Informație pentru străini care vin în Republica Moldova

Trecerea frontierei

Aici vei găsi informații despre condițiile de intrare în Republica Moldova, dacă ai nevoie de viză și tipurile de bunuri ce pot fi introduse pe teritoriul țării, inclusiv introducerea și scoaterea valutei. 

Poți intra pe teritoriul Republici Moldova prin: 

Pentru alte detalii, accesează www.frontiera.gov.md sau  http://www.border.gov.md/index.php/ro/traversarea-frontierei.

Dacă ești cetățean UE sau cetățean al unuia dintre aceste state, poți intra și sta pe teritoriul RM până la 90 de zile consecutive fără viză. Dacă intenționezi să stai mai mult de 90 de zile, depune actele pentru a obține o viză aici

Dacă ești cetățean al unuia dintre aceste state, ai nevoie de viză pentru a intra și sta legal pe teritoriul Moldovei.

Dacă ești cetățean al unuia dintre aceste state, ai nevoie de invitație pentru a obține viza de intrare și ședere legală pe teritoriul Moldovei. Invitația se eliberează de Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne. Mai multe detalii vezi aici.

Pentru alte detalii, privind tipurile de viză, taxele pentru vize, modul de prelungire a vizei, vezi aici.

La intrarea sau ieșirea din țară, ți se va aplica ștampila în pașaportul național, iar datele tale persoanle vor fi înscrise în Sistemul informaţional integrat automatizat în domeniul migraţiei şi azilului.

Dacă intri în Moldova, prin segmentul de frontieră moldo-ucraineană necontrolată de autoritățile moldovenești (stânga Nistrului), trebuie să mergi la orice secție (birou) de evidență și documentare a populației ca să-ți prezinți pașaportul în decurs de cel mult de 72 de ore.

 

Dacă vii în Moldova ai voie să aduci următoarele bunuri la o singură trecere a frontierei, fără a achita taxa de import:

Denumirea poziţiei

Cantitatea

Bere fabricată din malţ

5 litri

Vinuri naturale din struguri, inclusiv vinuri alcoolizate; must din struguri, altul decât cel de la poziţia 2009; vermuturi; băuturi alcoolice tari, lichioruri şi alte băuturi spirtoase

2 litri

Ţigări de foi, trabucuri

50 bucăţi

Ţigări din tutun sau din substituenţi de tutun

200 bucăţi

Carburanţi

Carburanţi pentru mijlocul de transport auto, cu condiţia că aceştia se află în rezervoarele mijlocului de transport cu care persoana intră pe teritoriul Republicii Moldova

Maşini de prelucrare automată a datelor şi părţi ale acestora

1 unitate

Aparate de luat vederi fixe şi alte camere video

1 unitate

Aparate de emisie care încorporează un aparat de recepţie pentru radiofonia celulară (telefon mobil)

2 unităţi

Instrumente şi aparate optice, fotografice, cinematografice

1 unitate din grupă

Ceasuri de toate tipurile

3 unităţi

Vezi aici regulile de introducere a mărfurilor în Moldova.

Vezi aici detalii inclusiv despre vămuirea transportului.

Dacă vrei să intri în Moldova cu 10,000 de euro (sau echivalentul lor) sau mai mult, trebuie să-i declari la vamă.

Conform Legii cu privire la tariful vamal nr. 1380 din 20.11.97 valuta naţională, valuta străină (cu excepţia celei folosite în scopuri numismatice), precum şi hîrtiile de valoare sînt scutite de taxă vamală.

Dacă vrei să scoți din Moldova peste 10,000 de euro (sau echivalentul lor), dar nu mai mult de 50,000 de euro (sau echivalentul lor), trebuie să prezinți la vamă documente suplimentare. Mai multe detalii, vezi aici.

Dacă vrei să scoți din Republica Moldova mai mult de 50,000 de euro (sau echivalentul lor) utilizează transferurile prin intermediul băncilor. Plățile și transferurile se efectuează fără restricții.

Vezi detalii în Legea privind reglementarea valutară nr. 62-XVI din 21.03.2008 (prevederile articolului 17, 18 şi 23).