Informație pentru migranți și diaspora din Republica Moldova

Australia

În această secțiune vei găsi detalii privind procesul de imigrare în Australia: informații generale despre această țară și de imigrare (tipuri de viză); condiții de intrare în țară și de obținere a cetățeniei; modalitățile de angajare în câmpul muncii și oferta de studii; programe speciale de imigrare și contacte utile ale ambasadei Australiei în Federația Rusă, acreditată pentru Republica Moldova.

Denumirea oficială: Federaţia Australiană (Commonwealth of Australia)
Suprafaţa: 7.692.024 km² (locul 6 în lume)
Populaţia: 23.401.892 locuitori (recensământul din 2016)
Capitala: Canberra (435.019 locuitori)
Principalele oraşe: Sydney (5.029 milioane locuitori), Melbourne (4.725 milioane locuitori), Brisbane (2.360 milioane locuritori), Perth (2.022 milioane locuitori), Adelaide (1.324 milioane locuitori)
Situarea geografică: ocupă continentul omonim (între Oceanul Pacific şi Oceanul Indian)
Sistemul de guvernare: monarhie constituţională
Şeful statului: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, regină a Australiei şi a altor teritorii, conducătoare a Commonwealth, reprezentată de un guvernator general (Peter Cosgrove, din martie 2014)
Şeful guvernului: Malcolm Turnbull, prim-ministru (din septembrie 2016)
Limba oficială: deși nu are o limbă oficială, de facto se vorbește engleza
Sistemul adiministrativ: federaţie compusă din şase state (Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania, South Australia, Western Australia) şi două teritorii (Northern Territory, Australian Capital Territory).
Moneda naţională: dolarul australian
Produsul National Brut: 56.135 dolari SUA/locuitor
Ziua Naţională: 26 ianuarie – sărbătorirea întemeierii primei aşezări a coloniştilor europeni (1788)

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Australia este scăzut, însă cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume. Autorităţile australiene menţin un sistem de alertă asupra posibilelor atacuri teroriste, care poate fi consultat la adresa internet. Recomandăm cetăţenilor Republicii Moldova care călătoresc sau se află în Australia să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile australiene şi să urmeze recomandările acestora.

Siguranţă şi criminalitate

Australia este considerată o ţară sigură, inclusiv la nivelul infracţiunilor de genul furturi, înşelăciuni, trafic de valută etc. Cu toate acestea, se recomandă adoptarea unei atitudini precaute în ceea ce priveşte păstrarea şi depozitarea banilor, obiectelor de valoare, altor documente proprii (paşaport, bilete de avion etc).
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. 
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor australiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

    · 000 urgențe medicale, accidente grave, incendii, poliția. (Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Australiei. În caz de nevoie, cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea de a solicita interpret (număr de telefon în Australia: 131450).
     
· 131444 poliţia.

Transportul public

Transportul interurban se poate face pe toate căile cunoscute (tren, autobuz, autoturism, avion). Deşi există o reţea bine dezvoltată de trenuri şi autobuze, modalitatea de transport preferată este cea cu avionul, datorită distanţelor foarte mari existente între oraşele australiene.

Sistemul medical

Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari, motiv pentru care recomandăm persoanelor care călătoresc în acest stat să încheie asigurări medicale de călătorie la plecarea din Republica Moldova.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto se desfaşoară pe partea stângă a drumului. Starea generală a drumurilor este în general foarte bună. Există însă, în special în zonele izolate din interiorul continentului şi drumuri foarte dificile şi neamenajate, pe care se recomandă accesul numai cu autovehicule de teren. Regulile de circulaţie sunt determinate de sistemul de circulaţie pe partea stangă. În intersecţiile cu sens giratoriu, prioritate are automobilul aflat deja în intersecţie. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii. Pentru copii există sisteme speciale de centuri de siguranţă, în funcţie de vârsta acestora.

Permisul de conducere

Cetăţenii Republicii Moldova care se stabilesc cu traiul în Australia pot circula cu permisul de conducere moldovenesc pentru o perioadă de maxim 3 luni. După trecerea acestui interval de timp, persoanele interesate vor trebui să obţină permisul australian de conducere. Pentru aceasta vor susţine examen teoretic şi probă practică.

Valabilitatea permisului australian este de 5 ani.

Constituie infracţiuni conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor; refuzul de a se supune controlului privind alcoolemia; a nu opri dupa o coliziune care a provocat rănirea unei persoane; depăşirea vitezei legale; conducerea fără permis etc.

Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

Numărul de telefon pentru urgenţe medicale, accidente grave, incendii etc. este 000. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Australiei.
Poliţia australiană poate fi contactată la numărul de telefon 131444.

Reglementări vamale

Australia aplică unele dintre cele mai stricte reglementări vamale. Din necesitatea de a proteja un ecosistem fragil, autorităţile interzic ferm, prin politica de carantină, introducerea în Australia a produselor animale şi vegetale (alimente, obiecte din lemn, sol, plante etc.). Încercarea de a introduce în Australia produse din categoriile de mai sus este considerată infracţiune şi, în funcţie de gravitatea faptei, poate avea drept consecinţă plata unor amenzi şi chiar detenţie.

Sumele mai mari de 10.000 de dolari australieni sau echivalentul lor în valută convertibilă vor trebui declarate la sosirea sau plecarea din Australia.

Este strict interzisă introducerea în Australia a produselor alimentare, medicamentelor şi armelor de catre persoane care nu deţin permis în acest sens. În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Australia, acesta va trebui declarat la vama sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi.

Începând cu data de 31 martie 2007 au devenit aplicabile noi reglementari privind transportul de lichide, aerosoli şi geluri la bordul aeronavelor cu sosire în sau plecare din Australia. Reglementările sunt conforme cu cele ale Uniunii Europene şi au fost introduse în cadrul măsurilor de prevenire a atacurilor teroriste cu explozibili lichizi.

Prezentele norme limitează cantitatea de lichide, aerosoli sau geluri, care pot fi transportate de pasageri aeronavelor, la 100 de mililitri/persoană. Recipientele ce conţin astfel de substanţe vor trebui sigilate în pungi transparente de plastic având capacitatea de 1 litru. Pe cale de excepţie, se permite transportul de medicamente, dacă acestea sunt însoţite de prescripţie medicală, şi produsele alimentare pentru nou născuţi.

Regimul medicamentelor

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Australia. Se recomandă ca acestea să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea de sănătate a persoanei şi medicaţia recomandată. Pentru anumite produse medicinale poate fi necesară aprobarea de import sau acordul serviciului australian de carantină.

Introducerea medicamentelor care produc creşterea performanţelor sportive este interzisă. Sunt interzise medicamente care conţin narcotice, anfetamină, halucinogene, barbiturbice. De asemenea, este interzisă introducerea vaccinurilor, a substanţelor anabolice sau androgine, steroizi, hormoni de creştere, eritropoietine (EPO). Produsele de medicină tradiţională pot conţine părţi vegetale sau ale unor specii pe cale de dispariţie (preparate din aloe, ginseng, corn de rinocer, venin etc). Introducerea acestora în Australia este restricţionată sau interzisă.

Pentru informaţii suplimentare, trebuie contactat Department of Health and Age Care, Therapeutic Goods Administration

Tel: 00-61-2-6272-4758; 00-61-2-6232-8610;
Fax: 00-61-2-62732097; 00-61-2-6232-8605

Găsești lista produselor interzise și a celor care trebuie declarate aici.

Animalele de companie nu pot fi aduse în Australia direct din Republica Moldova. Există posibilitatea importului indirect în acest caz, animalul respectiv trebuind să stea pe teritoriul unui stat terţ pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

Recomandăm persoanelor interesate să contacteze direct serviciul de carantină al unuia dintre statele terţe agreate de autorităţile australiene. O listă a acestor state se poate găsi la adresa http://www.agriculture.gov.au/ (The Department of Agriculture and Water Resource).

Tipuri de vize
Vize turistice
Vize pentru vizite repetate și sejururi lungi
Vize de tranzit
Vize de student
Vize pentru tratamentul medical
VIze de intrare pentru specialişti
Imigrarea partenerului
Imigrarea copiilor
Alte opţiuni pentru viză de familie în Australia
Cum să aplicaţi şi informaţii generale

 

Începând cu 1 iulie 2012, cetăţenii Republicii Moldova şi rezidenţii de pe teritoriul ţării noastre beneficiază de un regim facilitar de vize în scopul efectuării călătoriilor în Australia. Astfel, nu mai este necesar deplasarea cetăţenilor Republicii Moldova la Ambasada Australiei la Moscova, precum şi prezentarea paşaportului solicitantului în procesul de eliberare a vizelor.

Cetăţenii interesaţi de obţinerea vizei de intrare în Australia pot accesa formularul de aplicare de pe site-ul Ambasadei, expediind, ulterior, prin curier poştal, cererea şi copiile documentelor necesare la Ambasada Australiei la Moscova. Solicitanţii de vize sunt informaţi prin poşta electronică sau prin curierul poştal obişnuit despre decizia Departamentului Afaceri Interne al Guvernului Australiei, care este inclusă automat în sistemul avansat de înregistrare a călătorilor (Advance Passanger Processing System), valabil în toate aeroporturile internaţionale. Potrivit noului aranjament, cetăţenii moldovenii şi rezidenţii vor fi supuşi controlului la frontieră în baza confirmării parvenită de la Ambasada Australiei şi a datelor care vor figura automat în sistemul electronic. Informaţiile adiţionale despre pachetul de documente necesare pentru noua procedură simplificată de obţinere a vizelor pot fi vizualizate pe site-ul Ambasadei Australiei în Republica Moldova, cu sediul la Moscova: www.russia.embassy.gov.au

Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de viză pentru a putea călători în Australia. Scopurile cele mai frecvente pentru care se acordă vizele sunt: afaceri, angajare în muncă pentru perioade limitate (maxim 4 ani), participare la evenimente, vizită la familie, tratament medical, cursuri de pregătire profesională, studii. Din data de 1 iulie 2012 Departamentul Afaceri Interne a inclus şi Republica Moldova pe lista statelor care beneficiază de sistemul electronic de acordarea vizelor „auto-grant facility”.

Atenţie! Viza de intrare în acest stat nu se acordă la frontieră.
Atenţie! Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră.
Atenţie! Tipurile de viză aplicabile sau recomandate fiecărui caz în parte, precum şi paşii necesari pentru obţinerea lor se pot afla în urma completării unui chestionar special, la adresa http://www.immi.gov.au/visawizard/#vw=%23a_intro.

Misiunea OIM în Moldova oferă asistență în procesul de plecare în Australia prin:

1. evaluarea stării de sănătate fizică și psihică făcută fie înainte de plecare, fie la sosire, în scopul relocării, ocupării forței de muncă internaționale, înscrierii în programe specifice de asistență pentru migranți sau obținerii de vize temporare sau permanente. Lista de servicii include, de regulă, o examinare fizică detaliată, investigații clinice sau de laborator, revizuirea istoricului imunizărilor și pregătirea formularelor și a documentelor necesare pentru imigrație etc. OIM poate, de asemenea, furniza escorte medicale în timpul călătoriei, după caz. Poți face o programare online pentru examenul medical

2. asistența de călătorie prin furnizarea de informații privind transportul aerian; asistență la cumpărarea biletelor la tarife reduse; notificarea în avans a sponsorilor privind detaliile de călătorie; asistență în completarea documentației necesare de plecare și sosire (imigrație și vamă); asistență la checkin aeroport; escortarea prin vamă și imigrație; tranzitul aeroporturilor și asistența de sosire în unele țări. Asistența poate include, de asemenea, organizarea unei escorte dedicate în timpul călătoriei pentru a facilita călătoria cu avionul pentru persoane cu handicap sau fără experiență. Acest program își propune să ofere asistență de transport titularilor de vize imigranți și studenților / lucrătorilor temporari cu vize de lungă durată valabile mai mult de un an. Poți beneficia de aceste servicii o singură dată. 

Expertul de Vize vă poate ajuta să decideţi care viză se potriveşte cel mai bine privind circumstanţele dumneavoastră.

Tipuri de vize

Pentru intrarea temporară

• Vize Turistice - pentru turişti, vizitatori de familie şi tratament medical
• Vize de Afaceri (pe termen scurt) - pentru vizite de până la 3 luni pentru scopuri legate de afaceri
• Vize de tranzit - pentru pasagerii care tranzitează Australia în drum spre o altă ţară
• Vize pentru Studenți
• Vize pentru Tratament Medical
• Vize de Intrare a Specialiștilor

Pentru intrarea imigranților

• Vize cu scop de familie sau căsătorie
• Vize pentru copii
• Alte vize pentru Familii

Revenirea rezidenților

• Vize pentru revenirea rezidenților (RRV)

Vize turistice Viza turistică (subclasa 600) vă permite să vizitați Australia pentru o vacanță sau recreere, sau pentru a vizita familia şi prietenii. Această viză poate fi de asemenea utilizată pentru alte scopuri, în scop de afaceri pe termen scurt, în afară de muncă, inclusiv în scopuri de studiu pentru mai puţin de trei luni.

Vize pentru vizite repetate şi sejururi lungi Viza Autorizație electronică de călătorie (subclasa 601) este destinată numai pentru a permite deplasări multiple în Australia în scopuri turistice sau pentru afaceri timp de un an cu posibilitatea de a sta pe teritoriul Australie până la 3 luni fiecare vizită. Dacă deții acest tip de viză nu ai dreptul să muncești. Cetățenii Republicii Moldova și României nu pot obține acest tip de viză.

Dacă dorești să migrezi sau să petreci perioade mai lungi în Australia, ar trebui să explorezi mai multe opţiuni de viză, care pot fi mai adecvate.

Sistemul eVisitor (subclasa 651) este un tip de viză ce permite să vizitezi Australia până la 3 luni timp de un an. Se obține gratis, se procesează timp de o zi lucrătoare. Poate fi obținută de către cetățenii unor anumite state, inclusiv România. Detalii aici.

Cerinţe de sănătate

-  În unele situaţii este posibil să se solicite să efectuezi un examen medical.
-  Toţi vizitatorii sunt sfătuiţi să obțină o asigurare de sănătate completă înainte de călătorie.
-   Dacă ai 75 ani sau mai mult, trebuie să furnizezi dovezi că ai asigurare medicală pentru întreaga perioadă a şederii tale în Australia.

Vize de tranzit  Vizele de tranzit sunt pentru cei care intenţionează să treacă prin Australia pentru o perioadă de până la 72 de ore. Cetăţenii din Federaţia Rusă, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazakhstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan trebuie să obţină o viză de tranzit pentru a trece prin Australia pe calea aerului sau pe mare în drum spre o altă ţară, chiar dacă aceştia nu vor părăsi aeroportul din Australia şi, indiferent de lungimea escală în Australia.

Trebuie să discuţi cu agentul de voiaj sau compania aeriană pentru a determina dacă zborul tău se opreşte în Australia (chiar şi pentru re-alimentare), deoarece destinaţiile australiene de tranzit nu apar întotdeauna pe biletele de avion. Prelungiri ale perioadei de şedere nu vor fi acordate. Dacă călătorești în Australia cu scopuri turistice sau cu scopuri care nu au legătură cu călătoria ta mai departe, trebuie să aplici pentru alt tip de viză.

Timpul de procesare Scopul ambasadei este de a analiza toate cererile de viză de tranzit în aceeaşi zi în care cererea este depusă. Cu toate acestea, deoarece timpul de procesare variază în funcţie de resursele disponibile şi de volumul de muncă, trebuie să aplici cu cel puţin 2 săptămâni înainte de călătorie.

Vize de student O viză de student (subclasa 500) permite elevilor să studieze în Australia, inclusiv cursuri de limbă engleză. Studenții deţinători de viză pot lucra în Australia timp de până la 20 de ore pe săptămână. Studiile pe termen scurt pentru o perioadă de până la trei luni, fără permis de muncă, pot fi efectuate cu o viză de turist.

Evaluarea vizelor pentru studenţi. Pentru a obține o viză, trebuie să furnizezi următoarele dovezi:

• fonduri suficiente pentru achitarea studiilor şi şederii în Australia
• competenţe de limba engleză
• dovezi că vei respecta condiţiile de viză
 

Evaluarea preliminară a vizei (PVA) - odată ce ambasada a evaluat cererea ta de viză şi s-a convins de intenţiile reale de a studia, îți va oferi o evaluare preliminară a vizei (PVA), în scris. După asta, obţine o confirmare de înscriere (COE) de la instituţia de învăţământ, care să confirme că ești oficial înscris la un curs înregistrat şi că ai plătit atât taxele de școlarizare, cât și taxele de asigurare a sănătății. Va trebui să obţii o COE oficială pentru fiecare copil de vârstă şcolară care este inclus în cererea ta.
Informaţii detaliate despre vizele de student sunt disponibile pe site-ul web al Afacerilor Interne .
A se vedea: Vize în scop de studiu.

Vize pentru tratamentul medical

Opţiuni de vize  pentru persoanele care vor să călătorească în Australia pentru tratament medical.

Vize pentru Tratament Medical de scurtă și lungă durată (subclasa 602) pentru persoanele care vor să călătorească în Australia pentru tratament medical sau consultaţii medicale. Această viză este destinată pentru a permite pacienţilor să călătorească în Australia pentru tratament medical sau consultaţii medicale. Pentru cine este această viză? Această viză este pentru tine dacă:

• planifici orice tratament medical sau consultații în Australia, cu excepţia mamei surogat
• călătorești în Australia pentru a dona un organ
• te afli în Australia, ai peste 50 de ani, și ți-a fost refuzată o viză permanentă din motive de sănătate
• însoţești sau acorzi sprijin unei persoane care necesită tratament.

Cât costă această viză? Există o taxă de aplicare nerambursabilă (de la 285 AUD), atunci când depui cererea.
Ce pot face dacă dețin această viză?Dacă ți se acordă această viză, poți să vizitezi Australia pentru perioada tratamentului sau consultației.
Vizele pot fi acordate pentru o singură intrare sau mai multe intrări în Australia.
Pentru a fi eligibil pentru această viză, trebuie să ai un tratament medical sau o consultație confirmată în Australia.

Ai putea fi, de asemenea, eligibil dacă însoţeștii un pacient sau donator, care este un solicitant pentru o viză pentru tratament medical.

Nu ești eligibil pentru această viză dacă:

• ai o situație medicală care ar putea fi o ameninţare pentru sănătatea publică;
• ai o viză temporară (subclasa 426 (muncitor intern (temporar) - viză diplomatică sau consulară), sau ultima viză pe care ai avut-o a fost o viză subclasa 403.

Cerinţe financiare Trebuie să poți prezenta dovezi cu cererea ta că dispui de fonduri suficiente pentru călătorie şi tratament, şi deja ai făcut aranjamentele necesare pentru plată:
• planul dumneavoastră complet de tratament
• alte cheltuieli legate de șederea în Australia
• cheltuieli pentru orice persoană care te însoţeşte
• cheltuielile donatorilor de organe, dacă este cazul.

Trebuie să poți confirma că:
• măsurile adecvate de plată sunt în vigoare pentru tratamentul tău;
• nici un cetăţean australian sau rezident permanent nu va fi dezavantajat în obţinerea tratamentului medical;
• orice tratament într-un spital public a fost aprobat de către stat sau de autoritatea teritorială de sănătate în cauză.

Eligibilitatea ta va fi afectată de măsurile pentru revenirea în ţara ta, inclusiv planurile realiste pentru îngrijire continuă, recuperare sau de călătorie în caz de probleme de sănătate în continuare.

Cerinţe de sănătate După ce ai depus cererea, vei trece un examen de sănătate pentru a se asigura că nu suferi de tuberculoză activă. Detalii privind procesul de obținere a unei vize în scop medical aici.
Trebuie să demonstrezii că ai bune intenții și ești o persoană ce respectă legea. Detalii privind actele ce confirmă acest lucru aici.

Vize de intrare pentru specialişti sunt în majoritate pentru activități temporare (subclasa 408) în Australia a persoanelor care pot contribui la dezvoltarea economică, culturală şi socială a comunităţii australiene. Aceștea pot desfășura proiecte de cercetare în Australia, să muncească în industria cinematografică, participe la competiții, schimb cultural de studenți, activități religioase, invitat de administrația australiană etc.

Informaţii detaliate despre vizele de intrare pentru specialiști sunt disponibile pe site-ul web al Departamentului Afaceri Interne.

 Unele vize de intrare pentru specialiști au nevoie de o sponsorizare aprobată. Trebuie să citești cu atenţie formularul de cerere pentru a stabili dacă acest lucru este valabil pentru subclasa vizei tale şi pentru a vedea ce alte cerinţe trebuie să îndeplinești. În unele situaţii este posibil să se solicite să efectuezi un examen medical.

Imigrarea partenerului  Dacă intenţionezi să emigrezi în Australia în calitate de partener al unui cetăţean australian sau rezident permanent (sau un cetăţean eligibil din Noua Zeelandă), poți aplica pentru una dintre următoarele vize la Ambasada Australiei de la Moscova:

• Logodnic – Informaţii detaliate despre vizele pentru parteneri şi posibilelor căsătorii sunt disponibile aici pe site-ul web al Departamentului Afaceri Interne.
• Sunt câteva opțiuni pentru Categoria de Vize pentru Parteneri

 1. Dacă aplici de pe teritoriul Australiei și ești soțul/soția/partenerul unui cetățean Australian sau a unui cetățean cu reședință permanentă în Australia sau a unui cetățean eligibil din Noua Zeelandă urmează pașii indicați aici. Se obține viză temporară subclasa 820, apoi viza subclasa 801 permanentă, include soţii căsătoriți şi partenerii de facto (inclusiv partenerii de acelaşi sex).
 1. Dacă aplici pentru viză din afara teritoriului Australiei, și ești soțul/soția/partenerul unui cetățean Australian sau a unui cetățean cu reședință permanentă în Australia sau a unui cetățean eligibil din Noua Zeelandă, sau intenționezi să te căsătorești înainte ca să fie luată o decizie privind solicitarea de viză de către partenerul tău, urmează pașii indicați aici. Se obține viză temporară subclasa 309, apoi viză permanentă subclasa 100.
 1. Dacă aplici pentru viză din afara teritoriului Australiei, și intenționezi să călătorești în Australia și să te căsătorești cu un cetățean australian sau cetățean cu reședință permanentă în Australia sau cu un cetățean eligibil din Noua Zeelandă, după ce ai obținut viză, urmează pașii indicați aici pentru viză de căsătorie (subclasa 300) cu intenția de a te căsători în viitor cu un cetățean australian.

Broşura Migraţia Partenerului

Pentru a depune cererea, ambasada Australiei la Moscova preferă să trimiţi cererea ta prin e-mail sau prin curier. Dacă dorești să depui cererea în persoană la Ambasadă, trebuie să faci o programare în avans.

• Aplicarea prin poştă sau curier
Dacă depui cererea ta prin poştă sau curier, Ambasada va trimite o confirmare de primire a cererii tale în aceeaşi zi în care a primit-o şi a înregistrat-o. Ai grijă să te asiguri că furnizezi toate documentele necesare, şi că secţiunea despre detaliile de plată din formular a fost completată corect, sau că dovezile referitor la plata taxei pentru vize (în cazul în care a fost plătită în Australia) sunt incluse.

• Aplicarea în persoană cu o programare pentru depunerea cererii
Dacă aplici în persoană cu o programare pentru depunerea cererii, un ofiţer te va întâlni şi va examina documentele cu tine de față. Dacă este necesar, vor organiza un interviu față în față, mai târziu, în procesul de aplicare. Prezintă toate documentele solicitate şi taxa corectă la programare.

Dacă intenţionezi să depui cererea în persoană, telefonează sau expediază un e-mail, între orele 9.00 și 12.30, de luni până vineri, cu 2-4 săptămâni înainte de data preconizată a depunerii pentru a face o programare.

Cerinţe de sănătate Dacă dorești să te stabilești cu traiul permanent în Australia trebuie să îndeplinești cerinţele de sănătate înainte de acordarea unei vize.

Asigurarea Asistenţei  Dacă partenerul tău nu este angajat cu normă întreagă sau nu a primit nici o formă de prestaţie de securitate socială în cursul ultimilor doi ani, Ambasada poate solicita o asigurare de asistență. Acest lucru este evaluat de către Centrelink din Australia.

Timpul de procesare Timpul standard de procesare la Moscova a serviciilor stabilite de către Guvernul Australian privind cererile de vize pentru parteneri este de 12 luni. În marea majoritate a cazurilor, pot fi finalizate în termen de aproximativ 7 luni. Totuşi, unele cereri complexe pot dura mai mult pentru a fi procesate. Aplică cât mai curând posibil, înainte de data la care dorești să te muți în Australia.

Notificările Deciziilor Toate sfaturile referitor la deciziile de acordare a vizelor sunt trimise la solicitanţi şi/sau agenţii lor prin metoda de corespondență indicată în formularul de cerere. Dacă ai nominalizat adresa partenerului tău ca adresă de corespondenţă, Ambasada îți va trimite avizul de decizie la acea adresă. Sfaturile referitor la aprobarea vizelor sunt însoţite de informaţii generale cu privire la procesul de migrare către Australia. Dacă cererea ta de viză este refuzată, vei fi notificat de aceasta printr-o scrisoare, împreună cu o înregistrare a deciziei, precum și motivele refuzului şi informaţii despre drepturile pe care le ai. Ambasada nu va trimite înregistrările referitor la decizia ta la adresa partenerului fără acordul scris al solicitantului. În primul rând, partenerul tău ar trebui sa ceară o copie a înregistrării deciziei.

O vizită în Australia în timp ce cererea ta pentru migrare este procesată. Unii solicitanţi de viză pentru parteneri aplică, de asemenea pentru vize turistice pentru a vizita Australia în timp ce cererea lor de migrare este în curs de procesare. Programul vizitatorilor în Australia este conceput pentru a promova turismul şi pentru a încuraja intrarea vizitatorilor autentici, inclusiv vizitatori de familie, care intenţionează să respecte condiţiile specificate în vizele turistice. O cerinţă pentru acordarea unei vize turistice este faptul că "solicitantul promite ministrului că intenţia exprimată a solicitantului numai pentru a vizita Australia este veridică".

În general, persoanele cu o solicitare de migraţie existentă nu pot să îndeplinească factorul de decizie că aceștia planifică doar o vizită în Australia, şi nu folosesc viza turistică ca un mijloc de a intra în Australia și a rămâne permanent în țară. Cu toate acestea, în unele cazuri, solicitanţii pot demonstra faptul că o subvenţie pentru o viză turistică este necesară.

Imigrarea copiilor

Cererile pot fi depuse la Ambasada Australiei de la Moscova pentru următoarele tipuri de viză pentru copii.
• Copii (Subclasa 101) - Pentru copiii unui cetăţean australian, rezident permanent australian sau cetățean eligibil din Noua Zeelandă
• Copil dependent (Subclasa 445) - Pentru copiii a căror părinte deţine o viză temporară pentru parteneri
• Adoptare (Subclasa 102) - Pentru copiii care au fost sau care sunt, urmează să fie adoptați de către o persoană care este cetăţean australian, rezident permanent australian, sau un cetăţean eligibil din Noua Zeelandă la momentul adoptării.
• Rudă orfană (Subclasa 117) - Pentru copiii ai căror părinţi sunt decedaţi, suferă de incapacitate permanentă, sau care au un sponsor eligibil

Informaţii detaliate despre vize pentru migrarea copiilor sunt disponibile pe site-ul web al Departamentului Afaceri Interne.

Opţiuni ale vizelor pentru copii.

Pentru a depune cererea ta, Ambasada sfătuie să trimiţi cererea ta prin e-mail sau prin curier. Dacă dorești să depui cererea în persoană la Ambasadă, va trebui să faci o programare în prealabil.

• Aplicarea prin poştă sau curier
Dacă depui cererea ta prin poştă sau curier, Ambasada va trimite o confirmare de primire a cererii tale în aceeaşi zi în care va primi şi va înregistra cererea. Ai grijă să te asiguri că furnizezi toate documentele necesare, şi că secţiunea despre detaliile de plată din formular a fost completată corect, sau că dovezile referitor la plata taxei pentru vize (în cazul în care a fost plătită în Australia) sunt incluse.

• Aplicarea în persoană cu o programare pentru depunerea cererii
Dacă aplici în persoană cu o programare pentru depunerea cererii, un ofiţer te va întâlni şi se va uita prin documente cu tine de față. Dacă un interviu față în față este necesar, acesta se va desfășura în procesul de aplicare. Ambasada cere să aduci toate documentele solicitate şi taxa corectă în ziua programării.

Dacă intenţionezi să depui cererea ta în persoană, telefonează sau expediază un e-mail, între orele 9.00 și 12.30, de luni până vineri, cu 2-4 săptămâni înainte.

Cerinţe de sănătate Toţi solicitanţii care doresc să se stabilească permanent în Australia trebuie să îndeplinească cerinţele de sănătate înainte de acordarea unei vize.

Timpul de procesare Timpul standard de procesare la Moscova a serviciilor stabilite de către Guvernul Australian privind cererile de vize pentru copii este de 14 luni. În marea majoritate a cazurilor, cererile se examinează în termen de aproximativ 7 luni. Totuşi, unele cereri complexe pot dura mai mult pentru a fi procesate. Aplică cât mai curând posibil, înainte de data la care dorești să te muți în Australia.

Alte opţiuni pentru viză de familie în Australia

             În Australia
Rudă rămasă (Subclasa 835) (permanent)
Pentru persoanele care vor să se alăture fraţilor, surorilor sau părinţilor, care sunt unicele rude apropiate şi sunt, de obicei rezidente în Australia.

Rudă dependentă în vârstă (Subclasa 838) (permanent)
O viză permanentă pentru persoanele în vârstă care se bazează pe o rudă în Australia, pentru toate, sau majoritatea, din costurile lor de viaţă.

Îngrijitor (Subclasa 836) (permanent)
Pentru persoanele care urmează să aibă grijă de o rudă australiană sau un membru al familiei lor, care are o stare de sănătate precară.

Viza de Familie pentru cetățenii din Noua Zeelandă (Subclasa 461) (temporar)
Pentru cetățenii care nu sunt din Noua Zeelandă, dar vor să călătorească şi să trăiască în Australia cu un membru de familie, cetățean din Noua Zeelandă, care deține o viză dintr-o categorie specială.

            În afara Australiei

Viza pentru rudă rămasă (Subclasa 115)
Pentru persoanele care vor să se alăture fraţilor, surorilor sau părinţilor, care sunt unicele rude apropiate şi sunt, de obicei rezidente în Australia.

Rudă dependentă în vârstă (Subclasa 114)
O viză permanentă pentru persoanele în vârstă care se bazează pe o rudă în Australia, pentru toate, sau majoritatea, din costurile lor de viaţă.

Îngrijitor (Subclasa 116)
Pentru persoanele care trebuie să aibă grijă de o rudă australiană sau un membru al familiei lor, care are o anumită stare de sănătate.

Viza de Familie pentru cetățenii din Noua Zeelandă (Subclasa 461) (temporar)
Pentru cetățenii care nu sunt din Noua Zeelandă, dar vor să călătorească şi să trăiască în Australia cu un membru de familie, cetățean din Noua Zeelandă, care deține o viză dintr-o categorie specială.

Cum să aplicați și informație generală


1. Verifică cerinţele pentru solicitarea vizei pentru tine.
Poţi descărca şi imprima o listă de verificare din descrierea fiecărui tip de viză care detaliază documentaţia pe care trebuie să o prezinți împreună cu cererea.

2. Completează formularul corect
Toate formularele de cerere trebuie să fie completate în limba engleză. La toate întrebările trebuie să dai răspuns şi formularul trebuie să fie semnat. Verifică pe lista de verificare care formular este necesar pentru tipul tău de viză. Toate formularele de cerere sunt disponibile pe site-ul Departamentului Afaceri Interne.

3. Ataşează două fotografii
Trebuie să atașezi două fotografii recente de tip paşaport, mijlocii, color, cu cererea dumneavoastră. Nu există cerinţe speciale de măsurare sau restricţii.

4. Depune o cerere completă
Nu trebuie să mergi la Ambasadă în persoană ca să aplici pentru o viză. O cerere de viză poate fi depusă prin poştă sau curier, sau poate fi depusă de către persoana terță autorizată sau reprezentantul tău. Va trebui să plătești taxa stabilită pentru cerere pentru tipul potrivit de viză. Procesarea cererii tale nu are loc până când nu a fost primită taxa corectă, deoarece cererea nu este validă din punct de vedere legal.

Taxe și Tarife

Taxa corectă pentru cererea de viză trebuie să fie plătită în momentul în care se depune cererea.

Informaţii cu caracter personal şi autorizarea altor persoane Ambasada nu discută, din punct de vedere legal, cererile de viză (inclusiv motivele pentru decizii) cu prietenii sau sponsorii, sau alte terţe părţi, cu excepţia cazului în care are autorizaţie specifică din partea solicitantului. Dacă dorești să autorizezi o persoană ca să primească notificări şi să acţioneze în numele tău, trebuie să ne notifici în scris. Trebuie să faci acest lucru prin completarea formularului 956 sau formularului 956A, sau partea relevantă din formularul de cerere.

Toate formularele pentru completarea cererilor de obținere a vizei le poți descărca de aici.

Cereri complete Este important să depui toate documentele justificative pentru cererea ta în momentul în care aplici pentru viză. Ar trebui să justifici cererea ta cu cât mai multe informaţii posibile în momentul aplicării. O decizie poate fi făcută doar în baza informaţiilor pe care le furnizezi împreună cu cererea. Dacă ți se solicită să furnizezi informaţii suplimentare, ar trebui să indici clar numele tău, data naşterii, detalii din paşaport şi din fişierul de referinţă atunci când prezinți informaţiile solicitate.

Documente în alte limbi decât limba engleză Toate documentele personale, cum ar fi certificatele de naştere, de căsătorie sau de divorţ, care sunt într-o altă limbă decât limba engleză, trebuie să fie însoţite de o traducere legalizată în limba engleză. Documentele trebuie să fie certificate de către un notar şi traduse de un traducător autorizat. Documentele fotocopiate nu sunt acceptabile, trebuie să prezinți copii legalizate (sau certificate) ale documentelor.

Copiile altor documente, cum ar fi certificatele de muncă, certificatele de proprietate, și extrasele de cont, în mod normal, nu trebuie să fie certificate sau traduse.

Cerinţe suplimentare pentru copii În orice cerere, în care este inclus un copil cu vârsta sub 18 ani, toate persoanele cu custodia copilului (de obicei părinţii), care nu călătoresc cu copilul, trebuie să prezinte consimţământul pentru copil de a călători în Australia. Documentele pe care trebuie să le furnizezi cu cererea, în care este inclus un copil cu vârsta sub 18 ani, sunt:

· O copie certificată sau legalizată a certificatului de naştere al copilului în care sunt menționate numele ambilor părinți
ŞI
· permisiunea certificată a părintelui neînsoțitor, care aprobă călătoria copilului în Australia pentru perioada propusă
ŞI
· O copie a paginilor de identificare din paşaport ale părintelui care nu călătorește cu copilul sau alte documente de identitate, cu o semnătură;
SAU
· Un document legal (cum ar fi o hotărâre judecătorească), care atestă că, părintele care nu călătorește cu copilul, este lipsit de drepturile părinteşti.

Timpul de procesare Departamentul pentru Afaceri Interne se angajează să îndeplinească standardele serviciilor, publicate de Guvernul Australian, cu scopul de a furniza servicii eficace şi eficiente pentru tine.

Întrebări referitor la etapa de examinare a cererii Ambasada roagă să nu adresezi întrebări referitor la mersul cererii tale, în timpul perioadei standarde a serviciilor care se aplică la cererea ta. Aceste întrebări încetinesc procesarea cererilor şi pot întârzia procesarea tuturor cererilor, inclusiv a ta. Conform Codului de Conduită al Departamentului pentru Afaceri Interne, personalul ambasadei nu poate da sfaturi despre migraţie, sau orice evaluare a șansei probabile de succes cu privire la orice cerere de viză, care urmează a fi depusă. Numai după ce o cerere valabilă este depusă, un factor de decizie poate să facă o evaluare atentă a fondului cauzei.

Dacă ți s-a acordat o viză  Dacă ți s-a acordat o viză, trebuie să prezinți paşaportul la Ambasada Australiei de la Moscova pentru a avea un autocolant de viză plasat în paşaportul dumneavoastră. Ambasada va solicita să transmiți paşaportul tău prin scrisoare recomandată, curier sau să îl aduci în persoană. Dacă ți s-a acordat viza în Australia, asigură-te că aceasta include o copie a scrisorii de la biroul de procesare. Dacă nu te prezinți în persoană, trebuie să furnizezi o autorizaţie în scris care să ateste că permiți unei terţe părţi să ridice paşaportul în numele tău. Asigură-te că informezi ambasada cum dorești ca să fie întors paşaportul.

Dacă locuiești în afara Federației Ruse, poți să:
• ridici paşaportul tău în persoană;
sau
• angajezi un curier sau o persoană terţă să îți ridice paşaportul. Întocmește o scrisoare de autorizare şi declară că ești responsabil pentru toate acordurile şi costurile asociate.

Dacă locuiești în Federația Rusă, poți să:
• ridici paşaportul tău în persoană;
• angajezi un curier sau o persoană terţă să îți ridice paşaportul. Întocmește o scrisoare de autorizare şi declară că ești responsabil pentru toate acordurile şi costurile asociate; 
• aranjeză ca paşaportul tău să fie trimis prin scrisoare recomandată. Întocmește o scrisoare de autorizaţie în care precizezi că ambasada poate să-ți expedieze paşaportul tău, prin scrisoare recomandată şi care să includă adresa de returnare cu codul de index. Uneori, poate dura 3-4 săptămâni pentru ca paşaportul tău să ajungă, prin scrisoare recomandată.

Taxe de aplicare Toate taxele şi tarifele trebuie să fie achitate în momentul depunerii cererii.Ambasada Australiei de la Moscova acceptă plata doar cu card de credit (Visa, MasterCard, Diners Club, JCB și STB), în ruble ruseşti. Dacă trimiți prin poștă cererea ta şi achiți cu cardul de credit, titularul cardului de credit trebuie să imprime, să completeze şi să includă formularul de autorizare a cardului de credit cu cererea de viză. Dacă nu completezi formularul corect sau dacă ambasada nu va putea să deducă taxa de pe cardul de credit, cererea de viză va fi returnată neprocesată.

Pentru a converti suma de dolari australieni în ruble rusești: a se vedea: Convertor valutar.

Agenţii de migrare şi operatorii de turism depun cererile de grup cu o singură plată cu cardul de credit care să acopere toate taxele de Vize (VACs) în persoană, trebuie să ofere detalii cu privire la toate cererile pentru care plata cu card de credit se aplică (de exemplu din lista solicitanţilor, tipul de viză şi cuantumul taxei pentru fiecare solicitant).

Contactează Ambasada Australiei în Federația Rusă.

Toate cererile de viză şi alte cereri sunt acceptate doar cu programare. Poţi trimite, de asemenea, cererea ta prin poștă sau prin curier. Pentru o programare, contactează Biroul de Vize și Imigrare prin e-mail sau telefon. Deseori, ambasada poate oferi asistența de care ai nevoie prin telefon sau e-mail, fără a fi nevoie să vii la Ambasadă. 
Contactează ambasada prin e-mail şi veți primi răspuns în termen de 5 zile lucrătoare. 
E-mail: immigration.moscow@dfat.gov.au
Tel: +7 (495) 956 6070
Fax: +7 (495) 956 6162
Orele de contact la telefon: de la 9:00 până la 12:30, de luni până vineri. În afară de aceste ore şi în sărbătorile legale, informaţii înregistrate sunt disponibile.
A se vedea: Sărbătorile Publice.

Adresa: 
Ambasada Australiei – Secția vize și imigrare
Federația Rusă, 109028 Moscova,
Podkolokolny Pereulok, 10A/2
Stația de metro: Kitay Gorod

Vize permanente în Australia

Mutarea cu traiul în Australia

Începutul traiului în Australia

Prezentarea generală a sistemului de sănătate

Prezentarea generală a sistemului de securitate socială 

Vize Permanente în Australia

Următoarele Vize pot duce la obţinerea reşedinţei permanente şi stabilirea cu traiul în Australia.

Abilităţi - Independentă
Viza pentru Abilităţi Independentă este o viză permanentă pentru persoane cu abilităţi care doresc să locuiască şi să lucreze în Australia. Viza garantează dreptul la muncă şi stabilirea în orice colţ al Australiei.

Abilităţi - Sponsorizată
O viză pentru Abilităţi Sponsorizată este pentru migranţii ce posedă abilităţi şi care au fost nominalizaţi de către un Stat/Provincie sau care au un membru de familie- sponsor în Australia.

Abilităţi – Sponsorizată Regional
Viza pentru Abilităţi Sponsorizată Regional este o viză de lucru sponsorizată pentru persoanele care doresc să locuiască şi să lucreze într-o regiune mai puţin populată sau într-o anumită regiune. Viza pentru Abilităţi Regională Sponsorizată este o viză temporară valabilă pentru 3 ani. După 3 ani, deţinătorul vizei poate aplica pentru reşedinţă permanentă.

Vize pentru Calificări
Categoria migranţilor calificaţi pentru cei care fie că trec fie că nu testul grilă şi sunt în căutarea de a fi nominalizați de către un Stat/Provincie al Australiei.

Schema Regională a Migraţiei Sponsorizată (RSMS)
Schema Regională a Migraţiei Sponsorizate este limitată pentru anumite regiuni ale ţării. Ea permite angajatorilor de a sponsoriza migranţii calificaţi pentru posturile de lucru disponibile. Viza RSMS prevede reşedinţă permanentă.

Acorduri de Muncă
Acordurile de Muncă dau posibilitatea angajatorilor australieni de a recruta un număr specific de muncitori de peste hotare ca răspuns la deficitul de cadre calificate pe piaţa internă de muncă. Angajaţii pot sosi în Australia fie în baza vizei permanente sau temporare.

Schema Nominală a Angajatorului (ENS)
Rezidenţii Permanenţi care intră în Australia în baza Schemei Nominale a Angajatorului au un post de lucru care îi aşteaptă. Alternativ, puteţi aplica pentru această viză dacă deţineţi o viză temporară de lucru, ca Viza de Lucru pe perioada Sărbătorilor sau Viza de Studii.

Familia şi Partenerii
Aceste vize solicită sponsorizare din partea cetăţenilor Australiei sau ai Noii Zeelande. Copii sau alţi membri ai familiei pot aplica pentru a se alătura cetăţenilor Australiei sau membrilor familiei - rezidenţi permanenţi ai Australiei.

Părinţii
Parinţii pot migra în Australia dacă au un copil care este cetăţean al Australiei, rezident permanent sau cetăţean eligibil al Noii Zeelande.

Vize cu scop de afaceri
Programul pentru Vize cu scop de afaceri încurajează proprietarii afacerilor de succes, investitorilor sau top managerilor să se stabilească cu traiul în Australia în timp ce dezvoltă oportunităţi de afaceri noi sau deja existente pe teritoriul Australiei. Deţinătorilor de Viză cu scop de Afaceri iniţial li se acordă viză provizorie ca mai apoi, peste 4 ani, să poată aplica pentru reşedinţă.

Rezidenţi reîntorşi
O viză de tip Rezidenţi Reîntorşi (RRV) este valabilă pentru 3 luni sau 5 ani, în dependenţă de circumstanţe. Aceasta permite rezidenţilor permanenţi de a călători spre şi din Australia cît de des doresc pe toată perioada validităţii vizei, în timp ce îşi menţin statutul de rezident permanent.

IMPORTANT!

Evaluarea Online a tuturor acestor tipuri de vize. În baza Programului General al Migranţilor Talentați (GSM), aplicanţii folosesc calificările, experienţa de muncă, abilităţile de comunicare în Limba Engleză pentru a satisface toate cerinţele Imigrării în Australia. Candidaţii trebuie să îndeplinească cerinţele de bază şi trebuie să susţină testul grilă.

 

Mutarea cu traiul în Australia

Ce este 'aşezare/stabilire'?

Odată ajuns ca migrant calificat sau cu familia, sau ca refugiat sau în calitate de candidat umanitar, sunt o mulțime de lucruri cu care va trebui să te obișnuiești în noua ţară. 'Aşezarea/stabilirea' este un proces de ajustare a experienţei personale pînă cînd devii independent în Australia. Unii migranţi se acomodează destul de rapid, posibil în 6-12 luni. Pentru alţii poate dura ani. Cît de repede te acomodezii cu mediul înconjurător depinde de un set de factori, ca cunoaşterea limbii engleze şi starea sănătăţii, motivul pentru care ai venit: refugiat sau migrant calificat independent sau cu familia. Dacă ai vizitat Australia anterior sau dacă ești familiar cu această ţară şi societate, poți să te acomodezi destul de rapid.

Multe persoane au nevoie de ajutor pentru a se acomoda cu succes. Îndată ce ajungi în Australia, ai nevoie să locuiești undeva, bani de buzunar, informaţii cu privire la serviciile disponibile care îți vor ajuta să începi, aşa ca şcolile, trasportul, îngrijirea sănătăţii ş.a.m.d Puţin după sosire va trebui să te angajezi în câmpul muncii sau să studiezi. Poate fi necesar să urmezi cursuri de limbă engleză şi traininguri care să te ajute la formarea reţelelor sociale individuale sau familiare. Vei afla toată informaţia de care ai nevoie, pentru a te acomoda în cele ce urmează. Lucruri pe care ar trebui să le faci mai întîi. Mai jos este prezentată lista celor 7 lucruri importante pe care trebuie să le faci odată ajuns în Australia.

1. Aplică pentru Numărul Fişierului pentru Taxe (TFN)

Fă acest lucru mai întîi. Ca să obţii venituri, ai nevoie de Numărul Fişierului pentru Taxe (TFN)Veniturile includ plata sau salariul de muncă prestată, subvenţii de la stat, şi banii acaparaţi din investiţii inclusiv dobânzile din banii depuşi la bancă. În Australia, poţi telefona la Biroul de Impozite al Australiei (ATO) şi solicita să-ți expedieze cererea. Alternativ, poţi aplica pentru TFN prin internet.

Datele de Contact ale Biroului de Impozite al Australiei
               - Telefon: 13 2861
              -  În persoană: sediul ATO
             - Aplicați pentru TFN online
             - Pagina WEB: Biroul de Impozite al Australiei (ATO)

2. Înregistrarea pentru Medicare

Guvernul Australiei acordă ajutor pentru cheltuielele de Îngrijire Medicală Primară printr-o schemă numită MEDICARE. Poţi fi eligibil pentru a te alătura la MEDICARE și obţine acces imediat la serviciile şi programele de îngrijire a sănătăţii. Acestea includ îngrijire spitalizată gratuită, cheltuieli legate de îngrijirea în afara spitalului, şi medicamente subvenționate.

Cum să te înscrii  Pentru a te înscrie în Medicare, trebuie să te prezinţi la un oficiu MEDICARE în decurs de 7 sau 10 zile de la sosirea în Australia şi să ai cu tine paşaportul sau alt document de călătorie. De asemenea, există diferite opţiuni de a vă asigura sănătatea, deoarece MEDICARE nu furnizează toata gama de servicii medicale. Exemplu: Medicare nu achită îngrijirea cavităţii bucale.

Datele de Contact al Medicare
             
· Telefon: 13 2011
            · În persoană: Sediul Medicare
           · Pagina WEB: Medicare Australia

3. Deschide un cont bancar

În Australia, majoritatea veniturilor, inclusiv salariul, plăţile şi subvenţiile guvernamentale sunt plătite direct în bancă. Trebuie să deschizi un cont în bancă în decurs de 6 săptămini de la sosire, de obicei prezinți doar paşaportul. După 6 săptămâni de ședere, va trebui să prezinți date suplimentare pentru deschiderea unui cont bancar. Pentru mai multe informaţii despre deschiderea unui cont bancar vezi Smarter Banking

4. Înregistrează-te pe Centrelink

Centrelink contribuie la rezultatele economice şi sociale stabilite de guvern punînd la dispoziţie servicii care sunt menite să asiste persoanele pentru a deveni auto-îndestulaţi şi pentru a sprijini acele necesităţi.

Cu ce te poate ajuta Centrelink  Centrelink te poate ajuta în căutarea unui serviciu, organizarea recunoaşterii abilităţilor şi calificărilor personale, şi accesarea anumitor cursuri. Centrelink poate să te ajute prin plata Asistenţei Familiare cu scopul de a te ajuta cu cheltuielile legate de creşterea copiilor.

Cu ce nu te poate ajuta Centrelink  Fiind un migrant nou venit, nu ești imediat eligibil pentru securitatea socială (excepție făcînd cazurile cînd ești în calitate de refugiat sau ceri protecție umanitară). Nu ai acces la întregul spectru de servicii ale ocupării forţei de muncă. Dacă ești rezident permanent, ai putea avea parte de oarecare servicii.

Contacte ale Centrelink
                 
· Pentru migranţi noi sosiţi Te-ai stabilit recent cu traiul în Australia?
                 · Pagina Web -Bun Venit pe Centrelink
                 · Informaţii în alte limbiAsistenţă Centrelink - noi vorbim aceeaşi limbă
                 · Cum poți contacta Centrelink (numărul de telefon şi adresa oficiului) 

5. Înscrie-te la cursuri de limba engleză

Comunicarea în limba engleză este foarte importantă şi cheia succesului în procesul de acomodare. Cursurile de Limbă Engleză sunt puse la dispoziţie graţie Programului de Limbă Engleză pentru Migranţi Adulţi (Adult Migrant English Program - AMEP). Fiind rezident nou, poți beneficia de 510 ore de limbă Engleză. Înregistrează-te cît de curînd posibil pentru a nu pierde acest drept. Vezi: Programul de Limbă Engleză pentru Migranţi Adulţi (AMEP).

6. Înscrie copiii la şcoală

Conform legii Australiei, copiii trebuie să meargă în mod obligatoriu la şcoală pînă la vîrsta de 15 ani. Trebuie să înscrii copiii la şcoală cît mai curînd posibil. Vezi: Educaţia în Australia.

7. Înscrie-te la lecţii de şoferie

Dacă dorești să conduci o maşină în Australia, va trebui să deţii un permis de conducere corespunzător. În Australia, permisele de conducere sunt eliberate de guvernele Statului/Provinciei. Vei susține un test teoretic, test de conducere a maşinii şi un test pentru acuitatea vederii.

Contactele Detaliate pentru fiecare Stat/Teritoriu
         
· Noul Wales de Sud (NSW) – Departamentul Transporturilor şi Drumurilor (RTA)
        · Victoria (VIC)
        
· Queensland (QLD) – Transport şi Drumurile Principale
        · Australia de Sud (SA) – Bun venit pentru transport SA
       · Australia de Vest (WA) – Departamentul de Licenţiere
      · Tasmania (TAS) - Transport – TAS
     ·  Teritoriul Central Australian (ACT)– Managementul Căilor de Transport Informaţional
      · Teritoriul de Nord (NT) – Licenţierea permiselor de Conducere

Important!

Dacă deţii o viză de reşedinţă permanentă şi un permis de conducere emis în altă ţară, în limba engleză sau cu o traducere oficială, în majoritatea statelor se permite de a conduce doar în primele 3 luni de la sosire. În Australia de Vest (Western Australia), 3 luni se numără de la acordarea vizei, nu din momentul sosirii în Australia.

 

Începutul traiului în Australia

Pliante   Începutul traiului în Australia salută migranţii nou sosiţi în ţară. Ele furnizează informaţii folositoare despre acomodarea naţională, stat/teritorială sau locală pentru migranţi, candidați umanitar, soții/ soţiile lor şi pentru furnizorii de servicii. Această informaţie este disponibilă pentru a fi descărcată de pe internet în Limba Engleză şi alte 37 de limbi comunitare pentru fiecare stat sau regiune.

Unde pot găsi ajutor?

Cine poate folosi Programul de Acordare a Aşezămintelor (SGP)?

Poţi beneficia de ajutor din partea Programului de Acordare a Aşezămintelor, dacă ai venit în Australia cu scopul de a trăi şi:
         - Ai solicitat protecție umanitară
         - Ai venit cu familia şi nu cunoști limba engleză foarte bine
         - Aparţii unui flux mare de migranţi care vin din aceeaşi țară
         - Ești dependent de un migrant calificat care nu vorbeşte limba engleză fluent.

Cum mă poate ajuta organizaţia?

Organizaţiile pot să te ajute în obţinerea informaţiei despre alte servicii disponibile pentru a vă ajuta cu treburile de rutină, cum ar fi:

- Să înveţi să vorbești limba engleză fluent
- Să găsești casă de locuit
- Să găsești un serviciu
- Să găsești persoane care ar putea avea grijă de copii
- Să înscrii copiii la şcoală
- Să mergi la un doctor.

Organizaţiile, de asemenea:

- Ajută la formarea grupurilor comunitare
- Lucrează cu alți furnizori de servicii pentru a pune la dispoziţie servicii culturale.

Unde să merg pentru a găsi ajutor?

Acest Instrument vă va ajuta rapid să găsiți locaţia serviciilor disponibile pentru a vă ajuta cu acomodarea în Australia. Poţi căuta unde se desfășoară cursurile de limbă engleză şi să găsești organizaţii comunitare.

Cum să folosesc Locatorul?

 1. Alegeți 'AMEP' - English language classes (Cursuri de Limbă Engleză) sau 'SGP'- community organizations providing settlement assistance (organizaţii comunitare ce furnizează asistenţă în acomodare)
 2. Faceți Click pe stat/teritoriu unde locuiți.

Serviciul Umanitar de Acomodare (Furnizorii HSS)

Furnizorii HSS Acest sector furnizează informaţii pentru şi despre organizaţiile angajate de a oferi ajutor în acomodare migranţilor noi veniți. Detaliile de contact ale furnizorilor de servicii le puteţi găsi la această adresă.
Sistemul de Management al Candidaţilor Umanitari (HEMS) este un sistem online de asistenţă a furnizorilor de Servicii de Acomodare Umanitară pentru candidaţii umanitari în Australia.
Accesul la HEMS este restricţionat pentru utilizatorii neautorizaţi. Utilizatorii ar trebui să posede un ID pentru logare şi o parolă pentru a beneficia de serviciile HEMS. Vedeți: Acces HEMS.
Formularul de Cerere pentru a accesa HEMS Poți descărca formularul de cerere direct de pe internet pentru a accesa HEMS dacă ești un furnizor de servicii pentru Acomodarea Umanitară. Vedeți: Formularul de cerere de acces.
Ajutorul biroului de asistenţă al HEMS Dacă ai nevoie de asistenţă cînd folosești HEMS sau ai nevoie ca o parolă să fie resetată, apelează biroul de asistenţă al HEMS. Telefon: 1800 67 0123
Biroul de Asistenţă al HEMS funcţionează de luni pînă vineri de la 9.00 pînă la 17.00 (ora Australiei). Dacă totuşi ai întrebări după orele de serviciu poți contacta biroul de asistenţă al HEMS în următoarea zi lucrătoare.
Notă: Biroul este localizat în Canberra şi este închis în zilele de sărbători naţionale sau locale.
Analiza activității Serviciului Umanitar de Acomodare şi Contractul de Management  Informaţii referitoare la activitatea Serviciului Umanitar de Acomodare sunt puse la dispoziţie de către Domnul David Richmond AO

Serviciul de Suport pentru Cazuri Complexe (CCS)

Suportul pentru Cazuri Complexe (CCS) pune la dispoziţie servicii de management intesiv şi specializat pentru candidaţii umanitari cu nevoi speciale. Demarat oficial din octombrie 2008, acest program pune la dispoziţie soluţii flexibile, adaptate şi localizate pentru a îndeplini cerinţele individuale pentru fiecare caz aparte. CCS este special prevăzut pentru clienţii cu necesităţi ce le depăşesc pe cele mai fundamentale în vederea acomodării (ca programul (HSS) şi (SGP). Programul este prevăzut pentru a lucra în parteneriat cu serviciile de grup şi acomodare pentru a înlătura barierele cu care confruntă clienţii în Australia.
Panoul de Servicii Umanitare Serviciul CCS este disponibil pe plan naţional prin reţeaua panoului de servicii umanitare. Panoul cuprinde 38 de organizaţii care au dat dovadă de profesionalism în acordarea de servicii manageriale pentru candidaţii umanitari şi sunt capabili să presteze servicii pe bază de necesitate. Cu ajutorul Panoului de Servicii Umanitare, majoritatea persoanelor din păturile social vulnerabile sunt ajutate să treacă penste dificultăţile pe care le înfruntă în faza de acomodare în Australia.

Eligibilitatea Clientului  CCS are 3 grupe principale de clienţi:

 1. Refugiaţi
 2. Solicitanți ai Programului Umanitar Special
 3. Deţinătorii Vizei de Protecţie sau care au deţinut Viza de Protecţie Temporară.

Clienţii sunt eligibili pentru serviciile CCS pînă la 5 ani după sosirea în Australia. În unele cazuri de împrejurări excepţionale serviciul dă dovadă de flexibilitate.

Cum se face recomandarea unui client la un serviciu?

Oricine recomanda clienţii pentru a apela la servicii, evaluarea, incluzînd CCS:

 1. Furnizarea serviciilor sponsorizate de Departamentul Afaceri Interne
 2. Agenţiile guvernamentale, teritoriale sau ale Comunităţii de Naţiuni
 3. Organizaţiile de Ocrotire a Sănătăţii sau cele Sociale
 4. Grupurile de Voluntariat
 5. Autosesizarea.

Detaliile de Contact pentru fiecare Stat/Teritoriu

· Teritoriul Central Australian - ccs.act@immi.gov.au
· Noul Wales de Sud - ccs.nsw@immi.gov.au
· Teritoriul de Nord Australian - ccs.nt@immi.gov.au
· Queensland - ccs.qld@immi.gov.au
· Australia de Sud - ccs.sa@immi.gov.au
· Tasmania - ccs.tas@immi.gov.au
· Victoria - ccs.vic@immi.gov.au
· Australia de Vest ccs.wa@immi.gov.au

Evaluarea Programului penru Suportul Cazurilor Complexe
Departamentul a revizuit Programul pentru Suportul Cazurilor Complexe accesați Evaluarea Programului penru Suportul Cazurilor Complexe

Procesul Achiziţiilor Publice  Departamentul a dat ordonanţa cu privire la Procesul de Achiziţii Publice pentru a reactualiza Panoul de Servicii Umanitare pentru previziunile Serviciilor de Suport a Cazurilor Complexe. Cererile de ofertă (RFT) sunt deschise de la 8 August pînă la 19 August a fiecărui an. RFT este disponibilă la următoarea adresă. Vedeți: AusTender

Candidaţii Umanitari  Serviciul Umanitar de Acomodare (HSS)
Suport pentru acomodare al clienţilor umanitari  Programul Serviciului Umanitar de Acomodare (Humanitarian Settlement Services - HSS) asistă clienţii în fazele primare de acomodare după intrarea pe teritoriul Australiei. HSS înlocuieşte Strategia Integrată pentru Acomodarea Umanitară (sau IHSS) şi ca şi predecesorii săi, HSS pune la dispoziţie o gamă de servicii prin intermediul unui model de management pentru cazuri coordonate.
Ajutând clienţii umanitari să înceapă o nouă viaţă, programul HSS se focusează pe capacitatea de creare; crearea încrederii şi abilităţilor clienţilor de a se integra economic şi social în comunităţi mai vaste; îi echipează cu cunoştinţe şi abilităţi care le vor fi de folos pentru a accesa alte servicii în viitor. Suportul prin HSS este adoptat fiecărui caz aparte al clientului, inclusiv nevoi speciale ale tineretului.
Serviciile Oferite în cadrul managementului coordonat de cazuri pot include:

- Admisia şi recepţia la sosire
- Asistenţă în acomodarea de scurtă şi lungă durată
- Informaţii despre sesizarea unei agenţii de mainstream sau a altor programe de acomodare
- Programe de orientare în cadrul țării.
    Programul HSS lucrează cu alte servicii de integrare şi acomodare pentru a asista clienţii în acomodarea ce urmează după programul HSS.

Ajutor pentru cei care înaintează propuneri  Dacă eşti o persoană sau organizaţie care a propus pe cineva pentru subclasa 202, atunci sunt cîteva servicii menite să vă ajute. După ce persoana pe care ați propus-o a ajuns în Australia, un reprezentant al serviciului de acomodare umanitar (HSS) vă va contacta. Un manager de program va stabili o întrevedere cu dumneavoastră şi cu persoana nou-venită. Ca persoană ce înaintează propuneri, ai şi careva obligaţiuni. Managerul de program îți va oferi îndrumări şi te ajuta să îi oferi nou venitului lucruri pe care nu ești în stare să le oferi.

În decursul primei săptămâni, va trebui:

 • Să vezi dacă nu are nevoie de îngrijire medicală.
 • Să pui la dispoziţia nou venitului şi membrilor săi de familie un loc de adăpost.
 • Să îl îndrumi cum să facă apeluri sau cum să folosească aparatele de uz casnic.
 • Să te întîlnești cu managerul de program pentru a elabora planul de management al cazului.
 • Să îl ajuţi să îşi deschidă cont în bancă şi să îi explici cum funcţionează sistemul bancar.
 • Să îl conduci la Centrelink.
 • Să îl conduci la Medicare.
 • Să îi arăți nou sositului cum să se folosească de serviciile de interpretare sau de traducere.
 • Să îi faci o excursie prin localitate pentru a îi arăta spitalul local sau punctul medical al localităţii.
 • Să îl conduci la magazin şi să îl înveți cum să efectueze o cumpărătură.

După primele câteva săptămâni, trebuie:

 • Să ajuţi nou venitul să gasească o locuinţă şi să îl ajuţi să semneze contractul de leasing.
 • Să îl ajuți să se conecteze la linia telefonică, de apă şi de electricitate.
 • Să îi explici sistemul transportului public şi siguranţa la trafic.
 • Să îl conduci pînă la Registratura de Autovehicule pentru a primi permisul de conducere (în caz de necesitate).
 • Să îl înscrii la Programul de Limba Engleză pentru Migranţi Adulţi.
 • Să ajuți nou venitul sau familia lui să se înscrie la școală sau universitate.
 • Să faci cunoştinţă nou venitului cu serviciile de suport comunitar sau de reţea al comunităţii Australiene.
 • Să înscrii candidatul pe lista Reţelei de Joburi (Job Network) pentru servicii de angajare.

Ce organizaţii asigură asistenţă pentru candidaţii umanitari?

· Centrelink  asigură venituri pînă cînd candidatul îşi găseşte un loc de muncă. Nu sunt perioade de graţie pentru refugiaţi sau pentru deţinătorii de viză umanitară permanentă. Cînd vizitezi Centrelink trebuie să te asiguri că ai cu tine detaliile contului bancar ale candidatului, numărul fişierului de taxare şi un documnet de identificare. Centrelink poate, de asemenea, să ajute nou venitul să se înregistreze în Reţeaua de Joburi pentru a se angaja în cîmpul muncii.
· Medicare Australia  pune la dispoziţie îngrijire medicală gratuită sau subvenţionată. Candidaţii pot fi eligibili pentru Cardul Medicare sau Cardul de îngrijire Medicală. Candidaţii vor trebui să aibă asupra lor documentele lor pentru a putea călători cu ele.
· Programul de Limbă Engleză pentru Migranţi Adulţi (AMEP)  oferă 510 ore de Engleză pentru persoanele peste 18 ani. Pentru a afla unde poţi aplica pentru acest program contactează Departamentul Afaceri Interne sau vezi aici.  Telefon: 131881
· Servicii de Interpretare şi Traducere (TIS) propune asistenţă gratuită pentru candidaţii umanitari recent sosiţi. De asemenea, pot ajuta în privinţa traducerii unor documente.
· Furnizori de Servicii de Acomodare Umanitară (HSS)  vă pot ajuta cu servicii pe care nu ești în stare să le oferi.

Unde aş putea găsi asistenţă pentru a beneficia de servicii de interpretare şi traducere?

Serviciul de Interpretare şi Traducere (TIS) Naţional ajută la traducerea documentelor importante şi vă poate ajuta cu interpretarea prin telefon.
· Despre TIS Naţional O prezentare generală a TIS Naţional, beneficiile utilizării unui Interpret al programului TIS Naţional, Autoritatea Naţională de Acreditare a Traducătorilor sau Interpreţilor (NAATI) şi Acces și Echitate poate fi găsită aici.
· Cum folosim TIS Naţional Informaţii referitoare la accesarea serviciilor unui interpret pentru ne-vorbitorii de limbă engleză şi Agenţiile de limbă engleză.
· DVD-ul promoţional al TIS Naţional. Un DVD din 3 părţi este o resursă destul de utilă pentru organizaţiile care lucrează cu interpretorii. De asemenea, pune la dispoziţie un ghid simplu de a accesa un interpret prin programul TIS Naţional.
· Taxele pentru Serviciile de Interpretare  Informaţii referitoare la taxele pentru serviciile de Interpretare on-line sau prin telefon.
· Servicii Gratuite prin TIS Naţional Informaţii referitoare la serviciile guvernamentale de Interpretare sau traducere gratuită a unor documente prin TIS Naţional pentru cetăţenii eligibili sau rezidenţi permanenţi.
· Formularele şi Publicaţiile TIS Naţional  Cardul 'Am nevoie de un interpret”, buletinul informativ „Talking TIS”, formularele cererilor produsele pentru instruire pentru a ajuta persoanele de a folosi programul TIS Naţional.
· Contacte ale TIS Naţonal  Detaliile despre contactele TIS Naţional și informaţiile pentru a propune sugestii sau reclamaţii.
· Oportunităţi de Carieră pentru Interpret  Pentru persoanele interesate de a face parte din echipa de interpreţi în cadrul programului TIS Naţional, inclusiv lista curentă a limbilor căutate.

Prezentare Generală a Sistemului de Sănătate

Locuitorii Australiei se bucură de standarde înalte de îngrijire a sănătăţii. Naţiunea are un standard înalt de găzduire, alimentare cu apă şi salubritate, şi aprovizionarea adecvată cu mîncare şi medicamente. Îngrijirea medicală în Australia urmează tradiţiile vestice cu abilităţi tehnice şi ştiinţifice de prevenire, examinare şi tratare a bolilor de sănătate. Persoanele care vin în Australia trec deja controlul medical înaintea intrării pe teritoriul Australiei, fiind un alt mijloc de a păstra naţiunea sănătoasă. Poţi găsi informaţii despre serviciile medicale enumerate în carte telefonică “Yellow Pages„ la categoria serviciului pe care îl căutaţi.

Puteţi apela ambulanţa la numărul de telefon 000.

Poţi apela la suportul unui interpret cînd ai de a face cu serviciile de îngrijire medicală. Serviciile de interpretare vor fi puse la dispoziţia ta la solicitare.

CE SERVICII MEDICALE SUNT DISPONIBILE PENTRU MINE ŞI FAMILIA MEA?

Spitalurile Publice   sunt deschise pentru persoanele care au îndreptare de la medic. Posibil să ai parte de un timp de aşteptare înainte de a accesa serviciile unui spital pubic. Doctorul de familie, un doctor specialist sau un doctor de la spitalul de urgenţă poate dispune internarea unei persoane în spital. Spitalul alege doctorul care te va trata. Un spital public poate deservi comunitatea cu ajutorul unui serviciu ambulator. Acolo poţi consulta un medic oricînd. Ar putea însă trece destul de mult timp pentru a fi consultat dacă nu este o urgenţă. Spitalele mari sunt localizate în toate capitalele statelor. Ele angajează lucrători medicali pentru a trata boli grave sau pentru a efectua operaţii majore. Spitalele mici sunt localizate în părţile regionale şi rurale ale Australiei. Ele au mai puţine facilităţi. Ele nu tratează toate bolile sau nu furnizează provizii pentru toate tipurile de operaţii. Multe spitale se specializează într-o anumită ramură a medicinii şi efectuează expertize şi echipamente pentru acel domeniu.
Spitale Private  oferă posibilitate pacientului de a îşi alege doctorul. De asemenea, pot stabili împreună cu pacientul timpul pentru a beneficia de serviciile medicale. Spitalele private sunt licenţiate şi reglementate de către guvern. Doctorul de familie poate să te ajute cu alegerea unui spital privat dacă este nevoie de a fi internat.
Ambulanţele  asigură acordarea primului ajutor medical şi transportul la spital în caz de urgenţă. Dacă ai nevoie de o ambulanţă sună la: 000.
Medici generaliști (GPs)   Practicienii generaliști (GPs) sau 'medicii de familie' sunt doctorii care consultă pacienţii în comunitate. Ei stabilesc diagnostica unor boli, tratează unele boli sau îndreaptă pacientul către un specialist. Un practician generalist are abilităţi şi cunoştinţe în toate aspectele medicinii. Puteţi alege un practician generalist care să vă satisfacă necesităţile. Un practician generalist de obicei se asociază cu alt practician pentru a oferi servicii 24/24.
Specialiştii  Un specialist este doctorul care oferă servicii într-o ramură specifică a medicinii. El posedă cunoştinţe şi abilităţi mai vaste dar doar într-o anumită ramură. Un practician generalist ar trebui să vă dea îndreptare către un specialist.
Centre de Sănătate Comunitare   pot oferi servicii şi sfaturi în legătură cu sănătatea. Ele sunt controlate de guvernele locale. Serviciile includ controlul copiilor şi al bebeluşilor, vaccinarea , educaţia pentru sănătate şi servicii de consiliere.
Medicii Dentişti   au grijă de sănătatea dinţilor şi a cavităţii bucale. Dentiştii au instituții, de obicei, în comunitate. 
Medicaţia  este tratamentul folosit pentru problemele de sănătate. Medicul tău vă prescrie medicamentele iar farmacistul vi le vinde. Puteţi găsi farmacii practic în orice centru comercial. Supermarketurile pot vinde medicamentele de bază fără prescripţia medicului.
Notă: Este foarte important să citești cu atenţie prospectul şi instrucţiunile medicamentelor şi să solicii informaţiile necesare în caz de neclarităţi. Pentru ajutor şi informaţii depre medicamentele procurate vorbește cu un farmacist sau telefonează la linia fierbinte: 1300 888 763 (de Luni pînă Vineri de la 9 dimineaţa pînă la 5 seara).
Sănătatea Femeii  Programele de îngrijire a sănătăţii femeii sunt predestinate pentru a îmbunătăţi calitatea sănătăţii genului feminin. Programele includ servicii în legătură cu naşterea copiilor. Poţi afla mai mult despre ele la oricare centru de sănătate comunitar.
Vaccinarea / Imunizarea  Programele de vaccinare sunt predestinate copiilor şi persoanelor în etate. Ele sunt gratuite. Imunizarea este o modalitate simplă, sigură şi efectivă de a te proteja împotriva bolilor. Poţi afla mai multă informaţie despre ele în centrele de sănătate comunitare.
Îngrijirea Persoanelor în Etate  le permite bătrînilor de a trăi demn o viaţă în siguranţă. Îngrijirea şi suportul oamenilor în vîrstă le permite de a avea parte de îngrijire la domiciliu şi să rămînă independenţi pentru mai mult timp. Îngrijirea la domiciliu asigură îngrijire pentru cei care nu pot avea grijă de ei însuşi.
Medicina Alternativă  Australienii folosesc practicile medicinii alternative ca parte a îngrijirii globale oferite. Regulatorii de Sănătate acceptă multe forme de medicină alternativă.
Standardele  Australienii se aşteaptă la standarde înalte cînd merge vorba de îngrijirea sănătăţii. Guvernul stabileşte şi controlează standardele în îngrijirea medicală a Australiei. Guvernul este consiliat de grupe de profesionişti referitor la problemele legate de îngrijirea sănătăţii.

CINE ACHITĂ PENTRU TRATAMENT?

Medicare
De cele mai dese ori, persoana achită toate cheltuielile pentru îngrijirea medicală şi primește o rambursare pentru unele cheltuieli. Guvernul asigură ajutor pentru cheltuielile de îngrijire medicală printr-o schemă numită MEDICARE. Medicare asigură spitalizarea publică gratuită. De asemenea, suportă unele cheltuieli pentru consultanţa unui medic sau specialist şi cu achitarea costurilor unor medicamente sau proceduri. Poţi procura Asigurare Medicală pentru a acoperi cheltuielele nerambursabile de către Medicare. 
Doctorii, practicienii generaliști (GPs) şi specialiştii, cer taxe pentru serviciile prestate. Statul rambursează unele cheltuieli doar după ce scrii o cerere prin Medicare. Multe poliţe de asigurare medicală achită diferenţa dintre taxele doctorilor şi rambursarea acordată de Medicare. Unii doctori emit facturi. Doctorii care emit facturi nu cer taxe de la pacienţi. Medicare le plăteşte direct o taxă fixă pentru serviciile prestate. 
Pentru informaţii cum ai putea să te înscrii la Medicare accesează Înregistrare la Medicare.

Schema Beneficiilor Farmaceutice (PBS)
Guvernul subsidiază costurile majorităţii medicamentelor prin Schema Beneficiilor Farmaceutice (PBS). PBS este administrată de Medicare Australia. Vedeți: Schema Beneficiilor Farmaceutice

Îngrijirea în Spitalele Private
Îngrijirea medicală privată este achitată de către utilizator. Trebuie să achii taxa pentru doctor şi pentru şederea în spital. Medicare va suporta unele costuri pentru plata serviciilor oferite de doctor, însă nu acoperă cheltuielele pentru spitalizare.

Ambulanţa
Trebuie să achiţi o taxă pentru folosirea ambulanţei. Poţi procura asigurare doar pentru achitarea ambulanţei.

Centrele de Sănătate Comunitare
Guvernele locale sponsorizează centrele de sănătate comunitare. Sponsorizarea include costul vaccinațiilor pentru copii. Guvernul sponsorizează majoritatea programelor pentru sănătatea femeii. Stomatologii percep o taxă pentru serviciile prestate. Unele poliţe de asigurare acoperă achitarea taxelor pentru stomatolog. Guvernul te ajută să plătești pentru medicamente. Suma ajutorului variază în diferite situaţii. Medicare şi asigurarea medicală privată acoperă unele cheltuieli pentru medicina alternativă.

Îngrijirea Persoanelor în Etate 
Ulizatorii achită pentru îngrijirea persoanelor în etate în baza capacității de a plăti fiind ajutați de către guvern.

CE ESTE ASIGURAREA MEDICALĂ PRIVATĂ?
Mulţi aleg să plătească pentru asigurarea medicală privată. Fondurile Asigurării Medicale Private pot acoperi costurile pentru tratament ca pacient privat într-un spital privat sau de stat, şi pot include unele servicii pe care Medicare nu le achită, aşa cum îngrijirea cavităţii bucale, îngrijirea optică şi transportul ambulanţei. Dacă dorești să procuri asigurare medicală privată, este important să compari diferite fonduri. Costul asigurărilor poate varia foarte mult. Guvernul dispune de o pagină web pe care sunt redate detaliile despre fondurile de asigurare medicală privată, şi modul în care sistemul privat de asigurare lucrează. Vedeți: Asigurare Medicală Privată
Pentru informaţii cum să te înscri în Medicare accesează Înregistrați-vă pe Medicare.

Prezentarea Generală a Sistemului de Securitate Socială

Securitatea Socială şi Beneficiile Ajutorului Social în Australia
Securitatea Socială este termenul folosit pentru ajutorul social plătit de către stat cetăţenilor. Plata este finanţată prin taxarea generală, de asemenea, o contribuţie specifică este acordată pentru a acoperi Medicare, guvernul finanţează sistemul de îngrijire medicală. În Australia doar cetăţenii şi deţinătorii de vize permanente rezidenţiale pot solicita beneficii ale ajutorului social.
Centrelink este Agenţia de Stat care administrează Securitatea Socială.
Cu excepţia Medicare Australia, rezidenţii noi sunt eligibili de a solicita beneficiile ajutorului social doar după ce se împlinesc 104 săptămâni de cînd au devenit rezidenţi, perioadă numită Perioada de Aşteptare pentru Rezidenţii Noi Sosiţi. Orice perioadă de şedere se acumulează în acest total de săptămâni.

Perioada de Aşteptare pentru Rezidenţii Noi Sosiţi
Multe plăţi şi beneficii sunt achitate doar rezidenţilor care au locuit în Australia pentru un total de 104 săptămâni. Oricum, la sosirea în ţară este posibil de a vă angaja în cîmpul muncii. Centrele locale Centrelink de deservire a clienţilor pot oferi ajutor în găsirea unei loc de muncă.
Accesați pentru a găsi un Centru local Centrelink de deservire a clienţilor.

Un serviciu cunoscut ca Beneficiu Special este oferit noilor migranţi în cazuri de dificultăţi financiare survenite datorită unei schimbări neprevăzute şi majore. Incapacitatea de a găsi un loc de muncă sau pierderea serviciului nu este considerată ca schimbare de circumstanţe. Pentru detalii despre Beneficiile Speciale.

Excepţii majore pentru Rezidenţii Noi Veniţi sunt îndemnizaţiile familiale, care au menirea de a acoperi unele cheltuieli legate de creşterea unui copil. Alte circumstanţe excepţionale includ intrarea individului în incapacitate de lucru sau invalididate după ce au migrat în Australia. Unele plăţi, mai ales pensiile, au cerinţe faţă de „reşedinţă calificată" mai degrabă decât asupra perioadei de reşedinţă a nou venitului. Pentru a cere pensia de invaliditate sau pensii pentru limita de vârstă, individul trebuie să fi fost rezident al Australiei timp de cel puţin 10 ani.
Pentru mai multe informaţii de la Centrelink ce ţine de perioada de reşedinţă a nou venitului.

Beneficiile Asigurării Sociale
Un spectru larg de Beneficii ale Asigurării Sociale sunt disponibile pentru rezidenţii eligibili. Multe beneficii sunt mijloace testate şi acestea depind de activele şi veniturile individului.

Alocaţii de Boală
Alocaţiile de Boală sunt plătite angajatului şi celor lucrătorilor pe cont propriu care temporar şi-au pierdut capacitatea de lucru ca rezultat al bolii. Pentru a fi eligibil este necesar de prezenta un certificat medical semnat de medic prin care se confirmă ca individul este incapabil de lucru . De cele mai dese ori primele 7 zile nu se achită. Suma platită sunt mijloace testate şi acestea sunt revizuite regular dacă durata de boală se prelungeşte.

Individul care cere alocaţii de boală este eligibil pentru Alocaţia Farmaceutică pentru a îl ajuta să acopere unele cheltuieli legate de procurarea medicamentelor. Cererile de alocaţii de boală trebuie depuse cît mai curînd posibil după apariţia bolii. Formularele de cerere pot fi găsite pe pagina web a Centrelink.  Accesați aici pentru a descărca formularul de cerere relevant.

Cererile completate trebuie returnate la cel mai apropiat Centru de Deservire a Consumatorilor Centrelink Customer Service Centre. Cînd depui formularul de cerere, trebuie să demonstrezi identitatea emitentului şi certificatul medical anexat. Ulterior vei fi înştiinţat dacă este necesar de a completa şi alte cereri. Aceastea trebuie depuse în termen de 14 zile. Rezultatele alocaţiilor cerute sunt aduse la cunoştinţă în formă scrisă care informează despre mărimea alocaţiei şi data începerii. Pentru mai multe informaţii despre Alocaţiile de Boală.

Pensia de Susţinere a Invalizilor
O pensie pentru invalizi este disponibilă pentru cei orbi sau pentru cei care şi-au pierdut incapacitatea de muncă pe o perioadă mai mare de 2 ani datorită leziunilor, bolii sau dizabilităţilor. Pentru a fi eligibil individul trebuie să fie capabil să lucreze timp de 15 ore pe săptămină pentru o perioadă de 2 ani. Un raport de tratament de la un doctor este necesar ca confirmare. Plata se deduce din mijloace disponibile, cu excepţia cazurilor cînd motivul de dizabilitate este permanent. Sunt diferite formulare pentru a face o cerere pentru diferite circumstanţe. 
Pentru a vedea lista întreagă de formulare de cereri pentru dizabilităţiDovezi ale identităţii şi un certificat medical trebuie anexate la cerere. Pentru mai multe informaţii despre Pensiile pentru Invalizi.

Beneficiile pentru Creşterea Copiilor
Beneficiile pentru Creşterea Copiilor prevede asistenţă pentru costurile creşterii copiilor. Indivizii sunt eligibili pentru aceste beneficii dacă ei sunt responabili pentru plata comisioanelor pentru creşterea copiilor şi folosesc un serviciu înregistrat de îngrijire a copiilor. Familiile eligibile pot beneficia de asistenţă pănă la 24 de ore pentru copil pe săptămână. Suma beneficiilor primită depinde de veniturile anuale. Activele nu sunt luate în calcul. Nu există o perioadă de când rezidentul nou venit poate beneficia de alocații pentru creşterea copiilor, care sunt disponibile pentru toţi rezidenţii Australiei. Beneficiul poate fi cerut sub formă de total la sfîrşitul anului sau să fie plătit direct copilului pentru îngrijirea copilului aleasă pentru a reduce din costul taxelor. Pentru mai multe informaţii referitoare la cerere de beneficii pentru copii.

Beneficiile la Impozitarea Familiei
Beneficiile la Impozitarea Familiei ajută la reducerea costurilor de creştere a copilului. Ele sunt disponibile familiilor care au un copil în îngrijire mai mic de 16 ani, sau pînă la 24 de ani dacă copilul învaţă cu frecvenţă la zi. Familia este supusă unui test de verificare a veniturilor pentru a determina dacă familia este eligibilă pentru aceste beneficii. Aceste beneficii sunt accesibile pentru toţi rezidenţii Australiei şi sunt plătite în dependență de numărul şi vârsta copiilor în familie. Beneficiile la Impozitarea Familiei pot fi acordate ca o sumă totală la sfîrşitul anului sau pot fi plătite o dată la 2 săptămâni. Certificatul de naştere a copiilor trebuie anexate la cerere.
Un beneficiu suplimentar, Beneficii la Impozitarea Familiei de tip B, este disponibil pentru familiile mono-parentale sau pentru cei cu o singură sursă de venit. Acest beneficiu poate fi cerut dacă familia are în întreţinere un copil mai mic de 16 ani, sau 18 ani dacă copilul este student cu frecvență la zi. Se va folosi un test de constatare a veniturilor pentru a determina mărimea beneficiilor şi depinde de vîrsta celui mai mic copil din gospodărie. 
Pentru mai multe informaţii referitor la obţinerea beneficiilor la impozitarea familiei (tip A sau B).

Concediu Parental Plătit
Australia dispune de o schemă pentru concediile parentale plătite pentru părinţii angajaţi în câmpul muncii. Aceata permite părinţilor eligibili sa fie plătiţi cu un salariu minim naţional pentru 18 săptămâni. Concediul parental plătit este disponibil pentru toţi rezidenţii Australiei care sunt îngrijitorii primari ai unui nou-născut sau au înfiat recent un copil. Dacă nu sunt circumstanţe excepţionale, mama biologică sau tutorele copilului adoptat trebuie să depună o cerere. Pentru a beneficia de schema concediului parental plătit trebuie de susținut un test al capacităţii de lucru. Pentru aceasta individul trebui să aibă experienţă de muncă de cel puţin 10 din 13 luni anterior naşterii sau adopţiei. Un minim de 330 de ore trebuie acumulate în această perioadă, cu o pauză ce nu depăşeşte 8 săptămâni. Nu este necesar să fii angajat full-time pentru a beneficia de concediu. Beneficiul încetează dacă individul decide să iasă din nou la serviciu. Timpul concediului trebuie discutat cu angajatorul cu cel puţin 10 săptămini înaintea de a îl lua. Beneficiul este plătit de angajator ca un salariu lunar sau la fiecare 2 săptămini de către Biroul De Asistenţă al Familiilor.
Pentru mai multe informaţii referitor la Schema Concediului Parental PlătitDacă un părinte a lucrat la acelaşi angajator pentru cel puţin 12 luni, atunci el are dreptul la un concediu parental neplătit de 12 luni.

Bonusuri pentru Bebeluşi
Bonusurile pentru Bebeluşi sunt disponibile pentru a ajuta la acoperirea costurilor pentru copiii noi-născuţi sau copiii adoptaţi. Sunt disponibile pentru toate familiile eligibile pentru Beneficiile pentru Impozitarea Familiilor în următoarele 26 de săptămâni ce urmează după naşterea sau adopţia copilului. Un test a veniturilor este efectuat pentru a detemina volumul plăţilor. Poți alege să soliciți sau Bonusul pentru Bebeluşi sau Concediul Parental. Pentru majoritatea familiilor Concediul Parental Plătit este mai benefic. Un Estimator de Comparaţie te poate ajuta în alegerea beneficiului. 
Pentru mai multe informaţii referitoare la Bonusurile pentru Bebeluşi.

Pensiile pentru limita de vîrstă
Pensiile pentru limita de vîrstă sunt destinate pentru persoanele în etate astfel încât să le fie asigurat un venit stabil. Pentru a primi Pensiile pentru limita de vîrstă individul trebuie să fi fost rezident al Australiei pentru cel puţin 10 ani. Această perioadă trebuie să fie continuă, sau să fie o perioadă mai mare de 10 ani compusă din mai multe perioade în ţară, inclusiv una cu durata mai mare de 5 ani. Excepţia principală este dacă cererea este făcută ca parte a unei înţelegeri internaţionale pentru securitatea în muncă, sau dacă solicitantul este o femeie care a fost rezident pe un termen de 5 ani şi a cărui soţ a decedat în timp ce erau rezidenţi ai Australiei. Pentru informaţii referitoare la Acordurile Internaţionale pentru securitatea în muncă.

Pentru a fi eligibil pentru vârsta de pensionare trebuie să ai 65 de ani sau peste 65 de ani. În legătură cu reforma de pensionare, pentru a vedea exact data când poți cere pensia de vârstă consultă aici.

Pentru cei eligibili se aplică un test de constatare a activelor deţinute şi veniturilor. Persoanele care au venituri mici dar care au active semnificative de a se întreţine singuri. Activele includ orice venituri deţinute de către individ, inclusiv în Australia sau peste hotarele ei, la fel şi datoriile pe care le au. Dacă indivizii care primesc pensiile pentru limita de Vârstă au locuit şi au lucrat în altă ţară pe parcursul vieţii pot fi consiliați să aplice pentru pensie în acea ţară. Dacă pensia este primită din altă ţară atunci aceasta poate afecta valoarea pensiei primite în Australia.
Pentru mai multe informaţii referitoare la Pensiile pentru limita de Vârstă.

Benefiile pentru Şomaj
“Alocaţiile Newstart (început nou)” este un beneficiu pentru şomeri, care conferă asistenţă financiară în perioada în care cauți un nou loc de muncă. Este diponibil persoanelor cu vîrstă cuprinsă între 21 şi vîrsta de pensionare şi care sunt active în căutarea unui loc de muncă plătit. Acest beneficiu este supus unui test de constatare a veniturilor şi activelor şi există probabilitatea ca individul să nu fie plătit imediat dacă se dovedeşte că el are suficiente mijloace disponibile. Pentru a beneficia de Alocaţiile Newstart o intenție de cerere este înregistrată la cel mai apropiat Centru de Deservire a Clienţilor Centrelink. Eligibilitatea pentru acest beneficiu este urmată de un interviu pentru a determina circumstanţele individului. La interviu trebuie prezentate dovezi ale identităţii, veniturilor şi activelor deţinute. 
Pentru mai multe informaţii referitoare la Alocaţii.

Alocaţiile pentru pierderea unei persoane apropiate
Alocaţiile pentru pierderea unei persoane apropiate este un beneficiu pe termen scurt acordat persoanelor care au devenit recent văduvi. Beneficiul este destinat pentru a ajuta în urma schimbărilor financiare survenite după decesul partenerului. Nu este valabilă dacă individul cere altă formă de suport financiar. Alocaţiile pentru pierderea unei persoane apropiate sunt supuse testării pentru a constata valoarea veniturilor şi a activelor deţinute. Pentru a fi eligibil, individul trebuie să fi fost rezident al Australiei pentru o perioadă de 104 săptămâni şi ambii soţi să fi fost rezidenţi ai Australiei când decesul a avut loc. Cererea trebuie făcută în timp de 14 săptămini de la decesul partenerului, în afară de cazul cînd solicitanta a fost însărcinată la momentul decesului. Dacă cererea este depusă în decurs de 4 săptămâni, beneficiul este plătit din ziua cînd partenerul a decedat. Altfel, este plătit din ziua depunerii cererii. Dovada identităţii este prezentată la depunerea cererii. 
Pentru informaţii referitoare la Alocaţiile pentru pierderea unei persoane apropiate.

Alte beneficii ale Securităţii Sociale
Lista completă a beneficiilor securităţii sociale, eligibilitatea pentru ele şi modul de revendicare pot fi găsite pe pagina web  Centrelink.

Pe cine aş putea contacta pentru a afla mai multe despre îngrijirea medicală?

Dacă locuiești în:
· Teritoriul Central Australian–(http://www.health.act.gov.au/c/health) sau (http://www.healthdirect.org.au/)
· Departmentul de Sănătate al NSW - Noul Wales de Sud
· Teritoriul de Nord - Guvernul Teritoriului de Nord – Departamentul Familiei şi al Sănătăţii.
· Queensland.
· Australia de Sud – Guvernul Australiei de Sud
· Tasmania Departamentul Sănătății și Serviciilor Publice din Tasmania
· Victoria – Guvernul Victorian – Departamentul Sănătăţii
· Australia de Vest– Guvernul Australiei de Vest, Departamentul Sănătăţii

Centrele Carelink al Commonwealth-lui sunt o sursă de informaţii pentru persoanele în vîrstă, persoanele cu dizabilităţi şi pentru cele care furnizează servicii şi îngrijire. Centrele furnizează informaţie gratuită şi confidenţială. Vedeți: Centrele Carelink şi de Sprijin ale Commonwealth-lui
Pentru informaţii referitoare la serviciile medicale în statul sau teritoriul unde locuiești, accesați Web a Healthinsite.

 

Informaţii generale
Aplicarea pentru cetăţenie
Cetăţenia australiană
Cetăţenia australiană prin descendenţă
Cetăţenia australiană prin adopţie
Redobîndirea cetăţeniei australiene
Renunţarea la cetăţenie
Documentele necesare pentru procedura de aplicare
Taxele pentru aplicare, formulare şi refuzuri
Cetăţenie dublă
Pierderea cetăţeniei
Revocarea cetăţeniei

Informaţii generale

De ce ar trebui să devin cetăţean?

Cetăţenia australiană este un pas important în procesul de migraţie. Dacă deii un cetăţean australian înseamnă că faci un angajament continuu cu Australia şi cu toate lucrurile reprezentate de această ţară. Este, de asemenea, un început în calitate de membru oficial al comunității australiene. Acesta este pasul care îți va permite să spui: "Eu sunt australian". Cetăţenia australiană este un privilegiu care oferă recompense enorme. Devenind un cetăţean australian, te alături unei comunități unice naţionale. Ţara noastră a fost construită pe contribuţiile combinate ale poporului nostru indigen şi cei care au venit mai târziu din întreaga lume. Noi celebrăm această diversitate şi, în acelaşi timp, tindem spre o naţiune unificată şi armonioasă. Punctul forte al comunităţii australiene este faptul că lucrăm împreună pentru a rezolva toate problemele şi a face Australia o ţară mare și minunată. Avem un sistem stabil de guvernământ şi australienii respectă autoritatea şi legile guvernului. Stabilitatea, cultura şi legile noastre au fost modelate de istoria noastră. Prin aderarea la comunitatea australiană, vei moşteni această istorie şi vei putea contribui la aceasta.

Responsabilităţile şi privilegiile cetăţeniei australiene

Ca un rezident permanent al Australiei, deja te-ai bucurat de un trai într-o societate liberă şi democratică. Atunci când devii un cetățean australian, vei avea noi responsabilităţi. Vei avea, de asemenea, o serie de noi beneficii.

Responsabilități - ceea ce vei oferi Australiei. În calitate de cetăţean australian, trebuie să:
• te supui legii
• aperi Australia în caz de nevoie
• te prezinți la chemarea în calitate de jurat
• votezi în alegerile federale şi de stat sau teritoriu, şi într-un referendum

A se vedea: Comisia Electorală Australiană

Privilegii – ceea ce Australia vă va oferi. În calitate de cetăţean australian, ai dreptul de a:
• vota în alegerile federale şi de stat sau teritoriu, şi la referendum
• aplica pentru un loc de muncă în serviciul public australian sau în serviciul forțelor de apărare australiene
• candida la alegeri în parlament
• aplica pentru un paşaport australian şi a intra liber în Australia
• primi ajutor din partea unui funcționar australian în timpul deplasării peste mări
• înregistra copiii născuţi în străinătate în calitate de cetăţeni australieni prin origine.

Drepturi, libertăți și concepții democratice din Australia
La ceremonia de cetăţenie, juri să împartășești concepțiile democratice din Australia şi să respecți drepturile şi libertăţile oamenilor din Australia.
Concepțiile noastre democratice:

• Democraţia parlamentară
• Legile statului
• Condiţii de viaţă paşnice
• Respect pentru toate persoanele, indiferent de context
• Compasiune pentru cei care au nevoie

Libertăţile noastre:
• Libertatea de exprimare și de comunicare
• Libertatea de asociere
• Libertatea de religie şi de guvern secular

Egalitățile noastre:
• Egalitatea în Australia
• Egalitatea dintre bărbaţi şi femei
• Egalitatea de şanse

Aplicarea pentru cetățenie

Procesul de aplicare pentru cetăţenia australiană variază în funcţie de eligibilitate. Există un număr de opţiuni de aplicare diferite, cu cerinţe de eligibilitate diferite. În general, pentru a aplica pentru cetăţenia australiană va trebui să:
• vezi dacă ești eligibil
• aduni documentele în original
• faci copii şi să autentifici documentele
• finalizezi şi depui cererea.

O decizie privind cererea pentru cetăţenie va fi luată numai după ce ai depus un formular de cerere completat împreună cu documentele solicitate şi taxa.
Opțiuni de aplicare Există mai multe moduri de a aplica pentru cetăţenie australiană.

Cetăţenia australiană

Această opţiune este pentru tine dacă ești:
• migrant cu şedere permanentă
• soţul sau partenerul unui cetăţean australian
• cetățean din Noua Zeelandă care locuiește în Australia
• copil al unui fost cetăţean australian
• în schema de migrare a copiilor din țările Commonwealth
• refugiat sau solicitant de protecție umanitară
• persoană născută în Papua înainte de independenţă în 1975.

Procesul de aplicare pentru cetăţenie australiană
Există 10 paşi în procesul de aplicare. Timpul necesar pentru a aplica și a primi cetăţenia australiană variază. Carta de Servicii a Clientului oferă detalii cu privire la standardul de servicii pentru procesarea unei cereri pentru cetăţenie australiană.
Ești eligibil pentru a aplica?


Pasul 1. Vezi dacă ești eligibil. În general, pentru a aplica pentru cetăţenie va trebui să:
• fii un migrant care este un rezident permanent
• îndeplinești condiţiile referitor la reşedinţă
• ai reşedinţa, sau să continui să locuiești în Australia sau să menţii o legătură strânsă şi continuă cu Australia
• ai o reputație bună, dacă ai 18 ani sau mai mult.

Există două categorii de eligibilitate:

• Formularul 1300 Cetăţenie Australiană - Eligibilitate Generală utilizat în mod obişnuit pentru solicitanţi cu vârsta de la 18 ani până la 60 de ani.

• Formularul 1290 Cetăţenie australiană - Alte situaţii utilizat în mod obișnuit pentru solicitanţi:

- cu vârsta de la 18 ani până la 60 de ani
- care suferă de o pierdere permanentă sau depreciere substanţială a auzului, vorbirii sau vederii
- care au o incapacitate fizică sau mentală, ceea ce înseamnă că nu sunt capabili să înţeleagă natura cererii.

Pasul 2. Asigură-te că îndeplinești condiţiile referitor la reşedinţă. Condiţiile referitor la reşedinţă se bazează pe timpul pe care l-ai locuit în Australia şi timpul pe care l-ai petrecut în afara Australiei.
Trebuie să:
-
fi trăit în Australia cu o viză australiană valabilă patru ani imediat înainte de aplicare, care trebuie să includă ultimele 12 luni ca rezident permanent, şi
- să nu fi lipsit din Australia pentru mai mult de un an în total, în perioada de 4 ani, inclusiv nu mai mult de 90 de zile în cursul anului înainte de aplicare.

Condițiile de cetățenie până la 1 iulie 2018.
Condițiile de cetățenie după 1 iulie 2018
Calculatorul cerințelor referitor la reședință te poate ajuta să calculezi dacă îndeplinești aceste cerinţe.
În anumite circumstanţe, cerințele referitor la reședință pot fi variate. Pregătește-te pentru o întrevedere referitor la cetățenie

► Pasul 3. Citește cartea resursă a cetăţeniei australiene.
Asigură-te că înţelegi ce implică cetăţenia australiană. Cartea resursă a cetățeniei australiene conține toate informaţiile de care ainevoie pentru a trece testul de cetăţenie. Toate întrebările din test se bazează pe informaţii verificabile din această carte. Cartea conține, de asemenea, informaţii utile pentru persoanele care au un interviu referitor la cetăţenie. Descarcă sau comandă o copie a cărții resură a cetăţeniei australiene.

► Pasul 4. Adună documentele în original. Va trebui să prezinți documentele în original.
Va trebui să prezinți o serie de documente pentru a:
• dovedi identitatea,
• stabili legătura între toate numele pe care le-ai folosit,
• stabili că nu ai avut nici o condamnare penală gravă
• aplica pentru variaţii referitor la cerinţele de reședință sau taxe.


Care sunt documentele justificative? Utilizează acest Document Checklist, ca un ghid pentru documentele originale necesare.

► Pasul 5. Completează formularul de cerere. Există un checklist pentru a te ajuta să înţelegi cum să completezi formularul de cerere.

► Pasul 6. Depune formularul de cerere.

Depunerea unei cereri în Australia Depune formularul de cerere on-line prin intermediul site-ului. Asigură-te că ai completat toate întrebările din formularul de cerere. Dacă depui cererea pentru cetățenie on-line, poți ataşa documentul de identitate şi alte documente. Va trebui să aduci documentele în original la întrevederea referitor la cetăţenia dumneavoastră. Trebuie să aduci, de asemenea, o declaraţie de identitate completată şi fotografii corecte pentru tine şi copiii incluși în cererea ta. Dacă soliciți cetățenia prin adoptare sau redobândire sau dacă dorești să renunți la cetățenia australiană, va trebui să aplici formularul de cerere pe suport de hârtie.
Depunerea unei cereri în afara Australiei Dacă te afli peste mări în timpul depunerii cererii pentru cetăţenie prin delegare, trebuie să trimiteţi cererea ta, împreună cu copiile legalizate ale tuturor documentelor solicitate prin poștă sau curier direct la Unitatea Cetăţeniei de peste mări la departamentul oficiului Melbourne în Australia. Nu atașa documentele în original cu cererea ta.
Nu poţi depune cererea on-line atunci când aplici în afara Australiei. Contactează o reprezentanță a departamentului Afaceri Interne a Australiei peste hotare.
Prezintă-te la întrevederea referitor la cetăţenie

► Pasul 7. Prezintă-te la întrevederea referitor la cetăţenie.
Când departamentul primeşte cererea ta, vei fi invitat să participi la o întrevedere referitor la cetăţenie. Vi se va trimite o scrisoare cu detalii despre întrevederea dumneavoastră şi informaţii suplimentare. La interviu vei susține un test de cetăţenie sau un interviu, oricare dintre acestea se aplică. La întrevedere, un ofiţer de departament va confirma eligibilitatea ta pentru cetăţenie australiană, va verifica documentele în original, identitatea dumneavoastră şi se va asigura că ai îndeplinit toate cerinţele. Este foarte important să te prezinți la întrevedere. În caz contrar, cererea ta poate fi refuzată. Interviul referitor la cetăţenie durează aproximativ două ore.

► Pasul 8. Susține testul de cetățenie sau un interviu referitor la cetățenie. De regulă, ești obligat să susții un test de cetăţenie în cazul în care ai vârsta de la 18 ani până la 60 de ani. Testul de cetăţenie este conceput pentru a te încuraja să afli mai multe despre viaţa în Australia şi ce înseamnă să fii un cetăţean australian. Se va testa înţelegerea responsabilităţilor de cetăţenie, precum şi drepturile de care te vei bucura o dată ce devii un cetăţean. Toate întrebările din test se bazează pe informaţii verificabile din cartea resursă a cetăţeniei australiene.
A se vedea mai multe informaţii despre testul de cetăţenie australiană.
Dacă nu se cere să susțineți testul, atunci ai putea avea un interviu despre cetăţenie. La interviu, se va confirma că înţelegi natura cererii pentru cetăţenie, că ai cunoştinţe de bază de limba engleză şi că înţelegi responsabilităţile şi privilegiile cetăţeniei australiene.


► Pasul 9. Primirea notificării cu privire la decizia departamentului Afaceri Interne. O decizie cu privire la cererea ta pentru cetăţenie poate fi luată numai după ce ai depus un formular de cerere completat împreună cu documentele necesare în original şi ai acihtat taxele.
Carta de Servicii a Clientului oferă detalii cu privire la standardul de servicii pentru procesarea unei cereri de cetăţenie australiană. Dacă nu primești o notificare în termenul menționat în cartă trebuie să contactezi Linia de informaţii privind cetăţenia - 131 880.
Trebuie să anunți departamentul dacă ți-ai schimbaţi adresa, şi trebuie să fii în ţară în momentul când decizia este luată. Posibil să amânați planurile de călătorie sau, dacă călătoria dumneavoastră este urgentă, contactează departamentul pentru a obține o consultație.

Pasul 10. Prezintă-te la ceremonia de depunere a jurământului de cetăţenie. După ce ai primit o notificare că cererea ta a fost aprobată, va trebui, de obicei, să te prezinți la o ceremonie de depunere a jurământului de cetăţenie şi să depui Jurământul Cetăţeniei Australiene pentru a finaliza procesul de a deveni un cetăţean australian. În general, vei fi invitat să participi la o ceremonie de cetăţenie în termen de trei luni, dar timpul de aşteptare între consiliile locale pot varia. Dacă ai copii sub 16 ani, care au fost incluși în formularul de cerere, ei vor deveni cetăţeni australieni, atunci când depui jurământul.

A se vedea, de asemenea şi: Ceremonia de obținere a cetăţeniei

Cetăţenie australiană prin descendenţă

Această opţiune este pentru tine, dacă ai fost născut în străinătate la un cetăţean australian.

Procesul de aplicare pentru cetăţenie prin descendență

► Pasul 1. Stabilește dacă ești eligibil.
Ai putea fi eligibil pentru a aplica să devii un cetățean australian prin descendență în cazul în care:
• ai fost născut în afara Australiei şi
• unul dintre părinţi era cetăţean australian în momentul naşterii tale.

Dacă părintele tău care este cetăţean australian, a fost un cetăţean prin descendență atunci el/ea trebuie să se fi aflat cel puţin doi ani în Australia.

Dacă te-ai născut în afara Australiei sau Noua Guinee înainte de 26 ianuarie 1949 ai putea fi eligibil în cazul în care:
• cel puţin unul sau ambii părinţi au devenit cetățeni australieni pe 26 ianuarie 1949 şi
• acel părinte a fost născut în Australia sau Noua Guinee, sau a fost naturalizat în Australia înainte de naştere.

Toţi candidaţii cu vârsta de 18 ani sau mai mult, trebuie să dea dovadă de o bună reputație (cazier judiciar).

Copiii - Aplicațiile pentru copiii cu vârsta sub 16 ani trebuie să fie făcute de către un părinte responsabil.

► Pasul 2. Adună documentele în original. Utilizează acest checklist, ca un ghid pentru documentele necesare în original.

► Pasul 3. Fă copii şi legalizează documentele. Fă copii la documentele tale şi legalizează-le, inclusiv declaraţia de identitate şi fotografiile. Trebuie să faci copii la documentele în original şi să le certifici de către un cetăţean australian din lista de ocupaţii desemnate.

Solicitanţii din afara Australiei. Dacă te afli în străinătate atunci când aplici, poți avea documentele în oirginal certificate de către un cetăţean din ţara ta de reşedinţă, care este angajat într-una din ocupațiile desemnate de pe listă.

► Pasul 4. Completează şi depune cererea dumneavoastră. Completează şi depune cererea, împreună cu documentele certificate, fotografia și taxa.
Toate cererile depuse în Australia ar trebui să fie depuse prin poştă, curier sau în persoană la departamentul biroului tasmanian.
Toate cererile depuse în afara Australiei ar trebui să fie direcţionate către cel mai apropiat birou de imigrare din afara Australiei.
După ce ai făcut copii la documente şi le-ai certificat va trebui să completezi toate secțiunile din formularul de cerere.
Mai multe informaţii despre cum să completezi formularul sunt disponibile .

Carta de Servicii a Clientului oferă detalii cu privire la standardul de servicii pentru procesarea unei cereri de cetăţenie australiană prin descendență. Dacă nu primeși o notificare în termenul menționat în cartă poţi contacta Linia de informaţii privind cetăţenia 131 880, pentru cererile depuse în Australia. Pentru cererile depuse în afara Australiei, poţi contacta Oficiul pentru Imigrări cel mai apropiat din afara Australiei.

Cetăţenia începe la data aprobării cererii. Nu este necesar să participi la o ceremonie de cetăţenie. Poţi solicita Formularul de cerere 118 Aplicarea pentru cetăţenie australiană prin descendență

Cetăţenie australiană prin adopţie

Poți să utilizezi această opțiune dacă ai fost adoptat de către un cetăţean australian, în conformitate cu Convenţia de la Haga privind adopţia internaţională.

Procesul de aplicare prin adopție.

Următorii paşi sunt un ghid pentru procesul de aplicare pentru cetățenie australiană în temeiul Convenţiei de la Haga privind adopţia internaţională .

► Pasul 1. Stabilește dacă ești eligibil.
Ai putea fi eligibil pentru a fi înregistrat ca un cetăţean australian prin adopţie în cazul în care:
• ai fost adoptat de către un cetăţean australian în temeiul Convenţiei de la Haga privind adopţia internaţională.
• a fost eliberat un certificat de adopţie
• adopția este recunoscută şi efectivă pentru legile din Commonwealth şi fiecare stat şi teritoriu, şi
• nu este nevoie pentru părintele tău adoptiv să solicite recunoaşterea juridică a adopţiei în Australia.


Toţi solicitanții cu vârsta de 18 ani sau mai mult, trebuie să prezinte un cazier judiciar.

Copiii
Aplicațiile pentru copiii sub 16 ani trebuie să fie făcute de către un părinte adoptiv.

► Pasul 2. Adună documentele originale.
Utilizează acest checklist, ca un ghid pentru documentele necesare în original.

► Pasul 3. Fă copii şi autentifică documentele.
Fă copii la documentele tale şi autentifică-le şi declaraţia de identitate să fie semnată şi fotografiile. Trebuie să faci copii la documentele în original şi să le certifici de către un cetăţean australian din lista de ocupaţii desemnate.

Solicitanţii din afara Australiei. Dacă te afli în străinătate atunci când aplici, poți avea documentele în original certificate de către un cetăţean din ţara de reşedinţă, care este angajat într-una din ocupațiile desemnate de pe listă.

► Pasul 4. Completează şi depune cererea ta.
Completează şi depune cererea ta, împreună cu documentele certificate, fotografia și taxa. O dată ce ai documentele certificate și ai făcut copii, trebuie să completezi toate secțiunile formularului de cerere. Există un checklist care te va ajuta să înțelegi cum să completezi formularul.
Timpul necesar pentru a aplica şi a obține cetăţenia australiană variază. Pentru mulţi solicitanți durează între trei şi şase luni. Cetăţenia începe la data aprobării cererii. Nu este necesar să participi la ceremonia de cetăţenie. Poţi aplica utilizând formularul de cerere 1272 (Aplicarea pentru cetăţenie australiană pentru copiii adoptați sub regimul Convenţiei de la Haga) .

Redobândirea cetăţeniei australiene

Această opţiune este pentru tine, dacă ai pierdut sau ai renunţat la cetăţenia australiană. Există patru paşi în procesul de aplicare pentru redobândirea cetăţeniei australiene. Vezi fiecare pas de mai jos pentru mai multe informaţii.

► Pasul 1. Stabilește dacă ești eligibil.
Foștii cetăţeni pot aplica pentru a redobândi cetăţenia australiană în cazul în care au încetat să mai fie cetăţeni australieni:
• prin dobândirea cetățeniei altei ţări înainte de 4 aprilie 2002; sau
• prin renunţarea la cetăţenia lor australiană pentru a păstra sau a dobândi o altă cetăţenie sau pentru a evita dificultăţi semnificative; sau
• ca copii ai căror părinți au încetat să fie cetăţeni australieni.


Toţi solicitanţii trebuie să dețină un cazier judiciar.

Copiii. Aplicațiile pentru copiii sub 16 ani trebuie să fie făcute de către un părinte responsabil.

► Pasul 2. Adunați documentele originale
Utilizează acest checklist ca un ghid pentru documentele necesare în original.

► Pasul 3. Fă copii şi autentifică documentele
Fă copii la documentele tale şi autentifică-le împreună cu declaraţia de identitate semnată şi fotografiile. Trebuie să facei copii la documentele originale şi să le certifici de către un cetăţean australian din lista de ocupaţii desemnate.

Solicitanţii din afara Australiei Dacă te afli în străinătate atunci când aplici, poți avea documentele în original certificate de către un cetăţean din ţara de reşedinţă, care este angajat într-una din ocupațiile desemnate de pe listă.

► Pasul 4. Completează şi depune cererea
Completează şi depune cererea, împreună cu documentele autentificate, fotografia și taxa. După ce ai făcut copii la documente şi le-ai certificat va trebui să completezi toate secțiunile din formularul de cerere.
Mai multe informaţii despre cum să completezi formularul sunt disponibile.

Carta de Servicii a Clientului oferă detalii cu privire la standardul de servicii pentru procesarea unei cereri de cetăţenie australiană prin descendență. Dacă nu primești o notificare în termenul menționat în cartă poţi contacta Linia de informaţii privind cetăţenia 131 880, pentru cererile depuse în Australia. Pentru cererile depuse în afara Australiei, poţi contacta Oficiul pentru Imigrări, cel mai apropiat din afara Australiei.

Poţi aplica utilizând Formularul de cerere 132 Aplicarea pentru redobândirea cetăţeniei australiene .

Renunţarea la cetăţenie

Următorii paşi sunt un ghid pentru procesul de aplicare pentru a renunţa la cetățenia australiană.

► Pasul 1. Stabilește dacă ești eligibil.
Cetăţenii australieni cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot aplica să renunţe la cetăţenia lor australiană. Australia este semnatară a Convenţiei Naţiunilor Unite privind reducerea cazurilor de apatridie. Nici o cerere pentru renunţare la cetăţenia australiană nu va fi aprobată cu excepţia cazului în care există dovezi că solicitantul este un cetăţean al altei ţări, sau la renunţare va dobândi cetăţenia altei ţări.
În cazul în care solicitantul este un părinte responsabil al unui copil, poate fi luată decizia pentru a revoca cetăţenia oricăruia dintre copii cu vârsta sub 18 ani cu excepţia cazului în care:
• un alt părinte responsabil este încă un cetăţean australian, sau
• acest lucru ar putea face copilul apatrid.

Copiii Copiii pot aplica pentru a renunţa la cetăţenia australiană, numai în cazul în care s-au născut sau au reşedinţa obişnuită într-o ţară străină şi nu au dreptul, în conformitate cu legislaţia ţării respective, de a dobândi naţionalitatea sau cetăţenia acestei ţări, deoarece aceștia sunt cetăţeni australieni. Aplicațiile pentru copiii sub 16 ani trebuie să fie făcute de către un părinte responsabil.

► Pasul 2. Adună documentele în original.
Utilizaţi acest checklist, ca un ghid pentru documentele necesare în original.

► Pasul 3. Fă copii şi autentifică documentele.
Fă copii la documente şi autentifică-le cu declaraţia de identitate semnată şi fotografiile. Trebuie să faci copii la documente în original şi să le certifici de către un cetăţean australian din lista de ocupaţii desemnate.

Solicitanţii din afara Australiei Dacă te afli în străinătate atunci când aplici, poți avea documentele originale certificate de către un cetăţean din ţara de reşedinţă, care este angajat într-una din ocupațiile desemnate de pe listă.

► Pasul 4. Completează şi depune cererea.
Completează şi depune cererea, împreună cu documentele certificate, fotografia și taxa. După ce ai făcut copii la documente şi le-ai certificat va trebui să completezi toate secțiunile din formularul de cerere. Mai multe informaţii despre cum să completezi formularul sunt disponibile.

Carta de Servicii a Clientului oferă detalii cu privire la standardul de servicii pentru procesarea unei cereri de cetăţenie australiană prin descendență. Dacă nu primești o notificare în termenul menționat în cartă poţi contacta Linia de informaţii privind cetăţenia 131 880, pentru cererile depuse în Australia. Pentru cererile depuse în afara Australiei, poţi contacta Oficiul pentru Imigrări cel mai apropiat din afara Australiei.

Documentele necesare pentru procedura de aplicare

În general, cererile pentru cetăţenie necesită:
• documente de identitate,
• documente care demonstrează buna reputație (cazier judiciar),
• documente justificative.

Formularul de cerere prevede un checklist cu detalii suplimentare cu privire la documentele necesare.

Documentele de identitate
Toţi solicitanţii trebuie să furnizeze dovada identităţii lor. Pentru a dovedi identitatea, trebuie să furnizezi următoarele:
Trei (3) documente originale care arată:
• fotografia
• semnătura
• adresa de reședință actuală
• data naşterii, numele de naştere, precum şi orice modificări ale numelui

 1. Declaraţia de identitate completată de către o persoană cu autoritate competentă.

Dacă rezidenţa permanentă este o cerinţă de eligibilitate a cererii tale, trebuie să furnizezi, de asemenea, dovezi ale sosirii dumneavoastră în Australia.

Buna-cuviință
Majoritatea solicitanţilor pentru cetăţenie australiană vor trebui să demonstreze că ei sunt de bună-cuviință. Solicitanţii cu vârsta de 18 ani sau mai mult ar putea fi ceruți să obţină caziere judiciare de peste mări. Dacă te afli în străinătate atunci când aplici, ar trebui să privești Australia ca o ţară de peste mări. Va trebui să să completezi Formularul de Aplicare al Cazierului Poliției Naționale Federale Australiene, care este disponibil pe site-ul Poliției Federale Australiene.

Documentele justificative pentru toate aplicaţiile

Documentele justificative pot fi solicitate odată cu cererea pentru o varietate de motive:
1. pentru a solicita scutirea de la cerințele de reședință
2. pentru a furniza dovezi că părintele tău a fost un cetăţean australian
3. pentru a furniza dovezi că ai schimbat numele.

Formularele 1300t și 1290 - Delegare

A se referi la documentele justificative pentru cererile 1300t şi 1290 pentru o listă de alte documente justificative necesare, în general

Formularul 1272 – Adopție

Pentru a justifica cererea pentru cetăţenie va trebui, de asemenea, să furnizezi:
• un certificat de adoptare eliberat, în conformitate cu Convenţia de la Haga privind Adopția Internațională, arătând când şi de către cine a fost efectuată adoptarea, precum şi numele autorităţilor centrale din ambele ţări, şi
• paşaportul tău, dacă ai unul, şi
• dovada cetăţeniei a părinţilor australieni care te-au adoptat, cum ar fi certificatul de naştere sau certificatul de cetățenie australiană.

Dacă ai schimbat numele tău, atunci va trebui să furnizezi dovezi care demonstrează legătura dintre numele prezent şi cel anterior.

Formularul 118 – Descendență

Va trebui, de asemenea, să furnizezi documente care arată că unul dintre părinţi a fost un cetăţean australian în momentul naşterii, cum ar fi:
• un certificat de naştere
• un certificat de cetăţenie sau certificat de naturalizare australian

• un paşaport australian.

Dacă părintele tău este un cetăţean australian prin descendență sau prin adopție, vei avea nevoie de dovezi că părintele a fost rezident în Australia timp de doi ani, cum ar fi:
• înregistrări la şcoală
• înregistrări de muncă
• orice alte documente emise de o agenţie guvernamentală australiană.

Formularul 132 - Redobândire

Pentru a justifica cererea ta pentru redobândirea cetăţeniei va trebui, de asemenea, să prezinți:
• dovezi de cetățenie australiană, cum ar fi un certificat de naştere sau certificat de cetăţenie australiană, şi
• dovezi că ai dobândit cetăţenia unei alte ţări, cum ar fi un certificat de naturalizare sau o declaraţie din partea autorităţilor care să precizeze cum şi când ai dobândit cetăţenia, şi

• paşaportul, dacă ai unul, şi
Dacă erai copil atunci când ai pierdut cetăţenia va trebui, de asemenea, să prezinți:
• dovezi că ai deţinut o altă cetăţenie atunci când părintele tău a pierdut cetăţenia australiană, cum ar fi certificatul de naturalizare al părintelui în care este scris și numele tău, şi
• dovezi că părintele tău a încetat să fie un cetăţean australian, cum ar fi un certificat de naturalizare sau o declaraţie de la autorităţile dintr-o altă ţară care să precizeze cum şi când părintele a dobândit cetăţenia.

Formularul 128 – Renunțare

Pentru a justifica cererea ta de a renunţa la cetăţenia australiană va trebui, de asemenea, să prezinți:
• dovezi ale fostei cetăţenii australiene, cum ar fi un certificat de naştere sau certificat de cetăţenie australiană, şi
• dovezi că ai dobândit cetăţenia unei alte ţări, cum ar fi un certificat de naturalizare sau o declaraţie din partea autorităţilor care să precizeze cum şi când ai dobândit cetăţenia, şi
• paşaportul australian şi certificatul de cetăţenie australiană, dacă ai unul.

Formularul 119 – Dovezi ale cetățeniei

Formularul 119 tabelele de la A la E oferă informaţii mai detaliate cu privire la momentul şi modul în care s-ar putea să fi dobândit cetăţenia australiană şi documentele justificative necesare de atașat la cererea ta.

Taxele pentru aplicare, formulare și refuzuri

Taxe
Taxa pentru cerere şi timpul necesar de la depunere la notificarea unei decizii va varia în funcţie de eligibilitatea ta şi de formularul pe care trebuie să-l utilizezi pentru a aplica. În unele cazuri, ai putea aplica pentru o concesiune sau scutire. Taxele de mai jos sunt prezentate în dolari australieni (AUD). Plata prin card de credit este preferabilă pentru cele mai multe aplicaţii şi este esenţială atunci când se aplică on-line şi pentru cererile postate spre Australia de peste mări. Nu utiliza cardurile de debit pentru orice cerere trimisă prin poştă. Dacă depui cererea la un birou de imigrare din afara Australiei, taxa trebuie plătită conform valutei locale şi prin metoda specificată de ţara de origine, prin convertor valutar.
A se vedea: Convertor valutar. Informaţii privind taxele pentru cetăţenie sunt disponibile și pot fi printate.
A se vedea: Formular 1298i Taxe pentru cetăţenie.

Formular

Tipul Aplicației

Taxa

Formularul

1300t

Cetățenia Australiană prin descendență – Eligibilitate Generală (este necesar să se susțină testul)

$285

Taxa de Concesiune

A se vedea informații despre scutire și concesiune în tabelul de mai jos

$40

Copil sub 16 ani, care aplică cu același formular ca și al părintelui

Zero

Formularul 1290

Cetățenia Australiană prin descendență – Alte situații (nu este necesar să se susțină testul)

$180

Taxa de Concesiune

A se vedea informații despre scutire și concesiune în tabelul de mai jos

$20

Copil sub 16 ani, care aplică cu același formular ca și al părintelui

Zero

Formularul 119

Dovezi ale cetățeniei australiene

$190

Formularul 132

Redobândirea cetățeniei australiene

$210

Formularul 118

Cetățenia Australiană prin descendență

$230

Frații care aplică în același timp

$95

Formularul 1272

Copii adoptați în temeiul Convenției de la Haga privind adopția internațională

$230

Frații care aplică în același timp

$95

Formularul 128

Renunțarea la cetăţenia australiană

$205

Acest tabel enumeră scutirile și privilegiile pentru delegare:

Tipul scutirii/ privilegiului

Taxa

Copiii migranți englezi și maltezi care au venit în Australia în perioada 22 septembrie 1947 şi 31 decembrie 1967 în cadrul Schemei Migrației de Copii ai Commonwealth-ului.

Veţi depune o scrisoare din partea Trust-ului Copilului Migrant care confirmă detaliile sosirii dumneavoastră şi sponsorizarea. Această scrisoare ar trebui să fie depusă odată cu cererea.

Zero

Persoanele care au făcut parte din Forțele de Apărare Australiene pentru o perioadă de 90 de zile sau mai mare;.


Veţi depune o scrisoare oficială din partea Forţelor de Apărare care confirmă acest fapt. Aceste dovezi trebuie să fie depuse odată cu cererea.

Zero

Titulari ai unui anumit permis de concesiune pentru pensionari (PCC) sau card de îngrijire medicală (HCC) care primesc plăţile enumerate mai jos.

$40
sau
$20

Taxa de concesiune pentru cetăţenie australiană prin delegare

O taxă de concesiune este disponibilă la unele Departamente de Servicii Umane (Centrelink) şi Departamente ale Afacerilor Veteranilor pensionari şi posesori ai cardurilor de concesiune.

Departamentul de Servicii Umane (Centrelink)

Dacă aveţi un card Centrelink sau de Concesiune pentru pensionari (PCC) cu codul de plată relevant enumerat mai jos, acest lucru este, în general, o dovadă suficientă de eligibilitate pentru a beneficia de o reducere de taxă.
1. Dacă ai
• un PCC cu unul dintre următoarele coduri: AGE, AGB, CAR, DSP, NSA, PPP, PTA, SAL, SPL WAL, WDA, WFA, WFD, WFW, sau WID sau
• un card de îngrijire a sănătății (HCC), cu codul PPS şi aveți dovezi că aţi primit acest beneficiu PPS pentru cel puțin ultimele 9 luni sau

2. Departamentul Afacerilor Veteranilor

1. pensia de vârstă conform serviciului
2.
pensia de vârstă
3. pensia de invaliditate conform serviciului
4. suplimentul de venit ca ajutor
5. pensia partenerului conform serviciului.

Cardul dumneavoastră de concesiune al pensionarilor este, în general, o dovadă suficientă de eligibilitate pentru o concesiune de taxă.

Formulare
Formularele de cerere sunt disponibile on-line sau prin telefon la linia de informaţii privind cetăţenia.
Telefon: 131880 - 08:30 - 16:30 de luni până vineri.
• formulare de cerere
on-line
• formulare de cerere pe hârtie
Se va cere să furnizezi documentele de identitate şi altele odată cu depunerea cererii tale.

Recurs - în cazul în care cererea ta este refuzată
Dacă cererea ta este refuzată ai dreptul de a solicita revizuirea deciziei de către Tribunalul de Apel Administrativ . Scrisoarea dumneavoastră de notificare te va sfătui unde poţi depune cererea pentru revizuire şi termenele de aplicare.

Cetățenie dublă

Este posibil să deţii cetăţenia a două sau mai multe ţări în cazul în care legea acestor ţări permite acest lucru. Acest lucru este cunoscut sub numele de cetățenie dublă sau multiplă. Oamenii pot deține două cetățenii în mod automat, sau după ce li s-a acordat cetăţenia unui alt stat. Spre exemplu, un cetăţean australian poate obţine în mod automat cetăţenia unei alte ţări, prin căsătorie, în timp ce un rezident permanent al Australiei poate deveni un cetăţean cu dublă cetățenie prin obținerea cetăţeniei australiene. Înainte de 4 aprilie 2002, cetăţenii australieni care au devenit cetăţeni al unei alte ţări au pierdut cetăţenia australiană în mod automat.

Pot deveni un cetăţean cu cetățenie dublă? Australia permite cetăţenilor săi să deţină cetăţenie dublă.

Utilizarea paşaportului australian
Cetăţenii australieni au dreptul de a intra în Australia şi un pașaport australian este dovada cea mai concludentă preferată a acestui drept. Resortisanţii cu cetățenie dublă ar trebui să folosească un paşaport australian pentru a intra şi a părăsi Australia. Dacă dorești poți să folosești alte paşapoarte curente pot fi utilizate pentru călătorie, în afara Australiei. Mai multe informaţii despre dubla cetăţenie, paşapoarte australiene şi asistenţa consulară sunt disponibile la Departamentul Afacerilor Externe şi Comerţului - informaţii pentru cetăţenii cu dublă cetățenie.

Pierderea cetățeniei

Este posibil să pierzi sau să renunţi la cetăţenia australiană:
• prin dobândirea cetățeniei unei alte ţări înainte de 4 aprilie 2002 (înainte de această dată ai pierdut în mod automat cetăţenia australiană devenind cetăţean al altei ţări)
• prin renunţarea la cetăţenia australiană pentru a păstra sau a dobândi o altă cetăţenie sau pentru a evita dificultăţi semnificative
• fiind copil, dacă părintele tău responsabil a încetat să mai fie un cetăţean australian.

Revocarea cetăţeniei

Dacă ai devenit un cetățean prin procesul de dobândire, poți fi lipsit de cetăţenie dacă se constată ca ai comis o infracţiune gravă, înainte de a obţine cetăţenia. Cetăţenia australiană poate fi revocată dacă:
• ai fost condamnat pentru infracțiunea de a face o declaraţie falsă în legătură cu cererea pentru a deveni un cetăţean australian
• ai fost condamnat pentru o infracţiune gravă, în orice moment înainte de a deveni un cetăţean australian, care implică o pedeapsă de 12 luni sau mai mult
• aprobarea pentru a deveni un cetăţean australian a fost dobândită ca urmare a migraţiei ilegale
• aprobarea pentru a deveni un cetăţean australian a fost dobândită ca urmare a ilegalității comise de părţi terţe; de exemplu, comportament fraudulos de către un agent de migraţie în cererea de cetăţenie
• ar fi contrar interesului public ca să rămâi un cetăţean australian.

Un cetăţean australian prin naştere nu poate avea cetăţenia australiană revocată. În mod similar, o persoană care a dobândit cetăţenia, după divulgarea pe deplin ai tuturor factorilor relevanţi, nu poate avea cetăţenia australiană revocată. Oamenii care au cetăţenia lor revocată pot fi deportați din Australia.

Copiii Copiii sub vârsta de 18 ani pot avea, de asemenea, cetăţenia lor revocată cu excepţia cazului în care celălalt părinte responsabil este un cetăţean australian sau copilul va deveni apatrid.

 

Informaţii generale
Permis de muncă
Vize provizorii cu scop de afaceri
Vize permanente cu scop de afaceri
Investiţii desemnate: categorii de vize de afaceri
Găsirea unui post permanent de muncă

Informaţii generale

Ești angajat în cîmpul muncii în Australia, cauți de lucru, vrei să lansezi propria afacere? 
Pentru mulţi oameni o mutare în Australia este declanşată de dorinţa de a schimba ceva în modul de viaţă– o ideie a unei noi afacere, oportunitatea de a avansa în carieră, un nou loc de muncă sau începutul studiilor. În cazul imigrării cu scopul de angajare la serviciu, aspectele legate de acest fapt pot fi încredințate angajatorului, însă oricînd e bine de a înţelege sistemul. Indiferent de motivul imigrării, e de folos să ştiți ce trebuie să faceți cînd vă căutaţi de lucru, feluri diferite de viză pentru care trebuie să aplici, felurile de contracte – şi, pentru cei cu tendinţe de a întreprinde afaceri - cum să vă puneți pe picioare propria afacere, fie că merge vorba de o afacere mică, concern de familie sau proiecte mai grandioase.

Permis de muncă

O prezentare generală a procesului ce trebuie urmat de străinii veniţi în Australia pentru muncă

Pentru a lucra în Australia orice individ trebuie sa aibă o viză potrivită cu drept de muncă. Una din căile de a te angaja este de a fi sponsorizat de angajator. Schema nominală a angajatorului permite angajatorului să recruteze lucrători înalt calificaţi din afara Australiei. O viză permanentă sponsorizată pentru angajaţi permite unei persoane, şi membrilor familiei dependenţi de ea, să locuiască în ţară în calitate de rezident permanent. De asemenea, există Schema Migraţiei Sponsorizate Regionale care permite unui angajator dintr-o regiune mai puţin populată să recruteze muncitori calificaţi de peste hotare.

Cei care nu sunt sponsorizaţi de un angajator dar doresc să locuiască şi să lucreze în Australia ar trebuie să urmeze Programul General de Migraţie Calificată . Ca să te încadrezi în schemă, trebuie avute în vedere cîteva rigori, precum şi susținerea unui Test Grilă pentru imigranţi. Există diverse forme ale Vizei de Calificare inclusiv:

 • Viză Independentă de Calificare
 • Viză Permanentă de Calificare
 • Viză Sponsorizată Regională

Schema Nominală a Angajatorului Australian

Schema Nominală a Angajatorului (ENS) permite angajatorului australian de a recruta muncitori înalţi calificaţi de peste hotare pentru a ocupa poziţii care nu pot fi suplinite de pe piaţa muncii din interiorul ţării sau prin intermediul programului de training a angajatorului. Poziţiile ar trebui să corespundă unei ocupaţii din lista ENS de Ocupaţii, trebuie să achite cel puţin salariul minim specificat în Buletinului Oficial al guvernului, şi să fie cu norma întreagă, contract individual de muncă şi să fie disponibil timp de trei ani. Poziţiile de asemenea trebuie să fie în concordanţă cu standardele condiţiilor de muncă stipulate în legislaţia australiană.

ENS are 2 etape distincte:

 • ETAPA 1 – Numirea de către angajator; şi
 • ETAPA 2 – Cererea pentru viză a nominalizatului.

Lista ENS a ocupaţiilor este lista calificărilor, detaliată în Buletinul Oficial al guvernului, în care angajatorii australieni pot recruta muncitorii din afara țării pentru a obţine reşedinţă permanentă în Australia.

Grupele ocupaţionale majore variază in limitele:

 • Manageri şi Administratori;
 • Profesionişti;
 • Profesionişti Asociaţi; şi
 • Comercianţi şi alţi lucrători în acest domeniu.

Buletinul Oficial al Guvernului care specifică lista Ocupaţiilor ale ENS, de asemenea, stipulează salariul minim pentru fiecare gen de ocupaţie.

Recrutarea de către Angajator

Pentru a fi recrutat într-o poziţie în cadrul Schemei Nominale a Angajatorului, cel din urmă trebuie:

 • Să activeze activ şi legal în Australia;
 • Să aibă nevoie reală de un salariat pentru un post vacant în cadrul afacerii angajatorului;
 • Să dea dovadă de reputaţie bună a respectării legii imigrației şi legii relaţiilor la locul de muncă; şi
 • Să-şi asume angajamentul de a contribui la dezvoltarea angajaților australieni deja antrenaţi în serviciu.

Postul vacant al angajatorului trebuie:

 • Să fie full-time şi să fie disponibil pentru cel puţin 3 ani;
 • Să corespundă standardelor condiţiilor de muncă stipulate în legea industriei a Australiei;
 • Să corespundă unei ocupaţii nominalizate în lista ENS a ocupaţiilor; şi
 • Să obțină un salariu de bază care să fie egal cu cel puţin salariul minim care a fost anterior publicat în Buletinul Oficial al guvernului cu privire la ocupaţii.

Cererea pentru viză a candidatului

Pentru a aplica pentru o viză permanentă în cadrul Schemei Nominale a Angajatorului, trebuie să:

 • Fii nominalizat de către un angajator Australian de a ocupa o funcţie care întrunește cerințele nominalizate;
 • Nu fii mai în vîrstă de 45 ani;
 • Vorbești limba engleză fluent;
 • Îndeplinești cerinţele de sănătate şi să dispui de un cazier judiciar; şi
 • Dacă aplici în Australia, să deţii viza corespunzătoare.

Adiţional, înainte de a aplica pentru o viză, trebuie să posezi abilităţile şi calificările necesare pentru ocupaţia pentru care ai fost nominalizat.
Sunt 3 căi de a demonstra calităţile tale: 

 1. Să fi lucrat full-time la un serviciu asemănător celui pentru care ai fost nominalizat în Australia pe o perioadă de minim 2 ani, inclusiv cel puţin un an de experienţă de lucru pentru angajatorul care te recrutează; sau
 2. Să fii nominalizat să deţii un post de conducere bine plătit cu un salariu ce depăşeşte A$151,500 pe an; sau
 3. Să posezi abilităţi adecvate evaluate de o instanţă relevantă de evaluare a abilităţilor, cu excepţia cazului în care circumstanţele excepţionale aplicate impun ca experienţa în domeniu să fie de cel puţin 3 ani.

În anumite circumstanţe, cînd poziţia este neobişnuită sau angajatorul necesită specializare înaltă, și este puțin probabil de a găsi pe cineva care să ocupe postul vacant, pot fi făcute excepţii în ceea ce priveşte experienţa de 3 ani, vîrsta sau cunoaşterea limbii engleze. Aplicantul pentru viză trebuie să includă o confirmare împreună cu cererea pentru viză care ar demonstra calităţile speciale şi/sau dificultăţile pe care le întîmpină angajatorul în găsirea unui angajat care nu întruneşte cerinţele referitoare la experienţă, vîrstă sau cunoaşterea limbii engleze.
Dacă departamentul acceptă circumstanţele excepţionale existente, viza poate fi acordată persoanelor care:

 •  Nu au cel puţin 3 ani de experienţă relevantă; sau
 •  Sunt mai în vîrstă de 45 ani; sau
 • Nu cunosc limba engleză fluent.

Dacă ocupaţia presupune deţinerea unei licenţe sau înregistrări pentru a lucra în Australia, trebuie să fți eligibil de a deţine licenţa necesară sau înregistrarea înainte de a aplica pentru Schema Nominală a Angajatorului Australian.

Deficit temporar de personal calificat (Şedere de lungă Durată) – TSS Visa

De la 17 ianuarie 2018 Afaceri Temporare Calificate (viza 457) a fost înlocuit cu tipul de viză Deficit temporar de personal calificat (TSS). Totdată, s-au făcut modificări și în Lista ocupațiilor.

La 18 aprilie 2017, Guvernul a anunțat că viza de lucru temporar (viză de subclasă 457) va fi eliminată și înlocuită cu viza absolută de scurtă durată a competențelor temporare (TSS) în martie 2018.

În cadrul acestui nou program de vize TSS vor fi disponibile trei opțiuni:
Fluxul pe termen scurt - este pentru angajatori să recruteze lucrători calificați temporari din străinătate care lucrează în ocupațiile incluse în Lista de Ocupații Profesionale pe Termen scurt (STSOL) pentru o perioadă maximă de doi ani (sau până la patru ani dacă se aplică anumite acorduri comerciale internaționale);
Fluxul pe termen mediu - este pentru angajatori să ofere muncitorilor înalt calificați de peste mări pentru a îndeplini competențele critice pe termen mediu în ocupațiile incluse pe Lista de competențe strategice pe termen mediu și lung (MLTSSL) timp de până la patru ani, cu posibilitatea de aplicare pentru reședința permanentă după trei ani;
Contractul de muncă - este vorba de angajatori pentru a recruta lucrători calificați din străinătate, în conformitate cu un contract de muncă cu Commonwealth-ul, pe baza unei nevoi demonstrate care nu poate fi îndeplinită pe piața muncii australiene și nu sunt disponibile programe standard de vize, cu posibilitatea de a negocia o opțiune de ședere permanentă. Este cel mai obişnuit mod pentru angajatori de a sponsoriza muncitorii străini pentru a lucra în Australia temporar. De asemenea, există aranjamente speciale pentru angajatorii regionali în toată Australia. Dacă cererea este aprobată, li se vor oferi reşedinţă temporară în Australia, și pot poseda viză cu intrări şi ieşiri multiple pe întreaga durată a vizei, fără restricţii. Muncitorii sponsorizaţi pot sta în Australia pe întreaga perioadă de validitate a vizei – viza nu expiră odată cu expirarea sponsorizării, iar candidaţii pot aplica pentru orice clasă de viză permanentă dacă deţin Viza de tip 457.

Urmați acest link pentru a Completa Evaluarea Online pentru Viză de Calificare. 
Pentru a aplica pentru această categorie trebuie:
   - Să fii sponsorizat de un angajator pentru a deţine poziţia nominalizată
   - Deţii abilităţile, calificările, experienţa care s-ar potrivi cu cerinţele poziţiei pentru care optezi
  - Să fii eligibil pentru licenţele relevante sau înregistrările necesare poziţiei nominalizate
  - Să demonstrezi că vei fi remunerat cu un salariu minim care intră în vigoare odată cu aprobarea vizei.

Procesul Aplicării pentru Viza Deficit temporar de personal calificat (TSS) Aplicarea pentru acest tip de viză (muncitori calificaţi transmarini temporari) cuprinde trei etape:

             Etapa 1 – Depunerea unei cereri de sponsorizare de către angajator unde este indicat aprobarea de a fi sponsor.

Angatorul trebuie să prezinte următoarele:

 • Compania activează în baza legii;
 • Compania va fi angajatorul direct;
 • Compania are o reputaţie bună şi respectă legile imigraţiei;
 • Compania trebuie să demonstreze că angajatul va aduce beneficiu economic Australiei;
 • Compania va contribui la sporirea abilităţilor angajatului prin training-uri.

             Etapa 2 – Depunerea unei nominalizări (depusă de angajator) care descrie postul ce urmează să fie suplinit.

Angajatorul trebuie să prezinte următoarele:

 • Compania este un sponsor de afaceri oficiale;
 • Poziţia ţine de o ocupaţie ce solicită un set minim de abilităţi;
 • Poziţia va fi remunerată cu un salariu minim sau mai mult.

             Etapa 3 – Depunerea unei cereri pentru viză.

Angajatorul trebuie să prezinte următoarele:

 • Compania are sponsorizare aprobată şi curentă;
 • Compania are poziţia nominalizată aprobată.

Pentru ca Etapa a 3-a să fie finalizată cu success, Etapa 1-a si a 2-a trebuie să fie aprobate de către Departamentul Afaceri Interne.

Vize provizorii  pentru afaceri

Programul de vize pentru afaceri încurajează deţinătorii de afaceri prospere şi investitorii să se stabilească cu traiul în Australia în timp ce dezvoltă posibilităţi noi sau existente ale afacerilor australiene.

Evaluarea On-line pentru Viza Australiană cu scop de Afaceri

Completaţi Evaluarea Online pentru Viza Australiană cu scop de Afaceri pentru a înţelege imediat dacă satisfaci cerinţele de bază pentru a aplica pentru o viză cu scop de afaceri şi să începi aplicarea on-line.

Sunt 2 căi pentru a intra în Australia: 
   - Ca deţinător al unei vize provizorii cu eligibilitatea ulterioară pentru reşedinţă permanentă după înfiinţarea afacerii; sau
   - Rezidenţă permanentă directă pentru solicitanţii ce deţin afaceri mai mari sponsorizați de către guvernul unui Stat.

Migranţii de afaceri care fac primii paşi trebuie să parcurgă o progresie de 2 trepte pentru a obține reşedinţa. Așa cum, deţinătorilor vizei li se acordă Viza pentru Abilităţi de Afaceri (provizorie) pe o perioadă de 4 ani, şi după ce stabilesc un nivel necesar al afacerilor sau dacă menţin un nivel adecvat al investiţiilor, vor deveni eligibili să aplice pentru Viza pentru Abilităţi de Afaceri (Reşedinţă).

A doua cale care duce direct la obţinerea vizei de reşedinţă permanentă este deschisă doar pentru migranții cu scop de afaceri mai mari sponsorizați de către guvernului unui stat/provincie. Această categorie este cunoscută sub denumirea de Viza pentru Talente de Afaceri (vedeți mai jos).

Programul pentru Abilităţi în Afaceri este compus din 4 categorii: 
    1. Categoria Deţinătorii de Afaceri, pentru fondatori sau asociaţi;
    2. Categoria Manageri de Rang Superior pentru cei din Administrația unei afaceri majore;
    3. Categoria Investitori, pentru investorii sau oamenii de afaceri care doresc să investească în Australia; şi
    4. Categoria Talente în Afaceri pentru pentru oamenii de afaceri mai mari care sunt sponsorizaţi de către guvernul unui stat/provincie.

Cerinţe

Toţi solicitanţii pentru Vize de Abilităţi în Afaceri (provizoriu) şi Talente în Afaceri (Migranţi) sunt rugaţi să semneze o declaraţie prin care se angajează să respecte următoarele cerinţe la sosirea în Australia:

 • Ei trebuie să notifice Departamentul Afaceri Interne despre adresa de reşedinţă în termen de 6 luni de la prima intrare în Australia; şi
 • Ei trebuie să anunţe continuu Departamentul Afaceri Interne despre schimbările ulterioare în legătură cu viza de reşedinţă în termen de 28 de zile după schimbarea adresei (inclusiv adresa de reședință peste hotarele Australiei).

De asemenea, există cerinţe suplimentare pe teritoriul ţării pentru următoarele categorii de viză:

 • Fondatorii Afacerilor;
 • Deţinătorii de Afaceri Sponsorizați de către un Stat/ Provincie;
 • Deţinătorii Vizelor pentru Manageri de Top ; şi
 • Deţinătorii Vizelor pentru Manageri de Top Sponsorizaţi de Stat/ Provincie.

Deținătorii vizelor cu scop de afaceri trebuie, de cele mai dese ori, în decursul primelor 24 de luni de la prima intrare pe teritoriul Australiei, să furnizeze beneficii pentru economia Australiei, fiind activ implicați ca deținători sau asociați a unei afaceri (sau mai multe afaceri).

Afacerile trebuie să îndeplinească măcar una din următoarele condiţii:

 • Să dezvolte relaţii cu pieţele internaţionale;
 • Să creeze şi să menţină ocuparea forţei de muncă;
 • Să exporte servicii sau bunuri australiene;
 • Să producă bunuri şi servicii care for fi importate ulterior;
 • Să introducă tehnologii noi sau îmbunătăţite; sau
 • Să contribuie la activitatea comercială şi competivitatea sectoarelor economiei australiene.

Aplicanţii pentru vizele cu scop de afaceri, trebuie, suplimentar:

 • Să deţină o parte substanţială din venitul unei afaceri în Australia demonstrînd cel puţin o caracteristică menţionată mai sus; şi
 • Să participe activ la nivel de top management în activităţile de zi cu zi ale firmei; şi
 • Să continuie realizarea unui efort veritabil pentru menţinerea participării substanțiale într-o afacere şi să participe la nivel de top management la activităţile de zi cu zi al afacerii.

Deţinătorii Vizei pentru Talente în Afaceri

Deţinătorii Vizei pentru Talente în Afaceri trebuie să îndeplinească criteriile menţionate mai sus în primii 3 ani de la intrarea în Australia. Neîndeplinirea va duce nemijlocit la anularea vizei.

Deţinătorii Vizei de Investitor

Deţinătorii Vizei de Investitor trebuie să menţină Investiţia Desemnată pe o perioadă de 4 ani. Nerealizarea va duce nemijlocit la anularea vizei.

Reşedinţă Permanentă  Categoria Abilităţi în Afaceri (Reşedinţă) este etapa a doua de intrare pe baza abilităţilor în afaceri, şi prevede, pentru rezidenţii permanenţi, facilităţi de reîntoarcere valabile pe o perioadă de 5 ani de la data acordării vizei.

Proprietarii de Afaceri (Rezidenţi) este pentru deţinătorii de vize pentru Abilităţi în afaceri (provizorii) care au participat într-o afacere din Australia pentru cel puţin 2 ani cu active şi cifre de afaceri personale şi semnificative, şi care au furnizat numărul minim de locuri de muncă în acel timp. Aplicanţii trebuie să fi locuit pe teritoriul Australiei pentru cel puțin un an din ultimii doi ani înainte de a aplica pentru viză. Această categorie poate fi sponsorizată de către guvernul unui Stat/Provincie, cu criterii mai inferioare.

Există, de asemenea, prevederi pentru deţinătorii vizelor pentru managerii independenţi din Australia de a aplica pentru Vize pentru Proprietarii Afacerilor Sponsorizați de un Stat/ Provincie (Reşedinţă).

Investitorii (Rezidenţi) este pentru persoane care deţin Viza (Provizorie) pentru Investitori şi au un proiect investiţional pe un termen de minimum patru ani şi care au locuit în Australia pentru cel puţin doi ani din cei patru ani imediat înainte de aplicare. Această categorie poate fi sponsorizată de către guvernul unui Stat/Provincie.

Obligaţiile Deţinătorilor Vizelor pentru Abilităţi în Afaceri

Deţinătorii Vizelor pentru Abilităţi în Afaceri sunt obligaţi să pună la dispoziţie o adresă de contact în decurs de 6 luni de la sosirea iniţială şi sunt rugaţi să furnizeze detalii referitor la afacerea desfăşurată în decurs de 24 de luni de la sosirea în Australia. Acest lucru va furniza informaţii folositoare referitor la progresul deţinătorilor de viză pentru a satisface condiţiile de a obţine viza de reşedinţă permanentă.

Deţinătorii de Viză (provizorie) pentru Abilităţi în Afaceri sunt obligaţi, de asemenea, să deţină participarea într-o afacere din Australia sau să menţină investiţia timp de 4 ani. Dacă aceste cerinţe nu sunt îndeplinite, ei pot să nu fie eligibili pentru a aplica pentru o Viză (provizorie) pentru Abilităţi în Afaceri şi s-ar putea să fie rugaţi să părăsească Australia.

Vize permanente cu scop de afaceri

Categoria Vizelor Permanente cu scop de afaceri încurajează oamenii de afaceri de succes să se stabilească cu traiul în Australia în baza vizelor permanente şi să dezvolte o afacere nou creată sau deja existentă. În etapa a doua a aranjamentelor pentru migranţii afacerilor, deţinătorilor de viză li se acordă prioritar o Viză (Provizorie) pentru Abilităţi în Afaceri pe o perioadă de 4 ani şi, după stabilirea unui anumit nivel al afacerii sau menținerea unui nivel optimal al investiţiilor, sunt eligibili pentru a aplica pentru Viza Talentelor în Afaceri (Rezidenţială). O categorie directă de reşedinţă permanentă va fi totuşi disponibilă pentru migranţii afacerilor de calibru mare sponsorizaţi de către guvernul unui Stat/Provincie, cunoscută sub denumirea de Vize pentru Talente în Afaceri.

În continuare este oferită lista vizelor de reşedinţă permanentă pentru schema Vizei pentru Abilităţi în Afaceri:

 1. Proprietarii Afacerilor Sponsorizați de un Stat/Teritoriu (Rezidenţă);
 2. Proprietarii Afacerilor (Rezidenţă);
 3. Investitorii Sponsorizați de un Stat/Teritoriu (Rezidenţă);
 4. Investitori (Rezidenţă); şi
 5. Talente în Afaceri (Migranţi).

Proprietarii de Afaceri: Viza Permanentă cu scop de Afaceri

Pentru a fi eligibil pentru Viza Permanentă cu scop de Afaceri, va trebui să îndeplinești următoarele cerinţe:

 • În decursul a 12 luni imediat înaintea aplicării, afacerea ta a angajat cel puţin 2 muncitori, cu contract individual de muncă care să fie cetăţeni ai Australiei, rezidenţi permanenţi ai Australiei sau deţinători ai paşaportului Noii Zelande, care să nu fie membri ai familiei tale;
 • În decursul a 12 luni imediat înaintea aplicării, valoarea netă a activelor personale şi a afacerii trebuie să fie de cel puţin AU$250,000;
 • În decursul a 12 luni imediat înaintea aplicării, valoarea netă a activelor în afacerea desfăşurată în Australia trebuie să fie de cel puţin AU$100,000;
 • În decursul a 12 luni imediat înaintea aplicării, cifra afacerii trebuie să ajungă la cel puţin AU$300,000;
 • Dacă ai avut, sau dacă posedați o cotă parte într-o afacere şi un management continuu, în una sau mai multe afaceri funcţionale în Australia pentru cel puţin 2 ani imediat înaintea aplicării;
 • Pentru fiecare afacere, s-a obţinut un număr de identitate al organizaţiei şi toate Declaraţiile de Activitate ale Afacerii (Business Activity Statements - BAS) cerute de Biroul de Impozite al Australiei (ATO) pentru acea perioadă, se anexează la cerere;
 • Nici tu, nici soțul/ soţia ta nu aţi fost implicați în afaceri de natură neacceptată pe teritoriul Australiei; şi
 • Ai locuit în Australia ca deţinător a uneia din vizele calificate pentru cel puţin un an din ultimii 2 ani înaintea aplicării.

Viza pentru Proprietarii de Afaceri Sponsorizați de un Stat/Teritoriu (Reşedinţă)

Pentru a fi eligibil pentru Viza (Reşedinţă) pentru Proprietarii de Afaceri Sponsorizați de către un Stat/Teritoriu , va trebui să îndeplinești următoarele cerinţe:

 • Să fii sponsorizat de autoritatea competentă regională a guvernului unui Stat/Provincie;
 • Să îndeplinești cerinţele înaintate de către autoritatea competentă regională ceea ce ţine de angajarea cetăţenilor Australiei şi să deţii investiţia potrivită într-o afacere de cel puţin AU$75,000 sau să posezi active personale de cel puţin AU$250,000.
 • Dacă ai avut, sau dacă posezi, o cotă parte într-o afacere şi un management continuu, în una sau mai multe afaceri funcţionale în Australia pentru cel puţin 2 ani imediat înaintea aplicării;
 • Pentru fiecare afacere, s-a obţinut un număr de identitate al organizaţiei şi toate Declaraţiile de Activitate ale Afacerii cerute de către Biroul de Impozite al Australiei pentru acea perioadă care au fost depuse la Oficiu de Impozitare şi se anexează la cerere;
 • În decursul a 12 luni imediat înaintea aplicării, cifra afacerii să ajungă la cel puţin AU$200,000
 • Nici tu, nici soțul/ soţia ta nu aţi fost implicați în afaceri de natură neacceptată pe teritoriul Australiei; şi
 • Ai locuit în Australia ca deţinător a uneia din vizele calificate pentru cel puţin un an din ultimii 2 ani înaintea aplicării.

Viză Permanentă pentru Investitori (Reşedinţă)

Pentru a fi eligibil pentru Viză Permanentă pentru Investitori (Reşedinţă) va trebui să îndeplinești următoarele cerinţe:

 • Ai locuit în Australia ca deţinător a Vizei pentru Investitori (Provizorie) pentru cel puţin 2 ani din ultimii 4 ani înaintea aplicării;
 • Nici tu, nici soțul/ soţia ta nu aţi fost implicați în afaceri de natură neacceptată pe teritoriul Australiei; şi
 • Ai angajament real și veritabil de a menţine afacerea sau activitatea investiţională în Australia; şi
 • În momentul deciziei, Proiectul Investițional realizat și înfaptuit de tine sau de tine împreună cu soțul/ soția a continuat timp de 4 ani.

Viză pentru Investitori Sponsorizați de către un Stat/Teritoriu (Reședinţă)

Pentru a fi eligibil pentru Viză Permanentă pentru Investitori (Reşedinţă) va trebui să îndeplinești următoarele cerinţe:

 • Ești sponsorizat de autoritatea competentă regională a guvernului unui Stat/Provincie;
 • Ești deţinătorul Vizei pentru Investitori Sponsorizați de către un Stat/Provincie (Provizorie);
 • Ai fost rezident, ca deţinător al Vizei pentru Investitori Sponsorizați de către un Stat/Provincie (Reşedinţă), în Statul/Provincia în care autoritatea competentă regională este localizată pentru un total de 2 ani în ultimii 4 ani imediat înaintea aplicării;
 • Nici tu, nici soțul/ soţia ta nu aţi fost implicaţi în afaceri de natură neacceptată pe teritoriul Australiei;
 • Ai angajament real și veritabil de a menţine afacerea sau activitatea investiţională în Australia;
 • În momentul deciziei, Proiectul Investițional realizat și înfaptuit de tine sau de tine împreună cu soțul/ soția a continuat timp de 4 ani.

Talente în Afaceri: Viza Permanentă cu scop de Afaceri în Australia

Pentru a fi eligibil pentru Viza Permanentă cu scop de Afaceri în Australia va trebui să îndeplinești următoarele cerinţe:

 • Ești sponsorizat de autoritatea competentă regională a guvernului unui Stat/Provincie;
 • Ai dat dovadă de succes în cariera dumneavoastră de afaceri;
 • Pentru cel puţin doi ani din ultimii patru ani imediat înaintea aplicării, ai deţinut o cotă parte într-o afacere sau mai multe afaceri, cu cifra de afaceri de cel puţin AU$3 millioane (pentru fiecare an);
 • Pentru 2 ani din 4 ani fiscali imediat înaintea aplicării, valoarea netă a activelor a fost de cel puţin AU$400,000;
 • Activele personale și ale afacerii tale (inclusiv şi ale soțului/ soţiei) sunt la o valoare netă de cel puţin AU$1.5 milioane şi sunt disponibile pentru a conduce sau a înfiinţa o afacere în Australia şi sunt dobîndite pe cale legală şi trasferabile în Australia în decursul a doi ani de la primirea vizei;
 • Nu ești mai în vîrstă de 55 ani la momentul aplicării, sau intenţionezi să înfiinţezi sau să conduci o afacere pe care sponsorul a calificat-o drept beneficiu excepţional adus Statului/Provinciei;
 • Nici tu, nici soțul/ soţia ta nu aţi fost implicaţi în afaceri de natură neacceptată pe teritoriul Australiei;
 • Ai angajament real și veritabil de a menţine afacerea sau activitatea investiţională în Australia.

Viza cu scop de Afaceri: Cerinţe cu privire la cunoaşterea limbii Engleze

Aplicanţii pentru următoarele tipuri de Viză trebuie să îndeplinească cerinţele de cunoaştere a limbii Engleze:

 1. Proprietari de Afaceri (Provizorie);
 2. Top Manageri (Provizorie); şi
 3. Investitori (Provizorie).

Aplicanţii pentru aceste tipuri de vize trebuie să vorbească limba engleză fluent. Aceasta ar însemna că trebuie sa fii capabil să vorbești, să scrii, să înţelegi şi să vorbești limba engleză destul de bine pentru a comunica efectiv în domeniul propriei afaceri. Pentru a demonstra abilitățile de competență în cunoaşterea limbii Engleze, trebuie să îndeplinești anumite cerinţe: 
       - Să prezinți dovezi precum că ești vorbitor nativ de limbă Engleză; sau
      - Să susţii testul Sistemului Internațional de Testare a limbii Engleze (IELTS).

Cerinţe petru Testul IELTS

Următorii aplicanţi nu sunt obligaţi să vorbească limba engleză fluent, dar trebuie să fiți capabil de a comunica la nivel funcţional:

 • Proprietarii de Afaceri Sponsorizaţi de către un Stat/Provincie (Provizorie);
 • Top Manageri Sponsorizaţi de către un Stat/Provincie (Provizorie);
 • Investitori Sponsorizaţi de către un Stat/Provinccie (Provizorie);
 • Talente în Afaceri (Migranţi).

Toţi aplicanţii pentru Viza cu scop de Afaceri nu sunt impuşi să cunoască limba engleză fluent.

Prelungirea vizelor cu scop de afaceri

Viză de Intrare Temporară cu scop de Afaceri a fost dezvoltată în legătură cu numărul crescător de Deţinători ai Vizelor pentru Managerii Independenți şi cărora le expiră viza, dar care erau legitim în afacere şi cereau mai mult timp pentru a fi eligibili pentru a aplica pentru reşedinţă permanentă.

Această Viză permite Deţinătorilor Vizelor pentru Managerii Independenți să prelungească şederea lor în Australia şi să aplice pentru reşedinţă permanentă în categoriile:

 • Afacere Înfiinţată în Australia (EBA);
 • Afacere Regională Înfiinţată în Australia (REBA); sau
 • Proprietari de Afaceri Sponsorizați către de un Stat/Teritoriu (Rezident).

457IE FAO este o viză pe 2 ani, cu intrări multiple care permite Deţinătorilor Vizelor Executiv Independent de a rămîne în Australia şi de a continua activitatea ca proprietar şi asociat. 
Soţia/ul deţinătorului Vizei 457IE care a fost antrenat în afacere în Australia ca proprietar sau asociat al afacerii poate de asemenea aplica pentru 457IE FAO .

Cerinţe pentru 457IE FAO

Mai jos sunt enumerate doar cele mai relevante criterii care ar putea afecta eligibilitatea unui aplicant.

 1. Perioada în Afaceri Trebuie să fi condus o afacere (sau ca asociat) în Australia pentru cel puţin 15 luni. Dacă sunt mai puţin de 15 ani, aplicantul trebuie să fi primit aprobarea afacerii ca un beneficiu pentru Statul/Provincia de la agenţia competentă de dezvoltare a afacerilor din Statul/Provincia dată.
 2. Activitatea Afacerii Trebuie să fie benefică pentru Australia.
 3. Cota Parte Trebuie să deţină o cotă parte în afacere.
 4. Rolul Managerial Trebuie să fie implicat direct şi în mod continuu în managementul organizaţiei, şi a cărui decizie afectează direcţia generală şi performanţele afacerii zi de zi.
 5. Autobiografia Trebuie să fie relevant şi consistent în activitatea desfaşurată, iar Departamentul Afaceri Interne să nu dețină informații defăimătoare despre activitatea de afaceri a aplicantului.
 6. Activele Nete Trebuie să deţină active nete de A$250,000 sau o sumă mai mică aprobată, şi aceste active pot fi folosite petru conducerea sau înfiinţarea unei afaceri.
 7. Prezenţa în Australia Trebuie să fi fost rezident temporar pentru a conduce o afacere.

Toate criteriile sus menţionate trebuie satisfăcute pentru a obţine prelungirea Vizei cu scop de Afaceri în Australia.

Investiţii desemnate: categorii de vize de afaceri

O Investiţie Desemnată este necesară pentru a te califica la una din Categoriile Vizelor cu scop de Afaceri Pentru Investiţii în Australia.

Investiţiile Desemnate oferite de Corporaţiile Trezoreriale de Stat/Teritoriu sunt:

 1. Asigurări guvernamentale primare cu o maturitate de cel puțin 4 ani de la data procurării;
 2. Limite de Investiţii:

-A$750,000 dacă aplici pentru Categoria Investitorilor Sponsorizaţi de un Stat/Teritoriu; sau 
-A$1.5 millioane dacă aplici pentru Categoria Investitorilor plătiți la fiecare 6 luni;

                  3. Ne-transferabile şi Ne-rambursabile (asigurarea nu poate fi vîndută altui investitor sau returnată contra plată autorităţii emitente înainte de maturitate).

Rambursarea primelor la maturitate este garantată de guvernul Statului/Teritoriului emitent al securităţii.

Obligaţia de Achitare a Taxelor

Biroul de Impozite al Australiei (The Australian Taxation Office - ATO) impozitează venitul pe care îl obţii de la investiţii în Australia şi este subiect al legii impozitelor. Veniturile acumulate în Australia de cetățeni non-rezidenţi este supus reţinerii a 10% din venit care în mod automat va fi dedus din procentul acumulat pe baza Investiţiilor Desemnate pînă cînd nu prezinți sau nu pui la dispoziţie numărul de fişier pentru impozitare şi evidenţa agenţiei în care ai făcut investiţia. Oficiul de Impozite al Australiei recomandă persoanelor care sosesc în ţară pentru prima dată ca un novice de afacere să ia legatura cu Oficiul de Impozite al Australiei în vederea obţinerii numărului de fişier pentru impozitare.

Cînd şi cum să faci o Investiţie Desemnată

Pentru a efectua o Investiţie Desemnată trebuie să contactezi cel puţin o Corporaţie de Trezorerie a unui Stat/Provincie. Acestea vor furniza informaţia necesară despre termeni şi condiţii. De asemenea o cerere de investiţii și instrucţiunile detaliate despre cum să faci o investiţie în Statul/Provincia dată. Dacă aplici pentru Categoria Sponsorizată de Stat sau Provincie trebuie să faci investiţia sub egida Corporaţiei de Trezorerie a Statului/Provinciei care te sponsorizează.
La etapa iniţială de cercetare, Corporaţia de Trezorerie poate doar estima rata de rentabilitate a investiţiei. Rata reală de rentabilitate se va stabili cînd vei depozita fondurile în investiţia desemnată. Ratele dobînzii se schimbă regulat şi pot fi diferite de la un stat la altul. 
NU trebuie să faceți o Investiţie Desemnată pentru nici una din categoriile Vizei cu scop de Afacere pînă cînd nu ești sfătuit, în formă scrisă, să o faci de către angajaţii Biroului de Vize al Australiei.

Găsirea unui post permanent de muncă

Munca în Australia

Migrarea în Australia îți va asigura nenumărate oportunităţi de angajare, având posibilitatea de a avansa în carieră lucrând în posturi fantastice. Dacă ești interesat de găsirea unui loc de muncă permanent, sunt o mulţime de servicii de angajare pentru cei în căutarea unui post de lucru, iar cele mai mari ziare editate zilnic publică lista job-urilor vacante pe site-ul lor. Un loc perfect pentru a începe căutarea unui servicu este Jobsearch, care face trimiteri către toate site-urile majore în cautarea serviciului, inclusiv serviciile Guvernului. Intrumentele de căutare care includ calcularea gratuită a salariului, ca Salariesreview.com şi Salaryexpert.com, sunt foarte folositoare atunci cînd sunteţi în căutarea unui loc de muncă în Australia.

Alte pagini WEB sunt:

Condiţiile de Angajare 
Conform Standardului Naţional al Ocupării Forţei de Muncă (NES) aprobat în ianuarie 2010, fiecărui angajat îi sunt garantate anumite condiţii minime. 
Echitatea în Muncă este o organizaţie guvernamentală a cărei rol este de a determina că angajatorii şi angajaţii înțeleg drepturile şi obligaţiunile lor la locul de muncă.

 • Pentru mai multe informaţii din partea guvernului Australiei
  Toţi angajatorii incluşi în sistemul de relaţii de la locul de muncă trebuie să furnizeze informaţii despre Echitatea în Muncă. 
  Pentru informaţii despre declaraţii. Pagina WEB a Echităţii în Muncă care pune la dispoziţia persoanelor care se angajează în cîmpul muncii lista de verificare a forţei de muncă.

Diferenţa dintre muncă full-time, part-time şi muncă ocazională 

Pentru a determina salariile și condiţiile la care este contractat angajatul, ar trebui să ştii cum e considerată munca: full-time, part-time sau muncă ocazională.

- Muncă Full-time: angajatul lucrează de obicei 38 de ore pe săptămînă, şi are un contract permanent de muncă. Se aplică beneficii ca concediu de boală, concediu anual, bonusuri de sărbători ş.a.m.d.
- Muncă Part-time: angajatul lucrează ore stabilite pe săptămână, dar mai puţine decît în cazul muncii full-time. Li se acordă practic aceleaşi drepturi ca şi în cazul muncii full-time, bazate pe numărul orelor lucrate (se numește pro rată). Dacă lucrezi full-time sau part-time, orice drept acumulat de concediu anual se plăteşte la plecare.
- Muncă Ocazională: muncitorii sunt angajaţi de obicei în baza plăţii zilnice sau săptămânale şi, de obicei, nu primesc concediu de boală sau anual. De obicei sunt plătiţi adiţional, plata numită sarcină adiţională. Muncitorii ocazionali nu au ore de muncă garantate şi sistematice. Perioadele de preaviz nu se aplică muncilor ocazionale în cazul terminării muncii.

Finisarea muncii

Este legal pentru un angajator să concedieze un angajat dacă cel din urmă exagerează sau dacă concedierea nu va fi considerată jignitoare, incorectă sau fără motiv sau dacă concedierea lui nu contravine Codului Concedierii Echitabile a unei Afaceri Mici.

Când instituția Eticheta în Muncă consideră că concedierea este considerată jignitoare, incorectă sau fără motiv, aceasta ia în consideraţie un spectru larg de factori, incluzînd:

 • Dacă există vreun motiv bine fondat pentru concediere în legătură cu capacitatea sau comportamentul angajatului
 • Dacă angajatul este înştiinţat despre motivele care ar putea duce la concediere şi i se acordă oportunitatea de a se corecta
 • Daca concedierea este în legătură cu performanţa nesatisfăcătoare, angajatul este înştiinţat chiar în ziua concedierii.

De la 1 ianuarie 2010, Standardul Naţional al Ocupării Forţei de Muncă (NES) a înlocuit prevederile ratei de non- plată a Remunerării Echitabile a Australiei şi Standardului de Condiţii. Sub egida NES, regulile ce ţin de redundanţă sau plata redundanţei au fost modificate. NES, de asemenea, achită perioada de înştiinţare cînd un angajat este concediat.

Concedierea pe nedrept

Angajatul a fost concediat pe nedrept daca agenţia Muncii Echitabile din Australia (FWA) află că:

 • A fost concediat, şi
 • concedierea este considerată jignitoare, incorectă sau fără motiv, şi
 • concedierea nu a fost un caz de redundanţă veritabilă.

Nu este concediere pe nedrept în cazul în care angajatorul este proprietarul unei afaceri mici şi se conduce după Codul Etic de Concediere al unei Afaceri Mici atunci cănd concediază un angajat. Angajatorul din cadrul Afacerii Mici este definit ca persoană care angajează mai puţin de 15 angajaţi. Remarcă faptul că începînd cu 1 ianuarie 2011, metoda de calcul s-a schimbat şi se bazează pe numărul de persoane angajate, neţinîndu-se cont de volumul orelor lucrate. Numărul de angajaţi include muncitori ocazionali pe bază sistemică sau regulară, angajaţi din entităţile afiliate, şi angajaţii care au fost concediaţi.

Concedierea Ilegală  este atunci cănd contractul individual de muncă este reziliat din motiv de discriminare, sau oricare altul care contravine legislaţiei. Există măsuri de protecţie a angajaţilor care au fost concediaţi ilegal.

Redundanţa

De la 1 ianuarie 2010, Standardul Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă (NES) a înlocuit prevederile ratei de non- plată a Remunerării Echitabile a Australiei şi Standardului de Condiţii (Standardul). Conform NES, regulile ce ţin de redundanţă şi plata redundanţei sunt modificate.

Ce este redundanţa?

Redundanţa conform NES are loc cînd angajatorul fie că:

 • decide că nu mai are nevoie de o anumită funcţie să fie suplinită de cineva şi încetează munca, sau
 • devine insolvabil sau falimentar.

Redundanţa poate apărea cînd:

 • Munca efectuată este redusă datorită introducerii de noi tehnologii (de exemplu: munca dată poate fi efectuată de către utilaje)
 • Vânzările încetează din cauza vânzărilor sau producţiei proaste
 • Afacerea îşi schimbă adresa
 • Dacă au avut loc fuziuni sau preluări
 • Afacerea se restructurează sau se reorganizează.

Perioadele de Înştiinţare 
Începînd cu 1 ianuarie 2010, Standardul Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă a înlocuit prevederile ratei de non- plată a Remunerării Echitabile a Australiei şi Standardului de Condiţii (Standardul).

Ce este o Perioadă de Înştiinţare? 
Perioada de Înştiinţare este totalul de înştiinţări pe care angajatorul trebuie să le acorde angajatului dacă intenţionează să rezilieze contractul individual de muncă. Conform NES, dacă angajatorul reziliază contractul individual de muncă, este obligat să aducă la cunoştinţă cel puțin următoarele înştiinţări:

Stagiu de muncă

Perioada de Înştiinţare

mai puțin de 1 an

1 săptămînă

între un an şi 3 ani

2 săptămîni

Între 3 şi 5 ani

3 săptămîni

mai bine de 5 ani

4 săptămîni

Perioada de Înştiinţare se măreşte cu o săptămînă dacă angajatul e mai în vărstă de 45 de ani şi are un stagiu de muncă mai mare de 2 ani. 

Plata Finală  este ceea ce trebuie plătit angajatului când are loc încetarea contractului individual de muncă. 
Ce este inclus în plata finală? Angajaţii au următoarele drepturi la plata finală:

 • Salariile restanțe, inclusiv ratele de penalizare şi alocaţiile
 • Concediu anual acumulat şi bonusurile la concediu anual
 • Concediu pro-rată sau acumulat pentru serviciile de lungă durată (dacă este aplicabilă)
 • Dreptul la plata redundanţei (dacă este aplicabilă).

Bonusurile la concediu anual plătite la terminare
Dacă angajatul are dreptul la concediu anual sau bonusurile la concediu anual, atunci ele trebuie plătite pentru ambele cazuri cînd are loc rezilierea contractului. Această regulă se aplică chiar dacă clauzele unui contract sau înţelegerea stipulează expresiv că ele nu se achită. Dreptul la concediu anual la terminarea contractului de muncă este prevăzut în aliniatul 90(2) din Legea cu privire la Echitate în Muncă aprobată în 2009 care prevede că un angajat cu concediile anuale nepreluate se plătește ca şi cum ar fi plătit dacă şi-ar fi luat concediu. Această secţiune este parte componentă a Standardului Naţional pentru Ocuparea Forţei de Muncă așa că nu poate fi exclusă de nici o clauză a unui contract, înţelegere sau hotărîre.

Cînd nu se plătesc bonusurile 
Dacă angajaţii sunt siguri că nu li s-a achitat pentru tot la plata finală, un Ombudsman al biroului de Echitate în Muncă poate investiga cazul. Ombudsman-ul biroului de Echitate în Muncă poate folosi orice metode pentru a îl determina pe angajator să îndeplinească toate obligaţiunile legale.

Orele de lucru
Orele de lucru variază în funcţie de angajat şi industrie. Deşi a fost introdusă norma de 38 ore pe săptămână, mulți angajaţi lucrează mai mult. Începînd cu 1 ianuarie 2010, Standardul Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă a înlocuit prevederile ratei de non-plată a Remunerării Echitabile a Australiei şi Standardului de Condiţii (Standardul). NES-ul stabileşte numărul maximal de ore pe săptămînă şi, de asemenea, circumstanţele în care un angajat poate refuza propunerea de a lucra ore adiţionale dacă orele alese nu sunt rezonabile.

Numărul maxim de ore pe săptămână
Angajatorul nu trebuie sa îi ceară angajatului să lucreze mai mult decât orele stabilite pentru o săptămână, în afară de cazul în care orele sunt rezonabile:

 • Pentru angajaţi full-time - 38 ore; sau
 • Pentru orice alt angajat, altul decît angajatul full-time – mai puţin de 38 de ore sau orele ordinare ale unui angajat pentru o săptămână.

Cînd calculăm orele lucrate de angajat pentru o săptămînă, orice concediu autorizat, ca de exemplu concediul personal, trebuie inclus.

Orele Adiţionale Rezonabile
Angajatul poate refuza să lucreze adiţional, daca nu este în interesul său. Pentru ca orele adiţionale să fie considerate 'rezonabile', toți factorii relevanţi trebuie luaţi în consideraţie. Aceşti factori includ:

 • Orice risc la adresa sănătăţii şi securităţii angajatului
 • Circumstanţele personale ale angajatului, inclusiv responsabilităţile familiale
 • Necesitatea unui loc de muncă sau antrepriză
 • Fie că angajatul are dreptul de a primi plăţi pentru munca de peste program, rate ale penalităţii sau alte compensaţii pentru orele adiţionale
 • Orice înştiinţare dată de angajator pentru a lucra orele adiţionale
 • Orice înştiinţare dată de angajat care prevede refuzul de a lucra adiţional
 • Şablonul obişnuit de lucru în industria dată
 • Natura rolului angajatului, şi nivelul de responsabilitate al angajatului
 • Fie că orele adiţionale sunt în concordanţă cu aranjamentele medii
 • Oricare altă cauză relevantă.

Media Săptămânală a orelor
O hotărîre sau înţelegere poate include şi prevederi pentru media săptămânală a orelor de lucru pentru o perioadă determinată, care durează mai mult de o săptămână. Similar, angajatorii şi angajaţii care nu sunt sub incidenţa hotărârilor/înțelegerilor pot să negocieze în scris aranjamentele cu privire la media ordinară a orelor de lucru. Perioada maximă în cazul acestor hotărâri/înțelegeri pentru angajaţii liberi este de 26 de săptămâni. Media orelor lucrate peste perioada de program nu trebuie sa depăşeasscă orele săptămânale maxime ale angajatului (de exemplu: 38 ore per săptămână pentru muncitorii cu contract de muncă de tip full-time). Nu este obligatoriu pentru un angajator sau angajat să încheie astfel de acorduri. Un angajator nu poate forţa angajatul de a încheia sau nu un acord privind media săptămânală a orelor de lucru. Penalităţi de pînă la $6,600 pentru persoane fizice şi $33,000 pentru cele juridice pot fi aplicate.

Numărul Fişierului de Taxe
Toţi cei care lucrează în Australia au nevoie de Numărul Fişierului de Taxe (TFN) care determină rata impozitelor. Acesta poate fi obţinut de la Biroul de Impozite a AustralieiPentru informaţii despre obţinerea TFN .

Informaţii generale
Pre-şcoală
Şcoală primară
Şcoală secundară
Educaţie profesională
Educaţie superioară
Cursuri de limbă engleză
Cerinţe academice
Învăţământ la distanţă
Studii în Australia pentru studenţi străini
Departamente locale de învăţămînt

Informaţii generale

Educaţie disponibilă pentru mine și familia mea

Pre-şcoală
Şcoala primară
Școală secundară
Educaţie profesională
• Universitate
Cursuri de limba engleză

Educaţia în Australia este o experiență unică. Unele forme de şcoală sau de formare profesională sunt disponibile la fiecare etapă a vieţii.

Pre-școală

Departamentul de învăţământ preşcolar gestionează 100 școli care sunt situate în cadrul şcolilor publice. Ele oferă programe educaţionale pentru copii, pentru anul înainte de grădiniță. 
Localizaţi o pre-şcoală de stat 
• Înscrierea elevilor în şcolile de stat NSW: un rezumat şi consolidare politică – aflați despre eligibilitate, listele de aşteptare şi procedurile pentru înscrierea în instituţiile preşcolare a departamentului.

Pre-școli non-guvernamentale  Există multe alte tipuri de pre-școli. Acestea ar putea fi conduse de către administraţia locală, bazate pe organizații ale comunității sau ale sectorului privat. Informaţiile din această secţiune se referă la pre-școlile departamentului, dar pentru a afla mai multe informații despre pre-şcolile non-guvernamentale poți să te adresezi la primăriile locale.
Frecvenţa Pre-școlile din cadrul şcolilor publice oferă programe educaţionale pentru copii cu un an înainte de înscrierea la grădiniţă. Un copil poate fi eligibil pentru înscrierea la o pre-școală de la începutul anului şcolar dacă împlinește patru ani la sau înainte de 31 iulie, anul respectiv.
Învăţând la pre-şcoală Departamentul oferă un profesor instruit pentru copii şi un profesor-ajutor în fiecare clasă pre-şcolară. Profesorul planifică un program educaţional care alimentează bunăstarea şi dezvoltarea fiecărui copil în sine. Programul pre-şcolar este conceput pentru a stimula gândirea copiilor, comunicarea, investigarea, explorarea şi abilităţile de rezolvare a problemelor. Copilul tău este încurajat să se alăture în activităţi fizice şi să dezvolte o sănătate bună şi obiceiuri de siguranţă. Programul include activităţi pe bază de joc, care ajută copiii să înveţe cum să interacţioneze pozitiv cu alţi copii şi să recunoască şi să accepte sentimentele lor proprii şi ale altora. Programul sprijină, de asemenea, dezvoltarea limbii, alfabetizarea şi competenţele numerice. În general, instituţiile pre-şcolare ale departamentului operează în timpul orelor de şcoală. Modul de frecventare este determinat în funcţie de nevoile comunităţii locale. Unele pre-școli oferă o sesiune de jumătate de zi, cu copiii care frecventează, fie cinci dimineți sau cinci după-amieze pe săptămână. Alte pre-școli oferă frecventarea pe durata întregii zile pentru două, trei sau cinci zile pe săptămână.

Școala primară

Începerea şcolii este un pas important în viaţa unui copil şi întrebarea "Este copilul meu pregătit pentru şcoală?" este adresată de mulţi părinţi. 
Când să începeți școala Copilul dumneavoastră poate începe grădiniţa de la începutul anului şcolar dacă împlinește cinci ani la sau înainte de 31 iulie, în acel an. După lege, toţi copiii trebuie să fie înscrişi la şcoală până când împlinesc șase ani.
Când să înscrii copilul la școală Înscrierea la grădiniță începe în jurul lunii aprilie, cu un an înainte ca copilul tău să meargă la grădiniță. Şcolile anunță când au loc înscrierile sau poți contacta şcoala de care sunteți interesat pentru a afla mai multe detalii despre înscrierea copilului.
Anul şcolar începe la sfârşitul lunii ianuarie, după perioada vacanței de vară. Calendarul şcolar enumeră datele semestrelor şcolare.
Când să înscrii copilul dumneavoastră la şcoală este o decizie individuală. Este posibil să discuţi acest lucru cu profesorul pre-şcolar, îngrijitorul sau medicul copilului. Profesorii australieni sunt instruiţi pentru a lucra cu copilul tău, indiferent de vârsta lui sau de nivelul de dezvoltare. Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite şi învață abilităţile în diferite moduri. Este sarcina şcolii de a răspunde la nevoile, stilurile de învăţare şi ratele de progres ale unor elevi individuali. Şcolile, de asemenea, planifică experienţe de învăţare bazate pe competenţele elevilor anterioare. 
Consilierea şi sprijinul unui specialist sunt disponibile pentru părinții/ îngrijitorii copiilor cu handicap pentru a îi ajuta să acceseze serviciile educaţionale adecvate. Discută cu şcoala cât mai curând posibil cu privire la aceste servicii. Ai putea lua în considerare, de asemenea, să vorbești cu un profesor ESL de la şcoala aleasă sau un asistent educaţional aborigen și consultant al educaţiei speciale. 
Cu cine pot vorbi?  Părinții / îngrijitorii elevilor care încep grădiniţa de multe ori doresc mai multe informaţii şi sfaturi cu privire la faptul dacă copilul lor este gata să înceapă școala. Există un număr de profesionişti de învăţământ care pot oferi îndrumări cu privire la nevoile copilului dumneavoastră specifice. Părinții/ îngrijitorii sunt încurajaţi să vorbească cu profesorul copilulului lor de la pre-şcoală sau de la day-care, directorul şcolii, consilierul şcolar, supraveghetorul K-2 al şcolii şi profesorul de la grădiniță.
Ziua de Orientare Majoritatea şcolilor au zile de orientare spre sfârşitul anului precedent pentru a primi copiii la grădiniță. Multe şcoli au, de asemenea, trecerea la programele de la grădiniță peste câteva săptămâni, în a doua parte a anului. Luați legătura cu şcoala locală pentru detalii.
Resurse pentru începerea şcolii  Găsește broşuri utile despre pregătirea pentru începerea şcolii, un organizator, pentru a ajuta familia să gestioneze viaţa şcolară şi o carte pentru copii cu imagini re începerea școlii care îi va ajuta să înceapă anul şcolar cu bine. Organizator de la A la Z pentru școală

Limbă

 • vorbeşte cu alte persoane despre obiectele și evenimentele familiare
 • răspunde la întrebări simple şi întreabă
 • face necesităţile cunoscute
 • urmează instrucţiuni simple
 • foloseşte cărţi pentru plăcere sau pentru a privi imagini
 • identifică imaginile din cărţi, reviste, la televizor sau video
 • utilizează o varietate de lucruri (pixuri, creioane, pensule, beţe în murdărie) pentru a desena, a zgâria sau a scrie
 • se alătură în cântarea cântecelor familiare

Matematică

 • știe că numerele pot fi folosite pentru a număra
 • foloseşte cuvinte, cum ar fi multe, o mulțime, mai mult, mai puţin
 • identifică lucrurile diferite dintr-un grup
 • vede diferenţe în forme
 • face diferența între contrarii - sus şi jos, sub şi peste, în faţă şi în spate, zi şi noapte

       Abilităţi personale/sociale

 • foloseşte toaleta independent
 • poate spune numele și adresa proprie
 • se adaptează la circumstanțele nefamiliare şi la noi experienţe
 • poate termina o sarcină, şi după aceea face curat după el
 • se joacă în cooperare cu ceilalţi copii – se împarte cu ei și face un lucru pe rând
 • poate sta liniștit pentru a asculta o poveste pentru câteva minute
 • este curios despre lume
 • poate împărți atenţia unui adult cu mai mulți copii
 • participă la jocurile imaginare

Abilități fizice

 • folosește foarfecele pentru a tăia o linie dreaptă
 • se bucură de o varietate de jocuri în încăperi şi în aer liber
 • poate să îmbrace și să dezbrace pulovere, pantofi, șosete independent
 • face și desenează lucruri diferite folosind o varietate de materiale

Școala secundară

Şcoala secundară începe după şase sau şapte ani de şcoală primară (în funcţie de stat/ teritoriu) şi este obligatorie până la vârsta de 15 ani. Ca şi în şcoala primară, copiii studiază o varietate de subiecte, precum şi altele, cum ar fi croitorie, teatru şi tâmplărie. Pe măsură ce copilul progresează prin liceu, el poate alege subiectele în care se va specializa mai târziu. În ultimii doi ani de liceu, el alege un număr mai mic de subiecte pentru a se specializa în funcţie de preferinţele sale şi deciziile cu privire la cariera viitoare. 

Liceele publice sunt gratuite, dar taxele pot fi necesare pentru activităţi extra-curriculare, cum ar fi muzica sau teatrul. Copiii pot părăsi şcoala după vârsta de 15 ani, dar ei trebuie să completeze Anul 10 pentru a obţine certificatul lor de absolvire. În ultimul an de liceu, anul 12, elevii studiază pentru un certificat secundar superior de educaţie, care este recunoscut de toate universităţile şi instituţiile post-secundare australiene, precum şi de foarte multe universităţi din străinătate. Programe speciale sunt furnizate pentru copiii supradotaţi şi cei cu talente speciale. Există, de asemenea, programe disponibile pentru copii în domenii specifice, cum ar fi sport, teatru sau muzică, cu toate că locurile sunt limitate.

Școli internaţionale  Există un număr de şcoli în Australia pentru studenţii străini, mulţi oferind bacalaureatul internațional. Aceste şcoli pot fi găsite în marile oraşe, cum ar fi Sydney, Melbourne, Brisbane şi Perth. Toate şcolile private şi internaţionale trebuie să îndeplinească cerinţele sistemului naţional australian. Vezi lista de şcoli internaţionale.

Educație profesională

Australia - un loc unde munca şi studiile se întâlnesc. Instituțiile învăţământului profesional din Australia şi de formare profesională (VET) oferă posibilitatea de a perfecţiona abilităţile tale în medii de lucru reale şi simulate. Experiența practică pe care o acumulați la locul de muncă îți va oferi un avantaj autentic asupra altor absolvenţi. La aceste instituţii, poți studia o gamă largă de discipline, inclusiv: business și management, ştiinţă şi tehnologie, design şi arte, comunicaţii, sport şi recreere, servicii publice şi de sănătate, turism şi ospitalitate, inginerie şi construcţii, horticultură şi gestionare a terenurilor şi limba engleză.

Programele sunt furnizate de către Instituțiile de studii tehnice şi superioare (TAFE) publice, colegiile private şi un număr de şcoli şi universităţi. Industria şi Guvernul lucrează împreună pentru a dezvolta rezultatele de formare, care sunt apoi puse în aplicare în conformitate cu pachetele de formare aprobate la nivel naţional. Acest lucru îți permite să aplici cunoştinţele învăţate în cadrul claselor, în lumea reală. Vei învăţa prin practică, mai degrabă decât doar citind din manuale. Calificarea iniţială poate fi construită pentru a realiza calificări superioare, oferă baza pentru a începe sau a modifica o carieră, sau te va ajuta la studiile superioare de la universitate. Poţi utiliza, de asemenea, această educație de formare ca o cale ce duce spre alte căi de învăţământ superior. În funcţie de calificare, universităţile îți pot oferi credite pentru o diplomă. Acest lucru îți oferă abilităţi practice, precum şi teoria de la o diplomă universitară. Vei pleca din Australia cu două calificări, care sunt recunoscute în întreaga lume- un avantaj major asupra altor absolvenţi.

Calificări practice oferite în Australia   Ai posibilitatea să alegi aceste cursuri oriunde în Australia. Poţi obţine o calificare AQF (de obicei la nivel de Certificat sau Diplomă), în domenii specializate de studiu. La fel ca toate instituţiile din Australia, cursurile tale vor întâlni controale riguroase de calitate. Pentru a afla mai multe informatii despre modul în care guvernul australian te asigură că vei primi educaţia de clasă mondială pe care o meriți, mergi la pagina de asigurare a calităţii.

Educaţie superioară

Universităţile sunt instituții de predare și de cercetare. Ele există în oraşele mari şi în zonele regionale în toate statele. Studenții sunt admiși în baza rezultatelor de la liceu. Studenții adulți sunt admiși în baza șansei lor de succes în cursul ales. O gamă completă de cursuri academice și profesionale este disponibilă. Viitorii studenţi pot vizualiza site-ul web "Going to Uni" pentru mai multe detalii despre subiecte cum ar fi cursuri, taxe, împrumuturi şi înscriere.

Studiază la o universitate din Australia – dobândește o calificare internaţională  Învăţămânul australian este o experiență cu adevărat internațională. Universităţile din Australia sunt legate de instituţii din peste 100 de ţări şi membrii personalului academic sunt recrutaţi din străinătate. După absolvirea unei universități din Australia, vei putea lucra în companii din întreaga lume. O universitate australiană îți va oferi o înţelegere profundă a domeniului ales, împreună cu alte competenţe academice care pot fi aplicate în alte domenii. Nu vei învăța doar despre sănătate, știință, inginerie sau arte. Vei învăţa, de asemenea, cum să gândești creativ şi independent.

Calificări de învăţământ superior oferite în Australia  Universităţile şi instituţiile de învăţământ superior australiene oferă programe care duc la grade de licenţă şi la calificări superioare într-o gamă diversă de domenii. Universităţile australiene oferă programe diverse de la Arhitectură la Zoologie.

Diploma de licență este calificarea cea mai frecvent oferită în Australia. Educația de cercetare specializată şi dezvoltare profesională este, de asemenea, oferită prin studii de masterat şi doctorat. Certificate şi diplome de absolvire sunt de asemenea disponibile. Diplomele devin mai puţin frecvente, cu toate acestea, diploma asociată prevede un program mai scurt pentru profesioniştii care doresc să continue carierele lor.

Cercetare şi inovare australiană   Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii australieni au fost responsabili pentru progresele majore şi tehnologice din întreaga lume, inclusiv opt Premii Nobel. Fiind un student postuniversitar, vei dezvolta abilităţi în domeniul cercetării, care te vor pune în prim-planul dezvoltării şi aplicării de noi tehnologii. Universităţile australiene oferă oportunităţi de studii în fiecare disciplină majoră, în proiecte individuale şi de colaborare. Recompensele pentru studiile la o universitate din Australia sunt infinite. Dezvoltă-țipotenţialul tău într-un mediu inovator, flexibil, dar de susţinere a învăţământului. Dobândește o calificare recunoscută la nivel internaţional, care îți va deschide porţile pentru viitorul tău. Universităţile din Australia te vor provoca şi te vor răsplăti din punct de vedere academic, personal şi profesional.

Cursuri de limba engleză

Australia. Un loc perfect pentru a îmbunătăți limba engleză 
Ca orice limbă, cel mai bun mod de a îmbunătăţi limba engleză este de a trăi printre şi de a conversa cu vorbitori nativi. Studiile în Australia îți vor oferi oportunitatea de a folosi şi de a îmbunătăţi limba engleză în fiecare zi. Într-o clasă australiană de limba engleză, nu va trebui să reciți texte lungi din cărţi plictisitoare. Vei primi o educaţie de calitate de limbă engleză, desigur, dar vei primi, de asemenea, posibilitatea de a pune în practică aceste studii.

Un curs pentru a satisface nevoile dumneavoastră
Indiferent de nivelul de limba engleză, un colegiu de limbă engleză va avea un program pentru a satisface nevoile tale. Majoritatea colegiilor au facilităţi video, biblioteci şi instruiri asistate de calculator. Ei au, de asemenea "laboratoare de limbă", care sunt similare cu sesiunile de "English Corner" de peste mări. Există cinci tipuri principale de cursuri de limba engleză predate în Australia:

   · Limba engleză generală - acest curs se concentrează pe dezvoltarea abilităților de comunicare, în special de vorbire şi ascultare.
   · Limba engleză pentru scopuri academice - acest curs te va pregăti pentru studii la o universitate sau un institut de formare în limba engleză.
   · Limba engleză pentru scopuri specifice - aceste cursuri se concentrează pe zonele practice de limba engleză pentru cursuri specifice, inclusiv limba engleză pentru business, aviație, sau turism.
   · Pregătire pentru învățământ secundar - acest curs va dezvolta cunoștințele de limba engleză pentru admiterea la un liceu din Australia.
   · Pregătire pentru examene - aceste cursuri te vor pregăti pentru examenele de limba engleză de competenţă, inclusiv Sistemul de Testare Internaţional de Limba Engleză (IELTS), Testul de limba engleză ca limbă străină (TOEFL) şi Certificatele Cambridge. 
Ai posibilitatea de a te înscrie la cursurile de limba engleză în orice moment al anului. Cursurile full-time variază de la patru săptămâni la 48 de săptămâni. Așteaptă-te să petreci circa 25 de ore pe săptămână studiind, inclusiv timpul petrecut în clasă cât şi studierea pe cont propriu.

Cerinţe de admitere 
Pentru a fi admis să studiezi cu o viză de student în Australia, va trebui să demonstrezi un nivel suficient de competenţă în limba engleză, şi să îndeplinești cerinţele minime academice.

Competenţe de limba engleză
Competenţele de limba engleză sunt o condiţie pentru primirea unei vize de student australiene. IELTS este unicul test acceptat de către Departamentul Afaceri Interne referitor la obținerea unei vize. Instituţiile setează cerinţele proprii de limba engleză pentru admitere la un curs, şi scorul IELTS necesar pentru cursul tău poate fi diferit de punctajul necesar pentru a obține viza. Trebuie să verifici condiţiile de admitere cu instituţia ta.
* Testele IELTS trebuie să fie efectuate cu nu mai mult de 24 de luni înainte de data la care cererea este făcută.

Cerinţe academice

· Studii de licenţă - Pentru a fi admis la un curs universitar australian va trebui să ai un certificat secundar de educaţie din Australia (anul 12), sau un echivalent de peste mări. Unele cursuri universitare de licenţă pot avea, de asemenea, condiții specifice ale unor subiecte.
· Studii Postuniversitare - La fel ca finalizarea satisfăcătoare a cel puţin unui grad, la nivelul ciclului de licenţă, instituţia ta ar putea lua în considerare competențele de cercetare sau experienţa de muncă relevantă.
· Educaţie şi formare profesională - În general, nu există alte examene de intrare pentru instituţiile VET. Totuşi, unele cursuri pot avea condiții specifice sau cerinţe de experienţă de muncă.
· Şcoli - cerinţele de admitere pot varia între şcolile din Australia, în funcţie de statul sau teritoriul în care vei studia. Performanţele și competențele academice se iau în considerare în timpul procesului de selecţie.

Ce se întâmplă dacă nu îndeplinesc cerinţele de admitere?
Dacă scorul testului de competenţă în limba engleză nu este suficient de mare, poţi să te înscrii la un curs de limba engleză pentru a te pregăti pentru continuarea studiilor. Toate universităţile australiene au centre de limbă engleză în campus, sau au legături cu colegii în limba engleză. Dacă nu îndeplinești cerinţele academice, există câteva opţiuni pentru a te pregăti pentru continuarea studiilor. În funcţie de studiile anterioare, precum şi calificarea finală pe care dorești să o studiezi, poţi să te înscrii la şcoala secundară sau la studii generale. 
Study Wizard – Expertul de Studii te poate ajuta să verifici cerinţele de admitere pentru cursuri înainte de a aplica.

Învățământ la distanță

Dacă dorești să studiezi la o instituţie australiană, dar nu poți pleca de acasă pentru toată perioada sau o parte din cursul tău, învăţământul la distanţă ar putea fi soluția perfectă pentru tine. Programele de învățământ la distanţă îți permit să obţii o calificare de la o instituţie australiană în ţara de origine, sau să combini studiile la domiciliu, cu studiile în Australia. Australia este lider mondial în furnizarea programelor de învățământ la distanţă. Instituţiile folosesc tehnologii superioare şi abordări inovatoare pentru a oferi programe care pot fi adaptate pentru a satisface nevoile tale.

Cerinţe de admitere
Trebuie să discuţi cu instituţia aleasă de tine referitor la care cursuri sunt oferite de învățământul la distanţă şi cerinţele de admitere. Vei avea nevoie, probabil, de un certificat australian secundar de educaţie (anul 12) sau un certificat echivalent dintr-o altă ţară pentru admiterea în învăţământul universitar la distanţă în Australia. Instituţiile, de asemenea, pot lua în considerare vârsta, motivaţia, sau experienţa ta de muncă într-un domeniu relevant.

Modul australian de învățământ
Cei mai mulţi studenţi internaţionali consideră stilul de predare australian a fi destul de diferit de ceea cu ce sunt obișnuiți. În Australia, există un accent pe învăţarea practică, care încurajează gândirea creativă, independentă şi dezbaterea. Profesorii au scopul de a oferi o înţelegere aprofundată a unui subiect, mai degrabă decât doar a te învăța cuvintele potrivite pe care să le ții minte pentru examene. Va trebui să îți dezvolți propriile gânduri şi să le împărtăşești în timpul orelor cu colegii tăi, şi această participare în clasă poate fi o parte de evaluare a nivelului tău.

Prelegeri, seminare şi lecții
Lecțiile de la universitate vor fi un amestec de prelegeri şi seminare. O prelegere ar putea fi frecventată de până la 200 de studenţi de la diferite cursuri din domeniul tău. Un seminar este mult mai mic, cu doar aproximativ 30 de studenţi prezenți. Vei discuta informaţiile furnizate la prelegeri cu alţi studenți şi profesori în timpul seminarului. Este important ca să participi la toate prelegerile, cu scopul de a înţelege şi de a contribui la discuţii în timpul seminarului tău. La o instituţie profesională prelegerile şi seminarele sunt, în general, combinate. Aceasta înseamnă că prezentarea informaţiilor şi discuţiile vor avea loc în acelaşi timp. Dimensiunile claselor profesionale sunt, în general, mai mici decât clasele la universitate. La şcoli şi la instituţiile de limba engleză, vei frecventa clase cu până la 30 de elevi. Profesorul tău te va încuraja să contribui la discuţii în clasă.

Evaluarea
Nota finală pentru un curs se va baza pe performanţa privind sarcinile (în scris şi/ sau practice, în funcţie de cursul dumneavoastră), examene, participare în clasă, frecvență şi exerciții în grup. La universități și instituţii profesionale ai putea fi evaluat în mod continuu pe tot parcursul anului, la sfârşitul fiecărui semestru şi/ sau anului universitar. Evaluarea studiilor de cercetare postuniversitare se face de către o comisie care evaluează calitatea tezei tale. Va trebui să treci un examen oral pentru a susţine teza.

Studii în Australia pentru studenți străini

Noțiuni de bază
Folosește aceşti paşi dacă intenţionezi să călătorești în Australia cu o viză de student. Reține că procesul de aplicare poate varia în funcţie de ţara ta de origine. Dacă ai vizitat Expertul de Studii te poţi întoarce la profilul clientului şi continua cu procesul de aplicare şi de înscriere. Chiar dacă nu ai un profil de client, totuși poţi parcurge acești şase paşi, care te vor ajuta să planifici şi să aplici pentru studii în Australia.

Agenţi de învăţământ 
Agenţii de învățământ te pot ajuta să găsești şi să te înscrii la un curs de studiu. Agenţii sunt folosiți pentru a ajuta studenţii străini să depună cererile şi să aplice pentru vize. Dacă decizi să lucrezi prin intermediul unui agent de învățământ, asigură-te că înţelegi ce servicii îți oferă agentul şi tot ce trebuie să faci personal. Cei mai mulți agenți nu cer nici o taxă pentru serviciul lor, deoarece ei colectează o taxă de la furnizorul studiilor. Cu toate acestea, unii agenți cer taxe mici sau oferă unele servicii suplimentare pentru care trebuie să plătești. Asigură-te că discuţi taxele şi tarifele cu agentul de învățământ înainte de a decide orice acorduri. Dacă te înscrii la un curs sau un pachet de cursuri de studii prin intermediul unui agent, poţi alege, de asemenea, să discuți despre structura cursului în detaliu cu agentul, astfel încât să fii sigur că este exact ce vă trebuie.
Asigură-te că agentul îți oferă un acord scris pe care îl semnezi cu furnizorul, care va explica în detaliu taxele pe care le vei plăti împreună cu alte informaţii. Asigură-te că citești cu grijă toate formularele pe care le semnezi, acestea fiind contracte obligatorii legale şi asigură-te că păstrezi o copie a chitanţei pentru plăţile efectuate în numele tău. Asigură-te că orice agent de învăţământ de care te apropii este un operator legitim, cu o bună reputaţie. În timp ce majoritatea sunt cinstiţi în lucrul lor, au existat unele cazuri când studenţii au fost fraudați de către operatorii lipsiţi de scrupule. Află dacă agentul este înregistrat şi dacă afacerea sa are o istorie de operare cu succes. Întreabă prietenii şi rudele cu experienţă de studii peste mări, pentru sfaturi. Agenţii de învăţământ care au finisat Cursul de formare profesională a agenților (EATC) furnizat de către Pier Online sunt înregistrați pe site-ul acestora.
Reţine că agenţii de învăţământ sunt operatori independenţi, şi nici unul nu este aprobat sau acceptat de către guvernul australian. Instituțiilor de învățământ li se cere să afișeze o listă publică cu toți agenţii lor pe site-ul lor. Acest lucru îți va oferi mai multe informaţii referitor la faptul pentru cine lucrează un agent, ceea ce este important deoarece unii cer taxe atunci când se referă la un furnizor special. Citește mai multe detalii despre cerinţele de la furnizori în folosirea unui agent de învățământ în Codul Explicativ al Ghidului Naţional
Obţine informaţii şi consiliere cu privire la utilizarea unui agent de învățământ.

PASUL 1 - PLANIFICAREA STUDIILOR

Poţi crea un profil personal pentru a accesa Study Wizard. Cu un profil personal, poţi să te întorci la acest site în orice moment şi poți relua întrebările dumneavoastră în cazul întreruperii. Ai posibilitatea de a revizui rezultatele de căutare, de a filtra selecţiile sau de a alege o cale de studiu complet nouă.
Crearea unui profil personal

Ce tip de învățământ te interesează?     Sistemul australian de învățământ şi formare profesională include patru sectoare principale:

 1. universităţi
2. educaţie şi formare profesională
3. şcoli
4. cursuri de limba engleză

Căile de învățare din sistemul naţional din Australia permite studenţilor să se transfere cu uşurinţă de la un sector la altul şi de la un nivel de calificare la altul, şi de la o instituţie la alta. În timp ce navigezi prin fiecare sector vei găsi informaţii cu privire la durata cursului de calificare şi data de începere a lui, condiţiile de admitere, recunoaşterea calificărilor, asigurări de calitate şi facilităţi de clasă mondială pentru predare, învăţare şi cercetare.

PASUL 2 – SELECTAREA CURSULUI

Selectarea unui curs 
Ai o gamă largă de cursuri din care poți alege în Australia. Va trebui să afli care instituţii oferă cursul de care ești interesat. Chiar dacă ești interesat doar de un singur tip de curs s-ar putea să găsești mai multe instituţii care oferă acest curs. Acest site are două caracteristici interactive pentru a te ajuta să selectezi un curs şi instituţia care îndeplineşte cel mai bine cerințele dumneavoastră şi obiectivele de carieră – Study Wizard şi cu ajutorul hărților interactive
Fie că cauți personal un curs sau furnizor de învățământ sau prin intermediul unui agent de invățământ, trebuie să te asiguri că cauți foarte bine. Nu semna un formular de cerere de înscriere sau acordul scris încheiat cu furnizorul tău dacă nu ai suficiente informaţii pentru a lua o decizie informată cu privire la cursul şi la furnizorul de învățământ potrivit pentru tine.
Conform legii, toate instituţiile australiene şi cursurile pe care le oferă studenţilor străini trebuie să fie înregistrate de către Guvernul Australian. Toate instituțiile înregistrate şi cursurile lor sunt enumerate în registrul guvernului australian numit Registrul de Instituţii şi Cursuri pentru Studenţii de peste mări (CRICOS). Ar trebui să utilizezi acest site pentru a găsi un curs şi o instituţie. Ai posibilitatea să soliciți informaţii suplimentare de la site-ul fiecărei instituţii sau datele lor de contact sunt disponibile pe site-ul CRICOS .
Instituția de învățământ pe care o alegi este obligată să îți pună la dispoziţie în format tipărit sau în format electronic informaţii detaliate despre instituţie şi cursurile lor. Ar trebui să analizezi cu atenţie aceste informaţii înainte de a semna vreun acord scris. Detaliile variază substanţial între instituții şi între aceleaşi calificări oferite de diferite instituții. Trebuie să te asiguri că ai cercetat aceste detalii pentru a afla ceea ce se potrivește cel mai bine cu situația ta.
Exemple de informaţii pe care ar trebui să le analizezi, includ:
         - condiţiile de admitere (inclusiv limba engleză),
        - conţinutul cursurilor, durata, taxele comparative, calificările oferite, dacă este cazul, modurile de studiu, metodele de evaluare şi dacă este disponibil credit pentru acest curs,
        - locaţia campus-ului, facilităţi, resurse de învăţare şi bibliotecă, şi servicii de sprijin disponibile,
      - politica de rambursare şi taxele indicative cu privire la curs, cum ar fi taxele pentru reexaminări, taxele pentru reevaluare şi taxele pentru înscrierea mai târziu,
       - motivele pentru care înscrierea ta poate fi amânată, suspendată sau anulată de către dumneavoastră sau instituția dată,
       - politica instituţiei referitor la transfer, şi
       - informaţii relevante despre costul vieţii în Australia şi opţiuni de cazare, inclusiv costurile de şcolarizare pentru copiii aflaţi în întreţinere dacă este cazul.
Citește mai multe despre cadrul ESOS. Caută din lista de cursuri înregistrate.

Localizarea unei instituţii
O hartă interactivă te va ajuta să localizezi instituţiile preferate şi apoi poţi verifica lista de cursuri pe care le oferă. Studenţii caută adesea informaţii de la mai multe instituţii înainte de a lua o decizie referitor la una în particular. Această hartă îți permite să iai legătura cu pagina de Internet a multora dintre aceste instituţii pentru a afla mai multe informaţii detaliate. Caută pe harta interactivă locațiile instituţiilor.

Îndeplinești cerințele de admitere pentru cursul selectat?
Studenții trebuie să îndeplinească cerinţele minime academice pentru a fi acceptați la cursuri specifice. Fiecare instituţie stabileşte propriile cerinţe de admitere astfel încât acestea pot varia de la o instituţie la alta, şi de la un curs sau facultate la alta. Unele cursuri necesită, de asemenea, experienţă relevantă de muncă şi acest lucru poate fi deosebit de important în ceea ce priveşte masteratul şi alte studii postuniversitare.
Posibil să furnizați dovezi ale realizărilor dumneavoastră academice şi de competenţă în limba engleză pentru a evalua dacă îndeplinești cerinţele de admitere pentru cursul de studiu ales în Australia. Instituţiile vor analiza nivelul şi conţinutul studiilor terminate în Australia sau în ţara de origine.
Dacă nu îndeplinești cerinţele de admitere la studii superioare, te poţi înscrie la o şcoală secundară în Australia. Dacă nu îndeplinești cerinţele de admitere la un curs de licenţă, te poți înscrie la Studii Generale de Bază, care te vor pregăti pentru continuarea studiilor superioare în Australia şi rezervarea unui loc provizoriu în cursul pe care l-ai ales. Cursuri postuniversitare, cum ar fi un program de Masterat, sunt de asemenea oferite. Este recomandat să ceri sfaturi de la instituţie cu privire la îndeplinirea cerinţelor de admitere înainte de a aplica pentru admiterea la cursul ales.

Lucruri interesante despre condiţiile de admitere.

Îndeplinești cerinţele de limba engleză?
Dovada de competență în limba engleză este necesară atunci când se aplică pentru o viză de student. În funcţie de sectorul de studiu propus, va trebui să ai un scor minim la testul de competență în limba engleză IELTS şi/ sau o perioadă de frecventare a cursurilor în limba engleză. Cele mai multe studii universitare şi profesionale şi cursurile de instruire, de asemenea, cer studenților să aibă un nivel suficient de competenţă în limba engleză. Trebuie să discuţi cu fiecare instituţie privind testele de competență în limba engleză recunoscute de către această instituţie şi scorurile minime pentru fiecare curs. Există multe cursuri de limba engleză cu datele de plecare pe tot parcursul anului pentru a te pregăti pentru continuarea studiilor în Australia.

PASUL 3 – APLICAREA PENTRU ADMITERE

Procesul de aplicare
După ce ai analizat şi ai determinat cursul şi instituția de învățământ potrivită, trebuie să completezi un formular de cerere. Instituția de învățământ aleasă va evalua capacitatea ta de a fi admis la curs. În cazul în care acestea stabilesc că cererea ta este acceptată ți se va face o ofertă al unui loc pentru înscriere şi vei primi un acord scris. Instituția de învățământ poate cere o taxă pentru a evalua cererea de aplicare la curs, dar aceasta nu trebuie să accepte bani de la dumneavoastră până când nu ai semnat acordul scris. Studenții nu ar trebui să aleagă opţiunile educaţionale exclusiv pe baza speranţei de a obţine un rezultat de migraţie specială în Australia, deoarece politica de migraţie va continua să se schimbe şi să se adapteze la nevoile economice ale Australiei. 
Dacă ai obținut cu succes o viză de student, aceasta îți va oferi dreptul de a veni in Australia pe o bază temporară pentru o perioadă determinată cu scopul de a efectua studii. Poţi decide să aplici pentru rezidenţă permanentă la terminarea studiilor, dar trebuie să reţii că acesta este un proces complet separat şi nu există nici o garanţie că, pe baza deţinerii unei vize de student, vei îndeplini cerinţele pentru obținerea dreptului la reședință permanentă.

Obţinerea formularelor de cerere
Poţi obţine un formular de cerere fie de la un agent local de învăţământ australian sau de la un ofiţer de contact desemnat al instituţiei. Biroul pentru Educaţie Australiană din ţara ta, poate oferi o listă ale agenţilor locali de învăţământ australian sau detaliile ofiţerului de contact desemnat de către instituţie.

Colectarea altor documente relevante pentru cererea ta
     
Acestea vor include, de obicei:

 • un document cu denumirea instituţiei la care aplici, denumirea cursului pentru care aplici și încă două cursuri alese la aceeaşi instituţie
 • detalii complete ale studiilor anterioare, inclusiv copii ale calificărilor deja obținute
 • dovezi de competenţă în limba engleză (pentru studii universitare şi postuniversitare, precum şi pentru educaţie şi formare profesională)

Dacă nu ești sigur ce documente ar trebui să prezinți, contactează instituţia selectată. Dacă ești în prezent înscris la un curs de studiu, s-ar putea să ți se acorde acceptarea provizorie, pe baza performanţelor academice anterioare, în perspectiva că rezultatele finale ale examinării nu diferă foarte mult de notele deja obținute.

Depunerea formularului de cerere
După completarea formularului de cerere, trebuie să ataşezi toate documentele solicitate şi să le prezinți direct la instituţie. În funcţie de ţara din care ești, și de instituţia selectată, poți fi instruit să trimiți formularul tău:

· unui agent local al instituţiei în ţara ta, sau
· la biroul internațional sau ofiţerului de contact desemnat de către instituţie

Primirea unei confirmări de admitere
Instituţia va evalua cererea ta şi documentele justificative şi va decide dacă îndeplinești cerinţele de intrare şi dacă vei fi admis. Daca cererea este acceptată cu succes, instituţia va trimite o scrisoare de ofertă. În funcţie de ţara a cărei cetăţenie deții şi de sectorul învăţământului de studii ales ți se poate cere să fii evaluat pentru viză înainte ca instituţia să elibereze o Confirmare Electronică De Înscriere (eCoE). ECoE este unica dovadă de admitere acceptată pentru procesarea cererilor pentru o viză de student. Este posibil că va trebui să plătești taxele de şcolarizare înainte de a aplica pentru viza de student. Instituţia te va informa despre cerinţele sale, dar, în general, va fi nevoie să achiți taxele pentru cel puţin un semestru din curs.

PASUL 4 - SOLICITAREA VIZEI

Obţinerea informaţiilor privind vizele
Studenţii internaţionali trebuie să aibă o viză de student valabilă pe toată durata studiilor lor în Australia. Trebuie să discuţi cu Ambasada Australiei din ţara ta pentru a vedea dacă ești eligibil pentru a aplica pentru o viză de student înainte de a obţine confirmarea oficială de admitere şi de a plăti taxele de şcolarizare. Ți se va elibera o viză de student pentru studii în Australia doar dacă ești admis la un curs full-time, care este acreditat şi înregistrat de către guvernul australian. Departamentul Afaceri Interne are, de asemenea, birouri în multe ţări, verifică site-ul lor pentru locaţii.

Unde pot obține formularele de cerere pentru viză?
Formularele de cerere pentru vize în limba engleză, portugheză sau spaniolă pot fi descărcate de pe site-ul web al Departamentului Afaceri Interne. Pentru formularele de cerere în limba de stat a țării de origine, contactaţi cea mai apropiată Ambasadă Australiană sau birou al Departamentului Afaceri Interne.

Cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să aplice la Ambasada Australiei de la Moscova.
Adresa: 119028 Moscova, Per. Podkolokolny, nr. 10 a / 2
Tel: (+7495) 956 60 70, (7495) 232 32 91.
Fax: (+7495) 956 61 70, (7495) 232 32 81
E-mail: postmaster@australianembassy.ru
Site-ul: www.australianembassy.ru
Orar: Luni - Vineri: 09: 00 - 17:00
Secţiunea de Vize şi Emigrări:
Fax: (+7095) 956 61 62
E-mail: dima-moscow@dfat.gov.au

Cei mai mulți studenți vor trebui să completeze formularul de cerere pentru o viză de student (temporară) 500.

Unde pot obţine ajutor privind completarea unui formular de cerere pentru viză?
Formularele de cerere pentru viză sunt concepute astfel încât să le poţi completa cu ajutor minim, dacă este cazul. Site-ul Departamentul Afaceri Interne oferă formulare cu informații referitor la vize pentru descărcare şi oferă mai multe informaţii privind cerinţele vizei de student. Cu toate acestea, dacă dorești să cauți ajutor în obţinerea unei vize ești sfătuit să utilizezi un agent în domeniul migrației înregistrat. Contactează cea mai apropiată Ambasadă Australiană sau Birou al Departamentului Afaceri Interne pentru o listă de agenţi în domeniul migrației înregistrați disponibili. Ți se va cere să treci o examinare medicală, ca parte a procesului de aplicare pentru o viză. Ți se va oferi o listă de medici aprobați şi formulare speciale care trebuie să fie completate de aceștia.

Unde trebuie să depun formularul de cerere pentru viză?
Cu excepţia cazului în care ești altfel instruit de către instituţia sau agentul tău, trebuie să trimiţi formularul de cerere pentru viză (împreună cu taxa corectă pentru viză şi toate documentele necesare) la cea mai apropiată Ambasadă Australiană sau Birou al Departamentului Afaceri Interne.

Obținerea asigurării medicale
Toţi studenții trebuie să prezinte dovezi că au o asigurare de sănătate înainte ca o viză să fie eliberată. Australia are un sistem de asigurare medicală cu costuri foarte competitive. În multe cazuri, poţi plăti asigurarea medicală obligatorie (Asigurare de Sănătate pentru Studenții de peste mări, sau OSHC pe scurt), Instituţia de învăţământ va plăti asigurarea de sănătate în numele tău. Dacă ești un student sponsorizat de AusAID nu va fi nevoie să plătești OSHC personal, dar va trebui să furnizezi dovada că AusAID acceptă cererea ta.

Studenţii norvegieni sunt exceptați de la această cerinţă. Elevii suedezi care studiază în conformitate cu CSN Internațional (Consiliul naţional suedez de suport pentru studenți) care au obţinut o asigurare prin intermediul CSN, de asemenea, sunt exceptați de la obligaţia OSHC.

Primirea unei vize
Poți obține o viză de student, doar dacă intenţionezi să studiezi la un curs înregistrat sau o parte a unui curs înregistrat pe bază de full-time. Dacă cererea ta este finalizată cu succes ți se va emite o viză cu intrări multiple, care îți permite să călătorești în şi din Australia, în perioada pentru care viza a fost acordată. Această perioadă va depinde de cursul la care ai fost admis. Viza ta poate fi anulată dacă întrerupi studiile sau dacă nu îndeplinești condiţiile de viză.

Ce se întâmplă dacă cererea mea pentru viză de student nu este finalizată cu succes?
Dacă cererea ta nu este finalizată cu succes, vei primi motivele în scris. Decizia de a nu acorda o viză de student nu poate fi revizuită în cazul în care ai aplicat din afara Australiei. Înainte de a aplica din nou pentru o viză de student, ar trebui să analizezi cu atenţie ce dovezi poți prezenta pentru a demonstra persoanei care ia decizia că îndeplinești toate cerinţele pentru o viză de student. Dacă aplici în Australia şi ți se refuză o viză de student, atunci poţi aplica pentru o revizuire a deciziei. Vei fi anunţat cu privire la ce drepturi aveți, în scris, şi termenul pentru depunerea unui astfel de recurs.

PASUL 5 - ÎNAINTE DE PLECARE

Notificarea de admitere la instituţie şi pachetul de informaţii
Instituţia în care te-ai înscris îți va trimite o confirmare de admitere şi un pachet de informaţii. Acest pachet este foarte important, deoarece el conţine informaţii cu privire la cursul tău, opţiunile de cazare şi evenimentele importante la care ar trebui să participi în timpul primelor săptămâni de studiu. Acesta poate include informaţii despre oraşul în care vei locui, clima, cerinţele probabile de îmbrăcăminte, informaţii despre obiceiurile locale, centre comerciale, servicii de cazare, de transport, bancare, e-mail şi telefon, costul estimat de trai şi suma de bani pe care ar trebui să o aduci cu dumneavoastră atunci când ajungi pentru prima oară, aranjamentele pentru prima sosire şi perioada de stabilire şi data provizorie la care ar trebui să sosești. Asigură-te că contactezi instituţia aleasă dacă nu primești acest material înainte de a părăsi ţara ta.

Aranjarea finanţelor, transportului şi cazării
Cu excepţia cazului în care un agent îți asigură suportul, va trebui să cumperi biletele de avion. Trebuie să te asiguri că ai un loc de şedere, atunci când ajungi în Australia, deci este o idee bună să soliciți instituţiei să asigure o şedere într-o casă sau în alte locuri de cazare pentru 2-4 săptămâni. În acest timp poţi găsi cazare permanentă. Dacă nu ai solicitat instituţiei să asigure cazare, va trebui să rezervezi cazarea. Biroul Internaţional al instituţiei pe care ați ales-o poate să te ajute să găsești cazare adecvată, fie în campus sau în afara campus-ului, odată ce ai ajuns în Australia. Ar trebui să schimbi nişte bani, de asemenea, în dolari australieni. Cecurile de călătorie sunt acceptate în majoritatea oraşelor mari şi există facilităţi bancare automate care acceptă cărți de credit. Pentru informaţii suplimentare privind opţiunile de cazare şi costurile de studii, vezi secţiunea Costurile de Studii al acestui web-site.

Seminare înainte de plecare
Este recomandat să verifici la instituţia aleasă sau la un Centru australian local de învățământ dacă există instructaje planificate înainte de plecare.

Carantină şi servicii vamale australiene
Studenţii sunt adesea surprinşi de cât de stricte pot fi serviciile vamale australiene şi carantina. Dacă ai dubii cu privire la bunurile tale, dacă sunt interzise sau nu, declară-le pe cardul pasagerilor de intrare pe care îl vei primi în avion. Unii studenții primesc la aeroport amenzi pentru că nu au declarat unele bunuri. Când ai bunuri de declarat, bagajele, inclusiv bagajele de mână, pot fi radiografiate. Un funcționar vamal îți va cere să deschizi bagajele dumneavoastră, astfel încât ei să poată inspecta aceste elemente. Dacă funcţionarul vamal decide că un element nu este în carantină, ți se va permite să păstrezi acest obiect şi să treci prin punctul de control vamal. În cazul în care elementul este în carantină, elementul va fi confiscat şi distrus, sau deţinut pentru decontaminare şi întors, la o dată ulterioară.
Multe obiecte sunt interzise la intrarea în Australia. Poţi găsi o listă completă pe site-ul Serviciilor Australiene de Carantină şi Inspecţie.
Unele elemente pe care studenţii străini încearcă să le aducă, includ:
      · produse alimentare (include mâncare gătită și crudă şi ingrediente, fructe uscate şi legume, conserve din carne, produse lactate, produse din ouă şi ouă, peşte şi alte produse din fructe de mare, macaroane instante și orez, ierburi şi condimente, biscuiţi, prăjituri şi produse de patiserie, ceai, cafea şi alte băuturi, seminţe şi nuci);
    · materiale vegetale (inclusiv sculpturi vopsite, lăcuite sau din lemn brut, obiecte de artizanat şi suvenire făcute din materiale vegetale, produse de paie, bambus, trestie de zahăr sau coșuri din trestie indiană, potpuriu, flori proaspete sau uscate, care conţin şi elemente de coajă);
    · produse de origine animală (inclusiv pene, oase, coarne, lână, păr de origine animală, piei, blănuri, scoici, corali, produse apicole, animale vii, ouă de păsări); şi
    · sumele de 10.000 dolari australieni sau mai mari, sau echivalentul în monede străine (adică bancnotele şi monedele de mijloc legal de plată), trebuie să fie raportate la sosire sau plecare.

De asemenea, există restricţii privind medicamentele prescrise pe care le poţi aduce în Australia. Verifică cu Administraţia Australiană de Mărfuri Terapeutice
Toate armele de foc, alte arme şi muniţie, de asemenea, sunt interzise.

PASUL 6 - SOSIREA ŞI RECEPŢIA

Sosirea în Australia
La un moment dat în timpul zborului spre Australia vei primi un card al pasagerilor de intrare pe care va trebui să-l completezi. Răspunde la întrebări corect şi sincer, în special la cele cu privire la bunurile din bagajepe care trebuie să le declari funcţionarilor vamali. Dacă nu ești sigur unde să mergi sau ce să faci la debarcare din zbor în Australia, întreabă un funcționar vamal pentru ajutor. Ei te vor ghida.

Puncte de control vamal
Odată ce ai aterizat, urmărește semnele la un punct de control vamal de imigraţie. Aici, va trebui să prezinți paşaportul, viza și cardul pasagerilor de intrare. Probabil, de asemenea, va trebui să prezinți confirmarea de admitere. Odată ce ai trecut de acest punct de control vei intra în sala de bagaje, unde poţi solicita bagajele şi poți trece la vamă şi la examinarea bagajelor.

Canalul verde (nimic de declarat) şi roşu (bunuri de declarat)
Dacă urmezi canalul roşu, bagajele, inclusiv bagajele de mână, vor fi radiografiate. Un funcționar vamal îți va cere să deschizi bagajele , astfel încât ei să poată inspecta aceste elemente. Dacă funcţionarul vamal decide că un element nu este în carantină, ți se va permite să păstrezi acest obiect şi să treci prin punctul de control vamal. În cazul în care elementul este în carantină, elementul va fi confiscat şi distrus, sau deţinut pentru decontaminare şi întors, la o dată ulterioară.

Declare or beware! (Declarați sau aveți grijă!) Acesta este mesajul care salută toţi pasagerii care sosesc în Australia prin zborurile internaţionale. Aceasta înseamnă că trebuie să declari toate elementele enumerate mai sus. Dacă nu declari sau ascunzi vreun produs în carantină, sau faci declaraţii false, vei fi prins. Ai putea fi amendat cu 220 dolari australieni la faţa locului, sau ai putea fi urmărit penal şi amendat cu mai mult de 60.000 dolari australieni şi un risc de 10 ani în închisoare. Nu vei fi penalizat dacă mărfurile sunt declarate.

Câinii Detectori
Poți vedea un Câine Detector de Carantină la caruselul cu bagaje sau în timp ce aştepți în rând pentru a trece prin imigrare, verificarea bagajelor pentru produse alimentare, materiale vegetale sau produse animale. Dacă vezi un câine detector lucrând aproape de tine, pune bagajele pe podea pentru inspecţie. Acești câini nu sunt periculoși pentru om şi sunt instruiţi pentru a detecta mirosurile. Uneori, un câine va sta lângă geanta ta în cazul în care adulmecă un miros ţintă. Uneori, câinii vor detecta mirosurile rămase de la alimentele pe care le-ai avut în geantă anterior. Un ofiţer de carantină poate adresa întrebări referitor la conţinutul din geantă şi poate solicita să verifice dacă nu transportezi obiecte care prezintă un risc de carantină în Australia.

Întâlnirea la sosire
Dacă ai făcut aranjamentele prealabile, instituţia în care te-ai înscris va trimite pe cineva să te întâlnească la aeroport şi să te ducă la locul unde vei fi cazat. Este înţelept să faci acest aranjament cu instituţia unde vei învăța, deoarece nu ești familiarizat cu banii și transportul australian, atunci când vii pentru prima oară. Ți se va spune cum să ajungi la instituţie în ziua de orientare.

Orientarea
Vei primi orientare la instituţia aleasă de la funcționarul international al universității. El te va face cunoscut cu normele instituţiei şi reglementările şi te va ajuta să decizi orarul tău.

Asistență de cazare
Dacă nu ai aranjat cazarea înainte de a pleca, instituţia ar putea să te ajute să găsești cazare adecvată pe care o poți închiria sau o familie care te va găzdui. Ai putea verifica, de asemenea, panourile cu notițe din campus, pentru a găsi alţi studenţi care sunt în căutare de persoane cu care ar putea închiria o locuință. Ziarele locale oferă anunţuri pentru cazare vacantă, în special în edițiile de sâmbătă şi la mijlocul săptămânii. Toţi studenții sub 18 ani trebuie să aibă cazarea aprobată de către instituţia lor. Este o cerinţă a Guvernului Australian ca studenții să anunțe instituţia de învăţământ de adresa lor în Australia în termen de şapte zile de la sosire, şi să notifice instituţia de învăţământ de orice schimbare a adresei în termen de şapte zile.

Când ajungi
Bine ai venit în Australia! Studiile tale vor fi dificile şi pline de satisfacţii. Şi există o mulţime de făcut în timpul liber pentru a cunoaşte Australia şi Australienii!

Pot schimba cursul la care m-am înscris sau instituţia?
Trebuie să urmezi 6 luni din cursul principal înainte de a te putea transfera fără restricţii la un alt furnizor. Dacă dorești să te transferi înainte de finalizarea celor 6 luni de curs principal, va trebui să ceri furnizorului de învâțământ să îți ofere o scrisoare de eliberare. Pentru informaţii suplimentare, consultă:

· Fişa informativă - Standardul 7
· Fișa informativă a studentului - Transferul la alt curs sau altă instituție de învățământ

Memento amical
Este important să respecți condiţiile australiene ale vizei de student pentru durata şederii tale
Conform legislaţiei Guvernului, studenţii care încalcă condiţiile lor de viză se vor confrunta cu anularea vizelor obligatorii. În timpul studiilor, poţi pleca din Australia şi intra din nou dacă deţii o viză valabilă. În caz contrar, va trebui să aplici din nou, să plătești taxa de aplicare şi să îndeplinești cerinţele actuale de vize.

Viza de student nu este valabilă pentru şedere permanentă în Australia sau pentru şedere după ce ai terminat studiile. Ești obligat să părăsești Australia, la sfârşitul studiilor. Dacă dorești să te înscrii la un curs nou, trebuie să aplici din nou pentru o viză de student înainte de expirarea vizei actuale. Dacă viza actuală de student are condiția "fără ședere continuă", nu vei putea primi o viză nouă de student în timp ce te afli în Australia.

Burse
În timp ce majoritatea studenţilor străini în Australia plătesc taxa pentru studii în întregime, o altă opţiune este de a aplica pentru o bursă. Bursele de studiu sunt oferite de guvernul australian, instituţiile de învăţământ şi o serie de alte organizaţii. Acestea acoperă diferite sectoare de învăţământ, inclusiv educaţia şi formarea profesională, schimburile de studenţi, studiile universitare şi postuniversitare şi de cercetare. Bursele de studii oferite de către Guvernul Australian nu sunt disponibile pentru studenţii străini care se înscriu la cursuri de limba engleză, în mod special în Australia. Cu toate acestea, există mai multe burse de studiere a limbii engleze oferite de instituţiile australiene.

Pentru informaţii despre burse de studii vezi Baza de Date a Burselor de Studii. Acesta oferă o listă exactă şi fiabilă a tuturor burselor furnizate de organizațiile australiene, instituţiile şi organismele guvernamentale pentru studenţii străini care studiază sau planifică să studieze în Australia cu o viză de student.

Burse de studii australiene  Programul Australia Awards are scopul de a promova cunoaşterea, legăturile de educaţie şi legăturile durabile între Australia şi vecinii săi, prin intermediul programelor de burse extinse din Australia. Programul Australia Awards este alcătuit din două fluxuri: un flux de realizare care vizează studenții, cercetătoriii şi profesioniştii cei mai buni să vină în Australia şi pentru australieni să facă acelaşi lucru; şi un flux de dezvoltare care dezvoltă capacitatea în ţările în curs de dezvoltare. Inițiativa programului Australia Awards, va construi, peste ceva timp, o nouă generaţie de lideri la nivel mondial, cu legături puternice în Australia. Programul Australia Awards include bursele oferite de Agenţia Australiană pentru Dezvoltare Internaţională (AusAID) şi Departamentul Educație și Formare în cadrul aceluiași program.

Există trei programe disponibile în cadrul Programului Australia Awards. Acestea sunt:

     · Premii Endeavour este programul de burse de studii competitive pe plan internaţional, bazate pe merite înalte, oferite de Guvernul Australian. Programul oferă oportunităţi pentru cetăţenii din Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Europa şi America de a efectua studii, cercetare sau dezvoltare profesională în Australia. Premiile sunt de asemenea disponibile pentru australieni să facă acelaşi lucru în străinătate. 
   · Premii Australiene pentru Lideri (ALA), se concentrează pe dezvoltarea liderilor care pot influenţa reforma politicii sociale şi economice şi rezultatele de dezvoltare atât în ţările lor şi în regiunea Asia-Pacific. ALA oferă un sprijin de burse pentru studii postuniversitare în Australia şi oportunităţi de burse pe termen scurt de cercetare specializată, de studiu sau de formare profesională prin intermediul organizaţiilor participante australiene.
   · Bursele de Studii Australiene de Dezvoltare (ADS) au scopul de a contribui la nevoile de dezvoltare pe termen lung ale ţărilor partenere ale Australiei și de a promova buna guvernare, creşterea economică şi dezvoltarea umană. ADS formează persoane cu abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a stimula schimbarea şi a influenţa rezultatele de dezvoltare a propriei lor ţări, prin obţinerea calificărilor terţiare, prin intermediul instituţiilor australiene.

Alte surse de finanţare
Organizaţiile internaţionale şi de caritate oferă burse de studii internaţionale. Trebuie să aplici pentru aceste burse în ţara de origine, nu în Australia. 
Asociația Universităţilor Commonwealth oferă un ghid de burse pentru absolvenţii Commonwealth de studii universitare oferite de Guverne, Rotary International, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Asiatică de Dezvoltare, Organizaţia Naţiunilor Unite, Fundaţia Rockefeller şi alte organizaţii.

Departamente locale de Învățământ

Pentru informaţii privind educaţia şi formarea într-un anumit stat sau teritoriu, vezi link-urile de mai jos:

Informaţii generale
Cerințele pentru o viză australiană de talente
Viza de talente - regională (subclasa 887) sponsorizată pentru categoria de lucru
Vizele australiene pentru alocarea talentelor
Viza temporară pentru talentele absolvente
Procesul de aplicare pentru o viză de talente - regională
Sistemul de migrare regional al talentelor în Australia

Informaţii generale

Programul Migrarea Generală a Talentelor (GSM) este pentru profesioniști și alți migranți calificați, care nu sunt sponsorizați de către un angajator și  care au competențe în ocupații speciale necesare în Australia. Acest Program este singura cale pentru lucrătorii talentați să migreze în Australia. Candidații trebuie să îndeplinească cerințele de bază pentru GSM și să treacă testul Australian de imigrație pentru a se califica pentru o viză de intrare în Australia.

Important!

Criteriile de eligibilitate a programului australian Migrarea Generală a Talentelor (GSM) s-au schimbat la introducerea Noului Test de Puncte la 1 Iulie, 2011.

Accesează aici pentru a susține o evaluare australiană a migrării lucrătorilor talentați, pentru a vedea dacă te califici să emigrezi în Australia. 

Cerințele pentru o viză australiană de talente

Important!

Cerințele vizei australiene Migrarea Generală a Talentelor (GSM) s-au schimbat la introducerea noului Test de Puncte la 1 iulie, 2011. 

Din iulie 2017 s-au modificat prioritatea examinării cererilor. Vezi aici

Cerințele pentru o viză australiană de talente sunt după cum urmează:

 1. Vârsta – trebuie să aveți sub 50 de ani atunci cînd aplicați;
 2. Limba engleză – trebuie să ai competență suficientă în limba engleză pentru a lucra în Australia (cel puțin un nivel competent)
 3. Ocupație desemnată – atunci cînd aplici, indică o ocupație calificată, care se potrivește aptitudinilor și calificărilor tale. Ocupația ta desemnată trebuie să se regăsească pe lista de ocupații calificate .
 4. Experiență de lucru recentă – trebuie să ai experiență de lucru, fie australiană sau în străinătate, în ocupația ta desemnată sau într-o ocupație asemănătoare.
 5. Evaluarea abilităților - înainte de a aplica, abilitățile tale trebuie să fie evaluate de autoritatea australiană de evaluare, desemnată pentru a evalua ocupația ta nominalizată (care va avea, de obicei, cerințe specifice de calificare);
 6. Evaluarea sănătății trebuie să fii într-o stare bună de sănătate și tuturor solicitanților trebuie să le fie evaluată sănătatea de către un doctor de gardă și să fie supuși unei examinări medicale; 
 7. Evaluarea reputației - trebuie să ai o reputație bună și acest lucru, de asemenea, va fi evaluat (cazier juridic).

Dacă nu îndeplinești cerințele noi de bază pentru viză și nu treci Testul de Puncte, atunci nu ar trebui să continui aplicarea australiană pentru migrarea generală a talentelor.

Viza de talente – regională (subclasa 887) sponsorizată pentru categoria de lucru

Viza de talente – regională (subclasa 887) sponsorizată pentru categoria de lucru, este pentru persoanele cu calificări înalte, care, de asemenea, au educație, competențe și experiență profesională care va contribui la economia Australiei, și care sunt dispuși să se stabilească în Statele/Teritoriile unde au nevoie de competențele lor și care pot demonstra că au trăit 2 ani în mod legal în Australia (în general cu o viză sponsorizată de talente – regională). 

Pentru a te califica pentru cetățenie, trebuie să demonstrezi că ai trăit 2 ani în mod legal în Australia (în general cu o viză sponsorizată de talente – regională). În această categorie de la tine se cere să trăiești în Statul/Teritoriul în care ai fost nominalizat pentru primii doi ani din viața nouă în Australia. Această viză îți permite reședință permanentă în Australia bazată pe combinația competențelor tale, experiența de muncă și sponsorizarea de către Statul/Teritoriul care te-a nominalizat.

 • Îndeplinește cerințele de bază;
 • Obține un rezultat pozitiv al evaluării compentențelor de la autoritatea australiană de evaluare pentru o ocupație desemnată în lista de ocupații calificate;
 • Ești nominalizat de un Stat/Teritoriu participant pentru ocupațiile dumneavoastră; 
 • Ai trăit în Australia pentru cel puțin 2 ani cu o viză sponsorizată de talente – regională.

Vizele australiene pentru alocarea talentelor

Viza australiană pentru alocarea talentelor a fost concepută pentru a ajuta depășirea deficitului regional de competențe în Australia prin încurajarea migranților de a se stabili în regiunile țării unde competențele și abilitățile lor sunt necesare. Solicitanții au detaliile sale plasate în baza de date de alocare a talentelor, care este disponibilă guvernelor Statelor/Teritoriiilor și angajatorilor, care pot apoi să nominalizeze un solicitant pentru migrație. Viza pentru alocare a talentelor nu este testată cu puncte. Trebuie să iai în considerare această categorie dacă nu ești sigur/ă sau este puțin probabil că vei trece testul de puncte. Pentru a aplica la această categorie trebuie să:

 • Îndeplinești cerințele de bază pentru calificare și de vîrstă subliniate anterior, dar cu cerințe de limbă engleză funcțională și mai puțină experiență recentă de muncă; 
 • Indică o ocupație calificată din SOL

Pentru a satisface cerința de experiență recentă de muncă, trebuie să fi fost angajat într-o ocupație calificată pentru cel puțin 6 luni în cele 12 luni înainte de aplicare pentru viză. Nu e nevoie să îndeplinești această cerință de experiență de muncă dacă îndeplinești cerința de 2 ani de studii în Australia. De asemenea, trebuie de menționat că dacă posezi o engleză funcțională (de ex. ai obținut un scor general de 4.5 în cele 4 componente ale testului IELTS) și ești nominalizat din baza de date pentru alocare a talentelor de către un guvern al unui Stat/Teritoriu, trebuie să plătești o taxă de școlarizare pentru a îmbunătăți cunoștințele de limba engleză la nivel de „engleză profesională”.

Viza temporară pentru talentele absolvente

Viza temporară pentru talentele absolvente este o viză de ședere temporară care permite absolvenților instituțiilor de învățămînt din Australia să stea în Australia pentru încă 6 luni după ce viza lor de student expiră. Solicitanții pot apoi folosi acest timp pentru a solicita o viză pentru talente în cadrul Programului Australian de Migrare Generală a Talentelor. Solicitantul vizei primare trebuie să dețină un grad, o diplomă sau o calificare de comerț dintr-o instituție de învățămînt din Australia, ca rezultat a cel puțin 2 ani de studii în Australia pentru a se califica pentru această categorie. Mai jos este o listă disponibilă a categoriilor de talente absolvente.

Student din străinătate Calificat-Independent   Pentru a fi eligibil trebuie să:

 • Îndeplinești cerințele de bază;
 • SusțineTestul de Puncte .
 • Selectează o ocupație calificată din lista de ocupații calificate; și
 • Obține o evaluare pozitivă cu 60 de puncte a nivelului de competență în ocupația ta, dacă ai terminat un grad de doctorat în Australia, 50 de puncte a nivelului de competență în ocupație.

Student din străinătate sponsorizat de către o zonă desemnată competențelor 
        
În această categorie, Imigrația Australiană caută migranți calificați pentru a se stabili în zonele desemnate din Australia. Pentru a fi eligibil trebuie să:

 • Îndeplinești cerințele de bază;
 • Selectează o ocupație calificată;
 • Ai un sponsor care trăiește în zona desemnată; și
 • Ai un asigurător.

Student Australian din străinătate Calificat - Sponsorizat 
       
În această categorie, studenții pot fi sponsorizați de către o rudă care deja trăiește în Australia. Pentru a fi eligibil trebuie să:

 • Îndeplinești cerințele de bază;
 • Treci Testul de Puncte ;
 • Ai un sponsor;
 • Ai un asigurator;
 • Desemnează o ocupație calificată de 50 sau 60 de puncte din lista de ocupații calificate.

O cerere pentru oricare dintre aceste vize trebuie să fie depusă în termen de 6 luni de la finalizarea calificării australiene și în termenul specificat de către viza licențiată temporară de absolvent.

Prioritățile Procesului Vizei Australiene: Prioritățile Procesului pentru Cererea Vizei

Un factor important care se ia în considerație înainte de a decide în ce categorie de viză să aplici este ordinea priorității procesului pentru cererea vizei. Ordinea priorității procesului a intrat în vigoare la 1 Ianuarie 2009.

Înainte de a citi mai departe, înțelege că prioritatea procesului NU afectează eligibilitatea vizei tale în nici un mod, ci NUMAI determină cât de repede cererea ta pentru viză va fi procesată după depunerea ei la Departamentul Afaceri Interne.

Ce înseamnă prioritatea procesului australian a vizei?

În esență, ordinea priorității proceselor determină cât de repede cererea ta pentru viză va fi procesată după depunerea ei la Departamentul Afaceri Interne. Ești eligibil pentru vize multiple, este important să înțelegi diferențele enorme dintre procesele de prelucrare ÎNAINTE de a decide care opțiune de viză este potrivită pentru circumstanțele tale personale.

Prioritățile curente a procesării vizei australiene – (actualizate la 06/12/2017)

Grupa de Prioritate 1- Cererile persoanelor care sunt sponsorizate de către un angajator în cadrul programului Sistemului de Migrare Regional Calificat (RSMS) sau care au solicitat o viză de talente – regională (subclasa 887). Timpul procesării: aproximativ 5 - 8 luni.
Grupa de Prioritate 2- Cererile persoanelor care aplică în cadrul programului Sistemului Angajatorului Nominalizat (ENS). Timpul procesării: aproximativ 5 - 8 luni.
Grupa de Prioritate 3 - Cererile persoanelor nominalizate de către o agenție a guvernului unui stat sau teritoriu pentru o ocupație speficată în planul migrației de stat al acelei agenții. Timpul procesării: aproximativ 12 - 24 luni.
Grupa de Prioritate 4 – Cererile persoanelor care au desemnat o ocupație din lista de ocupații calificate (SOL) - Planul 1 în vigoare din 1 Iulie, 2011. Timpul procesării: aproximativ 18 luni.
Grupa de Prioritate 5 - Toate celelate cereri vor fi procesate în ordinea în care acestea sunt primite. Timpul procesării: Evaluarea va începe atunci cînd toate cererile din grupele de prioritate 1-4 vor fi finisate.

Procesul de aplicare pentru o viză de talente – regională

Nominalizații sunt selectați de Statele/Teritoriile participante din Australia pentru a îndeplini deficitul de competențe în acele State/Teritorii ( la moment acestea sunt: Australia de Sud, Victoria și Tasmania). Dacă aplicarea ta pentru această categorie a fost finalizată cu success, trebuie să îndeplinești următoarele obligații:

 • Să trăiești în statul/teritoriul nominalizat pentru cel puțin 2 ani;
 • Să informezi autorităților de imigrare schimbările adresei tale; și
 • Să participi la cercetări, conform cerințelor.

Fiecare stat/teritoriu participant menține o listă de ocupații necesare prin care nominalizarea ar putea fi o posibilitate.

Avantajul de aplicare a vizei de lucru sponsorizate STNI, este că solicitarea ta de migrare va fi procesată în aproximativ jumătate din timpul normal, și poate fi mai ușor pentru tine să găsești un loc de muncă în Australia.

Sistemul de migrare regional al talentelor în Australia

Sistemul de migrație regional a talentelor (RSMS) permite angajatorilor în zone regionale sau de creștere scăzută a populației din Australia să ocupe posturi calificate care nu pot fi ocupate de lucrătorii de pe piața locală a muncii. Un angajator poate face parte din sistem dacă afacerea lui este în orice zonă, cu excepția Brisbane, Gold Coast, Newcastle, Sydney, Wollongong, Melbourne și Perth.

Procesul sistemului de migrare regional a talentelor (RSMS)  constă din 3 etape:

1. Certificarea nominalizării sau locului vacant (de către un organ de certificare)

În linii generale, angajatorul trebuie să poată demonstra unui organ de certificare că:

 • Poziția este un post vacant veritabil;
 • Este valabil pentru cel puțin 2 ani consecutivi;
 • Necesită calificări echivalente minime cu nivelul diplomei australiene (aceasta include certificate de comerț);
 • Poziția nu poate fi ocupată de lucrătorii de pe piața locală a muncii;
 • Angajarea și salarizarea este în conformitate cu legile industriale australiene; și
 • Este, sau va fi, un contract de angajare sau o scrisoare de confirmare a poziției.

2. Evaluarea nominalizării angajatorilor

Nominalizarea completă și certificată trebuie să fie transmisă la Centrul Departamentului de Afaceri relevant, care trebuie să se asigure că:

 • Nominalizarea a fost certificată de un organ de certificare regional; și
 • Toate cerințele de mai sus au fost îndeplinite.

3. Cerințele Vizei pentru candidatul propus

Candidatul trebuie să completeze și să depună o cerere. În linii generale, cererea pentru viză va fi evaluată în raport cu următoarele:

 • Candidatul are calificările relevante echivalente cu cel puțin o diplomă australiană;
 • Candidatul este capabil să îndeplinească orice cerință obligatorie a licenței, înregistrației sau apartenenței profesionale;
 • Poziția este pentru un mandat fix de cel puțin 2 ani (susținută de dovada unui contract);
 • Candidatul are mai puțin de 45 de ani;
 • Candidatul are competență funcțională de limba engleză; și
 • Candidatul și toți membrii familiei îndeplinesc cerințele obligatorii de sănătate și caracter.

Condițiile vizei  

Anularea unei vize nu va avea loc în cazul în care un angajator nominalizat reziliază contractul cu un angajat în limita unei perioade de 2 ani, cu condiția că angajatul a depus un efort real pentru a finaliza cei 2 ani cu angajatorul aprobat. Dacă viza angajatului este anulată, vizele pentru persoanele care au însoțit angajatul în Australia prin Sistemul de Migrare a Talentelor Regionale, de asemenea, vor fi anulate.

Ambasada Australiei în Federaţia Rusă, acreditată pentru Republica Moldova
Cancelaria: 119028 Moscova, Per. Podkolokolny, nr. 10 a/2
Tel.: (+7495) 956 60 70
Tel.: (+7495) 232 32 91
Fax: (+7495) 956 61 70
Fax: (+7495) 232 32 81
E-mail: postmaster@australianembassy.ru
Site: www.australianembassy.ru
Program: luni – vineri: 09:00 - 17:00
Secţia vize şi emigrări: Fax: (+7095) 956 61 62
E-mail: dima-moscow@dfat.gov.au

Comunitatea moldovenilor din Australia