu secţiunea 16 (1) din IRPA.

Burse

Burse de studiu disponibile pentru non-canadieni pentru a studia în Canada
Există o varietate de programe şi de finanţare disponibile pentru non-canadienii care doresc să studieze în Canada.

Oportunităţi pentru non-canadieni

  • Studenţi şi cercetători: Granturi disponibile pentru studenţii străini pentru studiu şi cercetare în Canada
  • Profesori la facultate: Granturi pentru profesori pentru a desfăşura activităţi de cercetare în Canada sau în străinătate
  • Instituţii academice: Granturi pentru studenți pentru a studia în Canada şi programe de studii canadiene

Granturi disponibile pentru studenţii din Republica Moldova pentru studii / cercetare în Canada

Program

Finanțat de

Granturi Canada-Europa

Afaceri Externe și Comerț Internațional Canada (DFAIT)

Granturi pentru Dezvoltare Profesională (PDA)

Centrul de Cercetare - Dezvoltare Internațională (IDRC)

Asociația Pearson

Centrul de Cercetare - Dezvoltare Internațională (IDRC)

 

 

Granturi de cercetare pentru studenții doctoranzi (DSRA)

Afaceri Externe și Comerț Internațional Canada (DFAIT)

Burse postuniversitare Vanier, Canada

Guvernul Canadei

 

 

Programul burselor postuniversitare industriale

Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Naturale din Canada (NSERC)

Burse de vizită în programul Laboratoarelor al Guvernului Canadian

Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Naturale din Canada (NSERC)

Inițiative de dezvoltare-cercetare

Consiliul de Cercetare în Științe Umane și Sociale din Canada (SSHRC)

Programul Savanților Sauvé

Fundația Tinerilor Jeanne Sauvé

Asociații Trudeau

Fundația Trudeau

Burse Trudeau

Fundația Trudeau

   

 

Granturi disponibile pentru profesorii de facultate ai Republicii Moldova pentru studiu / cercetare în Canada

Program

Finanțat de

Granturi Canada-Europa

Afaceri Externe și Comerț Internațional Canada (DFAIT)

Granturi Jurnalism - Științe IDRC

Centrul de Cercetare - Dezvoltare Internațională (IDRC)

Granturi pentru Dezvoltare Profesională (PDA)

Centrul de Cercetare - Dezvoltare Internațională (IDRC)

Catedre de Cercetare din Canada

Catedrele de Cercetare din Canada

Catedre de Cercetare de Excelență din Canada (CERC)

Catedrele de Cercetare din Excelență din Canada

 

Procesul de aplicare pentru cetăţenie
Cetăţenia Canadei: cine poate aplica
Cetăţenia Canadei: cum să aplicaţi
Cetăţenia Canadei: după aplicarea cererii
Examen la cetăţenie
Ceremonia de rostire a jurământului

Procesul de aplicare pentru cetăţenie

Cetăţenii Canadei sunt mândri de cetăţenia sa, una din cele mai preţioasă în lume. Aproape 170 de mii de persoane devin cetăţenii canadieni în fiecare an. Responsabil pentru procedurile legate de obţinerea cetăţeniei este Departamentul Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC). Acesta a fost creat în 1994 pentru:

    
- îmbinarea proceselor de imigraţie şi de obţinere a cetăţeniei;
    
- promovarea ideilor comune a cetăţenilor canadieni;
    
- contribuirea la construirea unei ţări puternice.

CIC şi partenerii săi vor contribui la aceasta prin:

  • Dezvoltarea şi implementarea strategiilor, programelor şi serviciilor care:
    • vor facilita sosirea în ţară şi integrarea în societate a migranţilor, printr-o creştere a contribuţiei acestora la dezvoltarea Canadei şi, în acelaşi timp, asigurarea sănătăţii şi securităţii canadienilor;
    • vor menţine tradiţiile umaniste a societăţii canadiene, prin oferirea suportului refugiaţilor şi persoanelor aflate în situaţii dificile;
    • vor consolida valorile şi vor promova drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor canadieni; 
    • vor influenţa asupra fiecărui cetăţean canadian în vederea ameliorării relaţiilor inter-culturale şi integrării unei societăţi, cu oportunităţile egale pentru fiecare, indiferent de etnie, rasă sau religie
    • avansarea strategiei globale a migraţiei, prin suportul obiectivelor umaniste şi migraţionale canadiene .

Pentru a deveni cetăţeanul Canadei este necesar să realizaţi următori paşii:

  1. Determinaţi dacă sunteţi eligibil să obţineţi cetăţenie canadiană.
  2. Aplicaţi pentru cetăţenie.
  3. Verificaţi statutul cererii dumneavoastră şi vă pregătiţi pentru obţinerea testului la cetăţenie. Pentru aceasta folosiţi ghidul de cetăţenie numit Descoperiţi Canada: Drepturile şi Responsabilităţile Cetăţeanului (Discover Canada: The Rights and Responsibilities of Citizenship), care se oferă gratuit. Consultarea altor publicaţii sau informații ce țin de cetățenie o faceţi cu riscul pe cont propriu.
  4. Susţineţi testul la cetăţenie (pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 54 de ani).
  5. Participaţi la ceremonia de obţinere a cetăţeniei (pentru persoane cu vârsta mai mare de 14 ani).

Cetăţenia Canadei: Cine poate aplica?

Pentru obţinerea cetăţeniei canadiene este necesar să corespundeţi tuturor cerinţelor din următoarele categorii:

Vârsta
Aplicați pentru cetăţenia Canadei dacă aveți minim vârsta de 18 ani. În cazul copiilor, care nu au atins această vârstă, se cere respectarea careva condiţii, şi anume:
    
- persoana care aplică pentru cetăţenie este părintele copilului, părinte adoptiv sau tutore legal;
   
- copilul este rezidentul permanent al Canadei, dar nu este necesar să locuiască pe teritoriul acestea timp de cel puţin trei ani,
   
- unul dintre părinţi este cetăţeanul Canadei sau a aplicat pentru cetăţenie canadiană în acelaşi timp. Aceasta se referă şi faţă de părinţi adoptivi.

Statutul de rezident permanent
Pentru a deveni cetăţean canadian, este necesar să aveţi un statut de rezident permanent, care nu va provoca suspiciuni. Cea ce ar înseamnă că, dumneavoastră nu trebuie să fiţi supus unei anchete de imigrare, sau expulzării (ordinului de a părăsi ţara, emis de organele canadiene oficiale).

Perioada de rezidenţă
Una din condiţiile de bază pentru obţinerea cetăţeniei canadiene, este şederea pe teritoriul Canadei timp de trei ani (1095 de zile) în perioada de cel puţin patru ani până la aplicarea cererii. Respectarea acestei condiţii nu se cere pentru copiii de vârsta până la 18 ani.

Poate fi sumat şi timpul, petrecut în Canada până la obţinerea statutului de rezident permanent, cu condiţia că acesta se încadrează în perioada de ultimii patru ani. Verificaţi dacă aţi petrecut în Canada timp suficient pentru aplicare la cetăţenie, utilizând calculatorul cetăţeniei.

Abilităţile lingvistice
Pe teritoriul Canadei sunt recunoscute două limbi oficiale – engleza şi franceza. Pentru a deveni cetăţean canadian trebuie să cunoaşteţi bine una dintre acestea. Examenul la cetăţenie şi interacţiunea dumneavoastră cu angajaţii Departamentului Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC) vor ajuta la evaluarea abilităţilor de comunicare în limba engleză sau franceză.

Colaboratorii CIC vor evalua:
     
- capacitatea dumneavoastră de a înţelege declaraţiile şi întrebările de bază,
     
- capacitatea dumneavoastră de a comunica informaţia de bază sau a răspunde la întrebări.
De exemplu, în cadrul testului scris, interacţiunii cu angajaţii CIC sau interviului cu judecătorul de cetăţenie veţi fi aşteptat să:

  • răspundeţi la întrebări simple despre subiectele cunoscute, utilizând propoziţii scurte;
  • arătaţi că aveţi un vocabular de cuvintele de bază, suficient pentru o comunicare zilnică;
  • povestiţi o istorie simplă despre activităţile cotidiene;
  • vorbiţi despre un eveniment din trecut (sau cel, care va urma);
  • oferiţi instrucţiuni sau indicaţii zilnice scurte;
  • exprimaţi o satisfacţie sau nemulţumire.

Antecedente penale (interdicţii)
Nu puteţi deveni cetăţean canadian dacă:

  • aţi fost condamnat pentru infracţiuni penale sau încălcarea Legii privind cetăţenie, în perioada de trei ani până la aplicarea cererii;
  • în prezent sunteţi acuzat de infracţiune penală sau încălcarea Legii privind cetăţenia;
  • vă aflaţi în penitenciar, sunteţi condiţionat suspendat sau eliberat;
  • sunteţi expulzat din ţară (oficialităţile canadiene v-au emis ordin de deportare din ţară);
  • sunteţi investigat, acuzat sau condamnat pentru crime de război sau crime împotriva umanităţii;
  • aţi fost lipsit de cetăţenia canadiană în ultimii cinci ani.

Dacă sunteţi suspendat condiţionat sau acuzat de infracţiune şi aşteptaţi decizia instanţei de judecată, aplicarea pentru cetăţenie poate fi făcută doar după finalizarea suspendării condiţionate sau încheierea procesului penal. Dacă în perioada de ultimii patru ani v-aţi aflat în penitenciar, aţi fost condiţionat suspendat sau eliberat, s-ar putea să nu îndepliniți cerinţele pentru cetăţenie ce ţin de perioada de şedere în ţară.

Perioada aflării în penitenciar sau a suspendării condiţionate nu se consideră drept perioada de şedere în Canada, la fel şi pentru cazuri de eliberare condiţionată, dacă aţi fost condamnat pentru o infracţiune. Termenul de probațiune/încercare petrecut de la eliberare condiţionată poate fi calculat la perioada de şedere în Canada. Pentru detalii contactaţi Centru de Comunicare Telefonică.

Cunoştinţe despre Canada
Pentru obţinerea cetăţeniei canadiene este necesar să înţelegeţi drepturile şi responsabilităţile unui cetăţean, cum ar fi dreptul şi responsabilitatea de a vota la alegeri. De asemenea, este necesar să cunoaşteţi, valorile, principiile şi simbolurile Canadei. Informaţia dată o găsiţi în ghidul: Descoperiţi Canada: Drepturile şi Responsabilităţile Cetăţeanului (Discover Canada: The Rights and Responsibilities of Citizenship) . Vă vom trimite acesta, îndată ce primim cererea dumneavoastră pentru cetăţenie. Întrebările, oferite în testul la cetăţenie sunt bazate pe informaţia din acest ghid.

Cetăţenia Canadei: Cum să aplicaţi?

1. Obţineţi dosarul de aplicare.
Pentru persoane cu vârsta mai mare de 18 se foloseşte formularul Aplicarea pentru Cetăţenia Canadei, AdulţiApplication for Canadian Citizenship – Adults
Pentru copii mai mici de 18 ani, utilizaţi Aplicarea pentru Cetăţenia Canadei, MinoriApplication for Canadian Citizenship – Minors
Aplicarea pentru copii poate fi făcută simultan cu aplicarea dumneavoastră sau după ce aţi obţinut cetăţenia.

2. Citiţi cu atenţie instrucţiunile. 
Citiţi cu atenţie instrucţiunile înainte de completare a formularului de aplicare pentru cetăţenie.

3. Completaţi formularul de aplicare şi ataşaţi documentele necesare.
Dosarul de aplicare pentru cetăţenie conţine instrucţiuni. Faceţi cunoştinţă cu acestea, completaţi formularul şi ataşaţi fotocopiile actelor necesare. Nu expediaţi originalele documentelor. Originalele vor fi prezentate la susţinerea testului sau la interviu. Aşadar, nu uitaţi că, trebuie să le aveţi cu dumneavoastră.

Se va procesa doar dosarul complet. În caz contrar formularul de aplicare, documentele şi confirmarea plăţii vor fi întoarse şi va fi necesar să depuneţi cererea din nou. Dacă într-un dosar trimiteţi mai mult decât o cerere (de exemplu, pentru membrii familiei), şi una din cererile este incompletă, se va întoarce tot pachetul de documente. Pentru a vă asigura că aţi expediat dosarul complet, citiţi cu atenţie instrucţiunile şi consultaţi lista de verificare, care se găsesc la sfârşitul formularului.

4. Achitaţi taxa de procesare şi obţineţi confirmarea efectuării plăţii.
Taxa pentru procesare a dosarului se achită doar în dolari canadieni şi nu se returnează. Aşadar, verificaţi dacă sunteţi eligibil şi sunteţi pregătit pentru a deveni cetăţeanul Canadei, înainte de expedierea dosarului.

Notaţi! În cazul, în care dosarele dumneavoastră şi a tuturor membrilor de familie sunt expediate într-un plic, poate fi prezentată doar o recipisă.

Pentru achitarea taxei de procesare prin internet este necesar să:

  1. aveţi PDF Reader.
  2. aveţi imprimantă;
  3. dispuneţi de o adresă electronică valabilă;
  4. efectuaţi plata prin intermediu cardurilor de credit: Visa®, MasterCard® sau American Express®;
  5. imprimaţi pagina “receipt of payment” (chitanţa) şi o ataşaţi aceasta la dosarul dumneavoastră;
  6. achitaţi taxele prin internet atunci când dosarul este pregătit .

Pentru achitarea taxelor la instituţiile financiare din Canada este necesar să contactaţi Centru de Comunicare Telefonică.

Pentru instrucţiuni detaliate consultaţi ghidul de aplicare. Veirificați permanent pagina web deoarece sunt implementate anumite modificări.

5. Expediaţi cererea completată corect şi documentele necesare.
Dacă aplicarea se face pentru mai mult de o persoană şi doriţi ca, dosarele să fie procesate simultan, puteţi expedia toate formularele şi documentele într-un plic. În caz că, dosarele se expediază în plicuri diferite, acestea se procesează separat.

Notaţi! Dacă cererea dumneavoastră va fi semnată cu mai mult de trei luni înainte de recepţionarea acesteia, sau semnată în avans, dosarul va fi întors.

Expediaţi formularul completat cu toate actele necesare ataşate către:

  • Prin poştă:
    Case Processing Centre – Sydney
    Grant Adults
    P.O. Box 7000
    Sydney, Nova Scotia B1P 6V6
    Canada
  • Prin curier:
    Case Processing Centre – Sydney
    Grant Adults
    47-49 Dorchester Street
    Sydney, Nova Scotia
    B1P 5Z2

Cetăţenia Canadei: După aplicarea cererii

Din momentul procesării dosarului dumneavoastră, vă vom expedia notificare ce confirmă că, cererea pentru cetăţenie a fost recepţionată. La fel, vă vom expedia o copie a ghidului Descoperiţi Canada: Drepturile şi Responsabilităţile Cetăţeanului (Discover Canada: The Rights and Responsibilities of Citizenship) . Examinaţi acest ghid cu atenţie. Informaţia oferită în acesta va fi utilă pentru susţinerea testului pentru cetăţenie.

Notaţi: Descoperiţi Canada a fost actualizat la 14 mai 2011. În cadrul pregătirii pentru testul la cetăţenie nu este necesar să utilizaţi versiunea actualizată. Testul nu conţine întrebări legate de materialul nou. Aşdar, puteţi utiliza orice versiune a ghidului Descoperiţi Canada, publicată de Guvernul Canadei din 12 noiembrie 2009.

La examenul pentru cetăţenie este necesar să prezentaţi următoarele acte:
   
1. originalele documentelor ataşate la cererea pentru cetăţenie (acte de identitate, documentele privind imigrarea, etc.);
   
2. paşaportul sau acte de călătorie, relevante pentru perioada de patru ani până la data depunerii cererii.
Puteţi verifica statutul cererii dumneavoastră on-line. La fel, puteţi consulta statutul cererii contactând Departamentul Cetăţenie şi Imigraţii în Canada (CIC).

Examen la cetăţenie

În procesul de pregătire pentru examenul la cetăţenie, studiaţi ghidul oficial Descoperiţi Canada: Drepturile şi Responsabilităţile Cetăţeanului oferit gratuit de CIC. Dacă alegeţi pregătirea în baza la alte surse – o faceţi aceasta pe propriu risc.

Cine este supus examenului la cetăţenie
Sunteţi obligat să susţineţi examenul la cetăţenie dacă:
         1. 
sunteţi de vârstă cuprinsă între 18 şi 54 de ani,
         2. 
corespundeţi cerinţelor pentru obţinerea cetăţeniei.

La fel, unui asemenea test sunt supuse persoane, care au aplicat cererea pentru menţinerea cetăţeniei.

Despre test
​​​​​​​
De obicei, se organizează o testare în formă scrisă, însă puteţi fi intervievat de un judecător de cetăţenieExaminarea evaluează două lucruri: cunoştinţele dumneavoastră despre Canada şi abilităţile de comunicare într-o limbă străină.

1. Cunoştinţele dumneavoastră despre Canada
Veţi fi întrebat despre:

  • dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales;
  • procedurile privind alegerile;
  • drepturile şi responsabilităţile a unui cetăţean;
  • istoria socială, istoria culturii şi simbolurile canadiene;
  • istoria politică a Canadei (inclusiv sistemul şi instituţiile politice);
  • geografia fizică şi politică a Canadei.

2. Cunoştinţele de limba străină
Examenul la cetăţenie şi interacţiunea cu colaboratorii CIC-ului vor arăta abilităţile dumneavoastră de comunicare în limba engleză sau franceză. Angajaţii CIC vor verifica:
  
  - capacitatea dumneavoastră de a înţelege discuţii şi întrebările la subiecte generale,
   - ​​​​​​​
abilităţile dumneavoastră de a comunica la subiecte şi a răspunde la întrebările de bază.

De exemplu, în decursul comunicării cu angajaţii CIC, sau a testului scris, sau a interviului cu judecătorul de cetăţenie veţi fi aşteptat să:

  • răspundeţi la întrebări simple despre subiecte cunoscute, utilizând propoziţii scurte;
  • arătaţi că aveţi un vocabular de cuvinte de bază, suficient pentru o comunicare zilnică;
  • povestiţi o istorie simplă despre activităţile cotidiene;
  • vorbiţi despre eveniment din trecut (sau cel care urmează să fie);
  • oferiţi instrucţiuni sau indicaţii zilnice scurte;
  • exprimaţi satisfacţie sau nemulţumire.

Pregătirea pentru examen la cetăţenie
Întrebările oferite în cadrul examenului la cetăţenie sunt bazate pe informaţie din ghidul Descoperiţi Canada: Drepturile şi Responsabilităţile Cetăţeanului (Discover Canada: The Rights and Responsibilities of Citizenship), oferit gratuit. Vă vom expedia acesta imediat ce primim dosarul dumneavoastră cu cererea pentru cetăţenia. Începeţi pregătirea îndată cum primiţi ghidul. La fel, în procesul de pregătire vă va ajuta „Exemplu de întrebări. Ghid de instrucţiuni.” (Sample study guide questions).

Data susținerii examenului
Vă vom expedia notificare privind data şi ora examenului. Testul poate avea loc în formă scrisă sau orală. Decizia privind forma de testare este luată în baza la mai multe factori. De exemplu, dacă este problematic să citiţi sau să scrieţi în limba engleză sau franceză, veţi fi intervievat de către judecătorul de cetăţenie.
Înainte de susţinerea testului este necesar să prezentaţi următoare acte:
     
- originalele documentelor copiile cărora au fost ataşate la cererea pentru cetăţenie;
     - ​​​​​​​paşaportul sau actele de călătorie, relevante pentru patru ani până în data depunerii cererii.

După susţinerea testului
Dacă aţi susţinut cu succes examenul la cetăţenie şi judecătorul de cetăţenie a luat decizia că dumneavoastră corespundeţi tuturor cerinţelor pentru a deveni cetăţean al Canadei, veţi fi invitat la ceremonia de cetăţenie. În decursul acesteia, dumneavoastră veţi depune jurământul şi veţi primi Certificatul de Cetăţenie canadiană.

În caz că, testul în formă scrisă nu a fost susţinut, vă vom expedia notificare despre data organizării unui interviu (30-90 de minute) cu judecătorul de cetăţenie. Aceasta se face pentru a vă oferi o altă oportunitate de a obţine cetăţenie canadiană. În decursul interviului judecătorul vă va oferi întrebările examenului de cetăţenie (inclusiv cunoştinţele despre ţară).

Ceremonia de rostire a jurământului

Ceremonia de rostire a jurământului este etapa finală în procesul de obţinere a cetăţeniei canadiene. În timpul acestei festivităţi dumneavoastră veţi rosti jurământul cetăţeanului şi veţi primi Certificatul de Cetăţenie. Veţi fi invitat la ceremonia de rostire a jurământului dacă îndepliniţi toate cerinţe pentru a obţine sau a redobândi cetăţenia canadiană. În invitaţie va fi indicat locul, data şi timpul la care va avea loc ceremonia.

Cine este invitat la ceremonia de rostire a jurământului
La ceremonia de rostire a jurământului sunt invitaţi adulţii şi copii cu vârsta mai mare de 14 ani. Certificatele de Cetăţenie emise copiilor de vârsta până la 14 ani, se eliberează părinţilor acestora. Aceşti copii nu sunt obligaţi să rostească jurământul însă, la fel, sunt invitaţi la ceremonie.

Ce trebuie să aveţi la ceremonia de rostire a jurământului
La ceremonia de rostire a jurământului trebuie să aveţi originalele tuturor documentelor de imigrare, inclusiv şi cardul de rezident permanent, dacă există. Pentru persoane, care au obţinut statutul de rezident permanent până la data de 28 iunie 2002, este necesar de prezentat Record of Landing (IMM 1000) (Înregistrare despre sosire). În caz că, deţineţi ambele din aceste documente –prezentaţi şi cardul de rezident permanent şi Record of Landing.

Descrierea ceremoniei
În decursul ceremoniei de rostire a jurământului sunteţi primit în familia canadiană şi acceptaţi drepturile şi obligaţiile cetăţeanului canadian. De obicei, prezidează ceremonia şi administrează rostirea jurământului judecătorul de cetăţenie. Împreună cu dumneavoastră jurământul vor rosti mai mulţi oameni.
Dacă doriţi să rostiţi jurământul pe Sfânta Carte, o puteţi lua cu dumneavoastră la ceremonie.
După ce aţi rostit jurământul, sunteţi considerat cetăţeanul Canadei. În timpul ceremoniei veţi primi Certificatul de Cetăţenie. Acesta reprezintă un card, pe care î-l puteţi folosi drept dovadă a obţinerii cetăţeniei canadiene. De asemenea, veţi primi un document comemorativ, în care se va indica data când aţi devenit cetăţeanul Canadei. Le păstraţi toate documentele într-un loc sigur.

Jurământul de cetăţenie
Mai jos găsiţi textul jurământului de cetăţenie:
    
- în limba engleză: „I swear (or affirm) that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second, Queen of Canada, Her Heirs and Successors, and that I will faithfully observe the laws of Canada and fulfil my duties as a Canadian citizen”;
   
- traducerea în limba română: „Jur (sau afirm) că voi fi fidel şi adevărat devotat Majestăţii Sale Regina Elizabeta a II-a, Regina Canadei, Moştenitorilor şi Succesorilor ei, şi că voi respecta cu certitudine legile Canadei şi voi îndeplini obligaţiile mele ca cetăţeanului canadian”. 
Acestea sunt ceremonii deosebite, care se organizează în timpul Săptămânii Cetăţeniei Citizenship Weekorganizate cu prilejul Zilei Naţionale (Canada Day), precum şi tot anul împrejur.

Susţinerea diasporei moldoveneşti

Potrivit Strategiei Diaspora 2025, diaspora include cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotarele țării, persoanele originare din Republica Moldova şi descendenții lor, precum şi comunitățile formate de aceștia.

Cancelaria de Stat este autoritatea centrală responsabilă de politica de stat în domeniul relaţiilor cu diaspora, prin Biroul pentru relaţii cu diaspora, care coordonează procesul de realizare a politicii de stat în domeniu, contribuind la păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a moldovenilor de peste hotare, valorificarea potenţialului uman şi material al diasporei. De asemenea, Biroul pentru relaţii cu diaspora coordonează activităţile de ordin cultural, educaţional, economic şi social, realizate de diferite ministere şi alte autorităţi publice pentru susţinerea şi colaborarea cu reprezentanţii diasporei.

Susţinerea financiară a activităţilor de păstrare a identităţii naţional-culturale a persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare (diasporei moldoveneşti) se efectuează din contul mijloacelor prevăzute anual în acest scop în bugetul de stat al Republicii Moldova, precum şi din mijloacele alocate de sponsori, din donaţiile benevole ale persoanelor fizice şi juridice, ale organizaţiilor şi fundaţiilor de binefacere autohtone şi de peste hotare, din alte surse financiare legale.

Activităţile de susţinere şi consolidare a diasporei moldoveneşti sunt reglementată de un şir de acte normative ale Republicii Moldova care pot fi accesate aici.

Lista comunităţilor moldoveneşti din Canada

În Canada funcționează o serie de asociații și comunități ale moldovenilor.

1. Comunitatea Moldovenilor din Quebec (Montreal). Reprezentant: Ala Mindicanu, cm.quebec@yahoo.com

2. Asociația Moldovenilor din Ottawa-Gatineau (Canada Ottawa). Reprezentant: Valeria Triboi, amogmd2015@gmail.com

3. Asociația Koolture Tricolore (Canada Montreal). Reprezentant: Nata Albot, koolturetricolore@gmail.com

4. Asociația Moldovan Community of Calgary Association (Canada Calgary). Reprezentant: Bogdanas Victoria, moldovacalgary@gmail.coml

5. Comunitatea Moldovenilor din Ontario (Canada Toronto). Reprezentant: Maria Tonu, moldovaontario@gmail.com

6. Comunitate Moldova Canada Link (Canada Toronto). Reprezentant: Dorin Ciupac, dciupac@moldovacanadalink.ca

 

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Canada şi Mexic

Adresa: 2101 S Street N.W.,
Washington DC 20008

Tel.: (+1202) 667-11-30
Fax: (+1202) 667-26-24
E-mail:
washington@mfa.md
Site: www.sua.mfa.md

Program:
Luni-Vineri 8.30-17.30

Secţia Consulară:

(202) 667-1130, ext.15
(202) 667-1131, ext.15

Ore de deservire:

Luni – Joi: 10.00-13.00

Programarea preventivă nu este necesară, audienţa se efectuează conform principiului "First come-first served".

Consultaţii la telefon:

Luni - Vineri 14.00-16.00
Rugăm respectuos solicitarea consultaţiilor telefonice doar între orele 14.00-16.00

Ambasada Canadei în România, Republica Moldova şi Republica Bulgară

Adresa:

str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1
01141, Bucureşti, Reprezentanţa România

Tel.: +40-21-307-5000
Fax: +40-21-307-5010
E-mail:
bucst@international.gc.ca

Regim de lucru:

Luni - Joi: 08:30 – 17:00
Vineri: 08:30 – 14:00

Secţia consulară

Ambasada oferă servicii consulare cetăţenilor Canadei, care locuiesc sau călătoresc în România, Bulgaria şi Moldova.

Adresa:

str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1
01141, Bucureşti, Reprezentanţa România

Tel.: +40-21-307-5000
Fax: +40-21-307-5010
E-mail:
bucst@international.gc.ca

Ore de deservire:

Luni - Joi: 08:30 – 13:00
Vineri: 08:30 – 14:00

Secţia Vize şi Imigrare

Adresa:

str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1
01141, Bucureşti, Reprezentanţa România

Ore de deservire:

Luni - Vineri: 13:30 – 16:00

Pagina-web

http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/contact_visa_contactez.aspx?lang=eng

 

Centrul Canadian de Vize

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM)

Adresa: Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău, Republica Moldova

Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Ridicare paşapoarte: 14:00 - 16:00

Pauza de masă: 13:00 – 14:00

Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email:
info.canchiiom@vfshelpline.com

Găsirea unui loc de muncă permanent în Canada
Munca temporară în Canada
Cine poate aplica pentru un permis de muncă
Extinderea şederii Dumneavoastră
Lucru în Quebec
Profesii care nu necesită un permis de muncă
Drepturile Dumneavoastră şi Legea
Categorii speciale: programul îngrijitorilor la domiciliu
Întrebări generale: permise de muncă

Găsirea unui loc de muncă permanent în Canada

Găsirea unui loc de muncă poate lua ceva timp. Pentru a reuşi în acest proces, cheia este: a fi pregătit! Faptul că vi s-a permis intrarea în Canada nu vă garantează găsirea unui loc de muncă în Canada conform profesiei dumneavoastră preferate sau în orice altă profesie. Găsirea unui loc de muncă în Canada poate fi diferit de la găsirea unui loc de muncă în ţara de origine. Noii imigranţi se confruntă cu unele provocări semnificative atunci când încearcă să obţină un loc de muncă în Canada:

  • calificările dumneavoastră ar putea să nu fie recunoscute.
  • competenţele lingvistice ar putea să nu fie suficiente.
  • s-ar putea să aveţi nevoie de experienţă în muncă canadiană.

Calificările dumneavoastră ar putea să nu fie recunoscute
Educaţia şi experienţa de muncă obţinute într-o altă ţară ar putea să nu fie echivalente cu standardele stabilite pentru profesiile şi meseriile din Canada. Aveţi nevoie să ştiţi cum acreditările dumneavoastră se compară cu cele ale unei persoane instruite în Canada pentru un loc de muncă similar, precum şi paşii pe care trebuie să îi luaţi pentru a vă califica pentru a lucra în Canada. Acest lucru vă va ajuta să vă pregătiţi mai bine pentru a veni în Canada şi a găsi un loc de muncă.

Competenţe lingvistice
Canada are două limbi oficiale: engleza şi franceza. Chiar dacă aveţi competenţe lingvistice în limba engleză sau franceză necesare pentru a emigra în Canada, aceste abilități ar putea să nu fie suficient de bune pentru a lucra conform profesiei dumneavoastră preferate.

Competenţele lingvistice în limba engleză sau franceză sunt esenţiale pentru integrarea dumneavoastră pe piaţa forţei de muncă în Canada. Lipsa acestor competenţe este una dintre cele mai mari obstacole pentru integrarea completă.

Cerinţele lingvistice pentru a lucra conform profesiei dumneavoastră în Canada ar putea fi diferite de cerinţele lingvistice pentru imigrarea în Canada.

Cele mai multe profesii şi meserii necesită cunoașterea fluentă a limbii engleze sau franceze. Cunoașterea fluentă a unei limbi include cunoştinţele culturale de a înţelege fraze sau expresii folosite, dintre care unele pot să fie unice în Canada. Pe lângă continuarea studierii limbii şi practicii, luați în considerare și programele de corelare, care oferă atât cursuri de limbă, cât şi experienţă de muncă.

Ce puteţi face
1. Faceți o evaluare realistă a competenţelor dumneavoastră lingvistice înainte de a veni în Canada. Dacă este necesar, acordați ceva timp pentru a îmbunătăţi competenţele lingvistice înainte de a veni in Canada. 
2. Accesați www.language.ca pentru a afla care sunt testele de limbă necesare.
3. Aflaţi cum să obţineţi o evaluare a competenţelor lingvistice şi cum să identificaţi oportunităţile pentru pregătire lingvistică, urmând paşii schiţaţi în secţiunea B din Planificarea de a lucra în Canada: Un ghid esenţial pentru noi-veniţi
4. Consultaţi următoarele site-uri pentru a afla mai multe despre cerinţele şi evaluarea lingvistică în Canada:Asociaţia canadiană pentru evaluarea educaţiei anterioare; Evaluarea canadiană a competenţelor de limbă engleză pentru asistente medicale; Instruire consolidată a limbii; Instrucţiuni de învățare a limbii pentru noi-veniţi în Canada; Recunoaşterea pentru Învăţare;Profesia Colegiilor din Ontario - instruire specifică de limbă

Posibil să aveţi nevoie de experienţă de muncă în Canada
Angajatorii canadieni, care de multe ori nu ştiu cum să evalueze educaţia şi experienţa de muncă din alte ţări, pot solicita sau prefera să aveţi experienţă de lucru în Canada. Obţinerea acestei experienţe este una dintre cele mai mari provocări pentru noi-veniţi. Întâlnirea persoanelor, obţinerea sfaturilor, crearea de reţele şi voluntariatul sunt modalităţi bune pentru a depăşi această provocare, dar încă s-ar putea să aveţi nevoie de timp pentru a obţine primul loc de muncă în Canada.

Ce puteţi face

  1. Utilizaţi Instrumentul de lucru în Canada pentru a identifica dacă profesia Dumneavoastră este reglementată şi pentru a vă ajuta să găsiţi cel mai potrivit organism de reglementare sau autoritate de ucenicie.
  2. Dacă profesia dumneavoastră este reglementată, contactaţi organismul de reglementare sau autoritatea de ucenicie referitor la programe care vă vor ajuta să găsiţi locuri de muncă (de exemplu, stagii sau programe de corelare).
  3. Dacă vă aflaţi în Canada, contactaţi o organizaţie pentru imigranţi pentru consiliere şi resurse.
  4. Luaţi în considerare lucru într-un loc de muncă alternativ , astfel încât să puteţi continua să aflaţi despre profesia sau industria dumneavoastră în Canada.
  5. Luaţi în considerare voluntariatul , ca un alt mod de a obţine experienţă de muncă în Canada şi de a construi reţeaua de contacte.
  6. Contactaţi un birou de Servicii din Canada, pentru a afla mai multe despre serviciile care v-ar putea ajuta.

Munca temporară în Canada

IMPORTANT!

Schimbări semnificative privind Programul Lucrătorilor Străini Temporari în vigoare din 28 august 2017

Modificările de reglementare privind Programul lucrătorilor străini temporari în vigoare din 28 august 2017
Repere de schimbări includ:
    
-  O evaluare mai riguroasă a autenticităţii ofertei de muncă;
   
- O interdicţie de doi ani de la angajarea lucrătorilor temporari străini pentru angajatorii care nu au reuşit să îşi îndeplinească angajamentele lor faţă de lucrătorii lor cu privire la salarii, condiţii de lucru şi profesie, precum şi
    
- O limită cu privire la durata de timp în care un angajat temporar străin poate lucra în Canada înainte de a reveni acasă.
Angajatorii şi lucrătorii temporari străini pot găsi informaţii despre modul în care noile reglementări îi afectează, la link-urile oferite mai jos:
Informații actualizate
Informaţii pentru angajatori
Informaţii pentru lucrătorii temporari străini

Cine poate aplica pentru un permis de muncă

Unii lucrători temporari au nevoie de un permis de muncă, iar alţii nu. Pentru unele categorii de lucrători, permisele sunt aprobate mai repede. Cerinţele şi timpul de procesare depind de tipul de muncă pe care o veţi efectua atunci când veniţi în Canada. Reţineţi că, chiar dacă nu aveţi nevoie de un permis de muncă, poate fi necesar să îndepliniţi alte cerinţe. Citiţi informaţiile cu atenţie.

Ce trebuie să ştiţi
Dacă doriţi să lucraţi în Canada, trebuie să înţelegeţi următoarele informaţii importante:
  
- Angajatorul dumneavoastră vă ajută să determinaţi dacă sunteţi eligibil. Angajatorul dumneavoastră ar putea să obţină un aviz privind piaţa forţei de muncă de la Resurse Umane şi Dezvoltare Socială din Canada (ESDC). Un aviz privind piaţa forţei de muncă confirmă faptul că angajatorul poate să ofere aceste locuri de muncă unor lucrători străini.
  
- Pentru a lucra în Canada, trebuie să îndepliniţi cerinţele generale pentru intrarea în ţară şi pentru a rămâne aici, pe lângă cerinţele pentru a obţine un permis de muncă. Aceasta înseamnă că aveţi nevoie de o viză de rezident temporar.
  
- Un permis de muncă nu este un document de imigrare. Acesta nu vă permite să trăiţi în Canada permanent. Pentru a trăi aici definitiv, trebuie să vă calificaţi în conformitate cu o categorie de imigrare, cum ar fi lucrător calificat. Îngrijitorii pot sta permanent în Canada în cazul în care îndeplinesc anumite cerinţe. Dacă doriţi ca soţul sau partenerul dumneavoastră, precum şi copiii dumneavoastră dependenţi să vină cu dumneavoastră în Canada, ei trebuie să aplice în acest scop.

Dacă membrii familiei dumneavoastră doresc să lucreze în Canada
Dacă sunteți autorizat să lucraţi în Canada, membrii familiei care vă însoţesc ar putea, de asemenea, să lucreze aici în temeiul permisului pe care l-aţi obţinut. Nici o altă autorizaţie nu este necesară. În cazul în care intenţionează să lucreze în timp ce se află în Canada, aceştia ar trebui să afle dacă sunt eligibili pentru un permis "deschis" de lucru. Permisele de muncă deschise le permit să lucreze în orice loc de muncă cu orice angajator. Un permis de lucru deschis, de asemenea, înseamnă că ei pot fi angajaţi fără ca angajatorul să obţină un aviz privind piaţa forţei de muncă (autorizaţia normală necesară). Anumite locuri de muncă pot solicita examinări medicale sau licenţe de la organizaţiile profesionale. Permisele de muncă vor fi valabile pentru toată durata permisului dumneavoastră propriu de muncă.

Eligibilitatea soţului dumneavoastră (şi, în unele cazuri, a copiilor dumneavoastră) pentru permise de muncă deschise depinde de nivelul de calificare a profesiei de la locul de muncă. Trebuie să fiţi, de asemenea, autorizat să lucraţi în Canada pentru cel puţin şase luni. Reţineţi că permisele de muncă deschise pentru copiii aflaţi în întreţinere sunt disponibile doar în provinciile care sunt incluse în acest program. Membrii familiei care îi însoţesc trebuie să aplice pentru permisul lor propriu de muncă. Aceştia ar trebui să aplice pentru un permis, în acelaşi timp ca şi dumneavoastră, înainte de a intra Canada. În cazul în care decid să lucreze doar după sosirea lor, ei pot aplica odată ce sunt aici.

Cum puteţi aplica
Reţineţi că, în cele mai multe cazuri, va trebui să aplicaţi pentru un permis de muncă din afara Canadei. Angajatorul dumneavoastră, de asemenea, are un rol important în procesul de aplicare. Dacă aplicaţi pentru a lucra temporar în Quebec, trebuie să îndepliniţi toate cerinţele federale şi trebuie să obţineţi un Certificat d’acceptation du Québec (Certificat de acceptare) din provincie.

1. Verificaţi timpul de procesare a cererii.
Timpul necesar pentru a procesa cererea dumneavoastră variază în funcţie de unde aţi aplicat. Puteţi verifica timpul de procesare a cereriiPuteţi accelera procesul prin:

  1. includerea tuturor informaţiilor necesare cu cererea dumneavoastră.
  2. notificarea biroului de viză cu privire la orice modificări ale informaţiilor din cererea dumneavoastră.
  3. evitarea întrebărilor inutile la biroul de vize.
  4. furnizarea fotocopiilor şi documentelor care sunt clare şi lizibile.
  5. furnizarea documentelor traduse certificate în limba engleză sau franceză, în cazul în care este necesar, şi
  6. aplicarea dintr-o ţară în care sunteţi un cetăţean sau rezident permanent.

Procesarea cererii dumneavoastră va dura mai mult în cazul în care biroul de viză trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a evalua cazul dumneavoastră. De exemplu, măsuri suplimentare sunt necesare în cazul în care:

  • există probleme penale sau de securitate referitor la cererea dumneavoastră
  • situaţia familiei nu este clară din cauza unui eveniment, cum ar fi un divorţ sau o adopţie care nu este încă complet, sau probleme de custodie a unui copil care nu au fost rezolvate
  • biroul de vize local trebuie să se consulte cu alt birou de Cetăţenie şi Imigrare în Canada sau în străinătate
  • aveţi nevoie de o examinare medicală.

2. Obţineţi un pachet de aplicare.
Pachetul include ghidul de aplicare şi toate formularele pe care trebuie să le completaţi. Descărcaţi şi imprimaţi pachetul de aplicare.
Înainte de a completa cererea, veţi avea nevoie de:

  • ofertă de angajare scrisă de la angajatorul dumneavoastră
  • dovada că aţi îndeplinit cerinţele locului de muncă (de exemplu, o dovadă de educaţie specifică sau experienţă de muncă), precum şi
  • avizul pozitiv privind piaţa forţei de muncă referitor la oferta dumneavoastră de muncă de la Resurse Umane şi Dezvoltare Socială Canada (ESSDC), dacă acesta este solicitat. Dacă aplicaţi pentru un permis de muncă pentru un loc de muncă care necesită un aviz privind piaţa forţei de muncă (LMO), trebuie să includeţi LMO valabil în cererea dumneavoastră. Nu se mai acceptă cererile de permis de muncă, fără un LMO valabil.

Dacă aveţi nevoie de un aviz ESSDC, angajatorul dumneavoastră trebuie să îl obţină şi să vi-l trimită. Reţineţi că, chiar dacă ESSDC a emis un aviz pozitiv privind piaţa forţei de muncă, nu există nici o garanţie că veţi obţine un permis de muncă.

Unele locuri de muncă nu necesită un aviz ESSDCPentru aceste locuri de muncă, veţi avea nevoie de: 

  • dovada de identitate sub forma unui document de călătorie sau paşaport valabil care să garanteze că veţi putea să vă întoarceţi în ţara în care a fost eliberat şi
  • dacă nu sunteţi un cetăţean al ţării în care aplicaţi, trebuie să furnizaţi, de asemenea, dovezi privind statutul de imigrare prezent în această ţară.

După ce angajatorul dumneavoastră obţine o confirmare că vi se poate fi oferit un loc de muncă, angajatorul vă va trimite avizul de confirmare privind piaţa forţei de muncă. Trebuie să prezentaţi oferta detaliată a locului de muncă împreună cu cererea. Acum, puteţi aplica pentru un permis de muncă la o misiune canadiană în străinătate.

3. Determinaţi unde veţi depune cererea dumneavoastră.
Trebuie să trimiteţi cererea dumneavoastră la biroul de vize responsabil pentru ţara sau regiunea în care locuiţi. Trebuie să aveţi statut legal în ţara dumneavoastră de reşedinţă. Pentru o listă de birouri de vize, accesaţi Găsiţi un birou CIC.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com
Pagina web: http://www.vfsglobal.ca/Canada/moldova/how_to_apply.html 

În unele cazuri, puteţi aplica pentru un permis de muncă, atunci când ajungeţi în Canada, sau din Canada.

IMPORTANT!

Acum puteţi aplica on-line pentru un permis de muncă în Canada.

4. Determinaţi dacă aveţi nevoie de un paşaport şi o viză de rezident temporar.
Dacă doriţi să lucraţi în Canada, trebuie să îndepliniţi cerinţele pentru un permis de muncă. Trebuie, de asemenea, să îndepliniţi cerinţele generale pentru a intra Canada. Acest lucru înseamnă că aţi putea, de asemenea, avea nevoie de un paşaport şi o viză de rezident temporar. O viză de rezident temporar este un document oficial care este introdus în paşaportul dumneavoastră.

Dacă aveţi nevoie de o viză de rezident temporar, nu trebuie să aplicaţi pentru aceasta separat sau să plătiţi o taxă separată. Dacă permisul dumneavoastră de muncă este aprobat, viza va fi emisă în acelaşi timp cu documentaţia de care aveţi nevoie pentru a intra în Canada în calitate de lucrător.

5. Plătiţi taxa de procesare corectă.
Există o taxă pentru aplicarea pentru un permis de muncă. Pentru ratele curente, mergeţi la Plata taxelor de procesare a cererii mele.

Cetăţenii Republicii Moldova se pot adresa la: Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com
Pagina web: http://www.vfsglobal.ca/Canada/moldova/

IMPORTANT!

Taxa dumneavoastră nu va fi rambursată, chiar dacă cererea dumneavoastră va fi refuzată.

6. Trimiteţi formularul de cerere.
Odată ce sunteţi sigur că formularul de cerere este complet, semnaţi-l şi dataţi-l, şi verificaţi dacă aţi inclus toate documentele solicitate şi taxele. Asiguraţi-vă că aveţi chitanţa corectă pentru taxe. Reţineţi că, cererea dumneavoastră va fi returnată în cazul în care nu este corect completată sau dacă lipsesc documente.

După aplicare
Odată ce au primit cererea dumneavoastră pentru un permis de muncă, începe procesarea acesteia. Vi s-ar putea cere să mergeţi la un interviu cu ofițerii de la Cetăţenie şi Imigrare din Canada din ţara dumneavoastră sau să trimiteți mai multe informaţii.

S-ar putea să aveţi nevoie de o examinare medicală pentru a vi se permite intrarea în Canada. Dacă veţi avea nevoie, un ofiţer vă va informa ce trebuie să faceţi. O examinare medicală poate adăuga o perioadă de peste trei luni la timpul necesar pentru a procesa cererea dumneavoastră.

Dacă vă calificaţi pentru un permis de muncă şi aţi prezentat toate documentele necesare, cererea dumneavoastră pentru un permis de muncă va fi aprobată. Un ofiţer poate impune, modifica sau anula condiţiile când eliberează un permis de muncă. Aceste condiţii pot include:

  • tipul de activitate pe care îl puteţi face
  • angajatorul pentru care puteţi lucra
  • unde puteţi lucra, şi
  • cât timp puteţi lucra.

Dacă aţi fost autorizat să lucraţi de un birou de viză în afara Canadei, veţi primi o scrisoare de autorizare care să ateste că vă este permis să lucraţi în Canada. Această scrisoare nu este un permis de muncă.

Când ajungeţi în Canada, trebuie să arătaţi scrisoarea dumneavoastră de autorizare ofiţerului de imigrare. Trebuie să prezentaţi, de asemenea, paşaportul, viza dumneavoastră (dacă este necesar), precum şi orice documente de călătorie pe care le posedaţi (cum ar fi bilete de avion). Ofiţerul de imigrare va oferi apoi un permis de muncă care stabileşte condiţiile de şedere şi de muncă în Canada. Acestea pot include titlul locului de muncă, angajatorul dumneavoastră şi durata de timp pentru care puteţi lucra în Canada.

În unele cazuri, o viză de rezident temporar poate fi, de asemenea, plasată în paşaportul dumneavoastră. Reţineţi că un permis de muncă nu este o viză pentru a intra în Canada şi având autorizaţia de muncă în Canada nu garantează că vi se va permite să intraţi în ţară. Veţi şti dacă aveţi nevoie de o viză, urmând paşii în procesul de aplicare.

Sosirea cu scop de muncă

Prezentarea documentelor
Atunci când intraţi în Canada, explicaţi ofiţerului de imigrare că aţi venit aici cu scop de muncă. Fiţi pregătit să prezentaţi documentele justificative, cum ar fi scrisoarea dumneavoastră despre oferta locului de muncă. Dacă aveţi numărul de confirmare pentru oferta dumneavoastră, prezentaţi-l ofiţerului de imigrare.

Dacă aveţi o scrisoare de la Cetăţenie şi Imigrare în Canada, care confirmă că sunteţi autorizat să veniți în Canada să lucrați, luați-o cu dumneavoastră atunci când veniți în Canada. Această scrisoare nu este un document de călătorie şi nu este permis de muncă, dar poate ajuta la justificarea intrării dumneavoastră pentru a lucra în Canada. După ce ofiţerul de imigrare va verifica documentele, el va imprima permisul actual pentru dumneavoastră.

Asigurare medicală şi de sănătate şi compensare acordată lucrătorilor în Canada
Angajatorul dumneavoastră este responsabil de asigurarea medicală şi de sănătate şi compensările acordate lucrătorilor, atunci când ajungeți în Canada.

Obțineți un număr de asigurare socială
Trebuie să aveţi un număr de asigurare socială (SIN) pentru a lucra în Canada.
Puteți sa luați un formular de cerere pentru un SIN de la punctul de intrare în Canada. Puteţi descărca, de asemenea, formularul de pe site-ul web Servicii în Canada. Puteţi să trimiteți formularul de cerere completat şi documentele de identificare necesare, sau îl puteţi depune în persoană. Instrucţiunile sunt indicate în formular. Când primiţi cardul dumneavoastră SIN, prezentați numărul de pe acesta angajatorului dumneavoastră.

Soţul dumneavoastră dorește să lucreze în Canada
Dacă soţul sau partenerul dumneavoastră doreşte să lucreze în timp ce se află în Canada, el trebuie să aplice pentru permisul său propriu de muncă. În mod normal, el trebuie să îndeplinească aceleaşi cerinţe ca și dumneavoastră, inclusiv obținerea (dacă este necesar) unui aviz privind piaţa forţei de muncă (LMIA) de la Resurse Umane şi Dezvoltarea Competențelor în Canada.

Cu toate acestea, soțul sau partenerul dumneavoastră poate fi eligibil pentru a aplica pentru un permis de lucru "deschis", care îi va permite să ocupe orice loc de muncă cu orice angajator în cazul în care:

  1. Sunteți autorizat să lucrați în Canada, timp de şase luni sau mai mult şi munca pe care o faceți în timp ce trăiți în Canada este la un nivel de calificare minim (de obicei, lucru care ar necesita cel puţin o diplomă de colegiu). Mai exact, profesia dumneavoastră trebuie să fie enumerată în Nivelul Competențelor 0, A sau B în Clasificarea Naţională OcupaţionalăSau
  2. Sunteți autorizat să lucrați în Canada şi munca pe care o efectuați în timp ce trăiți în Canada, este inclusă într-o listă de ocupaţii eligibile în provinciile participante.

Copiii dumneavoastră dependenți pot aplica, de asemenea, pentru un permis de lucru "deschis" în anumite provincii. Acest tip de permis de muncă este în prezent disponibil în Alberta, Ontario şi alte provincii incluse. Cerinţele variază în funcţie de provincie.

În timp ce vă aflați în Canada
Citiţi cu atenţie permisul de muncă. Acesta stabileşte toate condiţiile pentru a lucra în Canada. Dacă nu urmaţi aceste condiţii, ați putea fi rugat să părăsiți Canada. Puteţi aplica pentru a schimba condiţiile permisului de muncă sau pentru a îl reînnoi.

Standardele de muncă
Fiecare provincie şi teritoriu are standarde pentru protejarea angajatorilor şi angajaţilor. Standardele de muncă includ norme cu privire la salariile minime, orele suplimentare, concediu, vacanțe, ore de lucru, perioade de odihnă şi zile de odihnă. Dacă aveţi orice întrebări cu privire la standardele de muncă sau dacă credeţi că angajatorul dumneavoastră nu respectă aceste standarde, contactaţi Ministerul responsabil de muncă sau de standardele de angajare în provincia sau teritoriul în care lucraţi.

Extinderea șederii Dumneavoastră

Un permis de muncă vă permite să lucrați în Canada temporar. Dacă doriţi să rămâneţi în Canada pentru oricare dintre următoarele motive după ce permisul de muncă expiră, trebuie să aplicați pentru a face acest lucru:

  • oferta de muncă se prelungeşte sau este modificată
  • vi se oferă un loc de muncă diferit în Canada
  • doriţi să trăiți şi să lucrați în Canada permanent
  • părăsiți Canada şi apoi doriţi să re-intrați în țară

Dacă aţi aplicat pentru a extinde statutul dumneavoastră şi o situaţie de urgenţă necesită să călătoriți în afara Canadei înainte de a obține un nou permis, contactaţi Centrul Telefonic de Asistență pentru a afla mai multe despre condițiile de re-intrare în Canada.

IMPORTANT!

Dacă sunteţi un lucrător străin temporar în Canada, care are un permis de muncă în cadrul proiectului-pilot pentru ocupaţii care necesită un nivel mai scăzut de pregătire formală (NOC C şi D), şi doriţi să extindeți șederea dumneavoastră, vedeți Proiectul Pilot Pentru Ocupaţii care Necesită Niveluri Mai Scăzute de Pregătire Formală (NOC C şi D).

Oferta dumneavoastră de muncă este prelungită sau modificată
Dacă oferta dumneavoastră de muncă este prelungită sau modificată, trebuie să aplicaţi pentru a extinde sau a modifica condiţiile permisului de muncă existent, înainte de a expira. Ghidul de aplicare şi toate formularele pe care trebuie să le completaţi pot fi descărcate aici .

Vi se oferă un loc de muncă diferit în Canada

Dacă vi se oferă un loc de muncă diferit în Canada, trebuie să aplicaţi pentru un nou permis de muncă. Nu începeți să efectuați noua profesie fără un permis nou de muncă. Ghidul de aplicare şi toate formularele pe care trebuie să le completaţi pot fi descărcate aici .

Vreți să trăiți şi să lucrați în Canada permanent

Un permis de muncă vă permite să lucraţi în Canada temporar. Dacă doriţi să vă stabiliți în Canada permanent, trebuie să vă calificați pentru una dintre categoriile de rezident permanent, cum ar fi categoria de muncitor calificat.

Lucrătorii calificaţi sunt selectați ca rezidenţi permanenţi pe baza educaţiei lor, experienţei de muncă, cunoştinţelor de limba engleză şi / sau franceză, şi alte criterii care i-au ajutat să se stabilească din punct de vedere economic în Canada. Lucrătorii calificaţi sunt persoanele care sunt selectate ca rezidenţi permanenţi în funcţie de capacitatea lor de a se stabili din punct de vedere economic în Canada. Cererile lucrătorilor calificați federali sunt evaluate pentru eligibilitate în conformitate cu criteriile stabilite mai jos.

Pentru ca cererea dumneavoastră să fie eligibilă pentru procesare, trebuie să:

  • includeți rezultatele testului oficial de competenţă lingvistică,şi
  • aveți o ofertă valabilă a unui loc de muncă aranjat,sau
  • aveți un an de experienţă de muncă continuă, cu normă întreagă, plătită, care este inclusă în cel puţin una dintre ocupaţiile enumerate aici.

Cerinţele minime de experienţă de muncă
Dacă cererea dumneavoastră este eligibilă pentru procesare, aceasta va fi apoi evaluată conform cerinţelor minime. Experienţa dumneavoastră de lucru trebuie să fie:

  • pentru cel puţin un an, continuă, şi plătită (cu normă întreagă sau echivalentul în part-time), şi
  • tipul de competență 0 (ocupaţii de management) sau la nivel de competență A (ocupaţii profesionale) sau B (ocupaţii tehnice şi meserii), conform listei de Clasificare Ocupaţională Națională Canadiană (NOC).

Dacă îndepliniți cerinţele minime de mai sus, cererea dumneavoastră va fi procesată în conformitate cu cei şase factori de selecţie în grila de puncte pentru lucrătorii calificați, care sunt:

  • educația dumneavoastră
  • competențele dumneavoastră de limba engleză şi / sau franceză, cele două limbi oficiale în Canada
  • experienţa de lucru
  • vârsta dumneavoastră
  • dacă aţi aranjat angajarea în Canada, şi
  • adaptabilitatea dumneavoastră.

Trebuie să demonstrați, de asemenea, că aveţi suficienţi bani pentru a vă întreține pe dumneavoastră și persoanele aflate în îngrijirea dumneavoastră, după sosirea în Canada.

Dacă nu sunteţi sigur dacă ar trebui să aplicați în calitate de un muncitor calificat, aveţi posibilitatea să:

Detalii suplimentare privind categoria de lucrător calificat ar putea fi accesate aici.

Ați părăsit Canada şi acum doriţi să re-intrați
Dacă părăsiți Canada după ce ați lucrat aici, şi apoi vreți să vă întoarceți aici pentru a ocupa un loc de muncă, trebuie să aveţi un paşaport sau document de călătorie valabil şi un permis de muncă valabil.

Dacă sunteţi un cetăţean al unei ţări care necesită o viză temporară de rezident pentru a călători în Canada, trebuie să aveţi, de asemenea, o viză de intrare valabilă pentru a reveni, dacă nu reintrați în Canada din Statele Unite, Groenlanda sau Saint-Pierre şi Miquelon, și perioada autorizată iniţial pentru intrarea dumneavoastră sau orice extindere a acesteia, în calitate de vizitator, student sau muncitor nu a expirat.

Posesia acestor documente nu garantează că vi se va permite re-intrarea în Canada. Trebuie să demonstrați că îndepliniți toate cerinţele din Legea privind Imigraţia şi Protecţia Refugiaţilor şi Reglementările privind Imigraţia şi Protecţia Refugiaţilor înainte de a vi se va permite să re-intrați în Canada.

Lucru în Quebec

Doriți să veniți în Québec şi să lucrați aici?  În următoarea secțiune este descrisă o procedură tipică bazată pe experienţele altor lucrători temporari. Aceasta vă va oferi o idee despre pașii pe care trebuie să îi luaţi pentru a lucra temporar în Québec. În cele mai multe cazuri, angajatorul dumneavoastră va lua primele măsuri necesare. Dar, din moment ce se referă la dumneavoastră, ar fi necesar măcar să cunoașteți câte ceva despre ele. Procedura standard, de asemenea, descrie ceea ce va trebui sa faceți pe cont propriu, cu scopul de a locui în Québec. Această procedură se încheie cu o cerere pentru şedere permanentă, dacă decideţi să emigrați în Québec permanent.

Procedura dumneavoastră în 7 pași!

  1. Aflați despre Québec şi diferite aspecte ale muncii temporare
    Sunteți interesat în stabilirea cu traiul în Québec în scop de muncă? Aflați informații despre subiecte legate în mod specific de lucrătorii temporari în Québec, şi nu uitați de toate celelalte aspecte ale vieţii sociale din Québec.
  2. Obțineți autorizațiile necesare pentru a lucra temporar în Québec
    Un angajator din Québec v-a oferit un loc de muncă. Planurile dumneavoastră de a emigra sunt tot mai clare şi ați dori să obţineți autorizaţiile de şedere în Québec. Fiți atent la pașii pe care angajatorul dumneavoastră trebuie să îi respecte şi cei pe care trebuie să îi efectuați pe cont propriu.
  3. Pregătiți-vă pentru șederea dumneavoastră în Québec
    În curând veți descoperi noi orizonturi. Veţi pleca spre Québec unde v-aţi decis să locuiți cu scopul de a lucra. În acelaşi timp, în acest interval, cheltuiți suficient timp pentru pregătire . Şederea temporară în Québec va fi mult mai ușoară în acest mod.
  4. Sosirea și stabilirea în Québec
    Această secţiune oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vă ajuta să vă stabiliți în Québec
  5. Obţineți autorizaţii noi de muncă temporară, odată ajunși în Québec
    Angajatorul dumneavoastră doreşte să extindă contractul de muncă? Doriţi să schimbaţi angajatorul? Trebuie să obţineţi noi autorizaţii, cu scopul de a continua să lucrați temporar în Québec. Vedeți paşii pe care trebuie să îi urmaţi.
  6. Stabilirea cu traiul în Québec permanent
    Aveți în prezent reşedinţa în Québec ca lucrător temporar şi ați decis că doriţi să staţi aici permanent. Aflați informații despre paşii pe care trebuie să îi urmați pentru a depune o cerere de imigrare .
  7. Urmați pașii în vederea integrării cu succes în Québec
    După ce aţi obţinut rezidenţă permanentă, puteţi beneficia de serviciile oferite de către guvern şi organizaţiile sale partenere pentru a facilita integrarea Dumneavoastră .

Profesiile care nu necesită un permis de muncă

IMPORTANT!

Dacă aplicați conform unei categorii de mai jos, nu aveți nevoie de un permis de muncă.
Cu toate acestea, dacă sunteți dintr-o țară care necesită o viză pentru a vizita Canada, trebuie să aplicați pentru o Viză de Rezident

Nu aveţi nevoie de un permis de muncă, dacă vă încadrați într-una din următoarele categorii:

Vizitatori de afaceri
Vizitatorii de afaceri nu au nevoie de un permis de muncă. Un vizitator de afaceri este o persoană care vine în Canada să se angajeze în activităţi de afaceri internaţionale, fără a intra direct pe piaţa forţei de muncă din Canada. Aflaţi mai multe informaţii despre intrarea în Canada în calitate de vizitator de afaceri.

Studenții care lucrează în campus
Studenţii străini full-time pot lucra fără un permis de muncă în campusul instituţiei în care studiază. Pentru a studia în Canada, studenţii străini au nevoie de un permis de studiu. Un permis de studiu este eliberat în cazul în care cererea este acceptată. Aţi putea depune cererea dumneavoastră în mod electronic. Consultați Servicii Online, pentru a verifica dacă sunteţi eligibil pentru a depune o cerere electronică.

IMPORTANT!

Canada a introdus un nou formular de cerere pentru un permis de studiu efectuat în afara Canadei.Toţi candidaţii trebuie să completeze şi să semneze formularul de cerere, incluzând persoanele care călătoresc ca o familie. Solicitanţii care sunt sub vârsta de 18 ani trebuie să aibă formularul lor semnat de către un părinte sau tutore.

Multe birouri de viză au instrucţiuni specifice locale, referitor la documentele pe care trebuie să le depuneți împreună cu cererea.
Cetăţenii Republicii Moldova se pot adresa la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Centrul Canadian de Vize
Str. Ciuflea, nr. 36/1 Chișinău
Programul de lucru al CCV: 09:00 - 17:00
Depunere solicitări: 09:00 - 16:00
Numărul liniei telefonice de asistenţă: +373 22 27 15 80; +373 22 27 19 11
Email: info.canchiiom@vfshelpline.com
Pagina web: http://www.vfsglobal.ca/Canada/moldova/
Mai multe informaţii privind acest subiect ar putea fi accesate aici.

Artiştii interpreţi
Artiştii străini şi personalul lor de sprijin esenţial, oamenii care sunt o parte integrantă din spectacol, pot lucra în Canada, fără un permis de muncă numai în aceste condiţii:

  • Ei vor lucra aici doar pentru o perioadă limitată de timp.
  • Ei nu vor lucra în calitate de artist într-un bar sau restaurant. Dacă ei vor lucra într-un bar sau restaurant, artiştii interpreţi și personalul lor, au nevoie de un permis de muncă.
  • Ei nu au nici un raport de muncă cu grupul canadian care i-a contractat pentru serviciile lor.
  • Ei nu participă în producerea unui film, a unei emisiuni de televiziune sau radio.

Exemple ale artiştilor interpreţi, care pot veni în Canada, fără un permis de muncă:

  • O trupă străină sau un grup de teatru şi personalul de bază, care nu prestează servicii într-un bar sau restaurant
  • Artiştii interpreţi de stradă (cântăreți ambulanți), DJ
  • Un personal de circ străin sau care călătoreșteArtişti invitați în cadrul performanței unui grup canadian pentru o perioadă limitată
  • Luptători în cadrul Campionatului Mondial de Lupte (şi grupuri similare)
  • Persoane care prestează servicii la un eveniment privat, cum ar fi o nuntă
  • Interpreţi într-un spectacol în aer liber
  • Acrobații pe cai
  • Artiştii care participă sau lucrează la o prezentare sau expoziție
  • Producătorii de film (vizitatori de afaceri)
  • Utilizatorii studiourilor de film şi de înregistrare (limitați la studiouri de închiriere pentru grupuri mici care nu intră pe piaţa forţei de muncă), (vizitatori de afaceri)
  • Persoanele în calitate de invitați speciali la o emisiune de televiziune sau radio din Canada.

Sportivi şi antrenori
Echipele, sportivii şi antrenorii străini pot participa la evenimente sportive în Canada, fără un permis de muncă.

Cler
Oamenii care vin în Canada pentru a lucra ca preoți hirotoniţi, laici sau membri ai unui ordin religios nu au nevoie de un permis de muncă pentru îndeplinirea sarcinilor lor religioase sau pentru a asista un grup religios. Aceste drepturi religioase pot include predica doctrinei, prezidarea la funcţiile liturgice sau furnizarea consilierii spirituale.

Drepturile Dumneavoastră și Legea

Legile canadiene protejează fiecare lucrător în Canada. Aceasta include și muncitorii temporari străini ca dumneavoastră. Angajatorul dumneavoastră:

  • trebuie să plătească pentru munca dumneavoastră
  • trebuie să se asigure că locul dumneavoastră muncă este sigur şi
  • nu poate lua paşaportul sau permisul dumneavoastră de muncă.

Fiecare provincie şi teritoriu are un birou care se ocupă de legile privind munca sau ocuparea forţei de muncă. O persoană de la biroul local al legilor privind munca sau ocuparea forţei de muncă vă poate informa despre plăți, ore de lucru, perioade de concediu, condiţii de muncă şi poate oferi alte servicii.

Nu aveţi nevoie de permisiunea angajatorului dumneavoastră pentru a apela acest birou sau a vizita site-ul acestuia. Ei nu vă pot pedepsi sau deporta pentru acest fapt.

Pentru a localiza biroul local, vedeți birourile provinciale și teritoriale ale standardelor privind ocuparea forţei de muncă.

Notă: Legea federală privind munca și ocuparea forţei de muncă vizează:

  • guvernul federal
  • băncile
  • companiile care transportă mărfuri între provincii
  • companiile de telecomunicaţii şi
  • majoritatea întreprinderilor deţinute şi conduse de guvernul federal.

Majoritatea din celelalte ocupaţii sunt reglementate de legile provinciale şi teritoriale.

  1. Contracte de muncă
  2. Pierderea locului de muncă
  3. Cazare
  4. Sănătate şi siguranţă
  5. Refuzul executării unei munci periculoase
  6. Dacă sunteţi rănit la locul de muncă
  7. Este sigur locul dumneavoastră de muncă?
  8. Drepturile lucrătorilor agricoli

Contracte de muncă

Este posibil să fi semnat un contract de muncă, în funcţie de locul de muncă. Dacă aveţi un contract, acesta ar trebui să includă:

  • detalii cu privire la munca dumneavoastră, şi
  • condiţiile de angajare.

Condiţiile indică cel mai mare număr de ore pe care îl veți lucra în fiecare săptămână şi cât de mult veţi fi plătit. Atât dumneavoastră cât şi angajatorul dumneavoastră trebuie să respectați contractul. Legile privind orele de lucru şi orele suplimentare (timp suplimentar sau timpul lucrat după orele regulate) sunt diferite, în funcţie de provincia sau teritoriul unde lucrați. Contactați biroul local al standardelor privind munca și ocuparea forţei de muncă dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii despre contracte.

Păstraţi o copie a contractului. Dacă dumneavoastră şi angajatorul dumneavoastră nu veți fi de acord cu privire la condițiile de muncă în viitor, contractul poate fi util în negocierea unui nou contract. Contractul include, de asemenea, informaţii despre banii care pot fi luați din salariu (de exemplu, suma plătită la planul de pensii şi asigurări de muncă din Canada, la care ați putea fi eligibil, pentru a o colecta). Pentru a afla dacă sunteţi eligibil pentru prestaţii, vedeți eligibilitate pentru asigurare de muncă.

Dacă vă pierdeţi locul de muncă
De obicei, angajatorul dumneavoastră trebuie să vă notifice în scris sau să vă plătească în loc (aceasta se numeşte a plăti rezilierea), înainte de a vă spune să părăsiți locul de muncă. Angajatorul dumneavoastră nu trebuie să vă avertizeze atunci când sunteți eliberat pentru o "cauză dreaptă" (de exemplu, o abatere gravă sau lipsă de la locul de muncă fără motiv întemeiat).

Dacă aveţi un contract pentru o anumită perioadă sau un anumit loc de muncă, angajatorul dumneavoastră nu trebuie să vă notifice atunci când se încheie contractul. Normele cu privire la avizul de terminare sunt diferite în fiecare provincie şi teritoriu.

Dacă angajatorul dumneavoastră nu respectă legea, atunci când vă concediază, puteţi trimite o plângere la biroul local al standardelor privind munca și ocuparea forţei de muncă. Dacă dețineți un contract de sindicat, va trebui să depuneți o plângere formală împotriva sindicatului.

Cazare
Angajatorii nu trebuie să vă ofere un loc de a trăi în Canada, cu excepția cazului în care:

  • sunteți un lucrător agricol temporar în cadrul Programului Lucrătorilor Agricol Sezonieri sau
  • sunteți un îngrijitor în cadrul Programului de Îngrijitori.

Dacă vi se oferă cazare, angajatorul poate lua o parte din costul salariului dumneavoastră. În cele mai multe provincii, suma percepută pentru cazare și mâncare este limitată. Suma trebuie să fie menţionată în contract.

Sănătate şi siguranţă
Toţi lucrătorii din Canada au dreptul la un loc de muncă sigur şi sănătos. Există legi pentru a proteja lucrătorii de pericol. Guvernele provinciale, teritoriale şi federale au fiecare propriile legi şi moduri de a privi sănătatea şi siguranţa.

Refuzul de a executa muncă periculoasă
De cele mai multe ori, aveţi dreptul de a refuza să lucrați dacă dumneavoastră credeţi că munca pe care o faceți sau vi s-a spus să o faceți este periculoasă. Trebuie să fiți plătit până când:

  • pericolul este îndepărtat
  • simţiţi că problema nu mai există sau
  • un oficial guvernamental vă spune că este sigur să executați această muncă.

Angajatorul dumneavoastră nu vă poate pedepsi pentru ca ați refuzat să executați muncă periculoasă.

Dacă sunteţi rănit la locul de muncă
Multe provincii şi teritorii oferă beneficii de compensare lucrătorilor. Compensațiile acordate lucrătorilor vă oferă ajutor (beneficii medicale sau de salariu), dacă sunteţi rănit la locul de muncă sau în cazul în care munca dumneavoastră provoacă anumite boli grave. În unele provincii sau teritorii, angajatorii nu trebuie să înregistreze angajaţii lor în acest plan.

Dacă angajatorii nu trebuie să facă parte din planul de compensare a lucrătorilor, în provincia sau teritoriul în care lucraţi, contractul de muncă trebuie să menționeze acest lucru. Angajatorul dumneavoastră nu trebuie să ia nici un ban din salariu pentru acest plan. Contactați biroul local al standardelor privind munca sau ocuparea forţei de muncă dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii despre beneficiile de compensare acordate lucrătorilor.

IMPORTANT!

Dacă ați suportat vreun accident la locul de muncă, notificați supraveghetorul dumneavoastră imediat. Mergeți la doctor dacă aveți nevoie de ajutor medical.

Categorii Speciale: Programul îngrijitorilor la domiciliu

Îngrijitorii la domiciliu sunt persoane care sunt calificate pentru a oferi îngrijire pentru copii, persoane în vârstă sau persoanele cu dizabilități în case private, fără supraveghere. Îngrijitorii la domiciliu trebuie să trăiască în casa privată, în care lucrează în Canada. Atât angajatorul cât şi angajatul trebuie să urmeze mai multe etape pentru a îndeplini cerinţele Programului Îngrijitorilor la Domiciliu.

Informaţii pentru îngrijitorii la domiciliu
Pentru a lucra în calitate de îngrijitor la domiciliu în Canada, trebuie să depuneți o cerere la Programul Îngrijitorilor la Domiciliu. Dacă cererea dumneavoastră este finalizată cu succes, veţi primi un permis de muncă. Mai multe informaţii pot fi accesate aici.
Dacă doriţi să lucraţi în calitate de îngrijitor la domiciliu în provincia Quebec, trebuie să obţineţi un certificat d’acceptation du Québec (CAQ) (certificat de acceptare).

Întrebări generale: Permise de Muncă

Cum pot afla informații despre locurile de muncă din Canada?
Puteţi afla mai multe informații despre locurile de muncă din Canada, prin intermediul link-ului Informaţii privind piaţa muncii şi locurile de muncă.

Cum pot obține o copie a unui permis de muncă pierdut?
Dacă pierdeți orice document de imigrare emis de Guvernul Canadei, aveţi posibilitatea să-l înlocuiți. Pentru a face acest lucru, trebuie să aplicați pentru o copie legalizată, corectată sau înlocuită a documentului. Formularul de care aveţi nevoie poate fi găsit aiciExistă o taxă pentru înlocuirea documentelor de imigrare care au fost pierdute, furate sau distruse.

Ce este o confirmare de la Resursele Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada?
Confirmarea este o scrisoare de la Resursele Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada (ESDC) pentru angajatorul dumneavoastră care atestă că chiar dacă un muncitor străin va ocupa locul de muncă respectiv, acest fapt nu va avea un impact negativ asupra pieţei forţei de muncă în Canada. Confirmarea ESDC este, de asemenea, numită aviz pozitiv privind piaţa forţei de muncă.

Angajatorul dumneavoastră trebuie să aplice pentru a obţine o confirmare ESDC. ESDC analizează mai mulţi factori, inclusiv disponibilitatea canadienilor, salariile şi beneficiile economice pe care un muncitor străin le-ar putea aduce în Canada. Odată ce ESDC a formulat un aviz, acesta oferă apoi consiliere Cetăţeniei şi Imigrării în Canada.

Confirmarea ESDC este, de obicei, oferită pentru o anumită perioadă de timp. Permisul de muncă va fi eliberat pentru aceeaşi perioadă. Pentru a prelungi permisul de muncă peste termenul prevăzut, angajatorul dumneavoastră va trebui să obţină o nouă confirmare de la ESDC.

Ce se întâmplă dacă cererea mea pentru permisul de muncă a fost refuzată, însă avizul privind piaţa forţei de muncă a fost modificat după aceea?
În cazul în care Resurse Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada modifică condiţiile unui aviz după ce cererea dumneavoastră pentru un permis de muncă a fost refuzată, trebuie să depuneți o nouă cerere pentru un permis de muncă şi să plătiți taxele din nou.

Există vreo condiţie pe permisul meu de muncă? 
Permisul de muncă poate include următoarele condiţii:

  • tipul de activitate pe care îl puteţi efectua
  • angajatorul pentru care puteți lucra
  • unde puteţi lucra şi
  • cât timp puteți lucra.

Regulamentul 185 din Reglementările privind Imigraţia şi Protecția Refugiaţilor include o listă completă de condiţii care pot fi înscrise pe permisul dumneavoastră de muncă.

Poate soțul meu sau partenerul meu, precum şi copiii aflaţi în întreţinere să mă însoțească în Canada?
Soțul sau partenerul dumneavoastră şi copiii pot să vă însoțească în Canada sau să vină în vizită la dumneavoastră în Canada, dar ei trebuie să îndeplinească toate cerinţele necesare pentru rezidenţii temporari în Canada: ei trebuie să demonstreze unui ofiţer că vor sta doar temporar în Canada, şi trebuie să poată demonstra că nu au antecedente penale. Dacă soţul sau partenerul dumneavoastră și copiii au nevoie de vize temporare de rezident, ei trebuie să îndeplinească, de asemenea, toate condiţiile de obţinere a vizelor respective.

Toţi solicitanții trebuie să completeze şi să semneze formularul lor propriu de cerere, incluzând persoanele care călătoresc ca o familie. Solicitanţii care sunt sub vârsta de 18 ani trebuie să aibă formularul lor semnat de către un părinte sau tutore.

Dacă soțul sau partenerul dumneavoastră şi toţi copiii aplică separat, ei trebuie să completeze fiecare un formular de cerere. Dacă membrii familiei dumneavoastră doresc să vină în Canada mai târziu, ei trebuie să completeze fiecare un formular separat.

IMPORTANT!

Poate fi necesar să prezentați un certificat de căsătorie şi certificatele de naştere pentru orice membri ai familiei care vă însoţesc. Dacă sunteţi într-o relație de drept comun și, partenerul dumneavoastră vă va însoţi în Canada, va trebui să completați formularul, Declaraţia Statutară a Uniunii Legale, şi să furnizați dovezile enumerate în acesta pentru a justifica relația dumneavoastră.

​Poate soțul sau partenerul meu să lucreze în Canada?
Dacă soţul sau partenerul dumneavoastră doreşte să lucreze în timp ce se află în Canada, el trebuie să aplice pentru permisul său propriu de muncă. În mod normal, el trebuie să îndeplinească aceleaşi cerinţe ca și dumneavoastră, inclusiv obținerea (dacă este necesar) unui aviz privind piaţa forţei de muncă de la Resurse Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada .

Cu toate acestea, soțul sau partenerul dumneavoastră poate fi eligibil să aplice pentru un permis de muncă "deschis", care îi va permite să ocupe orice loc de muncă cu orice angajator dacă îndeplinește condiţiile prezentate mai jos:

  1. Sunteți autorizat să lucrați în Canada pentru o perioadă de şase luni sau mai mult şi munca pe care o veți efectua în timp ce veți trăi în Canada este la un nivel de calificare minim (de obicei, lucru care ar necesita cel puţin o diplomă de colegiu). Mai exact, profesia dumneavoastră trebuie să fie enumerată în Nivelul abilităţilor 0, A sau B în Clasificarea Ocupaţională Naţională , sau
  2. Sunteți autorizat să lucrați în Canada şi munca pe care o veți efectua în timp ce veți trăi în Canada, este inclusă într-o listă de ocupaţii eligibile în provinciile participante.

În fiecare dintre cazurile de mai sus, permisul de muncă al partenerului dumneavoastră va fi valabil pentru aceeaşi perioadă ca şi cel al Dumneavoastră.

Dacă îndepliniți aceste cerinţe, partenerul dumneavoastră poate aplica pentru un permis de lucru deschis. Permisul partenerului dumneavoastră va fi valabil pentru aceeaşi perioadă ca și autorizarea dumneavoastră pentru a lucra în Canada. Dacă munca dumneavoastră nu se încadrează în categoriile enumerate mai sus, partenerul dumneavoastră poate totuși aplica pentru un permis de muncă, dar va trebui să fie pentru un anumit loc de muncă şi, în majoritatea cazurilor, angajatorul va trebui să obţină un aviz privind piaţa muncii (autorizarea necesară pentru ca angajatorul să vă poată angaja), de la Resurse Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada.

Pot afla de ce cererea de aplicare a prietenului meu, rudei sau unui contact de afaceri a fost refuzată?
Conform Legii de Confidențialitate din Canada, autorităţile canadiene nu pot discuta detaliile unui caz cu nimeni, cu excepţia solicitantului şi anumitor persoane autorizate. Înainte de a oferi orice informaţie, solicitantul trebuie să specifice permisiunea scrisă de a face acest lucru. În multe cazuri, din cauza volumului de muncă, chiar dacă autorităţile pot să vă spună motivul refuzului, ei ar putea să nu fie în măsură să vă ofere mai multe detalii. De exemplu, autorităţile canadiene ar putea spune doar că "pe baza informaţiilor disponibile, ofițerul de viză consideră că solicitantul nu este un vizitator credibil, care ar părăsi Canada atunci când este necesar."

Pentru a permite autorităţilor canadiene să comunice informaţii cu caracter personal către o parte terţă, solicitanţii trebuie să completeze formularul de autoritate către Comunicarea informaţiilor unei persoane.

Poate un potențial angajator în Canada sau un solicitant în afara Canadei să facă un recurs la decizie privind o cerere pentru permis de muncă?
Conform Legii de Imigrare și Protecția Refugiaților din Canada, nu există nici un drept formal de recurs cu privire la deciziile de vize temporare de rezident. În schimb, solicitanţii pot reaplica şi, ori de câte ori este posibil, un alt ofiţer de viză va examina cererea. Solicitanţii pot solicita, de asemenea, un control jurisdicţional, prin Curtea Federală a Canadei, dacă ei cred că procesul nu a fost legal sau procedural corect. Un avocat în Canada ar acţiona în numele lor.

Voi avea nevoie de o examinare medicală?
Aţi putea avea nevoie de o evaluare satisfăcătoare medicală pentru a obţine un permis de muncă în cazul în care:

  • Doriți să lucrați în instituții în care este important să protejați sănătatea publică, cum ar fi:
  • servicii de sănătate;
  • îngrijirea copilului;
  • învăţământul primar sau secundar;

sau

  • Veniţi să lucrați într-o profesie agricolă şi ați trăit într-o ţară sau un teritoriu desemnat,

sau

  • Doriți să intrați în Canada pentru a lucra pentru o perioadă mai mare de şase luni, şi aţi trăit într-o ţară sau un teritoriu desemnat timp de şase luni consecutive în cursul perioadei de un an care precede imediat data planificată a intrării dumneavoastră.

În cazul în care o examinare medicală este necesară, veţi fi informat de către un ofiţer care vă va trimite instrucţiuni despre cum să procedaţi. Decizia ofiţerului se bazează pe tipul profesiei pe care o veţi avea şi unde aţi trăit în ultimul an.

Pot să completez un formular pentru întreaga mea familie dacă călătorim împreună?
Nu. Fiecare solicitant trebuie să completeze individual şi să semneze formularul potrivit pentru scopul călătoriei lor în Canada, inclusiv orice alte formulare suplimentare, după caz. De exemplu, veţi avea nevoie de un formular pentru vizitator, student sau permis de muncă. Fiecare solicitant cu vârsta de 18 ani şi mai mult, trebuie să completeze, de asemenea, formularul Informaţii despre familie (IMM 5645).
Puteţi trimite toate formularele de cerere ale membrilor de familie în acelaşi plic cu o singură chitanță de plată pentru valoarea totală a tuturor cererilor.

Trebuie copiii mei să completeze noul formular de cerere?
Părinţii sau tutorii pot ajuta copiii în completarea formularelor lor. Părinţii sau tutorii trebuie să semneze toate formularele în numele copiilor cu vârsta sub 18 ani. Cu toate acestea, dacă copilul dumneavoastră are vârsta de 18 ani sau mai mult, el trebuie să completeze şi să semneze propriul formular de cerere, precum şi orice alte formulare necesare.